Vergelijk 2.956.161 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

OnePlus 6T review

Reviews OnePlus 6T review
Door ,

De OnePlus 6T is het toestel dat zijn DNA uit de OnePlus 6 haalt, maar daar gekke trucjes mee uithaalt. Kan het toestel ons bekoren en is het de update waard? Dat lees je in deze review.

Met de 6T verfijnt OnePlus een toestel dat ons goed beviel. Het vervolg op de OnePlus 6 gaat verder terwijl het onmiskenbaar een opvolger is. Op papier is er meer veranderd dan je op het eerste oog zou zeggen. Als bedrijf streeft OnePlus er naar om te leveren wat de OnePlus-community graag ziet. Daarnaast wil het bedrijf uiteraard een goed product op de markt zetten voor een concurrerende prijs. Die prijs is de laatste jaren stabiel gestegen, tegelijkertijd zijn er ook meer functies aan de toestellen toegevoegd.

Bij de OnePlus 6T zijn er uiteraard ook weer wat dingetjes toegevoegd, maar ook weggehaald. Het meest opvallende dat er is bijgekomen is de vingerafdrukscanner die zich in het scherm bevindt. Je hoeft daarmee geen ruimte op te offeren op de achter- of voorkant en dat levert een strakker ontwerp. Het belangrijkste dat is weggehaald in vergelijking met eerdere toestellen is de koptelefoonaansluiting. Ergens zijn we misschien wat ouderwets, maar bij GSMinfo.nl houden we wel van een koptelefoonaansluiting.

OnePlus 6T

Design

Net als de OnePlus 6 is het ontwerp van de 6T retestrak. De variant die wij hebben is aan de achterkant voorzien van matglas, of melkglas. Dat ziet er in eerste instantie al goed uit, maar een bijkomend voordeel is dat hier weinig vingerafdrukken op achterblijven, al lukt dat wel met een beetje moeite. De vingerafdrukscanner is op de achterkant verdwenen, die zag er niet verkeerd uit, maar het mooie gladde geheel dat er is achtergebleven ziet er goed uit. De camera's op de achterkant staan op ruime afstand van elkaar in een klein bultje en verder is er niet heel veel te vinden aan de achterkant.

Aan de linkerkant zitten de volumetoetsen en een simsleufje. Aan de rechterkant een vergrendeltoets en de ontzettend handige profielen-slider. Hiermee kun je simpelweg bepalen of het toestel geluid moet maken, moet trillen of geen enkel geluid moet maken wanneer je een melding binnenkrijgt. Het is een simpel dingetje, maar wel erg fijn. Onderop vinden we een usb-c-aansluiting en een mediaspeaker. De bovenkant is blanco. Aan de voorkant zit het beeldscherm met een regendruppelnotch met daarin de selfiecamera. Het toestel lis overigens officieel niet waterdicht, al zal het vast een spatje water kunnen verdragen.

OnePlus 6T

Beeldscherm

Het beeldscherm heeft een wat ander verhaal dan bij eerdere smartphones het geval was. Om te beginnen is er wél een notch aanwezig, maar dat is geen dikke zwarte balk. Doordat de vingerafdrukscanner in het beeldscherm verwerkt is kunnen de randen aan de zijkant van het scherm in principe helemaal weg worden gewerkt. Dat heeft OnePlus jammer genoeg niet gedaan. De kin onderaan het beeldscherm is weliswaar dunner dan die van de OnePlus 6, maar deze had zeker nog dunner gekund. Dat geldt eveneens voor de zijkanten van het scherm.

Het scherm zelf is een AMOLED-paneel met een diagonaal van maar liefst 6,41 inch. Dat is dus geen klein schermpje. De omvang van het scherm maakt de OnePlus 6T met recht een phablet in plaats van een gewone smartphone. Het scherm heeft 1080 bij 2340 pixels en krijgt daardoor het stempel van FHD+. Het is een scherp beeldscherm dat wat dat betreft weinig te wensen over laat. Vanuit nagenoeg iedere hoek kun je het scherm goed bekijken, al wordt het van de zijkanten wel een beetje blauwig. Deze zogeheten blue shift is niet super hinderend, maar het valt zeker wel op. Het scherm kan fel genoeg zodat je in de felle zon alles kunt lezen, en mede dankzij de oled-technologie kan het scherm ook goed gedimt worden wanneer je bijvoorbeeld in bed ligt.

OnePlus 6T

Zoals gezegd zit de vingerafdrukscanner in het scherm. Deze scanner werkt door middel van een camera die zich achter het scherm bevindt. Deze camera scant wat er op het scherm ligt en als de vinger overeenkomt met wat er is opgeslagen ontgrendelt het toestel. Deze scanner is nog niet zo snel als de fysieke scanners die we tot nu toe gewend zijn, maar dat het iets langer duurt nemen we hierbij voor lief. Er zit echter wel een nadeel aan het gebruiken van een camera voor ontgrendeling; het scherm wordt naar de hoogste helderheid gebracht omdat de scanner de vingerafdruk anders niet kan vinden. Dat is behoorlijk irritant wanneer je je in een donkere omgeving bevindt.

Hardware en accu

De processor in de OnePlus 6T is dezelfde als in de OnePlus 6; een Snapdragon 845. Dat is een loeisnelle processor die ook relatief goed met stroomverbruik omgaat. Naast dat het toestel minimaal 6GB werkgeheugen heeft, wat meer dan genoeg is voor multitasking, beschikt de 6T ook over minimaal 128GB opslaggeheugen. Er zijn nog een 256GB-versie, en een versie met 8GB werkgeheugen en 128GB opslaggeheugen, maar we kunnen ons moeilijk voorstellen dat dat echt nodig is. Let hier wel op bij eventuele aanschaf, het geheugen kan later niet worden uitgebreid.

Zoals gezegd is de processor heel snel. Dat betekent dat de 6T snel apps kan opstarten en ook geen enkele moeite heeft met het soepel laten draaien van zelfs zware apps. De stroombron van de 6T heeft een capaciteit van 3700 mAh. Voor een toestel met software zo zuinig als die van de 6T is dat meer dan genoeg. Na een dag intensief gebruik hadden we altijd nog zeker 20% accu over. Wat smartphones betreft zijn we powerusers dus dat de accu dat volhoudt biedt mooie vooruitzichten voor gemiddelde gebruikers. Draadloos opladen is er helaas niet bij, dat hadden we toch wel graag gezien. Wel is het toestel behoorlijk snel op te laden met OnePlus' eigen snellader.

OnePlus 6T

Software

Je zou kunnen zeggen dat de OnePlus 6T draait op Android 9.0 Pie. Dan zou je nog half gelijk hebben ook. De 6T loopt op een aangepaste versie van Android 9.0 Pie genaamd OxygenOs. Hierin zitten kleine aanpassingen in icoontjes maar ook zijn er diepgaandere verschilen, voornamelijk gericht op extra batterijbesparing. Dat het toestel niet op Android draait is eigenlijk alleen maar een voordeel. De OnePlus 6T krijgt snel nieuwe updates, zowel voor het besturingssysteem als voor de beveiliging van het toestel.

De software is geinig opgesteld en maximaal aan te passen aan de voorkeuren van de gebruiker. Op veel punten kun je als gebruiker aangeven dat je het net ietsje anders wil. Dat er technisch gezien geen Android op het toestel loopt betekent niet dat je weer een ander ecosysteem hoeft aan te wenden om apps te downloaden. Dat kan namelijk gewoon via de Google Play Store. De software werkt intuïtief wanneer je een Android-smartphone gewend bent. Wanneer je van iOS komt heb je misschien wat meer moeite om eraan te wennen, toch zal dat bij een kleine aanpassingsperiode blijven.

OnePlus 6T

Camera

Wat betreft camera's heeft het even geduurd voordat OnePlus echt mee kon doen. Gelukkig zijn de camera's van de OnePlus 6T goed in staat om een plaatje te vangen. Het toestel is uitgerust met twee camera's. De één is een 16-megapixelcamera en de ander schiet foto's met 20 megapixels. Dit zijn exact dezelfde camera's als die in de OnePlus 6. Wel is de software daarachter nog eens goed aangepakt. Het grootste verschil is de Night Mode van de 6T. Deze modus zorgt ervoor dat je ook in minder licht scherpe foto's kunt schieten.

oneplusshot oneplusshot oneplusshot oneplusshot oneplusshot

Het resultaat is niet verkeerd, zeker wanneer je bedenkt dat we geen statief hebben gebruikt om de foto's te maken. Kleuren worden realistisch weergegeven in de foto's en het toestel stelt goed scherp. De camera-app is overzichtelijk maar de extra opties en camera-modi zijn verstopt. Om deze te vinden veeg je de sluiterknop omhoog. Slechts een klein pijltje gaf ons de hint om het geheel omhoog te schuiven, lastig te vinden dus maar wel fijn dat het er is. Buiten de Night Mode zijn ook de standaard modi aanwezig, zoals Slow Motion, Panorama en Timelapse.

Filmen kan natuurlijk ook met de OnePlus 6T. Beeldstabilisatie is beschikbaar in iedere resolutie, dus ook bij het filmen in 4K met 60 beelden per seconde. De beelden zien er een beetje grauw uit, maar zo was het weer dan ook tijdens het maken van de opname. Het opnemen in 4K met 60 fps kan met maximaal 5 minuten per keer. Dat is een beetje jammer maar in de praktijk duren 5 minuten langer dan het klinkt.

Prijs-kwaliteitverhouding

De OnePlus 6T is een keurige smartphone en krijgt ook een redelijk prijskaartje mee. Wat de prijzen van de OnePlus-toestellen betreft worden de toestellen steeds minder échte flagship-killers. Met de iets stijgende prijzen is het des te meer de moeite waard om eens rond te kijken wat er nog meer allemaal verkrijgbaar is. Vandaar dat we een aantal smartphones op een rijtje hebben gezet om een beeld te schetsen van de concurrentie.

Als eerste concurrent is er de Samsung Galaxy S9. De S9 is uitgerust met een camera van formaat. Niet zozeer wat afmetingen betreft maar zeker qua kwaliteit. Het scherm van de S9 is wel een stuk kleiner dan dat van de OnePlus 6T, en een flinke trap scherper. Dat het toestel hierdoor kleiner is dan de 6T is voor sommigen alleen maar een voordeel. Wat snelheid betreft zijn de toestellen vergelijkbaar, qua functionaliteit niet. De S9 is wél draadloos oplaadbaar en beschikt over een koptelefoonaansluiting. Niet verkeerd voor die prijs.

OnePlus 6T Samsung Galaxy S9 Apple iPhone XR Sony Xperia XZ3
Beeldscherm 6,41 inch 5,80 inch 6,10 inch 6,00 inch
Resolutie 1080 x 2340 pixels 1440 x 2960 pixels 828 x 1792 pixels 1440 x 2880 pixels
Pixeldichtheid 402 ppi 568 ppi 324 ppi 537 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 8.0 (Oreo) Apple iOS 12 Android 9.0 (Pie)
Processor 2,8 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core 2,7 GHz hexa-core 2,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 6 GB 4 GB 3 GB 4 GB
Interne opslag 128 GB 64 GB 64 GB 64 GB
Camera 20,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 19,00 megapixel
Gewicht 185 gram 163 gram 194 gram 193 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 27,50 per maand Vanaf € 34,00 per maand Vanaf € 26,50 per maand
Los toestel Niet beschikbaar € 489,00 tot € 949,00 € 635,00 tot € 1.029,00 € 489,00 tot € 799,00

Dan is er een concurrent van een ander kaliber. Vooral eigenlijk een ander besturingssysteem. De nieuwste "budget" iPhone is de Apple iPhone XR. Hoewel het toestel niet goedkoop is, heeft het zeker wat te bieden. Apple maakt zowel de hardware als de software van het toestel en daardoor werkt het geheel erg goed samen. De camera van de XR is uitstekend en ook dat toestel is draadloos oplaadbaar. Hoewel de stap naar een ander besturingssysteem misschien wat groot lijkt is dit toestel zeker het overwegen waard.

Tot slot is daar de Sony Xperia XZ3. Misschien niet de meest voor de hand liggende concurrent waar zeker het overwegen waard. De XZ3 heeft een loeischerp AMOLED-scherm en een keurige camera. Met de XZ3 maak je daarnaast ook Super Slow Motion-filmpjes van maar liefst 960 beelden per seconde. Sony levert en hele fijne versie van Android 9.0 Pie mee die eveneens goed aanpasbaar is. Daarnaast is de accuduur van de XZ3 op zijn minst indrukwekkend te noemen. Wat prijs betreft liggen de twee niet heel ver uit elkaar.

Conclusie

Met de OnePlus 6T heeft het Chinese bedrijf een solide smartphone neergezet. Hoewel de verschillen met de OnePlus 6 niet gigantisch zijn, is het toestel zeker het overwegen waard. Het prijsverschil is namelijk ook niet al te groot. De hippe nieuwe vingerafdrukscanner, het grotere scherm en de kleinere notch spreken voor de OnePlus 6T. Ook de camera valt absoluut niet tegen. De software van OnePlus loopt als een zonnetje op de 6T.

OnePlus 6T

Hoewel het toestel erg compleet is missen we toch wel de koptelefoonaansluiting en de mogelijkheid tot draadloos opladen. Dat is dan ook wel het enige dat nog ontbreekt. De camera maakt mooie foto's, ook bij wat minder licht. De OnePlus 6T ligt fijn in de hand en dankzij de grotere accu en zuinige software is het ook een smartphone die het een hele dag volhoudt. De processor en het werkgeheugen zorgen er samen voor dat je als gebruiker nooit ergens op hoeft te wachten.

+ Groot en scherp scherm
+ Strak ontwerp
+ Razendsnel

Niet kunnen opladen terwijl je muziek luistert
- Officieel niet waterdicht

OnePlus 6T review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden