Vergelijk 2.987.877 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei Mate 20 Pro review

Reviews Huawei Mate 20 Pro review
Door , - 3 reacties

De Huawei Mate 20 Pro is hét nieuwe vlaggenschip van Huawei, met een hele sloot aan vernieuwende functies. Hoe werkt deze smartphone, nu er een bak innovatie overheen in gestort? Wij zochten het uit in deze uitgebreide review.

De Huawei Mate 20 Pro. Het is een telefoon die de tongen losmaakt, zoveel is duidelijk. In dit geval niet eens alleen vanwege te toch wel flashy achterkant, die nog net iets te vaak wordt aangezien voor een hoesje. Wat ook helpt is het feit dat er een vingerafdrukscanner in het scherm zit verwerkt. Dat scherm zelf is trouwens ook vrij aanwezig, want is om de zijkanten heengekruld en heeft een prachtige kleurweergave.

Met de Mate 20 Pro heb je aldus een behoorlijk moderne smartphone op zak, maar is het ook echt een goede telefoon? Is het al het geld dat je ervoor moet betalen waard? Dat is natuurlijk maar de vraag, en daarom namen wij de afgelopen maand de Mate 20 Pro zeer uitgebreid onder de loep. Allemaal kekke innovatieve dingen in een smartphone stoppen is natuurlijk leuk, maar als ze niet of nauwelijks werken of niet echt zinvol zijn, dan ben je voor iets aan het betalen waar je niks aan hebt. Het kon dus alle kanten uit met deze telefoon en hieronder lees je welke kant precies. 

 Huawei Mate 20 Pro

Beeldscherm

De Huawei Mate 20 Pro is uitgerust met een zwakzinnig groot beeldscherm. Maar liefst 6.39 inch groot is het, met maar kleine randen rondom. Aan de zijkanten links en rechts zit er een kleine bocht in, zodat je een beetje het idee hebt dat je een Samsung met Infinity Display vasthebt. Bovenin word je getrakteerd op een notch, onderaan sluit het redelijk goed aan op de rand van het toestel. Een kleine rand bestaat er nog steeds, maar erg storend is dat niet.

De resolutie van het scherm kan je zelf instellen, als je wil. Met Smart Resolution kiest de Mate 20 Pro zelf wat voor resolutie per situatie het meest geschikt is. Je kan ook zelf kiezen, waarbij je de keuze hebt tussen HD+ (1560x720), FHD+ (2340x1080) en WQHD+ (3120x1440). Heel intens is dat verschil op het eerste oog niet, maar een enorme invloed op het stroomgebruik heeft het ook niet. Over dat stroomverbruik hebben we het later nog onder het kopje 'Batterij'.

Huawei Mate 20 Pro

Qua kleurkwaliteit en helderheid is het scherm van de Mate 20 Pro verder uitstekend. Het is een beetje aan de blauwe kant, dat moet wel gezegd worden. Met de optie 'Natural Tone' wordt de kleur afgesteld op het omgevingslicht, wat gemiddeld genomen de kwaliteit enigszins opkrikt. Zeker als je bijvoorbeeld een Netflix-serie met een kleurrijke scene kijkt, spatten de kleuren echt van het scherm. Met deze optie lijkt de wat blauwe afstelling van het scherm ook ongedaan gemaakt te worden.

Noot: Wij hadden bij onze versie geen last van de beruchte groene waas, die rondspookt op Mate 20 Pro's wereldwijd. Het lijkt vooralsnog alleen voor te komen bij toestellen die zijn voorzien van een scherm van LG. Na controle bleek ons toestel voorzien te zijn van een scherm van BOE Display. Dat is de andere fabrikant die de schermen maakt voor de Mate 20 Pro. Het probleem lijkt zich overigens pas voor te doen na een paar dagen gebruik, maar het valt binnen de garantie dus als je er last van hebt: omruilen!

Behuizing

De Mate 20 Pro is geen enorm zwaar toestel. Dat terwijl de randen rondom het toestel wel gewoon van metaal zijn en er aan de voor- en achterkant een flinke glasplaat zit. Door de dunne randen rondom ligt het toestel niet altijd even fijn in de hand; je raakt al snel het scherm aan dat aan de zijkant per ongeluk aanraakt. Om dat te voorkomen moet je de Mate 20 Pro net een beetje onnatuurlijk vastklemmen.

Een ander klein minpuntje aan de behuizing is de speaker. Die zit aan de onderkant, maar is half verwerkt in de USB-C poort. Blokkeer je die dus met je hand of met een oplaadkabel, dan komt het geluid er behoorlijk gedempt uit. Wel leuk gevonden, maar in praktisch gebruik dus een beetje onhandig. Daarmee hebben we wel gelijk de twee echte nadelen van de behuizing van de Mate 20 Pro besproken, want verder vallen er vooral positieve dingen te melden.

 Huawei Mate 20 Pro

Wij kregen de Mate 20 in de kleur Twilight, wat betekent dat er een mooie overgang van blauw naar paars naar zwart op de achterkant zit. Er zijn nog twee andere kleuren: saai zwart en een soort krijtstreep-blauw. Dat blauwe heeft niet alleen een andere kleur, maar voelt ook daadwerkelijk anders aan. Naar verluid blijven vingerafdrukken op deze achterkant een stuk minder zichtbaar. Bij de Twilight-versie van ons was dat duidelijk niet het geval: het werd al snel zo'n enorme verzameling vlekken dat het NFI minimaal drie weken nodig zou hebben om wijs te worden uit wie het ding allemaal heeft vastgehad. Hoewel het dus een beetje besmettelijk is, zijn we wel blij dat Huawei niet heel saai alleen een zwarte en een witte (en met een beetje geluk een roségoude) versie uitbrengt.

Een ander pluspunt wordt duidelijk als je naar de voorkant van het toestel kijkt. En daarna naar de achterkant. En dan weer naar de voorkant. En dan met milde verwarring naar de specsheet. Ja, er zit een vingerafdrukscanner op, maar waar zit die dan. Juist, onder het scherm. Qua snelheid is het niet de beste vingerafdrukscanner die we ooit hebben gezien, maar in de praktijk heb je hem niet erg vaak nodig. Daar werkt de infrarood-camera aan de voorkant te goed voor, maar hier komen we straks nog uitgebreid op terug.

Hardware

De hardware in de Mate 20 Pro is afkomstig van Huawei zelf. De Kirin 980 maakt in de Mate 20 Pro (en ook Mate 20) voor het eerst zijn opwachting. Samen met 6GB aan werkgeheugen is deze Mate rap genoeg om zo ongeveer alles wat je ermee wil doen snel af te handelen. Het toestel voelt heerlijk vlot aan en dat wordt niet anders als je veel zware apps naast elkaar draait. Sommige apps blijven traag, maar dat ligt dan vooral aan de app zelf. Verwacht dus niet dat Pokémon Go opeens in twee seconden opstart.

Huawei Mate 20 Pro

De meest interessante hardware van deze Mate 20 Pro is echter niet de processor, die iets sneller en zuiniger is dan zijn voorganger, de Kirin 970. De nieuwe hardware zit allemaal rond het scherm. Zo heeft de Mate 20 Pro een vingerafdrukscanner onder het scherm en een gezichtsscanner in de notch boven het scherm. Vooral die erg op Face ID-lijkende sensor werkt uitstekend en maakt het ontgrendelen van de Mate 20 Pro een erg eenvoudig proces. Dat het erg lijkt op Apple's Face ID is niet verwonderlijk; slimmere mensen dan wij hebben uitgevogeld dat de Mate 20 Pro exact hetzelfde systeem gebruikt als Apple introduceerde bij de iPhone X. Daar waren we toentertijd erg enthousiast over, en ook hier werkt het uitstekend.

De rest van de hardware is precies wat je kan verwachten van een toptoestel. Er is 128GB aan opslagruimte beschikbaar, dat ook nog uit te breiden is met een (vooralsnog niet verkrijgbaar) NM-geheugenkaartje. Alle mogelijke wifi-standaarden worden uiteraard ondersteund, er is een hele trits aan sensoren aanwezig waaronder een barometer en uiteraard de nodige netwerkfrequenties. Wat dat betreft dus niets te klagen.

Batterij

Wat een beest. Huawei had een reputatie hoog te houden na de Huawei Mate 10 Pro en dat lukt vlekkeloos. Beter nog zelfs; de batterij in de Mate 20 Pro is werkelijk van sublieme kwaliteit. Na een dagje niet al te zuinig gebruik kwamen wij vaak nog uit op meer dan 60 procent. Het was dus geen enkele moeite om twee dagen te overleven met een enkel stopcontactbezoek. Dat geeft je een bepaalde rust, omdat je opeens niet meer elke twee uur naar het batterijpercentage hoeft te kijken. 

Huawei Mate 20 Pro

Software

Op de Huawei Mate 20 Pro draait de nieuwste versie van Android, en dat is Android 9 Pie. Dat is echter niet het enige, want Huawei heeft zoals gebruikelijk zijn eigen skin eroverheen gelegd. Deze versie van EMUI is weer wat anders dan de vorige iteraties, maar ook Android zelf heeft natuurlijk een aantal vernieuwingen zoals Digital Wellbeing. Daar zullen we hier niet al te uitgebreid op ingaan, maar op wat EMUI betekent voor Android Pie des te meer.

Wat betreft het uiterlijk grijpt EMUI behoorlijk in. Het ontgrendelingsscherm en de menustructuren zijn qua inhoud hetzelfde, maar de presentatie verschilt wel. Die presentatie kan je overigens naar hartelust aanpassen, want je kan uit een hele trits thema's kiezen. Als je helemaal los wil gaan, kan je ook je iconen aanpassen, online nieuwe thema's kopen (al dan niet tegen betaling) en je telefoon tot het uiterste personaliseren.

Dan de meegeleverde software. Die is... omvangrijk. Er is nogal wat software van Huawei zelf aanwezig, zoals HiCare, HiVision, Huawei Home, Huawei Video, Translator, Huawei AppGallery en een zeer zinvolle zaklamp-app genaamd 'Torch'. Het grootste deel hiervan werd zo snel mogelijk verwijderd, maar sommige apps mag je van Huawei simpelweg niet verwijderen, zoals de Huawei AppGallery of HiCare. Dat is een tikje frustrerend, want als je die nooit gebruikt wil je ze gewoon van je telefoon hebben.

Huawei Mate 20 Pro

Een rare quirk is het zoeken in de telefoon. Als je over het homescreen naar beneden veegt, komt de zoekbalk van Huawei in beeld. Je kan grasduinen in de instellingen wat je wil, maar een optie om dat uit te schakelen ga je niet vinden. Dat is een beetje jammer, want vaak beland je in het zoekmenu als je het notificatiemenu wil openen.

Een ander stuk software waar we flink mee hebben geworsteld is de Phone Manager. Die bepaalt namelijk standaard dat meldingen van apps eigenlijk allemaal niet zo nodig zijn. Dit om energie te besparen, maar gevolg is dat je het net mist als een boy in je Insta-DM's slidet. Daar moet je dus even goed aandacht aan besteden, zodat de apps die je wel belangrijk vindt op de achtergrond niet gelijk afgemaakt worden. Als je dat goed hebt ingesteld, is er echter geen omkijken meer naar.

Huawei Mate 20 Pro

Camera

De camera van de Mate 20 Pro, die valt niet eenduidig te bespreken. Het zijn er namelijk drie aan de achterkant en nog eentje aan de voorkant. Kort samengevat zijn de drie camera's aan de achterkant te classificeren als een vissenoog-camera, een normale camera en eentje waarbij je bij je buren 12km verderop naar binnen kan kijken. Te beginnen met de groothoekcamera: die is erg prettig in gebruik. Net als bij de LG G5 en LG G7 is de groothoek vooral handig om grote gezelschappen op de foto te zetten of foto's te maken van dingen waar je in normale situaties niet gemakkelijk ver genoeg weg van kan gaan staan. Leuke extra is dat de lens ook erg geschikt is om macro's mee te maken. Dat zijn foto's waarbij je de camera heel dicht bij het onderwerp houdt om alle kleine details vast te leggen. Vooral bij bloemen en slapende katten geeft dat mooie resultaten.

camera-bla-1 camera-bla-2 camera-bla-3 camera-bla-4

Dan de normale camera. Die kan foto's op een maximale resolutie van 40 megapixel schieten, maar echt veel heb je daar niet aan. Wij hebben vooral foto's geschoten op 10 megapixel en dat gaf alleraardigste resultaten. Vooral bij weinig licht maakt de Mate 20 Pro enorm indruk. In goede omstandigheden kunnen veel meer smartphones tegenwoordig uitstekende foto's schieten maar bij schemer en als het echt donker is, blinkt de Mate 20 Pro regelmatig uit. Soms gaat hij nog steeds even de mist in, maar vaker niet dan wel.

london bridge stegosaurus stuk vlees donkere daalseweg abri-poster mate waalbrug bij nacht hoofd flamingo herfst bosje heel veel opgezette kolibries zonsondergang

De derde camera heeft een veel verder liggend brandpunt dan de andere twee camera's en is daardoor uitstekend geschikt om behoorlijk ingezoomde foto's te maken. Er is wel een kwaliteitsverschil met de foto's die je maakt met de normale camera, maar niet zo significant als wanneer je digitale zoom zou gebruiken. Daarmee is het effectief mogelijk om goede foto's te nemen dan dingen die niet voor je neus staan en dat is een fijne toevoeging.

Dan de filters. De Mate 20 Pro heeft een ruim arsenaal aan tamelijk lelijke filters die vooral bedoeld lijken voor 12-jarige influencers. Het doet in alle eerlijkheid wel een beetje afbreuk aan de tot nu toe goede indruk die we hadden van de camera. Je hoeft ze uiteraard niet te gebruiken maar dat hebben wij natuurlijk wel gedaan. Persoonlijk vonden we vooral de 'Blinds'-filter heel erg Kardashian. Ook de Glas-in-lood filter raden we je aan uitsluitend met de nodige ironie te gebruiken. Kijk hieronder voor een aantal mooie voorbeelden.

filter shiny fab filter studio filter luxaflex reclame

Video's maken kan natuurlijk ook met de Mate 20 Pro, en er is uiteraard ook een speciale slow-motion modus. Beide modi hebben we uiteraard uitgeprobeerd en geven een prima resultaat. De beeldstabilisatie doet goed zijn werk en al met al geeft dat een behoorlijk resultaat, wat gezien de camera-prestaties ook wel viel te verwachten.

Prijs/Kwaliteit

Met een adviesprijs van 999 euro is de Mate 20 Pro op moment van schrijven bepaald niet de goedkoopste smartphone op de markt. We vergelijken de prijs/kwaliteitverhouding van de Mate 20 Pro hieronder kort met een aantal concurrenten, waaronder eentje uit eigen stal: de Huawei P20 Pro. De concurrenten van de Mate zijn in onze ogen in ieder geval de Samsung Galaxy Note 9, OnePlus 6T en Google Pixel 3 XL.

Huawei Mate 20 Pro Huawei P20 Pro Samsung Galaxy Note 9 OnePlus 6T Google Pixel 3 XL
Beeldscherm 6,39 inch 6,10 inch 6,40 inch 6,41 inch 6,30 inch
Resolutie 1440 x 3120 pixels 1080 x 2240 pixels 1440 x 2960 pixels 1080 x 2340 pixels 1440 x 2960 pixels
Pixeldichtheid 538 ppi 408 ppi 514 ppi 402 ppi 522 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 8.1 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie)
Processor 2,6 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 6 GB 6 GB 6 GB 6 GB 4 GB
Interne opslag 128 GB 128 GB 128 GB 128 GB 64 GB
Camera 40,00 megapixel 40,00 megapixel 12,00 megapixel 20,00 megapixel 12,20 megapixel
Gewicht 189 gram 180 gram 201 gram 185 gram 184 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 23,00 per maand Vanaf € 29,00 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 645,00 tot € 799,00 € 377,00 tot € 565,00 € 549,00 tot € 803,00 Niet beschikbaar Niet beschikbaar

Op veel vlakken zijn de Note 9 en de Mate 20 Pro gelijkwaardig. Ze beschikken beiden over uitstekende hardware, goede camera's, fijn beeldscherm, 128GB aan opslagruimte en een voorkant die voornamelijk uit beeldscherm bestaat. Qua formaat zijn de beide toestellen ook gelijk. De Note heeft de vingerafdrukscanner aan de achterkant in plaats van onder het scherm en beschikt, in afwezigheid van gezichtsherkenning, over een irisscanner. De Note 9 heeft wel een stylus, maar heeft dan weer niet de indrukwekkende batterij die de Mate 20 Pro wel heeft. Op moment van schrijven is de Note 9 wel iets goedkoper, maar met 840 euro is het nog steeds geen koopje.

De concurrentie komt ook uit eigen kamp, in de vorm van de Huawei P20 Pro. Het scherm van dat toestel is iets kleiner en heeft ook een iets mindere resolutie. De chipset is ook iets minder snel, al zit er wel evenveel werk- en opslaggeheugen in. De camera in de P20 Pro is erg goed en was de inspiratie voor de camera-opstelling in de Mate 20 Pro. De prijs van de P20 Pro is, aangezien hij al een stukje ouder is, wel wat lager. Voor maar 650 euro heb je al een P20 Pro in huis, en of die nou veel slechter is dan de Mate 20 Pro?

Het enige waar we niet heel erg enthousiast waren bij de Mate 20 Pro is de software, en daar heeft OnePlus een prachtig alternatief voor. Met de OnePlus 6T krijg je veel functies die de Mate 20 Pro ook heeft, maar dan met erg kale software. De camera in de OnePlus is wel duidelijk wat minder dan die in de Mate 20 Pro. Ook draadloos opladen ontbreekt bij de OnePlus. Voordeel is wel dat de OnePlus bijna de helft kost van de Mate 20 Pro. Een significant verschil.

Tenslotte nog een toestel die de software goed op orde heeft: de Google Pixel 3 XL. Net als de Mate 20 Pro een flink scherm, goede resolutie en de laatste Android-versie. De camera heeft minder megapixel, maar qua kwaliteit heeft de Pixel 3 XL-gebruiker weinig te klagen. Wel heb je de helft minder intern geheugen en ook wat minder werkgeheugen, maar je krijgt wel als eerste de update naar een nieuwe Android-versie. Betalen moet je ook bij de Pixel 3 XL, hij is als enige van de hier genoemde toestellen duurder dan de Mate 20 Pro.

Huawei Mate 20 Pro

Conclusie

De Huawei Mate 20 Pro doet een heleboel dingen goed. Zo zijn we laaiend enthousiast over de camera, die echt prachtige foto's weet te produceren. De manier waarop je de Mate 20 Pro ontgrendelt is ook uitstekend, wat vooral op het conto van de gezichtsherkenning komt. De vingerafdrukscanner in het scherm werkt ook prima, maar blijkt in de praktijk vaak niet nodig. De hardware in de Mate is verder ook van hoog niveau. De processor is snel, het scherm is erg mooi en draadloos laden is een traktatie. Al die dingen maken van de Mate 20 Pro in het dagelijks gebruik tot een uitstekend toestel.

Als we een conclusie beginnen met 'het toestel doet een heleboel dingen goed', dan komt onvermijdelijk ook het moment dat we de dingen bespreken die het toestel niet goed doet. Het is een korte lijst. We zijn, zoals je kan lezen in het software-gedeelte, minder enthousiast over hoe Huawei Android heeft ingericht. Ook vinden we het jammer dat ervoor is gekozen de koptelefoonaansluiting weg te laten. Dat zijn twee minpunten waar we met enige regelmaat tegenaan lopen. Eigenlijk is het ook goed nieuws. Het betekent dat Huawei voor een komende generatie nog iets over heeft om te verbeteren.

Al met al kunnen we dus wel concluderen dat je met deze Mate 20 Pro absoluut geen miskoop doet. Hij is op moment van schrijven wel wat aan de dure kant, en heeft in die zin vooral last van de concurrentie van de OnePlus 6T en de eigen Huawei P20 Pro. Er is echter 1 ding dat al deze toestellen niet hebben dat de Mate 20 Pro wel heeft: een mega-batterij. Een ontegenzeggelijk voordeel, waardoor de Mate 20 Pro qua gebruiksgemak met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt.

+ Die batterij. Wauw.
+ Camera is uit de kunst
+ Lekker ontgrendelen met je hoofd

- Kom op met die koptelefoonaansluiting
- Kan die software wat minder?

Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro review score

9,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden