Vergelijk 3.855.258 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Doro 8040 review

Reviews Doro 8040 review
Door ,

Een keer wat anders, we zijn aan de slag gegaan met de Doro 8040. Deze smartphone is erop gericht om het voor ouderen makkelijker te maken om hip en bij de tijd te blijven. Krijg je met de Doro 8040 waar voor je geld? Dat zoeken we uit!

Een doelgroep waar we het niet zo vaak over hebben met betrekking tot smartphones zijn de senioren in Nederland, ook wel oudere jongeren genoemd. Deze groep heeft echter hele bedrijven die smartphones voor ze produceren. Eén daarvan, Doro, is daar zelfs zeer bedreven in. Reden te meer om eens te kijken hoe die smartphones het doen en op welke manieren ze het makkelijker maken voor ouderen om aan te sluiten bij de jeugd.

Doro 8040

We nemen het modernste stukje Doro op het moment van schrijven onder de loep; de Doro 8040. De toestellen van Doro zijn uitgerust met soft- en hardware die speciaal ontworpen is om ouderen te begeleiden en tegelijkertijd lekker te kunnen appen met vrienden, kinderen en kleinkinderen. Oma op Insta wordt als het goed is helemaal mogelijk met de Doro 8040.

Design

De Doro 8040 ziet er keurig uit. Het exemplaar dat wij hebben heeft een witte behuizing die mooi contrasteert met de zwarte randen die om het scherm heen zitten. Boven het scherm zit het Doro-logo met daarbij het icoontje dat verdacht veel op een Pokéball lijkt. Vlak daarboven zitten de luidspreker en de selfie camera. Onder het scherm zitten drie hele duidelijke fysieke knoppen. In het midden zit de 'thuis'-knop waarmee je direct naar het hoofdscherm gaat. Rechts daarvan zit een knop waarmee je terug kunt naar het vorige scherm. Links van de Home-toets zit de overzichtstoets.

Doro 8040

Het stukje waar de toetsen zitten steekt een klein stukje naar voren. Daardoor raakt het scherm de tafel niet en is de kans op krasjes veel minder groot. Aan de linkerzijde van de Doro 8040 zitten de volumetoetsen en aan de rechterkant zit nog wat interessants. Allereerst zit er een knop om de camera mee te openen en te bedienen, daar zijn wel altijd een groot fan van. Ook zitten er naast een micro-usbaansluiting 3 metalen puntjes. Hiermee kun je de Doro 8040 draadloos opladen in het bijgeleverde dock. Geen gedoe dus met het aansluiten van een kabeltje. Bovenop het toestel zit nog de vergrendel- en ontgrendeltoets.

Op de achterkant is er nog meer moois te vinden. Aan de onderkant zit een luidspreker om boijvoorbeeld muziek mee af te spelen. Wat hoger op de achterkant zit een opmerkelijke bult. In die bult zit, zoals bij wel meer telefoons, de camera. Toch is de camera niet hoofdzakelijk de reden dat deze bult zo uitsteekt. Naast de camera zit er ook een asisstentie-knop in de bult. Deze zit hier zodat deze makkelijk te vinden is, ook met de ogen dicht.

Beeldscherm

De Doro 8040 heeft een keurig 5 inch beeldscherm. De resolutie is een solide 720p, dat wil zeggen dat het beeldscherm niet mega scherp is, maar zeker scherp genoeg voor het formaat van het scherm. Boven het scherm is behoorlijk wat ruimte over om eventueel het scherm uit te breiden, het is bijna jammer dat ze dat niet hebben gedaan. Het scherm is verder goed zichtbaar vanuit iedere kijkhoek. Je kunt dus altijd het scherm zien zonder dat het beeld vervormt of verkleurt.

Doro 8040

Wat een klein beetje tegenvalt is de helderheid van het scherm. Wanneer je binnen bent is het geen enkel probleem om iets van het scherm af te lezen. Buiten is dat een heel ander verhaal. Met doorsnee Nederlands weer, oftewel bewolking, is het niet zo een probleem om het scherm te zien. Wanneer de zon echter schijnt is het een stuk lastiger om te lezen wat er op het scherm gebeurt, zelfs met de helderheid op 100% komt niet alles door.

Software

De Doro 8040 draait op een zwaar aangepaste versie van Android. Bij de gemiddelde smartphone zou dat ons storen en in de weg zitten. Bij de Doro zit dat wat anders. De software is namelijk aangepast om extra overzichtelijk te zijn en zo min mogelijk afleiding te veroorzaken. De Doro 8040 heeft bijvoorbeeld een eigen instellingenmenu met grote knoppen en grote tekst. Na wat doordrukken kom je wel bij het instellingenmenu van Android Nougat, maar je zult er niet per ongeluk geraken. Mocht dat wel gebeuren, dan zit er een mooie grote knop aan de onderkant van het scherm waarmee men terug kan gaan.

Een klein minpuntje hebben we al genoemd maar niet aangestipt. De 8040 draait op Android 7.0 Nougat. Deze versie van Android mag inmiddels wel een beetje achterhaald worden genoemd. Veel fabrikanten brengen op het moment van schrijven een versie van Android naar hun smartphones die 2 jaar jonger is. Toch maakt dit bij de 8040 niet gigantisch veel uit, vandaar dat het een klein minpuntje is. De software die Doro over Android heen heeft gelegd past zo veel aan dat het haast niet meer herkenbaar is als Android. Daarbij wordt de beveiliging bij Doro wel redelijk goed onderhouden.

Doro 8040

Hardware en accu

Tijd om heel even een beetje technisch te worden. De processor in de Doro 8040 is een MediaTek MT6738; een quad-core processor met een maximale kloksnelheid van 1,5 GHz. Naast deze processor beschikt de 8040 over 2GB aan werkgeheugen. Werkgeheugen wordt voornamelijk gebruikt om multitasken mogelijk te maken dus daarvoor geldt: hoe meer, hoe beter. Met 2GB is de Doro 8040 keurig uitgerust in zijn klasse.

Jammer genoeg is de Doro 8040 niet gigantisch vlot. Af en toe doet het toestel er iets te lang over om een opdracht te verwerken. Om eerlijk te zijn vragen we dan ook wel veel van de 8040. Met de doelgroep in gedachten is het eigenlijk best prima. Een drupje meer geduld is er soms nodig maar het toestel krijgt alles voor elkaar. De 8040 heeft 16GB opslaggeheugen ingebouwd en daar kunnen best een aantal plaatjes op. Mocht dat niet genoeg zijn dan is het geheugen heel makkelijk uit te breiden met een microSD-geheugenkaartje.

Doro 8040

De accu van de Doro 8040 lijkt op papier misschien een beetje klein met een capaciteit van 2920 maar in de praktijk is dit een flinke stroombron. De processor in de 8040 is namelijk best zuinig en ook het scherm verbruikt niet al te veel stroom. De accu gaat bij gemiddeld gebruik bijna twee dagen mee. Opladen kan via een micro-usbkabel, of via het meegeleverde oplaadstation. Dat is super handig want daar hoeft het toestel maar ingezet te worden an dan laadt het op. Het scherm kan dan worden gebruikt als wekker of als electronisch fotolijstje.

Camera

Zoals iedere moderne smartphone beschikt ook de Doro 8040 over camera's. In dit geval gaat het om een 8-megapixelcamera aan de achterzijde, als hoofdcamera, en een 2-megapixelselfiecamera. Nou zeggen megapixels doorgaans lang niet alles, maar in dit geval spreken de boekdelen. De camera's van de Doro 8040 zijn niet denderend. Je kunt er foto's mee maken en filmen, maar echt spectaculaire beelden zul je er niet mee vastleggen. Dat wil uiteraard niet zeggen dat de camera slecht is. Maar hij had iets scherper gekund.

Doro test Doro test Doro test Doro test

Wat kleuren betreft doet de Doro 8040 het vrij aardig. Zolang de camera geen moelijke lichtomstandigheden hoeft te verwerken worden kleuren levendig weergegeven. Zolang je de foto's op een telefoon bekijkt zijn deze overigens nog best scherp te noemen. Pas wanneer je er een groter scherm bij neemt valt het op. Selfies met de kleinkids gaan ook prima, al moet hier ook niet al te veel van worden verwacht. Voor het filmen met de Doro 8040 geldt eigenlijk hetzelfde als met de fotocamera. Hoewel de beelden technisch gezien wel in een Full HD-resolutie worden geschoten, zijn ze niet vlijmscherp. 

Prijs-kwaliteitverhouding

Er is niet al teveel vergelijkingsmateriaal voor de Doro 8040, maar dat neemt niet weg dat het belangrijk is om te kijken wat er nog meer is. Een smartphone is toch een apparaat dat minstens 2 jaar bijna iedere dag wordt gebruikt, dan wil je geen overhaaste keuzes maken. Daarom hebben we een aantal telefoons op een rijtje gezet om een beeld te vormen van wat er nog meer te vinden is.

Als eerste concurrent is er de Xiaomi Mi A2. Technisch gezien is dit geen smartphone die gericht is op ouderen, maar dat wil niet zeggen dat het toestel daar niet voor geschikt is. De Mi A2 heeft bijvoorbeeld geen assistentie-knop od speciale software. Maar het scherm is wel lekker groot, de camera uitstekend en de software kan eventueel aangepast worden om wat minder gecompliceerd in elkaar te steken. Daarnaast is de Mi A2 een tikkeltje goedkoper dan de 8040.

Doro 8040 Xiaomi Mi A2 Motorola Moto E5 Play Nokia 6 (2018)
Beeldscherm 5,00 inch 5,99 inch 5,30 inch 5,50 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 1080 x 2160 pixels 480 x 960 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 294 ppi 403 ppi 203 ppi 401 ppi
Besturingssysteem Android 7.0 (Nougat) Android 8.1 (Oreo) Android Go Android 8.0 (Oreo)
Processor 1,5 GHz quad-core 2,2 GHz octa-core 1,4 GHz quad-core 2,2 GHz octa-core
Werkgeheugen 2 GB 4 GB 1 GB 3 GB
Interne opslag 16 GB 32 GB 16 GB 32 GB
Camera 8,00 megapixel 12,00 megapixel 8,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 165 gram 166 gram 150 gram 172 gram
Stand-by tijd 550 uur - - -
Spreektijd 1680 minuten - - -
Met abonnement Vanaf € 16,50 per maand Vanaf € 13,00 per maand Vanaf € 11,00 per maand Vanaf € 13,50 per maand
Los toestel € 235,00 € 159,00 tot € 229,00 € 99,00 € 166,00 tot € 279,00

Voor de Motorola Moto E5 Play geldt haast hetzelfde als voor de Mi A2. In ieder geval in de zin dat het toestel niet is gericht op ouderen en er geen assistentieknop aanwezig is. Het scherm is iets groter dan dat van de Doro 8040 en heeft eenzelfde resolutie. De software is vrij basaal maar deze wordt wel goed bijgehouden. Ook deze smartphone is goed aan te passen aan de gebruiker. Het grootste voordeel van de E5 Play is echter nog wel het prijskaartje.

Tot slot bespreken we de Nokia 6 (2018). De Nokia 6 (2018), of Nokia 6.1, Is onderdeel van het Android One-programma. Dat wil zeggen dat het toestel vaak wordt voorzien van beveiligingsupdates én systeemupdates. Het scherm is mooi groot en de icoontjes kunnen, net als bij andere Android-smartphones, lekker groot worden gemaakt.

Conclusie

Met de 8040 heeft Doro een keurig toestel afgeleverd dat uiterst geschikt is voor de hogere leeftijdsgroepen. De software is heel intuïtief en overzichtelijk. Wanneer je een vraag hebt kan het toestel je daar zeker mee helpen. Ook als het even niet zo goed met je gaat kun je met het toestel uit de voeten. In plaats van een noodknop om je nek, kun je deze hip in je broekzak bij je houden. Met de Doro 8040 kun je makkelijk en hip in contact blijven met vrienden, familie en kun je ook meedoen aan de belspelletjes op tv.

Doro 8040

Hoewel de camera's van het toestel niet gemaakt zijn om prijswinnende plaatjes mee te schieten maar uitgaande van wat je verder allemaal krijgt is dat ook niet zo gek voor deze prijs. De processor kan iedere gemiddelde app probleemloos draaien en de accu zorgt ervoor dat dat ook nog eens de hele dag kan. Met het bijgeleverde oplaaddock is er ook geen gepriegel nodig met kabeltjes. Al met al een prima smartphone voor een keurige prijs.

+ Duidelijke software voor iedereen
+ Assistentie voor ouderen
+ Opladen zonder gedoe

- Geen ideale camera
- Niet megarap

Doro 8040 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Doro 8040 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 1000 € 16,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd - 2000 € 18,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 18,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 500 € 18,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 29,00 € 0,- Bekijken
Alle Doro 8040 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden