Vergelijk 2.433.359 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

HTC U12 Life review

Reviews HTC U12 Life review
Door ,

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat HTC in zwaar weer verkeert. De verkoop van haar smartphones droogt met de maand meer op, met als gevolg dat het minder toestellen kan en op de markt wil brengen. Of de HTC U12 Life dé midranger is die deze trend kan doorbreken, lees je in onze uitgebreide review.

Het is vrij bizar hoe de zaken er bij HTC tegenwoordig voor staan. Ooit waren de Taiwanezen het uithangbord voor Android, met tientallen toestellen op de markt waar er voor elke doelgroep wel eentje bij zat. Het lijkt erop dat HTC enkele jaren geleden heel wat verkeerde keuzes heeft gemaakt, zowel op smartphonegebied als marketing. Toestellen als de HTC One M9 en HTC 10 zijn absoluut niet slecht, maar gewoon niet bijzonder (genoeg) én veel te duur bij de release. Vraag trouwens een kennis naar het bestaan van een van de twee toestellen en ze zullen je waarschijnlijk het antwoord schuldig blijven.

De komende tijd is het vooral afwachten geblazen in hoeverre HTC onder de hoede van Google zich kan herpakken. De kans is groot dat dit niet met de HTC U12 Plus niet gaat lukken, want we werden er verre van warm van. Persoonlijk heeft ondergetekende ook niet al te beste ervaringen met HTC. Er zijn momenten dat er in een van zijn nachtmerries de enorm trage HTC Wildfire tevoorschijn komt. Enfin, we zijn inmiddels heel wat jaren verder en de HTC U12 Life ziet er op het eerste oog veelbelovend uit. De hoogste tijd dus om het beestje nader te onderzoeken.

HTC U12 Life

Design

De midranger van HTC wist in onze U12 Life Hands-on al de ogen naar zich toe te trekken. Kekke kleurtjes zijn er namelijk in overvloed bij de HTC U12 Life. Of ja, overvloed: je hebt de keuze uit een felblauwe en lichtpaarse variant. Al met al kleurrijk maar niet bijzonder veel keuze. Niet erg, want ze zijn allebei best wel mooi te noemen. Ons reviewexemplaar is de 'paarse' versie. De kleur doet ons nog het meeste denken aan een glas bosvruchtenranja waar je nét iets te veel water in hebt gemieterd. 

Net als de Pixel-toestellen, waar HTC ook een handje aan heeft meegeholpen, is de achterkant van de HTC U12 Life opgesplitst in twee delen: een flitsende glazen bovenkant én een onderkant met een ietwat afwijkende kleur. In het geval van de U12 Life zijn er minieme ribbeltjes aanwezig die ervoor zorgen dat het toestel een geheel eigen look meekrijgt. Je zou denken dat de ribbeltjes het toestel minder glad maken, maar niets lijkt minder waar; in onze testperiode gleed de U12 Life meermaals bij het minste of geringste oppervlakteverschil naar de rand van de afgrond. Het acrylglas is dan ook vrij glad te noemen.

Een ander nadeel is dat het toestel niet enorm bestendig is tegen krasjes. Vanwege de uitstekende camera-opzet ontstaan er op de plekken waar de U12 Life op balanceert al snel heel minieme krasjes. Een hoesje is helaas dan ook geen overbodige luxe, iets wat we bij vrijwel elk (glazen) toestel kunnen vermelden anno 2018. De verticale camera-opzet zelf ziet er wel prima uit en doet ons nog het meeste denken aan die van iPhone X. Schuin onder de camera's vinden we een rappe vingerafdrukscanner terug.

HTC U12 Life

Aan de voorkant zien we dat HTC voor de Life-serie over is gestapt op een beeldverhouding van 18:9, een wijziging die we steeds vaker zien in de midrange-markt. Verder is er een frontcamera, speaker en een LED-lampje aanwezig boven het display. De onderkant is verrijkt met een tweede speaker, USB-C-ingang en microfoon, terwijl de bovenkant godzijdank over een koptelefooningang beschikt. Dit is iets wat mistte bij de HTC U11 Life. Aan de linkerzijkant vinden we de ingang voor één simkaartje, inclusief de optie om er een tweede bij te stoppen óf een microSD-kaartje toe te voegen. De rechterzijkant heeft één volumeregelaar en een aan/uitknop. Alles samengegoten ligt het toestel lekker in de hand.

Beeldscherm

Dan over naar de plek waar het te doen is: het scherm. Zoals hierboven vermeld beschikt de HTC U12 Life over een beeldverhouding van 18:9. Het 6 inch-grote scherm is dan ook vrij lang, maar niet zo breed als toestellen met een 6 inch-display die de oude vertrouwde verhouding van 16:9 aanhouden. Ook in dit geval is 6 inch voor sommigen wat aan de grote kant, maar voor mensen met normale of grote handen is het zeker te doen. Het display heeft een resolutie van 2160 bij 1080 pixels, wat meer dan voldoende is voor een midranger in deze prijsklasse.

Daarnaast zegt een resolutie zeker niet alles; het is ook belangrijk om te kijken naar hoe de beelden worden weergegeven op het scherm. Zo is de lage resolutie van de iPhone 8 absoluut niet te vergelijken met de vrijwel vergelijkbare resolutie van de Motorola Moto G6 Play, om maar iets te noemen. Op dat gebied zit het bij de HTC U12 Life wel snor. De correctheid van kleuren is prima te noemen. Niet heel oververzadigd, maar dat hoeft ook niet. Over het algemeen neigen de kleuren ietwat warm weergegeven te worden, met als gevolg dat een witte achtergrond bij heel goed kijken wat geelsig is. Bij normaal gebruik zal dit je echter vrijwel zeker niet opvallen.

HTC U12 Life

Wel jammer is dat de maximale helderheid van het beeldscherm wat teleurstelt. Het is bij fel zonlicht onmogelijk om het scherm goed af te lezen, omdat de maximale helderheid simpelweg niet 'maximaal' genoeg is hiervoor. Gelukkig is de minimale helderheid wel prima en word je 's nachts niet zo snel verblind door de U12 Life. Extra handig zou de aanwezigheid van een nachtmodus zijn. Deze feature heet 'Nachtverlichting' op de HTC U11 Life, maar is gek genoeg niet aanwezig bij zijn opvolger. Hoewel Gorilla Glass officieel niet aanwezig is, lijkt het beeldscherm wel redelijk bestand tegen krasjes. Deze zijn tot op heden namelijk niet met het blote oog te spotten op ons reviewexemplaar. 

Hardware en accu

Over de hardware van de HTC U12 Life kunnen we kort zijn: die is prima. De smartphone wordt aangedreven door de Snapdragon 636-chipset, dezelfde chipset waar de Asus Zenfone 5 en Motorola Moto Z3 Play gebruik van maken. De octacore-processor van 1,8 GHz staat tijdens onze testperiode zijn mannetje. Simpele taken gaan lekker vlot, en multitasken is ook doorgaans geen enkel probleem. Het helpt ook dat er 4GB RAM aanwezig is, waardoor je relatief veel apps kwijt kunt op de achtergrond. 

De aanwezige hardware is doorgaans meer dan voldoende voor de gemiddelde gebruiker. Het verschil ten opzichte van de echte vlaggenschepen zit hem in de souplesse en snelheid. Met een rappe Snapdragon 845, die bijvoorbeeld bij de U12 Plus onder de motorkap ligt, gaat alles nét dat extra stukje sneller en soepeler, wat de algehele gebruikerservaring ten goede komt. Boeit dit je echter vrij weinig, dan is een vlaggenschip absoluut geen must meer voor jou.

HTC U12 Life

Ook de Adreno 509 GPU is meer dan voldoende om de meeste spellen lekker te kunnen spelen. Zwaardere spellen als Pokémon GO en PUBG vergen iets meer kracht, maar zijn zeker niet te veel gevraagd.. Dankzij de 64GB aan intern opslaggeheugen kun je veel spellen kwijt op het toestel, wat evenens met een microSD-kaartje uit te breiden is. Een ander pluspunt zijn de stereospeakers. Aan de voorkant én aan de onderkant is een speaker te vinden. Samen creeëren ze vrij veel geluid wat prima en helder klinkt. Niet zo mooi als bij de HTC U12 Plus natuurlijk, maar voor je dagelijkse videocontent een ruime voldoende waard.

De HTC U12 Life is gezegend met een accucapaciteit van 3600 mAh. Op het eerste oog een best wel prima accu. Het is echter de vraag in hoeverre het toestel omgaat met de batterij en hoeveel het apparaat nodig heeft om te blijven presteren. In onze testperiode was anderhalve dag aan accuduur op één cyclus de standaard. Bovendien zit de smartphone na ongeveer dik anderhalf uur weer vol met Life om wederom anderhalve dag te kunnen doorstaan met ondergetekende.

Software

De HTC U12 Life draait uit de doos op Android 8.1 Oreo met daaroverheen de lichte Sense-schil van de Taiwanezen. Op het eerste oog ziet dit er goed uit, maar eigenlijk zijn we best teleurgesteld dat er geen Android One aanwezig is. Dit is namelijk wel het geval bij zijn voorganger, de HTC U11 Life. Met de U12 Life ben je dus niet verzekerd van jarenlang updates en vrezen we dat je na Android Pie niet veel meer mag verwachten qua software-updates.

Ook is USonic, de software waar de meegeleverde HTC-oordopjes bij de U11 Life en U12 Plus gebruik van maken voor betere audiokwaliteit, afwezig. Daarentegen is de koptelefooningang wel teruggekeerd, wat een schrale troost is. Verder is de software vrij kaal te noemen. Tuurlijk zie je dat er een sausje van HTC overheen is gegoten hier en daar, maar qua opzet houdt het toestel grotendeels vast aan die van stock Android. Een pluspunt, want door weinig opsmuk presteert het apparaat redelijk snel en worden instellingen overzichtelijk weergegeven.

HTC U12 Life

Van enige bloatware is tevens geen sprake. Na het installeren van de laatste systeemupdates en enkele standaard-applicaties als WhatsApp en je mail-app houd je ongeveer 48GB over van de 64GB om het op de lange termijn mee uit te houden. Verder voelt de software vrij soepel aan en is de ondersteuning van een Snapchat of Instagram prima te noemen. We zijn dan ook zeker te spreken over de software, alleen is het jammer dat er features weggelaten zijn ten opzichte van de U11 Life.

Camera

Vandaag de dag hoef je echt niet meer een vlaggenschip in huis te halen om op je gemak te multitasken of een spelletje te spelen. Voor honderden euro's minder verricht een midranger namelijk precies hetzelfde werk. Het grootste voordeel van een high-end smartphone is en blijft de camera. De combinatie van een sterke midranger met superieure camera is vrijwel niet te vinden. De HTC U12 Life bracht ons echter aan het twijfelen, want de geschoten plaatjes zijn in eerste instantie heel goed te noemen.

htc u12 life htc u12 life htc u12 life htc u12 life htc u12 life htc u12 life

De HTC U12 Life schiet foto's met een reguliere 16-megapixelcamera én een dieptecameralens van 5 megapixels. De interface van de camera-applicatie is vrij simpel gehouden en je kunt zelf niet gaan priegelen met de ISO-waarde of iets dergelijks. Wel heb je vier modi: Automatisch, Landscape, Sports en Nacht. In situaties met voldoende licht zijn de geschoten kiekjes op het grote 6 inch-scherm een lust voor het oog. Kleuren zien er mooi uit, het algehele plaatje is scherp en de dieptecamera geeft net dat beetje extra.

Je kunt zelf niet de dieptecamera aan- of uitzetten, maar het verschil in details is merkbaar wanneer je je vinger legt op de bovenste cameralens. HDR is handmatig in te schakelen, maar deze feature maakt plaatjes naar onze mening niet beter. Schiet je in situaties met wat minder licht of juist te veel licht (afkomstig van achtern), dan verliezen de plaatjes heel snel hun glans. Dat is jammer, maar mede door zijn prijs en de uitstekende daglichtfoto's zien we dit niet als een zwaar minpunt. We beschouwen de U12 Life dan ook als een echte mooi weer-schieter. 

De 13-megapixelfrontcamera maakt plaatjes die ruim voldoende zijn voor het delen op social media, maar verwacht geen gedetailleerde kunstwerken. Voor de liefhebber is er ook een retoucheringsmodus aanwezig die je gezicht iets egaler maakt. Video's schiet de middenmoter van HTC maximaal in 4K en 30 frames per seconde. Door het gebrek aan beeldstabilisatie is het filmen op z'n zachtst gezegd niet heel erg prettig. Ook lijkt de smartphone moeite te hebben met het behouden van de focus wanneer je de camera draait. Dat is jammer, want eenmaal alles scherpgesteld is de kwaliteit prima. Ben je echter op zoek naar een smartphone die snel strakke filmpjes schiet voor weinig geld, dan zijn er betere opties. 

Prijs-kwaliteitsverhouding

De HTC U12 Life is zonder meer een degelijke smartphone voor relatief weinig geld. Het overvolle middensegment bevat echter veel toestellen die zich kunnen meten met de mobiele telefoon van de Taiwanezen. Het is dan ook verstandig om, voordat je overgaat tot koop, de alternatieven door te spitten, want wellicht past een andere smartphone beter bij je behoeftes. Hieronder vind je een overzicht terug van enkele interessante HTC U12 Life concurrenten.

Allereerst nemen we de gloednieuwe Huawei Mate 20 Lite onder de loep. Vergeleken met de U12 Life ontlopen deze twee toestellen elkaar nauwelijks. Zo is er op beide toestellen een Full HD+-display aanwezig, 4GB werkgeheugen en 64GB aan intern uitbreidbaar opslaggeheugen. Het verschil zit 'm onder andere in de chipset, waarbij de Kirin 710 van de Mate 20 Lite doorgaans iets sneller en zuiniger te werk gaat. Ook is er een dubbele frontcamera aanwezig op de Mate 20 Lite. Het grootste voordeel van HTC's toestel is de schonere versie van Android 8.1 Oreo. Bij de Mate 20 Lite is ook Android 8.1 Oreo present, maar de EMUI-schil van de Chinese fabrikant past veel features en visualisaties aan, iets dat lang niet iedereen kan bekoren.

HTC U12 Life Huawei Mate 20 Lite Nokia 7 Plus Xiaomi Pocophone F1 Honor Play
Beeldscherm 6,00 inch 6,30 inch 6,00 inch 6,18 inch 6,30 inch
Resolutie 1080 x 2160 pixels 1080 x 2340 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 2246 pixels 1080 x 2340 pixels
Pixeldichtheid 402 ppi 409 ppi 402 ppi 403 ppi 409 ppi
Besturingssysteem Android 8.1 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 8.1 (Oreo)
Processor 1,8 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 4 GB 6 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 64 GB 64 GB 64 GB
Camera 16,00 megapixel 20,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 175 gram 172 gram 183 gram 180 gram 176 gram
Stand-by tijd 240 uur - - - -
Spreektijd 1020 minuten - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 344,00 tot € 349,00 € 225,00 tot € 253,00 Niet beschikbaar € 309,00 tot € 315,00 € 269,00 tot € 275,00

Een andere interessante smartphone in deze prijsklasse is ongetwijfeld de Nokia 7 Plus. Moederbedrijf HMD Global heeft de 7 Plus uitgerust met Android One, wat betekent dat je als gebruiker verzekerd bent van 2 grote updates van Google's ecosysteem en 3 jaar lang software-updates. Ook is er geen opsmuk te bekennen in de software. Daarnaast heeft de 7 Plus een iets snellere Snapdragon 660 en is de accu beduidend groter. De U12 Life is echter een stukje minder zwaar en ligt doorgaans fijner in de hand dan de 'joekel' van Nokia. 

De Pocophone F1 is een wat vreemde vogel in dit rijtje. Het gloednieuwe submerk van Xiaomi biedt namelijk de specs van een vlaggenschip aan voor die van een midranger. Eigenlijk alles wat OnePlus ooit was. Qua snelheid zal de U12 Life het dan ook zeker niet winnen van de Pocophone en ook het betere camerawerk is gereserveerd voor de F1. Daarentegen is het ontwerp van Xiaomi's speciale topper zeker niet je van het, mede door de grote inkeping. Ook is de software visueel flink aangepast, wat vaak als minpunt wordt gezien door consumenten.

Als laatste hebben we de Honor Play uitgelicht. Het submerk van Huawei heeft met de Play een razendsnelle midranger afgeleverd. Zo wordt het toestel aangedreven door de Kirin 970-chipset, die ook aanwezig is op de Huawei P20 Pro. In vergelijking met de U12 Life is het opslaggeheugen en werkgeheugen identiek, is de accucapaciteit bij de Honor Play slechts iets groter met 3750 mAh en draaien beide smartphones op Android 8.1 Oreo. De Honor Play beschikt over een iets groter 6,3 inch-scherm, relatief dikke randen en een inkeping, waardoor het design naar onze mening het onderspit delft.

Conclusie

De HTC U12 Life is naar onze mening een toestel dat gewoon zijn ding doet. Voor iets minder dan 350 euro krijg je een prima processor, meer dan voldoende opslaggeheugen en werkgeheugen, een redelijk schone versie van Android 8.1 Oreo én een prima accuduur. Dit alles is verpakt in een aantrekkelijk jasje dat zowel te krijgen is in een lichtpaarse als felblauwe kleur. Dat dit jasje niet zo heel krasbestendig is vinden we jammer, maar met een beetje oplettendheid en eventueel een doorzichtig hoesje kun je alsnog zorgeloos van deze beauty genieten.

HTC U12 Life

Het probleem van deze HTC is eigenlijk dat het toestel wel prima is, maar nergens écht in uitblinkt. Het is zeker niet de snelste in zijn klasse, de lange accuduur is zeker in dit segment niet zo uniek meer, en het camerawerk is prima maar heeft zo zijn tekortkomingen. De HTC U12 Life is dan ook een echte midranger der midrangers te noemen, met als grootste pluspunt het originele design. Door de slechte naam die de Taiwanezen hebben verkregen de afgelopen jaren vrezen we echter dat het toestel niet heel populair gaat worden. Pas op het moment dat HTC de prijs van het toestel met een paar tientjes verlaagt, geven wij de HTC U12 Life een reële kans van slagen in het overvolle middensegment.

+ Aantrekkelijk en origineel design
+ Prima accuduur en aanwezigheid van snellaadtechnologie
+ Ligt comfortabel in de hand
+ Prima camera in optimale omstandigheden

- Matige camera in situaties met weinig tot geen licht
- Geen enkele vorm van beeldstabilisatie present
- Achterkant krasgevoelig
- Maximale schermhelderheid aan de lage kant

HTC U12 Life review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden