Vergelijk 4.227.506 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia XZ2 Premium review

Reviews Sony Xperia XZ2 Premium review
Door ,

Een telefoon met 'Premium' in de naam moet wel heftig zijn. Op het eerste gezicht is dat ook zeker waar over de XZ2 voor staat. In deze review gaan we kijken hoe premium dit toestel daadwerkelijk is.

De derde smartphone van Sony die de toevoeging 'Premium' krijgt is de Sony Xperia XZ2 Premium. Wat ons betreft kan dat alleen bij de absolute top van smartphones, in deze review komen we er achter of dat ook het geval is bij deze XZ2 Premium. Op papier ziet het er in ieder geval goed uit voor de XZ2 Premium. Wanneer je het toestel voor het eerst in de hand hebt valt vooral het gewicht op. Dat het toestel zwaar is, is natuurlijk geen verrassing wanneer je naar het formaat kijkt.

Het Japanse Sony presenteert over de loop van het jaar nogal wat smartphones en het is soms dan ook moeilijk om alles bij te houden. Gelukkig hebben we onze toestelpagina goed bijgehouden zodat je precies ziet wat er zich onder de motorkap bevindt. Sony heeft de beste features van de Xperia XZ2 intact gelaten en er wat moois aan toegevoegd om tot de Premium te komen. We laten het toestel flink door onze testen gaan om te kijken waar de Premium op de XZ2 heeft verbeterd. 

Design

Wat het ontwerp betreft heeft de Xperia XZ2 Premium veel weg van de Xperia XZ2, Dat is natuurlijk ook niet heel gek gezien het toestel daarop gebaseerd is. Wanneer je de XZ2 Premium voor het eerst ter hand neemt valt meteen op dat het een erg zwaar toestel is, voor een smartphone. Dat gewicht geeft meteen een 'premium' gevoel terwijl je onvermoed je biceps traint. De XZ2 Premium glimt aan alle kanten, van het koude staal aan de rand tot het gepoetste glas op de achterkant. Hoewel dit er goed uitziet wanneer het net is gepoetst, trekt het wel vingerafdrukken aan.

Sony Xperia XZ2 Premium

Aan de achterkant zit de dubbele camera van de XZ2 Premium, de eerste dubbele camera ooit op een Sony-smartphone. Boven de camera zitten sensoren, lichtmeters en een flitser. Onder de camera's zit de vingerafdrukscanner. Deze zit eigenlijk net ietsje te laag om een fijne positie te hebben maar hij werkt wel snel en het ziet er goed uit. Aan de linkerkant van het toestel zit eigenlijk helemaal niets. Aan de rechterkant daarentegen zitten een aantal knoppen. Te beginnen bij de volume-knoppen bovenaan, in het midden de vergrendel- en ontgrendeltoets. Tot slot zit onderaan nog de camera-toets die je kunt gebruiken om de camera-app te openen en vervolgens om een foto te maken.

Aan de bovenkant van het toestel zit een heel klein microfoontje en ook vinden we hier de simsleuf. Naast de simkaart is hier ook ruimte om een microSD-kaartje te plaatsen. Handig voor wanneer je het geheugen uit wil breiden. Aan de voorkant van het toestel zit uiteraard het beeldscherm, waarover later meer. Boven en onder het scherm zitten forse zwarte balken, die zijn niet meer helemaal van deze tijd maar geven het toestel een klassieker uiterlijk. Gezien je het toestel draadloos kunt opladen is het ook nog redelijk plat.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de XZ2 Premium heeft iets speciaals. Om te beginnen heeft het scherm een traditionelere 16:9-beeldverhouding dan vrijwel alle hedendaagse smartphones, 18:9 is namelijk de afgelopen twee jaar de populaire variant geweest. Dat is echter niet het enige bijzondere aan het scherm. Het heeft namelijk een 4K-resolutie. In een beeldscherm met een diagonaal van 5,7 inch gaat het om een flink aantal pixels per inch. Het HDR-display heeft 2160 pixels aan de korte kant en 3840 aan de lange kant.

Sony Xperia XZ2 Premium

Zoveel pixels leveren samen een erg scherp beeld op. De 16:9-beeldverhouding zorgt ervoor dat je het hele scherm kunt gebruiken om mediacontent in 4K op te streamen. Veel smartphones kunnen inmiddels in 4K opnemen maar er zijn er maar weinig die het in diezelfde resolutie kunnen afspelen. Het scherm geeft ook kleuren fijn weer. Mocht je het daar niet mee eens zijn dan kun je de kleurweergave aan je eigen voorkeuren aanpassen. Het scherm kan in ieder geval helder genoeg worden om ook in de felle zon te gebruiken.

Hardware en accu

Wat power betreft heeft de Premium genoeg in huis. De processor die in het toestel draait is de Snapdragon 845. De loeisnelle processor zorgt ervoor dat geen enkele app een probleem geeft. De processor is snel genoeg om alle software te verslinden. Naast de vlotte processor is de XZ2 Premium uitgerust met maar liefst 6GB werkgeheugen. Multitasken is dus ook geen enkel probleem met dit toestel. Super scherpe spreadsheets lezen in de trein terwijl je op de andere helft van je scherm een F1-race kijkt? Geen enkel probleem.

Er komt nogal wat geluid uit de XZ2 Premium. Boven het scherm zit een speaker die zowel wordt gebruikt om gesprekken mee te voeren alsmede om muziek mee af te spelen. Aan de onderkant van de voorkant van het toestel zit een heel dun maar breed randje. Daar achter zit een tweede speaker. Samen geven de twee speakers een fors stereogeluid. Ook heeft Sony iets in het toestel verwerkt genaamd Dynamic Vibration System. Dat wil zeggen dat het toestel meetrilt met de media die wordt afgespeeld. Dat klinkt misschien wat saai maar in de werkelijkheid voegt het zeker toe aan de ervaring van het geluid 

Sony Xperia XZ2 Premium

Een smartphone is natuurlijk nutteloos wanneer deze geen stroom krijgt. Om de XZ2 Premium van stroom te voorzien is het toestel uitgerust met een accu die een capaciteit heeft van 3540 mAh. Vergeleken met concurerende smartphones lijkt dat misschien niet zo indrukwekkend, maar het ligt er natuurlijk ook aan hoe die stroom gebruikt wordt. De XZ2 Premium gaat heel zorgvuldig om met de beschikbare lading waardoor je meer dan een dag vooruit kunt met de XZ2 Premium. Daarnaast is het toestel draadloos oplaadbaar, zo hoef je 's nachts niet op zoek naar het oplaadsnoertje, je plempt de XZ2 Premium simpelweg op de oplaadschijf.

Software

De XZ2 Premium loopt op Android 8.1 Oreo met Sony's lichte skin eroverheen. Sony weet altijd wel te bekoren met redelijk schone software. Qua uiterlijk in ieder geval. Ondanks dat de icoontjes er strak uit zien staan er bij de eerste installatie wel veel icoontjes in de app-lade. Deze zogeheten bloatware bestaat onder andere uit apps van Amazon, AVG en een aantal apps van Sony zelf. Het meerendeel zul je niet nodig hebben en gelukkig kun je deze dan ook vrij gemakkelijk verwijderen.

Ook staat de 3D-creator voorgeïnstalleerd op de XZ2 Premium. Deze app werkte voor het eerst op de Xperia XZ1 maar blijft ons bezighouden. Met de app kun je een 3D-beeld maken van ieder gezicht, hoofd, broodje en koekje. Deze 3D-afbeeldingen kunnen met een 3D-printer worden afgedrukt. Mocht dat geen al te praktische toepassing lijken dan kun je het 3D-beeld ook instellen als je achtergrond. De afbeelding draait dan mee met het toestel zodat je ziet dat het niet simpelweg een saai 2D-plaatje is.

Sony Xperia XZ2 Premium

Camera

Wat camera's betreft heeft de XZ2 Premium iets wat nog geen enkele Sony-smartphone ooit had; een dubbele camera. Het gaat in het geval van de Premium om een standaard 19-megapixelcamera gecombineerd met een monochrome 12-megapixelcamera. De lenzen werken samen om een zo helder mogelijk beeld te produceren. Daar slaagt het duo zeker in. De XZ2 Premium maakt zeer scherpe foto's met mooie kleuren. Doorgaans merken we bij Sony-smartphones dat er een flinke berg ruis in de foto's zit, hoe goed de lens ook is. Bij de XZ2 Premium is daar zeker geen sprake van.

feat feat feat feat feat

Door de waterdichte behuizing en de fysieke cameraknop kun je met de XZ2 Premium ook heel goed onderwater foto's maken. Vooral de knop is daarbij van belang, aanraakschermen zijn namelijk niet te bedienen onder water. Er komt dan namelijk druk van alle kanten waardoor het lastig is om je vinger te onderscheiden. Je kunt met gemak en een gerust hart foto's maken tijdens de regen of filmen in het zwembad.

Over filmen gesproken, daar kan de Xperia ook wat van. Filmen kan in verschillende resoluties, met verschillende aantallen beelden per seconde. Op iedere resolutie wordt beeldstabilisatie ondersteund, zo kun je dus hele strakke 4K-filmpjes schieten, zonder schokken. De filmpjes die we met de XZ2 Premium hebben gemaakt geven een mooi beeld met rijke kleuren. Zelfs zonder de HDR-stand aan gaat de camera goed met contrasten om. Zie hieronder het resultaat.

Prijs-kwaliteitverhouding

De XZ2 Premium kan behoorlijk wat, maar het is zeker niet de enige smartphone op de markt. Voordat je je hardverdiende centen uitgeeft is het dan ook een goed idee om een beetje te kijken wat er allemaal te koop is. Om daarbij te helpen hebben we een aantal smartphones naast de XZ2 Premium gehouden.

Als eerste kijken we naar de OnePlus 6. De OnePlus 6 en de XZ2 Premium beschikken over dezelfde processor, de Snapdragon 845. De OnePlus 6 heeft een modernere 18:9-beeldverhouding maar de resolutie hiervan komt niet verder dan FHD+. De OnePlus 6 heef teen prima camera, maar deze haalt het niet bij die van de XZ2 Premium. De OnePlus 6 is op het moment van schrijven wel wat goedkoper dan de XZ2 Premium, maar het toestel heeft ook wat minder te bieden.

Sony Xperia XZ2 Premium OnePlus 6 Samsung Galaxy Note 9 Sony Xperia XZ3
Beeldscherm 5,80 inch 6,28 inch 6,40 inch 6,00 inch
Resolutie 2160 x 3840 pixels 1080 x 2280 pixels 1440 x 2960 pixels 1440 x 2880 pixels
Pixeldichtheid 760 ppi 402 ppi 514 ppi 537 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 9.0 (Pie)
Processor 2,7 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 6 GB 6 GB 6 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 128 GB 64 GB
Camera 19,00 megapixel 16,00 megapixel 12,00 megapixel 19,00 megapixel
Gewicht 236 gram 177 gram 201 gram 193 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Vanaf € 24,00 per maand Vanaf € 23,00 per maand Vanaf € 32,00 per maand Vanaf € 21,00 per maand
Los toestel € 449,00 tot € 899,00 € 479,00 tot € 509,00 € 648,00 tot € 999,00 € 529,00 tot € 799,00

De XZ2 Premium is op het moment het summum van Sony's smartphone-afdeling. Van Samsung is dat de Galaxy Note 9. De accu van de Note 9 is weliswaar groter dan die van de XZ2 Premium, maar dat wil niet zeggen dat deze langer meegaat. De Xperia gaat wat beter om met de stroom. De camera van de Note 9 heeft een variabel diafragma om met slechter licht foto's te maken en om mooie portretten te schieten. De foto's van de XZ2 Premium bij slecht licht zijn echter ook steengoed, en het toestel is een stuk goedkoper dan de Note 9 van Samsung.

Tot slot leggen we de XZ2 Premium naast een toestel uit Sony's eigen stal: de Sony Xperia XZ3. Dat toestel is nog niet te koop maar dat duurt niet lang meer. Het oled-scherm van de XZ3 heeft een slanke 18:9-beeldverhouding, dezelfde 19-megapixelcamera als de XZ2 Premium en draait op Android 9.0 Pie. De XZ2 Premium heeft echter wel een camera meer, een iets grotere accu en een scherper beeldscherm. Het draait bij smartphones altijd om persoonlijke voorkeur, liever een iets nieuwer scherm, of een strakke camera en 4K-display?

Conclusie

De Sony Xperia XZ2 Premium heeft behoorlijk wat in huis. Sterker nog, het toestel heeft eigenlijk alles in huis wat een hedendaagse smartphone hoort te hebben; een haarscherp beeldscherm, een super camera en een accu om het geheel aan de gang te houden. Daarnaast levert het toestel meer dan prima geluid, uitstekend zelfs wanneer je een draadloze koptelefoon verbindt. Het toestel ligt goed in de hand en voelt ook wel aan als een 'premium' smartphone. Het gewicht helpt hier uiteraard ook bij.

De verhouding van het beeldscherm is ietwat ouderwets, maar als dat nodig is om een scherm met een 4K-resolutie uit te brengen dan zien we dat maar al te graag door de vingers. Draadloos opladen wordt steeds meer gezien als een pluspunt van een smartphone gezien de oplaadtechnieken steeds beter worden. Gelukkig is de XZ2 Premium daar ook voor uitgerust. Eigenlijk hoef je nooit meer iets op het toestel aan te sluiten.

Sony Xperia XZ2 Premium

Dat de Sony waterdicht is, is ook een fijne gedachte. Je hoeft niet bang te zijn voor een regenbui, of zelfs voor de monsoonregens die we tegenwoordig in Nederland krijgen. Je kunt vrolijk verder bellen terwijl je doorweekt wordt. Het ontwerp van de XZ2 Premium gooit wat ons betreft ook hoge ogen, al hadden de zwarte balken boven en onder het scherm ietsje kleiner gemogen.

+ 4K-resolutie. Prachtig
+ Uitstekende camera's
+ Accu waar je mee vooruit kunt

- Zwarte balken om het scherm
- Tikje gewichtig

Sony Xperia XZ2 Premium review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Sony Xperia XZ2 Premium beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 1000 € 26,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd - 2000 € 26,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 3000 3000 € 26,44 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 2000 € 29,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 2000 € 33,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 2000 € 37,00 € 0,- Bekijken
Alle Sony Xperia XZ2 Premium aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden