Vergelijk 2.957.669 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy Note 9 review

Reviews Samsung Galaxy Note 9 review
Door , - 2 reacties

De Samsung Galaxy Note 9 is een flink toestel, dat we in deze review ook nog eens flink aan de tand gaan voelen. Wat heeft de Note 9 allemaal te bieden, behalve een groot scherm? In deze review lees je het.

'Een moment, ik noteer het even.' Verbaasde blikken. Een telefoon met een pennetje? Is het weer 1998? Die Palm-apparaten zijn er qua looks de afgelopen decennia wel op vooruit gegaan zeg. Het is makkelijk flauwe grappen te maken over de Samsung Galaxy Note 9. Niet alleen vanwege het wat antiek aandoende pennetje dat in de behuizing is verwerkt, maar natuurlijk ook vanwege de reputatie die de Galaxy Note 7 aan de serie heeft gegeven.

Wat dit alles betreft kunnen we je gelijk geruststellen: de Note 9 vat niet spontaan vlam en het pennetje lijkt in niets op wat Palm met zijn PDA's meeleverde. De Samsung Galaxy Note 9 is een moderne smartphone met alles dat daarbij komt kijken. En natuurlijk wat extra's, want daar is de prijs ook naar. In deze review bespreken we de belangrijkste eigenschappen van de Note 9 en kijken we naar de sterke en zwakke punten van Samsung's nieuwste.

Samsung Galaxy Note 9

Beeldscherm

Op de Samsung Galaxy Note 9 zit een scherm van 6,4 inch in diameter. Nou ja, het zit er niet echt op, maar meer omheen. Dankzij het Infinity Display, zoals de marketingpraat het scherm met afgeronde zijkanten aanduidt, is er maar weinig voorkant van de Note 9 géén scherm. Alleen boven en onder het AMOLED-scherm zit nog een randje. Daar kunnen we prima mee leven, zolang de fabrikant er niet voor kiest een notch op zijn toestel te zetten.

Over de kwaliteit van het scherm kunnen we kort zijn: dat is erg hoog. Er is echt niets dat we er op kunnen aanmerken: helderheid is goed, kleurweergave is uitstekend, contrast is dankzij de AMOLED-technologie top, wat wil een mens nog meer. Nou ja, dat de automatische helderheid iets beter snapt als je in het donker in je bed ligt en je wekker afgaat, dat de helderheid dan echt op zijn laagst mag zijn. Stel je dat handmatig in, dan is het prima te doen en krijg je niet het gevoel dat je met je oogbol tegen de zon aanhangt. Met de automatische helderheid is dat helaas wel het geval.

Samsung Galaxy Note 9

Behuizing

We noemden het al even: de Samsung beschikt over een Infinity Display. Dat ziet er natuurlijk geweldig uit, maar voor de behuizing heeft het ook wel bepaalde nadelen. De achterkant van de Note 9 heeft namelijk net zoveel glas als de voorkant, met omgebogen randen aan de zijkant. Het maakt de rand rondom het toestel flinterdun. Dat heeft weer tot gevolg dat zodra je het toestel laat vallen, het vrijwel gegarandeerd op de voor- of achterkant terechtkomt, met een kostbare reparatie tot gevolg. Want ja, die gebogen schermen zijn natuurlijk ook niet goedkoop.

Dat doet verder natuurlijk niet af aan hoe luxueus de behuizing aanvoelt. Dat is duidelijk op orde. Het toestel weegt genoeg om een kwaliteitsgevoel teweeg te brengen, zonder dat het weer overdreven zwaar wordt. De vingerafdrukscanner aan de achterkant zit op de juiste plek; onder de camera in plaats van ernaast.

Samsung Galaxy Note 9

Hardware

Samsung heeft in de Galaxy Note 9 zijn eigen chipset gezet, de Exynos 9810. Is dat snel genoeg? Uiteraard. Samen met de 6GB aan werkgeheugen die Samsung erin heeft gezet, is de Note 9 heel goed in staat veel apps naast elkaar vloeiend te draaien. Qua snelheid heb je dus bij dit toestel niets te klagen, iets wat ook wel enigszins vanzelfsprekend is in deze prijsklasse.

Minder vanzelfsprekend maar daardoor niet minder fijn, is de aanwezige 128GB aan interne opslag. Er is ook een versie met 512GB aan interne opslag, maar daarvoor moet je zoveel meer neertellen dat het alleen interessant is voor de mensen die heel veel data op hun telefoon kwijt moeten. Met 'heel veel' bedoelen we in dit geval meer dan 128GB + 512GB want je kan er ook nog een microSD-kaartje van die capaciteit in kwijt.

Samsung Galaxy Note 9

Batterij

In de aankondiging gaf Samsung hoog op van de batterij. Met 4000 mAh zou het uithoudingsvermogen van de Note 9 subliem moeten zijn. Zo'n feest was het helaas niet. Eerst dacht ik dat er een bug was, die de Note 9 continu ingeschakeld hield. De batterij liep namelijk net zo snel leeg met Netflix kijken als hij dat deed met het scherm uitgeschakeld, in onze broekzak. Dat had tot gevolg dat rond het middaguur de Note al aangaf op 65 procent te zitten. We hadden eerlijk gezegd meer verwacht, zeker na Samsung's aankondiging.

In de daaropvolgende weken werd de batterijduur wel iets beter. Het spelen met een paar opties leverde marginale winst op, maar nog altijd haalde de Note 9 het einde van de dag maar met moeite. In een normaal gebruikersscenario is de avond nog wel mogelijk om zonder opladen door te komen, maar wanneer je daar ook nog de nacht erbij pakt, een oplader noodzakelijk is.

Samsung Dex

Leuke toevoeging aan de Samsung Galaxy Note 9 is de aanwezigheid van Samsung DeX. Dat bestond al bij de Samsung Galaxy S8, maar is nu versimpeld. Het enige dat je nu nog nodig hebt is een USB-C adapter naar HDMI. Sluit daar een beeldscherm op aan, en je krijgt een soort desktop-omgeving. Koppel een Bluetooth-toetsenbord en muis aan je Note 9 en je kan los.

Overigens is de app-ondersteuning in deze modus nog niet bepaald uitgebreid, maar de browser werkt perfect, waarmee je al een hoop zaken kan ondervangen. Denk bijvoorbeeld aan tekstverwerken, losgaan op spele.nl en foto's bekijken in Google Photos. Muziek luisteren via Spotify en video's bekijken via Netflix behoort ook tot de mogelijkheden. Zaken als Photoshoppen of gamen worden lastig in deze configuratie, want je hebt naast de browser niet bepaald veel opties.

S Pen

Voor iemand wiens handschrift nog het meest wegheeft van hiërogliefen heb ik nog best veel lol gehad met de S Pen. Zodra je het pennetje uit de Note 9 trekt, komt het bekende menuutje tevoorschijn. Je kan gelijk notities maken als wil, maar ook op het scherm schrijven of naar het tamelijk amusante tekenprogramma PENUP gaan. Dat en andere opties zijn overzichtelijk gearrangeerd aan de rechterkant van het scherm. Dat zorgt ervoor dat de bruikbaarheid van de S Pen meteen ten volste kan worden benut zodra ja het ding uit de Note 9 trekt.

Samsung Galaxy Note 9

Toch blijft het lastig in te schatten hoe erg je een S Pen echt nodig hebt. Op een smartphone zonder de accessoire mis je hem in ieder geval niet. Toch voegt het in het dagelijks gebruik wel degelijk wat toe, maar dan vooral bij lange tekstinvoer. Swypen met de stylus werkt bijvoorbeeld een stuk overzichtelijker dan met je vinger. Vooral qua precisie wint de S Pen het van je vingers, zeker als je van die korte worstvingertjes hebt zoals de reviewer. Onmisbaar is het dus niet, maar handig zeker wel.

BIXBYAAAARGH

Een bijzonder deel van de software op de Samsung Galaxy Note 9 bestaat uit Bixby. De eigen spraakassistent van Samsung heeft een eigen knop aan de zijkant, waarmee je hem/haar gelijk op kan roepen. Die knop aan de zijkant valt dus ook niet uit te schakelen, wat betekent dat wanneer je besluit Bixby niet te gebruiken, je een knop aan de zijkant van je toestel hebt dat je niet mag indrukken.

Het kan natuurlijk zijn dat Bixby zo goed werkt dat je je daar geen zorgen om hoeft te maken. Dan is het natuurlijk alsnog een interessante keus die knop bij al je gebruikers door de strot te duwen, maar het wordt pas helemaal irritant als Bixby niets of nauwelijks iets toevoegt aan de gebruikerservaring. En laat dat nou net het geval zijn.

Zeker, je kan een aantal leuke dingen met Bixby. De mogelijkheden zijn echter grotendeels gelijk aan die van de Google Assistant, met als nadeel dat je niet Google-apparaten zoals een Chromecast kan aansturen. Daar komt bij dat je bij Bixby vooral richting de eigen Samsung-apps wordt geduwd en niet zozeer de apps die je zelf wil gebruiken. We hebben het wel geprobeerd, maar echt iets toevoegen vonden we het vooralsnog niet. Dat maakt het vervolgens extra jammer dat je met zo'n knop bent opgescheept.

Samsung Galaxy Note 9

Camera

De camera van de Galaxy Note 9 presteert uitstekend. Samsung heeft op dat gebied natuurlijk ook een reputatie hoog te houden. De Galaxy S9 heeft een van de beste camera's die er tegenwoordig op een smartphone te vinden is, en de Note 9 doet daar uiteraard niet voor onder. In goede omstandigheden met veel licht maakt de Note 9 foto's om van te smullen. Kijk bijvoorbeeld naar de onderstaande foto van de donuts. Met wat minder licht of gevarieerd licht kan er nog steeds een goede foto gemaakt worden, kijk daarvoor naar de foto van het kanaal.

Camera Note kanaal Camera Note nevel Camera Note Camera Note Camera Note Camera Note

Een nieuwe functie is 'Scene Optimizer'. Echt enorm is het verschil met deze optie niet, maar het zorgt voor een net een iets levendiger kleurbeeld. Heel natuurgetrouw is het daarmee niet altijd, maar we vinden de resultaten met Scene Optimizer vaak toch nét iets mooier. De Note 9 is het eerste Galaxy-toestel met deze optie, maar we kunnen ons voorstellen dat andere toestellen dit ook gaan krijgen.

Video's maken kan natuurlijk ook met de Note 9. Je kan filmen in alle mogelijke resoluties, tot UHD met 60fps aan toe. Het leukste is echter het filmen dat je doet in slowmotion. Heel geweldig is de beeldkwaliteit dan nog steeds niet, maar het effect blijft enorm gaaf. Wel worstelt de Note 9 in deze modus nog soms met het scherpstellen van het beeld. Hieronder zie je een klein voorbeeld van wat je kan bereiken met een tuinslang, een laaghangende zon en de Note 9.

Uiteraard kan je ook reguliere filmpjes maken met de Note 9. Dat kan maximaal op UHD-resolutie filmen, dat is 3840 bij 2160 pixels. Dat kan, zoals verwacht mag worden van een toptoestel. Er kan gekozen worden voor de HEVC-codec, wat vooral inhoudt dat de opgenomen video's niet zo enorm groot zijn, maar de kwaliteit er niet op achteruit gaat. Nadeel is wel dat niet alle apparaten video's met HVEC-coded kunnen afspelen.

Prijs/kwaliteit

De Samsung Galaxy Note 9 kost op moment van schrijven zo'n 900 euro. Dat is geen misselijke som, wat betekent dat je waarschijnlijk wel zeker wil weten of de Note 9 de beste aanschaf is die je voor dat bedrag kan doen. Voor 900 euro kan je ook een aantal andere leuke toestellen kopen. De belangrijkste concurrenten van de Note 9 zijn in onze optiek de Huawei Mate 20 Pro, LG G7 ThinQ, Samsung's eigen Galaxy S9 Plus en de iPhone XS Max. Hieronder vergelijken we de de Note 9 met deze toestellen.

Samsung Galaxy Note 9 Huawei Mate 20 Pro LG G7 ThinQ Samsung Galaxy S9 Plus Apple iPhone XS Max
Beeldscherm 6,40 inch 6,39 inch 6,10 inch 6,20 inch 6,50 inch
Resolutie 1440 x 2960 pixels 1440 x 3120 pixels 3120 x 1440 pixels 1440 x 2960 pixels 1242 x 2688 pixels
Pixeldichtheid 514 ppi 538 ppi 563 ppi 531 ppi 456 ppi
Besturingssysteem Android 8.1 (Oreo) Android 9.0 (Pie) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Apple iOS 12
Processor 2,7 GHz octa-core 2,6 GHz octa-core 2,8 GHz quad-core - 2,7 GHz hexa-core
Werkgeheugen 6 GB 6 GB 4 GB 6 GB 4 GB
Interne opslag 128 GB 128 GB 64 GB 64 GB 64 GB
Camera 12,00 megapixel 40,00 megapixel 16,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 201 gram 189 gram 162 gram 189 gram 208 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Vanaf € 31,50 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 26,50 per maand Vanaf € 39,00 per maand
Los toestel € 599,00 tot € 803,00 € 645,00 tot € 799,00 Niet beschikbaar € 523,00 tot € 829,00 € 784,00 tot € 1.429,00

De Huawei Mate 20 Pro is nadrukkelijk als concurrent van de Note 9 gepresenteerd. Heel vreemd is dat niet; de toestellen beschikken over dezelfde schermgrootte, hoeveelheid werk- en opslaggeheugen en introductieprijs. De Note 9 is inmiddels al wat gezakt, en is daarom wel 100 euro goedkoper. Voor dat extra bedrag krijg je bij de Mate 20 Pro wel een heftigere camera, een vingerafdrukscanner achter het scherm en gezichtsherkenning. De Note 9 daarentegen heeft een irisscanner, een koptelefoonaansluiting en een S Pen. Het is dus maar net wat je belangrijker vindt.

Ook een groot scherm met veel pixels, draadloos opladen en een mooie notch bovenin: de LG G7 ThinQ heeft het allemaal. De processor in de G7 is misschien iets minder, maar het verschil tussen de twee is niet enorm merkbaar. Wel merkbaar is het prijsverschil: de G7 is bijna de helft van de prijs van de Note 9. Je kan je afvragen of de extra opslag die je krijgt bij de Note 9, naast wat andere kleine voordelen, die meerprijs waard is.

Concurrentie uit eigen huis komt in de vorm van de Galaxy S9 Plus. Dat toestel heeft een bijna identiek beeldscherm, draait dezelfde Android-versie en heeft ook 6 GB aan werkgeheugen. De chipset in de S9 Plus is hetzelfde als de Note 9, dus ook op dat gebied zijn de toestellen vergelijkbaar. Je mist in essentie dus alleen de S Pen. Het is de vraag of je dat bijna 250 euro waard vindt.

Tenslotte nog een toestel dat iets duurder is dan de Note 9. De iPhone XS Max heeft met 6.5 inch een iets groter scherm, maar komt qua resolutie niet bij de Note 9 in de buurt. De prestaties van de hardware in de iPhone behoren echter tot de hoogste in de industrie, dus wat betreft snelheid zijn de beide toestellen vergelijkbaar. Je krijgt bij de goedkopere variant van de XS Max niet gelijk de maximale hoeveelheid opslag, maar slechts de helft van dat bij de Note 9.

Samsung Galaxy Note 9

Conclusie

De Samsung Galaxy Note 9 is een uitstekend toestel. Zoveel is wel duidelijk, na een paar weken intensief gebruik. Er zijn maar weinig dingen die je niet met de Note kan. Uitstekende foto's maken? De Note 9 kan het. Je telefoon ontgrendelen met je iris? De Note 9 kan het. Alles wat je met een moderne smartphone zou willen? De Note 9 kan het.

Toch durven we de Note 9 niet zomaar aan iedereen aan te raden. Dat ligt niet zozeer aan wat je er mee kan, maar aan de prijs en de concurrentie die het toestel heeft. Op moment van schrijven betaal je zo'n 900 euro voor de Note 9. Voor 250 euro minder krijg je exact hetzelfde toestel, ook van Samsung, maar dan zonder een S Pen. Toegegeven, die S Pen is handig maar ook weer niet zo handig dat hij een meerprijs van 250 euro rechtvaardigt.

Daarmee wordt de review van de Note 9 bijna een warm pleidooi voor de aanschaf van een Galaxy S9 Plus. Waar de Note-serie voorheen vooral een groter scherm bood, in combinatie met een grotere batterij en een prijs die gelijk was aan de reguliere S-serie, lijkt die verhouding nu voorgoed voorbij te zijn. De prijs loopt niet meer gelijk met de S-serie en het onderscheid op basis van schermformaat is ook niet meer wat het ooit was. Daarmee lijkt Samsung de Note-serie geen plezier te doen.

Samsung Galaxy Note 9 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Samsung Galaxy Note 9 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 31,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 4000 4000 € 34,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 34,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 40,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 2000 € 40,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy Note 9 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden