Vergelijk 2.425.257 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Doro 8035 review

Reviews Doro 8035 review
Door ,

Misschien gaat er niet direct een belletje rinkelen als je de naam Doro hoort. Toch is het een grote en bekende fabrikant, maar dan onder een specifieke doelgroep: senioren. In deze review nemen we de Doro 8035 onder handen en kijken we in hoeverre hij de ideaal metgezel is voor ouderen.

Hier op de redactie van GSMinfo vliegen de smartphones ons, bij wijze van spreken, om de oren. We schrijven niet alleen reviews over de duurste high-end vlaggenschepen, zoals de Huawei P20 Pro, iPhone X of HTC U12 Plus. We denken uiteraard ook aan de consument met een bescheiden budget of simpelweg niet zo veel wil besteden aan een nieuwe mobiele telefoon. Zo hebben we onder meer aandacht besteed aan de goedkopere Nokia 3.1, Huawei Y6 (2018) en Wiko View Lite, maar ook iets duurdere toestellen als de Xiaomi Mi A2, BlackBerry KEY2 en Honor 10. En speciaal voor de weekendavonturier of bouwvakker hebben we de afgelopen maanden ook diverse toughphones onder de loep genomen, waaronder de Cat S61 en CrossCall Action X3.

Eén categorie dreigt onder dit smartphonegeweldig ondergesneeuwd te raken: de seniorentelefoon. En dat is onterecht, want ook zij hebben uiteraard behoefte aan een mobiele telefoon. Met deze gedachte in ons achterhoofd gingen we in juni aan de slag met de Fysic FM-7500. Het is een compacte feature phone, oftewel een telefoon waar je niet mee op internet kunt of appen. Ondanks deze beperkingen heeft hij wel een aantal eigenschappen die ideaal zijn voor senioren. De gehele review kun je hieronder nog eens op je gemak doorlezen.

Fysic FM-7500 review

Fysic FM-7500 review

7 jun 2018 - Voor de verandering kijken we vandaag niet naar een smartphone, maar een seniorentelefoon. De Fysic FM-7500 is compact van formaat, maar heeft desondanks grote toetsen om bellen makkelijker te maken. En natuurlijk nog wat andere trucjes. Hoe gebruiksvriendelijk hij is in praktijk lees je in deze review.

Aangezien we met z’n allen gemiddeld steeds ouder worden, zijn senioren voor smartphonefabrikanten steeds interessanter. Eén van de fabrikanten die al enkele tientallen jaren mobiele telefoons voor ouderen maakt, is Doro. Het van oorsprong Zweedse bedrijf heeft hard aan de weg getimmerd hier in Nederland en is inmiddels een gerenommeerde naam onder senioren. In februari presenteerde Doro haar nieuwste aanwinst: de Doro 8035. Dat is het toestel dat we vandaag onder handen nemen. Daarbij besteden we uiteraard veel aandacht aan de speciale features van het toestel, maar ook de gebruiksvriendelijkheid in het dagelijkse leven. Wat mogen ouderen verwachten van een mobiele telefoon van rond de 200 euro?

Design

Bouwkwaliteit is een belangrijke eigenschap van een seniorentelefoon. Het kan altijd gebeuren dat een telefoon uit je handen glipt en op de grond valt. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Dan wil je niet dat je telefoon een enkele reis eeuwige jachtvelden maakt. Op dat vlak lijkt Doro zijn zaakjes goed voor elkaar te hebben. De Doro 8035 voelt ontzettend degelijk en robuust aan zodra je hem uit de verpakking haalt. Dat heeft niet alleen met zijn gewicht en afmetingen te maken, maar ook het materiaal. De behuizing is volledig gemaakt van polycarbonaat, oftewel kunststof. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het glas eventueel barst als hij per ongeluk valt, zoals bij veel moderne vlaggenschepen het geval is. Polycarbonaat heeft echter één nadeel: het materiaal loopt vrij gemakkelijk beschadigingen op van bijvoorbeeld losse muntenstukken of sleutels. Je moet dus wel enigszins op je tellen passen. Echter, we hebben wel twijfels of het beeldscherm een smak zonder kleerscheuren overleeft: deze is niet voorzien van een kraswerende of anderszins beschermende laag. Een screenprotector of een goede beschermhoes is dus van harte aan te bevelen.

Doro 8035

Waar navenant alle smartphones die tegenwoordig op de markt worden gebracht capacitieve of aanraakgevoelige navigatieknoppen hebben, is dat bij de Doro 8035 niet het geval. De fabrikant heeft haar toestel ‘ouderwetse’ knoppen gegeven die je moet indrukken om te bedienen. Voor onszelf was dat in het begin even wennen, maar wij kunnen ons voorstellen dat senioren dit prettiger vinden van capacitieve knoppen die bij de minste en geringste aanraking al reageren. De thuisknop wekt misschien de indruk dat Doro een vingerafdruksensor in heeft verwerkt, maar dat is niet het geval. Wat betreft beveiliging ben je aangewezen op een pincode, wachtwoord of patroon.

Als je een blik werpt op de onderkant, zie je geen poort om het toestel op te laden. Is Doro deze vergeten? Natuurlijk niet. Deze vinden we in het frame. Deze op het eerste oog vreemde locatie is eenvoudig te verklaren. Naast de reguliere oplader krijg je tevens een docking station van Doro. Het is een kwestie van één keer aansluiten en de Doro 8035 heeft zijn eigen ‘bedje’ om weer op kracht te komen. Het geheel ziet er puik en netjes afgewerkt uit.

De aan/uitknop vinden we aan de bovenkant, naast de hoofdtelefoonaansluiting. Een sleuf voor de simkaart is er niet. Daarvoor moet je de achterkant loswrikken, wat niet zonder slag of stoot gaat. Op dezelfde manier kun je ook een extra geheugenkaart kwijt, voor het geval dat. Dat je de achterkant kunt verwijderen heeft een belangrijk voordeel: mocht de batterij ooit defect raken, dan is deze eenvoudig te vervangen.

Doro 8035

Naast de camera heeft Doro achterop nog een tweede knop geplaatst: de assistentie- of noodknop. Voordat deze werkt moet je eerst één of twee noodnummers instellen. Daarna houd je de knop vijf tot tien tellen ingedrukt, dan gaat er een alarmsignaal af en wordt automatisch het eerste noodnummer gebeld. De persoon aan de andere kant van de lijn krijg je via de luidspreker te horen. Het werkt hartstikke goed, maar is voor een ongetrainde smartphonegebruiker lastig om in te stellen. Het is begrijpelijk dat je deze knop even ingedrukt moet houden alvorens hij afgaat: je wilt immers niet overgaan tot alarmfase rood als je hem per ongeluk indrukt. Bij de Doro 8035 moet je hem echter wel heel erg lang ingedrukt houden. Aanvankelijk kregen we de indruk dat we iets verkeerd hadden ingesteld of de assistentieknop niet werkte, maar kennelijk moesten we meer geduld hebben. In dit geval moet je hem wel erg lang ingedrukt houden. En er is geen optie om dit anders in te stellen.

Beeldscherm

In verhouding met de nieuwste smartphones is het beeldscherm van de Doro 8035 lekker compact. Hij is 5 inch in doorsnee, oftewel 12,7 centimeter. We moeten eerlijk erkennen dat de Doro 8035 geen kraakhelder scherm heeft. Dat komt zijn HD-resolutie van 720 bij 1280 pixels. Ook in het felle zonlicht kan het lastig zijn om alles goed te lezen, omdat de maximale schermhelderheid niet super hoog is.

Het kleine scherm betekent niet dat alles heel moeilijk te lezen is. De interface die Doro over het besturingssysteem heeft gelegd, is uiterst gebruiksvriendelijk voor wie de ogen door de jaren heen achteruit zijn gegaan. Zo kun je de lettergrootte en weergavegrootte naar je eigen smaak aanpassen. Dat kan al jaren bij Android-telefoons en is geen verdienste die Doro zichzelf mag toeschrijven. De Zweedse telefoonmaker heeft haar toestel daarentegen wel een aantal features gegeven die ideaal zijn voor slechtzienden. Tekstcontrast is er een van en zorgt dat losse letters en woorden net iets makkelijker te lezen zijn. Kleurinversie draait lichte en donkere kleuren om. Als je goede ogen hebt ziet het er wellicht wat funky uit, slechtzienden daarentegen zullen het beter waarderen.

Doro 8035

Dat geldt ook voor de optie Kleurcorrectie. Hier vinden we allerlei instellingen waardoor specifieke kleuren beter worden weergegeven. Heb je moeite met de kleuren blauw, rood of groen? Kies dan respectievelijk voor tritanomalie, protanomalie of deuteranomalie. Als je moeite hebt met contrasten is achromatopsie oftewel zwart-witweergave de oplossing. Geavanceerde instellingen als kleurtemperatuur of blauwlichtfilter heeft Doro weggelaten.

Hardware

De Doro 8035 is weliswaar een moderne smartphone, maar hij heeft niet de rekenkracht die we van ze gewend zijn. Dat heeft alles te maken met de onderdelen die we onder de motorkap vinden, namelijk een Snapdragon 210 en 2GB werkgeheugen. Deze termen zeggen je misschien niet alles, maar geloof ons als we zeggen dat de processor behoorlijk gedateerd en traag is. En dat merk je aan alles: of je nou door de verschillende menu’s bladert, de webbrowser opent, apps downloadt of de weer-widget opent, het gaat allemaal gepaard met flink wat vertraging en horten en stoten. Bovendien vindt je dezelfde hardware in smartphones die de helft kosten van de Doro 8035.

Nou begrijpen we dat een seniorentelefoon niet per se op topsnelheid hoeft te draaien, maar oeverloos wachten wil natuurlijk niemand. Dat je (schoon)vader of moeder op leeftijd is, wil niet zeggen dat de processor dat ook moet zijn. Hele eenvoudige spellen als Solitaire, Bubble Shooter of Candy Crush gaat zelfs met een oude processor. Zodra de processor grafisch iets geavanceerder voorgeschoteld krijgt, wordt het hem allemaal teveel. De meeste senioren zullen een mobiele telefoon niet uitzoeken of afrekenen op dit criterium, maar we kunnen het onmogelijk negeren.

Hetzelfde geldt voor de opslagcapaciteit. Je krijgt slechts 16GB, waarvan je bijna 5GB moet afstaan aan het besturingssysteem. Je houdt dus nauwelijks iets over voor eigen gebruik. We vermoeden dat de meeste ouderen zoals de jeugd niet dag in, dag uit foto’s schieten, video’s opnemen of de nieuwste apps downloaden uit de Google Play Store. Zij hebben dus wellicht genoeg aan het restant. Geheugenuitbreiding behoort tot de mogelijkheden, maar moet uiteraard van de eigen AOW betaald worden.

Doro 8035

Voor de moderne senior: contactloos betalen met de Doro 8035 gaat niet. Ook moet je genoegen nemen met single-band WiFi, wat gezien het prijskaartje niet vreemd is. Daarentegen ondersteunt hij wel weer alle 4G-netwerken van Nederlandse providers. De flitser aan de achterkant is tevens een zaklamp. We hadden graag een knop aan de zijkant gezien om deze mee te bedienen, maar die ontbreekt jammer genoeg.

Batterij

Jongeren zijn verknocht aan hun smartphone en wordt door velen als verlengstuk van hun lichaam gezien. Een goede batterijduur is voor hen dus erg belangrijk. Nou vermoeden we -maar we kunnen er uiteraard faliekant naast zitten- dat ouderen niet de hele dag met hun mobiele telefoon bezig zijn, maar vooral een mobiele telefoon zoeken op bereikbaar te zijn of voor noodgevallen. Zonder pardon met een lege telefoon staan is evenmin wenselijk. Om die reden is een goede batterijduur ook voor smartphonegebruikers op leeftijd dus best belangrijk.

We hebben gemengde gevoelens over de batterijduur. Om te beginnen is 2500 mAh, zelfs voor een budgettelefoon, aan de magere kant. Als je er enigszins actief mee bezig bent merk je hoe snel de accu leegloopt. Wij haalden dan ook geen enkele keer het einde van de dag als de batterij volledig was opgeladen. Als je met een telefoon rondloopt voor noodgevallen of om bereikbaar te zijn, dan speelt de accucapaciteit een minder belangrijke rol. De Doro 8035 houdt het makkelijk een week uit (waarschijnlijk zelfs langer) als hij alleen op stand-by staat en niet gebruikt wordt om op te internetten of spelletjes te spelen. Doe je er wat meer mee, dan moet je hem ’s avonds aan de oplader hangen of de docking station zetten.

Opladen neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Wij waren zo’n drie-en-een-half uur verder voordat de accu weer de honderd procent aantikte. Voor een kleine 2500 mAh batterij is dat behoorlijk lang. De boosdoener is echter de oplader met zijn output van een schamele 5 watt. In de docking station gaat het helaas niet sneller.

Doro 8035

Software

We winden er geen doekjes om: de Doro 8035 draait op een verouderde versie van Google’s besturingssysteem, namelijk Android 7.1.2. Dat betekent natuurlijk dat je bepaalde Android-features mist, zoals Smart Text Selection, Autofill en Notification Dots. Om over de gevaren van een verouderd besturingssysteem nog maar te zwijgen. En software-updates verwachten we in alle eerlijkheid ook niet voor dit toestel. Ook het beveiligingsniveau, dat na een eerste forse update uitkwam op april 2018, is niet up-to-date. In dat opzicht loop je direct al tegen een achterstand op.

martphoneliefhebbers maken hier een groot punt van. Wij veronderstellen dat senioren het belangrijker vinden dat zij een mobiele telefoon met een begrijpelijke en vooral gebruiksvriendelijke interface. Iets dat ze zonder al te veel tekst en uitleg begrijpen en direct aan de slag kunnen. In die opzet slaagt Doro redelijk wat ons betreft. Als je de Doro 8035 voor de eerste keer opstart krijg je een rondleiding en word je bijgepraat over de basisbeginselen van een smartphone. Stap-voor-stap ga je de belangrijkste instellingen af en stel je de lettergrootte en het gespreksvolume in en maak je verbinding met je WiFi-netwerk. Daarna neemt Google het over en krijg je de welbekende vragen over zaken als het instellen van een toegangscode en het koppelen van je Google account.

De Doro 8035 heeft twee verschillende interfaces: Doro’s actiegebaseerde interface en een geavanceerde modus. Deze laatste komt het dichtst in de buurt van de welbekende Android-ervaring. Doro’s alternatief is bedoeld om de bediening van de smartphone zo eenvoudig mogelijk te maken. Voor doorgewinterde Android-veteranen als onszelf is het hierdoor eerder een onoverzichtelijk bedoeling in plaats van een goed gestructureerd geheel.

Doro 8035

Een aantal voorbeelden. In plaats van je e-mail te openen of Berichten-app op te starten druk je op de knop ‘Verzenden’ en kies je voor ‘Een bericht’ of ‘Een e-mail’. In plaats van een hamburgermenu vind je te pas en onpas een knop die ‘Ik wil graag’ heet. Om het Android-instellingenmenu te openen, druk je eerst op de knipperende pijl onder in het scherm, tik je op ‘Instellen’, scrol je naar beneden totdat je ‘Een algemene optie’ ziet en dan scrol je opnieuw omlaag totdat je ‘Geavanceerde instellingen’ tegenkomt. Gelukkig hoef je voor de meeste opties niet zo ver door te navigeren, maar handig is anders. Al met al is het behoorlijk zoeken tussen de verschillende knoppen en menu’s.

Het grote voordeel van Android is dat je toegang tot enkele miljoenen apps in de Google Play Store. Ongeacht wat voor toepassing je dus zoekt, de Play Store heeft gegarandeerd een oplossing. We zeiden zojuist dat de Doro 8035 op een verouderde Android-versie draait, maar opmerkelijk genoeg wordt hij standaard met Google Assistant geleverd. Een aangename verrassing als je spraakgestuurde zoekopdrachten wil uitvoeren. Dat komen we overigens wel vaker tegen met de Doro 8035. Als je bijvoorbeeld op ‘Bekijken’ drukt en vervolgens op ‘Iets op het internet’, krijg je eerst de vraag of je via spraakinvoer of het klassieke toetsenbord een zoekopdracht wil invoeren.

Een andere welkome aanvulling die je alleen bij seniorentelefoons aantreft, is HAC. Dat staat voor Hearing Aid Compatability. Het is een modus die speciaal bedoeld is voor gebruikers die met een gehoorapparaat rondlopen om de persoon aan de andere kant van de lijn beter te verstaan. My Doro Manager is een applicatie om je bestanden op je smartphone te beheren vanaf je computer. Klinkt als een goede oplossing als je niet zo handig bent met een computer, maar je moet wel eerst een account aanmaken. Mocht je er helemaal niks meer van begrijpen, dan heeft Doro een digitale handleiding op het toestel geïnstalleerd en kun je contact opnemen met de helpdesk (ook wel ‘hulp op afstand’ genoemd).

Doro 8035

Camera

Net als alle moderne smartphones heeft de Doro 8035 een camera. Dit is een 5 megapixel shooter met een enkele LED-flitser. Verrassend genoeg heeft hij ook elektronische beeldstabilisatie, wat er voor moet zorgen dat video’s minder schokkerig uit de verf komen. In de uitgangssituatie is het een kwestie van ‘mikken, klikken, klaar’. Een aparte Pro-modus ontbreekt weliswaar, maar toch biedt de camera genoeg mogelijkheden om de beeldkwaliteit te beïnvloeden. Zo bepaal je zelf zaken als de ISO-waarde, witbalans en belichtingscorrectie. Al met al best indrukwekkend voor een seniorentelefoon. Voorop tot slot heeft Doro een 2-megapixelselfiecamera geplaatst. 

De camera’s van seniorentelefoons staan over het algemeen niet bekend om hun sublieme beeldkwaliteit. De Doro 8035 weet ons desondanks aangenaam te verrassen. Kleuren zien er best nog aardig uit, zij het wat dof, en hebben foto’s behoorlijk wat details. Zelfs als het wat donkerder is valt de hoeveelheid ruis eigenlijk best wel mee. En dat voor een 5-megapixelcamera. Hij heeft in onze ogen echter één grote tekortkoming: vrijwel alle plaatjes die we schoten waren zwaar overbelicht, zeker als je foto’s schiet met grote lichtcontrasten. De selfiecamera is met zijn resolutie van 2 megapixels allesbehalve indrukwekkend.

Doro 8035 cameratest Doro 8035 cameratest Doro 8035 cameratest Doro 8035 cameratest

Uiteraard kun je ook video’s opnemen met de camera van de Doro 8035. Daarvoor ben je aangewezen op HD-kwaliteit (720p) en een snelheid van 30 beelden per seconde. De video’s die de Doro 8035 aflevert zijn uiteraard geen topkwaliteit, maar dat is ook niet realistisch om te verwachten. En hoogstwaarschijnlijk ook niet de reden waarom een seniorentelefoon overweegt. De autofocus danst alle kanten op om scherp te stellen en we bespeuren barweinig warmte tinten. En de elektronische beeldstabilisatie heeft zelfs moeite om de kleinste bewegingen te corrigeren.  Bewegende beelden zien er dus niet al te best uit, zoals de onderstaande video laat zien.

Conclusie

Een goede seniorensmartphone ontwikkelen is makkelijker gezegd dan gedaan. Doro heeft met de Doro 8035 een waardige poging gedaan. We zijn erg te spreken over de features die de fabrikant heeft aangebracht voor senioren. De assistentie- of noodknop is er een van, de HAC-modus is een ander voorbeeld. Ouderen die het allemaal niet meer zo goed zien hebben allerlei mogelijkheden om de kleurweergave, het contrast en lettergrootte aan te passen. In fel zonlicht blijft het echter oppassen geblazen.

Wat ons behoorlijk tegen de borst stuitte, is dat de batterijduur niet al te best is. Als je hem alleen maar bij je draagt om af en toe te bellen of gebeld te worden, heeft hij een lange adem. Zodra je echter gaat internetten of een spelletje gaat spelen, is hij leeg voordat je er erg in hebt. Maar laat dat nou net de reden zijn waarom je een smartphone neemt en niet een traditionele feature phone, waar je alleen mee kunt bellen en sms’en. In dat geval ben je beter af met een alternatief als de Fysic FM-7500. Door de gedateerde hardware gaat bovendien alles zo traag dat de lol van mobiel internet bij ons snel weg was.

Over de interface hebben we gemengde gevoelens. Doro probeert het allemaal zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, maar door het woud aan opties en instellingenmenu’s is het lastig navigeren. In onze ogen was het eenvoudig om bijvoorbeeld één tabblad voor e-mail te maken en daarna een menu met diverse opties voor te schotelen (lezen, schrijven, etc.). Nu moet je bij het ene menu zijn om e-mails te lezen en bij een ander menu om ze op te stellen. Wellicht is het een kwestie van gewenning, maar dat zou het niet moeten zijn.

Doro 8035

Als je een smartphone voor je (schoon)ouders zoekt, zijn er genoeg alternatieven die je voor hetzelfde geld in huis haalt en een stuk krachtiger zijn, zoals de Huawei P Smart, Nokia 6 of Sony Xperia L2. Maar dan mis je wel de vele seniorenfeatures die we in deze review uitgebreid behandeld hebben. Mocht je een andere smartphone zoeken die zich wél op ouderen richt, dan is de Doro 8040 misschien een optie. Dit toestel heeft wat betere hard- en software en ook de accu houdt het langer vol. Het is een belangrijke overweging die je moet maken voordat je naar de winkel rent. Als je meent dat je ze niet heel hard nodig hebt, dan ben je beter af met een normale smartphone. Zo niet, kies dan voor de Doro 8035, maar houd rekening met de onderstaande minpunten.

Pluspunten Doro 8035:

+ Veel instellingsmogelijkheden voor senioren
+ Assistentieknop
+ HAC-modus
+ Camera

Minpunten Doro 8035:

- Zwaar verouderde hardware
- Slechts 16GB intern geheugen
- Complexe Android-interface
- Batterij trekt snel leeg

Doro 8035

Doro 8035 review score

6
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Doro 8035 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 14,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 16,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 16,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 19,50 € 0,- Bekijken
Alle Doro 8035 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden