Vergelijk 2.509.845 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nokia 2.1 review

Reviews Nokia 2.1 review
Door ,

De Nokia 2.1 is een van de meest goedkope Android-toestellen die je vandaag de dag kunt krijgen. Op dit moment kun je de smartphone in huis halen voor nog geen 110 euro. Wat je daarvoor terugkrijgt, lees je in onze uitgebreide Nokia 2.1 review.

De terugkeer van Nokia op de smartphonemarkt anderhalf jaar geleden was een welkome verrassing. De merknaam is in het bezit van HMD Global, een bedrijf dat opgericht is door voornamelijk oud-Nokia medewerkers. Na een dikke 18 maanden kunnen we gerust stellen dat de wederopstanding van het ooit zo grote telefoonmerk prima verloopt. De smartphones die het tot nog toe uitbrengt onderscheiden zich door een schone Android-schil en een relatief voordelig prijskaartje.

Deze twee eigenschappen sluiten wederom perfect aan bij de Nokia 2.1. Een goede smartphone hoeft tegenwoordig echt niet meer duur te zijn, zo laat ook Nokia zien met de Nokia 5.1 en Nokia 7 Plus bijvoorbeeld. Wil je echter het minimale uitgeven aan een Android-telefoon, dan kom je al snel terecht bij de Nokia 2.1. Wat je van het toestel, dat waarschijnlijk goedkoper is dan je wekelijkse boodschappen, terugkrijgt, vertellen we jou maar al te graag.

Design

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de Nokia 2.1 haal je niet in huis vanwege zijn looks. In tegenstelling tot de aluminium behuizing bij de Nokia 5.1 en Nokia 6 (2018) ben je bij deze prijstopper aangewezen op een 'ouderwetse' plastic achterkant. Het frame, de volumeknoppen en aan/uitknop aan de zijkant zijn eveneens van plastic gemaakt. De budgetsmartphone ligt redelijk in de hand, mits deze niet al te klein zijn. Door de relatief dikke randen en grote scherm is het toestel namelijk verre van compact.

Nokia 2.1

Daarentegen krijg je er wel een vrij stevige telefoon voor terug. Toegegeven, krasjes zijn sneller aanwezig dan op Gorilla Glass, maar de algemene robuustheid is erg prettig. Een hoesje is dan ook naar onze mening niet per se nodig. Verder is de achterkant ook los te koppelen, waarna je twee simkaarten én een microSD-kaartje van maximaal 128GB kwijt kunt. Daarnaast is er een enkele 8-megapixelcamera met flitser present op de achterkant.

Kijken we naar de voorkant, dan vinden we twee grote speakers aan de boven- en onderkant terug. Verder is er een enkele 5-megapixelcamera present aan de bovenkant. Aan de bovenste rand is een koptelefooningang aanwezig, waardoor je geen adapter of iets dergelijks in huis hoeft te halen. Aan de onderkant vinden we een microUSB 2.0 aansluiting en microfoon terug. USB-C en een vingerafdrukscanner zijn dus niet aanwezig, maar gezien het prijskaartje kunnen we dit gemis wel begrijpen.

Beeldscherm

De Nokia 2.1 is uitgerust met een 5,5 inch LCD-scherm. In tegenstelling tot de meeste mobiele telefoons uit 2018 houdt dit goedkope toestel vast aan de 'oude vertrouwde' 16:9-beeldverhouding. Het display beschikt over een HD-scherm, wat neerkomt op een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Gezien de grootte van het scherm is dit op papier wat aan de mindere kant, maar je mag ook niet veel meer verwachten van zo een goedkope smartphone. Een ander belangrijk punt is de technologie achter het display. Bij de Nokia 2.1 zit dit gelukkig wel snor.

Nokia 2.1

Het scherm is vrij prettig in gebruik. Gebruik je het apparaat op 'gewone' afstand van je gezicht, dan merk je niet heel snel op dat de resolutie relatief laag is. Wanneer je van dichtbij naar het scherm kijkt kun je pas echt individuele pixels zien. We zien dit dan ook niet als een echt minpunt. Verder geeft de Nokia 2.1 kleuren redelijk weer. Het is zeker niet levendig te noemen en bij vlagen flets, maar na een paar uur in gebruik waren wij er wel aan gewend. 

Wil je de smartphone gebruiken wanneer het zonnetje fel schijnt, dan is de kans groot dat je een hand boven het scherm moet houden. Heel hoog is de maximale schermhelderheid namelijk niet te noemen. De laagst mogelijke schermhelderheid zorgt bij ons in de ochtend nog steeds voor de nodige pijn aan de ogen, maar de bijgeleverde nachtmodus maakt dit deels goed. Verder is het scherm voorzien van een niet nader genoemde versie van Gorilla Glass, waardoor niet bij het minste of geringste al krasjes moeten verschijnen.

Hardware en accu

De Nokia 2.1 is, zoals je mag verwachten, bepaald geen hoogvlieger qua hardware. Er is een Snapdragon 425 aanwezig die gebruikmaakt van een quadcore-processor met maximaal 1,4GHz. Dit ziet er cijfergewijs niet al te snel uit, en is in de praktijk ook niet anders. Wil je één enkele applicatie draaien, dan staat de Nokia 2.1 jou dit toe. Absoluut niet snel, maar hij doet gewoon zijn werk. Wil je meerdere applicaties gebruiken, dan loop je al snel op tegen de beperkingen van de hardware. 

Nokia 2.1

In onze reviewperiode hebben we meerdere applicaties naast elkaar proberen te draaien. Denk bijvoorbeeld aan het luisteren van muziek terwijl je aan het browsen bent en in een gesprek zit op WhatsApp. Bij Nokia's budgetsmartphone is dit echter vrijwel onmogelijk. Alles gaat met horten en stoten op dit soort momenten. De aanwezigheid van slechts 1GB RAM zorgt er tevens voor dat vrijwel alle applicaties opnieuw opgestart moeten worden als je ze voorheen in het tijdelijk geheugen op hebt geslagen.

De accucapaciteit van de Nokia 2.1 is bij uitstek de beste eigenschap van deze budgettelefoon. Er is 4000 mAh aan accucapaciteit aanwezig, en in combinatie met de relatief lage resolutie en recente Android-software is het vrijwel onmogelijk om het toestel binnen één dag leeg te krijgen. Een werkelijk fantastische ervaring als je hiervoor een accuslurpend monster in je broekzak hebt gehad voor maanden. Je zou bijna vergeven en vergeten hoe matig de rest van het apparaat is.

In onze testperiode was het pas na twee dagen nodig om de oplaadkabel uit de doos te halen. Een ander belangrijk aspect waar de Nokia 2.1 punten mee scoort is de warmte van de accu. Het toestel wordt niet bijzonder heet bij het multitasken, voor zover dat mogelijk is dan. Ook tijdens het opladen kun je met een gerust hart het toestel gebruiken. Wel jammer is dat de grote accu er lang over doet om weer volledig opgeladen te zijn. In combinatie met de micro-usb-aansluiting zal je al snel tussen de 2 en 2,5 uur moeten wachten voor een volledig opgeladen Nokia 2.1. 

Software

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, beschikt de Nokia 2.1 bepaald niet over de beste specs die er op de markt te vinden zijn. Gelukkig is de software hier voor een groot deel op aangepast. De mobiele telefoon maakt namelijk gebruik van een aangepaste versie van Android 8.1 Oreo, beter bekend als de eerste en tot dusver enige versie van Android Go. Deze software richt zich speciaal op telefoons met low-end specificaties. 

Nokia 2.1

Elk jaar brengt Google een nieuw besturingssysteem uit met daarin een veelvoud aan nieuwe features en andere kleine verbeteringen. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat het besturingssysteem ook meer vraagt van het geheugen en de processor bijvoorbeeld. Om te voorkomen dat de Nokia 2.1 niet meer kan meekomen met de nieuwste Android-software, is Android Go dus present. In de praktijk merk je er niet bijzonder veel van, behalve wanneer je Google Go-apps gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan Maps Go, Gmail Go en Google Assistent Go. 

Deze apps zijn niet alleen aangepast op goedkope toestellen, maar zorgen daarnaast voor minder dataverbruik. In de praktijk merk je dat de apps vaak een jasje hebben uitgedaan qua presentatie. Zo slaat Maps je niet om de oren met suggesties en uitgebreide relevante informatie. Wel werken de apps lekker snel en heb je altijd nog de mogelijkheid om in de Play Store de 'officiële' Maps of Gmail te downloaden. In onze testperiode vonden wij dit echter niet nodig. 

Nokia 2.1

Android Go op een smartphone betekent niet per definitie dat er een schone schil van Google's besturingssysteem aanwezig is. Bij de Nokia 2.1 is dit gelukkig wel het geval. De software is vrij van bloatware en loopt redelijk vloeiend, voor zover dat mogelijk is op de Nokia 2.1. Verder zal het toestel op termijn gegarandeerd worden voorzien van Android P. Ook ben je voor langere tijd voorzien van maandelijkse updates. Of de ondersteuning van Nokia ook 2 jaar duurt zoals bij haar andere 'reguliere' toestellen zal de toekomst uitwijzen.

Camera

De cameraprestaties van de Nokia 2.1 zijn, zoals we al verwachtten, niet om over naar huis te schrijven. Zelfs wanneer we de prijs in ons achterhoofd houden, bestaat er bij ons het gevoel dat het niet zó slecht had gehoeven. De smartphone beschikt over een enkele 8-megapixelcameralens aan de achterkant en een 5-megapixelfrontcamera. De 8-megapixelcamera is eigenlijk bij uitstek geschikt voor het maken van simpele foto's. Details zijn nauwelijks aanwezig, iets wat je vooral opmerkt bij het fotograferen van ingewikkelde objecten als een struik of grasveld.

nokia 2.1 nokia 2.1 nokia 2.1 nokia 2.1 nokia 2.1

Dat is jammer, want de camera-applicatie zelf werkt verder prima. Je zoeft lekker snel door het vrij kale menu en de touch-to-focus werkt vaak naar behoren. Alleen in omstandigheden met weinig licht merk je dat de Nokia 2.1 het moeilijk heeft met deze feature. Plaatjes kun je sowieso beter niet schieten 's avonds, want de mate van ruis is vrij extreem. Over de 5-megapixelfrontcamera kunnen we verder ook weinig positiefs melden.

Video's schiet de Nokia 2.1 in 720p met een framerate van 30 fps. Verder is er ook niets van beeldstabilisatie aanwezig, waardoor beelden erg schokkend zijn. De kwaliteit van de filmpjes is, niet geheel verbazend, slecht. Details zijn wederom vrijwel niet te spotten en er is redelijk wat ruis aanwezig. Ook in het donker filmen levert jammerlijke resultaten op. Tijdens het filmen merk je tevens op dat de Nokia 2.1 moeite heeft met zijn eigen autofocus. 

Prijs-kwaliteitsverhouding

De Nokia 2.1 is net als zijn voorganger, de Nokia 2, een echte budgetsmartphone. Wil je met een budget van rond de 100 euro een toestel kopen, dan heb je tegenwoordig heel wat keuze. Niet zoveel als bij de midrangers van plusminus 300 euro, maar nog altijd genoeg. In het kopje 'prijs-kwaliteitsverhouding' kijken we naar wat er naast de Nokia 2.1 nog meer te krijgen is voor ongeveer hetzelfde bedrag. In onderstaande tabel vind je een overzicht van smartphones die ook het overwegen waard zijn.

Nokia 2.1 Nokia 2 Motorola Moto E5 Play Huawei Y6 (2018)
Beeldscherm 5,50 inch 5,00 inch 5,30 inch 5,70 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 480 x 960 pixels 720 x 1440 pixels
Pixeldichtheid 267 ppi 294 ppi 203 ppi 282 ppi
Besturingssysteem Android Go Android 7.1 (Nougat) Android Go Android 8.0 (Oreo)
Processor 1,4 GHz quad-core 1,3 GHz quad-core 1,4 GHz quad-core 1,4 GHz quad-core
Werkgeheugen 1 GB 1 GB 1 GB 2 GB
Interne opslag 8 GB 8 GB 16 GB 16 GB
Camera 8,00 megapixel 8,00 megapixel 8,00 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht 174 gram - 150 gram 150 gram
Stand-by tijd - 1340 uur - -
Spreektijd - 1140 minuten - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 129,00 Niet beschikbaar € 99,00

Allereerst nemen we de voorganger van de Nokia 2.1 onder de loep, de Nokia 2. Deze bijzonder goedkope smartphone tik je voor een paar euro minder op de kop. Wil je een iets kleiner scherm, dan is de Nokia 2 wellicht iets voor jou. Verder zijn de specificaties allemaal wat minder of hetzelfde als bij zijn opvolger. Zo is er een Snapdragon 212 aanwezig, 1GB RAM en wederom 8GB intern uitbreidbaar opslaggeheugen. De accucapaciteit is met 4100 mAh een magere 100 mAh groter, maar mede door de minder zuinige processor hoef je niet te rekenen op een betere accuduur. 

Een andere interessante optie is de Motorola Moto E5 Play. Net als de 2.1 is de E5 Play uitgerust met Android Go. Met een prijskaartje van nog geen 100 euro op dit moment krijg je iets betere specs dan de duurdere Nokia 2.1. Hoewel je dezelfde Snapdragon 425 krijgt, beschik je wel niet over 1GB maar 2GB RAM en twee keer zoveel GB aan intern geheugen, namelijk 16GB. Dit is net als bij Nokia's toestel uitbreidbaar. Het grootste minpunt van de E5 Play met zijn 5,3 inch LCD-scherm is de accucapaciteit van 2800 mAh, wat een flinke 1200 mAh minder is dan bij de Nokia 2.1.

Ook de Huawei Y6 (2018) mag niet vergeten worden in dit rijtje. In het budgetsegment is dit toestel vooral aantrekkelijk door zijn grote scherm. Het display is namelijk 5,7 inch groot en heeft een schermverhouding van 18:9. Uit de doos draait het toestel op Android 8.0 Oreo, maar de kans is niet bijster groot dat de smartphone wordt voorzien van Android P. Verder is er een Snapdragon 425-chipset aanwezig, 2GB RAM en 16GB aan intern uitbreidbaar opslaggeheugen. De accuduur ligt, ondanks de veel kleinere 3000 mAh aan capaciteit, slechts net iets onder die van de Nokia 2.1.

Conclusie

De Nokia 2.1 is geenszins een slecht toestel, maar tegenwoordig wordt er op sommige aspecten meer verwacht van een smartphone, zelfs in het budgetsegment. Natuurlijk kun je de 8GB aan opslaggeheugen uitbreiden, alleen is standaard 16GB zeker geen ongeziene luxe in deze prijscategorie. De chipset is niet bijzonder ten opzichte van de concurrentie en 1GB RAM is zelfs met de speciale software Android Go in 2018 écht niet meer oké eigenlijk.

Nokia 2.1

Wel mooi meegenomen zijn de vele updates die je mag verwachten en de gegarandeerde Android P-update. Ook voelt het toestel stevig aan en is het bestand tegen een stootje of twee. Het grootste pluspunt blijft naar onze mening de accuduur. De Nokia 2.1 is enkel een aanrader als je op zoek bent naar een smartphone waar je enkel de meest simpele taken op wil uitvoeren voor een zo lang mogelijke tijd op één grote accucyclus.

+ Uitstekende accuduur
+ Draait op een schone versie van Android
+ Gegarandeerde Android P-update

- Multitasken is vrijwel onmogelijk
- 8GB opslaggeheugen en 1GB RAM is bijzonder mager
- Camera zéér matig

Nokia 2.1 review score

6,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden