Vergelijk 2.400.329 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

HTC U12 Plus review

Reviews HTC U12 Plus review
Door ,

De HTC U12 Plus is de nieuwste topper van de Taiwanese smartphonemaker. Hiermee gaat het de concurrentie aan met de paradepaardjes van onder meer Samsung, Huawei en OnePlus. Of het bedrijf zich met dit toestel staande weet te houden in de uiterst competitieve smartphonearena, lees je in deze review.

HTC heeft een goede staat van dienst in de smartphonewereld. Het was de eerste fabrikant die een Android-telefoon naar ons land bracht: de HTC G1, ook wel beter bekend als de HTC Dream. Wist je ook dat HTC de eerste fabrikant was die een skin over het besturingssysteem van Google legde? Of dat het in 2010 de allereerste 4G-telefoon op de markt bracht, de HTC EVO 4G? Of een jaar later de dubbele selfiecamera introduceerde met de HTC EVO 3D? En de eerste smartphone introduceerde met knijpgevoelige sensoren in het frame, de HTC U11? Innovatie heeft altijd hoog in het vaandel gestaan bij HTC.

De tijden van weleer liggen inmiddels achter ons. De laatste paar jaar moet HTC steeds harder werken om haar smartphones aan consumenten te slijten. En helaas zonder resultaat. Om de bedrijfskosten terug te dringen, maakte HTC in juli bekend 1.500 medewerkers te ontslaan, ongeveer een kwart van het personeelsbestand. Ondanks topmodellen als de HTC U Ultra, HTC U11 en HTC U11 Plus blijven de verkoopaantallen ver achter. Volgens de laatste kwartaalcijfers daalde de omzet in het tweede kwartaal met bijna 15 procent naar 16,1 miljard Taiwanese dollars, omgerekend zo’n 450 miljoen euro. Weliswaar draaide de fabrikant minder verlies, maar dat is te danken aan het succes van de HTC Vive, de VR-bril van HTC.

Zoals je ziet is de glans van enkele jaren geleden verdwenen en worstelt de smartphonedivisie van HTC. Niet voor niets lanceert het bedrijf dit jaar maar één high-end telefoon. Dat is de HTC U12 Plus. Deze heeft veel gemeen met het bijna gelijknamige toptoestel van afgelopen jaar, waaronder druksensoren in het frame van de behuizing, een stof- en waterbestendig design en USonic audiotechnologie. Uiteraard heeft HTC geen kopie van een bestaand model op de markt gebracht, maar heeft het nieuwste vlaggenschip op diverse punten aangepast. Of vernieuwing synoniem staat voor verbetering lees je in deze review.

Design

Het design van de HTC U12 Plus is anno 2018 een beproefd concept. Dat betekent dat de behuizing gemaakt is van metaal met daarover glas. Het vlaggenschip heeft hierdoor een premium uitstraling, maar heeft één belangrijke keerzijde: glas is een vingerafdrukkenmagneet. Als je hem netjes en proper wil houden, ben je de hele dag bezig met schoonmaken. Om die reden levert HTC een doorzichtige beschermhoes bij het vlaggenschip. Zo behoudt hij zijn glimmende, spiegelachtige look and feel. Glas heeft nog een ander nadeel: het toestel is hierdoor behoorlijk glad. Meer dan eens gleed hij weg zodra we hem ergens op legden, zoals op een armleuning of een kladblok.

HTC U12 Plus

HTC heeft twee belangrijke aanpassingen aangebracht aan het design. Zijn voorganger had aan de voor- en achterkant nog een enkele camera, ditmaal heeft HTC haar vlaggenschip aan beide zijden twee camera’s gegeven. Over de kwaliteit van de foto’s en video’s komen we verderop in deze review nog uitgebreid te spreken. De andere verandering vinden we aan de zijkant. De fysieke knoppen in het frame zijn vervangen door druksensoren. Op het eerste oog lijkt het alsof je deze kunt indrukken, maar dat is niet het geval. Zodra je je vinger op deze ‘knoppen’ legt, voel je hem trillen. Deze ultrasone trillingen worden ook wel haptische feedback genoemd.

Nieuwe aanraakgevoelige ‘knoppen’ klinkt geweldig innovatief, maar in praktijk zijn ze allesbehalve fijn. Om te beginnen reageren de ‘knoppen’ niet meteen, maar zit er een duidelijk vertraging tussen het ‘indrukken’ en de reactie. Omdat het geen drukbare buttons zijn, is het lastig om te bepalen hoe hard je ze precies moet aanraken voordat ze reageren. Vaak kregen we geen enkele reactie als we ze probeerden te bedienen. Meerdere keren snel achter elkaar drukken, bijvoorbeeld om het volume bij te stellen, is onbegonnen werk. Daarentegen merkten we dat de aan/uitknop overgevoelig is. Regelmatig gebeurde het dat we het toestel oppakten of weglegden en het scherm spontaan aan- of uitsprong, omdat we zijdelings de stand-byknop aanraakten.

Hoewel het ons niet is overkomen in onze reviewperiode, is het in theorie mogelijk dat de HTC U12 Plus ontgrendelt in je broekzak. De aanraakgevoelige knoppen weten namelijk niet het verschil tussen een vinger en andere materialen en voorwerpen. Zo kun je ze bijvoorbeeld met de punt van een pen bedienen, maar ook met je bovenbeen. Als je geen pincode instelt, wat volgens recent onderzoek ongeveer de helft van alle smartphonegebruikers doet, kan er van alles gebeuren op je telefoon terwijl je rondloopt. De aanraakgevoelige sensoren brengen wat ons betreft meer nadelen dan voordelen met zich mee. HTC heeft beloofd de drukgevoelige knoppen te verbeteren met een update, maar wij hadden liever gewoon ouderwetse drukbare knoppen gezien.

Sommige elementen heeft HTC gelukkig behouden. Eén daarvan zijn de stereo speakers, die als je ze open zet extreem luid, maar toch helder klinken. Net als vorig jaar heeft HTC de hoofdtelefoonaansluiting weggelaten, naar eigen zeggen om stof en water geen kans te geven het toestel binnen te dringen. Het vlaggenschip is dan ook IP68 gecertificeerd, dus wees niet bang om hem onder water te dompelen om hem schoon te maken. En natuurlijk ontbreekt een USB-C aansluiting niet.

De HTC U12 Plus is verkrijgbaar in drie kleuren. De ‘veilige’ keuze is zwart, of Ceramic Black zoals HTC het noemt. Daarnaast heeft de fabrikant nog twee opvallende kleuren waardoor je gegarandeerd wat bekijks hebt. Dat zijn Flame Red en Translucent Blue. De eerste heeft een fonkelende gloed waarmee je zeker te weten een fashion statement maakt. Translucent Blue heeft een semi-transparante behuizing waardoor je een deel van de interne componenten ziet. Het is een echte blikvanger en een absolute must voor tech- en smartphoneliefhebbers.

HTC U12 Plus

Beeldscherm

Een hoge schermresolutie van 2880 bij 1440 pixels, slanke randen rondom het scherm, een 18:9 verhouding, hoge pixeldichtheid, breed kleurenpalet, HDR-ondersteuning: het beeldscherm van de HTC U12 Plus heeft alles wat je van een moderne smartphone mag verwachten. Toch kunnen we niet helaas niet zeggen dat het scherm perfect is. Om te beginnen heeft de HTC U12 Plus geen AMOLED-scherm maar een Super LCD6-display, dat in vergelijking een energievreter is. Om iets aan het energieverbruik van het scherm te doen, kun je de schermresolutie bijstellen van Quad HD+ naar Full HD+. Deze optie is ook te gebruiken om een hogere framerate te krijgen als je gaat gamen.

Een ander probleem van het beeldscherm van de HTC U12 Plus, is dat de maximale schermhelderheid erg laag is. Zeker als je hem vergelijkt met andere vlaggenschepen in deze prijsklasse. Als je buiten rondloopt en het zonnetje schijnt, merk je dit direct omdat het scherm lastig te lezen is. De Nokia 7 Plus heeft hier eveneens last van en in onze review over dit toestel stipten we dat dan ook aan als een noemenswaardig minpunt. Aangezien de adviesprijs van de HTC U12 Plus twee keer zo hoog ligt als de mid-ranger van HMD Global, rekenen we dit HTC in het bijzonder aan. Helaas heeft HTC niets geleerd van afgelopen jaar: de HTC U11 Plus had hier namelijk ook last van.

Uiteraard heeft het beeldscherm ook zijn goede eigenschappen. Afbeeldingen en video’s zien er lekker scherp en natuurgetrouw uit, ondanks de keuze voor een LCD-display. En de contrasten tussen de voor- en achtergrond zijn ook dik in orde. Bovendien heeft het scherm geen inkeping, zoals je bij veel moderne smartphones tegenwoordig ziet. Ideaal voor wie een broertje dood heeft aan de notch. Corning Gorilla Glass -het precieze type is ons niet bekend- zorgt ervoor at scherpe voorwerpen geen krassen achterlaten op het scherm. Toch raden we altijd aan om een klein bedrag te investeren in een screen protector. Jammer dat HTC deze niet standaard op het scherm heeft geplakt.

Wel heeft HTC het scherm een aantal handige features meegegeven. Als de HTC U12 Plus op stand-by staat, vertelt Slimme Display je precies wat je wilt weten. In een oogopslag zie je niet alleen hoe laat het is en wat de datum is, maar ook of je gemiste oproepen en berichten hebt en hoe vol de batterij nog is. Verder heb je zelf de kleurtemperatuur in de hand en schakel je in een handomdraai tussen DCI-P3 of sRGB. Als het 6 inch grote QHD+ display te groot is naar jouw smaak, dan kun je hem kunstmatig klein maken dankzij de eenhandige modus. Weliswaar laten de koude wintermaanden nog even op zich wachten, maar toch: het scherm heeft een handschoenmodus. Verder biedt het scherm enkele veeg- en tikgebaren, bijvoorbeeld twee keer tikken om hem uit de slaapstand te halen of het openen van de camera-app vanuit het vergrendelscherm door twee keer omlaag te vegen.

HTC U12 Plus

Hardware

Wat betreft de hardware zit HTC op één lijn met de concurrentie. Onder de motorkap wordt de HTC U12 Plus aangestuurd door de krachtigste processor die Qualcomm momenteel in haar assortiment heeft: de Snapdragon 845, of Snapdragon 845 Mobile zoals hij tegenwoordig officieel voluit heet. Deze ken je misschien van vlaggenschepen als de Asus ZenFone 5Z, LG G7 ThinQ, OnePlus 6 en Sony Xperia XZ2. Qua prestaties is dit het neusje van de zalm en behoort hij tot de snelste processoren die je voor je geld kunt krijgen. De achtkernige chipset, die pieksnelheden tot 2,8 GHz weet te halen, liet ons dan ook nimmer in de steek in onze testperiode.

Hetzelfde kunnen we zeggen over het werkgeheugen. 6GB is meer dan genoeg om eindeloos te switchen tussen de applicaties die je op de achtergrond hebt draaien. Het besturingssysteem draait immer soepel en reageert vliegensvlug, al merkten we soms wel een kleine hapering. Dat laatste was echter eerder uitzondering dan regel.

Over de opslagcapaciteit hoef je je geen zorgen te maken. De HTC U12 Plus komt standaard met 64GB geheugen. Van dat getal moet je 13GB in mindering brengen: het besturingssysteem moet immers ook geïnstalleerd worden. Mocht dat nodig zijn, dan is er ruimte voor een microSD-kaart. Je kunt er ook voor kiezen om een tweede simkaart in het slot te steken, maar dan is er geen ruimte voor geheugenuitbreiding.

Afgelopen jaar bracht HTC Edge Sense naar de U11. Met deze knijpgevoelige sensoren open je een willekeurige app naar keuze, afhankelijk van jouw smaak. Inmiddels zijn we een jaar verder en in die tijd heeft HTC niet stilgezeten. Met Edge Sense 2.0 open je nog steeds je favoriete apps door in de behuizing te knijpen, maar HTC heeft hem een nieuwe truc geleerd. Vind jij het ook zo vervelend als je je telefoon vasthoudt, gaat liggen en het scherm ineens draait zonder dat je dat wil? Je kunt natuurlijk de schermrotatie uitschakelen, maar dat moet handiger kunnen zo dacht HTC. Als je nu het toestel in portretmodus vastpakt en gaat liggen, blijft het scherm in deze positie. HTC noemt het niet voor niets ‘de handigste functie waarvan je niet wist dat je hem miste’ en daar sluiten wij ons bij aan.

HTC U12 Plus

Edge Sense 2.0 werkt niet alleen met de camera-app, maar nog –tig andere applicaties. Zo’n beetje alle apps van Google kunnen met Edge Sense uit de voeten. Bij Google Foto’s en Maps kun je deze feature gebruiken om in te zoomen, bij Agenda het weergaveoverzicht aanpassen, of bij YouTube om een video te pauzeren. Door te knijpen kun je ook bijvoorbeeld een oproep beantwoorden of het alarm in de sluimerstand zetten. Kortom, de mogelijkheden zijn legio. Ikzelf ben niet zo’n fan van knijpen in de behuizing, daarom heb ik dit bij mijn Google Pixel 2 XL uitgeschakeld. Sommige mederedacteuren zijn daarentegen een stuk enthousiaster dan ik en spelen er graag mee.

De HTC U12 Plus heeft twee vormen van biometrische beveiliging. Allereerst is er de vingerafdrukscanner, die net als vorig jaar aan de achterkant is geplaatst. Over de accuratesse hoor je ons niet klagen, maar we moeten wel erkennen dat het niet de snelste in zijn soort is. Genoeg vlaggenschepen hebben een vingerafdruksensor die vlugger zijn werk doet dan de sensor op HTC’s vlaggenschip. Voorop heeft de HTC U12 Plus Face Unlock of gezichtsontgrendeling. Weliswaar is het niet de veiligste manier om je data te beschermen, maar in dit geval wel een effectieve. De gezichtsherkenningssoftware is zo slim dat hij zich niet voor de gek laat houden met een foto van jezelf, zoals aanvankelijk het geval was bij de OnePlus 6.

Audio

Eerder in deze review schreven we al dat de HTC U12 Plus voorzien is van stereo speakers. Deze vinden we aan de onderkant en in het oorstuk. De geluidskwaliteit is erg goed voor standaardspeakers dankzij HTC BoomSound. De tweeker (voor de hoge tonen) en woofer (voor de lage tonen) worden van elkaar gescheiden gehouden om zo muziek meer kleur te geven en verstoring te voorkomen. En het resultaat mag er wezen.

Helaas krijg je geen dongel of adapter bij het vlaggenschip waarmee je je oude koptelefoon kunt gebruiken. Wel krijg je van HTC USonic oordopjes. De bijbehorende software analyseert met sonarachtige pulsen je binnenoor en past de geluidsweergave daar op aan. Zodra je de eerste tonen hoort, merk je direct het verschil tussen je oude headset en USonic oordopjes. Hierdoor vergeet je haast dat HTC de hoofdtelefoonaansluiting heeft weggelaten.

Dat is niet het enige kunstje van de USonic oordopjes. Ze hebben tevens ingebouwde actieve noise cancellation technologie. Deze zendt ultrasone trillingen uit om omgevingsgeluiden op te heffen. Hierdoor heb je nauwelijks last van de rumoer om je heen en geniet je optimaal van je favoriete muziek. We hebben enorm genoten van de USonic oordopjes met actieve noise cancellation en we weten zeker dat jullie dat ook zullen doen. Helaas werken ze alleen met de vlaggenschepen van HTC.

HTC U12 Plus

Accu

Zoals gezegd heeft de HTC U12 Plus een fors 6 inch groot scherm. En aangezien het beeldscherm het meeste energie vergt van alle componenten, heeft HTC haar vlaggenschip een grote batterij gegeven. De accucapaciteit bedraagt een 3500 mAh, wat opvallend genoeg ongeveer 10 procent minder is dan de capaciteit van de HTC U11 Plus. Desalniettemin, ‘3500 mAh is meer dan genoeg power om de dag mee door te komen’ horen we jullie denken.

Op papier klopt dit, maar in praktijk valt de batterijduur behoorlijk tegen. In de meeste gevallen haalden we het einde van de dag niet. Nou moeten we erkennen dat we alle sluizen hadden opengegooid en het is maar de vraag of jullie dit ook doen. Het aantal mensen dat NFC gebruikt om contactloos te betalen met hun smartphone, is nog altijd maar relatief klein. Grote kans dat jullie deze feature dus uitschakelen. Misschien geldt hetzelfde ook voor de Bluetooth. Hoe het ook zij, voor een smartphone in deze prijsklasse hadden we verwacht dat de batterij een langere adem zou hebben.

Gelukkig gaat opladen razendsnel. Dankzij Quick Charge 3.0 heb je na een half uur opladen zo’n 45 procent van het vermogen terug. Na een uur zit je ongeveer op driekwart van de totale capaciteit. Na iets meer dan anderhalf uur is de HTC U12 Plus weer op volle krachten. Toch vragen we ons af twee dingen af: waarom ondersteunt de batterij geen Quick Charge 4.0 en waarom kun je hem niet draadloos opladen? Nou moeten we toegeven dat we Quick Charge 4.0 nog maar zelden zien bij vlaggenschepen, maar dat geldt niet voor draadloos opladen. Alle high-end toestellen van Samsung en Apple zijn draadloos op te laden. HTC heeft deze techniek nog niet in haar telefoons verwerkt. Des te opvallender is dat de HTC U12 Plus out-of-the-box behoorlijk zwaar is en geen spoel heeft die de Qi-standaard ondersteunt.

Software

Zoals je van een modern vlaggenschip mag verwachten, draait de HTC U12 op Android 8.0 Oreo. Ergens vonden we het opvallend dat HTC het toestel niet met Android 8.1 aflevert, maar aangezien je geen grote of belangrijkste functies mist, maakt het eigenlijk niet zo veel uit. De toekomst daarentegen is een stuk belangrijker. Vlak nadat Google Android 9.0 Pie uitbracht heeft HTC laten doorschemeren dat de HTC U12 Plus één van de toestellen is die later dit jaar een software-update krijgt. Dat is een prettig vooruitzicht voor als je dit vlaggenschip overweegt.

Of HTC ook zo zorgvuldig omspringt met beveiligingsupdates, durven wij te betwijfelen. Momenteel heeft de HTC U12 Plus het beveiligingsniveau van juni 2018, wat verre van actueel is. Het zou ons niet verbazen als dit een voorbode is van wat ons te wachten staat als het om security updates gaat. Op de website van HTC vinden we helaas niets over de frequentie waarin we beveiligingsupdates kunnen verwachten.

HTC U12 Plus

Verreweg de meeste fabrikanten leggen een schil over het besturingssysteem. HTC heeft hier ook een handje van. Wellicht heb je wel eens van Sense gehoord. HTC gebruikt deze skin al jaren en dat is goed af te lezen aan de interface. Wanneer heeft HTC deze voor het laatst geüpdatet? De enige nieuwe toevoeging die de schil de afgelopen jaren heeft gezien, is de toevoeging van Edge Sense. Afgezien de wat gedateerde look and feel is Sense een verrassend lichte skin, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung Experience. HTC’s schil gaat dus niet ten koste van de prestaties en de souplesse van het besturingssysteem.

Helaas heeft Sense een hele vervelende keerzijde: hij komt met de nodige bloatware.  De meest in het oog springende voorbeeld is de nieuws-app News Republic. Deze stuurt je om de haverklap pushberichten naar je telefoon en vergrendelscherm met de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo kregen we (ongevraagd) onder meer de melding dat rapper Cardi B zes weken na de geboorte van haar zoon naakt poseerde, of een verwijzing naar een artikel hoelang je moet ‘planken’ om resultaten te zien. Totaal niet relevant en erg irriterend. Het gaat van kwaad tot erger als je nagaat dat je News Republic niet kunt verwijderen, maar enkel uitschakelen.

Edge Companion schotelt je gedurende de dag allerlei kaarten voor en geeft je allerlei welgemeende adviezen. Zo geeft hij je bijvoorbeeld een seintje als het gaat regenen, inclusief de tip om een paraplu mee te nemen voordat je van huis gaat. Ook krijg je suggesties voor eettentjes (afhankelijk van waar je op dat moment bent), waarschuwt hij je als een vergadering op het punt staat te beginnen, helpt hij je om je gezondheidsdoelen te behalen of vertelt hij wanneer je de batterij moet opladen zodat je ’s avonds niet met een half leeg toestel van huis gaat. Een leuke toevoeging, maar wijzelf hadden zijn welgemeende adviezen niet nodig.

Camera

De camera van de HTC U11 wist afgelopen jaar hoge ogen te gooien. Dit jaar heeft de smartphonemaker uit Taiwan er nog een schepje bovenop gedaan. In plaats van één camera heeft hij er een tweede bijgekregen. Naast een normale 12-megapixelgroothoeklens heeft HTC een 16-megapixeltelelens toegevoegd aan het camerasysteem. Hierdoor heb je de beschikking over 2x optische zoom en tot wel 10x digitale zoom. Dankzij de dubbele LED-flitser heb je altijd voldoende licht op zak. De groothoeklens heeft bovendien een extra grote f/1.75 lensopening, die ’s avonds nog mooiere plaatjes moet opleveren. De telelens heeft een f/2.6 groot diafragma. De primaire camera is tevens voorzien van fase-detectieautofocus (PDAF), laserautofocus, optische en elektronische beeldstabilisatie. Speciaal voor ervaren fotografen: er is ook een Pro-modus waarmee je de volledige controle hebt over onder meer de witbalans, belichtingscorrectie en ISO-waarde.

HTC U12 Plus

Ook aan de voorkant heeft HTC haar vlaggenschip ook een dual-camera gegeven. Deze bestaat uit twee 8-megapixelcamera’s met een f/2.0 diafragma. Daarmee leg je alles vast in een hoek van 84 graden. Weliswaar heeft de selfiecamera geen eigen flitser, maar daar komt de selfie flash om de hoek kijken. Het beeldscherm licht kort op zodat je gezicht belicht wordt als je een foto van jezelf maakt. Net als de hoofdcamera beschikken de selfiecamera’s over een portretmodus. En als je echt creatief aan de slag wil, gebruik dan de AR-stickers.

Volgens het testpanel van DxO Mark heeft de HTC U12 Plus een van de beste smartphonecamera’s die je op het moment kunt krijgen. Op het moment van schrijven scoort alleen de Huawei P20 Pro beter. En inderdaad, HTC’s vlaggenschip levert inderdaad scherpe, detailrijke foto’s af. ‘s Avonds heeft de camera zichtbaar meer moeite en dat zie je aan de hoeveelheid ruis die op je foto’s te zien is. Tegelijkertijd is dit de grootste uitdaging waar alle fabrikanten mee worstelen. HTC belooft razendsnelle focus en weet deze belofte ook waar te maken. Het bokeh-effect dat de camerasoftware aanbrengt ziet er realistisch uit.

HTC U12 Plus camera HTC U12 Plus camera HTC U12 Plus camera HTC U12 Plus camera HTC U12 Plus camera HTC U12 Plus camera

HTC noemt het ‘Hollywood in je achterzak’, wij noemen het een goede videocamera. Als amateurcineast zul je veel plezier beleven met de camera’s van de HTC U12 Plus. De combinatie van optische en elektronische beeldstabilisatie is dusdanig goed dat je nauwelijks last hebt van schokkerige video’s. Kleuren zijn niet overdreven verzadigd en objecten (in ons geval voorbijrazende auto’s) zijn haarscherp. Ook hier geldt dat als je ’s avonds video’s schiet je meer last hebt van ruis (noise). De dynamische audio waar HTC trots op is zorgt ervoor dat geluid nog beter wordt opgenomen als je inzoomt. Maar helaas gaat dat wel ten koste van de beeldkwaliteit. Een super-slow-motion modus, een feature die we van vlaggenschepen als de Samsung Galaxy S9 en Sony Xperia XZ2 Premium kennen, ontbreekt jammer genoeg.

Prijs-kwaliteitverhouding

Een groot en helder scherm, krachtige hardware, een mooi geluidje, goede camera’s. Op zichzelf is de HTC U12 Plus een degelijke smartphone. Klopt dit ook nog als we hem vergelijken met andere premium vlaggenschepen, of zien we dan een genuanceerder beeld? Alle reden om HTC’s pareltje kritisch tegen het licht te houden en te vergelijken met de top-of-the-line.

We beginnen met de Samsung Galaxy S9 Plus. Deze jongen ligt inmiddels al een tijdje in ons land in de schappen, maar is nog altijd een aantrekkelijke keuze. Helemaal nu de verkoopprijs met ruim 250 euro is gedaald. Daardoor is hij zo’n 100 euro goedkoper dan HTC’s vlaggenschip, en dat terwijl Samsungs vlaggenschip veel gemeen heeft met de HTC U12 Plus. Alleen al om die reden kunnen we ons voorstellen dat je eerder geneigd bent om voor Samsung te kiezen in plaats van HTC. De HTCU12 Plus heeft weliswaar een subliem geluidje, maar de Galaxy S9 Plus schiet je super-slow-motion video’s. Er valt dus wel degelijk wat te kiezen. 

HTC U12 Plus Samsung Galaxy S9 Plus Huawei P20 Pro Asus Zenfone 5Z OnePlus 6
Beeldscherm 6,00 inch 6,20 inch 6,10 inch 6,20 inch 6,28 inch
Resolutie 1440 x 2880 pixels 1440 x 2960 pixels 1080 x 2240 pixels 1080 x 2246 pixels 1080 x 2280 pixels
Pixeldichtheid 537 ppi 531 ppi 408 ppi 402 ppi 402 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.1 (Oreo)
Processor 2,8 GHz octa-core - 2,4 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 6 GB 6 GB 6 GB 6 GB 6 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 128 GB 64 GB 64 GB
Camera 12,00 megapixel 12,00 megapixel 40,00 megapixel 12,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 188 gram 189 gram 180 gram 155 gram 177 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd 1428 minuten - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 23,00 per maand
Los toestel € 574,00 tot € 799,00 € 545,00 tot € 829,00 € 549,00 tot € 565,00 Niet beschikbaar € 369,00

Als fotografie jouw ding is, dan moet je absoluut voor de Huawei P20 Pro gaan. De triple camera van Huawei’s vlaggenschip levert ongekend mooie foto’s af, zo schreven we in onze review over de P20 Pro. Volgens DxO Mark zelfs nog een tikkeltje beter dan de HTC U12 Plus. Geld besparen gaat je niet lukken, want beide toestellen zijn nagenoeg even duur. Dat argument kunnen we dus overboord gooien. Het scherm van de P20 Pro heeft de betere papieren vanwege de hogere schermhelderheid. De batterijduur is eveneens een stuk beter: als je een beetje zuinig aan doet houdt de 4000 mAh batterij van de P20 Pro het twee dagen uit.

De Asus ZenFone 5Z is voor zijn prijskaartje een aantrekkelijk vlaggenschip. De componenten onder de motorkap van de ZenFone 5Z zijn identiek aan die van de HTC U12 Plus, maar hij is wel 300 euro goedkoper. De keerzijde is echter dat de camera van Asus’ smartphone niet kan tippen aan de HTC U12 Plus. Niet dat de ZenFone 5Z lelijke foto’s schiet, maar ze zijn niet zo uitgesproken als die van HTC’s toptoestel.

Tot slot de OnePlus 6. Net als de Galaxy S9 Plus heeft deze een OLED-paneel. Het beeldscherm springt niet alleen een stuk zuiniger om met energie, maar toont ook vollere kleuren en heeft betere zwartwaarden en contrasten. De gemeenschappelijke noemer tussen beide toestellen is de Snapdragon 845. Toch is de OnePlus 6 aantrekkelijker dan de HTC U12 Plus. Het instapmodel van OnePlus haal je al in huis voor 519 euro. Zelfs de duurste uitvoering met extra werkgeheugen en maar liefst 256GB aan opslagruimte, is bijna 200 euro voordeliger dan de HTC U12 Plus. Daar kan HTC zich simpelweg niet mee evenaren.

Conclusie

Op het eerste oog heeft HTC met de HTC U12 Plus een solide smartphone op de markt gebracht. Bij nadere inspectie zagen we echter de nodige schoonheidsfoutjes die je niet mag verwachten bij een vlaggenschip van bijna 800 euro. Een goed voorbeeld daarvan is het beeldscherm. In de felle zon is deze nauwelijks te lezen, want absoluut niet hoort als je met de grote jongens wil meedoen. Ook zal gegarandeerd niet iedereen warmlopen voor de schil die HTC over het besturingssysteem van Google heeft gegoten. Gelukkig kun je hier iets aan doen door met launchers te werken.

HTC U12 Plus

De aanraakgevoelige ‘knoppen’ aan de zijkant van het toestel werken onvergeeflijk slecht. Vaak moet je hard drukken voordat ze reageren, en soms zijn ze juist veel te gevoelig. Iets simpels als het geluid harder of zachter zetten is een hele uitdaging en dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Het lijkt erop dat HTC vernieuwingen probeert aan te brengen puur om het innoveren. Daarmee slaat de fabrikant de plank finaal mis. De batterij gaat niet zo lang mee als we hadden gewild. Tot slot is de prijs absurd hoog. Voor hetzelfde bedrag of honderden euro’s minder haal je betere toestellen in huis.

Natuurlijk heeft de HTC U12 Plus ook zijn goede eigenschappen. Hij loopt als een geoliede machine en hapert niet. De geluidskwaliteit is terecht een feature waar HTC trots op mag zijn. De speakers klinken onvervalst prettig. En als je de bijgeleverde USonic oordopjes eenmaal uitgeprobeerd hebt, wil je niet meer terug. Verder heeft de HTC U12 Plus een uitstekende camera en hoef je niet bang te zijn in de buurt van water.

Pluspunten HTC U12 Plus

+ Stof- en waterbestendig design (IP68)
+ Prestaties
+ USonic oordopjes
+ Camera’s

Minpunten HTC U12 Plus

- Drukgevoelige ‘knoppen’ aan de zijkant
- Scherm moeilijk te lezen in het zonlicht
- Accuduur aan de korte kant
- Gedateerde Android-skin met vervelende News Republic app
- Te duur

HTC U12 Plus review score

6
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden