Vergelijk 2.953.017 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Honor 10 review

Reviews Honor 10 review
Door ,

Huawei's submerk Honor heeft ons de afgelopen jaren weten te verrassen met toptoestellen voor een extreem aantrekkelijke prijs. De reguliere vlaggenschepen van Honor zijn gebaseerd op de P-serie van Huawei. Zo ook de Honor 10, een mooie afstammeling van de reguliere Huawei P20. In onze uitgebreide Honor 10 review lees je of de smartphone het overwegen waard is.

In Nederland kennen we Huawei als een echte prijsvechter. De prijzen van haar hoogwaardige P-serie zitten doorgaans enkele honderden euro's onder die van bijvoorbeeld Samsung, Apple en Sony. Met de P20 Pro heeft Huawei zich dit jaar echter ook gemeld in dit hoge prijssegment. Desalniettemin verwaarloost Huawei haar imago als prijsvechter niet, aangezien er ook een reguliere P20 met twee camera's voor nog geen 600 euro te verkrijgen is.

Natuurlijk is en blijft 600 euro alsnog veel geld. Ben je fan van Huawei, snelle prestaties en/of een mooi design, maar heb je niet zoveel geld beschikbaar voor een smartphone? In dat geval is het submerk Honor echt iets voor jou. De afgelopen jaren zijn we getrakteerd op de Honor 8, Honor 9 en dit jaar de Honor 10. Laatstgenoemde is gebaseerd op de Huawei P20, maar dan met een nog aantrekkelijker prijskaartje. Ondanks dat het toestel enkele honderden euro's goedkoper is, probeert Honor zoveel mogelijk elementen van de P20 te behouden. De hoogste tijd dus voor een review!

Design

Wat het design betreft heeft Honor wel degelijk geprobeerd om zich te onderscheiden van Huawei. De Honor 10 beschikt over een metalen behuizing die met een glazen plaat is afgedekt. De achterkant doet ons verdacht veel denken aan de iPhone 8 Plus, maar daar is verder niets mis mee. Wel anders is het gebruikte glas; dit is een stuk glanzender dan dat we doorgaans bij andere smartphones zien. Ons reviewexemplaar is de mooie lichtblauwe variant, maar er is ook een speciale regenboogversie te koop met blauwe en paarse tinten. Geen alledaagse combi, maar wel prachtig om te zien. Ook ligt de smartphone lekker in de hand.

Honor 10

Bij de Honor 10 zijn er twee camera's naast elkaar aanwezig: één reguliere en één monochrome lens, waarover later meer. Kijken we naar de voorkant, dan zien we dat de vermaledijde notch aanwezig. De inkeping is bijzonder klein en beschikt over een frontcamera, flitser en speaker voor telefoongesprekken. Aan de onderkant van het scherm is een relatief flinke rand aanwezig. Hier bevindt zich ook de vingerafdrukscanner. Een nogal vreemde designkeuze, aangezien de inkeping er juist voor is gemaakt om zo min mogelijk 'rand' te creëeren bij een smartphone.

Het is een kleine troost dat de scanner als navigatieknop gebruikt kan worden. Door deze optie worden de virtuele navigatieknoppen overbodig en is er meer scherm tot je beschikking. Verder zien we aan de zijkanten een volumerocker en aan/uit-knop, die lekker stevig aanvoelen. De onderkant beschikt over een speaker, USB-C-aansluiting, microfoon én een koptelefooningang. Aan de bovenkant vinden we een IR-blaster terug, wat het mogelijk maakt om de Honor 10 te gebruiken als afstandsbediening voor elektronische apparaten, zoals je TV, airconditioning en radio.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Honor 10 beschikt over een 5,84 inch-scherm met een Full HD+-resolutie, wat neerkomt op een resolutie van 2280 bij 1080 pixels en een beeldverhouding van 19:9. Het is jammer om te zien dat Honor ook de trend volgt die Apple met de iPhone X heeft ingezet. Er is namelijk een inkeping aanwezig. Deze uitsparing aan de bovenkant van het scherm is geschikt voor de frontcamera en speaker. Aan de zijkanten van de inkeping wordt het scherm alsnog gebruikt om meldingen en systeeminformatie weer te geven. De inkeping is echter te 'verbergen', iets waar we later op terugkomen.

Honor 10

Hoewel de Honor 10 geen QHD-resolutie heeft, is het scherm behoorlijk scherp te noemen. Met het blote oog is het vrijwel onmogelijk om blote pixels te spotten, iets wat je tegenwoordig wel mag verwachten van een smartphone met een prijs van circa 400 euro. Het IPS LCD-display geeft kleuren prima weer en qua contrasten zit het ook wel snor. Uiteraard is het scherm niet zo mooi als de gemiddelde smartphone met een OLED-scherm, maar voor de reguliere gebruiker is dit verschil verwaarloosbaar.

Vervelender is dat de maximale schermhelderheid niet heel erg hoog is. In omstandigheden met veel licht is het dan ook vaak moeilijk om het scherm af te lezen. Vooral wanneer je applicaties gebruikt met veel donkere kleuren is het af en toe niet mogelijk om het scherm af te lezen, waardoor je wellicht vaker dan gewenst de schaduw even moet opzoeken. Een lichte pleister op de wonden is dat het scherm wel goed donker is te maken, waardoor je bijvoorbeeld 's nachts niet verblind zal raken door de felheid ervan.

Hardware

De hardware is misschien nog wel het meest interessante aspect van Honor's nieuwe topper. Onder de motorkap bevindt zich namelijk de Kirin 970-processor, dezelfde razendsnelle chipset die ook aanwezig is in de Huawei P20 Pro en Huawei Mate 10 Pro. De chip is geen gewone CPU maar een NPU, wat staat voor Neural Processing Unit. De NPU beschikt over kunstmatige intelligentie, wat ervoor zorgt dat de chip gaandeweg leert welke acties je nodig hebt. Hierdoor moet de ervaring op de lange termijn nog gestroomlijnder verlopen.

Honor 10

In combinatie met de rappe kloksnelheid is de Honor 10 een echte snelheidsduivel. De maximale kloksnelheid van de octa-core-processor is 2,4 GHz. De prestaties zijn het beste te vergelijken met de OnePlus 6, ook een rappe smartphone met een relatief schappelijk prijskaartje. Verder is er 4GB aan werkgeheugen beschikbaar. Het RAM-geheugen zorgt ervoor dat meerdere applicaties open kunnen staan tegelijkertijd. Ook wanneer je meerdere apps op de achtergrond geactiveerd hebt blijft de Honor 10 razendsnel. Er is nauwelijks sprake van een hapering, zelfs wanneer je grafisch intensieve apps of spellen speelt.

Verder is er 64GB aan intern opslaggeheugen aanwezig. Na aftrek van de opslag die de firmware in bezit neemt en de standaard apps, houd je ruim 50GB over om al je bestanden op te slaan. Tot zover prima, alleen is er geen optie om dit uit te breiden aan de hand van een microSD-kaartje. 64GB opslaggeheugen is echter meer dan voldoende om je dagelijkse WhatsApp-berichten, foto's en applicaties op te bergen. Wil je echter meer bestanden kwijt, zoals hele speelfilms en je gigantische muziekbibliotheek, dan bestaat de kans dat de Honor 10 tekortschiet.

Honor 10

De 32-bit digitaal-naar-analoog converter en Histen geluidstechniek moeten ervoor zorgen dat audio mooi en zuiver klinkt. In de praktijk is het geluid via de koptelefooningang gewoon prima te noemen, maar het komt bijvoorbeeld niet in de buurt van de Quad DAC-technologie die de LG G7 heeft. Het geluid uit de speaker aan de onderkant is echt vrij matig te noemen. Wil je een filmpje meepakken met de Honor 10, dan raden we aan om een boxje te gebruiken voor een betere beleving. 

Software

De Honor 10 draait op dit moment Android 8.1 Oreo. Honor zou echter Honor niet zijn als daar geen flinke EMUI-schil van Huawei zelf overheen zou zitten, EMUI 8.1 welteverstaan. EMUI (Emotion User Interface) voert allerlei visuele veranderingen door in het systeem, waardoor deze qua gebruik én looks afwijkt van een schone Android-versie, die bijvoorbeeld te vinden is op de Nokia 7 Plus. De aanpassingen kunnen ons echter lang niet allemaal bekoren. Het instellingenmenu voelt aan als een rommeltje en we moeten vaker dan we lief zijn gebruikmaken van de zoekknop in het instellingenmenu. 

Honor 10

Helaas is er doorgaans wel wat bloatware aanwezig bij toestellen van Huawei en Honor, oftewel: applicaties meegeleverd van de fabrikant die vrijwel niemand wil gebruiken. Bij de Honor 10 hebben we het dan over onder andere de eigen nutteloze Honor-app, HiCare voor het meten van je gezondheid en meer. Gelukkig is het merendeel ervan makkelijk te verwijderen van je toestel, maar het had niet nodig hoeven zijn. Als je het toestel terugzet naar de fabrieksinstellingen, zijn deze bloatware-applicaties wederom aanwezig.

Tijdens het gebruik voelt de aangepaste software meer als een last dan een ware toevoeging. Hoewel app-icoontjes makkelijk te vervangen zijn met behulp van een icoontjes-app, is het standaard uiterlijk bij Honor niet mooi te noemen. Daarnaast vertoont de overzichtsknop af en toe rare kuren. Wanneer je op het vierkantje drukt, komt het af en toe voor dat je naar de meest recent gebruikte app wordt gestuurd in plaats van de gewenste overzichtspagina van alle apps. 

Een ander pijnpuntje is de software die de virtuele randen naast de inkeping maakt. Door de gedeeltes langs de randen zwart te maken, moet de notch minder opvallend zijn. De magie van de zwarte rand wordt echter verstoord wanneer je ziet dat notificaties door de virtuele rand heen gaan. Verder worden video's op Instagram Verhalen nog steeds afgesneden vanwege de 19:9 beeldverhouding, maar dit lijkt meer een probleem te zijn van de slechte optimalisatie van enkele apps.

honor 10

Verder is het updatebeleid van Honor iets wat de aandacht verdient. Ons toestel draait op het moment van schrijven nog op de beveiligingspatch van maart 2018. Zelfs voor een vlaggenschip van een prijsvechter is dit niet heel overtuigend. Een update naar Android P lijkt wel zeer aannemelijk, aangezien vrijwel alle Honor-toestellen minstens één grote Android-update meemaken. Wat betreft de regelmatigheid van updates en beveiligingsupdates valt er echter geen pijl te trekken op het beleid van de Chinezen.

Wel een fout van Honor's software is dat een volledig scherm géén volledig scherm inhoudt wanneer je via Chrome bijvoorbeeld een video over de heel breedte van je scherm wil kijken. Er is alsnog een flinke balk aan de bovenkant zichtbaar. Ook is het vanaf EMUI 8.0 onmogelijk om notificaties op het vergrendelscherm uit te schuiven. Vele fora van Huawei- en Honor-toestellen staan vol met deze klacht, maar er wordt vooralsnog geen actie ondernomen door Huawei of Honor. Al met al is EMUI zeker geen verrijking op het verder prima werkende Android 8.1 Oreo. Een pleister op de wonden is namelijk dat de software wel lekker snel aanvoelt, ondanks de diverse foutjes.

Accu

Het is natuurlijk heel fijn dat de Honor 10 lekker rap is, maar je wil het liefst dat het toestel ook voor een lange tijd rap kan zijn. De smartphone is bepakt met een accucapaciteit van 3400 mAh, wat relatief gezien iets boven het gemiddelde ligt in zijn prijsklasse van ongeveer 400 euro. Uiteraard niet zo groot als de 4000 mAh aan accucapaciteit van de P20 Pro, maar zelfs bij intensief gebruik met veel muziek, foto's schieten en browsen moet één volle dag zeker haalbaar zijn.

Honor 10

Doe je het rustig aan met de Honor 10, dan is anderhalve dag ook makkelijk te doen. Denk hierbij aan het gebruiken van WhatsApp, Snapchat, Instagram en wat licht browsen. De NPU zou op de lange termijn het accuverbruik eveneens moeten optimaliseren, maar hier hebben we zelf nog vrij weinig van gemerkt. Is het einde van de accucyclus in zicht, dan voelt het als een hele geruststelling dat de Honor 10 beschikt over snellaadtechniek. Na ongeveer 1 uur en een kwartier zit de accu weer helemaal vol.

Camera

Voor het camerawerk ben je aangewezen op een 24-megapixel monochrome camera en een 16-megapixelcamera met RGB-lens. De toevoeging van de monochrome lens zorgt ervoor dat je hoogwaardige zwartwitfoto's kunt schieten. Ook moet deze lens ervoor zorgen dat de contrasten bij gewone kleurenfoto's sterker moeten zijn. In de praktijk merk je hier niet heel snel iets van. Dat is echter geen kritiekpunt. In tegendeel zelfs: de Honor 10 is in staat om prima kiekjes te schieten, al helemaal wanneer je in je achterhoofd dat het om een toestel van nog geen 400 euro gaat.

honor 10 honor 10 honor 10 honor 10 honor 10 honor 10 honor 10

Natuurlijk is er wat ruis aanwezig op de achtergrond en blijft foto's schieten in situaties met weinig licht niet fantastisch, maar voor de gemiddelde gebruiker zijn ze meer dan goed genoeg. Leuke toevoegingen zijn de AI-software en portretmodus. Eerstgenoemde zorgt ervoor dat het toestel leert te begrijpen wat je precies op de gevoelige plaat wil vastleggen. Wanneer je bijvoorbeeld de focus op een hond plaatst, dan zie je aan de zijkant van je scherm dat de Honor 10 deze (als het goed is) herkent. Vervolgens geeft de kunstmatige intelligentie een flinke boost in kleur en contrasten.

De portretmodus zorgt ervoor dat de focus op een persoon wordt gelegd en de rest van de afbeelding vervaagt. Deze functie lijkt ook af en toe gebruikt te worden door de camera's in AI-modus, maar de portretmodus is ook handmatig in te stellen. In bovenstaande voorbeelden zie je dat de portretmodus prima werk aflevert. Helaas is de AI-modus vooral met landschappen nog wat extreem in het bewerken van kleuren, maar de rest van de foto's zijn vrij goed gelukt. Video's schiet je in 4K met 30 frames per seconde of in Full HD met 60 frames per seconde. Elektronische beeldstabilisatie wordt in een update binnenkort toegevoegd, waardoor het er nu vrij schokkerig uitziet. De beelden zien er verder degelijk uit.

De 24-megapixelfrontcamera werkt prima en schiet bijzonder scherp voor een frontcamera. Het is alleen jammer dat de beautymodus zelfs op standje 0 nog aanwezig lijkt te zijn. De camera aan de voorkant beschikt eveneens over een portretmodus, die standaard zelfs aanstaat. Een vreemde keuze, maar dit is gelukkig snel te verhelpen in het instellingenmenu. Ook is het mogelijk om diverse lichteffecten te simuleren. Al met al leuke toevoegingen aan een verder prima frontcamera.

Prijs-kwaliteitsverhouding

De Honor 10 is zoals gezegd een goedkopere variant van de Huawei P20. Desalniettemin krijg je bijzonder veel waar voor je geld, zeker wanneer je onder de motorkap van de 10 kijkt. Hoewel er tegenwoordig zelfs mobiele telefoons van 1000 euro te koop zijn, blijft 400 euro natuurlijk veel geld. Wanneer je een smartphone koopt, wil je uiteraard weten of je de juiste keuze maakt voor het bedrag wat je ter beschikking stelt. In de tabel hieronder kijken we naar relevante concurrenten die zich in hetzelfde prijssegment bevinden.

We beginnen met de Nokia 7 Plus. Softwaregewijs is de 7 Plus een ware tegenhanger te noemen. De midranger van Nokia draait namelijk op Android One, wat betekent dat gebruikers verzekerd zijn van maandelijkse updates voor een lengte van minimaal twee jaar. Verder is de indrukwekkende batterijduur benoemenswaardig en doet het design niet onder voor de Honor 10. Wil je echter mooie foto's maken en de snelst mogelijke prestaties, dan voert de Honor 10 wel degelijk de boventoon.

Honor 10 Nokia 7 Plus Asus Zenfone 5 Motorola Moto Z3 Play
Beeldscherm 5,84 inch 6,00 inch 6,20 inch 6,01 inch
Resolutie 1080 x 2280 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 2246 pixels 2160 x 1080 pixels
Pixeldichtheid 432 ppi 402 ppi 402 ppi 402 ppi
Besturingssysteem Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.1 (Oreo)
Processor 2,4 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 64 GB 32 GB
Camera 16,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 153 gram 183 gram 155 gram 156 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 324,00 tot € 354,00 Niet beschikbaar € 382,00 € 449,00

Een andere serieuze concurrent is de Asus Zenfone 5, de zuinige variant van de Zenfone 5Z. De Snapdragon 636-chipset is zeker niet zo snel als de Kirin 970 die in de Honor 10 aanwezig is, maar zuinig is de 636 zeker wel. Doorgaans houdt de Zenfone 5 het dan ook iets langer vol op één accucyclus. Daarnaast is het geheugen uitbreidbaar van de Zenfone 5, mocht je daar behoefte aan hebben. De midranger van Asus kan echter niet tippen aan de puike camera van de Honor 10.

Als laatste concurrent hebben we de Motorola Moto Z3 Play vergeleken. Deze midranger van Motorola is qua specificaties dan niet zo heel interessant ten opzichte van Honor's vlaggenschip, maar mag je zeker niet afschrijven. Zo draait de Z3 Play op een schone versie van Android 8.1 Oreo en heeft eigenaar Lenovo beloofd dat er elk kwartaal een update beschikbaar zal komen. Daarnaast is de Moto Z3 Play modulair. Je kunt in een handomdraai accessoires zoals een cameramodule, beamer of speaker aan het toestel koppelen dankzij de aanwezige magneetjes. 

Conclusie

De Honor 10 is een echte krachtpatser te noemen. De hardware is oerdegelijk en in de praktijk ook nog eens razendsnel. Of je nu spellen speelt, flink aan het browsen bent, je social media checkt óf alles tegelijk doet: de smartphone kan het allemaal aan. Het scherm is eveneens prima en lekker scherp te noemen, alleen vinden we het jammer dat de maximale helderheid relatief laag is, waardoor de felle zon je grootste vijand zal worden wanneer je buiten je mobiel wilt gebruiken.

honor 10

Het grote pijnpunt bij de Honor 10 is helaas de EMUI-schil die de fabrikant zelf over Android heen legt. De vele foutjes in de software zorgen af en toe voor lichte frustratie, iets wat voorkomen had kunnen worden wanneer Huawei en Honor niet vast blijven houden aan hun eigen verstikkende softwarelaag. Bovendien is het al voor sommigen erg genoeg dat er een inkeping aanwezig moet zijn, maar dan had op zijn minst de software voor de virtuele zwarte zijkanten beter geoptimaliseerd mogen zijn.

Desalniettemin is er buiten de software genoeg om positief over te zijn. Voor de adviesprijs van de Honor 10 krijg je heel veel terug. Zo ook de camera, die zich zeker kan meten met de betere toestellen op de markt. Daarnaast laadt de Honor 10 lekker snel op en is de accuduur prima. Ben je kortom op zoek naar een meesterlijk snelle smartphone voor weinig geld, mooie kiekjes schiet en heb je geen problemen met een flink aangepaste versie van Android? Dan is de Honor 10 een absolute aanrader.

+ Razendsnelle hardware
+ Cameraprestaties zeer goed
+ Prima accuduur inclusief snellaadtechniek
+ Aantrekkelijke prijs

- Zware EMUI-schil zit vol met fouten
- Maximale schermhelderheid erg laag
- Onduidelijkheid over software-updates

Honor 10 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden