Vergelijk 2.541.962 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

BlackBerry KEY2 review

Reviews BlackBerry KEY2 review
Door , - 1 reactie

Typisch tikken op een TCL. Het Chinese bedrijf bracht een nieuwe BlackBerry-smartphone uit en natuurlijk is GSMinfo.nl daarmee aan de slag gegaan. In deze review lees je hoe de typervaring bevalt en hoe de KEY2 als smartphone bevalt.

Een aantal jaar geleden werd de naam BlackBerry nieuw leven ingeblazen nadat het Chinese TCL de licentie kocht om onder de BlackBerry naam smartphones te produceren. Inmiddels zijn we een aantal toestellen verder en dat brengt ons in dit geval bij de BlackBerry KEY2, de vrij letterlijke opvolger van de BlackBerry KEYone. Heeft TCL het voor elkaar gekregen om het typen op fysieke toesten weer helemaal hip te maken?

Om daarachter te komen hebben we een tijdje gebruik gemaakt van de BlackBerry KEY2. Naast dat het veel bekijks oplevert zijn we erachter gekomen dat het toestel meer is dan alleen een blikvanger. De KEY2 heeft meer toetsen gekregen dan de KEYone had, voor maximaal typplezier. Naast dat er meer toetsen op hhet toestel zitten zijn er nog wat typische dingen aangepast. In deze review zullen we alles even aantikken.

Design

Wat ontwerp betreft is de BlackBerry KEY2 een flinke sprong vooruit in vergelijking met de KEYone. Dat wil niet zeggen dat de KEYone lelijk was, maar de KEY2 heeft een heerlijk strak design gekregen van TCL. De KEY2 heeft een wat rechthoekig uiterlijk dat uiteraard een flink contrast levert met andere moderne smartphones. De achterkant is bedekt met rubber, in een patroon geëtst. Midden op de achterkant zit het iconische BlackBerry-logo, bij onze zwarte variant zijn de droplets ook zwart. Linksboven op de achterkant vinden we de dubbele camera die ietsjes uitsteekt met daarnaast een dual led flitser.

BlackBerry KEY2

Met veel jolijt aanschouwden we dat de KEY2 aan de bovenkant is voorzien van een koptelefoonaansluiting. We hoeven onze bekabelde koptelefoons dus nog niet weg te gooien. Onderop zitten de media-luidspreker, microfoon en usb-c-aansluiting. Daarmee is de KEY2 snel op te laden. Aan de linkerkant van het toestel vinden we niets andrs dan de simsleuf en aan de rechterkant zitten de volumetoetsen, ontgrendeltoets en een progammeerbare toets. Die laatste wordt ook wel Convenience Key-genoemd omdat het nou eenmaal veel gemak oplevert.

De voorkant van de KEY2 valt toch wel het meeste op. Bovenin zitten een luidspreker en een selfiecamera, daaronder zit het 4,5 inch beeldscherm en weer daaronder het meest bijzondere aan deze smartphone; het toetsenbord. Dat toetsenbord zullen we nog op terugkomen, maar we kunnen al wel verklappen dat er allerlei geheimen onder die knoppen verstopt zitten.

Toetsenbord

Daar gaan we dan. De toetsen van de BlackBerry KEY2 zijn mat afgewerkt en dat zorgt ervoor dat je gemakkelijk over het toetsenbord heenglijdt. Dat komt goed uit, want het toetsenbord doet ook dienst als Trackpad. Dat wil zeggen dat je het toetsenbord kunt gebruiken om door mailtjes, internetpagina's en allerhande menu's kunt scrollen. De schermruimte die je inlevert krijg je hier weer terug. De spatiebalk doet overigens ook dienst als vingerafdrukscanner zodat je moeiteloos het toestel kunt ontgrendelen.

BlackBerry KEY2

De toetsen geven een heel bevredigend klikje wanneer ze worden ingedrukt. Iedere lettertoets kan als snelkoppeling naar een app worden gebruikt. Twee apps eigenlijk, je kunt instellen of deze bij lang of kort indrukken wordt geactiveerd. Je kunt dus bijvoorbeeld kort op de 'm' drukken om je mail te openen en lang om de McDonald's app te openen. De toetsen zijn trouwens voorzien van een backlight zodat je ze ook in het donker weet te vinden. Je kunt zelf instellen hoe fel de backlight is en wanneer je de 'nachtverlichting' inschakelt gaat de verlichting helemaal uit. Daardoor heb je geen fel licht in je gezicht wanneer je op bed nog een mailtje tikt.

Beeldscherm

Zoals gezegd heeft het beeldscherm een diagonaal van 4,5 inch. Dat lijkt weinig in een wereld van 6 inch giganten, maar over het algemeen is het groot genoeg. Wat af en toe wel wat onhandig is, is de beeldverhouding. Waar de meeste smartphones een 18:9-beeldverhouding hebben, heeft TCL een 3:2-beeldverhouding gebruikt bij de KEY2. Door die verhouding hebben bijvoorbeeld YouTube-filmpjes dikke zwarte balken aan de boven en onderkant. Wel heeft het scherm een FHD-resolutie. Of ja, soort van. Doordat de verhouding wat anders is vallen er in de lengte een stel pixels weg.  Het scherm is in ieder geval even scherp.

Daarnaast worden kleuren ook mooi weergegeven. Ook kun je vanuit iedere hoek naar het scherm kijken, al is het formaat misschien niet zo geschikt om met meerdere mensen tegelijkertijd naar te kijken. Mocht je het juist zo willen hebben dat er niemand mee kan kijken, dan kun je met de Privacy-shade aangeven wat er wel zichtbaar wordt weergegeven, wanneer je bijvoorbeeld 2 zinnen uit een mailtje wil laten zien maar de rest niet.

BlackBerry KEY2

Hardware en accu

Met de snelheid van de KEY2 zit het wel snor. De Snapdragon 660 die in het toestel zit is niet de allersnelste processor die er te vinden is maar voor een toestel als de KEY2 is het meer dan genoeg. Omdat de KEY2 toch voornamelijk op business gericht is, hoeft de processor niet mega snel te zijn zolang de KEY2 maar fanatiek kan multitasken. Dat kan gelukkig ook! Dankzij de 6GB werkgeheugen kun je moeiteloos meerdere apps tegelijk laten tikken.

Bij dagelijks gebruik heb je geen gebrek aan snelheid. Pas wanneer je gedurende langere tijd wat meer van het toestel vraagt zul je merken dat de KEY2 soms een paar megahertz tekort komt. Toch moet je het toestel wel echt flink onder druk zetten om daar iets van te merken. Wat opslaggeheugen betreft heeft de KEY2 64GB. Dat is in een tijd met clouddiensten meer dan genoeg om alle apps en overige bestanden op te bewaren.

BlackBerry KEY2

Wat accuduur betreft is de KEY2 goed uitgerust. De accu heeft een capaciteit van 3500 mAh en is daarmee fors, zeker gezien het kleinere scherm. Op één acculading houdt de KEY2 het dan ook ruimschoots een dag vol. Zo kun je de hele dag mailtjes versturen, door nieuwsfeeds scrollen en telefoontjes plegen. De KEY2 heeft ook een Boost-modus bij het opladen. Daarbij worden de prestaties van het toestel verminderd zodat de accu sneller oplaadt. Dat kan overigens met iedere oplader, niet alleen met de lader die bij het toestel wordt geleverd.

Software

Wat software betreft zit het bij een BlackBerry-toestel over het algemeen wel goed. De beveiliging van BlackBerry is top-notch te noemen en je hoeft niet bang te zijn dat je gegevens zomaar op straat liggen. Mocht je twijfels hebben over de veiligheid van je telefoon kun je in de DTEK-app de beveiliging toetsen. Mocht de veiligheid in het geding zijn dan geeft DTEK ook meteen aan op welke punten dit verbeterd dient te worden en hoe je dat kunt aanpakken.

De KEY2 draait op stock Android 8.1 Oreo en krijgt regelmatig updates om de beveiliging scherp te houden. TCL heeft de KEY2 verder ook erg schoon gehouden, naast een paar apps om privacy en veiligheid te bevorderen kleeft er niets anders aan. Geen games of gekke reclames, gewoon Android. Doordat de software zo onbedoezeld is werkt het toestel lekker vlot. Er worden geen nutteloze processen opgestart die de snelheid of de accuduur van het toestel belemmeren.

BlackBerry KEY2

Camera

De camera van de KEY2 is geen goede vervanger van je compact camera wanneer je op vakantie gaat. De dubbele camera is niet verschrikkelijk, maar hij is ook niet echt goed. De camera's achterop de BlackBerry KEY2 zijn nagenoeg hetzelfde. Het gaat om twee 12-megapixelcamera's die samenwerken om plaatjes te schieten. Doordat ze samenwerken kun je vrij aardig scherpte-diepte-effecten creëren. We hadden graag gezien dat één van de lenzen bijvoorbeeld een groothoeklens was, maar de KEY2 is niet gemaakt om prijzenwinnende fotografie te faciliteren.

KEY2 KEY2 KEY2 KEY2

De camera-app van de KEY2 is met één woord; jammer. Alle opties zijn te vinden en de besturing spreek voor zich, maar je kunt niet erg snel wisselen van foto naar bijvoorbeeld video. Wanneer je in het video-menu zit is het sluitericoontje nog steeds een fotocamera, waardoor je kunt gaan twijfelen of je wel in de juiste stand zit. De foto's die de camera maakt zijn echt niet slecht, maar voor de prijs van de KEY2 hadden we iets meer verwacht.

Wat filmen betreft kun je prima vooruit met de KEY2. Filmen kan in verschillende resoluties van 720p/24fps tot 4K/24fps en alles daar tussenin. De videokwaliteit is niet onaardig maar je zult er geen blockbusters mee kunnen filmen. De beeldstabilisatie doet zijn werk niet heel geweldig maar het kan erger. Het balanceren van licht en donker zorgt eigenlijk voor de grootste issues. Leuk voor onderling delen, maar niet voor vloggers.

Prijs-kwaliteitverhouding

Een BlackBerry is moeilijk met iets anders te vergelijken. Toch gaan we ons daar aan wagen. Wanneer je een nieuwe smartphone uit wil zoeken is het belangrijk om goed te kijken wat er nog meer beschikbaar is. Qua bouw komt er weinig overeen met het tamelijk unieke uiterlijk van de KEY2, vandaar dat we ons hebben gericht op de prijs en overige specificaties van het toestel. We hebben een aantal tegenkandidaten bij elkaar gezocht om de strijd aan te gaan met de KEY2.

Xiaomi is nog niet zo lang officieel verkrijgbaar in Nederland maar toch zijn de eerste stappen van het Chinese merk haast sprongen te noemen. Het eerste toestel dat in Nederland verkrijgbaar kwam is de XIaomi Mi A2. Deze metalen smartphone heeft dezelfde processor als de KEY2 maar de camera van de Mi A2 is een stuk beter. Waar de KEY2 vooral op wint is de accuduur, maar wat scherm en vooral prijs betreft heeft de Mi A2 een stapje voor.

BlackBerry KEY2 Xiaomi Mi A2 Samsung Galaxy S9 BlackBerry KEYone
Beeldscherm 4,50 inch 5,99 inch 5,80 inch 4,50 inch
Resolutie 1080 x 1620 pixels 1080 x 2160 pixels 1440 x 2960 pixels 1080 x 1620 pixels
Pixeldichtheid 433 ppi 403 ppi 568 ppi 433 ppi
Besturingssysteem Android 8.1 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 7.1 (Nougat)
Processor 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core 2,0 GHz octa-core
Werkgeheugen 6 GB 4 GB 4 GB 3 GB
Interne opslag 64 GB 32 GB 64 GB 32 GB
Camera 12,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 168 gram 166 gram 163 gram 180 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 26,00 per maand Niet beschikbaar
Los toestel € 600,00 Niet beschikbaar € 499,00 tot € 949,00 € 250,00

Een andere goede kanshebber is de Samsung Galaxy S9. Nog geen jaar is het toestel te koop en toch is de prijs al flink gedaald. De S9 is een zeer snelle smartphone met een uitstekende camera. Het scherm heeft van de S9 heeft een hogere resolutie en is ongeveer twee keer zo lang. Een belangrijk verschil is wel dat de updates bij Samsung soms op zich laten wachten en dat de software een flinke laag opsmuk van Samsung heeft gekregen. Desalniettemin is de S9 voor een prima prijsje op te pikken.

Uit TCL's eigen stal komt de BlackBerry KEYone. De KEYone is een jaar ouder dus zijn de specificaties ook ietsje minder. Het scherm is echter hetzelfde. De toetsjes van de KEYone maken het een prettig alternatief voor de KEY2, vooral voor mensen die van tikken en klikken houden. De processor van de KEYone is wel wat langzamer dus je zult iets meer geduld moeten hebben. Daarnaast draait de KEYone nog op Android 7.0 Nougat. Wel komt er, als het goed is, binnenkort een upgrade naar 8.0 Oreo.

Conclusie

De BlackBerry KEY2 ziet er fantastisch uit. Toch is het helaas niet de smartphone voor iedereen. Dat is geen enkel toestel natuurlijk maar de KEY2 trekt een nog specifieker publiek. TCL, het bedrijf achter BlackBerry, richt zich met de KEY2 volledig op de zakenwereld en daarvoor is het ook echt een uitermate geschikt toestel. Het tikken van mailtjes en het scrollen door pdf's gaat heel goed. Het toetsenbord typt hartstikke fijn en de extra features zoals het scrollen en de vingerafdrukscanner voegen ook echt wat toe. Maar voor veel mensen wordt daardoor toch de verhouding van het scherm teveel beperkt.

BlackBerry KEY2

De processor van de BlackBerry is voor veruit de meeste gebruikers voldoende. De aanwezigheid van 6GB werkgeheugen daarbij is ook heel prettig. De camera is wel geschikt voor het maken van een fotootje voor familie en vrienden maar je zult er geen Instagram-sponsoren mee binnenhalen. Dat de accu het zo lang volhoudt is een zegen, je hebt namelijk pas echt iets aan een telefoon als deze aanblijft.

+ Fijn tikkend toetsenbord
+ Lange accuduur
+ Aanpasbare toetsen

- Kwaliteit van camera
- Aan de prijzige kant

 

BlackBerry KEY2 review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden