Vergelijk 2.832.387 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei P Smart Plus review

Reviews Huawei P Smart Plus review
Door , - 2 reacties

De Huawei P Smart Plus is een opvolger van de Huawei P Smart. Wat heeft dit grotere toestel te bieden en wat voor kleur heeft die behuizing? In deze review geven we daar allemaal antwoord op.

De Huawei P Smart Plus, ook wel bekend als P Smart+, is Huawei's meest recente aanval op het middensegment. Eerder bracht het bedrijf al de P Smart uit, met een iets kleiner scherm en bovendien ook kleinere prijs. De P Smart Plus heeft op papier flink wat extra's te bieden, maar is het genoeg om de toch wel toegenomen prijs te rechtvaardigen?

Dat is precies wat we in deze uitgebreide review uit gaan zoeken. We zullen daarbij speciale aandacht besteden aan het beeldscherm, dat 6.3 inch groot is en een Full HD+ resolutie meekrijgt. Ook besteden we een paar alinea's aan de selfiecamera, die Huawei maar liefst 24 megapixel heeft meegegeven. De diverse filters op de P Smart Plus zijn een ware traktatie voor onze innerlijke 12-jarige. Uiteraard staan we ook even stil bij de prachtige behuizing.

Aan het eind van deze review vergelijken we de P Smart Plus ook met de huidige concurrentie. Heeft de Huawei een goede prijs/kwaliteitverhouding? Wat kost een vergelijkbaar toestel en wat kan je nog meer krijgen voor het geld dat je voor een P Smart Plus neertelt? Allemaal vragen die ons uiteindelijk leiden naar conclusie, die je onderaan deze pagina vindt. Daarin vind je ons finale oordeel over de P Smart Plus.

Beeldscherm

Met een 6.3 inch beeldscherm zoals op de P Smart Plus heb je in ieder geval altijd voldoende ruimte. Ruimte om prachtig video's te kijken, lange WhatsApp-gesprekken te lezen en zo ongeveer alles te doen behalve bellen. Dat is eigenlijk het enige dat je op de P Smart Plus kan doen waarbij een groter scherm niet handig is.

Huawei P Smart Plus

De resolutie van 1080 bij 2340 pixels is ruim voldoende om alles heerlijk scherp weer te geven. De helderheid kan ook flink worden opgeschroefd, waarvoor een bedankje richting de gebruikte LCD-techniek mag gaan. In het beeldscherm is een notch verwerkt, iets waar fabrikanten zich de laatste tijd wel vaker schuldig aan maken. Het is een beetje afhankelijk van je smaak of je het mooi vindt, maar de uitvoering van Huawei ziet er in ieder geval prima uit. Het liefst hadden we helemaal geen notch gezien, maar een reden om het toestel niet aan te schaffen is het ook niet.

Behuizing

De P Smart Plus heeft niet alleen een fors scherm, de behuizing is natuurlijk ook groot. En als je de kleur Indigo Blue kiest, ook nog eens enorm mooi. De behuizing heeft aan de achterkant een prachtige overgang van blauw naar paars, die overigens lastig op de foto te zetten is. Verder heeft de P Smart Plus geen al te verrassende dingen in petto wat behuizing betreft.

Aan de achterkant vind je gewoontegetrouw een vingerafdrukscanner, een uitstulping met twee camera's erin en natuurlijk het Huawei-logo. Aan de onderkant zit een speaker, de microfoon en (helaas) een microUSB-poort. Een koptelefoonaansluiting is er gelukkig ook te vinden. Aan de rechterkant zit de aan/uitknop en de volumetoetsen. Geen revolutionaire keuzes dus.

Huawei P Smart Plus

Hardware

Aan boord van de P Smart Plus zit uiteraard een chipset van Huawei zelf. De Kirin 710 is voorzien van acht processorkernen, waarvan er vier op 2.3 GHz draaien. Qua snelheid hebben we over de Huawei in ieder geval weinig te klagen. De 4GB werkgeheugen zorgt ervoor dat je prima kan switchen tussen apps zonder dat ze elke keer opnieuw moeten opstarten.

Het aanwezige opslaggeheugen is 64GB groot en kan nog worden geüpdradet met een microSD-kaartje. Wel zo fijn als je van plan bent alle tien seizoenen van Friends offline te downloaden via Netflix. Dat downloaden gaat overigens alleen via 2.4GHz-wifikanalen. Voor een smartphone uit 2018 hadden we toch wel tenminste verwacht dat de 5GHz-frequentie ondersteund zou worden. Hier overheerst een beetje dezelfde teleurstelling als wanneer we kijken naar de micro-usb aansluiting. Dat kan echt niet meer in deze prijsklasse en dit jaar.

Gelukkig is de rest van de hardware wel op orde. Er is de mogelijkheid twee sim-kaarten te plaatsen. Dingen als gps, Bluetooth en een flinke batterij zijn wel aanwezig. NFC ontbreekt dan weer, maar daar is een stuk beter mee te leven. Al met al voldoet de hardware dus wel, maar een paar kleine zaken ontbreken die wat ons betreft best op een smartphone van meer dan 300 hadden mogen zitten, vooral als hij in 2018 uitkomt.

Huawei P Smart Plus

Software

De software op de Huawei P Smart Plus is relatief recent. Het is dat Android Pie net is uitgekomen, want anders had de P Smart Plus op de meest recente Android-versie gedraaid. Nu moet je het stellen met de een na nieuwste versie van Android: Android 8.1 Oreo. Dat is nog steeds een prima versie, en ook hier worden de veiligheidsupdates trouw bijgehouden.

Van Android zelf krijg je echter niet altijd even veel mee, want Huawei heeft er traditiegetrouw voor gekozen een flinke emmer Chinese designsaus over Android te gooien. Dat betekent vooral dat Android op een Huawei verdacht veel designovereenkomsten heeft met Apple's iOS. Dat, en dat het zuurstokgehalte af en toe behoorlijk hoog is. Denk daarbij aan in te stellen thema's die je telefoon in een grote pastelkleurige massa veranderen.

Huawei heeft een aantal apps meegeleverd, waarvan de meest opvallende Party Mode is. Met die app kan je muziekbestanden op je telefoon doorschakelen naar andere toestellen die ook Party Mode hebben, zodat je met een paar smartphones een waar concert kan organiseren. Het enige jammere eraan is dat de app Party Mode alleen op de P Smart Plus te vinden is, en dus niet in de Google Play Store, Huawei's eigen App Store of als losse .apk op het internet. Dan wordt audio delen wel heel lastig.

Huawei P Smart Plus

Camera

Een van de meest onderhoudende onderdelen van de P Smart Plus is de selfiecamera. Dat vindt Huawei zelf overigens ook, want de camera aan de voorkant heeft meer megapixel dan het exemplaar op de achterkant. Het is echter niet de hoeveelheid megapixel die de camera aan de voorkant tot een ware traktatie maakt, maar de enorme voorraad aan infantiele filters. Hieronder een kleine selectie van de prachtige resultaten die dat opleverde.

Selfie camera P Smart Plus Selfie camera P Smart Plus Mickey Mouse Selfie camera P Smart Plus Gilles

Overigens zijn dat bij lange na niet de enige filters. Je kan ook a la Animoji/AR Emoji je gezicht veranderen in een wijde variëteit aan boerderijdieren. Huawei noemt dat overigens 3D Qmoji, maar die naam zijn we net zo snel weer vergeten als dat je 'boerenkoolstamppot' kan zeggen. Dat werkt iets minder goed dan bij eerdergenoemde voorbeelden, maar dat is ook niet verwonderlijk. In de P Smart Plus zit immers geen infrarood 3D-mapping van je gezicht. Gelukkig heb je dat niet nodig om een filmpje van een bijna waarheidsgetrouwe, jammerende kat naar je vrienden te sturen.

De camera aan de achterkant dan. Niet dat je die vaak gaat gebruiken, want de selfiecamera is vele malen leuker natuurlijk, maar in het kader van de volledigheid van deze review hebben we hem ook even geprobeerd. Het toestel schiet ook met deze camera, die over een dubbele lens beschikt, uitstekende foto's. Het gros van het werk wordt gedaan door de ene sensor, die over 16 megapixel beschikt. De tweede lens, met 2 megapixel, is bedoeld voor dat bokeh-effect waardoor je foto's er opeens mega-professioneel uitzien. Totdat je die filters weer aanzet, uiteraard.

Bennie Solo Daalseweg Dweilband Excel-Lent St Canisiussingel

Prijs/kwaliteitverhouding

De Huawei P Smart Plus kost op moment van schrijven zo'n 300 euro. Daarmee is de Huawei een redelijk budgetbewuste aanschaf. Veel goedkope smartphones hebben een prijspeil van rond de 200-250 euro, waar de P Smart Plus dus net boven zit. Voor dat extra geld krijg je echter wel flink wat extra's, alleen al op papier.

Qua specificaties is het toestel door zijn Kirin 710-chipset niet eenovudig te vergelijken met andere budgetsmartphones, die vaak van een Qualcomm-chipset zijn voorzien. Wat je voor dezelfde prijs krijgt, kan je natuurlijk wel uitstekend zien. Hieronder vergelijken we de P Smart Plus dan ook met de LG G6, Xiaomi Mi A2, Nokia 7 Plus en de Huawei P20 Lite.

Huawei P Smart Plus LG G6 Xiaomi Mi A2 Nokia 7 Plus Huawei P20 Lite
Beeldscherm 6,30 inch 5,70 inch 5,99 inch 6,00 inch 5,84 inch
Resolutie 1080 x 2340 pixels 1440 x 2880 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 2280 pixels
Pixeldichtheid 409 ppi 565 ppi 403 ppi 402 ppi 432 ppi
Besturingssysteem Android 8.1 (Oreo) Android 7.0 (Nougat) Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo)
Processor 2,2 GHz octa-core 2,4 GHz quad-core 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 32 GB 32 GB 64 GB 64 GB
Camera 16,00 megapixel 13,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 169 gram 163 gram 166 gram 183 gram 145 gram
Stand-by tijd 300 uur - - - -
Spreektijd 320 minuten - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 12,50 per maand Niet beschikbaar Vanaf € 14,50 per maand
Los toestel Niet beschikbaar € 499,00 € 198,00 Niet beschikbaar € 195,00 tot € 249,00

De LG G6 is qua prijs redelijk vergelijkbaar met de P Smart Plus. Het scherm en daarmee de behuizing is bij de G6 wel iets kleiner, maar de resolutie van de LG is hoger. Qua camera streeft de G6 de P Smart Plus voorbij aan de achterkant met zijn breedhoekcamera, maar moet het wat betreft selfiecamera wel afleggen aan de Huawei.

De Xiaomi Mi A2 is een slagje goedkoper dan de Huawei, maar krijg je daar ook veel minder voor terug? Het scherm is grotendeels gelijkwaardig, de camera is iets minder maar de rest van de hardware is redelijk gelijkwaardig aan de P Smart Plus. Met een prijs die op moment van schrijven zo'n 60 euro lager ligt, is de Mi A2 een verrassend goede deal.

De Nokia 7 Plus is ook een goede deal, maar wel iets duurder dan de P Smart Plus. Voordeel bij dit toestel is wel dat je een vrij sobere versie van Android krijgt, in tegenstelling tot de redelijk intens aangepaste versie die Huawei bezigt. Qua hardware en formaat zijn beide toestellen redelijk vergelijkbaar, dus je betaalt die meerprijs vooral voor de software en natuurlijk de Nokia-merknaam.

Tenslotte wat concurrentie uit eigen huis. De Huawei P20 Lite heeft een iets oudere chipset, maar net zo'n mooi scherm als de P Smart Plus. De software is vrijwel hetzelfde, maar de batterij in de P20 Lite is wel iets kleiner. Qua prijs ontlopen de twee toestellen elkaar nauwelijks; op dit moment is de P20 Lite 20 euro goedkoper.

Huawei P Smart Plus

Conclusie

Al met al is de Huawei P Smart Plus een fijn toestel om mee te werken. Dat is een verdienste van de vlotte hardware, fijne behuizing en hilarische selfiecamera. Dat het toestel zo enorm opvalt bij iedereen is natuurlijk honderd procent de schuld van de kleur die Huawei bij de P Smart Plus heeft geleverd. We kunnen dan ook iedereen aanraden die een P Smart Plus overweegt, om toch zeker voor de prachtige blauw-paarse overgang te gaan. Een traktatie voor het oog.

Dan moet je natuurlijk wel eerst ervoor kiezen een Huawei P Smart Plus aan te schaffen, en dat is geen gegarandeerde aanschaf. Ja, de P Smart Plus is een prettig toestel, maar de concurrentie zit ook niet stil. Het is tekenend dat een andere Chinese fabrikant vrijwel gelijkwaardige specificaties kan bieden voor een significant lagere prijs. En als je dan toch besluit 300 euro uit te geven aan een toestel, dan zijn er ook fabrikanten die voor dat bedrag een prima smartphone weten te leveren.

Daar komt nog bij dat de Huawei P Smart Plus niet zonder gebreken is. Zo vinden we het een beetje storend dat er een microUSB-poort op zit, een aansluiting die we inmiddels niet meer op telefoons willen aantreffen. Een ander punt van ergernis is de beperkte ondersteuning voor wifi. Het zijn geen grote minpunten en verder doet de Huawei ook veel goed, maar het is wel het spreekwoordelijke smetje op het blauwpaarse blazoen.

Huawei P Smart Plus

Al met al kunnen we dus concluderen dat hoewel de Huawei P Smart Plus in essentie een goede smartphone is, die alles doet wat je er van verwacht, niet noodzakelijk de beste koop is. Tenzij je natuurlijk een goede selfiecamera belangrijk vindt, dan is de P Smart Plus hét toestel voor jou.

+ Prachtige behuizing én kleur
+ Werkt lekker vlot
+ Geweldige selfiecamera en filters

- Onhandige keuzes; microUSB en wifi
- Prijs wat aan de hoge kant

Huawei P Smart Plus review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden