Vergelijk 2.409.744 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Motorola Moto Z3 Play review

Reviews Motorola Moto Z3 Play review
Door ,

Heb je soms het idee dat je telefoon iets mist maar zie je het niet zitten om een heel nieuw toestel te kopen, alleen maar vanwege de iets grotere accu? Bij de Moto Z3 Play kun je een losse accu, camera, printer, en nog veel meer, los erbij kopen. We zijn met de Z3 Play aan de slag gegaan, en alles dat daarbij hoort.

Heb je liever een smartphone met een andere camera zonder daarvoor een hele nieuwe smartphone aan te hoeven schaffen? Dat kan! Met de Motorola Moto Z3 Play. Het toestel leent zich uitstekend voor het toevoegen van accessoires, ideaal voor wanneer je iets mist. Motorola heeft met de Z-toestellen een reeks succesvolle modulaire toestellen neergezet, in deze review kijken we of we de Moto Z3 Play aan die reeks toe mogen voegen.

Motorola Moto Z3 Play

Design

De Motorola Moto Z3 Play is een elegant toestel, al is het een flinke jongen. De Moto heeft een metalen behuizing die aan de voor en achterkant is afgemaakt met een glasplaat. Aan de voorkant zit daar het beeldscherm achter en aan de achterkant is deze plat. Het is een dun toestel wanneer er geen MotoMod aan verbonden zit. De Mods kunnen op ieder Z-toestel worden gebruikt en daardoor heeft Motorola wat minder flexibiliteit voor de afmetingen van deze smartphones.  

Omdat de achterkant van het toestel vrij moet blijven voor de Mods, zit de vingerafdrukscanner aan de rechterzijkant van de Z3 Play. Kort daarboven zitten de twee volumetoetsen. Aan de linkerkant van het toestel zit dan nog de vergrendeltoets. Aan de bovenkant zit de simsleuf die ruimte biedt voor twee simkaarten óf een simkaart en een microSD-kaart. Onderop zit niets anders dan de usb-c-aansluiting. Er is helaas geen aansluiting voor een koptelefoon aanwezig.

Motorola Moto Z3 Play

Beeldscherm

De Z3 Play heeft een flink beeldscherm. Het scherm bedekt bijna de hele voorkant van de smartphone. Het display is een 6 inch FHD+ scherm. Het plustekentje wil zeggen dat het scherm nog meer pixels heeft dan Full HD, de Z3 Play heeft namelijk een 18:9-beeldverhouding. Door die beeldverhouding kun je er best wel wat tekst op kwijt binnen bijvoorbeeld een WhatsApp-gesprek zodat je minder op en neer hoeft te scrollen. Het grote scherm is inderdaad scherp en mooi afgerond in de hoeken.

De kleuren op het scherm worden mooi weergegeven. Mocht je het niet eens zijn met de tint van de kleuren kun je ze altijd aanpassen in het weergave menu. De kijkhoeken van het beeldscherm zijn erg goed. Dat wil zeggen dat je vanuit iedere hoek het scherm duidelijk kunt zien zonder dat er drastische veranderingen in de kleurweergave zijn. Daardoor kun je makkelijk met twee of drie man naar een filmpje kijken.

Motorola Moto Z3 Play

Hardware en accu

Iedere smartphone wordt aangedreven door een processor. Die processor neemt al het rekenwerk op zich en bepaalt grotendeels de snelheid van je telefoon. In de Motorola Moto Z3 Play vinden we een Snapdragon 636 van chipfabrikant Qualcomm. De 636 tikt met een maximale kloksnelheid van 1,8 GHz. Dat wil zeggen dat de processor 1.800.000.000 opdrachten per seconde kan verwerken. Dat lijkt bijzonder veel gezien je bijvoorbeeld alleen maar WhatsApp wil openen. Maar voor het openen van WhatsApp zijn er meerdere opdrachten die voltooid moeten worden.

Met 1,8GHz is de processor meer dan snel genoeg voor doorsnee gebruik. Je zult niet snel merken dat de Z3 Play langzaam is. Pas wanneer de Moto echt onder druk wordt gezet merk je hier en daar een hapering, maar zelfs dan hindert het niet. Die processor is vooral ook handig wanneer je snel aan de slag wil met de MotoMods, waarover later meer. De Moto Z3 Play heeft een opslaggeheugen van 64GB, waarvan ongeveer 13GB wordt bezet door het besturingssysteem. Daardoor blijft er nog 51GB over voor de gebruiker, mocht dat niet genoeg voor je zijn dan kun je er altijd nog een microSD-kaartje in doen.

Motorola Moto Z3 Play

Wat accu betreft is de Z3 Play een wat ander verhaal dan we normaal gesproken in handen krijgen. De Z3 Play heeft zelf een accu met een capaciteit van 3000 mAh en dat is in dit geval zeker genoeg om het een dag vol te houden, zelfs met het grote lcd-scherm. Daarnaast krijg je bij de Moto Z3 Play al je eerste MotoMod bijgeleverd. Dat is namelijk een powerbank die je achterop het toestel kunt klikken.

Deze heeft een capaciteit van nog eens 2220 mAh en dat brengt het toaal van de twee op 5220 mAh. Daar kun je nogal even mee vooruit. Nadeel is wel dat het toestel er wat dikker van wordt, al is de Z3 Play van zichzelf niet heel fors. Daarnaast heeft de Z3 Play pinnetjes achterop zitten om met de MotoMods te verbinden. Deze pinnetjes wil je eigenlijk niet beschadigen dus zou je meteen een style cover moeten aanschaffen als je een dunnere smartphone wil én de pinnetjes wil beschermen.

MotoMods

MotoMods zijn Mods voor je Moto. De pinnetjes achter op Moto Z-toestellen verbinden met modules die je magnetisch achter op het toestel klikt. Daarmee kun je de functionaliteit van de Moto Z-smartphones heftig uitbreiden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een JBL-boxje achter op het toestel te zetten waarmee je lang van mooi geluid kunt genieten. Ook kun je de camera upgraden.

Modden met de Motorola Moto Mods: zo werkt het

Modden met de Motorola Moto Mods: zo werkt het

22 aug 2018 - Stel je eens voor: je ziet een leuk diertje in de bosjes zitten, je wil niet dichterbij komen omdat het beestje dan misschien wegschiet. Als je inzoomt met je telefoon wordt de kwaliteit van de foto niet beter. De oplossing is om een 10x zoomlens erop te zetten. Je Moto Z-toestel kan echter nog veel meer, lees hier wat!

De MotoMods zijn een hele leuke toevoeging aan je smartphone en het is één van de belangrijkste redenen om de Motorola Moto Z3 Play aan te schaffen. Hou hierbij wel rekening dat de Mods niet gratis zijn. Sterker nog, ze zijn vrij prijzig, al krijg je er ook wel veel voor terug. Er zijn net zoveel Mods als dat er mogelijkheden zijn, en dat zijn er een stuk meer dan we eerst dachten. Je zou zelfs een cover erop kunnen zetten om het toestel draadloos op te laden. Binnenkort komt er ook nog een 5G-MotoMod.

Motorola Moto Z3 Play

Software

Op de Motorola Moto Z3 Play draait een nagenoeg kale versie van Android 8.0 Oreo. Dat wil zeggen dat er amper tierlantijntjes zijn toegevoegd aan de software. Geen gekke apps die eigenlijk alleen in Zuid-Korea of China van pas komen, geen reclame. Naast de standaard apps vind je alleen de Moto-app en de Moto Z Market terug. In de Moto app bepaal je welke Moto-acties je wil gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld twee maal een 'hak' beweging maken om de zaklamp aan te doen. Zo ben je in het donker snel belicht. Via de Moto Z Market kun je MotoMods makkelijk terugvinden en aanschaffen.

Android draait heel soepel op de Z3 Play en doordat er weinig overtollige bagage aan de software is toegevoegd zit niets een fijne gebruikservaring in de weg, De instellingen zijn intuïtief te vinden en geven duidelijk aan wat je ermee kunt. Iedere keer dat je voor het eerst een MotoMod aansluit wordt de software voor die Mod automatisch gedownload, zo heb je altijd de meest recente versie en kun je er zeker van zijn dat de Mod het goed doet. De Moto Z3 Play krijgt ieder kwartaal beveiligingsupdates en lijkt ook de update naar Android 9.0 Pie te krijgen.

Motorola Moto Z3 Play

Camera

Wat camera's betreft is de Moto Z3 Play prima uitgerust. Aan de voorkant vinden we een 8-megapixelselfiecamera die keurige plaatjes schiet, niet mega scherp maar zeker scherp genoeg voor WhatsApp en Instagram. Aan de achterkant zitten twee camera's in de camerabult. Namelijk een 12- en een 5-megapixelcamera. Samen maken die twee goede foto's, ook bij wat minder licht. Wat we wel missen bij dit camerasysteem met twee lenzen is enig verschil tussen de lenzen. In plaats van dat er één van de twee is uitgerust als groothoek- of telelens zijn ze qua brandpunt exact hetzelfde.

Dat doet verder niet af aan de kwaliteit van de foto's. De camera's geven kleuren mooi en natuurgetrouw weer op een best wel scherp plaatje. Het aanbrengen van contrast is een beetje een heikel puntje maar dat is zelfs bij de duurdere smartphones iets dat de meeste moeite oplevert. Al met al kun je mooie foto's schieten met de Moto Z3 Play. En anders kun je er altijd nog een MotoMod voor kopen.

test test test test test

Naast foto's maken wil je misschien ook filmen met je smartphone, uiteraard is de Z3 Play ook daartoe in staat. Filmen kan met de Z3 Play in allerlei resoluties; van 480p tot 4K met 30 fps. Daarnaast kun je in 1080p ervoor kiezen of je met 30 of 60 beelden per seconde wil schieten. Denk er hierbij wel aan dat beeldstabilisatie niet mogelijk is bij 60 fps. De beelden zijn niet geweldig maar wel goed. Een kaskraker zul je er niet mee vastleggen maar een huis-tuin-keukenfilmpje is geen enkel probleem.

Prijs-kwaliteitverhouding

Naast de Z3 Play zijn er natuurlijk nog veel meer smartphones. Zeker in de prijsklasse van de Z3 Play is het erg druk. Omdat het belangrijk is om te kijken naar wat er allemaal nog meer te krijgen is voor de prijs van de Z3 Play, en omdat het met zoveel concurrentie niet even makkelijk is om door de bomen het bos te zien, hebben we een aatal toestellen op een rijtje gezet. Hopelijk kunnen we hiermee een goed beeld geven van de markt.

Als eerste hebben we een kanjer uitgezocht. De OnePlus 6 is wat specificaties betreft een flinke stap beter dan de Z3 Play maar verschilt qua prijs niet zo heel veel. De OnePlus 6 heeft een razendsnelle processor, oled-scherm en een iets betere camera. Bij dagelijks gebruik zul je misschien net zoveel van het snelheidsverschil merken, maar af en toe is het wel fijn om te weten dat het er is. De OnePlus 6 is echter niet uit te breiden met extra power of bijvoorbeeld een printer.

Motorola Moto Z3 Play OnePlus 6 Samsung Galaxy S9 Motorola Moto G6 Plus
Beeldscherm 6,01 inch 6,28 inch 5,80 inch 5,93 inch
Resolutie 2160 x 1080 pixels 1080 x 2280 pixels 1440 x 2960 pixels 1080 x 2160 pixels
Pixeldichtheid 402 ppi 402 ppi 568 ppi 407 ppi
Besturingssysteem Android 8.1 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo)
Processor 1,8 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 6 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 32 GB 64 GB 64 GB 64 GB
Camera 12,00 megapixel 16,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 156 gram 177 gram 163 gram 167 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 37,00 per maand Niet beschikbaar
Los toestel € 449,00 Niet beschikbaar € 499,00 tot € 949,00 € 245,00

Volgens menigeen dé Android-smartphone van dit moment; de Samsung Galaxy S9 kent wat tegenvallende verkopen in het eerste halfjaar en dat heeft er mede voor gezorgd dat de prijs fors gedaald is. De Galaxy S9 is uiterst geschikt voor mensen die graag foto's maken met hun smartphone en deze ook nog eens draadloos opladen. Het scherm van de S9 heeft een stuk meer pixels dan dat van de Z3 Play, maar dat verschil merk je niet zo in dagelijks gebruik.

Dan is er nog een kandidaat uit Motorola's eigen stal; de Motorola Moto G6 Plus. De G6 Plus heeft een processor die redelijk vergelijkbaar is met die van de Z3 Play en een iets grotere accu. Als je op zoek bent naar een smartphone die je goed van dienst is in het dagelijks leven en niet teveel toeters en bellen heeft dan is de G6 Plus geen verkeerde keus. Het grootste verschil met de Moto Z3 Play is de mogelijkheid tot het gebruiken van MotoMods, en natuurlijk de prijs.

Conclusie

Al met al is de Motorola Moto Z3 Play een keurig, elegant toestel. Wat het toestel vooral heel leuk maakt is dat je er allerlei leuke accessoires achterop kunt klikken en daarmee je smartphone in vanalles kunt omtoveren. Van projector tot 360-gradencamera en van boombox tot een toestel dat het hele weekend meegaat. De Z3 Play is een elegant afgerond toestel en het ligt fijn in de hand. Voor een relatief grote smartphone is de Z3 Play verbazend licht en het is ook fijn dat je geen baksteen met je meezeult.

Motorola Moto Z3 Play

Wat hard- en software betreft zijn de compnenten van de Z3 Play mooi op elkaar afgestemd, het is alleen jammer dat het toestel een tikje aan de prijzige kant is. Vooral omdat er voor dezelfde prijs snellere smartphones te vinden zijn. Daar kun je dan misschien geen extra camera op klikken met zoomlens, maar het zijn desalnietemin goede smartphones. De Z3 Play gaat heel lang mee op 1 acculading, zeker wanneer je de bijgeleverde powerbank aansluit. Je hebt toch het meeste aan een smartphone die stroom heeft.

+ Maximaal Motomoddable
+ Schone software
+ Uitstekende accuduur

- Tikkeltje prijzig
- Kostbare Mods

Motorola Moto Z3 Play review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden