Vergelijk 3.090.618 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Xiaomi Mi A2 review

Reviews Xiaomi Mi A2 review
Door , - 1 reactie

Voor het eerst in Nederland: Xiaomi! Nou ja, niet voor het eerst, maar voor het eerst komt de Chinese fabrikant officieel zelf naar Nederland om smartphones te verkopen. We zijn aan de slag gegaan met het nieuwste slagschip van Xiaomi; de Mi A2.

Het Chinese merk Xiaomi heeft dit jaar haar officiële intrede gedaan in de Nederlandse markt. Eerder was de Xiaomi Mi A1 al een toestel dat snel naam maakte in Nederland maar nu is daar ook een opvolger van verkrijgbaar. Dat deze opvolger de naam Mi A2 heeft gekregen mag geen verrassing heten. Dat het toestel zo verschillend is van de voorganger wel. Dat wil niet zeggen dat het niets wegheeft van de Mi A1, maar er zijn toch wel wezenlijke verschillen tussen de twee.

Omdat Xiaomi nog niet zo lang in Nederland is zullen we de bezoeker een hartelijk welkom geven. Dat wordt makkelijker gemaakt doordat er geen glimmende Chinese software op het toestel draait maar 'gewoon' en kale versie van Android. Op papier heeft de Xiaomi Mi A2 heel wat te bieden en wat ons betreft is het hoog tijd om te kijken of dat in de praktijk ook zo is.

Xiaomi Mi A2

Design

Wat design betreft heeft Xiaomi een mooi toestel neergezet. De voorkant is uiteraard voorzien van een beeldscherm, een flinke. Onder het scherm zit nog wel een forse rand die eigenlijk wel weg had gemogen. Tegelijkertijd levert de balk onder het scherm een mooie balans voor de balk erboven. In de balk boven het scherm zit een luidspreker voor het plegen van telefoontjes en aan weerszijden van de luidspreker vinden we camera's en sensoren die helpen bij het ontgrendelen van het toestel op basis van gezichtsherkenning. Op de bovenkant zit een IR-blaster maar helaas vinden we geen koptelefoonaansluiting terug op de Mi A2.

Xiaomi Mi A2

Aan de achterkant heeft het toestel een nagenoeg egale metalen plaat met daarop slechts een paar features. In de linkerbovenhoek zit de bult met daarin twee camera's, gescheiden door een dubbele dual ledflitser. Deze bult heeft wat weg van de camerasetup van de iPhone X maar het ziet er zeker goed uit. In de buurt van de camera's zit midden op de achterkant de vingerafdrukscanner. Deze heeft dezelfde metalen finish als de rest van het toestel. Verder staan aan de onderkant nog het Mi-embleem net daaronder het Android One-logo.

Beeldscherm

Vergeleken met de Mi A1 heeft Xiaomi de Mi A2 een stuk groter gemaakt. De Mi A2 heeft een 5,99 inch ips-lcd display. Het scherm heeft een FHD+-resolutie van 1080 bij 2160 pixels. Met zoveel pixels op een scherm is het moeilijk om er 1 aan te wijzen. Dat wil zeggen dat de Mi A2 een scherp scherm heeft en dat zorgt ervoor dat zowel tekst als mediacontent mooi wordt weergegeven. De kleuren van het scherm staan goed met elkaar in balans. Dat wil zeggen dat het scherm bijvoorbeeld niet blauw uitslaat.

Xiaomi Mi A2

Het scherm is van alle kanten goed te zien. Je kunt dus gemakkelijk samen een serie kijken zonder je ogen dicht bij het scherm te houden. Het scherm heeft een 18:9-beeldverhouding en de hoekjes zijn mooi afgerond waardoor het scherm goed bij de behuizing past. Links en rechts van het scherm zitten nog kleine bezels, of randjes, die het scherm goed omlijsten. Het display kan ook best fel worden ingesteld, je zult dus geen enkele moeite hebben om zelfs in de volle zon tekst van het scherm te lezen. Het kijken van een film of serie wordt iets lastiger maar dat is zeker niet onmogelijk.

Software

Zoals eerder al naar voren is gekomen draait de Xiaomi Mi A2 mee in het Android One programma. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? De smartphones in het Android One programma zijn de eerste toestellen die updates krijgen, na Google's Pixel-telefoons. Dan gaat het zowel om beveiligingsupdates als updates van het besturingssysteem zelf. Dat wil dus zeggen dat de Xiaomi Mi A2 later dit jaar ook de update krijgt Android 9.0 Pie krijgt, een spannend vooruitzicht.

Op dit moment loopt de Xiaomi nog op Android 8.0 Oreo. De versie op de Mi A2 is heel schoon. Dat wil zeggen dat er eigenlijk geen apps op zijn voorgeïnstalleerd behalve de apps van Google zelf. Dat wil niet zeggen dat alle apps van Google noodzakelijk zijn. Gelukkig kun je daar ook nog de meerderheid van verwijderen. Een paar apps van Xiaomi zijn er overigens wel, maar dan gaat het bijvoorbeeld om de app waarmee je de IR-blaster kunt instellen. Daarmee kun je via infrarood je televisie besturen.

Xiaomi Mi A2

Hardware en accu

De snelheid van de Xiaomi Mi A2 valt niet tegen, zeker niet wanneer je het prijskaartje erbij pakt. Het toestel heeft een Snapdragon 660-processor van Qualcomm om al het rekenwerk op zich te nemen. Daarnaast beschikt de Mi A2 over 4GB werkgeheugen zodat er meerdere taken tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden. Het is dus geen enkel probleem om splitscreen een YouTube-filmpje te kijken en een WhatsApp-discussie te voeren. 

Ook zwaardere apps vormen geen obstakel voor de Xiaomi. Bij intens gebruik merk je wel dat de metalen behuizing ietsje warmer wordt, maar we hebben geen drastische temperaturen waargenomen, behalve wanneer het toestel zware taken voor de kiezen kreeg tijdens het opladen. Dat is echter bij vrijwel ieder smartphone het geval, zelfs met een snellere processor. Bij doorsnee gebruik zul je geen enkele problemen hebben met de snelheid van de Mi A2. Hoewel het toestel dualsim-mogelijkheden heeft is het niet mogelijk om het geheugen met een microSD-geheugenkaartje uit te breiden. De varianten die in Europa beschikbaar zijn, zijn de 32GB en 64GB versies.

Xiaomi Mi A2

De Mi A2 heeft een accu met een capaciteit van 3010 mAh. Voor een doorsnee telefoon zou dat genoeg zijn, maar dat is de Xiaomi helaas niet. Op het einde van de dag gingen wij meer dan eens op zoek naar een stopcontact. Nou geven we toe dat het scherm veel aan is geweest maar niet meer dan bij andere reviews. Daar zit ook de crux; het beeldscherm. De accu is eigenlijk niet groot genoeg om een FHD+-beeldscherm van dit formaat te ondersteunen. Het scherm is doorgaans al de grootste stroomverbruiker, maar wanneer het scherm zo groot is verbruikt het alleen maar meer. Wanneer je je telefoon niet al teveel gebruikt gedurende de dag dan zul je geen enkel probleem vinden met de accu van de Mi A2.

Camera

De camera's zit zogezegd in de bult op de achterzijde. De hoofdcamera is er een van 20 megapixels. Deze wordt bijgestaan door een 12-megapixelcamera. Voor de prijs van de Xiaomi Mi A2 verwacht je misschien niet al teveel kwaliteit van de camera. Wij in ieder geval niet. Toch werden we aangenaam verrast door de plaatjes die we met het toestel heben geschoten. De kleuren worden mooi weergegeven en de afbeeldingen zijn ook meer dan scherp.

In plaats van een centraal menu met alle instellingen kom je andere instellingen tegen bij verschilende modi. Het kan dus een tikje vermoeiend zijn om bijvoorbeeld de resolutie aan te passen van video's of de beeldverhouding. Gelukkig doen de standaardinstellingen bij de meeste modi het heel goed. Wat ons opviel is dat de camera van de Mi A2 zeer bedreven is in het nemen van macro-foto's; foto's die heel dicht bij het onderwerp worden genomen.

Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto Foto

De foto's zijn op het toestel zeer scherp. Wanneer je ze op een groter scherm opent verliezen ze niet heel veel definitie maar als je daar op gaat inzoomen dan blijft er niet zoveel over. Je zult de foto's die je met de Mi A2 neemt dus niet op een canvas van 3 bij 5 af kunnen drukken en verwachten dat het beeld scherp blijft, maar een kleiner doek kan prima. Voor een toestel als de Xiaomi Mi A2 zijn de foto's bovengemiddeld goed.

Naast het maken van mooie foto's zijn ook de filmpjes geschoten met de Mi A2 van prima kwaliteit. Je kunt onder andere filmen in 4K en 1080p met 60fps, al bieden beide resoluties geen ondersteuning voor beeldstabilisatie. Wanneer je filmt op 1080p met 30fps geniet je wel van soepele beelden. De kleuren worden ook bij het filmen goed weergegeven en het scherpstellen en het bepalen van de witbalans kan de Xiaomi heel goed zelf. Naar onze mening is het resultaat er zeker naar, maar oordeel zelf:

Prijs-kwaliteitverhouding

De Xiaomi Mi A2 is een mooie deal; je krijgt veel voor weinig. Toch is het niet de enige smartphone die veel biedt voor de vraagprijs. Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe smartphone is het altijd een goed idee om eens te kijken wat er allemaal nog meer te vinden is. Zeker gezien je toch ongeveer 2 jaar met een smartphone vooruit wil kunnen. We hebben een aantal tegenkandidaten op een rijtje gezet om een vergelijking met de Mi A2 te maken.

Als eerste tegenkandidaat presenteren we een stukje Franse frivoliteit: de Wiko View2 Pro. De View2 Pro heeft een bijzonder ontwerp. De selfiecamera zit midden bovenaan het toestel, maar het scherm loopt aan weerszijden door. De View2 Pro heeft lekker vel opslaggeheugen beschikbaar en de camera's zijn ook niet verkeerd. Daarnaast draait de Wiko ook op Android 8.0 Oreo. Een upgrade naar Android 9.0 Pie zit er waarschijnlijk niet in. Ook is het scherm van de Wiko wat minder scherp.

Xiaomi Mi A2 Wiko View2 Pro Motorola Moto G6 Huawei P20 Lite Nokia 5.1
Beeldscherm 5,99 inch 6,00 inch 5,70 inch 5,84 inch 5,50 inch
Resolutie 1080 x 2160 pixels 720 x 1528 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 2280 pixels 1080 x 2160 pixels
Pixeldichtheid 403 ppi 282 ppi 424 ppi 432 ppi 439 ppi
Besturingssysteem Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.1 (Oreo)
Processor 2,2 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core 2,0 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 3 GB 4 GB 2 GB
Interne opslag 32 GB 64 GB 32 GB 64 GB 16 GB
Camera 12,00 megapixel 16,00 megapixel 12,00 megapixel 16,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 166 gram 164 gram 167 gram 145 gram -
Stand-by tijd - 236 uur - - 588 uur
Spreektijd - 2520 minuten - - 1140 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 25,50 per maand Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar € 175,99 € 195,00 tot € 249,00 Niet beschikbaar

Dan is er de Motorola Moto G6. Een budgettopper uit China, net als de Mi A2. Het scherm van de G6 is dan misschien ietsje kleiner dan dat van de Mi A2, de accu is een stukje groter. Dat wil zeggen dat je met de G6 wat langer vooruit kunt dan met de Mi A2. De G6 loopt ook op een kale versie van Android, maar mag niet op dezelfde updates rekenen. Wel krijgt de G6 een upgrade naar Android 9.0 Pie.

De Huawei P20 Lite is voorzien van AI. Dat wil zeggen dat de gebruiker steeds wordt geholpen. Het gedrag van de gebruiker wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de P20 Lite steeds langer meegaat op 1 lading. De P20 Lite heeft een vlotte processor en meer dan voldoende opslaggeheugen. Daarnaast zijn ook de camera's van uitstekende kwaliteit. Wel zul je met de P20 Lite wat langer op updates moeten wachten. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de P20 Lite een hele tijd mee kan.

Als laatste, maar zeer zeker niet als minste, stellen wij de Nokia 5.1 voor. Gloednieuw is dit toestel van het Finse HMD Global. Net als de Mi A2 is de 5.1 onderdeel van het Android One-programma. Wat specificaties betreft heeft de Xiaomi zeker een streepje voor op de Nokia 5.1, maar wanneer je een Android-smartphone zoekt waarmee je kunt WhatsAppen en af en toe een leuke foto kunt maken, dan is de Nokia 5.1 geen verkeerde kandidaat. De Nokia is ook goedkoper dan de Mi A2.

Conclusie

Met de Xiaomi Mi A2 heeft de Chinese fabrikant een mooie en waardige opvolger neergezet van de Mi A1. Voor een relatief lage prijs krijg je toch nog best veel smartphone. De Mi A2 beschikt over een groot scherm, een snelle processor en heldere software. Daarnaast ligt het toestel ook nog eens fijn in de hand en door de metalen behuizing heb jegeen last van een smeerboel van vette vingers op de achterkant.

Waar de Mi A2 echt in uitblinkt is het nemen van mooie foto's en het schieten van filmpjes. Niet zo gek dus dat de cameramodule in een prominente bult zit op de achterkant. Kwaliteit mag opvallen. Als je een smartphone gebruikt dan wil je echter wel dat deze het een hele dag volhoudt. Dat lukt helaas niet altijd met de Mi A2 en dat komt eigenlijk door een combinatie van een te kleine accu en een groot scherm. Gezien De Mi A2 onderdeel is van het Android One-programma, zal het toestel niet lang hoeven wachten op een update naar Android 9.0 Pie, wellicht kan de verbeterde accuduur van het nieuwe besturingssysteem ervoor zorgen dat de Xiaomi lang genoeg meegaat.

Xiaomi Mi A2

Toch valt er weinig op of aan te merken aan de Xiaomi Mi A2. Voor een zacht prijsje krijg je heel wat telefoon. Let er bij de eventuele aanschaf wel op dat het toestel de juiste hoeveelheid opslaggeheugen heeft, dat is niet meer aan te passen. Wanneer je een koptelefoonaansluiting niet mist is de Xiaomi Mi A2 helemaal geen verkeerde keus voor een volgende Android-smartphone.

+ Lid van Android One
+ Mooi groot scherm
+ Schappelijk prijskaartje

- Geen 3,5mm-aansluiting
- Accu is eigenlijk net te klein

Xiaomi Mi A2 review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden