Vergelijk 3.580.627 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Wiko View Lite review

Reviews Wiko View Lite review
Door ,

De Wiko View Lite is een spotgoedkope smartphone. Wat heeft het toestel precies te bieden voor die lage prijs? Hoeveel kwaliteit krijg je voor relatief weinig geld? In deze uitgebreide review zoeken we het uit.

Als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone, kan je natuurlijk gaan voor een gloednieuwe Samsung Galaxy S9. Of een LG G7 ThinQ. Sommige mensen zullen zelfs een Apple iPhone X overwegen. Toch is er ook een alternatief, waar je niet al te snel aan zal denken. Dat alternatief is natuurlijk de Wiko View Lite. En hoewel die vergelijking op papier misschien niet helemaal eerlijk is, is hij dat in de praktijk misschien wel.

Ervan uitgaande dat je ongeveer twee jaar doet met een high-end smartphone, leert een snelle rekensom dat je in dat geval ongeveer 300 euro per jaar kwijt bent aan een smartphone als de Galaxy S9. Een Wiko View Lite kost 159 euro. Op die manier kan je dus in plaats van die Galaxy S9 elke zes maanden een nieuwe View Lite kopen, en dat voor twee jaar lang. Of na een jaar natuurlijk een View Lite 2, zodra die is uitgekomen.

Het moge duidelijk zijn: het grootste voordeel van de View Lite ligt in de prijs. Maar de hamvraag is dan: wat kan zo'n smartphone van iets meer dan 150 euro nou precies? Dat is precies wat we uit zullen zoeken in deze review van de View Lite.

Wiko VIEW Lite

Design en beeldscherm

De WIko View Lite ziet er op het eerste oog niet uit als een budgettelefoon. Dat heeft voornamelijk te maken met de solide behuizing. Vooral aan de achterkant valt dat op, want die is verbazingwekkend strak. De bult met de camera erin steekt maar een beetje uit, met precies daaronder een handig geplaatste vingerafdrukscanner. Niks revolutionairs, maar het werkt wel. Onderaan vinden we een speaker, met daaronder een kleine uitstulping. Die moet voorkomen dat de speaker gedempt wordt zodra je de View Lite plat op tafel legt. Dat gebeurt mét die uitstulping nog steeds, maar wel een stuk minder.

Het beelscherm aan de voorkant zit ook prima in de behuizing verwerkt, al geven de ietwat grote randen rondom het scherm hier wel weg dat we met een goedkoper toestel van doen hebben. De resolutie van het scherm doet dat overigens ook. Je krijgt 720 bij 1440 pixels en dat is voldoende, om alles redleijk scherp weer te geven. In vergelijking met toptoestellen is dat wel een beetje weinig, maar dat is ook een beetje een oneerlijke vergelijking.

Qua kleurweergave is er weinig aan te merken op het scherm in de View Lite. Hoewel het dus geen overdaad aan scherpte is, is het voldoende om al je alledaagse taken uit te voeren. Het scherm reageert ook goed op aanrakingen, al zit er soms wel wat vertraging in. Dat heeft meer te maken met de snelheid van de hardware, maar daar komen we zo op.

Wiko VIEW Lite

Hardware en batterij

Er zit geen razendsnelle processor in de Wiko. Dat levert vooral problemen op wanneer je zwaardere apps wil gebruiken. Voor de dagelijkse dingen zoals WhatsApp, het bekijken van een YouTube-video of het lezen van een email, is de hardware voldoende. Ga je echter een game spelen, of iets anders doen dat enigszins processorkracht vergt, dan komt het toestel piepend en krakend tot stilstand. Het updaten van alle apps op het toestel nam een solide halfuur in beslag; snellere toestellen doen hier maximaal vijf minuten over. 

Wat de rest van de hardware betreft: er is weinig om over te klagen. In de View Lite zit 16 GB aan opslagruimte, een plek voor een microSD-kaart en 2 GB aan werkgeheugen. Wifi en GPS is aanwezig, alsook Bluetooth. Wifi werkt overigens niet op een 5GHz-frequentie, wat een beetje jammer is. Ook is het een beetje achterhaald om nog steeds een telefoon te voorzien van een micro-usb aansluiting. Dat had van ons best wel een usb-c aansluiting mogen zijn.

De hardware is dus niet al te indrukwekkend, maar snel genoeg om de basale taken uit te voeren. De batterij maakt iets meer indruk. Omdat de hardware niet zo vlot is, gebruikt hij ook relatief weinig stroom. Er hoeven ook niet zoveel pixels aangestuurd te worden, dus ook dat is relatief zuinig. Die zaken gecombineerd zorgen ervoor dat de Wiko View Lite het gemakkelijk een dag uithoudt, en zelfs twee is prima haalbaar.

Wiko VIEW Lite

Software

Op de Wiko draait de nieuwste versie van Android, namelijk Android 8 Oreo, voorzien van Wiko's eigen launcher. Zoals we eerder aanhaalden, gaat dat dus niet al te vlot. Dat doet uiteraard ook afbreuk aan de software-ervaring. We vragen ons af of de launcher van Wiko daarbij een grote rol speelt. Hij is niet erg ingrijpend in de look and feel van het toestel en beschikt ook niet over een uitgebreide selectie aan toegevoegde apps. We kunnen ons dan ook niet voorstellen dat deze launcher zorgt voor erg veel vertraging.

De software ziet er door die launcher overigens wel lekker fris uit. Het mag dan af en toe horten en stoten, je zit al die tijd wel tegen vrolijke kleurtjes aan te kijken. Dat maakt het leven in ieder geval iets draaglijker. Dankzij de recente Android-versie zit je ook niet te hannesen met app-compatibiliteit. Op heel veel updates van de software hoef je overigens niet te rekenen; Android 8 is waarschijnlijk waar je het mee zal moeten doen. Meer valt ook niet te verwachten van een toestel uit deze prijscategorie.

Wiko VIEW Lite

Camera

Op de Wiko View Lite zit een camera met 13 megapixel. Op papier is dat prima, en in de praktijk verrassend genoeg ook enigszins prima. Zeker, de kwaliteit spat niet van de foto's maar als je een beetje je best doet met de belichting kan je heel aardig foto's maken. Zoals verwacht zakt de kwaliteit nogal in als je foto's probeert te maken met wat minder licht, maar we zijn hoe dan ook verrast door de kwaliteit van de camera op dit prijspeil.

Wiko View Lite camera1 Wiko View Lite camera2 Wiko View Lite camera3 Wiko View Lite camera4

Selfies nemen gaat ook uitstekend. Aan de voorkant zit immers een camera met 16 megapixel. Die wordt bovendien net als de camera aan de achterkant bijgestaan door een led-flitser. Vreemd genoeg zien we led-flitsers aan de voorkant alleen bij goedkopere toestellen, terwijl het wel degelijk wat toevoegt. Kijk hieronder voor de uitermate glorieuze selfies, gemaakt met de View Lite, inclusief diverse filters.

  selfie wiko 1 selfie wiko Tom selfie wiko sepia selfie wiko smooth

Video's maken kan de View Lite natuurlijk ook, maar de kwaliteit daarvan is minder denderend. Het is eigenlijk precies wat er verwacht kan worden van een toestel van deze prijsklasse. Het ziet er wat oververzadigd uit, maar filmen in 1080p gaat over het geheel genomen aardig. De camera heeft af en toe wel korte momenten nodig om opnieuw scherp te stellen, ook als het beeld op dat moment al scherp is.

Prijs/kwaliteit

Dit is waar de Wiko View Lite zijn echte slag slaat. Met een prijs van 160 euro is de View Lite niet bepaald een van de duurste toestellen die we in onze prijsvergelijker hebben staan. Je kan je zelfs afvragen hoe Wiko het voor elkaar weet te boksen zo weinig voor een geavanceerd stukje technologie als een smartphone te vragen. De lage prijs betekent ook dat de concurrentie niet enorm is.

Wiko View Lite HTC Desire 12 Motorola Moto G6 Play Nokia 1
Beeldscherm 5,45 inch 5,50 inch 5,70 inch 4,50 inch
Resolutie 720 x 1440 pixels 720 x 1440 pixels 720 x 1440 pixels 480 x 854 pixels
Pixeldichtheid 295 ppi 293 ppi 282 ppi 218 ppi
Besturingssysteem Android 8.1 (Oreo) Android 7.0 (Nougat) Android 8.0 (Oreo) Android Go
Processor 1,5 GHz quad-core 1,5 GHz quad-core 1,4 GHz octa-core 1,1 GHz quad-core
Werkgeheugen 2 GB 3 GB 3 GB 1 GB
Interne opslag 16 GB 32 GB 32 GB 8 GB
Camera 13,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel 5,00 megapixel
Gewicht 147 gram 137 gram 175 gram 131 gram
Stand-by tijd - - - 360 uur
Spreektijd - - - 540 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 13,00 per maand Vanaf € 13,00 per maand Vanaf € 9,50 per maand
Los toestel Niet beschikbaar € 139,00 tot € 150,99 € 153,00 tot € 159,00 € 59,99 tot € 89,00

Een belangrijke concurrent op dit prijspeil is de HTC Desire 12. Dat toestel kost op moment van schrijven zo'n 150 euro en is daarmee dus een fractie goedkoper dan de Wiko. Je krijgt helaas niet een toestel met veel snellere hardware dan de View Lite. Ook krijg je niet de meest recente Android-versie, namelijk Android 7.1 Nougat. De behuizing van de Desire is dan wel weer mooi, maar ontbeert een vingerafdrukscanner. Je betaalt dus nog steeds weinig, maar je krijgt er ook minder voor terug.

Iets duurder is de Motorola Moto G6 Play. Dat toestel is pas zeer recent geïntroduceerd en kost op dit moment iets minder dan 200 euro. Je krijgt een actuele versie van Android, ietsjepietsje snellere hardware en ook een prachtig glimmende behuizing. Fijn aan de Moto G6 Play is wel dat er een flinke batterij in zit, dus je doet er als het goed is lekker lang mee.

Als je helemaal los wil gaan met je missie om een goedkope Android aan te schaffen, kan je terecht bij de Nokia 1. Die kost zo'n 85 euro en daar krijg je nog steeds behoorlijk wat smartphone voor terug. Je krijgt Android 8, al is dat dan wel de Go-editie. Er zit een tamelijk klein beeldscherm met minder pixels van de View Lite op, en de camera is met 5 megapixel ook geen feest. Het geeft vooral blijk van de realisatie dat de Wiko View Lite zeker niet de bodem van de bezuinigingsput is.

Wiko VIEW Lite

Conclusie

De Wiko View Lite is een trage telefoon. Dat is het gevoel dat overheerst na een langere periode van testen. Het is zeker geen slechte telefoon. Je kan er prima foto's mee maken, veel apps werken prima en het scherm ziet er redelijk uit. Je moet alleen een fikse portie geduld hebben bij deze smartphone. Dat is eigenlijk het enige offer dat je brengt wanneer je besluit minder dan 200 euro uit te gaan geven aan een smartphone.

Het is namelijk vooral opvallend hoe veel de View Lite goed doet met deze prijs. De behuizing is daarvan misschien wel het beste voorbeeld. Die ziet eruit alsof je een telefoon van minstens 300 euro vasthebt. De vingerafdrukscanner is een ander ding dat we zeer waarderen bij een telefoon van deze prijs. Concurrenten met dezelfde scanner kosten toch al vaak iets meer. De Desire 12, waar we de View Lite mee vergeleken, kost bijvoorbeeld vrijwel hetzelfde maar heeft dit niet aan boord.

Al met al zijn we dus, met zijn beperkingen en al, best enthousiast over de Wiko View Lite. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met de verhouding tussen prijs en kwaliteit. We kunnen dit toestel aanraden aan iedereen met een krap budget die toch een redelijk functionerende smartphone wil. Iedereen met een iets ruimer budget willen we echter adviseren toch vooral dat budget te gebruiken, want dat verdien je dubbel en dwars terug in keiharde seconden en bespaarde frustratie, als je een snellere smartphone gewend bent.

Wiko View Lite review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden