Vergelijk 2.225.586 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Wiko View2 Pro review

Reviews Wiko View2 Pro review
Door ,

De Wiko View2 Pro is een bijzonder toestel door zijn unieke scherm en scherpe prijs. Is het alleen pracht en praal aan de buitenkant, of kan hij ook bergen met werk verzetten? In deze review leggen we het vuur aan de schenen van de Wiko View2 Pro.

Wiko is niet een naam die je iedere dag voorbij ziet komen. Het is een Franse smartphoneproducent met een hoofdkantoor in Marseille. Met name in Frankrijk en Portugal vliegen de Wiko-telefoons over de toonbank als warme broodjes. In ons land daarentegen gaat het nog niet zo hard en daar wil Wiko wat aan doen.

Eén van de telefoons waarmee het bedrijf dat wil bereiken is de Wiko View2 Pro. Deze werd samen met de Wiko View2 onthuld op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Met een adviesprijs van 300 euro is hij niet bijzonder prijzig voor een nieuwe smartphone, maar tegelijkertijd wel zeer veelzijdig. Zo heeft hij naast een vingerafdrukscanner ook gezichtsherkenningssoftware, een 19:9 display, NFC-chip en dual-camerasysteem.

Durf je het aan om een smartphone van Wiko te kopen, of kun je beter bij het oude, vertrouwde blijven?  In deze review nemen we de Wiko View2 Pro onder de loep. Zoals altijd kijken we eerst naar de vormgeving en het beeldscherm. Daarna nemen we een kijkje onder de motorkap en vertellen we je alles over de hard- en software. De camera’s hebben we eveneens aan de tand gevoeld. Tot slot vergelijken we de View2 Pro met een aantal andere middenklassers met hetzelfde prijskaartje en maken we de balans op in de conclusie.

Design

Slank, modern, elegant, solide. Het zijn enkele eigenschappen die bij de Wiko View2 Pro passen. De behuizing heeft een verchroomde afwerking en is gemaakt van aluminium met een CNC-machine. Deze degelijkheid voel je zodra je View2 Pro beetpakt. De zijkanten zijn robuust en stevig. Het is dan ook jammer dat de achterkant geen Corning Gorilla Glass heeft, maar van kunststof is gemaakt. Desondanks krijg je het gevoel dat je een premium telefoon vasthoudt. De kleurkeuze van de body is beperkt tot antraciet/zwart en goud.

Wiko View2 Pro

Een andere term die perfect van toepassing is op de View2 Pro, is full screen. Met uitzondering van de selfiecamera en kin aan de onderkant bedekt het scherm heel de voorzijde. De randen rondom het scherm zijn mooi slank, maar zeker niet flinterdun. De zwarte balk onder het scherm is lekker klein, maar niet zo dun als bijvoorbeeld de iPhone X. In de volgende paragraaf staan we uitgebreid stil bij de voors en tegens van het beeldscherm.

Als we een blik op de achterkant werpen zien we in de linkerbovenhoek een verticaal geplaatst dual-camerasysteem met dubbele LED-flitser. De vingerafdrukscanner is in het midden geplaatst op dusdanige hoogte dat hij goed met je wijsvinger is te vinden. Vanzelfsprekend prijkt het Wiko-logo vlak onder de vingerafdruksensor. Onderop schuilt de microUSB-aansluiting. Laat je niet voor de gek houden door de gaten aan weerszijden: Wiko heeft de View2Pro een mono speaker gegeven. Alleen uit de rechterkant komt geluid. De gaten aan de linkerkant hebben een cosmetisch doeleinde: het geeft de View2 Pro een symmetrisch design.

De volumeknoppen en aan/uitknop zijn aan de rechterkant geplaatst. Net als de vingerafdrukscanner geldt dat Wiko goed heeft nagedacht over de precieze plaatsing. Zelfs met kleine handen zijn deze knoppen prima te bedienen. De hoofdtelefoonaansluiting vinden we aan de bovenkant, samen met een microfoon.

Beeldscherm

Een van de opvallendste kenmerken van de Wiko View2 Pro is zonder meer het beeldscherm. Verlengde schermen met dunne bezels en afwijkende schermverhouding zijn inmiddels gemeengoed. Toch is de View2 Pro net even anders. Iedere fabrikant heeft een eigen oplossing bedacht om de selfiecamera en lichtsensoren aan de voorkant te verwerken. Zo heeft Samsung bij de Galaxy S9 (Plus) een dunne balk vrijgelaten om deze hardware in te verwerken. Apple heeft voor een notch gekozen bij de iPhone X. Wiko volgt in de voetsporen van Essential. Andy Rubin, de geestelijk vader van Android, lanceerde in mei 2017 de Essential PH-1, het eerste high-end vlaggenschip waarbij het scherm alleen rondom de front-facing camera een inkeping is te vinden. Grote verschil is dat de zwarte randen van Essentials telefoon een stuk slanker zijn. Wat voorop staat is dat je vrienden gegarandeerd even vreemd opkijken als ze de View2 Pro voor het eerst zien.

Wiko View2 Pro

Wiko’s middenklasser heeft een prachtig groot scherm dat 6,0 inch in doorsnee is. Het is jammer dat het aantal beeldpunten aan de lage kant is. Het scherm telt slechts 720 bij 1528 pixels. Hierdoor heeft deze kolossus een pixeldichtheid van 282 ppi, wat voor een telefoon van deze omvang wat aan krappe kant is. Gelukkig merk je hier niet al te veel van als je gewoon wat op internet surft, als je daarentegen inzoomt op afbeeldingen verschijnen losse pixels als snel in beeld. Door het IPS LCD-paneel heb je niet de diepste zwartwaarden en scherpste contrasten en dat merk je als de View2 Pro gebruikt voor VOD-diensten.

Waar afgelopen jaar 16:9 nog de standaard was voor smartphones, is dat inmiddels 18:9 en hoger. De View2 Pro heeft een 19:9 beeldverhouding. Dat is prettig als je het laatste nieuws leest of op internet surft, maar niet als je films en series bekijkt. Persoonlijk stoor ik me mateloos aan de zwarte vlek die in beeld verschijnt als je het beeld schermvullend maakt. Temeer omdat hij behoorlijk groot is, prominent in beeld is en je er met geen mogelijkheid omheen kunt. Een slanke notch is ook verre van ideaal, maar kijkt daarentegen een stuk prettiger. Helaas is er geen softwarematige mogelijkheid om dit gat kunstmatig weg te halen. Als je apps up-to-date zijn kun je video’s kleiner maken zodat je het zwarte gat niet ziet. Daarvoor in de plaats krijg je wel twee zwarte balken aan weerszijden van de video. Het is dus kiezen tussen twee kwaden.

Hardware

Qua prestaties laat de Wiko View2 Pro zich van zijn beste kant zien. Onder de kap schuilt de Qualcomm Snapdragon 450. Deze octa-core processor telt acht ARM Cortex -A53 kernen die ieder een kloksnelheid van 1,8 GHz hebben. Hij wordt aangevuld met een Adreno 506 grafische processor of GPU in combinatie met 4GB werkgeheugen. Je krijgt maar liefst 64GB aan geheugen om foto’s, video’s, muziek en andere bestanden op te slaan. Natuurlijk nemen het besturingssysteem en de apps die Wiko vooraf installeert een flinke hap uit de opslagcapaciteit. Alles bij elkaar opgeteld zo’n 9,5GB. Dat neemt niet weg dat je meer dan genoeg overhoudt voor eigen gebruik. Overigens is er ruimte voor een geheugenkaart, maar je kunt deze slot ook gebruiken voor een tweede simkaart.

Aanvankelijk hadden we geen hoge dunk van de Snapdragon 450. De 400-reeks van Qualcomm staat immers niet te boek als een snelheidsduivel, maar de 450 weet ons te imponeren. Welke apps of games we er ook tegenaan smeten, hij wist onze vuurdoop feilloos te doorstaan. Zelfs grafisch veeleisende games als PUBG en Fortnite draaiden zonder noemenswaardige problemen, zij het in de laagste grafische stand. Dat geldt ook voor games als Jurassic World Alive, Sonic Forces, Riptide GP: Renegade en Subway Surfers. Misschien overbodig om te zeggen, maar 4GB RAM is meer dan werkgeheugen om vlot te schakelen tussen apps. Dankzij de krachtige GPU draait het besturingssysteem altijd feilloos. Kortom, de hardware is goed geoptimaliseerd en kan zich meten aan de concurrentie in deze prijsklasse.

Wiko View2 Pro

Ook over de mono speaker zijn we te spreken. De geluidskwaliteit van speakers van smartphones uit het mid-range segment is vaak niet om aan te horen, zeker als je het geluid wat harder zet. Als we het volume van de View2 Pro helemaal opengooien, klinkt onze muziek nog steeds helder. De hoeveelheid ruis en storing bij de hogere volumes valt reuze mee en hadden we niet verwacht.

We kijken ook altijd hoe het uithoudingsvermogen van de batterij. 3000 mAh klinkt misschien niet indrukwekkend, maar dat is net zoveel vermogen als menig ander vlaggenschip, waaronder de Samsung Galaxy S9. Op dat vlak kan hij de rest prima bijbenen. Over het algemeen kun je de hele dag de hort op met de View2 Pro zonder oplader mee te sleuren, zelfs als de schermhelderheid op maximaal staat en alle verbindingsmogelijkheden zijn ingeschakeld (Bluetooth, roaming, etc). Aan het einde van de dag is het einde oefening en moet hij weer aan de oplader. Fervent gamers halen het einde van de dag niet en komen waarschijnlijk niet verder dan het avondeten. Het reusachtige 6,0 inch scherm is een grote energievreter.

Over de vingerafdrukscanner van de View2 Pro hebben we weinig op- of aanmerkingen. Weliswaar is het niet de snelste die we ooit getest hebben in dit segment, maar hij is wel accuraat. Naast een vingerafdrukscanner heeft de View2 Pro nog een vorm van biometrische beveiliging: gezichtsherkenning. Net als de processor hadden we hier vooraf geen al te best gevoel bij, maar we moesten onze mening snel bijstellen. Hij werkt verrassend goed, onder alle lichtomstandigheden. Zelfs met zonnebril op wist hij mijn gezicht te herkennen. En hij is ook nog eens lekker snel. Niet Galaxy S9 snel, maar wel vlot voor een middenklasser. Goed om te weten: je kunt de camera niet in de maling nemen door een foto van jezelf te gebruiken om het toestel te ontgrendelen, zoals bij sommige andere vlaggenschepen.

Software

Op softwaregebied is de Wiko View2 Pro helemaal bij de tijd. Out-of-the-box draait hij op Android 8.0 Oreo. Features als Smart Text Selection, Notification Dots en picture-in-picture liggen hiermee binnen handbereik. Ook op veiligheidsgebied is hij up-to-date. Toen hij eenmaal was opgestart, had hij het security niveau van januari of februari. Direct daarna verscheen er een melding in beeld dat er een update klaarstond. Na installatie was het veiligheidsniveau opgeschroefd naar mei 2018. Het besturingssysteem en beveiliging is bijna te vergelijken met de Pixel-telefoons. Niet gek voor een toestel dat je voor nog geen 300 euro in huis haalt.

Wiko View2 Pro

Wiko heeft haar eigen launcher over het besturingssysteem gelegd: Wiko Launcher. In de vormgeving en bij het dagelijkse gebruik merk je hier gelukkig niets van. Sterker nog, je krijgt haast de indruk dat de View2 Pro met stock Android wordt geleverd. Het instellingenmenu verbergt toch een paar features die je niet bij stock Android aantreft. Een voorbeeld daarvan is de éénhandmodus. Door met je vinger over de on-screen navigatieknoppen te vegen, verklein je het scherm kunstmatig zodat je hem makkelijker met één hand kan bedienen. Maar waarvoor koop je dan een smartphone met een 6,0 inch display als je hem te groot vindt en éénhandmodus gebruikt? Een goede vraag waar wij het antwoord niet o hebben. Verder is het mogelijk om de volgorde van de knoppen op de navigatiebalk te veranderen, nachtverlichting of Actieve Display in te schakelen, aanpassingen aan te brengen aan het indicatorlampje en Slimme Acties aan te zetten.

Een andere handige feature van de Wiko Launcher is de Top Display Bar. Als je naar je favoriete muziek luistert via Spotify of Google Play Music, verschijnt er bovenin een bedieningsbalk om nummers mee te pauzeren, af te spelen of over te slaan. Als iemand je belt beantwoord je hiermee de oproep (of legt juist op). Het is een kleine, doch erg handige toevoeging van Wiko. Qua functionaliteit heeft de Top Display Bar wel iets weg van het tweede scherm -ook wel ticker genoemd- die LG vroeger had bij haar toestellen (denk aan de LG V10, LG V20 en LG X Screen).

Je hoeft je geen zorgen te maken dat Wiko het toestel heeft volgegooid met bloatware. Integendeel zelfs. De hoeveelheid apps die we op de View2 Pro terugvinden, is tot een minimum beperkt. WiLine is de enige app die je niet op andere Android-telefoons zult aantreffen. ‘App’ is een groot woord: zodra je WiLine opent, word je naar een instellingenmenu gebracht waar je kunt aangeven of een oproep wordt opgenomen als je de case opent, of dat de muziekapp hierdoor wordt opgestart. In dit opzicht heel Wiko veel weg van HMD Global: op Nokia-telefoons vind je immers ook geen bloatware. Niets anders dan lof voor de Franse smartphonemaker.

Camera

Smartphones zonder dual-camerasysteem zijn bijna niet meer weg te denken. Uiteraard, zo zijn we geneigd te zeggen, doet Wiko klakkeloos mee in deze trend. De smartphonemaker uit Frankrijk heeft achterop twee 16-megapixelcamera’s met f/1.75 diafragma geplaatst. De ene lens fungeert als een normale cameralens, de ander is een groothoeklens met een reikwijdte van 120 graden. Schakelen tussen beide lenzen is kinderlijk eenvoudig dankzij de knop die je onderin bij de camera-interface vindt. Net als de hoofdcamera heeft de selfiecamera een resolutie van 16 megapixels, maar dan met f/2.0 grote lensopening.

Wiko View2 Pro

De gehele interface is sowieso lekker clean: onderop vind je diverse camerastanden (panorama, bokeh en smooth skin), bovenin staan de instellingen als de beeldverhouding, flitser en HDR-stand, maar ook foto-effecten en de galerij. Voor de meer doorgewinterde fotograaf heef de View2 Pro een professionele modus. Daar zet je zaken als de ISO-waarde, belichtingscorrectie en witbalans naar je hand en biedt ultieme controle over het eindresultaat.

De View2 Pro is volgestopt met moderne cameratechnieken. Net als high-end vlaggenschepen als de Galaxy S9 en Google Pixel 2 (XL) kan Wiko’s middenmoter uit de voeten met multiframe processing, maar werkt net even anders. De camera schiet vijf foto’s achter elkaar en kiest vervolgens de beste foto voor je uit. Volgens Wiko brengt dit de hoeveelheid bewegingsonscherpte terug tot een minimum. Een andere technologie die Wiko in haar toestel heeft geïntegreerd, is Blurless. Deze vermindert de hoeveelheid ruis op je foto’s. Tot slot is de hoofdcamera uitgerust met Big Pixel-technologie. Als het donker genoeg is combineert de software vier individuele pixels tot één grote pixels. De beeldsensor vangt hierdoor vier keer zo veel licht op als camera’s zonder deze techniek.

Wiko View2 Pro cameratest Wiko View2 Pro cameratest Wiko View2 Pro cameratest Wiko View2 Pro cameratest Wiko View2 Pro cameratest

Marketeers smullen van dit soort termen, maar hoe is de camera in praktijk? Eigenlijk best wel goed. De meeste proeffoto’s die we schoten waren overdag en in de buitenlucht en die zijn stuk voor stuk haarscherp en vol detail. De kleuren lijken wat somber en dof op de foto’s, maar dat komt omdat de zon zich op dat moment niet liet zien. In het donker zagen we niet direct een verschil tussen een gewone foto en foto met Big Pixel-technologie. De hoeveelheid ruis veranderde niet en blijft duidelijk zichtbaar. Wat ons ook enigszins tegenviel was de het bokeh-effect, of ‘artistieke onscherpte’ zoals Wiko het noemt. Deze ziet er wel heel erg kunstmatig en dus nep uit. Bij selfies zagen we meer dan eens dat de software niet altijd in staat is om de randen mooi scherp te houden en de achtergrond te blurren.

Optische beeldstabilisatie ontbreekt bij de View2 Pro. In plaats daarvan heeft Wiko gekozen voor FHD-videostabilisatie, een vorm van elektronische beeldstabilisatie. Dat merk je als je aan de slag gaat met de videocamera. Voorbijrazende auto’s zijn behoorlijk scherp dankzij de 1080p kwaliteit met snelheid van 60 fps, maar zelfs hele kleine handbewegingen zie je onmiddellijk terug in je video’s. Misschien dat we ons hier extra aan storen door de combinatie van een hoge videokwaliteit en frameratesnelheid. Of misschien komt het door de autofocus, die voortdurend in beeld danst.

Prijs-kwaliteitverhouding

Tot nu toe zijn we zeer tevreden over de Wiko View2 Pro. Maar hoe verhoudt hij zich tot de concurrentie? Weet hij zich staande te houden, of delft hij roemloos het onderspit? Om daar iets over de kunnen zeggen moeten we hem vergelijken met een aantal andere smartphones in dezelfde prijsklasse.

De eerste is de Huawei P20 Lite. In onze review waren we erg te spreken over het design, het beeldscherm en de camera van Huawei’s mid-ranger. Aan de buitenkant heeft de View2 Pro heel wat gemeen met de P20 Lite, maar daar houden de overeenkomsten ook op. Het scherm van de P20 Lite is een stuk scherper dan de View2 Pro. Ook ziet het display er wat verfijnder uit doordat een lomp grote, zwarte vlek ontbreekt (de rand rondom de selfiecamera). Wiko’s middenklasser is de krachtigste van de twee, wat voor een deel te danken is aan de goede afstemming van de hard- en software. Daarnaast heeft Huawei een behoorlijke ingrijpende skin over het besturingssysteem gegoten, wat ten koste gaat van de prestaties.

Wiko View2 Pro Huawei P20 Lite Nokia 6 (2018) Samsung Galaxy A6 Plus (2018) Motorola Moto G6 Plus
Beeldscherm 6,00 inch 5,84 inch 5,50 inch 6,00 inch 5,93 inch
Resolutie 720 x 1528 pixels 1080 x 2280 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 2220 pixels 1080 x 2160 pixels
Pixeldichtheid 282 ppi 432 ppi 401 ppi 411 ppi 407 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo)
Processor 1,8 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 3 GB 3 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 32 GB 32 GB 64 GB
Camera 16,00 megapixel 16,00 megapixel 16,00 megapixel 16,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 164 gram 145 gram 172 gram - 167 gram
Stand-by tijd 236 uur - - - -
Spreektijd 2520 minuten - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 25,50 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 195,00 tot € 249,00 € 242,00 tot € 279,00 € 175,00 tot € 249,00 € 245,00

Wie ‘allergisch’ is voor vette vingerafdrukken, is beter af met de Nokia 6 (2018), ook wel de Nokia 6,1 genoemd. Dankzij de metalen unibody heb je daar nauwelijks last van. Als de Nokia 6 (2018) en de View2 Pro het tegen elkaar opnemen in een krachtmeting, komt de Nokia-telefoon als winnaar uit de bus. Helemaal eerlijk is deze vergelijking niet, want de Nokia 6 (2018) heeft immers een snellere processor. Wat beide toestellen met elkaar gemeen hebben, is dat ze op een nagenoeg kale versie van Android draaien. Toch heeft het toestel van de Finnen een streepje voor op dit vlak: hij maakt onderdeel uit van Google’s Android One programma. Software- en beveiligingsupdates worden dus geruime tijd gegarandeerd. Wiko heeft een slechte reputatie als het gaat om het uitrollen van updates.

Het 6,0 inch grote Super AMOLED-display met Full HD+ resolutie is het belangrijkste wapenfeit van de Samsung Galaxy A6 Plus (2018). Daar kan de View2 Pro zich niet aan meten met zijn HD+ IPS LCD-display. Aangezien beide toestellen dezelfde chipset hebben, zijn ze qua rekenkracht aan elkaar gewaagd. Samsung Experience heeft wel een totaal andere look and feel dan de Wiko Launcher. Wat betreft updates is Samsung zeker niet het beste jongetje van de klas, maar je weet wel dat je minimaal één keer per kwartaal beveiligingspatches krijgt. Bij Wiko durven wij dat niet hardop te zeggen. Een pluspunt van de Galaxy A6 Plus (2018) is de immense 3500 mAh batterij. De accucapaciteit van de View2 Pro komt niet verder dan 3000 mAh. Marathonlopers en grootverbruikers hebben meer schik met de Galaxy-telefoon.

Tot slot de Motorola Moto G6 Plus. Hij is ongeveer net zo groot als de View2 Pro, maar het scherm telt een stuk meer pixels. En ook niet onbelangrijk: ook geen notch of andere inkeping. Videoliefhebbers kloppen dus waarschijnlijk eerder aan bij Motorola dan bij Wiko. De Snapdragon 630 van de Moto G6 Plus loopt rondjes om de Snapdragon 450 van Wiko’s toestel. Tevens is de Moto G6 Plus voorzien van een waterafstotende toplaag. Dat maakt hem weliswaar niet waterdicht, maar wel beter bestand tegen water dan de View2 Pro, die geen enkele vorm van waterbestendigheid heeft.

Wiko View2 Pro

Conclusie

De Wiko View2 Pro is een hele degelijke middenklasser als je hem op z’n merites beoordeelt. Hij heeft een eigentijdse uitstraling dankzij het 19:9 display en glimmende achterkant. De Snapdragon 450 is weliswaar niet de snelste chipset in het middensegment, maar heeft meer dan genoeg rekenkracht voor alles wat je doorgaans op een smartphone doet. De gezichtsherkenningssoftware is verrassend snel en nauwkeurig, wat we niet vaak zien bij telefoons met een prijskaartje van 300 euro. De Wiko Launcher voelt vertrouwt aan voor wie stock Android gewend is.

Bij het schrijven van deze conclusie konden we eigenlijk maar weinig echte minpunten bedenken over de View2 Pro. De grootste misser is in onze ogen het beeldscherm. Deze is niet superscherp en de selfiecamera zit echt in de weg als je schermvullende video’s kijkt. En als je vaak portretfoto’s schiet, kun je wellicht beter uitkijken naar een smartphone die beter overweg kan met bokeh-effecten. Weliswaar ontbreekt een USB-C aansluiting, maar desondanks is de View2 Pro snel weer op kracht.

Al met al is de Wiko View2 Pro een fijne en complete middenklasser voor een scherpe prijs van 300 euro. Maar bedenk wel dat de concurrentie in dit prijssegment fors is. En dat je voor ongeveer hetzelfde geld een smartphone in huis haalt die misschien beter bij je wensen aansluit, bijvoorbeeld omdat de processor net wat sneller is, hij waterbestendig is of de beeldkwaliteit van het scherm beter is.

Pluspunten Wiko View2 Pro:

+ Modern design
+ Prestaties
+ Gezichtsherkenningssoftware werkt snel en goed
+ Software up-to-date en zonder bloatware

Minpunten Wiko View2 Pro:

- Beeldscherm is niet scherp
- Portretmodus camera

Wiko View2 Pro

Wiko View2 Pro review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden