Vergelijk 2.635.609 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG G7 ThinQ review

Reviews LG G7 ThinQ review
Door ,

De LG G7 ThinQ is het nieuwste toestel uit de stal van LG. In deze uitgebreide review gaan we in op alle eigenschappen en kijken we of het de moeite waard is.

LG G7 Think. LG G7 Thin Kjoe. LG G7 Thankyou. LG G7. Wij vinden die toevoeging 'ThinQ' behoorlijk stom, dat moge duidelijk zijn. Het lijkt een totaal overbodige toevoeging voor een telefoonreeks die bestaat uit onder andere de LG G2, LG G3, LG G4, LG G5 en LG G6. Waarom moest hier nu opeens 'ThinQ' achter? En misschien nog wel een betere vraag: hoe spreek jij dit in je hoofd uit terwijl je het leest? Al met al dus ongeveer net zo'n goed idee als de introductie van de LG G3 Stylus.

Genoeg over de naam. De LG G7 is tenslotte ook gewoon de nieuwste smartphone van LG, en bovendien uit een lange reeks van topmodellen. Wat heeft LG dit keer voor ons in petto? Een aantal van de betere ideeën uit de vorige generaties zijn gebleven, terwijl er ook weer een paar zijn verdwenen. Zoals het LG betaamt zijn er ook een paar nieuwe dingen in deze meest recente iteratie te vinden. In deze uitgebreide review bespreken we ze allemaal.

Beeldscherm

Het scherm op de LG G7 ThinQ is er een van de LCD-variant. Het eerste dat opvalt is dat het wel heel erg helder kan. Zelfs in volle zomerzon is het daardoor geen enkele moeite het scherm af te lezen. De minimale helderheid is niet zo indrukwekkend, maar desalniettemin voldoende om niet je netvliezen eraf te branden als het donker is.

LG, G7

Zoals je op bovenstaande foto kan zien, is de G7 gezegend met een notch. Als je die heel storend vindt, heeft LG het je in de software redelijk gemakkelijk gemaakt om er mee af te rekenen. Dat staat wel een beetje verstopt onder het kopje 'New Second Screen', maar daar zijn de schermdelen naast de notch gewoon zwart te maken zodat het niet of nauwelijks opvalt. Een beetje onnodig, want wij ergeren ons er inmiddels niet meer aan.

Iets waar we ons wel over verbazen, is de keus voor het Always On-screen. Dat is in beginsel een heel handige functie, want je kan altijd zien of er nog nieuwe berichten of gemiste oproepen zijn. Met een LCD-scherm is het echter best onhandig, want hierdoor staat het gehele scherm de hele tijd aan. Dat slurpt stroom. Het uitzetten van Always On had bij ons een behoorlijk positieve invloed op de batterijduur. Dit soort functies werkt heel goed met AMOLED-schermen, maar bij LCD hoeft het van ons niet.

Behuizing

De LG G7 ThinQ is geen heel revolutionaire smartphone als het op uiterlijk aankomt. Het is, net als zoveel smartphones van tegenwoordig, een zwart plakkaat. Aan de rechterkant zit de aan/uit-knop, die nu dus niet meer in de vingerafdrukscanner op de achterkant is verwerkt. De volumetoetsen zitten niet boven deze knop, maar aan de linkerzijde. Een net iets fijnere plek wat ons betreft, maar het bepaald geen breekpunt bij de aanschaf van een smartphone.

Onderop vind je naast de usb-c aansluiting ook nog een koptelefoonaansluiting (yay!) en de uitgang van de speaker. Over die beide geluidselementen straks meer. De LG G7 ondersteunt snelladen en levert ook een lader mee die dat ondersteunt. Erg prettig. Daarnaast kan je de G7 ook draadloos opladen via de Qi-standaard. Erg snel gaat dat niet, maar het werkt wel.

Aan de achterkant staat naast de lelijke toestelnaam (Thin Kjoe) het logo van LG, en daaronder nauwelijks zichtbaar het CE-keurmerk en de waarschuwing dat de LG niet in de GFT-bak mag. Verder vinden we aan de achterkant de dubbele camera en de vingerafdrukscanner. Wat ook opvalt is dat de behuizing aan de bovenkant vrij diepe randen heeft. Daar gaat al snel wat vuil inzitten, dat vervolgens behoorlijk zichtbaar is. Hetzelfde probleem speelt bij de overgang aan de onderkant. Ruimer aansluitende randen kunnen ervoor zorgen dat het toestel meer valbestendig is, maar het komt ook slordig over.

LG, G7

Hardware

De hardware in de G7 ThinQ is state-of-the-art. Zo zit er een Snapdragon 845-chipset is, die meer dan voldoende is voor alles wat je heden ten dage op een smartphone kan draaien. We kunnen het ook waarderen dat LG 64 GB aan interne opslag levert en het tevens mogelijk maakt deze opslag uit te breiden met een microSD-kaartje. Dat is de soort keuze waar we als consument op zitten te wachten.

Voor de rest valt de LG ook niet tegen qua hardware. Alle dingen die je op een moderne smartphone mag verwachten, zitten erop. De vingerafdrukscanner, wifi met alle mogelijke protocollen, draadloos opladen, NFC, de hele rimram. Het enige kleine extraatje dat we wellicht zouden kunnen missen, is een infrarood-zender. Nauwelijks iets om de G7 op af te rekenen.

LG, G7

Geluid

Een apart kopje over geluid is bij de LG G7 ThinQ wel gerechtvaardigd. Niet in de laatste plaats omdat de speaker van de G7 een onthutsend aantal decibel kan produceren. Dat volume heeft te maken met de resonantiekamer die in de G7 zit. Het resultaat is dat je het volume zo hard kan zetten dat er mensen die tien meter van je af zitten, omkijken. Proefondervindelijk vastgesteld.

LG, G7

Een ander mooi pluspunt waarvan we het jammer vinden dat het een pluspunt is tegenwoordig, is de koptelefoonaansluiting. Die vinden we op steeds minder high-end smartphones (*kotsgeluid* vlaggenschepen *kotsgeluid*) terug en dat is doodzonde. Op de LG G7 voegt het wel degelijk een boel toe, vooral ook omdat LG een flink aantal geluidsfoefjes heeft ingebouwd. Daardoor is de geluidskwaliteit in combinatie met een goede koptelefoon subliem te noemen. Daar moet bij vermeld worden dat de optie Hi-Fi Quad DAC meer aan de geluidskwaliteit lijkt toe te voegen dan DTS:X 3D Surround. Die laatste voegt vooral een iets ruimer klinkend geluid toe, maar over het algemeen wordt de kwaliteit niet veel beter met dat filter.

Batterij

In de LG G7 zit een 3000 mAh sterke accu, en dat is niet enorm. Zeker gezien het feit dat Samsung in een kleiner formaat toestel eenzelfde hoeveelheid mAh weet te proppen, leidt dat tot een beetje teleurstelling. Het had best een beetje ruimer gekund, is de overheersende gedachte tijdens het dagelijkse gebruik. Het scheelt dat de LG G7 heel snel oplaadt, en dat je dus al snel weer op een acceptabel accuniveau zit.

LG, G7

Met redelijk intensief gebruik haal je nu namelijk het eind van de dag niet. Vooral het scherm lijkt hier de boosdoener. Die hoge helderheid is erg fijn, maar slurpt ook stroom. Met het Always On-scherm ingeschakeld, loopt de batterij nóg sneller leeg. Het is jammer, want het doet toch een beetje af aan de verder behoorlijk premium ervaring die de LG G7 biedt. Als LG hier nou had gekozen voor een iets grotere batterij, had dat veel gescheeld.

Camera

De LG G7 is uitgerust met een dubbele camera achterop, die beiden voorzien zijn van een 16 megapixel sensor. Toch zijn het heel verschillende camera's, en dat heeft alles te maken met de gebruikte lenzen. Waar op de ene een lens zit die je bij andere smartphones ook ziet, heeft LG bij de andere camera een interessante keus gemaakt. Veel fabrikanten die een smartphone met een dubbele camera uitbrengen, voorzien de tweede lens van een verder liggend brandpunt, zodat je met de tweede camera beter dingen op afstand vast kan leggen, ter compensatie van het gebrek aan optische zoom. Zo niet LG.

LG, G7

LG heeft ervoor gekozen de tweede lens een breedhoeklens te maken. Dat doet het al sinds het de G-serie voorziet van een dubbele camera, en dat pakt wat ons betreft wederom erg goed uit. De camera heeft een minder heftige breedhoek meegekregen dan die in de LG G6, maar nog steeds kan je 107 graden breed fotograferen. Extra voordeel van de iets nauwere breedhoek is dat de vervorming rond de randen iets is verminderd. Dit visoog-effect viel bij de vorige generatie wel erg op, en is nu iets genuanceerder aanwezig.

Het zorgt er in ieder geval voor dat je soms wel heel erg leuke foto's kan maken. Niet alleen komen sommige zaken er veel beter op, nu je niet eerst twintig passen achteruit moet doen om hetzelfde resultaat te bereiken met de reguliere camera, het is ook reuze handig in situaties waarin je die twintig stappen eenvoudigweg niet kan doen omdat je daar niet kan staan, zoals binnenshuis, op een boot of in de auto. Wel valt op dat de breedhoek iets gevoeliger is voor situaties met weinig licht.

G7 riet reflectie G7 waalbrug G7 Daalseweg G7 Mo

Filmen kan uiteraard ook, zowel met de breedhoek als de normale camera. Uiteraard kan dat in alle mogelijke resoluties, in 30 of 60 frames per seconde. Dat ziet er natuurlijk prachtig uit, zoveel zijn we inmiddels wel gewend van de moderne smartphonecamera's. In het filmen valt de vervorming rond de randen bij de breedhoek echter wel nog meer op dan normaal, wat iets is om rekening mee te houden.

Tenslotte nog wat woorden over de AI CAM. Dat is een camera-functie die hevig leunt op AI, zoals de naam ook al zegt. In de praktijk betekent het vooral dat de G7 probeert te identificeren wat je aan het fotograferen bent, zodat de instellingen daarop aangepast kunnen worden. De LG G7 maakt sowieso al goede foto's, dus het nut van deze functie ontgaat ons een beetje. Het heeft nu vooral een hoog gimmick-gehalte, waarbij vooral de suggesties van de camera erg vermakelijk zijn.

Ik ben in mijn leven nog nooit een zoutbekken tegengekomen, maar volgens de AI van de G7 zie ik er elke dag wel een paar. Ook lijkt de camera een abonnement op een groentepakket te hebben, want meer dan eens hangt er een broccoli of bloemkool voor het scherm. En wat zou ik toch graag eens in dat overloopzwembad stappen, dat LG mij de hele tijd toedicht.

Software

Op de LG G7 ThinQ draait uiteraard op Android, en wel versie 8.0 Oreo. De skin van LG is vrij onderscheidend in looks, maar is een stuk minder Koreaans geworden de afgelopen jaren. Dat betekent een stuk minder zuurstokgekleurde animé-thema's en onlogisch ingedeelde menu's. Wél is er een stappenteller die je op een vrij kolderieke manier probeert aan te moedigen, dus nog niet alle gekkigheidjes zijn eruit.

Nog even over die stappenteller, want die is mooi. Als je een dag niet beweegt, is de aanbeveling in de app semi-dreigend: 'Uw lichaam heeft prioriteit.' Heb je nog geen uitdaging voor jezelf gesteld? Onderin verschijnt de aanmoediging 'Begin met het leven dat u wilt.' Juist. Die ene keer dat we wel ons stappendoel behaalden, luidde de tekst in de app 'Proost op een betere persoon.' Alsof je wordt aangemoedigd door een kind van 7 met de genen van Emile Ratelband.

De software van de G7 ThinQ is verder behoorlijk vrij van gekkigheden. Het afronden van de hoeken van app-icoontjes had van ons niet gehoeven, maar het is ook weer niet enorm storend. LG voegt een aantal apps toe aan Android, die nergens echt zo goed of slecht zijn dat ze een aparte bespreking billijken. Wat vooral opvalt is dat je zo ongeveer alles kan aanpassen, dus als je een bepaald onderdeel van LG's interpretatie van Android niet zint, dan is de kans groot dat je het aan kan passen.

LG, G7

Prijs/kwaliteitverhouding

De LG G7 ThinQ was bij zijn introductie zo'n 850 euro, maar kost op moment van schrijven zo'n 760 euro. Dat is een flinke daling. De verwachting is dat die daling nog wel even door zal zetten, allicht in iets langzamere vorm. Het maakt van de LG in ieder geval een stuk betere deal dan bij de introductie. Qua specificaties valt de G7 het beste te vergelijken met de andere toptoestellen van zijn generatie.

LG G7 ThinQ Samsung Galaxy S9 Huawei P20 Pro Sony Xperia XZ2
Beeldscherm 6,10 inch 5,80 inch 6,10 inch 5,70 inch
Resolutie 3120 x 1440 pixels 1440 x 2960 pixels 1080 x 2240 pixels 1080 x 2160 pixels
Pixeldichtheid 563 ppi 568 ppi 408 ppi 424 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo)
Processor 2,8 GHz quad-core 2,7 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 6 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 128 GB 64 GB
Camera 16,00 megapixel 12,00 megapixel 40,00 megapixel 19,00 megapixel
Gewicht 162 gram 163 gram 180 gram 198 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 26,00 per maand Niet beschikbaar Vanaf € 24,00 per maand
Los toestel Niet beschikbaar € 499,00 tot € 949,00 € 549,00 tot € 565,00 € 455,00 tot € 699,00

De meest belangrijke concurrent is daarbij natuurlijk de Samsung Galaxy S9. Dat toestel kwam uit in maart van dit jaar en is inmiddels al een stuk goedkoper dan de G7. Slechts 600 euro hoef je op te hoesten voordat je een S9 in je handen hebt. Wat betreft specificaties doet de S9 zeker niet onder voor de G7. De S9 heeft zelfs een AMOLED-scherm en ook meer pixels. Daar staat dan weer tegenover dat je er Bixby, Samsung's eigen assistent, bij krijgt en dat is bepaald geen feest.

Op camera-gebied heeft de LG vooral veel te vrezen van de op dat gebied magnifieke Huawei P20 Pro. Die heeft er maar liefst drie en maakt ook nog eens prachtige foto's. De prijs van dat toestel ligt op dit moment wel iets hoger met 860 euro, maar daar krijg je dus ook een extra camera voor terug, twee keer zoveel intern geheugen en een grotere batterij. En Huawei's eigen skin, waar je een beetje van moet houden.

Een derde concurrent komt uit het kamp van Sony. De Sony Xperia XZ2 is op dit moment iets goedkoper dan de G7 met 680 euro. Qua specificaties komen beide toestellen behoorlijk overeen. Zelfde processor, beide toestellen ondersteunen draadloos laden en de schermresolutie is hetzelfde. Op de XZ2 zit voor de verandering geen dubbele of zelfs driedubbele camera, maar slechts een enkel 19 megapixel exemplaar. Geen breedhoek dus, en Sony's software. Geen makkelijke afweging.

LG, G7

Conclusie

Met de LG G7 is eigenlijk heel weinig mis. Het toestel heeft een prachtig scherm, er komt kraakhelder (en hard!) geluid uit, de camera's maken prachtige foto's en de software doet vlekkeloos zijn werk dankzij de krachtige hardware. Tot zover geen vuiltje aan de lucht dus. Waarom krijgt de LG G7 dan in deze beoordeling geen dikke tien?

Dat heeft vooral te maken met de batterij. Die had wat ons betreft echt wat groter gekund én gemoeten. Het helpt niet dat de Always On-optie dan standaard aan staat. Een ander kritiekpuntje is de prijs. Die is op dit moment niet slecht, maar als je ziet dat Samsung voor de Galaxy S9 een stuk minder vraagt, wordt de afweging een LG G7 te kopen wel een stuk lastiger. De Galaxy S9 is bepaald geen slechter toestel.

Dat gezegd hebbende, is de LG G7 wel degelijk een goede aanschaf te noemen. Je krijgt veel waar voor je geld. LG heeft een aantal keuzes gemaakt waar je als consument blij van wordt, zoals het plaatsen van een microSD-slot en een koptelefoonaansluiting. Dat zijn keuzes waar je wat aan hebt. Ook heeft het toestel geen onderdelen waar het enorm de mist ingaat, dus een miskoop is het evenmin.

LG, G7

Tegelijkertijd weet LG ons heel enthousiast te maken met een aantal handige eigenschappen. Zo is de breedhoekcamera achterop een enorm handige feature, die je met plezier zal gebruiken. Het snelle opladen is ook een zegen die je niet meer snel vaarwel wil zeggen bij een volgend toestel. Ook over de audiokwaliteit zijn we zeer te spreken. Vooral als je van plan bent met enige regelmaat een koptelefoon aan te sluiten op je smartphone, moet je de LG G7 zeker in overweging nemen. ThinQ about it.

LG G7 ThinQ review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden