Vergelijk 2.349.418 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Alcatel 3V review

Reviews Alcatel 3V review
Door ,

Een goede telefoon hoeft niet duur te zijn. Met dat idee in het achterhoofd ging Alcatel aan de slag en kwam met de Alcatel 3V op de proppen. In deze review nemen we deze budgettelefoon onder handen en kijken we of hij zijn mannetje weet te staan.

Als we Samsung, Apple, Nokia of Huawei roepen, dan weet je onmiddellijk waar we het over hebben. De smartphones van deze fabrikanten zijn zodanig ingeburgerd dat iedereen ze kent en ermee rondloopt. Alcatel daarentegen dreigt ondergesneeuwd te raken door dit smartphonegeweld, en dat terwijl het net als de anderen een gevestigde partij is in de smartphonewereld die zijn voetsporen heeft verdiend. Net als BlackBerry heef Alcatel afspraken gemaakt met het Chinese TCL om mobiele telefoons te ontwerpen onder hun merknamen. Op die manier zijn de Alcatel IDOL 5, BlackBerry Motion en nog vele andere toestellen tot stand gekomen.

Het Frans-Chinese bedrijf onthulde eind februari vanaf het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona verschillende nieuwe telefoons, waaronder de Alcatel 5 en Alcatel 3V. Het eerstgenoemde toestel heeft mijn collega Tom aan de tand gevoeld (check hier zijn review). Het is aan mij de eer om hetzelfde te doen met de Alcatel 3V.

Oogstrelend mooi

Wie een eerste blik op de Alcatel 3V werpt, gelooft niet dat er een budgettelefoon voor zijn neus ligt. Zo mooi en glimmend ziet hij eruit. Wij kregen het toestel met blauwgekleurde behuizing, door Alcatel ook wel omgedoopt tot Spectrum Blue. Als blauw niet jouw kleur is, hij is er ook in het zwart en goud. De behuizing is weliswaar niet zo shiny als bijvoorbeeld de Huawei P20 Lite, maar desalniettemin zeer fraai. Het is een echte blikvanger, als je het ons vraagt.

De Alcatel 3V heeft niet alleen een mooi ‘koppie’, maar ook een strak lijf. De body en het frame zijn gemaakt van aluminium en voelen zeer degelijk aan als je hem vastpakt. De achterkant is gemaakt van kunststof. Om ervoor te zorgen dat hij er als nieuw uit blijft zien, heeft Alcatel een plastic hoesje bij het toestel gestopt. Een cover is altijd een goed idee als je met je telefoon op zak loopt. Toch kunnen we ons voorstellen dat je naar de winkel rent om een nieuwe hoes te kopen. Het bijgeleverde hoesje beschermt alleen de achterkant en de vier hoeken. De zijkanten staan open en bloot voor alle invloeden van buitenaf. De kans op krassen en deuken is hierdoor behoorlijk groot.

Alcatel 3V

De volumeknoppen vinden we aan de linkerkant, de aan/uitknop rechts. Deze laatste heeft een geribbelde structuur zodat je er niet met je duim overheen glijdt als je hem wilt indrukken. Om de geluidsknoppen te bedienen moet je redelijk lange vingers hebben. De stand-byknop is juist wat lager geplaatst zodat je je er met je duim bij kunt. De simslot is boven de ontgrendelknop geplaatst. Als je deze openschuift zie je dat Alcatel ruimte heef gereserveerd voor twee nanosimkaarten en een geheugenkaart. Mocht je niet met twee telefoons op zak willen rondlopen, dan is dit de ideale manier om geld (en het milieu) te (be)sparen. De hoofdtelefoonaansluiting is aan de bovenkant te vinden. Onderop zien we helaas een microUSB-aansluiting. Wat ons opviel is dat de bijgeleverde oplader niet netjes aansluit op de behuizing als je hem in de poort steekt. Opladen doet ‘ie gelukkig wel goed. Links en rechts daarvan vinden we grill speakers. Helaas heeft dit maar één doel: de Alcatel 3V een symmetrisch design geven. Alleen uit de linkergaten komt geluid.

Als je voorbij de hemelblauwe glans van het toestel kijkt, zien we nog een aantal features die vrij zeldzaam zijn voor een budgettelefoon. Eén daarvan is de vingerafdrukscanner. Hetzelfde geldt voor de dubbele camera. Deze verstopt zich achter een klein heuveltje. Het glazen afdekplaatje beschermt de lenzen tegen vuil en beschadigingen. De LED-flitser vinden we rechts van de camera. Ook de selfiecamera heeft zijn eigen LED-flash. De voorste camera kun je tevens gebruiken om de Alcatel 3V te ontgrendelen. Meer over deze Face Key vind je in de paragraaf over de hardware.

Bioscoop op zakformaat

Een van de sterkste punten van de Alcatel 3V is het beeldscherm. Deze geeft een nieuwe dimensie aan video’s kijken op een betaalbare telefoon. Het scherm is niet alleen lekker groot -6,0 inch om precies te zijn- maar ook haarscherp. Full HD+ is weliswaar niet ongekend in deze prijsklasse, maar wel vrij zeldzaam. Alcatel roept dan ook niet voor niets dat je met de Alcatel 3V “altijd een bioscoop bij de hand” hebt dankzij het 2K FullView display. Het is jammer dat de mono speaker niet van al te beste kwaliteit is. Maar al met al heb je met de Alcatel 3V een prima toestel in de handen om video’s op te kijken.

Zoals je van een IPS LCD-display mag verwachten, spatten de kleuren niet van het scherm. De kleurweergave is desondanks behoorlijk natuurgetrouw. Zwart is uiteraard niet pikzwart, maar dat was zeker niet storend. De dynamische range -het verschil tussen de lichtste en donkerste tinten op het beeldscherm- is niet te vergelijken met zijn OLED-tegenhanger, maar desalniettemin indrukwekkend voor een budgettelefoon. De schermresolutie is dusdanig hoog dat je geen individuele beeldpunten kunt onderscheiden. Helaas verschool de zon zich schuw achter de wolken in onze testperiode. Daardoor was het voor ons niet mogelijk om te kijken of je last hebt van reflectie als je op een zonnige dag buitenshuis bent.

Alcatel 3V

Het verlengde scherm heeft een 18:9 beeldverhouding en beslaat daardoor een aanzienlijk deel van de voorkant (iets meer dan 75 procent). Zo’n groot scherm heeft voor- en nadelen. Om te beginnen is een groter scherm prettiger als je regelmatig naar YouTube of Netflix kijkt op je telefoon. Draai je vaak twee apps tegelijkertijd op je scherm? Dan weet je als geen ander hoe fijn het is als je extra schermruimte tot je beschikking hebt. Ondanks het forse schermformaat wijken de breedte en dikte nauwelijks af ten opzichte van traditionele 5,5 inch phablets. De Alcatel 3V is alleen wat langer. Het fijne hieraan is dat je niet voortdurend hoeft te scrollen als je aan het browsen bent. Een nadeel van een groot toestel als de Alcatel 3V is dat hij minder makkelijk te vervoeren is. Grote kans dat hij niet in je broekzak past. Mocht hij wel passen, dan is zitten met zo’n groot toestel in je zak allesbehalve prettig. Tot slot zijn niet alle apps geoptimaliseerd voor telefoons met 18:9 display. Als je bijvoorbeeld bij YouTube een video schermvullend maakt, verlies je een deel van de onder- en bovenkant. Waar je je in ieder geval geen zorgen over hoeft te maken, is een notch.

Prestaties

Het design is dik in orde, evenals het beeldscherm. Hoe zit het met de prestaties? De Alcatel 3V is, zoals we inmiddels meerdere malen hebben benadrukt, een betaalbare telefoon die je voor net geen 200 euro in huis haalt. Dat gezegd hebbende is het niet realistisch om topspecificaties te verwachten onder de motorkap. De MT8735A van MediaTek vormt het kloppend hart van de Alcatel 3V. Deze bestaat uit vier 1,45 GHz krachtige Cortex-A53 kernen en krijgt bijval van een Mali-T720 GPU en 2GB werkgeheugen. Je krijgt slechts 16GB geheugen, wat anno 2018 behoorlijk karig is, zelfs voor een smartphone aan de onderkant van de markt. Daarvan slokt het besturingssysteem ook nog eens 5,4GB van op. Een paar apps installeren en foto’s schieten en je bent al snel meer dan de helft van de opslagcapaciteit kwijt. Het is dan ook maar goed dat je op ieder moment het geheugen kunt uitbreiden met een microSD-kaart.

We zullen er geen doekjes om winden: de Alcatel 3V is geen snelheidsduivel, maar dat mag je ook niet verwachten in dit prijssegment. Vanzelfsprekend duurt het even voordat een webpagina is geladen, een app is opgestart of om te schakelen tussen apps. Toch waren we aangenaam verrast door de prestaties van de Alcatel 3V. Hier op de redactie hebben we meer dan genoeg low-end telefoons vastgehouden die in een krachtmeting niet kunnen opboksen tegen Alcatels toestel. Dit merk je duidelijk als je aan het gamen slaat. Waar we met de HTC Desire 12 onder geen beding PUBG konden spelen of genieten van een sessie Sonic Forces, was dat wel het geval met de Alcatel 3V. Weliswaar had de laatste merkbaar moeite met de rendering van de graphics, toch sloeg hij zich er wel doorheen. Laten we vooropstellen: de Alcatel 3V is geen telefoon voor gamers. Daarvoor ontbreekt simpelweg de rekenkracht. Als je echter bij eenvoudige spellen als Candy Crush houdt, houdt niets je tegen om lekker even te ontspannen en je verstand op nul te zetten.

Alcatel 3V

Alcatels instapper wordt draaiende gehouden door een 3000 mAh batterij. Als je niet urenlang naar video’s kijkt of spelletjes speelt, houdt deze het een hele dag uit. Dat geldt ook als je alle verbindingsopties aanzet (Bluetooth, WiFi, roaming) en de schermhelderheid op maximaal zet. Opladen duurt ongeveer twee-en-een-half uur met de bijgeleverde oplader. Ben jij iemand die zijn telefoon ’s nachts oplaadt? Dan maak je daar waarschijnlijk geen punt van. Het is wel vervelend als je snel even wat extra energie nodig hebt.

Een andere noemenswaardige optie van de Alcatel 3V, is dat hij verschillende vormen van biometrische beveiliging heeft. Helaas hebben we er gemengde gevoelens bij hoe ze in praktijk werken. Onder de dubbele camera aan de achterkant is een vingerafdrukscanner geplaatst. Het is overduidelijk niet de meest nauwkeurige of snelste scanner die we ooit gezien hebben, maar het gros van de tijd doet hij wat hij moet doen. Dat geldt ook voor Face Key, de gezichtsherkenningssoftware van Alcatel. Met de voorste camera registreer je je gezichtsprofiel. Zodra je in de camera kijkt en de software jouw gezichtscontouren herkent, ontgrendelt hij het toestel. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn dat we deze feature in een budgettelefoon zien, maar Face Key is verre van perfect. Bij goed daglicht doet hij het prima, zij het enigszins traag. Als het wat donkerder is niet. Tevens merkten we dat hij ons gezicht niet meer herkende nadat we een update hadden geïnstalleerd. Het oude profiel verwijderen en een nieuwe toevoegen was de enige oplossing die werkte. De eerste stap voor gezichtsontgrendeling is gezet. Het is nu aan Alcatel om deze techniek te verbeteren voor toekomstige telefoons.

Een microUSB-aansluiting is gemeengoed bij low-end telefoons. Dat is bij de Alcatel 3V niet anders. Ook ontbreekt het aan Near Field Communication (NFC). Als je dus aan de kassa staat in de supermarkt en tot de ontdekking komt dat je je portemonnee vergeten bent, zul je dus een andere oplossing moeten vinden om te betalen.

Software

Als we ergens een hekel aan hebben, is als fabrikanten hun smartphones voorzien van een oude Android-versie. Alcatel doet daar gelukkig niet aan mee. De Alcatel 3V wordt met Android 8.0 Oreo geleverd. Toen hij eenmaal was opgestart en ingesteld, had hij het Android-beveiligingsniveau van maart 2018. In onze testperiode kregen we een OTA-update binnen die de beveiliging opschroefde naar mei. Op dat vlak heeft Alcatel haar zaakjes goed voor elkaar. Of dat ook zo blijft is moeilijk te zeggen.

Alcatel 3V

Over het besturingssysteem heeft Alcatel een skin gegoten die prominent aanwezig is: Joy 1. Dat zie je aan de vormgeving van de app-icoontjes, maar ook het instellingenmenu. In tegenstelling tot stock Android heeft het besturingssysteem een aantal toevoegingen. Eén daarvan is Dubbele apps. Handig als je privé en zakelijk verschillende Facebook, WhatsApp of Twitter accounts gebruikt. Met Dubbele apps kun je beide beheren op één-en-hetzelfde toestel. Met Joy 1 is het eveneens mogelijk om vanaf het ontgrendelscherm bepaalde acties te starten. Deze zogeheten Functiekoppelingen lopen uiteen van iets uitrekenen met de rekenmachine tot de zaklamp aan en uit zetten. Op deze manier kun je ook direct een selfie schieten of snelkoppeling naar jouw favoriete app toevoegen, maar ook nieuwe e-mail of sms-berichten schrijven. Je hoeft niet bang te zijn dat anderen hiermee toegang krijgen tot jouw data. Om een bericht te schrijven moet je eerst het toestel ontgrendelen. Verder is Alcatels Android-schil uitgerust met éénhandsbediening, double-tap-to-wake, Smart Manager en een aantal slimme gebaren.

Goede dual-camera voor een budgettoestel

Als je een goedkopere telefoon neemt, weet je dat dit ten koste gaat van sommige aspecten. Eén daarvan is de camera. Foto’s die je hiermee schiet en video’s die je opneemt zijn over het algemeen niet van de beste kwaliteit. Dat is ook niet vreemd: de fabrikant moet immers ergens op besparen om het prijskaartje zo laag mogelijk te houden. Op dit vlak verrast de Alcatel 3V ons.

Om te beginnen heeft hij niet één, maar twee camera’s achterop. De primaire camera heeft een resolutie van 12 megapixels. De tweede lens, een 2-megapixelcamera, verzamelt zoveel mogelijk informatie over de achtergrond om het welbekende bokeh-effect aan je plaatjes toe te voegen. Het diafragma van de lenzen bedraagt respectievelijk f/2.2 en f/2.4. Hier geldt: hoe lager dit getal, des te groter de lensopening, waardoor er meer licht op de beeldsensor valt. Verder heeft de hoofdcamera een enkele LED-flitser. Optische beeldstabilisatie en laser-autofocus ontbreken. Nadat je foto’s hebt geschoten kun je eventueel nog effecten aanbrengen.

De camera-interface is sober gehouden. Bovenin staan enkele opties om filters toe te voegen aan je foto’s, HDR in- en uit te schakelen, burst-modus in te stellen en de diafragmagrootte te bepalen. Boven de digitale sluiterknop vind je een icoontje die je naar de verschillende fotografiemodi leidt. Naast de standaardmodus zijn er tevens hulpmiddelen om panorama-foto’s, een time-lapse, portretfoto, nachtopname of lichtspoor te maken. Ben je niet weg te slaan van Instagram en andere social media? Alcatel heeft aan je gedacht met de modus Sociaal. Daarmee maak je foto’s met 1:1 verhouding of een collage die bestaat uit vier kleinere foto’s. Al met al verrassend veel opties voor een budgettelefoon.

Alcatel 3V camera Alcatel 3V camera Alcatel 3V camera Alcatel 3V camera Alcatel 3V camera Alcatel 3V camera Alcatel 3V camera

De plaatjes die de Alcatel 3V aflevert zijn dik in orde. Ze bevatten behoorlijk wat details en ogen over het algemeen lekker scherp. Natuurlijk zijn ze verre van perfect, maar voor dit prijsniveau mogen we niet klagen. Wat ons direct opviel is dat de kleuren aan de doffe kant zijn. Tevens heeft de camera de neiging om scènes te overbelichten, zeker als het contrast tussen licht en donker groot is. Portretfoto’s zien er goed uit, mits je de tijd neemt om ze te schieten. Anders loop je het risico dat je zowel op de voor- als achtergrond een waas te zien krijgt.

Als videocamera leveren de dubbele lenzen ook puik werk af voor een budgettelefoon. Video’s opnemen doe je in Full HD met een frameratesnelheid van 30 fps. De camera’s zijn tevens voorzien van elektronische beeldstabilisatie, waar we aangenaam verrast van waren. Natuurlijk zijn video’s niet schokvrij, maar betere enige vorm van beeldstabilisatie dan helemaal geen beeldstabilisatie. De enige kritische noot die we hebben is dat de autofocus voortdurend aan het scherpstellen is, wat behoorlijk storend is als je video’s terugkijkt. De hoeveelheid details en scherpte in de videobeelden zijn boven verwachting.

Prijs-kwaliteitverhouding

Een budgettelefoon is een goed alternatief voor vlaggenschepen die een rib uit je lijf kosten. Natuurlijk kunnen ze qua prestaties niet tippen aan de topmodellen, maar ze kosten dan ook maar een fractie van de prijs. Als je je ogen goed de kost geeft, vind je meer dan genoeg smartphones in de prijscategorie tot ruwweg 250 euro. Om te kijken of Alcatel met haar Alcatel 3V het kaf van het koren weet te scheiden, leggen we hem naast vier andere betaalbare Android-telefoons.

De HTC Desire 12 bijt de spits af. Zoals je in onze review over deze jongen hebt kunnen lezen, waren we niet onverdeeld enthousiast. Vooral als het gaat om prestaties liet hij het afweten. Ook al heeft de Alcatel 3V veel gemeen met de instapper van HTC, toch zijn we meer te spreken over Alcatels telefoon. Voor zijn prijs levert de Desire 12 goede foto’s af, maar de Alcatel 3V doet er nog een schepje bovenop. Waar HTC een flinke misser mee begaat, is dat de Desire 12 op Android 7.1 Nougat draait. De Alcatel 3V wordt met Android 8.0 Oreo geleverd, inclusief vrij recente security patches. Het moge duidelijk zijn welke van de twee onze voorkeur heeft.

Alcatel 3V

Aan het begin van deze review schreven we al dat de Alcatel 3V een oogstrelend mooi design heeft. HMD Global houdt er met de Nokia 6 een hele andere filosofie op na. Waar Alcatel voor schoonheid kiest, leggen de Finnen de nadruk op degelijkheid. Dat voel je onmiddellijk zodra je beide toestellen in je handen houdt. De rekenkracht van beide toestellen is nagenoeg gelijk, maar toch lijkt het alsof de Nokia 6 een stuk sneller is. Dat komt omdat HMD geen ingrijpende schil over het besturingssysteem heeft gelegd, maar het bij stock Android houdt. Een ander voordeel daarvan is dat je met de Nokia 6 vaker updates ontvangt. Tevens krijg je bij HMD’s toestel extra werkgeheugen en twee keer zo veel opslagruimte.

De Huawei P10 Lite is weliswaar al enigszins op leeftijd, maar dat wil niet zeggen dat hij niet meer met de meute mee kan. Hij is enkele tientjes duurder dan de Alcatel 3V, maar voor dat geld krijg je een snellere processor, twee keer zoveel werkgeheugen en een volledig metalen body. Een dubbele camera is alleen in de duurdere toestellen van Huawei te vinden, dus daar heeft de Alcatel 3V een streepje voor. Daarentegen heeft Huawei’s middenklasser wel een NFC-chip. Daarmee kun je op meer dan 250.000 plekken in heel Nederland (maar ook daarbuiten) contactloos betalen.

Ook Samsung heeft telefoons in haar assortiment die in dezelfde prijsklasse vallen als de Alcatel 3V. Degene die hier momenteel het dichtst in de buurt komt, is de Samsung Galaxy A3 (2017). Voor net geen 200 euro krijg je een toestel met Super AMOLED-display, 1,6 GHz krachtige octa-core processor, USB-C aansluiting  en NFC. Wat je mist is een groot en modern beeldscherm. Ook de accucapaciteit van de Galaxy A3 (2017) laat te wensen over en bedraagt slechts 2350 mAh. Beide telefoons draaien op Android Oreo. Het maakt de keuze tussen de een of de ander er niet gemakkelijker op.

Alcatel 3V HTC Desire 12 Nokia 6 Huawei P10 Lite Samsung Galaxy A3 (2017)
Beeldscherm 6,00 inch 5,50 inch 5,50 inch 5,20 inch 4,70 inch
Resolutie 1080 x 2160 pixels 720 x 1440 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 402 ppi 293 ppi 401 ppi 424 ppi 312 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 7.0 (Nougat) Android 7.1 (Nougat) Android 7.0 (Nougat) Android 6.0 (Marshmallow)
Processor 1,4 GHz quad-core 1,5 GHz quad-core 1,4 GHz octa-core 2,1 GHz octa-core 1,6 GHz octa-core
Werkgeheugen 2 GB 3 GB 3 GB 4 GB 2 GB
Interne opslag 16 GB 32 GB 32 GB 32 GB 16 GB
Camera 12,00 megapixel 13,00 megapixel 16,00 megapixel 12,00 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht 155 gram 137 gram 169 gram 142 gram -
Stand-by tijd 500 uur - 768 uur - -
Spreektijd 840 minuten - 1080 minuten - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 217,00 Niet beschikbaar € 259,00 tot € 369,76 € 239,00 tot € 316,00

Conclusie

Na mijn aanvaring met de HTC Desire 12 was de moed me in de schoenen gezonken en had ik alle hoop verloren voor budgettelefoons. De Alcatel 3V heeft laten zien dat het ook anders kan. Om te beginnen ziet hij er zeer degelijk uit en zo voelt hij ook zo aan. Zijn glimmende jasje en aluminium behuizing geven hem een premium uitstraling. Tevens was ik positief verrast door de beeld- en videokwaliteit van de dubbele camera. Ook de portretmodus levert zeer aardige plaatjes af. Verder wordt hij met Android 8.0 Oreo geleverd en heeft hij een redelijk goede batterijduur. Maar het grootste pluspunt van de Alcatel 3V is zonder twijfel zijn kraakheldere, 6 inch grote Full HD+ display.

Natuurlijk heb ik ook wat op- en aanmerkingen. Zo is niet de snelste smartphone die ik heb gezien in zijn prijsklasse. Daarentegen presteerde hij het wel om grafisch zwaardere games te draaien, zij het met moeite. Daar gooide de Desire 12 de handdoek in de ring. Veel kwalijker vind ik het dat je maar 16GB geheugen krijgt. Daardoor moet je gegarandeerd binnen de kortste keren nieuwe opslagruimte kopen. De vingerafdrukscanner en gezichtsherkenningssoftware werken weliswaar, maar zijn erg traag en grillig.

Pluspunten Alcatel 3V

+ Mooi design
+ Groot en scherp beeldscherm
+ Goede camera
+ Vele beveiligingsopties
+ Dual-sim plus geheugenuitbreiding

Minpunten Alcatel 3V

- Slechts 16GB intern geheugen
- Ingrijpende skin
- Vingerafdrukscanner en Face Key zijn wispelturig

Alcatel 3V

Alcatel 3V review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden