Vergelijk 2.025.285 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Cat S61 review

Reviews Cat S61 review
Door , - 3 reacties

De Cat S61 is een multifunctionele smartphone. Er zijn maar weinig dingen die je met dit toestel niet kan. In deze review bekijken we wat de Cat S61 allemaal te bieden heeft qua hardware, software en kwaliteit. Uiteraard spelen we ook met de FLIR.

Stel, je koopt een smartphone. Hij is niet goedkoop, zo'n 900 euro maarliefst. Je bent er reuze blij mee, maar dan ga je er een keertje mee naar de wc. Je laat het ding per ongeluk uit je handen glippen en hij gaat richting de rand van de wc. De angst slaat je om het hart. Bij een normale smartphone zou je bang zijn dat de telefoon stuk ging. Bij de Cat S61 ben je bang dat je toiletpot sneuvelt.

De Cat S61 is een stevige telefoon. We hebben het getest, met het betere gooi- en smijtwerk. Die eigenschap, tezamen met een paar andere zoals de warmtegevoelige infraroodcamera, maken dat de Cat S61 is bedoeld voor een vrij selectief publiek. Maar dat betekent niet dat je er als gewone gebruiker niet een hoop lol mee kan hebben.

Vooraf hadden we een aantal belangrijke vragen. Zo vroegen we ons af of je nou echt kon zien wie een scheetje laat in een groep met behulp van de hittegevoelige camera. Ook vroegen we ons af of de luchtkwaliteit op de wc van kantoor nou echt zo erg was als we altijd vermoedden. De Cat S61 gaf ons ook antwoord op de vraag wie er verder van het koffiezetapparaat af zit. Terloops keken we ook nog even wat de Cat S61 als Androidtoestel te bieden heeft.

Cat S61

Beeldscherm

De Cat S61 is uitgerust met een beeldscherm van 5.2 inch. Dat krijgt een Full HD-resolutie mee, wat voor dagelijks gebruik meer dan prima is. Het scherm is niet al te groot, maar de behuizing eromheen des te meer. Het maakt dat het scherm er ene beetje klein uitziet als je de Cat in je handen hebt, maar je hebt ruimte genoeg om alles fatsoenlijk weer te geven.

Over het beeldscherm zit een Gorilla Glass 5-laag. Daarbovenop zit nog een screenprotector, die je er niet erg gemakkelijk afkrijgt. Dat betekent overigens niet dat een onzer redacteuren dat niet heeft geprobeerd. Het scherm heeft ook ondersteuning voor natte vingers én als je handschoenen aanhebt. Een tamelijk multifunctioneel scherm dus, dat desalniettemin niet onverwoestbaar is.

Tijdens een al te enthousiaste fotosessie kregen we het toch voor elkaar een kras op het scherm te krijgen. Althans, op de screenprotector. Dat ging echter eenvoudiger dan we hadden verwacht, en deed toch een beetje af aan het stevige imago. Gelukkig kan je de screenprotector vervangen. Moeten we die er wel eerst af krijgen.

Cat S61

Behuizing

Het mooiste onderdeel van de Cat S61 is natuurlijk de behuizing. Een handzame behuizing was duidelijk niet een van de grootste doelen bij het ontwerpen, want de Cat S61 is dik, zwaar en onhandig vast te houden. Bovendien past hij in het beste geval nogal slecht in je broekzak. Dat zijn allemaal nadelen, maar die hebben allen tezamen een groot voordeel: je kan de Cat S61 zonder een centje pijn laten vallen van een hoogte van 1.8 meter, zonder enige schade.

Het maakt verder ook niet uit waar je de Cat S61 laat vallen, want hij is stof- en waterdicht. Volgens de specificaties kan je er zelfs met een hogedrukspuit tegenaan, al hebben we dat niet aan een test onderworpen. Het laten vallen gebeurt overigens niet zo snel, want aan de achterkant zit een stevige rubberen laag die flink wat grip geeft. Door het geribbelde motief blijft er wel makkelijk rommel in hangen, maar dat spoel je er onder de kraan ook weer makkelijk vanaf.

Cat S61

De belangrijke poorten aan de boven- en onderkant worden beschermd door klepjes. Aan de bovenkant is dat een koptelefoonaansluiting, aan de onderkant een usb-c aansluiting. Aan de zijkant zit nog een klepje, met daarachter plek voor de microSD-kaart en simkaart. Dit klepje zul je vrijwel nooit openmaken, en dat is wel zo fijn. Het klepje onderop het toestel moet je echter wel met enige regelmaat openpeuteren. We vragen ons af of dat nog waterdicht blijft, na een jaar lang dat klepje eraf trekken.

Dat de Cat S61 bepaald geen handzaam toestel is, stipten we al aan. Vooral de dikte van de telefoon is daarbij van invloed. Qua hoogte en breedte komt de Cat S61 redelijk overeen met de gemiddelde grote smartphone, maar hij is bijna drie keer zo dik als de relatief dunne Motorola Moto Z3 Play. Dat maakt dat het toestel net niet lekker in je broekzak zit en is daarmee het enige nadeel aan de verder uitstekende behuizing.

Hardware

De Cat S61 wordt aangedreven door een Snapdragon 630. Dat is niet de snelste chipset die ze hebben bij Qualcomm, maar voor gemiddeld gebruik is het ruim voldoende. Met 4 GB aan werkgeheugen is het prima multitasken. De 64 GB aan opslagruimte voldoet voor de meeste mensen, maar zoals we al schreven kan dat nog worden uitgebreid met een microSD-kaartje. Ook kan je twee sim-kaarten kwijt in de Cat S61; het toestel is dual-sim.

Cat S61

Tot zover de 'reguliere' hardware. Er zit namelijk ook een goede hoeveelheid hardware op de Cat S61 die allerminst standaard is bij de telefoons die we normaliter reviewen. Te beginnen met de luchtkwaliteitssensor. Die zit aan de zijkant van het toestel en staat standaard aan op de achtergrond. Hij geeft een signaaltje als de luchtkwaliteit opeens erg verslechtert. In de app zelf zijn ook uitgebreid alle statistieken te bekijken waarin je kan zien wat de luchtkwaliteit vorige week was, in welke periodes van de dag je in slechte lucht zat en hoe lang precies. Op die manier kan je niet alleen zien of de luchtkwaliteit slecht is, maar ook op welke momenten van de dag je normaliter dit soort lucht tegenkomt, zodat je daar rekening mee kan houden. UIteraard kan de Cat S61 ook luchtvochtigheid en temperatuur meten, iets wat je ook niet vaak op smartphones tegenkomt.

CatS61-screenshot1  CatS61-screenshot2

Een ander vernuftig accessoire in de Cat S61 is de ingebouwde lasermeter. Zodra je die hebt gekalibreerd, kan je met enige precisie afstanden tot en met 8 meter meten. Meer dan 8 meter kan ook, maar dan gaat de betrouwbaarheid volgens Cat wel achteruit. Het kalibreren is een beetje ingewikkeld, maar zodra je dat hebt gedaan, kan je veel kanten op. Het enige dat we nog missen, is een simpele 'druk-op-een-knop-en-dit-is-de-afstand-app'. Dat had de praktische bruikbaarheid wellicht wat vergroot. In de tussentijd is het natuurlijk ook leuk om je kat er achteraan te laten rennen.

FLIR infraroodcamera

Het paradepaardje van de Cat S61 is met recht de aanwezige infraroodcamera te noemen. Daar schreven we bij de review van de voorganger, de Cat S60, al uitgebreid over. Er zijn een paar verbeteringen doorgevoerd. Zo ondersteunt de FLIR nu een hogere resolutie dan eerst. Er is ook een speciale modus toegevoegd waarmee je extra warme temperatuurmetingen kan doen. In deze speciale Fire-mode kan je temperaturen tot 400 graden meten.

De FLIR is vooral bedoeld voor professionele zaken, zoals kijken of een woning goed geïsoleerd is, welke electronische circuits opwarmen/aanstaan en meer van dat soort toepassingen. Gelukkig is het ook een uitstekend middel om te kijken hoe koud je bier is, en of je barbecue al op temperatuur is. Ook zie je eenvoudig of er net iemand op de wc is geweest of niet. Uiteraard was de hittegolf in Nederland ook erg prettig te duiden met de Cat S61.

FLIR wc FLIR trottoir FLIR flat FLIR bier

Batterij

Aan boord van de Cat S61 zit een behoorlijk grote 4500 mAh batterij. We snappen opeens waarom de S61 zo dik is. Zo'n enorme batterij, dan moet de accuduur ook wel goed zijn toch? Helaas is dat niet echt het geval. Althans, niet wat je zou verwachten op grond van de enorme batterij. De Cat S61 gebruikt namelijk ook behoorlijk wat energie. Zo gebruikt de FLIR-camera veel energie en is het continu meten van de luchtkwaliteit ook niet bepaald batterijvriendelijk.

Al met al deden we met een volle batterijlading meestal prima een hele dag, maar moesten we daarna wel opladen. Met zo'n enorme batterij hadden we eigenlijk verwacht wel wat prik over te hebben, maar dat was dus niet zo. Nou is dat uiteraard prima op te lossen met een externe accupack, maar het doet wel een beetje af aan het kwaliteitsgevoel.

Software

De Cat S61 draait op Android 8 Oreo, met geen noemenswaardige skin aanwezig. Er zijn uiteraard wel een paar apps aanwezig van Cat zelf, maar geen ingrijpende cosmetische veranderingen. Dat maakt dat Android er redelijk overzichtelijk en herkenbaar uitziet op de S61, zonder fratsen en overdadige filters die we op toestellen van Chinese oorsprong nog wel eens tegenkomen.

Qua bloatware is de S61 ook redelijk geciviliseerd. Je krijgt uiteraard diverse apps mee waarmee je de unieke functies van deze telefoon kan gebruiken. De app waarmee je de FLIR-camera bedient is daar het meest opvallende voorbeeld van. Het duurt overigens wel even voordat die app is opgestart, maar dat lijkt vooral toe te rekenen aan de cameratechniek, en niet zozeer aan de software.

Cat S61

De enige app die we enigszins als overbodig zouden kunnen aanduiden is de vooraf geïnstalleerde App Toolbox. Daarin staan allerlei apps die wellicht handig zijn voor de gemiddelde boer/bouwvakker/timmerman, maar al deze apps zijn uiteraard ook gewoon te vinden in de Google Play Store. Dat maakt het een tikje overbodig, al zal het voor sommige mensen zeker handig zijn dat dit soort apps gegroepeerd te vinden zijn.

Camera

De warmtegevoelige camera hebben we al uitgebreid besproken, maar de Cat S61 beschikt ook over een 'reguliere' camera van 16 megapixel op de achterkant. Daarmee kan je ook heel aardige foto's maken. Het zijn niet de allermooiste foto's die we ooit op een smartphone hebben gezien, maar ze kunnen er zeker mee door. Vooral als de belichting goed is, weet de S61 best scherpe foto's te produceren.

Cat S61 foto donut Cat S61 foto bloemen Cat S61 foto bomen Cat S61 foto boeventronie

Bij iets minder licht blijkt echter wel dat de camera in de S61 zich niet kan meten met die in bijvoorbeeld de Galaxy S9 of Mate 10 Pro. De S61 doet er iets te lang over om licht op te vangen, waardoor foto's al snel bewogen zijn wanneer je ze schiet in de automatische stand. Gelukkig is er een uitgebreide handmatige stand, waarmee je met enige moeite alsnog redelijke foto's kan produceren. Niet dat je deze camera natuurlijk ooit gaat gebruiken, met die FLIR-camera aan boord, maar dat terzijde.

Prijs/kwaliteitverhouding

Het is lastig de Cat S61 te vergelijken met andere smartphones, want we kennen geen enkele andere smartphone op de voorganger van de S61 na die van enigszins vergelijkbare specificaties is voorzien. Vooral de ingebouwde FLIR-camera speelt daarbij een rol. Een vergelijkbare losse module die je op je iPhone of Android kan aansluiten, kost in Nederland zo'n 480 euro.  Dat is een fors bedrag. Als je dus zo'n camera nodig hebt én je bent op zoek naar een nieuwe smartphone, dan is de Cat S61 een geweldige keus.

Heb je niet echt een FLIR-camera nodig, dan is het aan de rest van de Cat S61 om zijn prijskaartje van 900 euro te rechtvaardigen. De stevige behuizing is in ieder geval een voordeel dat we bij niet heel veel andere smartphones in deze mate terugvinden. CrossCall is de enige fabrikant die zulke stevige smartphones uitbrengt in Nederland, de incidentele Samsung Xcover-variant uitgezonderd. Wat echter niet vergeten moet worden is dat veel moderne smartphones door middel van een extreem stevig hoesje net zo valbestendig gemaakt kunnen worden als de Cat S61 af-fabriek is.

Cat S61

Een laserafstandmeter zoals je die vindt op de Cat S61 is ook los aan te schaffen, maar is niet zo duur als de warmtegevoelige camera. Ook hier zit de kracht van de S61 in het gecombineerde pakket. Hetzelfde geldt voor de luchtkwaliteitsmeter. Android 8 dat draait op een Qualcomm Snapdragon 630-chipset is precies het tegenovergestelde van een onderscheidende feature. Toestellen die daarop draaien zijn gemeengoed, en bovendien een stuk goedkoper dan 900 euro.

Al met al valt het wel te zeggen dat de Cat S61, met al zijn diverse kwaliteiten, een vrij aardige verhouding tussen prijs en kwaliteit weet te raken. Wel met de notitite dat het vooral interessant is voor mensen die toch al wegens hun werk of hobby aan het overwegen zijn een warmtegevoelige camera aan te schaffen. Die camera is ook leuk als je hem niet nodig hebt, maar wellicht een beetje overbodig.

Conclusie

De Cat S61 is een bijzondere telefoon. Er zijn een flink aantal interessante, unieke functies op de telefoon te vinden. Dan doelen we natuurlijk op de warmtegevoelige FLIR-camera, de lasermeter en de luchtkwaliteitsmeter. Dit alles zit in een behuizing die bewijsbaar tegen een stootje kan. Als je de Cat S61 gaat gebruiken waar hij voor bedoeld is, is dat wel zo handig.

Cat S61

De professional die deze features nodig heeft daargelaten, is de Cat S61 natuurlijk wel nog steeds een smartphone die 900 euro kost. Dat is erg veel voor een geinige camera en gemiddelde smartphone-hardware, dat ook nog eens is verpakt in een flink lompe behuizing. Dat betekent niet dat je de Cat S61 niet als smartphone dagelijks kan gebruiken, maar het maakt het er ook niet makkelijker op.

Al met al is de Cat S61 een uitstekend toestel. Hij beschikt over unieke features die ook nog eens goed werken. Dat alleen al is een flink applaus waard. Als smartphone is de S61 bruikbaar, maar zeker geen toonbeeld van gebruikersvriendelijkheid door zijn flinke formaat en de afwezigheid van een vingerafdrukscanner. Dat maakt dat het wellicht voor de gemiddelde gebruiker niet de beste keuze is, maar voor mensen die praktisch nut hebben aan de verschillende unieke features, een absolute must-buy.

+ Warmtegevoelige FLIR-camera
+ Zeer stevige behuizing
+ Draait Android 8 Oreo

- Niet goedkoop
- Geen vingerafdrukscanner

Cat S61 review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden