Vergelijk 2.225.821 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

HTC Desire 12 review

Reviews HTC Desire 12 review
Door ,

Bij GSMinfo.nl testen we niet alleen de duurste high-end vlaggenschepen. Ook de onderkant van de smartphonemarkt krijgt bij ons de aandacht die het verdient. In deze review staat de HTC Desire 12 centraal. Met zijn prijskaartje van nog geen 200 euro is het aantrekkelijke budgettelefoon voor wie niet veel wil of kan besteden aan een smartphone. Onze ongezouten mening over de Desire 12 lees je in dit artikel.

Het gaat al jaren niet al te best met HTC. Dat wil zeggen, met de smartphoneafdeling: met andere bedrijfstakken gaat het gelukkig een stuk beter. Kwartaal op kwartaal horen we dat de mobiele divisie van het technologiebedrijf uit Taiwan verlies lijdt. Volgens de laatste cijfers was de omzet in mei met 46 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dergelijke cijfers zijn helaas voor HTC geen uitzondering, maar aan de orde van de dag.

Het beeld moge duidelijk zijn: HTC slaagt er niet in om consumenten warm te laten lopen voor haar telefoons. Aan de specificaties ligt het niet, want die zijn bij de meeste toestellen top-of-the-line. Dat geldt ook voor de in mei gelanceerde HTC U12 Plus. Aan het design kan het ook niet liggen, want HTC gebruikt premium materialen voor haar telefoons. En zeg nou zelf, de HTC U12 Plus Translucent Blue ziet er toch adembenemend uit met zijn transparante paneel aan de achterkant? Mogelijk heeft het geringe succes van de vlaggenschepen met het prijskaartje te maken. Je moet immers een aardige duit op tafel leggen als je een toptoestel van HTC wil rondlopen. En dat hebben consumenten er kennelijk niet voor over. Of ze nemen voor hetzelfde geld liever een smartphone van Samsung of Apple.

Misschien heeft HTC meer geluk in het budgetsegment. Om te kijken of de telefoons van HTC aan de onderkant van de markt waar voor hun geld bieden, gingen we aan de slag met de HTC Desire 12. In onze review komen vanzelfsprekend alle aspecten aan bod: de buitenkant, binnenkant, camera’s, software en prestaties in praktijk. Tevens leggen we hem naast een aantal andere budgettelefoons om te kijken hoe de Desire 12 zich staande weet te houden. In de conclusie maken we de balans op.

Strak in zijn vel

De HTC Desire 12 valt onmiddellijk op door zijn mooie rondingen. Op het eerste gezicht lijkt het alsof je naar een vlaggenschip kijkt. Zodra je hem vastpakt word je terug de realiteit in geslingerd. Wat op een glazen achterkant lijkt, is in werkelijkheid niets meer dan verhard plastic met een hoog glansgehalte. Ook de knoppen aan de zijkant zijn van polycarbonaat gemaakt. Bij de eerste aanraking voel je meteen dat je een budgettelefoon vasthoudt. Dit heeft één voordeel: hij is minder broos dan smartphones met een glazen behuizing en dat juichen we uiteraard toe. Keerzijde is dat het toestel een echte vingerafdrukkenmagneet is, zoals je op de onderstaande foto ziet.

HTC Desire 12

We kunnen niet ontkennen dat de Desire 12 wat goedkoop aanvoelt, maar toch ligt hij zeer prettig in de hand. Dat heeft te maken met de rondingen die we in de vorige alinea al even noemden. Scherpe randen en hoeken zul je niet vinden op de Desire 12 en dat merk je bij alles wat je doet. Helaas zagen wij na een paar dagen al kleine krasjes op de achterkant. Deze zijn niet ontstaan door een sleutelbos, maar door alledaags gebruik: in en uit je broekzak trekken, op bureau leggen en weer oppakken. Een cover kan dus geen kwaad, al was het maar om hem mooi glanzend te houden.

Helaas heeft de Desire 12 geen vingerafdrukscanner, maar dat kunnen we vergeven in deze prijsklasse. Hetzelfde geldt voor de USB-C aansluiting, NFC-chip of enige vorm van waterbestendigheid. Wat hij daarentegen wel heeft is een hoofdtelefoonaansluiting, iets wat steeds meer fabrikanten weglaten bij hun nieuwste toestellen. Onderop vinden we de mono speaker. Het geluid dat hieruit voortkomt is verre van briljant en heeft geen duidelijke signatuur. Als je muziek wilt luisteren, kun je maar beter je oordopjes gebruiken. Dan klinkt het een stuk beter.

De primaire camera is netjes linksboven in de hoek weggewerkt. Hij steekt wel iets uit de behuizing, maar gelukkig niet al te veel waardoor hij niet gaat wiebelen als je hem op tafel legt. Waar we ons wel zorgen over maken is het afdekplaatje over de lens: het voelt aan alsof deze van plastic is. Dit materiaal is vrij gevoelig voor krassen. Als je deze ergens niet wilt hebben, is dat wel bij de camera omdat je het risico loopt dat de plaatjes die je schiet een waas over het beeld leggen. Dat is de enige echt kritische noot die we over het design van de Desire 12 kunnen maken.

Prima scherm

In tegenstelling tot veel budgettelefoons heeft het beeldscherm van de HTC Desire 12 een 18:9 verhouding. Dit betekent niet automatisch dat de randen rondom het scherm flinterdun zijn. Integendeel, die zijn behoorlijk fors. Het display is verlengd en dat zie je voornamelijk aan de bovenkant. Onder het scherm heeft de Desire 12 een behoorlijke kin. Vind je inkepingen boven in het scherm helemaal niks? Dan doet het je vast deugd dat HTC’s toestel geen notch heeft. De schermresolutie bedraagt 720 bij 1440 pixels, ook wel HD+ genoemd. Het scherm zelf is 5,5 inch in doorsnee.

HTC Desire 12

Het scherm van de Desire 12 is prima voor zijn prijsklasse, maar meer ook niet. Het is niet zo dat kleuren van het scherm spatten of dat hij uitstekende contrasten en zwartwaarden heeft. De videokwaliteit is redelijk. Het scherm is ook niet dusdanig groot dat het uitnodig om urenlang naar YouTube of Netflix te kijken. Als het zonnetje fel schijnt, kun je maar beter een schaduwrijk plekje opzoeken: dan is het scherm een stuk beter te lezen.

Niet alle apps zijn geoptimaliseerd voor de 18:9 beeldverhouding, wat betekent dat je zwarte balken aan de onder- en bovenkant overhoudt. YouTube kan hier wel mee overweg en geeft je de optie om het beeld schermvullend te maken. Dat betekent wel dat je een deel van de video aan de onder- en bovenkant verliest. Het is dus kiezen of delen. Via het instellingenmenu kun je aangeven welke apps gebruik mogen maken van de volledige schermgrootte, maar dan moet je wel goed zoeken welke applicaties hier voor in aanmerking komen.

Ondermaats

Als we een kijkje onder de motorkap nemen, zien we componenten die bij een budgettelefoon passen. Te beginnen bij de chipset. Deze is niet afkomstig van Qualcomm, maar MediaTek. De MT6739 bestaat uit vier kernen (quad-core) die kloksnelheden tot 1,3 GHz halen. Dat zijn geen snelheden waar je van achterover valt, maar zijn zoals gezegd typerend voor goedkopere telefoons. De processor wordt bijgestaan door PowerVR GE8100 GPU en 3GB aan werkgeheugen. De hoeveelheid opslagcapaciteit die je van HTC krijgt bedraagt 32GB. Daarvan lever je ongeveer 5,5GB van in voor het besturingssysteem en de apps die vooraf zijn geïnstalleerd. Al met al houd je heel wat over voor eigen gebruik, zeker als je dat met toestellen van andere fabrikanten vergelijkt.

Dat je van een low-end smartphone geen wonderen mag verwachten spreekt voor zich. Desondanks stelde de Desire 12 zwaar teleur. Of je nou door de instellingen bladert, een webpagina laadt, een app opstart of een foto schiet, bij alles wat je doet heeft het toestel moeite om je bij te benen. Niks gaat snel en soepel, maar verloopt met horten en stoten.

HTC Desire 12

Als je af en toe een spelletje speelt op je smartphone, kun je de Desire 12 maar beter links laten liggen. Wat we in onze testperiode zagen was ronduit afgrijselijk. Vrijwel geen enkele game draaide dusdanig dat je lekker even ongestoord kunt gamen. Bij het spel PUBG was het zelfs zo erg dat ons personage niet eens in beeld verscheen, maar alleen zijn haar. Bovendien crashte de game zo vaak (en snel) dat we nauwelijks hebben kunnen spelen. Zelfs Subway Surfers, een spel dat geoptimaliseerd is voor smartphones met Android Go, had zichtbaar moeite om te draaien. Persoonlijk heb ik zelden een telefoon gezien die zo slecht overweg kan met games.

Als we een smartphone onder handen nemen, kijken we ook naar de batterijduur. Ondanks het relatief kleine beeldscherm met lage schermresolutie houdt de Desire 12 het amper een dag uit. De accucapaciteit is slechts 2730 mAh, wat zelfs voor een budgettelefoon aan de lage kant is. Rond etenstijd was het toestel vaak al aan het einde van zijn Latijn. Voor opladen moet je echt de tijd uittrekken. Doordat een USB-C poort ontbreekt, hij geen snelladen ondersteunt en de output van de meegeleverde oplader slechts 5 watt bedraagt, ben je zo’n twee-en-een-half uur bezig voordat hij weer volledig op krachten is (van nul tot honderd procent).

Als goedmakertje biedt de Desire 12 ruimte voor twee nano-simkaarten en microSD-kaart, maar dat is een schrale troost. Telefoons in het low-end en mid-range segment bieden deze mogelijkheid wel vaker. Daarmee onderscheidt de Desire 12 zich dus nauwelijks.

Verouderde software

Ook over de software zijn we niet te spreken. Van een smartphone die in maart 2018 is gepresenteerd, verwacht je niet dat deze op Android 7.1.1 Nougat draait. Deze Android-versie werd in oktober 2016 gelanceerd en is dus al meer dan anderhalf jaar oud. Het klopt in onze ogen niet dat een gloednieuwe telefoon op zo’n hopeloos verouderde versie van Google’s besturingssysteem draait. Je begint dus met een gigantische achterstand. En de kans dat je deze ooit gaat inhalen is nihil.

Doordat de Desire 12 op Android Nougat draait, mis je de nieuwste Android-features. Smart Text Selection is nergens te bekennen. Dat geldt ook voor zaken als Notification Dots en picture-in-picture modus. We zien het niet gauw gebeuren dat HTC een software-update naar Android Oreo uitrolt. Android P kun je dus wel helemaal op je buik schrijven. Wat betreft beveiligingsupdates is HTC wel redelijk up-to-date. Het beveiligingsniveau dateert 5 maart 2018. Of we nieuwe security updates kunnen verwachten in de toekomst is onbekend, daar geeft HTC helaas geen duidelijkheid over. Wij hebben er in ieder geval een hard hoofd in. Of de uitrol ervan moet eens per kwartaal gebeuren, maar ook daar zetten wij onze vraagtekens bij. Op softwaregebied is de Desire 12 niet echt toekomstbestendig.

HTC Desire 12

Ook HTC heeft wat van haar eigen software meegeleverd met de Desire 12. Door van het hoofdscherm van links naar rechts te swipen, beland je in het nieuwsoverzicht van Blinkfeed. Net als Google probeert HTC je hiermee de belangrijkste nieuwskoppen voor te schotelen om jou in je informatiebehoefte te voorzien.

Ook Sense Companion is wederom van de partij. HTC probeert je hiermee tips en trucs te geven die gebaseerd zijn op je locatie, het tijdstip en de manier waarop je het toestel dagelijks gebruikt. Als er bijvoorbeeld een afspraak in je agenda staat geeft Sense Companion je een seintje wanneer je moet beginnen met opladen om ervoor te zorgen dat hij dan vol is. Of dat je niet moet vergeten om een powerbank mee te nemen naar je afspraak. Tevens monitort Sense Companion de staat en gezondheid van je toestel. Wanneer je bepaalde apps lange tijd niet gebruikt, zal hij voorstellen om deze te verwijderen. Handig? Misschien. Revolutionair? Zeker niet.

Camera

Uiteraard hoef je geen dubbele camera’s te verwachten bij een budgettelefoon. De HTC Desire 12 heeft voor- en achterop dan ook een single-lens camera. De selfiecamera heeft een resolutie van 5 megapixels met f/2.4 diafragma. Achterop vinden we een 13-megapixelcamera met f/2.2 en LED-flitser. De camera-interface is minimalistisch ingericht en biedt dan ook nauwelijks tot geen mogelijkheden voor eigen instellingen. HDR aan of uit, flitser aan of uit en de resolutie en daarmee houdt het op. Betekent dit dat we geen hoge verwachtingen mogen hebben van de beeldkwaliteit?

Zeker niet. Eerlijk is eerlijk: het is niet realistisch om te verwachten dat je professioneel ogende kiekjes schiet met de Desire 12. Over het algemeen zijn we behoorlijk tevreden over de foto’s die de camera’s afleveren. Bij contrastrijke foto’s hebben de camera’s zichtbaar moeite: overbelichting loert dan om de hoek. Tegelijkertijd zie je dat de hoeveelheid details verdwijnen in de schaduwrijke gebieden. Op donkere plekken krijg je ruis te zien, maar dat is alleen echt te zien als je daar op inzoomt. Als je overdag bij voldoende zonlicht foto’s schiet, zien de plaatjes er verrassend scherp uit. Let wel op dat je het toestel goed vasthoudt als je fotografeert: de Desire 12 heeft immers geen enkele vorm van beeldstabilisatie.

HTC Desire 12 HTC Desire 12 HTC Desire 12 HTC Desire 12 HTC Desire 12

Bij één van onze foto’s zagen we flink wat artifacts opduiken. Als je goed kijkt naar de mannetjes op het verkeersbord, zie je wat we bedoelen. De contouren zijn wazig en het lijkt net alsof iemand een slechte kopie heeft gemaakt van deze laag in Photoshop. Bij de bladeren boven het bord zien we precies hetzelfde effect. Als je daarentegen naar de paal kijkt of de bladeren aan de rechterzijkant, zie je dat deze elementen scherp zijn.

Als je een video opneemt, merk je direct dat de Desire 12 geen optische of elektronische beeldstabilisatie heeft. Zelfs als je tijdens het filmen stilstaat, komt je video schokkerig uit de verf. De autofocus heeft ook zichtbaar moeite met scherpstellen. Je ziet hem voortdurend in beeld verspringen om scherp te stellen. Kleuren zijn dof en echte details zijn moeilijk te spotten, zeker op de donkere plekken. De onderstaande video is in Full HD met een snelheid van 30 fps opgenomen.

Prijs-kwaliteitverhouding

De HTC Desire 12 is uiteraard niet de enige in zijn soort. Aan de onderkant van de smartphonemarkt zijn genoeg alternatieven te vinden die je voor ongeveer 200 euro in huis haalt. We noemen er hier een paar, inclusief hun sterke en zwakke punten.

De Motorola Moto E5 Plus is een gloednieuwe telefoon van Motorola. Eén van de uitblinkers van dit toestel is zonder twijfel zijn reusachtige 5000 mAh batterij. Een gemiddelde gebruiker hier kan makkelijk twee dagen mee vooruit. Het 5,99 inch grote scherm met HD+ resolutie is significant groter dan de Desire 12. De hoeveelheid opslagcapaciteit en werkgeheugen zijn gelijk. Wat de Moto E5 Plus wel heeft en ontbreekt bij HTC’s budgettelefoon, is een vingerafdrukscanner. De Qualcomm Snapdragon 425 is een fractie krachtiger dan de MT6739. Belangrijker dan de rekenkracht is de kans dat je software-updates ontvangt. Die ligt bij chipsets van Qualcomm een stuk hoger.

HTC Desire 12 Motorola Moto E5 Plus Nokia 6 Huawei P Smart Sony Xperia L2
Beeldscherm 5,50 inch 5,99 inch 5,50 inch 5,65 inch 5,50 inch
Resolutie 720 x 1440 pixels 720 x 1440 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 2160 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 293 ppi 269 ppi 401 ppi 427 ppi 267 ppi
Besturingssysteem Android 7.0 (Nougat) Android 8.0 (Oreo) Android 7.1 (Nougat) Android 8.0 (Oreo) Android 7.1 (Nougat)
Processor 1,5 GHz quad-core 1,4 GHz quad-core 1,4 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core 1,5 GHz quad-core
Werkgeheugen 3 GB 3 GB 3 GB 3 GB 3 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 32 GB 32 GB 32 GB
Camera 13,00 megapixel 12,00 megapixel 16,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht 137 gram 197 gram 169 gram 143 gram 178 gram
Stand-by tijd - - 768 uur 482 uur -
Spreektijd - - 1080 minuten 1020 minuten -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 217,00 € 169,99 Niet beschikbaar € 155,00 tot € 259,00 € 149,00

Een van de meest geanticipeerde smartphones van 2017, was de Nokia 6. Naast een oerdegelijke aluminium behuizing heeft hij veel gemeen met de Desire 12, waaronder het 5,5 inch grote scherm en hoeveelheid werkgeheugen en opslagruimte. Toch gaat onze voorkeur uit naar de Nokia 6. Naast een steviger design wordt hij met stock Android geleverd en heeft HMD Global een smetteloze reputatie als het gaat om het uitrollen van updates. Zo kun je hem inmiddels upgraden naar de nieuwste Android-versie. Daarnaast is de accucapaciteit niet alleen groter, maar is hij ook een stuk sneller opgeladen dankzij Quick Charge 3.0. Qua prestaties laat hij de Desire 12 ver achter zich. Als je goed zoekt op internet vind je hem al voor hetzelfde geld en minder als HTC’s middenmoter.

Zoek je een telefoon met een andere look and feel in deze prijsklasse? Dan is de Huawei P Smart wellicht de moeite waard. Over het besturingssysteem heeft Huawei haar eigen Android-skin gegoten: EMUI 8. Net als de Desire 12 heeft hij een voorkantvullend scherm met 18:9 verhouding. Daaronder vinden we specs die qua prestaties gewaagd aan elkaar gewaagd zijn. Grote verschil is dat de P Smart achterop een dubbele camera heeft die portretfoto’s met bokeh-effect kan schieten. De algehele kwaliteit van de camera’s is in één woord prima, zoals Tom schreef in zijn review over de P Smart.

Voor iets meer dan 200 euro heeft Sony ook een interessant alternatief voor de Desire 12: de Sony Xperia L2. De componenten onder de motorkap zijn bijna gelijk. Zo heeft Sony’s toestel bijvoorbeeld ook een chipset van MediaTek in combinatie met 3 GB RAM en 32 GB geheugen. De primaire camera heeft eveneens een resolutie van 13 megapixels. De resolutie van de front-facing camera van de L2 is daarentegen net iets hoger: 8 megapixels in plaats van 5. Je beschikt daarentegen wel over NFC en USB-C, zaken die bij de Desire 12 ontbreken. Helaas draait Sony’s toestel ook op een verouderde Android-versie. Wat dat betreft zijn beide toestellen aan elkaar gewaagd. Als je het design van de L2 je meer aanspreekt en het niet erg vindt om daarvoor enkele tientjes meer te betalen, dan is Sony’s telefoon zeker het overwegen waard.

HTC Desire 12

Conclusie

Tijd om de balans op te maken. Als je deze review aandachtig hebt gelezen, weet je dat we niet onverminderd enthousiast zijn over de HTC Desire 12. Hij heeft zijn goede en slechte kanten. Het beeldscherm is daar een voorbeeld van. Een doorsnee van 5,5 inch is niet gigantisch, maar daarin schuilt juist de kracht. Daardoor is hij lekker compact en neem je hem overal makkelijk mee naar toe. Probeer dat maar eens bij een 6 inch grote telefoon. Het display is eveneens lekker scherp, al moeten we eerlijk toegeven dat het in het felle zonlicht soms wat lastig te lezen is. De plaatjes die de camera’s afleveren zijn weliswaar niet briljant, maar dik in orde voor een telefoon in deze prijsklasse.

Er zijn ook genoeg zaken waar we gemengde gevoelens bij hebben. De Desire 12 ziet er goed uit van de buitenkant en ligt goed in de hand, maar voelt wel ontzettend goedkoop aan doordat hij plastic is. Bovendien merkten we dat je bij het minste of geringste al krassen kunt krijgen aan de achterkant. De batterijduur is verre van indrukwekkend en hield het rond het avondeten vaak al voor gezien bij intensief gebruik. Van de prestaties van de quad-core processor van MediaTek gingen onze nekharen overeind staan. Vrijwel geen enkele game draaide fatsoenlijk met de chipset en alles ging op z’n elfendertigst. En dat hij met zwaar verouderde Android-software wordt geleverd is onvergeeflijk in onze ogen.

De Desire 12 haal je voor een habbekrats in huis, maar in onze ogen zijn er betere alternatieven op de markt. Uiteindelijk betaal je een hoge prijs in termen van gebruiksgemak. Hij krijgt van ons weliswaar een voldoende, maar met de hakken over de sloot.

Pluspunten HTC Desire 12:

+ Compact en scherp beeldscherm
+ Camera

Minpunten HTC Desire 12:

- Krasgevoelig design
- Matige accuduur
- Slechte prestaties
- Android 7.1 Nougat is gedateerd

HTC Desire 12

HTC Desire 12 review score

6
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden