Vergelijk 3.377.544 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

OnePlus 6 review

Reviews OnePlus 6 review
Door ,

OnePlus heeft met de OnePlus 6 de eerste officiële stappen gezet in Nederland. Een flinke stap, maar wat ons betreft een goede. De OnePlus 6 scoort op papier hoge ogen en in deze review gaan we kijken of dat in de praktijk ook het geval is lees je in deze review.

De Chinese uitdager OnePlus presenteert al een aantal jaren smartphones die de strijd aangaan met de grote jongens. Die strijd vechten ze vooral door qua prijs lager te gaan zitten dan de concurrentie. Wat specificaties betreft hebben ze in ieder geval de toestellen uitgerust met goei spul. Dat wil zeggen dat de processor iedere keer uitzonderlijk snel was, de accu overvloedig en de software gestroomlijnd. Met de OnePlus 6 heeft het bedrijf dezelfde aanpak gehanteerd.

Op papier komt het toestel goed voor de dag. Maar of dat in de praktijk ook zo is gaan we nog bekijken. OnePlus is een Chinees bedrijf en tot voor kort waren de smartphones ook niet officieel te koop in Nederland, in ieder geval niet voor de prijs die OnePlus er zelf voor vroeg. Inmiddels zijn de telefoons gewoon bij Nederlandse webshops te krijgen, des te meer reden om de nieuwste telg eens onder de loep te nemen. Is de OnePlus 6 een heuse flagship killer? Of komt het toestel iets tekort?

OnePlus 6

Ontwerp

Wat het uiterlijk betreft lijkt de OnePlus 6 veel op andere smartphones en tegelijkertijd ook niet. De 6 heeft een langere 18:9-beeldverhouding maar het toestel voelt ietsje breder aan dan dat. Dat is niet per se iets negatiefs, de OnePlus 6 voelt robuust aan, mede door het gewicht. Het toestel dat wij hebben is de zogeheten Midnight Black-variant. Dat houdt in dat de achterkant voorzien is van wat lijkt op een laag melkglas. Daardoor is het toestel wat gladder dan de Mirror Black-versie maar het trekt ook amper vingerafdrukken aan.

Aan de voorkant heeft de OnePlus 6 een inkeping of notch in het scherm zitten. In die notch zitten de luidspreker en selfiecamera. Onder het scherm zit nog een dun zwart randje dat ietsje dikker is dan de rand om het scherm heen. Aan de linkerkant van het toestel zitten de volumetoetsen terwijl aan de rechterkant wat meer zit. Boven de ontgrendelknop zit een buitengewoon handig schuifje waarmee je zonder te kijken kunt wisselen van geluidsprofiel. Dat wil zeggen dat wanneer het schuifje op de onderste stand staat ook alle volumes aanstaan, dus beltonen en mediavolume. Op de middelste stand gaat het toestel op de trilstand, waarbij ook het mediavolume wordt gedempt. De bovenste stand zorgt er voor dat er bij een melding geen trilling of geluid is. Een simpele, maar hele fijne toevoeging aan de smartphone.

OnePlus 6

Op de achterkant zit de dubbele camera van de OnePlus 6 achter een krasbestendig glasplaatje, hierdoor blijven de lenzen ongehinderd bij het maken van foto's. Daaronder vinden we een kleine ledflitser met weer daaronder de vingerafdrukscanner. De scanner zit op een haast ideale hoogte en leest je vinger snel en nauwkeurig. Midden achterop het toestel ziet het OnePlus logo. Aan de onderkant van de 6 zit in het midden een usb-c-aansluiting die wordt geflankeerd door een 3,5mm-aansluiting voor koptelefoons, en aan de andere kant de multimedia-speaker.

Beeldscherm

De OnePlus 6 heeft een 6,28 inch OLED-display met 1080 bij 2280 pixels. Dat komt neer op een FHD+-resolutie. In het scherm zit een notch, dat wil zeggen dat het scherm niet geheel rechthoekig is. Aan de bovenkant van het scherm zit een kleine uitsparing met daarin een camera, luidspreker en een lichtsensor. Links en rechts daarvan loopt het scherm gewoon door. Dat lijkt op het eerste gezicht helemaal niet zo praktisch, er zijn namelijk niet zo veel filmpjes te vinden waar een hap uit is genomen. Toch went het heel snel. In de extra ruimte worden de tijd, notificaties en geluidsprofielen afgebeeld. Doordat deze icoontjes niet in het rechthoekige gedeelte van het scherm staan kun je nog meer informatie kwijt op het beeld.

Doordat het scherm wordt verlicht met OLED-technologie is het zwart ook echt zwart. Wanneer de OnePlus 6 zwart moet afbeelden gaan de verantwoordelijke pixels simpelweg uit. Dat zorgt ervoor dat de zwarte stukken van het scherm dieper zwart geven en tegelijkertijd gebruikt het scherm minder stroom, wat de accuduur weer ten goede komt. Zoals wel meer voorkomt, loopt het zwart een beetje door wanneer de helderheid van het scherm laag is ingesteld. Over het algemeen heb je hier echter geen last van.

OnePlus 6

Het scherm van de OnePlus 6 is aardig scherp en het ook de helderheid kan flink worden opgeschroefd. Wanneer de volle zon op het scherm staat kun je de telefoon nog steeds gewoon gebruiken. Ook het kijken van een flimpje of een serie geeft geen problemen. Wanneer je in een wat donkerdere omgeving bent gaat de helderheid niet zo ver omlaag als je misschien zou willen. De OnePlus 6 heeft, zoals veel moderne smartphones, een nachtstand die een stuk blauw wegfiltert en de helderheid nog iets verlaagt. Toch hebben wij nog een extra app geïnstalleerd om net wat minder nits in onze ogen te krijgen.

Camera

Op het gebied van de camera heeft OnePlus eerder niet geweldig gepresteerd. Dat wil niet zeggen dat eerdere smartphones verschrikkelijke foto's maakten, maar het was steeds geen vergelijk met de andere toppers. Terwijl de rest van de hardware wel de strijd aan kon. Bij de OnePlus 6 zit het wel snor. De 6 is voorzien van een dubbele camera. De ene sensor telt 16 megapixels en de ander 20. Samen zorgen deze camera's voor mooie en scherpe foto's met veel natuurlijk contrast. Ook kleuren worden goed weergegeven.

Oneplustest Oneplustest Oneplustest Oneplustest Oneplustest Oneplustest

De beide lenzen hebben verschillende brandpuntsafstanden. Dat wil zeggen dat de één wat verder is ingezoomd dan de ander. Hierdoor kun je een 2x zoom gebruiken zonder kwaliteit te verliezen. Dat is een nette zoom en in de praktijk werkt het ook heel handig. Daarnaast heeft de OnePlus 6 ook een portretmodus die ervoor zorgt dat je onderwerp scherp op de foto komt terwijl de achtergrond dof wordt en dat werkt eigenlijk best goed.

Filmen gaat uitstekend met de OnePlus 6. Dat kan in 1080p en 4K, met beide de mogelijkheid om in 60 beelden per seconde te filmen. Bij een 4K-resolutie doet de beeldstabilisatie het iets minder goed maar deze is er zeker nog. Ook bij het filmen worden de kleuren goed weergegeven en het beeld is haarscherp. Er staan steeds meer 4K-beeldschermen in de Nederlandse woonkamers waarmee de filmpjes echt tot hun recht komen.

Kloppend hart

Wat rekenkracht betreft is de OnePlus meer dan ruim uitgerust. Het kloppende hart van de 6 is een Snapdragon 845, geholpen door een Adreno 630 GPU en 8GB werkgeheugen. De Snapdragon 845 is zo snel dat je eigenlijk niet doorhebt hoe snel deze processor precies is. Dat merk je oveigens ook in het gebruik. We hebben geen enkele keer hoeven wachten op een app of op het besturingssysteem. Zelfs bij het gebruik van een zwaar programma of meerdere apps tegelijkertijd heeft de OnePlus 6 niet gehaperd. Deze chip zal ook niet heel gauw merkbaar langzamer worden.

OnePlus 6

De razendsnelle processor wordt van stroom voorzien door een accu met een capaciteit van 3300 mAh. Geen gigantische accu maar op papier ruim genoeg. In de praktijk valt dat echter tegen, Hoewel de OnePlus 6 het wel een dag volhoudt kom je niet veel verder dan dat. Als je een beetje een fanatieke gebruiker bent dan zul je ook gedurende dag misschien even moeten bijladen om met iets meer gemoedsrust de avond in te gaan. Gelukkig is de OnePlus 6 wel uiterst snel op te laden, na een kwartier aan de lader kun je de dag met vertrouwen in je accu afmaken.

Oxygen OS

In principe draait de OnePlus 6 op Android 8.1 Oreo. Toch heeft OnePlus het besturingssysteem naar eigen wil aangepast. De 6 mag het doen met OxygenOS versie 5.1.6. Bij eerdere versies van het besturingssysteem waren de verschillen met stock Android goed merkbaar. De programmeurs hadden daarbij ietsje meer rekening gehouden met de gebruiker dan die van Android. Bij OxygenOS 5.1.6 zijn die verschillen eigenlijk minimaal. Er zijn een paar icoontjes veranderd, opties toegevoegd om de fysieke schuif te bedienen en je kunt kiezen welke notificaties er naast de notch verschijnen. Verder voelt het niet anders dan Android.

Dat OxygenOS veel op Android lijkt bedoelen we niet negatief. Het besturingssysteem werkt heel intuïtief en vlot. Het Always-On Display werkt ook heel fijn, wanneer je het hebt ingesteld kun je het toestel optillen om te zien of je meldingen hebt ontvangen en natuurlijk ook hoelaat het is. Hierdoor hoeft niet het hele scherm aan en gezien het een OLED-scherm is verbruik je hiermee een stuk minder stroom. Gelukkig volgt OnePlus Google wanneer het gaat om bloatware. De OnePlus 6 heeft namelijk alleen een paar essentiële apps van het bedrijf meegekregen.

OnePlus 6

Prijs-kwaliteitverhouding

Hoewel de OnePlus 6 behoorlijk wat te bieden heeft voor de prijs die ze vragen, is het een goed idee om rond te kijken naar wat er nog meer te vinden is. De OnePlus 6 heeft een loeisnelle processor en een uitstekende camera. We hebben een aantal smartphones uitgezocht die qua prijs of prestaties wedijveren met de OnePlus 6.

Door veel kenners benoemd als de beste Android smartphone van 2018, en dat terwijl we nog niet eens op de helft zijn. De Samsung Galaxy S9 heeft net als de OnePlus 6 een kei van een processor. De S9 heeft een camera met een variabel diafragma waardoor er meer of minder licht op de sensor kan komen. Daarmee maakt de S9 goede foto's. Ook is de S9 draadloos op te laden, en dat is toch ook wel fijn. Bij de lancering was de S9 een stuk duurder dan de OnePlus 6, maar inmiddels zijn de prijzen flink gedaald.

OnePlus 6 Samsung Galaxy S9 Apple iPhone 8 Honor 10
Beeldscherm 6,28 inch 5,80 inch 4,70 inch 5,84 inch
Resolutie 1080 x 2280 pixels 1440 x 2960 pixels 750 x 1334 pixels 1080 x 2280 pixels
Pixeldichtheid 402 ppi 568 ppi 326 ppi 432 ppi
Besturingssysteem Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Apple iOS 11 Android 8.1 (Oreo)
Processor 2,8 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core - 2,4 GHz octa-core
Werkgeheugen 6 GB 4 GB 2 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 64 GB 64 GB
Camera 16,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 177 gram 163 gram 148 gram 153 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - 840 minuten -
Met abonnement Vanaf € 22,50 per maand Vanaf € 28,00 per maand Vanaf € 26,50 per maand Niet beschikbaar
Los toestel € 409,00 tot € 465,00 € 489,00 tot € 949,00 € 429,00 tot € 939,00 € 324,00 tot € 354,00

Als je meer heil ziet in een ander besturingssysteem kom je al snel uit op de Apple iPhone 8. Aan snelheid heeft de iPhone in ieder geval geen gebrek. De software van Apple is fijn in gebruik en heeft relatief weinig poespas. De foto's die de iPhone 8 maakt zijn trouwens ook erg mooi. Wel ligt het opslaggeheugen van de iPhone vast wanneer je het toestel koopt, dus als je meer nodig hebt kun je er geen MicroSD-kaartje bijstoppen.

Tot slot is er ook een goedkopere optie. De Honor 10. Honor heeft het toestel voorzien van dezelfde processor als in de Huawei P20 Pro terwijl de Honor 10 een stuk goedkoper is. De Honor 10 is ook voorzien van uitstekende camera's die mooie plaatjes schieten. Het is met de Honor 10 misschien wel even wennen aan het kleurrijke besturingssysteem. Verder is het toestel uitgerust met een mooi FHD+-beeldscherm. Al met al niet verkeerd voor dat prijsje.

Conclusie

OnePlus heeft een mooi uitziende smartphone, die prettig in de hand ligt, uitgebracht met een praktische insteek. Het schuifje aan de zijkant werkt enorm handig en zo kun je ook in je broekzak snel je telefoon op stil zetten in de bioscoop zonder jezelf en anderen te verblinden. De OnePlus 6 heeft ook een kei van een processor die werkelijk onvermoeibaar is. Je zult nooit op je app hoeven wachten, hoe zwaar deze ook is.

OnePlus 6

De software van de OnePlus 6 is overzichtelijk en heeft weinig opsmuk. De camera is goed uitgerust en de beelden die dat oplevert zijn indrukwekkend, zowel bewegend als stilstaand. Die beelden zijn goed terug te zien op het OLED-scherm. Wat wel jammer is, is dat de accu een beetje wisselvallig is, soms heb je er genoeg aan maar meer dan eens ook niet. Je hoeft van de OnePlus 6 ook geen discogeluid te verwachten, behalve wanneer je een koptelefoon aansluit.

+ Mooi ontwerp
+ Scherp scherm
+ Gigasnelle processor
+ Scherpe camera

- Accu niet altijd toereikend
- Mediageluid is niet zo lekker

OnePlus 6 review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

OnePlus 6 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 22,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 23,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 500 € 24,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 25,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 28,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 33,00 € 0,- Bekijken
Alle OnePlus 6 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden