Vergelijk 2.436.434 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Fysic FM-7500 review

Reviews Fysic FM-7500 review
Door ,

Voor de verandering kijken we vandaag niet naar een smartphone, maar een seniorentelefoon. De Fysic FM-7500 is compact van formaat, maar heeft desondanks grote toetsen om bellen makkelijker te maken. En natuurlijk nog wat andere trucjes. Hoe gebruiksvriendelijk hij is in praktijk lees je in deze review.

Vrijwel iedereen die over straat loopt, heeft tegenwoordig een smartphone in zijn of haar broekzak zitten. Zoals je weet zijn het tegenwoordig multifunctionele apparaten: naast bellen en sms’en kun je er ook mee fotograferen, video’s bekijken, muziek streamen, je bankzaken regelen, online shoppen, betalen in de supermarkt, en ga zo maar door. Een mobiele telefoon zonder deze mogelijkheden is voor de meesten niet voor te stellen. De jeugd is er zelfs mee vergroeid.

Voor sommigen zijn al deze features overbodig en maken een telefoon alleen maar onnodig complex. Eén van dan die doelgroepen zijn de ouderen onder ons, de senioren. Zij hebben vaak liever een toestel om mee te bellen en bereikbaar te zijn. Alles wat een mobiele telefoon nog meer kan zijn eigenlijk niets meer dan overbodige toeters en bellen. En hij mag uiteraard ook niet te ingewikkeld zijn om te bedienen. Voor deze groep is de seniorentelefoon de oplossing.

Als je op zoek gaat naar een seniorentelefoon, kom je vaak uit bij merken als Doro en Profoon. Een ander bekend merk in dit segment is Fysic. Net als Profoon maakt het bedrijf onderdeel uit van Hesdo B.V. en ontwikkelt het al sinds de jaren zeventig consumentenelektronica en telecommunicatieproducten. Al met al heeft Hesdo meer dan 600 producten in haar assortiment, waaronder dus een groot aantal mobiele telefoons voor senioren.

Fysic FM-7500

Het toestel dat wij in deze review aan de tand voelen, is de Fysic FM-7500. Deze review is wat korter en anders van opzet dan je van ons gewend bent. Dat komt omdat we een hoop zaken achterwege kunnen laten, zoals de hardware, het besturingssysteem en de camera. In plaats daarvan kijken we of de Fysic FM-7500 geschikt is als seniorentelefoon en wat de plus- en minpunten van dit toestel zijn. 

Design

Zoals altijd beginnen we altijd met de buitenkant. Het ontwerp van de Fysic FM-7500 is niet te vergelijken met een moderne smartphone, en dat is maar goed ook. Verreweg de meeste smartphones die vandaag de dag worden uitgebracht hebben een glazen voor- en achterkant, of een behuizing van aluminium. Hesdo heeft in haar wijsheid besloten om de Fysic FM-7500 van polycarbonaat te maken, in de volksmond beter bekend als plastic. Hedendaagse mobiele telefoons zijn veelal behoorlijk broos: een lelijke val op de grond en het beeldscherm ligt aan gruzelementen, of de behuizing heeft flinke krassen. In het ergste geval is de buitenkant ernstig beschadigd. Het risico dat dit gebeurt met de Fysic FM-7500 is aanzienlijk kleiner, of je moet het wel heel erg bont maken. Als je niet meer zo handvast als vroeger bent is het fijn om te weten dat de seniorentelefoon van Fysic niet bij het minste en geringste al kapot gaat.

Qua afmetingen is de Fysic FM-7500 eveneens niet te vergelijken met moderne telefoons. Hij is significant kleiner, wat hartstikke fijn als je hem altijd bij je wilt dragen. Tegelijkertijd betekent dit dat het beeldscherm ook aan de krappe kant is. Wijzelf hadden weinig moeite om het toestel te bedienen, maar kunnen ons voorstellen dat dit niet voor alle senioren geldt. In de volgende paragraaf staan we hier uitgebreider bij stil.

Fysic FM-7500

Aan de zijkanten vinden we drie fysieke knoppen. Aan de linkerkant zijn dit de volumeknoppen, rechts een tweetal sliders. De onderste schuifknop is voor de toetsvergrendeling en -ontgrendeling (ook wel toetsenbordblokkering genoemd), met de bovenste zet je de zaklamp aan en uit. Dit is geen superfelle lichtbron, maar geeft meer dan genoeg licht. Handig als je het donker naar je huissleutels zoekt. Vergeet niet om hem na gebruik weer uit te zetten, want anders is de batterij leeg voordat je er erg in hebt. Naast de zaklamp zien we twee kleine gaatjes. Als je een beetje handig bent kun je hier een ringetje of touwtje doorheen halen en het toestel aan je broek vastmaken. Zo weet je zeker dat hij niet op de grond valt. Hippe senioren kunnen deze inkepingen eveneens gebruiken om een sleutelhanger die ze van hun kleinkind hebben gekregen aan vast te maken.

Een vingerafdrukscanner is uiteraard nergens te vinden. Hesdo heeft de Fysic FM-7500 daarentegen wel een SOS-knop achterop gegeven. Via het instellingenmenu kun je tot 5 noodnummers instellen die je met één druk op de knop zijn te bereiken. Mocht de een niet opnemen, dan wellicht een van de andere contacten. Als je wil verstuurt het toestel ook een sms-bericht als je de alarmknop gebruikt. Voor de zekerheid is het verstandig om 112 als een van de noodnummers in te stellen. Je hoeft niet bang te zijn dat de SOS-knop direct gaat bellen als je hem per ongeluk indrukt. Deze heeft standaard een belvertraging van 3 seconden. Het is mogelijk om deze in te stellen op 5, 8 of 10 seconden. Vlak voordat het eerste nummer wordt gebeld gaat de sirene af. Mensen die eventueel in de omgeving zijn worden hierdoor ook gealarmeerd.

Het oorstuk is tevens de front-facing speaker. Voor slechthorenden is dit fijn, want het geluid bereikt zo altijd je oren. Dat is anders als de speaker aan de onderkant had gezeten. En over geluid gesproken: de Fysic FM-7500 heeft een FM-radio. Door op de asterisk of het hekje te drukken scant het toestel naar een ander radiostation. In alle rust van je favoriete radiozender genieten is er helaas niet bij: een hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt namelijk. Dat geldt (uiteraard) ook voor connectiviteitsmogelijkheden als Bluetooth, WiFi, roaming en NFC. Zowel qua vormgeving als functionaliteit is de Fysic FM-7500 een echte basic telefoon.

Fysic FM-7500

Beeldscherm

De Fysic FM-7500 is klein van stuk, wat betekent dat het beeldscherm uiteraard ook aan de kleine kant is. Hij is slechts 36 millimeter lang en 29 millimeter breed. De diagonaal is hierdoor maar zo’n 46 millimeter. En dat is niet te vergelijken met moderne smartphones en phablets die al gauw 140 millimeter of groter zijn in doorsnee.

Door de schermhelderheid op te schroeven, verbetert de leesbaarheid van het beeldscherm iets, maar verwacht geen wonderen. In de hoogste stand is het scherm buitenshuis redelijk goed te lezen, maar hangt wederom af van het gezichtsvermogen. Het veranderen van de achtergrondfoto maakt ook een verschil. De ene afbeelding heeft een lichtgekleurde achtergrond, de ander is donker en de derde zit er tussenin met zijn gele zonnebloemen. Dat geldt echter alleen voor het startscherm, niet voor het instellingenmenu.

Het beeldscherm is klein, daar bestaat geen misverstand over. En dat kan een reden zijn om rond te kijken naar een andere seniorentelefoon. Wijzelf hadden geen weinig moeite om het toestel te bedienen, maar onze ogen werken dan ook nog prima. Als dat niet zo is, wat vaker het geval is bij ouderen dan bij jongeren, kan het behoorlijk uitdagend zijn om het scherm te lezen, omdat hij zo klein is. Het is ook niet zo dat de resolutie dusdanig hoog is dat alles haarscherp is te zien. Integendeel: je hoeft niet veel moeite te doen om de individuele pixels op het scherm te zien.

Fysic FM-7500

De Fysic FM-7500 in praktijk

Een seniorentelefoon hoort makkelijk te zijn in gebruik. In die opzet is Hesdo geslaagd. Als je vroeger met een feature phone hebt gewerkt, is de Fysic FM-7500 een feest der herkenning. Het instellingenmenu bestaat uit een handjevol submenu’s, variërend van sms-berichten tot FM-radio. Zaken zoals de wekker, rekenmachine en kalender vind je onder ‘Gereedschap’. Verreweg de meeste -en belangrijkste- opties vind je onder ‘Instellingen’. Hier kun je onder meer de achtergrond, schermhelderheid en de SOS-knop instellen.

Je belangrijkste contactpersoon als noodnummer instellen is uiteraard een optie. Om te voorkomen dat deze persoon en de mensen in jouw omgeving zich telkens een hoedje schrikken, is het slimmer om een snelkiestoets te programmeren (M1 en M2). Er is ruimte voor twee contactpersonen. Om hen te bellen hoef je alleen maar op M1 of M2 even kort ingedrukt te houden. Mocht je er niet uitkomen hoe je een snelkiestoets instelt, dan kun je natuurlijk altijd de handleiding raadplegen. Deze krijg je er standaard bij en beschrijft stap-voor-stap alle relevante zaken.

Een kleine, draagbare telefoon is prettig om bij je te hebben, maar dan moet hij natuurlijk wel lang genoeg meegaan. De batterij is slechts 900 mAh groot, maar dat is meer dan genoeg power om enkele dagen mee vooruit te kunnen. Hij gaat zelfs een week of langer mee, mits je niet voortdurend aan de lijn hangt. Niets dan lof voor de batterijduur. Opladen duurt tussen de 2 en 3 uur. Om het je gemakkelijk te maken krijg je er een oplaadstation bij cadeau. Als je deze op het lichtnet aansluit, hoef je niet meer om te kijken naar de oplaadtijd of batterijduur. Mocht de accu onverhoopt bijna aan het einde van zijn Latijn zijn, dan hoor je een aantal keer een piepje. Dat is het teken dat je hem moet opladen. 

Fysic FM-7500

Dankzij de extra grote toetsen is de Fysic FM-7500 makkelijk te bedienen. Als je een telefoonnummer intoets verschijnen de cijfers extra groot in beeld. Ze worden eveneens aan je voorgelezen door een vriendelijke stem. Helaas werkt deze laatste feature alleen als je een telefoonnummer intoetst en niet als bijvoorbeeld door het instellingenmenu bladert. Verre van ideaal als je slechtziend bent. Over telefoonnummers gesproken: er is ruimte voor 100 verschillende nummer in het geheugen.

De Fysic FM-7500 ondersteunt de 900 en 1800 MHz-frequentie van het GSM-netwerk. Om te bellen en sms’en is dat voldoende, maar mobiel internetten en apps downloaden kan natuurlijk niet. Het schrijven van sms-berichten is door het kleine scherm en T9-spelling niet eenvoudig. Snel even iets teruglezen is er niet bij en woorden schrijven doe je letter-voor-letter. Gelukkig kun je conceptberichten opslaan, zodat je niet alles iedere keer opnieuw hoeft te tikken maar een standaardbericht hebt.

Conclusie

De Fysic FM-7500 is een compacte seniorentelefoon die eenvoudig is te bedienen, zelfs als je weinig tot geen ervaring hebt met mobiele telefoons. Door zijn kleine en lichtgewichte vormfactor is hij zeer makkelijk overal mee naartoe te nemen. Hoewel het toestel extra grote knoppen heeft, blijft de bediening wel een issue. Het scherm is namelijk zo klein dat hij voor sommigen waarschijnlijk bijna niet te lezen is. Spraakbesturing is er alleen als je een telefoonnummer intoetst, wat een gemiste kans is.

Fysic FM-7500

Wat we erg goed vinden van de Fysic FM-7500 is de batterijduur. Henso bewijst dat je met een 900 mAh batterij een heel eind komt. De geclaimde standby-tijd van 15 dagen hebben we weliswaar niet gehaald, maar een week haal je zonder al te veel moeite. Zelfs als je uren aan de lijn hangt gaat hij dagen mee op een lading. Ook over de bouwkwaliteit zijn we zeer te spreken: de FM-7500 is klein, maar robuust en kan tegen een stootje.

De Fysic FM-7500 is een mobiele telefoon die uitgerust is met de belangrijkste features die je van een seniorentelefoon mag verwachten zonder een hoop poespas. Gewoon, een mobiele telefoon om mee te bellen en bereikbaar te zijn. Al met al haal je voor nog geen 40 euro een hele aardige ouderentelefoon in huis. Ga voor jezelf na of je met een klein beeldscherm kunt leven. 

Pluspunten Fysic FM-7500

+ Stevig design
+ Goede accuduur
+ Alarmfunctionaliteit
+ Zaklamp

+ Oplaadstation

Minpunten Fysic FM-7500

- Klein, niet al te scherp beeldscherm
- Sms-functionaliteit

Fysic FM-7500

Fysic FM-7500 review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden