Vergelijk 2.751.472 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Motorola Moto G6 en Moto G6 Plus review

Reviews Motorola Moto G6 en Moto G6 Plus review
Door ,

Twee broertjes, de Moto G6 en Moto G6 Plus. Ze lijken verdomd veel op elkaar maar het zijn net geen tweelingen. De Chinese smartphones bouwen voort op Motorola's succes van eerdere jaren om een nieuwe generatie neer te zetten.

De tijd dat de Moto's de stempel van Lenovo droegen is weer voorbij. De merknaam Motorola is nog steeds eigendom van de Chinese techgigant maar ze zijn niet synoniem aan elkaar. In plaats van de Lenovo Moto G6 (Plus) staat er op deze twee smartphones gewoon de Motorola-merknaam. Motorola is geen vreemde wat communicatie betreft, al sinds 1928 bestaat het merk en het bedrijf heeft een behoorlijk CV opgebouwd door de jaren heen. Ze waren er bij met de maanlanding in 1969 en ook was Motorola het eerste bedrijf dat een daadwerkelijke mobiele telefoon op de markt bracht.

Tegenwoordig zijn de toestellen wat kleiner dan de koelkasten en bakstenen van weleer, maar dat wil niet zeggen dat Motorola compleet veranderd is. Zoals ook bij andere smartphones het geval is ligt bij de Moto G6 (Plus) de nadruk op de gebruiker. Dat wil zeggen dat vooral het gebruik van de smartphone prettig moet zijn. De twee smartphones komen op vrij veel punten met elkaar overeen. In deze zeldzame dubbele review kijken we naar de eigenschappen van de beide smartphones en ook hoe deze van elkaar verschillen.

Motorola, Moto G6

Design

Wat uiterlijk en uitstraling betreft kunnen we de beide toestellen gemakkelijk samenpakken. Het scherm van de G6 Plus is uiteraard ietsje groter dan dat van de G6, maar buiten het formaat zijn de toestellen van buiten naagenoeg identiek. Aan de voorkant van de telefoons zitten de beeldschermen met daaronder de vingerafdrukscanner. De scanner is een smal balkje met daarnaast nog een klein gaatje voor de microfoon. Deze zit bij de G6 rechts en bij de Plus links van de scanner. Bij beide toestellen staat er 'Motorola' tussen de scanner en het beeldscherm zodat we niet kunnen vergeten van welk merk deze toestellen zijn.

Niet alleen boven en onder de schermen, maar ook links en rechts daarvan zitten zwarte balken. Ze zijn wel wat dikker dan we doorgaans tegenkomen maar zeker niet hinderlijk. Boven het scherm zitten de selfiecamera, selfieflitser en de speaker. De speaker doet dienst als standaard luidspreker voor tijdens telefoontjes en tevens als medialuidspreker voor bij muziek en filmpjes. Bovenop de toestelllen zitten nog een microfoontje en de simsleuf. Daar kan naast twee simkaarten ook nog een microSD-geheugenkaart in. Aan de rechterkant van de smartphones zitten een geribbelde vergrendeltoets en de volumetoetsen. Onderop zitten een usb-c-aansluiting en ook een te prijzen 3,5mm-aansluiting.

Motorola, Moto G6

De achterkant van de smartphones zijn voorzien van een mooie laag 3D-glas. In het geval van de blauwe toestellen die wij hebben geeft dat in ieder geval een diepe glans die de toestellen nog aantrekkelijker maakt. Midden op het toestel zit nog de karakteristieke 'M' van Motorola. Vlak daarboven zit de camera-berg die inmiddels geheel Motorola-eigen is. Daarin zitten bij beide toestellen twee camera's en ook nog de flitser. De bult van de G6 Plus steeks ietsje verder uit dan die van de G6. In het rubberen hoesje dat Motorola in de doos stopt heb je er eigenlijk geen erg in maar zonder hoesje blijft de bult nog wel eens achter randjes hangen.

Beeldscherm

Dan komt het eerste grote verschil tussen de G6 en de G6 Plus. Toch zijn de verschillen niet gigantisch. De Moto G6 heeft een 5,7 inch FHD+-scherm met een 18:9-beeldverhouding. Het verschil met de G6 Plus is eigenlijk alleen het formaat. Deze heeft namelijk een 5,9 inch scherm met dezelfde 1080 bij 2160 pixels. Wat beeldkwaliteit betreft zijn ze dan ook nagenoeg identiek. Al lijkt het beeld van de G6 Plus wel net ietsje feller te zijn dan dat van de G6. Beide smartphones worden behoorlijk licht waardoor je ze ook zeker in de volle zon goed kunt gebruiken. Beelden met veel contrast sowieso, al wordt het bekijken van een film of serie wel ietsje lastiger.

Ze hebben geen QHD-resolutie, wat ook niet te doen is op dit prijspunt, maar dat neemt niet weg dat de schermen behoorlijk scherp zijn. Van beide smartphones zijn de schermen groot genoeg om zonder scheel te kijken mediacontent te bekijken. Ook de foto's en filmpjes die jij zelf maakt worden mooi in beeld gebracht. Ze beschikken ook over een Responsive display dat aanblijft zolang je er naar kijkt. Wanneer het scherm uit is hoef je maar naar het scherm te kijken om je notificaties en de tijd af te kunnen lezen. Dat werkt in de praktijk niet altijd even goed, maar over het algemeen wel.

Motorola, Moto G6

Software

Op het vlak van software komen de G6 en G6 Plus exact overeen. Ze lopen op een redelijk kale versie van Android 8.0 Oreo. Dat zorgt er voor dat de G6 (Plus) heel fijn is in het gebruik en alle instellingen zijn ook makkelijk te vinden. De toestellen zijn nagenoeg vrij van alle opsmuk. Er staan geen apps op die je er liever niet op wil hebben. Motorola heeft eigenlijk alleen de Moto-app op de toestellen geïnstalleerd. Deze is nodig om bijvoorbeeld de Moto-acties in te stellen, waarover later meer.

De Moto G6 (Plus) krijgt ook nog een upgrade naar Android 9.0 P. Dat wil zeggen dat het toestel nog een behoorlijke tijd ondersteund zal worden. Naast updates van het besturingssysteem krijgen de toestellen ook gewoon beveiligingsupdates, ongeveer per kwartaal. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je gauw zonder beveiliging zit. Wat software betreft hebben de Moto's nog wat moois in huis. Iets dat we bij andere smartphones eigenlijk niet zien.

Motorola, Moto G6

Dat extra's zijn de eerder genoemde Moto-acties. Moto-acties zijn functies die Motorola eigen zijn. De Moto-actie die al een tijdje door Motorola gebruikt wordt is dat je met twee keer schudden de zaklamp aan kunt zetten. Handig wanneer je in het donker op zoek moet naar de lichtschakelaar of wanneer je je sleutels bent verloren in de bioscoop. Een andere functie is dat wanneer je de Moto's om hun as draait, twee keer snel achter elkaar, dat de camera opstart. Een extra twist en hij wisselt meteen naar de selfie-stand. Zo zijn er in totaal 7 Moto-acties die handig en minder handig zijn.

Hardware en accu

In de hardware zitten de grootste verschillen tussen de twee Moto's, die zullen we dan ook apart bespreken. Als eerste de Moto G6. De G6 heeft een Snapdragon 450. Dat is een octacore-processor die tikt met maximaal 1,8GHz. Dat is voor de gemiddelde gebruiker meer dan genoeg snelheid. In theorie maar ook in de praktijk is deze chip snel genoeg om apps als Facebook, Intagram, WhatsApp en wat minder hardcore spelletjes moeiteloos aan te kunnen. Door de 3GB werkgeheugen kan er ook fanatiek worden gemultitaskt. De Moto G6 mag beschikken over 32GB opslaggeheugen, vrij standaard voor deze prijs maar heel fijn dat het er is. Mocht het niet voldoende zijn dan kun je altijd een microSD-geheugenkaart gebruiken om wat meer opslag over te houden.

In de G6 Plus zit een andere processor. Het gaat hier eveneens om een octacore Snapdragon, maar dan om een Snapdragon 630. De 630 kan net wat meer werk verrichten en deze chip zal dan ook nog minder moeite hebben met het opstarten en draaien van apps. Wanneer je een echt zware app op de processor loslaat dan zul je wel merken dat de mogelijkheden niet onbeperkt zijn, maar de Moto G6 Plus komt een heel eind. De Plus heeft ook 1GB werkgeheugen meer, maar daar merk je helemaal niets van. Beide toestellen worden niet warm wanneer je heftig aan het gamen bent. Wel wil de G6 af en toe haperen na langer intensief gebruik. De G6 Plus heeft 64GB opslaggeheugen, daar kun je eigenlijk alles wel op kwijt, al kun je het toestel nog uitbreiden.

Motorola, Moto G6

Wat stroom betreft is de Moto G6 uitgerust met een flinke accu. Deze heeft namelijk een capaciteit van 3000 mAh. Dat is genoeg om het ruim een dag vol te houden met normaal gebruik. De accu van de G6 Plus is een tikje groter met een capaciteit van 3200 mAh. Hoewel de beeldschermen evenveel pixels hebben om aan te sturen heeft de Snapdragon 630 net iets meer stroom nodig. In het doosje van de Moto G6, en G6 Plus, krijg je een turbo-lader. Deze zorgt er voor dat de toestellen na een halfuurtje opladen weer halfvol zijn. Mocht je accu dus onverhoopt leegraken, dan heb je deze zo weer opgeladen.

Camera

De camera's van de twee toestellen verschillen niet zoveel van elkaar. Toch zijn ze niet hetzelfde. Beide smartphones beschikken over dubbele camera's. Sterker nog, zowel de Moto G6 als de G6 Plus beschikt over een 12- en een 5-megapixelcamera achterop. Het verschil zit bij deze camera's nagenoeg alleen in het diafragma. De 12-megapixelcamera van de G6 Plus heeft een f/1.7 diafragma en op de G6 f1.8. Des te kleiner het getal achter de is, des te groter het diafragma is. Een groter diafragma laat meer licht binnen en dat wil zeggen dat het bij minder licht makkelijker is om mooie foto's te maken. De sensor in de G6 Plus is ook ietsje groter maar dan wordt het verhaal wel heel technisch.

Moto G6 Moto G6 Moto G6 Moto G6 Moto G6 Moto G6

Foto's van de Motorola Moto G6

In de praktijk ontlopen de camera's elkaar niet zoveel. Beide smartphones kunnen scherpe en mooie plaatjes schieten. Kleuren worden levendig weergegeven en je kunt heel makkelijk een bokeh-effect toepassen. Daardoor worden je foto's vaak nog mooier. Af en toe hebben de camera's wel wat moeite met het aanbrengen van contrasten in foto's. Hierdoor zijn sommige foto's onderbelicht en anderen weer overbelicht. Dit is echter voor veel camera's en nagenoeg alleen de premium-smartphones slagen erin om dit op te lossen.

G6Plus G6Plus G6Plus G6Plus G6Plus G6Plus

Foto's van de Motorola Moto G6 Plus

Wat een beetje gek is, is dat de camera-app geen geweldige beeldkwaliteit laat zien. Wanneer je bezig bent met het maken van een foto dan ziet het er een beetje wazig uit, alsof het beeldscherm simpelweg te weinig pixels zou hebben. Als je daarna de foto's bekijkt in de image viewer dan zijn de foto's haarscherp. Het resultaat is er dus naar, maar het is even wennen dat je dat niet ziet terwijl je de foto maakt. Verder maakt de app het mogelijk om allerlei leuke Snapchat-achtige filters aan je foto's en filmpjes toe te voegen.

Video opnemen kan uiteraard ook met de beide Moto's. De G6 Plus kan filmen in 4K, dat haalt de G6 dan weer net niet. Voor het filmen in 4K met de G6 Plus en voor het filmen van 60 beelden per seconde in FHD-resolutie met beide toestellen heb je echter wel een vaste hand nodig, op die resolutie bieden de telefoons geen beeldstabilisatie. De kwaliteit is als we eerlijk zijn niet geweldig. Je kunt er duidelijke opnames mee maken maar ze zijn niet zo scherp als we gewend zijn van FHD-filmpjes.

Film opname met de Motorola Moto G6 in FHD met 30 beelden per seconde

 

Film opname met de Motorola Moto G6 Plus in FHD met 30 beelden per seconde

Prijs-kwaliteitsverhouding

Het uitzoeken van een smartphone is iets waar je als consument graag wat tijd in stopt. Je wil dat het toestel je bevalt en als het even kan wil je ook nog een tijdje met het toestel doen. Reden te meer voor ons om goed in beeld te brengen wat er allemaal te verkrijgen is. Omdat deze smartphones in een heel 'drukke' markt zitten lukt het niet om alle vergelijkbare smartphones op te noemen. Daarom hebben we de grootste kanshebbers eruit gepikt en ze naast elkaar gezet.

Motorola, Moto G6

Eerst zullen we even de verschillen tussen de twee Moto's toelichten om alles op een rijtje te hebben. De twee smartphones lijken erg veel op elkaar. Op papier is de G6 Plus ietsje sneller, de camera ietsje beter, de accu iets groter en het scherm is net wat groter. In de praktijk krijg je nagenoeg hetzelfde toestel. Vooral het verschil in formaat zal een doorslaggevende factor zijn in de keuze tussen de twee. Beide telefoons werken uitstekend.

De Huawei P20 Lite zit qua formaat precies tussen de G6 en G6 Plus in. De processor van de P20 Lite loopt wat harder dan die in de Moto's, daarbij is de Huawei voorzien van evenveel werkgeheugen als de G6 Plus. Qua prestaties doet de Chinese concurrent er dus niet voor onder. De P20 Lite heeft een notch in het scherm zitten maar als dat niet je ding is dan zijn de Moto's misschien wat geschikter.

Motorola Moto G6 Motorola Moto G6 Plus Huawei P20 Lite Nokia 6 (2018) HTC U11 Life
Beeldscherm 5,70 inch 5,93 inch 5,84 inch 5,50 inch 5,20 inch
Resolutie 1080 x 2160 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 2280 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 424 ppi 407 ppi 432 ppi 401 ppi 424 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo)
Processor 1,8 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 4 GB 4 GB 3 GB 3 GB
Interne opslag 32 GB 64 GB 64 GB 32 GB 32 GB
Camera 12,00 megapixel 12,00 megapixel 16,00 megapixel 16,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 167 gram 167 gram 145 gram 172 gram 142 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 25,50 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 175,99 € 245,00 € 195,00 tot € 249,00 € 242,00 tot € 279,00 Niet beschikbaar

Als je een groot fan bent van een kale versie van Android, veel beveiligingsupdates en een keurige camera dan is de Nokia 6 (2018) een geschikte smartphones. De Nokia 6 (2018) maakt deel uit van het zogeheten Android One-programma en dat wil zeggen dat het toestel vlot wordt voorzien van updates nadat ze door Google zijn uitgebracht. Jammer is wel dat de Nokia een 'standaard' 16:9 beeldverhouding heeft in plaats van de wat modernere 18:9-beeldverhouding. Het scherm van de Moto's is dus wat langer

Ook de HTC U11 Life heeft Android One lopen. Je bent met het toestel altijd goed beveiligd. De U11 Life is een iets kleinere smartphone die je wat makkelijker met je mee kunt nemen. De U11 Life heeft dezelfde processor als de G6 Plus en dat wil zeggen dat het toestel meer dan vlot genoeg is. Wat wel jammer is, is dat de accu van de U11 Life een capaciteit heeft van 2600 mAh, een stuk minder dan de Moto's. Wanneer je je smartphone niet al teveel gebruikt gedurende de dag is dat echter ook genoeg.

Conclusie

De Moto G6 en Moto G6 Plus zien er allebei goed uit. De met glas bedekte achterkant zorgt voor een diepe glans en de camerabult op de achterkant vormt een leuke smiley. Met de processoren in de beide toestellen kom je en heel eind. De gemiddelde gebruiker heeft niets te klagen over de snelheid van de smartphones. Ook de accu's zorgen er voor dat je de dag gemakkelijk doorkomt. Mocht je toch iets meer van je smartphone vergen dan is het toestel binnen een halfuur opgeladen voor een lange nacht na een lange dag.

Motorola, Moto G6

De praktische verschillen tussen de twee smartphones zijn minimaal en daarom kunnen we ze makkelijk naast elkaar zetten. De camera's doen het goed en leveren zeer mooie plaatjes op, de foto's geven vooral kleueren heel levendig weer. Filmen kan wel met de Moto's maar je hoeft geen cinematische wonderen te verwachten. De software werkt heel fijn en ook de Moto-acties zijn meer dan alleen een gimmick, je zult er in de praktijk veel gebruik van maken.

+ Mooi Moto-Design
+ Scherpe camera's
+ Leuke en handige Moto-acties
+ Schone Android-software

- Geen topfilmers
- Mooie bult is niet altijd handig
- Beveiligingsupdates zijn niet maandelijks

Motorola Moto G6 Plus review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden