Vergelijk 3.379.372 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

CrossCall Action X3 review

Reviews CrossCall Action X3 review
Door ,

De CrossCall Action X3 is een toughphone. Geschikt dus voor het betere gooi- en smijtwerk, maar is het ook een fijne smartphone? Lees het in deze uitgebreide review van deze smartphone annex baksteen.

Enige tijd geleden namen we de CrossCall Trekker X3 onder handen in een uitgebreide review. Nu is zijn goedkopere broertje aan de beurt, de Action X3. Daarmee wil CrossCall een relatief betaalbare maar toch multifunctionele toughphone in de markt zetten. Waar veel toughphones nu nog bedoeld zijn voor naast je smartphone, is de CrossCall Action X3 bij uitstek een toestel dat je als enige apparaat altijd bij je kan dragen.

Om je te helpen bij die actieve levensstijl heeft CrossCall een hele trits accessoires geïntroduceerd, waarvan we hier ook kort een aantal zullen testen. Ze maken allemaal gebruik van de X-Link aan de achterkant van de Action X3, welke ook op toekomstige CrossCalls terug te vinden moet zijn. Vooralsnog is deze aansluiting alleen nog op de Action X3 te vinden.

Het testen van de Action was geen straf te noemen. Het is ontzettend leuk om voor de verandering iets lomper met een toestel te kunnen omgaan. Met de CrossCall kan je iemand vragen om een groepsfoto te maken, door het toestel naar hem toe te gooien. Het toestel uit je wetsuit halen om een telefoontje te plegen; met de Action X3 kan het. Ga je op een weeklange trektocht en wil je ondertussen nog ergens een avondje een paar afleveringen La Casa de Papel kijken? Op het scherm van de CrossCall is dat een waar genot.

Crosscall, action X3

Beeldscherm

Op de Action X3 zit een vrij conventioneel 5 inch beeldscherm met 720p HD-resolutie. Het is geen scherm van denderende kwaliteit, maar de kleurweergave is prima. De maximale helderheid is niet zo fel dat het scherm kraakhelder blijft in volle zon, maar het blijft altijd wel redelijk af te lezen. De resolutie zorgt ervoor dat alles redelijk scherp is, al zie je het verschil met Full HD wel, met name bij video en foto's.

Het belangrijkste van het beeldscherm zit echter niet in de pixels of de maximale helderheid, maar in wat er op dat scherm ligt. Dat is namelijk een Gorilla Glass 4-plaat die ervoor zorgt dat het beeldscherm niet snel een verzameling scherven wordt. Het scherm ligt een beetje dieper in de behuizing dan bij smartphones gebruikelijk is, zodat het scherm iets meer is beschermd bij een val.

Crosscall, action X3

De behuizing

Want vallen, dat kan wel met de Action X3. Je merkt het eigenlijk gelijk zodra je de CrossCall ziet, maar nog meer zodra je hem in je handen hebt; het is echt een enorm stevig ding. Het toestel krijgt een aantal kwalificaties mee, waaronder de MIL-STD-810G, een stevigheidsnorm van het Amerikaanse leger. In de praktijk houdt dat vooral in dat de CrossCall een overlever is. Vallen op een harde ondergrond vanaf anderhalve meter is voor de Action X3 geen probleem. Water, zoet of zout, zand en olie, de CrossCall kan het allemaal hebben.

Al die bescherming zorgt er wel voor dat de Action X3 niet bepaald het meest ranke toestel ooit gemaakt is. Het toestel is vrij fors en nogal dik. Toch blijft het allemaal binnen de grenzen van het bruikbare. De Action X3 past nog steeds prima in je broekzak en is met een enkele hand te bedienen. Zwaar is het toestel wel een beetje, maar dat heeft uiteraard ook te maken met alle stevigheid die CrossCall in de behuizing heeft gestopt.

Hardware

Het toestel wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 430 met 3 GB aan werkgeheugen. Dat is vlot genoeg om niet de hele tijd op het toestel te hoeven wachten, maar bliksemsnel is het nou ook weer niet. Zuinig met stroom is het overigens wel, en dat is in het geval van de Action X3 wel een fijn detail. De aanwezige 32 GB aan opslagruimte is ruim voldoende voor de meeste dingen, maar mocht je nou echt met een enorme collectie MP3's zitten, dan kan je die opslag nog met een microSD-kaartje verder oprekken.

Crosscall, action X3

De rest van de hardware is niet heel bijzonder. Er zit alles op wat je van een moderne smartphone verwacht. Dan hebben we het over zaken als wifi, Bluetooth, een gps-sensor, dat werk. Opladen doe je via de aanwezige usb-c poort, die achter een waterdicht klepje zit verstopt. Zelf zijn we niet zo'n fan van die klepjes, want die slijten en breken na verloop van tijd af. Gelukkig zit er op de achterkant een stukje hardware die precies dát probleem oplost.

De accessoire-armada

Zoals we in de intro al zeiden zit aan de achterkant namelijk een X-Link aansluiting. Dat is een door CrossCall zelf ontwikkelde poort waarop je een hele trits aan accessoires kan aansluiten. We kregen zelf van CrossCall een accupack, een houder voor in de auto en voor op de fiets, en een dock die je eventueel op de computer kan aansluiten. De X-Link is magnetisch en heeft dus een soort snap-on effect. Dankzij de ronde connector kan je de Action X3 dus zowel horizontaal als verticaal aansluiten.

Crosscall, action X3

Na uitgebreide tests waren er zeker wel een paar accessoires die we van enige meerwaarde vonden. Zo was de batterij-pack die op de achterkant klikt, een handig alternatief voor het meenemen van een oplader. Met deze klomp kan je de Action X3 tenminste 1x helemaal opladen. Het enige waar we vaak ruzie mee hadden, was het klepje dat je los moest trekken om de batterij-unit weer op te laden. De unit is namelijk, net als de Action X3, ook waterdicht. Handig, maar dat klepje... We hebben gevloekt.

De dock daarentegen is een wonder van functionaliteit. Je kan het aansluiten op het stopcontact, zodat je altijd een makkelijke manier hebt om je telefoon op te laden zonder dat klepje te laten slijten, maar je kan het ook aansluiten op de computer. Dan kan je niet alleen de CrossCall opladen, maar ook bestanden overzetten. Erg handig.

De auto- en fietshouders waren eigenlijk exact wat je er van verwacht, al ging bij ons de fietshouder wel bij het eerste gebruik al stuk. Dat had te maken met de manier waarop je de houder aansluit op je stuur, door middel van een plastic bandje. Dat brak vrijwel gelijk doormidden, wat niet bepaald getuigde van een solide bouwkwaliteit. De extra ironie dat dit gebeurde bij de accessoire van een telefoon die zelf wel vrijwel onverwoestbaar is, is ons uiteraard niet ontgaan.

Software

We hebben het genoeg over hardware gehad. Wat behelst de software op de Action X3? Behoorlijk wat, maar heel speciaal is het allemaal niet. Je hebt een moderne smartphone die draait op Android 7 Nougat, met alle functionaliteit die daarbij hoort. Dat betekent dat je een wagonlading aan functies hebt, heel veel apps die je kan downloaden en de standaard Google-apps.

Crosscall, action X3

CrossCall levert exact 1 app mee, en dat is de X3-Sensors-app. Daarin kan je de verschillende sensoren die de X3 rijk is uitlezen. De app is niet zo uitgebreid als dezelfde app op de Trekker X3, maar er is toch nog een hoop te vinden. Zo is er een kompas, kan je de G-krachten meten en zijn er ook nog uitgebreide batterij-stats te bekijken.

Verder is er over de software op de Action X3 niet zoveel te vertellen. Het gaat allemaal redelijk vlot, al is het verschil met een high-end chipset wel merkbaar. Je moet vaak even wachten totdat het toestel doet wat je wil, maar daar wen je snel genoeg aan. Dit is misschien niet de smartphone waarop je heftige apps moet willen draaien, maar een WhatsAppje versturen, een mailtje lezen of navigeren in Google Maps kan allemaal vrij gemakkelijk.

Camera

Je hoeft de CrossCall Action X3 niet te kopen voor zijn spetterende camera-kwaliteiten. Aan boord zit een 12 megapixel exemplaar dat op papier vrij aardig is, maar in de praktijk toch een beetje fletse foto's maakt. Dat heeft ook een beetje met het scherm te maken, maar de kleuren spatten er hoe dan ook niet van af. Aan de achterkant zit verder ook nog een led-flitser, die je uiteraard ook als zaklamp kan gebruiken.

Crosscall, action X3

De camera heeft nog verrassend veel modi, die de instellingen kunnen aanpassen aan dat waar je foto's van maakt. Ook zit er een goede verzameling filters in, die overigens niet allemaal even mooi zijn. Smaken verschillen, zullen we maar zeggen. Het meest handig is de modus waarmee je de aanraakgevoeligheid van het scherm kan de-activeren. Zo kun je eenvoudiger foto's en video's maken onderwater, iets dat met de waterdichte behuizing van de Action X3 natuurlijk een fluitje van een cent is.

Camera Action X3 toetsenbord Camera Action X3 bomen tegenlicht Camera Action X3 cherrytomaatjes Camera Action X3 lucht Camera Action X3 grond

Filmen kan ook met de Action X3, in Full HD met 30 beelden per seconde. Als je een iets lagere resolutie kiest, kan je meer frames per seconde vastleggen. Dat maakt het beeld wel aanzienlijk vloeiender. Het verschil in resolutie is niet danig merkbaar dat je altijd voor Full HD moet kiezen.

Prijs/kwaliteitverhouding

Het mag geen verrassing zijn dat de verhouding tussen prijs en kwaliteit bij de Action X3 en andere smartphones al snel een beetje mank gaat, wanneer je puur naar de specificaties gaat kijken. De CrossCall heeft natuurlijk iets meer te bieden dan de gemiddelde smartphone, maar daar ligt ook gelijk het lastige punt: er zijn niet zoveel smartphones die hetzelfde bieden als de Action X3. Zeg maar gerust een, waar niet het merk 'CrossCall' op staat. We hebben het dan over de Cat S41.

Deze Cat S41 heeft ook een stevige behuizing, draait Android 7.0 Nougat en is net zo lomp vormgegeven als de Action X3. De batterij van de Cat S41 is wel aanzienlijk groter: met 5000 mAh kan je er een behoorlijke tijd tegenaan. Qua prijs zijn de toestellen vrijwel gelijk. De schermgrootte is dat ook, maar de Cat heeft een iets hogere resolutie. Zo bezien is de Cat S41 op papier een net iets betere deal.

Iets minder stevig, maar nog steeds waterdicht en qua hardware een stuk vlotter, is de Sony Xperia XZ1 Compact. Nu de XZ2 Compact al is uitgebracht, is het voorgaande model flink in prijs gezakt. De XZ1 Compact is wel een iets andere telefoon dan de CrossCall, maar is wel tegen meer ellende opgewassen dan de gemiddelde smartphone. Je kan er ook mee onderwater filmen, de batterij gaat ook lekker lang mee en een extra voordeel is dat hij dankzij zijn kleine formaat niet zoveel ruimte in beslag neemt.

Als je al die smartphone-functies niet nodig hebt, maar wel behoefte hebt aan een stevige telefoon, dan kan je veel goedkoper terecht bij CrossCall. Misschien moet je dan de CrossCall Shark X3 overwegen. Dat toestel is net zo stevig als de Action X3, maar gaat een stuk langer mee op de batterij omdat het toestel een vrij klein schermpje heeft en niet Android draait, maar een veel eenvoudiger systeem dat geen apps ondersteunt. Als extra traktatie blijft het ding drijven.

CrossCall Action X3 Cat S41 Sony Xperia XZ1 Compact CrossCall Shark X3
Beeldscherm 5,00 inch 5,00 inch 4,60 inch 2,40 inch
Resolutie 1280 x 720 pixels 1080 x 1920 pixels 720 x 1280 pixels 240 x 320 pixels
Pixeldichtheid 294 ppi 441 ppi 319 ppi 167 ppi
Besturingssysteem Android 7.1 (Nougat) Android 7.0 (Nougat) Android 8.0 (Oreo) -
Processor 1,4 GHz octa-core 2,3 GHz octa-core 2,5 GHz octa-core 0,0 Hz single-core
Werkgeheugen 3 GB 3 GB 4 GB 128 MB
Interne opslag 32 GB 32 GB 32 GB 64 MB
Camera 12,00 megapixel 13,00 megapixel 19,00 megapixel 5,00 megapixel
Gewicht 213 gram 218 gram 140 gram 141 gram
Stand-by tijd - - - 264 uur
Spreektijd - - - 600 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 19,00 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 319,00 tot € 371,00 € 599,00 Niet beschikbaar

Conclusie

De CrossCall Action X3 is een zeer interessant toestel, maar voor een beperkte doelgroep. De stevige behuizing heeft zeker voordelen, maar ook duidelijk aanwijsbare nadelen. Het toestel is niet handzaam, heeft een vrij forse prijs en het scherm is ten opzichte van de behuizing vrij klein. Tot zover de nadelen, want er zijn ook wel degelijk voordelen te noemen.

Crosscall, action X3

Het stevige aspect moet niet onderschat worden. Waar veel andere toestellen het leven zullen laten bij een val op asfalt, in een sloot of uit een broekzak op de fiets, blijft de Action X3 heel. Dat alleen al maakt het een goede keuze. Het is immers goedkoper om 1 keer een Action X3 te kopen dan drie keer een vergelijkbare, minder stevige smartphone.

Daar komt nog bij dat de accessoire-voorzieningen bij de Action X3 erg goed zijn. De extra batterij, de dock, de diverse houders; ze voegen wat toe aan het toestel en maken het alledaagse gebruik zeker makkelijker. Daar komt nog bij dat CrossCall de X-Link aansluiting nog langer gaat gebruiken, dus eventuele opvolgers van de Action X3 kunnen ook met de dock en de houders overweg.

Met een prijs van meer dan 350 euro is de CrossCall Action X3 niet persé de beste keus voor de gemiddelde consument. Er zijn toestellen die ook waterdicht zijn, maar betere hardware bieden voor hetzelfde geld. Dat maakt dat de CrossCall vooral geschikt is voor mensen die de extra stevigheid die het toestel biedt, écht nodig hebben. Bergbeklimmers, watersporters en enorme klunzen dus.

+ Erg stevige behuizing
+ Sloot aan handige accessoires beschikbaar
+ Hadden we al gezegd dat'ie stevig is?

- Camera niet al te best
- Prijs wat aan de hoge kant

CrossCall Action X3 review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden