Vergelijk 3.900.099 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Alcatel 5 review

Reviews Alcatel 5 review
Door ,

Op zoek naar een mooie nieuwe telefoon maar heb je geen zin om bakken met geld uit te geven? Misschien is de Alcatel 5 een geschikt toestel voor je. GSMinfo.nl neemt het toestel zorgvuldig onder de loep.

Het Franse Alcatel was, naast Nokia, ooit een gigant op de GSM-markt. Dat was echter voor de tijd dat iedere telefoon een camera, gamestation, internet-browser, mediacontentstreamer en navigatiesysteem werd. Dat wil niet zeggen dat Alcatel het heeft opgegeven, ze zijn vrolijk verder gegaan. Ze doen het eigenlijk best goed. In Nederland zien we ze niet zo heel veel voorbij komen maar in Frankrijk, Duitsland en Spanje komen de Alcatel-smartphones regelmatig voor.

Alcatel kiest steeds hun een eigen weg. Zowel qua smartphone-ontwerp als qua software-design. Doorgaans weten ze bij Alcatel de functionaliteit van de grotere namen beschikbaar te maken in toestellen die wat minder pijn doen in je portemonnee. Dat lijkt bij de Alcatel 5 wederom te zijn gelukt. Van design tot software heeft Alcatel hoge eisen gesteld. Dat wil niet zeggen dat het allemaal vlekkeloos is en overslaanbaar. Het komt er op neer dat alles op een eigenzinnige manier in elkaar steekt zodat de gebruiker de beste ervaring heeft. Alcatel biedt de gebruiker doorgaans veel ruimte om een smartphone op geheel eigen wijze in te richten, tijd om te kijken of dat ook bij de Alcatel 5 het geval is.

Design

De Alcatel 5 is qua ontwerp net zo eigenzinnig als elegant. Vooral aan de voorkant heeft Alcatel een andere route genomen. De achterkant is wat traditioneler vormgegeven. De achterkant van het toestel is van gebogen plastic. Door die kromming ligt de Alcatel 5 fijn in de hand. Het plastic zorgt er helaas voor dat het toestel niet echt een premium-gevoel geeft, maar dat is ook terug te zien in de prijs. Op de achterkant staat in het midden een glimmend Alcatel logo. Daarboven zit een ronde vingerafdrukscanner. De vingerafdrukscanner is, samen met de volumetoets en vergrendelknop aan de rechterkant, het enige metalen stukje aan de buitenkant van de Alcatel 5.

Alcatel 5

Boven de vingerafdrukscanner zit een klein wit puntje. Dat puntje is de dual-tone flitser die de camera bijstaat. De camera boven de flitser lijkt een kleine sensor te hebben die meer dan genoeg ruimte heeft gekregen. Om het 'oog' heen zit nog een dikke rand beschermend glas met daaromheen een geribbeld plastic randje om het geheel af te maken. Aan de boven- en onderkant van de Alcatel 5 zit een stuk glimmend plastic. Aan de bovenkant zitten hier een microfoon en een 3,5mm-aansluiting in. Aan de onderkant zit de usb-c-aansluiting tussen twee roosters in. Het ene rooster is een multimedia-luidspreker terwijl de ander alleen een microfoon behuist. De twee roosters zien er echter wel hetzelfde uit om symmetrie aan te brengen.

Aan de voorkant is er iets meer te zien. Het scherm zit wat verder naar de onderkant waardoor er boven het scherm een redelijk forse balk overblijft voor de dubbele selfiecamera's, luidspreker, flitser en sensor. Onder het scherm zit slechts een heel dun randje. Door de ongewone plaatsing van het scherm ziet de Alcatel 5 er anders uit dan de doorsnee smartphone. Dat is in het geval van de Alcatel 5 alleen maar positief. Links en rechts van het scherm zitten bijna geen randen meer, ook dat geeft het toestel een mooie look.

Beeldscherm

Het scherm van de Alcatel is niet zo scherp als de prijs. Hoewel de 18:9-beeldverhouding van het toestel wel met de tijd is meegegaan, blijft het aantal pixels nog steken. De Alcatel 5 heeft horizontaal 720 pixels en verticaal 1440. Daarmee heeft het toestel een HD+-resolutie. Het is niet gemakkelijk om pixels met het blote oog te zien maar het scherm is niet haarscherp. De lagere hoeveelheid pixels heeft als voordeel wel dat de accu langer mee gaat.

Wanneer het donker is, bijvoorbeeld 's avonds laat op de bank, kan de Alcatel 5 op een hele lage helderheid worden ingesteld. Er is dan een minder groot contrast tussen het licht in de omgeving en het scherm, en dat is beter voor je ogen. Aan de andere kant heeft het scherm wat meer moeite om echt fel te worden. Ook wanneer je buiten loopt met het toestel kun je goed zien wat er op het scherm gebeurt. Uiteraard wel alleen bij 100% helderheid. Bij het opladen dimt het scherm zich om stroom te besparen. Dat is heel fijn wanneer je snel een vollere accu wil, maar wanneer je in een ruimte met veel licht zit is het soms lastig om het scherm te lezen.

Alcatel 5

Hardware en accu

Wat hardware betreft heeft de Alcatel 5 meer dan genoeg rekenkracht. De processor is niet de snelste die er is maar deze zorgt er zeker voor dat  de zaken gedaan worden. Het gaat hier om een Mediatek MT6750. De naam is niet heel sexy maar hij doet zijn werk. De processor heeft 4 kernen met een kloksnelheid van 1 GHz en nog eens 4 die draaien op 1,5 GHz. De processor wordt geholpen door 3GB werkgeheugen om ervoor te zorgen dat ook multitasken redelijk soepel verloopt.

Al die technische praat is natuurlijk iets anders dan hoe het toestel in de praktijk presteert. Voor de gemiddelde gebruiker is de Alcatel 5 meer dan snel genoeg. Apps worden moeiteloos geopend en de populaire apps als Facebook, WhatsApp en Snapchat draaien vrolijk op volle snelheid. Bij het spelen van heftige games of het draaien van wat zwaardere apps wordt de Alcatel 5 wel een tikje warm. Heel af en toe sluit zo een app dan ook af. Het voordeel aan de plastic behuizing is dat je de warmte niet zo goed voelt. Alleen de vingerafdrukscanner kan heet worden.

Naast rekenpower heb je ook ruimte nodig om alle foto's, filmpjes en GIFjes op te slaan. Daarvoor biedt de Alcatel 5 maar liefst 32GB opslaggeheugen. Dat is gebruikelijk in deze categorie en over het agemeen krijg je dit niet gauw vol. Mocht 32GB echter nog niet genoeg zijn dan is de 5 uitbreidbaar met een microSD-geheugenkaart. Daarmee kun je voor een paar euro een heleboel extra foto's kwijt op het toestel.

Alcatel 5

Wat batterijduur betreft hebben we niets te klagen over de Alcatel 5. Het toestel heeft een accu met een capaciteit van 3000 mAh en dat is naar verhouding veel voor een toestel met deze specificaties. De Samsung Galaxy S9 bijvoorbeeld heeft een accu met dezelfde capaciteit. Er zijn forse verschillen tussen deze smartphones. De Mediatek in de Alcatel 5 verbruikt weinig power en ook het scherm van de Alcatel is zuiniger doordat er minder pixels zijn om van stroom te voorzien. De accu is op te laden via de usb-c-aansluiting.

Software

De Alcatel 5 is een Android-smartphone. Het toestel draait op Android 7.0 Nougat, en dat is een beetje jammer. Inmiddels zitten we dicht op de lancering van Android 9.0 P, twee volledige versies van Android verder. Dat wil echter niet zeggen dat Android 7 gigantisch achterhaald is, maar het is wel jammer dat de Alcatel 5 geen Android Oreo heeft. De 5 ontvangt trouwens wel beveiligingsupdates, dus het is niet zo dat de beveiliging hopeloos verouderd is.

Zoals nagenoeg iedere fabrikant heeft ook Alcatel een paar aanpassingen aan Android gedaan. Het zijn over het geheel geen heel ingrijpende aanpassingen. Het gaat hierbij voornamelijk over het wijzigen van de standaard Android-icoontjes en het toevoegen van bijvoorbeeld de eigen Galerij-app. Daarnaast heeft Alcatel ook nog wat bloatware op het toestel gezet. In dit geval zijn het twee spelletjes en een paar Alcatel apps die vrij gemakkelijk verwijderd kunnen worden.

Zoals Alcatel eigen is, is de interface heel vrij. Als gebruiker kun je onder andere de indeling van je homescreen aanpassen zoals je zelf wil. Je kunt andere pictogrammen kiezen als je wel een beetje klaar bent met de kleurrijke uitstraling van Alcatels UI. Omdat het toestel dual-sim mogelijkheden heeft, heeft Alcatel het mogelijk gemaakt om beide simkaarten ook goed te benutten. Via de 'Dubbele apps'-instelling is het namelijk mogelijk om bijvoorbeeld twee WhatsApp-accounts tegelijkertijd te gebruiken. Dat geldt eveneens voor Facebook, Instagram, Snapchat en Facebook Messenger.

Alcatel 5

Camera

De Alcatel 5 is een moderne smartphone. Vanzelfsprekend is het toestel dan ook uitgerust met camera's. Waar andere smartphones aan de achterkant een dubbele camera hebben met aan de voorkant een enkele selfiecamera, is dit bij de Alcatel 5 precies andersom. Op de achterkant zit een enkele 12-megapixelcamera terwijl er aan de voorkant zowel een 13- als een 5-megapixelselfiecamera. De camera's aan de voorkant worden ook nog geholpen door een ledflitser.

Alcatel5 Alcatel5 Alcatel5 Alcatel5

Laten we beginnen met de enkele camera op de achterkant. De camera maakt over het algemeen scherpe foto's maar is daarin wel wat wispelturig. Hoewel de kleuren goed worden weergegeven kost het over het algemeen wel wat moeite om licht en donker in 1 foto te vangen. Hierbij moet je kiezen tussen één van de twee maar je krijgt ze tegelijkertijd nauwelijks goed in beeld. Dat wil allemaal niet zeggen dat de Alcatel 5 een slechte camer heeft. Zeker in deze prijscategorie presteert de camera goed.

De Alcatel 5 beschikt zoals gezegd over twee selfiecamera's. De primaire selfiecamera telt 13 megapixels en maakt dan ook fraaie plaatjes. Niet uitzonderlijk goed maar meer dan scherp genoeg voor op social media of WhatsApp. Onze interesse gaat vooral uit naar de 5-megapixelgroothoeklens. Standaard zou de Alcatel 5 vanzelf moeten zien wanneer de groothoek nodig is. Dat werkt helaas niet altijd, maar het kan gelukkig ook handmatig. Het hebben van een groothoeklens, aan welke kant dan ook, is in onze ogen een groot pluspunt voor een smartphone. Jammer is wel dat het hier om een 5-megpixelsensor gaat, de meeste dingen worden goed vast gelegd maar met contrasten kan de camera niet zo goed omgaan.

Als je vrienden en familie even gauw op de film wil zetten dan kun je rekenen op de Alcatel 5. Als je van plan bent om een Hollywood-, Bollywood- of Zollyuwood-film te maken met je smartphone dan zal de Alcatel 5 je helaas teleurstellen. Bij het filmen zelf kun je namelijk geen instellingen veranderen. Dat wil zeggen dat je geen andere resolutie kunt kiezen en je kunt er niet voor kiezen waar je filmpjes worden opgeslagen. Om de resolutie aan te passen moet je, ook voor video, bij de fotocamer naar de instellingen gaan. Wel is het mogelijk om een kek filter uit te zoeken. De Alcatel 5 filmt standaard in 1080p met 30 beelden per seconde en levert keurige beelden op. Wat verder jammer is, is dat de autofocus geen geweldig werk levert bij minder licht.

Prijs-kwaliteitverhouding

De meeste mensen gebruiken hun smartphone dagelijks. Doorgaans willen we een smartphone ook een aantal jaartjes gebruiken en iets wat inmiddels zo een groot onderdeel van het dagelijks leven is zoek je graag goed uit. Dat begrijpen we maar al te goed. Daarom hebben we nog een aantal smartphones uitgezocht om met de Alcatel 5 te vergelijken. Je wil immers wel dat het toestel je bevalt als je er zo veel tijd mee gaat doorbrengen.

Als eerste tegenkandidaat stellen we graag de HTC Desire 12 voor. De specificaties van de HTC komen grotendeels overeen met die van de Alcatel 5. Beide toestellen hebben 3GB werkgeheugen, een 720p scherm met een 18:9-beeldverhouding en ze draaien allebei op Android 7.0 Nougat. De Alcatel heeft een iets snellere processor terwijl de HTC uitgerust is met een iets betere camera. De twee maken elkaar niet veel al schelen ze, op het moment van schrijven, ongeveer 50 euro in het voordeel van de Desire 12.

Alcatel 5 HTC Desire 12 Motorola Moto G6 Nokia 6 Dual Sim
Beeldscherm 5,70 inch 5,50 inch 5,70 inch 5,50 inch
Resolutie 720 x 1440 pixels 720 x 1440 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 282 ppi 293 ppi 424 ppi 401 ppi
Besturingssysteem Android 7.0 (Nougat) Android 7.0 (Nougat) Android 8.0 (Oreo) Android 7.1 (Nougat)
Processor 1,5 GHz octa-core 1,5 GHz quad-core 1,8 GHz octa-core 1,4 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 3 GB 3 GB 3 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 32 GB 32 GB
Camera 12,00 megapixel 13,00 megapixel 12,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 144 gram 137 gram 167 gram 169 gram
Stand-by tijd - - - 768 uur
Spreektijd - - - 1080 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 12,00 per maand Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 217,00 € 127,00 tot € 175,99 Niet beschikbaar

Als tweede kanshebber is er de Motorola Moto G6. Het scherm van de Moto G6 heeft dezelfde afmetingen als dat van de Alcatel 5 maar het grote verschil is dat de Moto een FHD+-display heeft. Naast dat het toestel een scherper scherm heeft is ook de processor van de Moto G6 sneller. Wat vooral voor de Moto G6 spreekt is dat deze draait op Android 8.0 en regelmatig wordt voorzien van beveiligingsupdates. Tot slot is het prijsverschil met de Alcatel 5 niet eens zo heel groot.

Tot slot kijken we naar de Nokia 6, de dual-sim variant. Hoewel de Nokia 6 wat ouder is dan de Alcatel 5, draait deze inmiddels al een hele tijd op Android 8.0 Oreo. Daar komt bij dat de Nokia ook gegarandeerd de update naar Android P krijgt later dit jaar. Het scherm van de Nokia is een stukje scherper dan dat van de Alcatel, maar het is ook kleiner en heeft niet zo een hippe 18:9-beeldverhouding. De processoren maken elkaar niet zoveel maar de camera van de Nokia 6 heeft net wat meer megapixels, al zegt dat ook niet alles.

Conclusie

Wat het ontwerp betreft hebben ze bij Alcatel een eigenzinnige filosofie, en dat is heel mooi. De Alcatel 5 lijkt op haast geen enkele manier op een andere smartphone en dat maakt het design alleen maar mooier. De achterkant is wel van plastic gemaakt terwijl metaal hier zeker niet had misstaan. Dat zou er wel voor zorgen dat het toestel een stukje duurder is, maar dat was het voor ons waard om het toestel een echt premium gevoel te geven. Qua hardware kan de Alcatel 5 meer dan prima mee. Zolang je het toestel niet tot waanzin drijft met zware games zul je nergens last van hebben.

Alcatel 5

Wat software betreft heeft Alcatel voor ieder wat wils. Je kunt het eruit laten zien zoals je zelf wil, de icoontjes en knoppen kunnen groter en kleiner worden gemaakt en je kunt deze zelfs gemakkelijk veranderen. De camera is niet super, maar meer dan goed genoeg wanneer je het prijskaartje erbij pakt. Het is kortom een fijn toestel met een prima processor, keurige camera en een uitstekende accuduur.

+ Goede accuduur
+ Leuk design
+ Handige groothoekselfiecamera

- Plastic voelt iets te goedkoop
- Camera is een beetje wispelturig

Alcatel 5 review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden