Vergelijk 2.436.434 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nokia 7 Plus review

Reviews Nokia 7 Plus review
Door , - 1 reactie

De Nokia 7 Plus is de nieuwe middenklasser van HMD Global. Met zijn metalen behuizing met fonkelrode accenten valt hij gegarandeerd op tussen de rest van de meute. Maar hoe bevalt hij in praktijk? In deze uitgebreide review hebben we alle voors en tegens voor je op een rij gezet.

HMD Global timmert hard aan de weg in ons land. Als je op straat rondloopt en je ogen goed de kost geeft, zie je regelmatig de smartphones van de Finnen in het Nederlandse straatbeeld opduiken. Het eerste grote succes van HMD zagen we eind vorig jaar. In de laatste drie maanden van het jaar verscheepte het bedrijf 4,4 miljoen smartphones en 20,7 miljoen zogeheten feature phones. Daarmee behaalde HMD een marktaandeel van 1 procent op de wereldwijde smartphonemarkt. Dat klinkt misschien niet indrukwekkend, maar het is een hele prestatie voor een nieuwkomer (dat wil zeggen, na jarenlange afwezigheid). HMD moet immers opboksen tegen giganten als Samsung, Huawei en Apple.

Het succes van HMD Global is te danken aan Nokia-telefoons als de Nokia 3, Nokia 6 en Nokia 8. De kracht schuilt hem in de diversiteit van het portfolio. Of je nou veel of weinig hebt of wilt besteden aan een smartphone, bij HMD ben je aan het juiste adres. De afgelopen maanden is het assortiment alleen maar groter geworden. Op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona onthulde HMD maar liefst vier nieuwe smartphones. Eén daarvan was de Nokia 7 Plus. Het toestel valt onmiddellijk op tussen de rest. Niet alleen vanwege zijn opvallende design, maar ook door zijn 6 inch grote scherm met 18:9 verhouding en dubbele camera met Carl Zeiss-lenzen.

De Nokia 7 Plus is een interessant toestel. Dat komt door de combinatie van hard- en software en het prijskaartje. HMD is erin geslaagd om premium, high-end features te combineren in een toestel en hem een mid-range prijskaartje te geven. Een goed excuus om uitgebreid stil te staan bij deze middenklasser. Allereerst kijken we naar de buitenkant. Daarna nemen we een kijkje wat zich onder de motorkap bevindt. Dan vergelijken we de Nokia 7 Plus met andere telefoons die zich in dezelfde prijsklasse bevinden. Tot slot maken we de balans op.

Eén brok aluminium

Qua vormgeving lijkt de Nokia 7 Plus niet op andere Nokia-telefoons die we eerder hebben gezien, maar schijn bedriegt. Net als de Nokia 6 is hij volledig gemaakt van metaal. Daarvoor heeft HMD hetzelfde materiaal als afgelopen jaar gebruikt, namelijk het aluminium uit de Aluminum 6000 Series. Hetzelfde materiaal gebruikte Apple in het verleden voor diverse iPhones. Je krijgt dus een telefoon met een stevig en oerdegelijke bouwkwaliteit.

Nokia 7 Plus

Het lijkt alsof de achterkant is gemaakt van plastic, maar schijn bedriegt. In werkelijkheid heeft HMD een coating over het aluminium aangebracht. Deze coating is opgebouwd uit zes lagen en moet de Nokia 7 Plus een keramische look and feel geven. Daarnaast zorgt dit er naar eigen zeggen voor dat hij nog beter in de hand ligt en de gesprekskwaliteit wordt verbeterd. Daarover hoor je ons niet klagen. Deze designkeuze heeft echter wel een keerzijde: de buitenkant is makkelijker te beschadigen doordat de coating zachter is dan metaal. En dat merkten we tijdens onze testperiode. Zowel in de linkerboven- als rechtonderhoek verschenen al na enkele dagen zichtbare beschadigingen. Je doet er dan ook goed aan om direct de meegeleverde UTP Clear Case te gebruiken. De antennebanden zijn op subtiele wijze in het frame weggewerkt.

Als we het over de Nokia 7 Plus hebben, mogen we de koperen afwerking uiteraard niet vergeten. Of je nou de matzwarte of witte variant neemt, door koper in het frame te verwerken lijkt het net alsof het scherm in een sierlijke lijst is gestoken. Dezelfde koperkleurige accenten vinden we bij de camera, vingerafdruksensor en antennebanden. Zelfs de merknaam Nokia is van hetzelfde materiaal gemaakt. HMD’s oog voor detail zien we als we naar de USB-C aansluiting en mono speaker kijken: de binnenkant van deze inkepingen zijn eveneens afgewerkt met copper. De fonkelrode glans van het koper geeft de middenmoter een originele en exclusieve vormgeving.

Om de Nokia 7 Plus zijn ergonomische design te geven, loopt hij enigszins rond af aan de achterkant. Desondanks heeft hij nog behoorlijke scherpe randen. Vooral aan de voorzijde waar het scherm en het frame bij elkaar komen is dit duidelijk te merken. Als je de bijgeleverde beschermhoes gebruikt, merk je hier niets meer van. Dan behoud je het fraaie design en is de telefoon extra goed beschermd. De knoppen aan de zijkant zijn eveneens van aluminium gemaakt. We merkten al vrij snel dat deze soms wat lastig te bedienen zijn. Dat komt omdat de knoppen vrij vlak zijn en behoorlijk ver in de behuizing zijn verwerkt. De vingerafdruksensor is vlak onder de dubbele camera geplaatst. Door de forse afmetingen van het toestel is deze sensor voor sommigen misschien wat moeilijker te bereiken. We hadden dan ook liever gezien dat HMD de vingerafdrukscanner net iets lager had geplaatst.

In een tijd waar steeds meer fabrikanten de hoofdtelefoonaansluiting weglaten, heeft HMD besloten om deze te behouden. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Onderop vinden we de USB-C aansluiting en mono speaker. Laat je hierdoor niet misleiden: uit de enkele speaker komt nog behoorlijk wat geluid. Als je het volume opengooit klinkt je favoriete muziek nog steeds glashelder. Ook daarvoor kudos voor HMD. De speaker is dusdanig geplaatst dat als je hem in landschapsmodus vasthoudt, hij niet wordt afgedekt door je hand. Of je dus een filmpje kijkt of aan het gamen bent, de muziek weet altijd je oren te bereiken.

Nokia 7 Plus

Modern scherm

Afgelopen jaar zagen we randloze schermen voornamelijk in het high-end segment. Inmiddels zijn dergelijke beeldschermen gemeengoed geworden in het mid-range en budgetsegment. De Nokia 7 Plus is daar geen uitzondering op en doet mee aan deze trend. Hij heeft een 6 inch groot IPS LCD-display met een resolutie van 2160 bij 1080 pixels (Full HD+) met 18:9 verhouding. Dat is weliswaar niet zo veel pixels als je misschien van andere smartphones gewend bent, maar meer dan voldoende om een scherp beeld af te leveren. Zeker op een relatief ‘klein’ schermoppervlak. Bovendien heeft een lagere schermresolutie een voordeel: het energieverbruik ligt een stuk lager, omdat er minder pixels aangestuurd hoeven te worden.

Het beeldscherm van de Nokia 7 Plus komt sterk overeen met mijn eigen toestel, de Google Pixel 2 XL. Zo heeft hij dezelfde afgeronde hoeken en vrij dikke schermranden aan de linker- en rechterkant. Als we beide toestellen naast elkaar leggen, zien we twee duidelijke verschillen. Allereerst heeft de Nokia 7 Plus een grotere kin en voorhoofd dan Google’s vlaggenschip. En ten tweede is het beeldscherm van HMD’s middenklasser bij lange na niet zo helder als de Pixel 2 XL. De Nokia 7 Plus is weliswaar gelamineerd en gepolariseerd, maar als de zon fel schijnt is het beeldscherm lastig te lezen. En met de (hopelijk zonrijke) zomermaanden voor de deur is dat geen fijn vooruitzicht. Hij heeft daarentegen geen blauwe gloed als je vanuit een hoek naar het scherm staart. Daardoor is het scherm van de Nokia 7 Plus in het dagelijkse leven een stuk fijner in gebruik dan de Pixel 2 XL.

Gegarandeerd dat het 6 inch grote scherm sommigen zal afschrikken, maar dat is nergens voor nodig. Ondanks het forse schermformaat heeft HMD Global de Nokia 7 Plus relatief compact weten te houden. Qua afmetingen heeft hij nagenoeg dezelfde dimensies als een 5,5 inch grote telefoon. Alleen in de lengte is hij ongeveer een halve centimeter groter. Als je van nature wat kleinere handen en vingers hebt, is de bediening van het toestel wat lastiger. Daarover maakten we in de vorige paragraaf al een opmerking toen we het over de vingerafdrukscanner hadden. Je kunt dan ook maar beter twee handen gebruiken als je met de Nokia 7 Plus aan de slag gaat.

Indrukwekkende prestaties

Smartphones zijn de afgelopen jaren alleen maar beter geworden. Voor een telefoon die goede prestaties neerzet, ben je niet per definitie aangewezen op het topsegment. De Nokia 7 Plus is daar het levende bewijs van. Dat is toe te schrijven aan de Qualcomm Snapdragon 660. Deze octa-core processor bestaat uit vier krachtige 2,2 GHz Kryo cores die alle zware taken voor zijn rekening neemt. Vanzelfsprekend is het niet altijd nodig om op topsnelheid te functioneren. Om energie te besparen heeft de chipset ook een cluster van vier minder snelle 1,8 GHz Kryo kernen.

Nokia 7 Plus

Het gaat een brug te ver om te zeggen dat de Nokia 7 Plus dezelfde prestaties levert als high-end vlaggenschepen. Desalniettemin zijn we diep onder de indruk van de bergen met werk die de Snapdragon 660 verzet. Iedere game die de middenklasser voor zijn rekening kreeg draaide soepel en zonder noemenswaardige snelheidsverlies. Eén van de games die we op de Nokia 7 Plus draaiden, was de nieuwe Tekken van Bandai Namco. Voordat je dit spel installeert waarschuwt de ontwikkelaar dat je minimaal een Exynos 8890 of Snapdragon 820 nodig hebt. Beide chipsets zijn weliswaar al twee jaar oud, maar vonden we destijds alleen in de dure high-end vlaggenschepen zoals de Samsung Galaxy S7 Edge, Motorola Moto Z en Sony Xperia X Performance. De Nokia 7 Plus voldoet technisch gesproken niet aan deze voorwaarde, maar speelt het spel desondanks feilloos af.

Natuurlijk zijn de goede prestaties niet alleen toe te schrijven aan de toegenomen rekenkracht van de processor. De CPU wordt immers bijgestaan door de Adreno 512 GPU en 4 GB LPDDR4 RAM. Er zijn genoeg fabrikanten die hun telefoons aanzienlijk meer werkgeheugen meegeven. De praktijk leert ons dat 4 GB op dit moment meer dan genoeg RAM is voor een smartphone om goed te functioneren. Net als in de computerwereld geldt: meer werkgeheugen is leuk en aardig, maar als je het niet gebruikt is het zonde van je geld. We moeten er wel bij zeggen dat de Nokia 7 Plus al na een korte tijd gamen behoorlijk warm aanvoelde aan de achterkant.

Spelletjes spelen is natuurlijk slechts één van de vele toepassingen waarvoor je een smartphone anno 2018 gebruikt. Dankzij de ingebouwde LTE Cat. 6 modem haal je internetsnelheden tussen de 50 Mbit/s (upload) en 300 Mbit/s (download). Deze getallen zeggen je misschien helemaal niks. Waar het op neerkomt is dat surfen op internet lekker vlot gaat. Het laden van internetpagina’s neemt natuurlijk wat tijd in beslag, maar is niet hinderlijk traag. Hetzelfde geldt voor het openen van apps.

De Nokia 7 Plus is gemaakt met het oog op morgen. Van meet af aan krijg je 64 GB aan intern geheugen (eMMC 5.1). Zoals je wellicht van je huidige toestel weet ben je een deel daarvan kwijt aan het besturingssysteem en apps die de fabrikant vooraf voor je heeft geïnstalleerd. In het geval van de Nokia 7 Plus is dat bij elkaar opgeteld zo’n 15,5 GB. Anders gezegd, je houdt ongeveer driekwart van de totale opslagcapaciteit over voor eigen gebruik. Dat is een mooie uitgangssituatie, maar het wordt nog beter: je kunt het geheugen uitbreiden tot wel 256 GB. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is een microSD-kaart aan te schaffen. Geen behoefte aan extra opslagruimte? Dan is er eventueel ruimte voor een tweede simkaart.

Ook op het gebied van connectiviteit is de Nokia 7 Plus klaar voor de toekomst. Om te beginnen wordt hij met dual-band WiFi-ondersteuning geleverd. Afhankelijk van jouw router kun je zowel op de 2,4 GHz als 5 GHz band internetten. Het aantal toepassingen met Bluetooth 5.0 is weliswaar nog altijd beperkt. Mocht het zover zijn, dan kan de Nokia 7 Plus hiermee uit de voeten. Hetzelfde geldt voor contactloos betalen. Dankzij de ingebouwde NFC-chip is dit een fluitje van een cent. Mocht je op dit moment met je smartphone betalen nog niet vertrouwen en dit mettertijd veranderen, dan behoort het in ieder geval tot de mogelijkheden. Tot slot is ook de software van de Nokia 7 Plus toekomstbestendig, maar meer daarover in de paragraaf ‘De kracht van Android One’.

Nokia 7 Plus

Lange adem

Een van de belangrijkste verkoopargumenten van HMD voor de Nokia 7 Plus, is de batterij. Op dat vlak kan hij zich meten aan de grote jongens. De accucapaciteit bedraagt 3800 mAh. Dat is een kolossale batterij voor een telefoon uit het middensegment. Ter vergelijking: dat is maar een fractie minder vermogen dan de Huawei Mate 10 Pro of Huawei P20 Pro, die ieder een 4000 mAh batterij hebben. Daarentegen zijn er genoeg vlaggenschepen die met heel wat minder genoegen moeten nemen, zoals de Samsung Galaxy S9 (3000 mAh) of LG V30 (3300 mAh). De uitgangssituatie is dus goed voor de Nokia 7 Plus.

Misschien heb je de commercial van de Nokia 7 Plus al voorbij zien komen op tv. Daarin propageert HMD dat een “verbluffende batterijduur van twee dagen”. Wij van GSMinfo.nl willen altijd het onderste uit de kan halen en gooien daarvoor alle sluizen open. Dat betekent dat we alle toeters en bellen inschakelen (NFC, Bluetooth, roaming), de schermhelderheid op maximum zetten en extra vaak naar het toestel grijpen, bijvoorbeeld om muziek te streamen, YouTube-video’s te bekijken, urenlang te gamen en surfen op internet.

In onze ogen is er maar één conclusie mogelijk: de batterijduur van de Nokia 7 Plus is indrukwekkend. De geclaimde twee dagen hebben we weliswaar niet weten te halen door ons intensieve gebruik, maar wij zijn dan ook niet de doorsnee smartphonegebruiker. Zij kunnen zonder al te veel problemen makkelijk anderhalve dag met het toestel vooruit als hij volledig is opgeladen.

We horen je al denken: ‘Een grote batterij betekent natuurlijk dat je veel tijd kwijt bent met opladen’. Meestal klopt dit wel, maar met de Nokia 7 Plus bewijst HMD dat dit zeker niet altijd het geval is. Door de combinatie van USB-C aansluiting en de bijgeleverde snellader (waarvan de output 18 watt bedraagt), heeft hij niet veel tijd nodig om weer op krachten te komen. Na 30 minuten aan de oplader was hij voor 45 procent opgeladen. Na een uur lag het percentage op 75 procent. Na iets meer dan anderhalf uur tikte hij de 100 procent aan. Over de accu van de Nokia 7 Plus kunnen we dus alleen maar lovende woorden schrijven.

Nokia 7 Plus

De kracht van Android One

We steken het niet onder stoelen of banken: we zijn onder de indruk van de hardware. Een ander vlak waarin de Nokia 7 Plus uitblinkt, is de software. Bij binnenkomst van ons reviewexemplaar draaide hij op Android 8.1 Oreo. Slechts een handjevol telefoons -0,5 procent om precies te zijn- draait op de allernieuwste versie van Google’s besturingssysteem. Deze zijn uitgerust met de nieuwste features, waaronder Notification Dots, Smart Text Selection, Autofill en picture-in-picture modus. Tevens zie je in een oogopslag precies hoeveel stroom het apparaat nog heeft dat via Bluetooth met je telefoon is verbonden. Kortom, allerlei handige nieuwe functies die je dagelijkse zaken nog gemakkelijker maken.

Niet alleen het besturingssysteem is helemaal up-to-date: dat geldt ook voor de beveiliging. Zodra je de Nokia 7 Plus opstart, staat er een update klaar om de security patch van 1 april 2018 te installeren. Het is dus duidelijk dat HMD haar zaakjes goed op orde heeft. Dat is te danken aan twee zaken: Android One en het Android Enterprise Recommended Program.

Android One is een initiatief van Google dat enkele jaren geleden in het leven is geroepen met één doel voor ogen: om betaalbare telefoons op de markt te brengen waarvan de (beveiligings)software up-to-date is. Doordat de zoekmachinegigant zelf de regie voert over het updateproces, worden updates nog sneller uitgerold. Telefoons met de Android One stempel krijgen gegarandeerd twee jaar Android-updates en drie jaar beveiligingspatches. Daarnaast worden ze met stock Android geleverd. Dat betekent dat je niet alleen een pure Android-ervaring krijgt zonder een hoop toegevoegde features, maar ook de fabrikanten geen bloatware of eigen Android-skin als Samsung Experience of EMUI aan de software mogen toevoegen. Voor de meesten is dat een prettige gedachte.

Wat is Android One? Alles wat je moet weten op een rij

Wat is Android One? Alles wat je moet weten op een rij

11 feb 2018 - De eerste Android One-smartphones in Nederland zijn een feit. Maar wat is nou Android One? Wat is het verschil met de gewone Android-versie van Google? En wat kunnen we in de toekomst verwachten van Android One? Al deze vragen en meer beantwoorden we in dit artikel.

De Nokia 7 Plus neemt niet alleen deel aan het Android One programma, maar staat tevens op de lijst van het Android Enterprise Recommended Program. Dit is een door Google samengestelde lijst waarop je Android-telefoons vindt die aan de hoogste eisen voldoen die het internetbedrijf stelt aan telefoons voor het bedrijfsleven. Eén van die eisen is dat smartphonemakers drie jaar lang binnen 90 dagen een beveiligingsupdate uitrollen nadat Google deze heeft vrijgegeven. Voor IT-medewerkers is het eenvoudig om de telefoons van afstand te beheren en met bedrijfseigen applicaties uit te rusten, nog voordat ze uit de doos gehaald worden. Naast de Nokia 7 Plus staan er nog enkele andere toestellen van HMD op Google’s Android Enterprise Recommended Program, namelijk de Nokia 6 (2018), Nokia 8 en Nokia 8 Sirocco.

Als je software-updates belangrijk vindt, dan is de Nokia 7 Plus een aanrader. Niet alleen profiteer je van de nieuwste Android features en de laatste beveiligingspatch: de komende jaren zit je geramd. Bovendien hoef je niet onnodig lang op updates te wachten. Zodra ze beschikbaar zijn voor de Pixel-telefoons, kun je ze vrij snel daarna verwachten voor de Nokia-telefoons die met Android One worden geleverd.

Camera

Geen smartphone is compleet zonder camera. We beginnen met de primaire camera. Deze bestaat uit een 12- en 13-megapixelcamera. De eerste camera heeft een diafragma van f/1.75. Dankzij deze forse lensopening slaat de beeldsensor meer licht op. De 13-megapixellens fungeert als telelens en heeft een f/2.6 grote lensopening. Met een druk op de knop schakel je tussen de 1x zoom en 2x zoom. Net als afgelopen jaar levert de Duitse lenzenslijper Carl Zeiss de lenzen voor de camera’s. De camera’s worden bijgestaan door een dual-tone LED-flitser.

De user interface van de camera oogt behoorlijk karig, maar is anders dan we gewend zijn van smartphones. Bovenin heb je een aantal opties, bijvoorbeeld om live te streamen op YouTube en Facebook, maar ook een ‘bothie’ te schieten met Dual Sight. Daarbij schiet je een plaatje (of video) waarbij zowel de voorste als achterste camera worden gebruikt. Deze functie introduceerde HMD afgelopen jaar bij de Nokia 8. Leuk voor content creators en dergelijke creatievelingen, maar meer dan dat ook niet. Onderin zie je een cirkel met daarin ‘1,0x’ staan. Daarmee schakel je tussen de gewone 12-megapixelcamera en de 13-megapixeltelefotolens. Personen of voorwerpen die veraf staan haal je hiermee dichterbij, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Dit is niet alleen erg handig, maar werkt ook goed.

Linksboven in het hamburgermenu vind je opties als panorama en Livebokeh. Met deze laatste bepaal je zelf de mate van blur of waas van de portretfoto’s die je schiet. Voor een middenklasser werkt deze feature verrassend goed, maar je moet wel goed opletten dat de persoon op de foto niet te wazig wordt (wat zo nu en dan wel eens gebeurde in onze testperiode).

Nokia 7 Plus Nokia 7 Plus Nokia 7 Plus Nokia 7 Plus Nokia 7 Plus

De eerste keer dat je de camera-app opstart verschijnt er een venster in beeld die tekst en uitleg geeft over de Pro-modus. Deze activeer je door over de sluiterknop te vegen. Heb je ooit een Lumia-telefoon gehad? Dan komt de camera interface je waarschijnlijk wel bekend voor. Deze bestaat uit een aantal cirkels waarmee je handmatig de ISO-waarde, witbalans, timer en belichtingscorrectie aanpast. Hiervoor kreeg Nokia -en later Microsoft- vroeger veel waardering voor. Het is een prettige manier om op je eigen creatieve manier foto’s te maken.

De plaatjes die de camera aflevert zijn over het algemeen goed. Kleuren zijn niet overdreven verzadigd en in schaduwrijke plekken heb je overdreven veel last van korreligheid. Als je enigszins inzoomt merk je wel dat je behoorlijk wat details mist. Ook als het contrast tussen licht en donker groot is, komen foto’s netjes uit de verf. De dubbele zoom levert eveneens puik werk af. Voor een mid-range telefoon krijg je een degelijk camerasysteem, maar het is zeker niet de beste in zijn prijsklasse.

Video’s neem je standaard op in Full HD, maar kan eventueel ook in 4K. De frameratesnelheid bedraagt bij beide videoresoluties 30 beelden per seconde. De Nokia 7 Plus is uitgerust met drie microfoons zodat je geluid in 360 graden opneemt. Deze feature is omgedoopt tot Nokia OZO Audio en werkt goed. Tijdens het filmen schakel je eenvoudig tussen de gewone lens en telelens. Zelfs als je helemaal inzoomt en rijdende auto’s filmt, is de tekst prima te lezen. Tijdens het filmen merkten we dat de camera erg gemakkelijk onder- of overbelicht is. Iets daar tussenin leek niet te bestaan. We zijn dan ook niet echt overtuigd over de filmkwaliteit van de Nokia 7 Plus.

Prijs-kwaliteitverhouding

In deze review hebben we steeds gekeken hoe de Nokia 7 Plus an sich functioneert in het dagelijkse leven. Om een echt goed beeld daarvan te krijgen, moeten we hem vanzelfsprekend ook naast vergelijkbare toestellen leggen. Pas dan zie je op welke vlakken hij uitblinkt en waar hij zijn meerdere moet erkennen. In deze paragraaf vergelijken we de Nokia 7 Plus met drie andere middenklassers met nagenoeg hetzelfde prijskaartje.

Allereerst de Samsung Galaxy A8 (2018). In onze review schreven we dat het een uitstekend toestel is onder de middenmoters. Simpel gezegd is het een kleine en aanzienlijk goedkopere variant op de nieuwste vlaggenschepen van Samsung. Een ideaal alternatief voor wie een goede smartphone zoekt zonder al te diep in de buidel te hoeven tasten. Samsungs middenklasser heeft een aantal pluspunten ten opzichte van de Nokia 7 Plus. Zo is hij stof- en waterdicht (IP68), heeft hij een OLED-scherm in plaats van een IPS LCD-display en is er ruimte voor zowel een tweede simkaart als geheugenkaart. Maandelijkse beveiligingsupdates zijn eveneens in het vooruitschiet gesteld. HMD’s telefoon daarentegen wordt out-of-the-box met de nieuwste Android-versie geleverd en niet het verouderde Android 7.1.1 Nougat. Verder moet je maar net houden van Samsungs Android-schil Samsung Experience. Wijzelf geven de voorkeur aan HMD’s stock Android.

Nokia 7 Plus Samsung Galaxy A8 (2018) Huawei P20 Lite Sony Xperia XA2 Ultra
Beeldscherm 6,00 inch 5,60 inch 5,84 inch 6,00 inch
Resolutie 1080 x 2160 pixels 1080 x 2220 pixels 1080 x 2280 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 402 ppi 441 ppi 432 ppi 367 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 7.1 (Nougat) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo)
Processor 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 32 GB 64 GB 32 GB
Camera 12,00 megapixel 16,00 megapixel 16,00 megapixel 23,00 megapixel
Gewicht 183 gram 172 gram 145 gram 221 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 17,50 per maand Vanaf € 25,50 per maand Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 249,00 tot € 459,00 € 195,00 tot € 249,00 Niet beschikbaar

Een ander alternatief voor de Nokia 7 Plus is de Huawei P20 Lite. Qua design ziet dit toestel er net iets moderner en speelser uit dan HMD’s middenklasser. Dan moet je je echter niet laten afschrikken door de notch boven in het scherm. De Kirin 659 doet niet onder voor de Snapdragon 660: de door Huawei ontwikkelde octa-core processor haalt kloksnelheden tot 2,4 GHz. De hoeveelheid werkgeheugen en opslagcapaciteit zijn gelijk. Achterop is hij eveneens voorzien van twee camera’s waarmee je geweldige foto’s schiet. Voor de P20 Lite geldt hetzelfde verhaal als de Galaxy A8 (2018): vind je het niet erg om te werken met een schil over het besturingssysteem, of spreken de vooruitzichten van Android One je meer aan?

Net als de Nokia 7 Plus is de Sony Xperia XA2 Ultra een kampioen als het gaat om batterijduur. Beide toestellen houden het bovengemiddeld lang uit als de accu volledig is opgeladen. Een andere gemeenschappelijke noemer is dat ze ieder een 6 inch groot beeldscherm hebben. Sony’s toestel komt met een traditioneel 16:9 display en heeft meer weg van een smartphone van afgelopen jaar. Dankzij het verlengde scherm van de Nokia 7 Plus oogt deze meer van deze tijd. Beide toestellen hebben een dual-camerasysteem. Sony heeft deze niet aan de achterkant, maar aan de voorzijde zitten. Bovendien is één van deze lenzen bij Sony een groothoeklens die alles in een hoek van 120 graden vastlegt. Groepsfoto’s schieten is met de Xperia XA2 Ultra dus een stuk eenvoudiger dan de Nokia 7 Plus.

Conclusie

Een goede smartphone hoeft niet duur te zijn. Dat bewijst HMD Global wel met de Nokia 7 Plus. Voor het bedrag dat je op tafel moet leggen -momenteel 399 euro- koop je een middenklasser met een premium design en specs. Bijna alles klopt aan dit toestel. Je krijgt een trendy ontwerp, een mooi, groot en modern scherm, krachtige chipset en een batterij die bijna niet leeg te krijgen is. Android-liefhebbers kunnen alleen maar dromen over de Android-ervaring  en het updatebeleid dat HMD biedt. Dat is allemaal te danken aan Android One. En dat alles voor een scherpe prijs.

Her en der laat HMD nog wel een steekje vallen. De camera schiet over het algemeen best aardige foto’s, maar het is zeker niet de beste in deze prijscategorie. En hoewel we erg enthousiast zijn over de metalen unibody, is de coating wel erg broos en makkelijk te beschadigen. Dat verklaart wellicht waarom HMD er een doorzichtige beschermhoes bij levert. Ook hadden we liever gezien dat de schermhelderheid wat hoger was: de Nokia 7 Plus is nu moeilijk te lezen als de zon fel schijnt. Een laatste aandachtpuntje is dat de Nokia 7 Plus erg snel opwarmt en maar moeilijk warmte afstoot. Dat is manco dat we wel vaker zien, zelfs bij de dure high-end vlaggenschepen.

Gedurende de gehele review hebben we de telefoon de Nokia 7 Plus genoemd. Officieel gaat hij door het leven als de Nokia 7 plus, met een kleine letter -P. Wat ons betreft had HMD hier echt een dikke, vette hoofdletter moeten schrijven. Of nog beter: het hele woord PLUS in hoofdletters. Wij hebben er geen enkele moeite om de Nokia 7 Plus van harte aan te bevelen aan iedereen die een goede mobiele telefoon met een scherpe prijs zoekt.

Pluspunten Nokia 7 Plus:

+ Indrukwekkende batterijduur
+ Fraai stukje Fins design
+ Uitstekende prestaties
+ Altijd up-to-date dankzij Android One

Minpunten Nokia 7 Plus:

- Achterzijde beschadigt erg snel
- Maximale schermhelderheid aan de lage kant
- Camera is aardig, maar niet briljant

Nokia 7 Plus

Nokia 7 Plus review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden