Vergelijk 2.615.699 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia XZ2 Compact review

Reviews Sony Xperia XZ2 Compact review
Door ,

'Kleine smartphones zijn niet meer van deze tijd' hoor je wel eens. Het klopt ook wel dat er steeds meer 'grote' smartphones worden gemaakt, maar in het Nederlands zeggen we niet voor niets mobieltje. Sony snapt dat niet iedereen zin heeft in een gigantische telefoon die maar net in de broekzak past, daarom houden zij vast aan de Compact-toestellen. De Xperia XZ2 Compact is de nieuwste iteratie van het toestel, eens kijken of het wat is.

Er worden niet zoveel smartphones gemaakt die snel zijn, goede foto's maakt, een flinke accuduur heeft en ook nog eens kleiner zijn dan 14 centimeter. Bij Sony wel. De Japanse electronica-grootmacht produceert ieder jaar een hele sloot aan smartphones. Onder die smartphones zitten vaak ook wat kleinere toestellen die niet onder doen voor hun grote broers. De Compact-toestellen van Sony krijgen dezelfde processor en dezelfde camera als de grotere versie maar dan in een kleiner pakketje.

Ook dit jaar werd er tijdens het MWC te Barcelona een nieuwe Xperia Compact aangekondigd, namelijk de Xperia XZ2 Compact. Deze kleine kanjer is wederom uitgerust met de nieuwste hardware en ook een nieuw ontwerp. Voor het eerst kunnen we echte verandering waarnemen aan de buitenkant van de Sony Xperia's. We gaan eens kijken wat de Sony Xperia XZ2 Compact daadwerkelijk te bieden heeft.

Design

Al jaren ontwerpt Sony haar smartphones volgens het zogeheten Omnibalance-design. Tot 2018. Waar de smartphones eerder waren voorzien van een vlakke achterkant, heeft de XZ2 Compact een gebolde rug. De zijkant van het toestel is ook ietsje smaller dan bij eerdere Xperia's, vandaar dat de vingerafdrukscanner voor het eerst op de achterkant van het toestel zit. De bolling van het toestel ziet er misschien niet gigantisch hip uit, maar het toestel ligt hierdoor wel fijn in de hand. Boven de vingerafdrukscanner zit de camera die wordt geflankeerd door de flitser en sensoren aan de ene kant, en nog een witte sensor aan de andere kant.

Sony Xperia XZ2 Compact

Aan de voorkant van het toestel zit uiteraard het scherm. Voor het eerst heeft Sony er voor gekozen om het beeldscherm op te rekken naar een 18:9 beeldverhouding. Daardoor zijn de zwarte balken om het scherm heen wat dunner geworden. Dat wil niet zeggen dat ze dun zijn, maar het lijkt erop dat Sony haar unieke ontwerpstijl niet geheel los wil laten. Boven het scherm zitten de selfiecamera, led-indicator en luidspreker. Onder het scherm staat Sony en daaronder bevindt zich nog een smalle tweede luidspreker voor loeihard stereo-geluid.

Zoals standaard is zitten alle fysieke knoppen aan de rechterkant van het toestel. Van boven naar beneden zitten daar de volumetoetsen, vergrendelknop en de immer handige fysieke cameraknop. De cameraknop is sowieso heel fijn, vooral wanneer je onderwater wil filmen of een foto wil maken. Het toestel is namelijk waterdicht, een fijne gedachte. Aan de onderkant van het toestel zit nog de usb-c-aansluiting. De grote afwezige is de 3,5mm-aansluiting. Je kunt dus geen ouderwetse koptelefoon aansluiten. Wel krijg je er een usb-c-headset en een verloopstukje bij om dit alsnog te kunnen doen.

Beeldscherm

Eerdere Xperia Compact's hadden een scherm met een HD-resolutie. Nu het scherm van de Xperia XZ2 Compact is vergroot naar een 5 inch diagonaal moest Sony wel een scherm met een FHD+-resolutie in het toestel zetten. Dat scherm geeft helder en scherp beeld en ook geeft het scherm kleuren mooi weer. Als je niet zo een fan bent van de standaardinstellingen dan kun je dit altijd nog gemakkelijk aanpassen. De 18:9-beeldverhouding is niet meer zo nieuw maar wel fijn om te zien dat Sony hierin meegaat.

In de volle zon is het meeste nog te zien op het scherm, uiteraard op de hoogste helderheid. Met tekst heeft het toestel sowieso geen moeite maar een serie of een film is wat donkerder en daardoor ook minder goed zichtbaar. Zoals inmiddels bijna iedere smartphone beschikt de XZ2 Compact ook over een nachtmodus. Dat wil zeggen dat het scherm een oranje tint krijgt en dat vooral blauw licht wordt tegengehouden. Dt is prettiger voor de ogen en maakt het ook makkelijker om na smartphone gebruik prettig in slaap te vallen.

Sony Xperia XZ2 Compact

Het scherm is vanuit alle hoeken goed te zien. Je kunt wat dat betreft makkelijk met meerdere mensen een filmpje of foto's bekijken. Het scherm is wat kleiner dat dat van de meeste smartphones maar dat wil niet zeggen dat er niets op te zien is. Een paar jaar geleden was een smartphone met een 5 inch scherm nog redelijk groot maar tegenwoordig is dat niet zo gigantisch meer. Toch kun je nog verrassend goed een serie of een film kijken op het scherm van de XZ2 Compact.

Camera

Als we het toch over beeld en beeldkwaliteit hebben, kunnen we meteen door naar de camera. Sony maakt camerasensoren die gebruikt worden in de smartphones. Dan mag je er dus vanuit gaan dat de camerasensor in de eigen toestellen minstens zo goed zijn. Toch? De camera van de XZ2 Compact is inderdaad goed en deze blinkt vooral uit in het aanbrengen van contrasten in de foto's. Wat wel jammer is, en wat we helaas vaker zien bij Sony's camera's, is dat de foto's een stevige portie nabewerking meekrijgen. Hierdoor worden sommige delen van de foto's een beetje wazig.

test test test test test test

De camera in kwestie is een 19-megapixelcamera. In tegenstelling tot nagenoeg alle andere fabrikanten houdt Sony vast aan de enkele camera. Die ene camera legt veel details vast en ook bij wat minder licht levert de XZ2 Compact nog steeds scherpe foto's. Waar de camera ook erg sterk in is, is het aanbrengen van scherpte-diepte effecten. Met een ander woord 'bokeh'. Dit doet de XZ2 Compact al prima in de automatische stand, maar met de bokeh-stand krijg je pas echt bijzondere foto's. Dit effect levert vooral mooie portretfoto's op.

Filmen is iets waar de XZ2 Compact echt goed in is. De beeldstabilisatie van het toestel werkt voortreffelijk. Wanneer je aan het opnemen bent schokt het beeld af en toe een beetje maar wanneer je daarna het filmpje terugkijkt zie je dat het een hele soepele kijkervaring oplevert. Wanneer je filmt in FullHD en met 60fps blijft er wel nog een klein beetje schok hangen in het verwerkte filmpje zitten. Je kunt zelfs filmen in FullHD met 960fps en dat levert hele leuke Super Slow Motion beelden op. De Slow Motion moet wel goed getimed worden, maar dat heb je na een paar keer wel onder de knie.

3D-mogendheid

De Xperia XZ1 kon er ook al wat van maar bij de XZ2, en dus ook de XZ2 Compact, lijkt het nog beter te gaan. Sony heeft het namelijk mogelijk gemaakt om met de smartphones een vrij nauwkeurige 3D-opname te maken van gezichten, hele hoofden, eten en andere voorwerpen. De beelden die dit oplevert zijn sowieso al heel geinig. Maar deze kunnen ook nog eens gebruikt worden voor meer dan alleen maar geinigheid. Je kunt de 3D-modellen bijvoorbeeld afdrukken met een 3D-printer. Mocht je die zelf niet hebben dan kan Sony je helpen aan adresjes.

Verder kun je de 3D-modellen ook gebruiken als bewegende achtergrond voor je Homepage. Als je niet zo graag naar jezelf kijkt kun je altijd een model van iemand anders of van een stuk taart gebruiken. Hierbij is het alleen jammer dat je de standaard grijze achtergrond geen andere kleur kunt geven. Je kunt de 3D-modellen overigens ook gebruiken in de Augmented Reality-functie van het toestel. Zo kun je jezelf en je vrienden laten dansen in gekke pakjes, zonder daadwerkelijk te hoeven bewegen. Dit levert wat geinige foto's en filmpjes op, maar meer is het ook niet.

Ar

Hardware en accu

Wat hardware betreft is de XZ2 Compact identiek aan de Xperia XZ2. In de kleine smartphone zit een gigantisch krachtige processor; de Snapdragon 845. Deze processor is het nieuwste pronkstuk van fabrikant Qualcomm, en daar mogen ze best trots op zijn. De processor is gebakken volgens een 10 nanometer-procedé en heeft een maximale kloksnelheid van 2,7 GHz. Deze technische praat wil zeggen dat de XZ2 Compact gigantisch snel is. De processor wordt geholpen door 4GB werkgeheugen en dat makt dat de XZ2 Compact eigenlijk niet bij te houden is.

Dat de XZ2 Compact op papier snel is wil niet automatisch zeggen dat het toestel in de praktijk ook snel is. Toch is dat zo. De kleine kanjer heeft geen enkele moeite met zware apps of andere heftige ladingen. Het toestel vertraagt niet en wordt slechts een beetje warm wanneer je een stevige game speelt tijdens het opladen. Je zult over het algemeen niet doorhebben hoe snel de XZ2 Compact daadwerkelijk is. Naast deze snelheid heeft het toestel ook nog eens 64GB opslaggeheugen. Mocht dat nog niet genoeg zijn voor alle apps, foto's en filmpjes, dan kun je het toestel ook nog uitbreiden met een microSD-geheugenkaart.

Sony Xperia XZ2 Compact

Wat accuduur betreft zijn de Xperia's van Sony over het algemeen echte marathonlopers. Daarmee bedoelen we niet dat de toestellen net iets langer dan twee uur meegaan maar dat ze een stuk langer doorgaan dan sprinters. Bij de XZ2 Compact is dat wederom het geval. De accu heeft een capaciteit van 2870 mAh. Dat lijkt misschien niet gigantisch veel maar Sony kan heel efficiënt met deze energie omgaan. Vooral door slimme software en de zuinige processor houdt de XZ2 Compact het nog steeds makkelijk langer dan een dag vol. Wel is het jammer dat het toestel niet draadloos op te laden is.

Software

De software is bij Sony altijd goed gestroomlijnd, zo ook bij de XZ2 Compact. Wanneer je het toestel voor de eerste keer opstart staat er helaas wel nogal wat bloatware op. Dat zijn apps van Sony zelf en ook van de zakenpartners van Sony die standaard op het toestel geïnstalleerd staan. Het voordeel is wel dat nagenoeg al deze apps verwijderd, of op zijn minst uitgeschakeld, kunnen worden. Wanneer de apps weg zijn is de software eigenlijk heel prettig.

Sony Xperia XZ2 Compact

Wat overblijft is Android 8.0 Oreo met Sony's minimale skin. Die skin heeft een paar andere icoontjes maar past verder vrij weinig aan. Android Oreo draait vlekkeloos op de XZ2 Compact. Je kunt ook lekker veel aan je eigen voorkeur aanpassen, van de vorm van de app-icoontjes tot hele thema's. Wat smartphone-beveiliging betreft zit je met de XZ2 Compact goed. Sony voorziet haar toestellen regelmatig van beveiligingsupdates, zo hoef je dus nergens bang voor te zijn.

Prijs-kwaliteitverhouding

Een nieuwe smartphone koop je natuurlijk niet zomaar. Voordat je een nieuw toestel neemt kijk je eerst wat er nog meer te vinden is en pas als je zeker weet wat je wil stop je het in je winkelmandje. Daar helpen we je graag een handje bij. We hebben een aantal smartphones op een rijtje gezet die qua prijs en specificaties bij de XZ2 Compact in de buurt komen. Zo krijg je een beeld van de prijs-kwaliteitverhouding van de Xperia XZ2 Compact.

De eerste concurrent komt uit eigen huis. De kleine kanjer die slechts een halfjaar ouder is dan de XZ2 Compact is namelijk ook niet verkeerd. De XZ1 Compact is een geduchte tegenstander. Het ontwerp is van de XZ1 Compact is wat rechthoekiger en ligt dus wat anders in de hand, maar helemaal niet verkeerd. De processor van de XZ2 Compact is een slag sneller dan die in de XZ1 Compact maar daar zul je absoluut niets van merken, ze zijn beiden namelijk gigantisch snel. Het grootste verschil tussen de twee zit in het scherm. De XZ1 Compact heeft een iets kleiner scherm met een lagere resolutie. Maar daar is de prijs dan ook naar.

Sony Xperia XZ2 Compact Sony Xperia XZ1 Compact Apple iPhone SE Huawei P20
Beeldscherm 5,00 inch 4,60 inch 4,00 inch 5,80 inch
Resolutie 1080 x 2160 pixels 720 x 1280 pixels 640 x 1136 pixels 1080 x 2244 pixels
Pixeldichtheid 483 ppi 319 ppi 326 ppi 429 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Apple iOS 9 Android 8.1 (Oreo)
Processor 2,5 GHz octa-core 2,5 GHz octa-core 1,8 GHz dual-core 2,4 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 2 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 32 GB 16 GB 128 GB
Camera 19,00 megapixel 19,00 megapixel 12,00 megapixel 20,00 megapixel
Gewicht 168 gram 140 gram 113 gram 165 gram
Stand-by tijd - - 240 uur -
Spreektijd - - 840 minuten -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 449,00 € 599,00 € 209,00 tot € 529,00 € 365,00 tot € 375,00

Als je op zoek bent naar een kleine smartphone heb je bij Apple eigenlijk maar één optie; de Apple iPhone SE. Dit toestel is niet zo nieuw meer maar is desalniettemin een klein werkpaard. De processor zorgt ervoor dat het toestel steeds door blijft gaan. Ook wordt de software bijgehouden door Apple, daardoor blijf je veilig en up-to-date. Het scherm van de iPhone SE is echter wel een volle inch kleiner dan dat van de XZ2 Compact. Als je fan bent van Apple maar geen groot toestel wil is dit de meest geschikte smartphone. Later in het jaar komt als het goed is nog de opvolger, maar dat is voorlopig toekomstmuziek.

Niet zo klein, maar minstens zo krachtig is de Huawei P20. Dit toestel is wel een stuk groter dan de XZ2 Compact maar stelt daar ook wat tegenover. De processor in de Huawei P20 weet niet van ophouden en ook de camera's weten van wanten. Zowel de Leica-hoofdcamera's op de achterkant als de 16-megapixelselfiecamera schieten geweldige foto's en helpen je ook nog eens de belichting aan te passen. Het toestel is wel wat lastiger in je broekzak of handtas te stoppen, maar je hebt wel meer schermoppervlak.

Conclusie

In een wereld vol groter wordende smartphones blijft Sony eigenlijk de enige fabrikant die kleinere toestellen uitbrengt met de power van de grote jongens. De Sony Xperia XZ2 Compact is daar wederom bewijs van. De kleine handset is voorzien van de nieuwste set siliconen van Qualcomm en loopt daardoor als een zonnetje. Dat er 4GB werkgeheugen meedraait is ook niet onprettig. De software maakt dat het gebruik van de XZ2 Compact een prettige ervaring is. Zodra de bloatware weg is staat niets je meer in de weg.

Sony Xperia XZ2 Compact

De camera, voor velen toch wel een belangrijke eigenschap bij een nieuwe smartphone, is een beetje underwhelming. Dat wil niet zeggen dat de camera slecht is, maar af en toe laat deze wat te wensen over, terwijl je graag wil dat een camera steevast hetzelfde goede resultaat levert. De camera, en de rest van het toestel, kun je wel lange tijd gebruiken doordat de accu het zo lang volhoudt. Heel fijn dat een smartphone het net zo lang volhoudt als jij.

Het voornaamste voordeel van de XZ2 Compact is misschien wel het formaat. Je krijgt met de XZ2 Compact een hoop rekenkracht die daadwerkelijk in je broekzak past. Door de updates van Sony kun je ook wel een aantal jaar met het toestel vooruit. Hij blijft in ieder geval razendsnel. Als je genoeg hebt van het spelen met de 3D-maker dan blijft er een goede smartphone over.

+ Gigasnelle processor
+ Klein maar fijn
+ Strakke accu
+ Stiekem veel schermoppervlak

- Design is niet helemaal overtuigend
- Niet de camera waar we op hoopten

Sony Xperia XZ2 Compact review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden