Vergelijk 2.225.586 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Google Pixel 2 XL review

Reviews Google Pixel 2 XL review
Door ,

De Google Pixel 2 XL is het paradepaardje van de zoekmachinegigant. Naast een groot scherm biedt hij ook een uniek design, krachtige componenten en een topcamera. Kan hij zich ook meten met de nieuwste generatie grote jongens? Dat is de vraag die centraal staat in deze review.

Vorig jaar oktober vond in Mountain View (Californië) het Made By Google evenement plaats. Google gebruikte het podium om haar nieuwste producten aan te kondigen. We maakten onder meer kennis met de Google Home Mini en Google Home Max slimme speakers, de Google Pixelbook convertible met Pixel Pen, Google Clips camera en Google Pixel Buds oordopjes. Natuurlijk mogen we de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL niet vergeten.

Zoals de naam al aangeeft zijn het de tweede generatie telefoons in deze serie. Smartphoneliefhebbers keken al maanden smachtend uit naar de opvolgers van de eerste Pixel-telefoons. Naast een nagenoeg kale Android-versie belooft Google gebruikers plechtig dat ze minimaal twee nieuwe Android-updates krijgen en drie jaar lang security updates. In een tijd waarin een goede beveiliging van vitaal belang is, is dat een belangrijk verkoopargument.

Aan dit alles hangt wel een fors prijskaartje. In Nederland zijn de vlaggenschepen alleen verkrijgbaar via grijze import. Voor het instapmodel met 64 GB geheugen betaal je ten minste 739 euro. De Google Pixel 2 XL begint bij 899 euro en loopt op tot 999 euro. Voor dat geld haal je ook de nieuwste toestellen als de Samsung Galaxy S9 Plus of de Huawei P20 Pro in huis.

Voordat je verder leest, is het wellicht verstandig om eerst het mijn artikel 'Dit is er allemaal mis met de Google Pixel 2 (XL)' te lezen. Daarin hebben we de belangrijkste problemen van de Google Pixel 2 (XL) opgesomd. Een aantal van deze punten komt ook in deze review naar voren. Het was voor mij aanleiding om de Google Pixel 2 XL extra kritisch tegen het licht te houden.

Google Pixel 2 XL

Panda

Zoals gebruikelijk kijken we eerst naar de buitenkant. Daar kunnen we veel goeds over zeggen, maar plaatsen her en der ook kritische kanttekeningen. Laten we beginnen met de goede punten. De Google Pixel 2 XL is gemaakt van premium materialen. De body is van aluminium. De primaire camera is verwerkt in een glazen plaat, waardoor het net lijkt alsof hij een raampje heeft aan de achterzijde. Ik mocht aan de slag met de witte variant van het vlaggenschip. Door de witte achterkant en het zwarte glas heeft het toestel wel iets weg van een panda. De aan/uitknop heeft eveneens een afwijkende kleur: afhankelijk van het licht is deze zeer licht oranje of roze. In mijn testperiode kreeg ik dan ook veel lovende opmerkingen over het ontwerp van het vlaggenschip. Net als de behuizing zijn de volumeknoppen en sluimerknop gemaakt van metaal.

De aluminium achterkant zorgt ervoor dat je geen vette vingerafdrukken ziet zodra je hem vastpakt. Een groot voordeel als je dat vergelijkt met de nieuwste vlaggenschepen waarbij de voor- en achterkant met glas zijn afgewerkt. Toch zijn we niet onverminderd enthousiast over het design van de Pixel 2 XL. Google heeft namelijk een dunne coating aangebracht over de body van het toestel. Het voordeel daarvan is dat je niet het koude metaal in je handen voelt. Keerzijde is echter dat deze beschermlaag mettertijd kan afbrokkelen, of verkleurt naarmate je hem vaak genoeg in en uit je broekzak haalt. Daarvoor waarschuwt Google althans. De zoekmachinereus adviseert dan ook om een beschermhoes of case aan te schaffen bij het toestel. Nou is dat op zich een goed advies voor iedere nieuwe mobiele telefoon, maar niet als de hoes bedoeld is om slijtage en verkleuring tegen te gaan. Daar heeft de Google Pixel 2 XL zijn eerste strafpunten te pakken.

De Pixel 2 XL is IP67 gecertificeerd. Dat houdt in dat je hem een half uur lang onder water kunt dompelen bij een diepte van maximaal één meter zonder vocht- of waterschade op te lopen. Dat is een grote sprong voorwaarts ten opzichte van de eerste Pixel-telefoons, die niet stof- en waterdicht waren. Om dit te bereiken heeft Google wel een belangrijke feature opgeofferd: de hoofdtelefoonaansluiting. Dankzij de toegevoegde USB-C-naar-mini-jackadapter hoef je je oude headset voorlopig nog niet weg te doen. Een alternatief is dat je draadloze oordopjes koopt, zoals de Google Pixel Buds. Ook zonder koptelefoon is het genieten van je favoriete muziek. Google heeft het vlaggenschip namelijk twee front-facing speakers gegeven, die behoorlijk wat geluid voortbrengen als je het volume opengooit.

De slechtste feature van de Pixel 2 XL

Dan zijn we aanbeland bij het beeldscherm, in mijn ogen zonder twijfel de grootste domper van de Google Pixel 2 XL. Laat ik eerst de goede punten van het scherm opsommen. De Pixel 2 XL heeft een 6 inch groot P-OLED display met een resolutie van 2880 bij 1440 pixels en 18:9 verhouding. Ondanks het reusachtige scherm voelt het vlaggenschip niet onwennig groot aan. Dankzij de hoge schermresolutie zien video’s er haarscherp uit. Door de dunne randen aan de zijkanten van het scherm oogt het vlaggenschip modern. Echter, de bezels bij concurrenten als de Samsung Galaxy S9 en Huawei P20 Pro zijn een stuk slanker. Zelfs de Samsung Galaxy S8 en OnePlus 5T van afgelopen jaar waren dunner. De schermranden ronden aan het uiteinde af, waardoor hij geen scherpe hoeken heeft en hij netjes overloopt in de zijkant van de behuizing. En dankzij Corning Gorilla Glass 5 wordt het scherm goed beschermd tegen krassen van voorwerpen als je sleutelbos of lossen munten.

Google Pixel 2 XL

Hierboven noemen we alleen maar positieve dingen over het beeldscherm. Wat is er dan zo slecht aan? Laten we beginnen met de kleurweergave. Vlak na de lancering van de Pixel 2 XL stroomden de fora vol met klachten over saaie en fletse kleuren. Dat is iets dat je namelijk niet verwacht van een OLED-scherm. En inderdaad, de kleuren spatten niet van het scherm af als je hem voor de eerste keer opstart. Volgens Google is hier bewust voor gekozen om zo meer natuurlijke kleuren op het scherm te tonen. Niet iedereen is hier een liefhebber van. Dankzij een update kun je hier gelukkig iets aan doen. In het instellingenmenu kun je het kleurprofiel aanpassen van ‘Natuurlijk’ naar ‘Versterkt’ of ‘Verzadigd’. Je merkt direct verschil, maar toch is het verzadigingsniveau niet hetzelfde als bij andere high-end vlaggenschepen met een OLED-scherm. Ikzelf ben het standaardkleurprofiel gaan waarderen en heb de kleurverzadiging daarom niet aangepast.

Waar ik me wel mateloos aan irriteerde, was de blue shift. Het is de normaalste zaak van de wereld dat een beeldscherm enigszins blauw kleurt als je vanuit een hoek naar het display staart. Deze blauwe gloed komen we zowel bij LCD- als OLED-panelen tegen. Bij de Google Pixel 2 XL is deze in mijn ogen wel behoorlijk extreem. Zodra je ook maar vanuit een kleine hoek naar het beeldscherm kijkt, slaat hij blauw uit. En niet zo’n klein beetje ook. De enige manier om hier iets aan te doen, is door het kleurprofiel op ‘Verzadigd’ in te stellen.

De boosdoener van het blauw uitslaande scherm is wellicht de fabrikant. Samsung levert de OLED-schermen voor de Google Pixel 2. Zijn grote broer heeft daarentegen een scherm van LG. Volgens kenners zijn de schermen van LG kwalitatief minder goed dan die van Samsung, behalve als het om tv’s gaat. Als ik andere recensenten op hun woord mag geloven, heeft de Pixel 2 minder last van deze blauwe gloed. Het is mij dan ook een raadsel waarom Google niet Samsung heeft gekozen als schermleverancier voor de Pixel 2 XL. Het is in ieder geval een factor om serieus rekening mee te houden als je deze kolossus overweegt.

Vlak na de lancering van de Pixel 2 XL klaagden sommige gebruikers over zwarte vlekken (black smear), ingebrande pixels, een flitsend scherm en niet-responsieve schermranden. Van zwarte vlekken of ingebrande pixels had ik geen last in mijn testperiode. Wel van een flikkerend scherm. Opvallend is het me maar een paar keer overkomen is dat het scherm met een felle flits aansprong als ik hem uit de slaapstand haalde. Verschillende malen heb ik dit proberen te reproduceren, maar zonder succes. Het lijkt om een fout in de hardware te gaan, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. 

Op internet heb ik verschillende verhalen gelezen van gebruikers waar het scherm bij de randen helemaal niet reageerde als ze er met hun vinger op tikten. Met de app Display Tester van Braintrapp heb ik dit getest en bleek mijn testtoestel nergens last van te hebben. Bij mij leek het scherm aan de randen juist overgevoelig. Als ik een spelletje speelde gebeurde het meer dan eens dat er spontaan een item werd geactiveerd zonder dat ik hier om gevraagd had. Je zou verwachten dat je door de relatief dikke schermranden hier minder last van zou hebben, maar het tegendeel was dus het geval.

Het scherm van de Google Pixel 2 XL is niet wat je mag verwachten van een high-end vlaggenschip in deze prijsklasse. Video’s zijn weliswaar haarscherp, maar de zeer aanwezige blauwe gloed, lichtshow van een flitsend scherm en overgevoelige schermranden sieren de Pixel 2 XL niet. Door de dikke randen krijg je de indruk dat het een van de eerste smartphones met een edge-to-edge display is, maar dat is niet het geval.

Google Pixel 2 XL

Prestaties van de bovenste plank

Over wat de Google Pixel 2 XL zoal kan en hoe hij dit doet, hoor je mij niet klagen. Onder de motorkap van het toestel vinden we de Qualcomm Snapdragon 835. Deze octa-core processor is in staat om kloksnelheden tot 2,35 GHz te halen. Dat is meer dan genoeg rekenkracht om zelfs de meest veeleisende apps goed te laten draaien. De chipset wordt aangevuld met de Adreno 540 GPU en 4 GB werkgeheugen. 4 GB RAM klinkt misschien wat aan de krappe kant als je nagaat dat concurrerende vlaggenschepen als de OnePlus 5T en Samsung Galaxy S9 Plus uitgerust zijn met soms wel 8 GB aan werkgeheugen. In praktijk is 4 GB meer dan voldoende om snel en soepel te schakelen tussen apps en het besturingssysteem zonder horten en stoten te laten draaien. Meer werkgeheugen is op dit moment eigenlijk een overbodige luxe voor smartphones.

De vingerafdruksensor vinden we aan de achterkant. Ondanks het forse scherm is deze scanner altijd goed te vinden en reageert hij accuraat. Het is weliswaar niet de snelste scanner die we ooit hebben gezien, maar doet wel precies wat hij behoort te doen. En dat is het allerbelangrijkste. Wat ik helaas mis bij het top-of-the-line model van Google, is de mogelijkheid om de opslagcapaciteit uit te breiden of een tweede simkaart te plaatsen. En dat voor deze prijs. In dat opzicht heeft Google meer gemeen met Apple dan je misschien zou verwachten.

Net als de HTC U11-reeks is de Pixel 2 XL uitgerust met Edge Sense technologie. Deze is omgedoopt tot Active Edge. Dat is een serie drukgevoelige sensoren die in het frame is verwerkt. Als je daar in knijpt, open je Google Assistant. In tegenstelling tot Edge Sense op de vlaggenschepen van HTC kan Active Edge alleen gebruikt worden om de digitale assistent van Google te openen. Een andere actie toekennen, zoals het openen van de camera of een andere willekeurige app, is niet mogelijk op de Pixel 2 XL. Let wel dat de taal van het vlaggenschip is ingesteld op een taal die Google Assistant ondersteunt, zoals Engels, Frans of Duits. Ondersteuning voor de Nederlandse taal wordt nog voor het einde van het jaar uitgerold, zo bevestigde Google onlangs. Als je de Pixel 2 XL instelt in het Nederlands, kun je Active Edge alleen gebruiken om het volume van alarmen, timers en telefoonoproepen uit te schakelen. Eventueel kun je het knijpkrachtniveau aanpassen zodat je harder of zachter met knijpen om Google Assistant te activeren.

Ikzelf ben niet weg van Active Sense, omdat het meer dan eens gebeurde dat ik per ongeluk deze 'knop' indrukte terwijl dat niet mijn bedoeling was. Daarnaast zijn de mogelijkheden ditmaal erg beperkt. Mijn collega Tom is daarentegen een stuk enthousiaster over deze sensoren, zoals je in zijn review over de HTC U11 Plus kunt lezen.

HTC U11 Plus review

HTC U11 Plus review

19 jan 2018 - De HTC U11 Plus glanst aan alle kanten en ook op papier is het toestel in staat om een behoorlijke eerste indruk te maken. Volgeladen met strakke hardware en een fikse dosis geluidsverbetering valt HTC opnieuw de smartphonemarkt aan. In deze review gaan we kijken of HTC kanjer tegen de concurrentie opgewassen is met de HTC U11 Plus, een toestel dat vol verborgen verrassingen zit.

Waar ik wel enorm over ben te spreken, is de accuduur. De Pixel 2 XL heeft een lange adem. Als ik hem ’s ochtends om 5 uur van de oplader haal en hem de hele dag door intensief gebruik, heb ik rond 11 uur ‘s avonds veelal tussen de 20 en 30 procent over. Dat is de kracht van de 3520 mAh batterij. De gemiddelde smartphonegebruiker grijpt waarschijnlijk wat minder vaak naar zijn of haar telefoon dan ik vermoed ik. Zij halen makkelijk anderhalf tot twee dagen uit de accu. Als je de Actieve Display uitschakelt en zaken als Bluetooth of NFC niet gebruikt, dan haal je er misschien nog meer uit.

Hoelang het opladen duurt vind ik moeilijk te zeggen. Bij de Pixel 2 XL krijg je namelijk een Amerikaanse oplader met converter en een reguliere adapter. De eerste heb ik in de verpakking laten zitten, de ander heeft een output van een schamele 5 watt. In plaats daarvan gebruikte ik de oplader van m’n vorige toestel, de Huawei Nexus 6P. Daarmee was hij meestal binnen anderhalf uur vol.

Stock Android en updatebeleid

Google heeft haar zaakjes goed voor elkaar als het gaat om software. De Google Pixel 2 XL draaide aanvankelijk op Android 8.0 Oreo, inmiddels kun je hem upgraden naar Android 8.1. Daarmee is het een van de weinige beschikbare telefoons die van meet af aan op de allernieuwste Android-versie draait (volgens de laatste telling van het Android Developer Dashboard bedraagt dit aandeel momenteel slechts 1,1 procent). Zodra ik het toestel opstartte stond er niet alleen een nieuwe Android-versie voor me klaar: tevens kon ik direct de nieuwste veiligheidsupdate installeren (april 2018). En de vooruitzichten zijn goed: zo weet je zeker dat je dit jaar Android P krijgt, evenals de daarop volgende grote Android-update. Beveiligingsupdates krijg je tot en met 2020.

De Pixel 2 XL wordt geleverd met stock Android. Dat betekent dat het besturingssysteem niet uitgerust is met een hoop toeters en bellen die je niet of nauwelijks gebruikt. Tevens draait hij hierdoor altijd soepel.

Google Pixel 2 XL

Toch heeft de Pixel 2 XL een tweetal interessante features. De eerste is Google Lens. Deze was aanvankelijk exclusief verkrijgbaar op de nieuwste vlaggenschepen van Google, maar deze wordt momenteel uitgerold naar andere Android-telefoons als onderdeel van Google Foto’s. Afgelopen jaar kondigde het internetbedrijf Google Lens aan op de ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Hiermee kun je informatie opvragen over de voorwerpen op je foto’s. Als je bijvoorbeeld een plaatje schiet van de Eifeltoren, dan weet Google Lens je alles te vertellen over deze toeristische trekpleister. Google Lens herkent tevens URL’s, e-mailadressen, teksten op flyers, opvallende gebouwen, schilderijen en andere kunstwerken, en media als films, muziek en boeken. En als je een business card fotografeert kun je de persoon op het kaartje aan je contacten toevoegen.

Klinkt als een leuke en handige toepassing, maar hoe goed werkt Google Lens in praktijk? Mijn ervaring is wisselend. Zo schoot ik bijvoorbeeld een foto van de Nokia 1, maar deze herkende Google Lens niet. Een oude Nokia 9000 Communicator, Nokia N-Gage of Nikon D3200 spiegelreflexcamera kende hij daarentegen wel, maar niet altijd. De ene keer weet Google Lens je feilloos de productnamen te vertellen, als je het later nog eens probeert tast hij soms volledig in het duister. Van een Oreo-koekje had hij ook nog nooit gehoord, nota bene de naam van de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem. En champignonragout werd aangezien voor nasi. Boeken en films herkent hij zonder problemen. Naast de titel en auteur krijg je een korte inhoudsopgave van Google Books voorgeschoteld. Ondanks de hoeveelheid tijd en energie die Google heeft gestoken in machine learning, heeft Google Lens nog veel te leren.

Een andere leuke toevoeging van Google is Now Playing. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden weet de Pixel 2 XL je precies te vertellen welk nummer er op de achtergrond wordt afgespeeld. Je kunt het dus beschouwen als een app als Shazam of 7Digital, maar dan een feature die op de achtergrond draait. Dat houdt wel in dat Google voortdurend via de microfoon met je meeluistert. Het bedrijf belooft dat deze informatie nergens wordt opgeslagen.

Topcamera

De meeste vlaggenschepen en middenklassers worden tegenwoordig standaard met dual-camerasysteem geleverd. Een enkeling heeft er zelfs drie. De Google Pixel 2 XL niet. Volgens de zoekmachinegigant is één camera meer dan genoeg om prachtige plaatjes te schieten. Daar is DxO Mark, de benchmark voor smartphonecamera’s, eveneens van overtuigd. Het vlaggenschip stond lange tijd te boek als het toestel met de allerbeste smartphonecamera van allemaal. Inmiddels is hij met enkele punten verschil ingehaald door de Samsung Galaxy S9 (Plus) en Huawei P20 (Pro).

De camera van de Pixel 2 XL heeft dezelfde resolutie als zijn voorganger, namelijk 12,2 megapixels. Het diafragma is een fractie groter en bedraagt f/1.8 (was f/2.0). Hierdoor zien foto’s die je ’s avonds schiet er nog beter uit. Ten opzichte van zijn voorganger is de beeldsensor van de Pixel 2 XL 13 procent groter. Daarnaast heeft Google de camera naast elektronische beeldstabilisatie nu ook voorzien van optische beeldstabilisatie. In dat geval corrigeert niet de software onverwachte bewegingen, maar beweegt de cameralens met je mee om bewegingsonscherpte terug te dringen. Het resultaat mag er wezen, zoals de bovenstaande video laat zien. Wat me onmiddellijk opviel is dat de camera-interface behoorlijk kaal is en geen Pro-modus bevat om handmatig instellingen aan te passen. Voor de meesten is dit wellicht geen gemis, maar het is wel opvallend voor een high-end toestel.

Ondanks dat de Pixel 2 XL slechts één cameralens heeft aan de achterkant, kun je er wel degelijk portretfoto’s mee schieten. Daarvoor heeft Google een nieuwe technologie bedacht die Dual Pixel Sensor heet. De camerasoftware meet hiermee vanuit verschillende hoeken de omgeving. Het gebruikt deze informatie om te bepalen wat de voor- en achtergrond is. De software brengt dan een waas aan over de achtergrond en laat de persoon op de voorgrond haarscherp in beeld. Het resultaat is een plaatje met bokeh-effect. Ook met de 8-megapixelselfiecamera schiet je prachtige portretfoto’s die er natuurlijk uitzien.

Google Pixel 2 XL foto Google Pixel 2 XL foto Google Pixel 2 XL foto Google Pixel 2 XL foto Google Pixel 2 XL foto

Een coole feature die Google aan de camera heeft toegevoegd, is AR stickers. Dit zijn driedimensionale modellen die je in de wereld om je heen kunt toevoegen. Standaard krijg je een pakket AR stickers van Star Wars The last Jedi en Stranger Things. Andere AR-content kun je downloaden uit de Google Play Store. Al met al is het leuk om te spelen met AR stickers, maar meer dan dat is het ook niet. De volgende stap is dat de interactieve ‘stickers’ op elkaar reageren. Nu ziet het er vooral statisch uit. Wat me wel opviel is dat het beeld rechtsboven in de hoek er wat funky uitziet. Een tweede foutje in de hardware, of is het iets dat met een firmware-update verholpen kan worden? De toekomst zal het uitwijzen. 

Google verdient absoluut een pluim voor de camera van de Pixel 2 XL. Hij levert mooie en scherpe foto’s af. Vooral over de portretmodus zijn we enorm te spreken. De combinatie van elektronische en optische beeldstabilisatie is eveneens om over naar huis te schrijven. Video’s zien er niet alleen haarscherp, maar ook schokvrij. Zelfs als ik expres met de Pixel 2 XL op een neer schud -en dat heb ik echt gedaan tijdens het filmen- is het eindresultaat indrukwekkend.

Prijs-kwaliteitverhouding

De concurrentie is groot in het high-end segment. Dat geldt zeker voor de Google Pixel 2 XL met zijn prijskaartje van 899 euro en meer. Voor dat geld haal je zo’n beetje ieder vlaggenschip dat momenteel verkrijgbaar is in huis. Hoe weet de Pixel 2 XL zich staande te houden tussen de concurrentie? Om daar een antwoord op te krijgen vergelijken we hem met een aantal belangrijke toptoestellen van het moment.

Te beginnen met de Samsung Galaxy S9. Het vlaggenschip van de Koreanen is met zijn adviesprijs van 849 euro aanzienlijk beter voor je beurs. En qua prestaties doet hij zeker niet onder voor de Pixel 2 XL. De camera schiet eveneens fantastische plaatjes en heeft zelfs een feature waar Google’s vlaggenschip niet aan kan tippen: super-slow-motion video met een frameratesnelheid van 960 beelden per seconde. Waar Samsung jaloers op mag zijn is dat het toestel niet met stock Android wordt geleverd, maar met een behoorlijk ingrijpende skin. Samsung Experience laat zijn stempel nadrukkelijk achter op de gehele Android-ervaring, en niet altijd in positieve zin.

Google Pixel 2 XL Samsung Galaxy S9 Huawei P20 Pro Apple iPhone 8 Plus
Beeldscherm 6,00 inch 5,80 inch 6,10 inch 5,50 inch
Resolutie 1440 x 2880 pixels 1440 x 2960 pixels 1080 x 2240 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 537 ppi 568 ppi 408 ppi 401 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Apple iOS 11
Processor 2,4 GHz quad-core 2,7 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core -
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 6 GB 3 GB
Interne opslag 128 GB 64 GB 128 GB 64 GB
Camera 12,00 megapixel 12,00 megapixel 40,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 175 gram 163 gram 180 gram 202 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - 1260 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 29,00 per maand Niet beschikbaar Vanaf € 28,00 per maand
Los toestel Niet beschikbaar € 499,00 tot € 949,00 € 549,00 tot € 565,00 € 542,00 tot € 1.049,00

De Huawei P20 Pro is de allereerste smartphone met drie camera’s aan de achterkant. Daarop ligt dan ook de focus van Huawei’s vlaggenschip. En het resultaat mag er wezen, zoals je kunt zien en nalezen in onze review over de P20 Pro. Daarnaast heeft het Chinese techbedrijf ook veel aandacht besteed aan kunstmatige intelligentie, onder meer door de processor met Neural Processing Unit (NPU) uit te rusten en de camera een aantal slimme foefjes mee te geven. Ook hier geldt dat de skin over het besturingssysteem -EMUI 8.0- verre van ideaal en soms wat rommelig overkomt. Het ligt voor de hand dat Huawei de P20 Pro regelmatig van updates zal voorzien, maar waarschijnlijk niet met dezelfde frequentie als Google. Als je dat belangrijk vindt ben je beter af met de Pixel 2 XL.

Natuurlijk mogen we de iPhone 8 Plus niet vergeten. Om te beginnen heeft Apple haar toestel met haar eigen ecosysteem uitgerust: iOS. Het grote voordeel daarvan is niet alleen dat de hard- en software optimaal op elkaar zijn afgestemd, maar ook dat je jarenlang updates ontvangt. Een stuk langer dan bij Google: de zoekmachinereus geeft er naar drie jaar de brui aan (bij software-updates al na twee jaar). Als updates jouw ding zijn, ben je beter af bij Apple. De kwaliteit van de camera’s is subliem bij Apple. En het mooiste is dat je nog voordeliger uit bent met de iPhone 8 Plus dan de Pixel 2 XL. Als je daarentegen niets hebt met iOS en de diensten die Apple aanbiedt, neem dan een Android-telefoon. Maar is dat de Pixel 2 XL?

Conclusie

Over veel aspecten zijn we enorm te spreken over de Google Pixel 2 XL. De batterij verkeert in een zeer goede conditie en heeft een enorm uithoudingsvermogen. Tevens bewijst hij dat hij geen twee of drie camera’s nodig heeft om mooie foto’s te af te leveren. Het gegeven dat ook de selfiecamera over een eigen portretmodus beschikt, kunnen we alleen maar toejuichen. De Snapdragon 835 is weliswaar niet de allersnelste processor die je momenteel kunt krijgen voor je geld, maar is snel en krachtig genoeg voor de smartphonegebruiker die het uiterste vergt van zijn of haar mobiele telefoon. En wat betreft het updatebeleid kun je bij Android-telefoons niet beter zitten dan bij Google.

Helaas moet ik ook een aantal harde noten kraken. Zo ben ik absoluut niet te spreken over het beeldscherm. Het scherm slaat direct blauw uit zodra je hem ook maar enigszins niet recht voor je gezicht houdt. Enkele keren kwam er een onnatuurlijk scherpe lichtflits van he display, wat mogelijk duidt op een fout in de hardware. En verder zijn de schermranden zeer gevoelig voor hele lichte aanrakingen. We juichen het toe dat de Pixel 2 XL stof- en waterdicht is, maar dat gaat wel ten koste van de hoofdtelefoonaansluiting.  Tot slot is het een gemiste kans dat je zo weinig kunt met Active Edge.

De Pixel 2 XL is een waardige opvolger van de eerste generatie Pixel-telefoon die met de nodige verbeteringen komt en door zijn 18:9 display er modern uitziet. Hij heeft allerlei punten waar Google trots op mag zijn. Maar het beeldscherm van LG is een grote misser. Voor een telefoon waar je 900 tot 1.000 euro voor betaalt moet in mijn ogen een topscherm hebben. En dat is zeker niet het geval. Voor de rest kan ik eigenlijk weinig slechts zeggen over Google’s vlaggenschip.

Pluspunten Google Pixel 2 XL

+ Uitstekende accuduur en prestaties
+ Stof- en waterdicht design (IP67)
+ Jarenlang verzekerd van software- en beveiligingsupdates
+ Topcamera

Minpunten Google Pixel 2 XL

- Beeldscherm
- Hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt
- Beperkte mogelijkheden Active Edge
- Geen uitbreidbaar geheugen of dual-simmogelijkheden

Google Pixel 2 XL

Google Pixel 2 XL review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden