Vergelijk 2.239.457 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia XZ2 review

Reviews Sony Xperia XZ2 review
Door ,

De Xperia XZ2 is het nieuwste topmodel van Sony. Hoe houdt het toestel zich staande? Moet je het ding kopen als je een Xperia XZ1 hebt? Allemaal vragen die je kan beantwoorden na het lezen van deze review.

De Sony Xperia XZ2 was precies tien dagen te koop als de snelste, beste Sony-smartphone. Toen volgde de aankondiging van de Sony Xperia XZ2 Premium. Onze review, waarin we luidkeels verkondigden dat dit echt de beste Xperia was die Sony OOIT had gemaakt, kon in de herziening. De XZ2 heeft namelijk geen 4K-scherm, noch een dubbele camera. Is dat echt een gemis?

We hebben de Xperia XZ2 op zijn merites beoordeeld. Hoe is het toestel in het dagelijks gebruik? Maakt hij mooie foto's? Gaat hij lekker lang mee op de batterij? Hoe is de belkwaliteit? Allemaal vragen waar we in deze uitgebreide review antwoord op hopen te geven. Uiteraard kijken we ook naar zaken die pas over langere termijn irritant kunnen worden, zoals de interne opslag en rare software-bugs.

We beginnen echter bij het belangrijkste onderdeel van elke smartphone: het beeldscherm. Daar kijk je tenslotte de hele dag naar, dus dan kan het maar beter van goede kwaliteit zijn. Vervolgens gaan we kijken naar het design, dat Sony met deze generatie vrij rigoureus heeft omgegooid. Daarna zullen we nog de software, de hardware en alle andere voor deze uitgebreide review noodzakelijke punten bespreken.

Sony Xperia XZ2

Beeldscherm

Op de Sony Xperia XZ2 zit een 5,7 inch scherm met een Full HD+-resolutie. Dat betekent dat Sony, net als veel andere fabrikanten, ervoor heeft gekozen de standaard beeldverhouding in smartphones van 16:9 te verlaten. In plaats daarvan is er een 2:1 of 18:9-verhouding gekomen, wat in een aantal extra pixels in de hoogte heeft geresulteerd. Deze Full HD+-resolutie zorgt ervoor dat je alles redelijk scherp in beeld krijgt; een QHD-resolutie mis je eigenlijk geen enkel moment.

Wat ons wel opviel, is dat het scherm vrij veel stroom gebruikt. Er zijn een aantal opties om dat stroomgebruik in te dammen, maar die werken niet allemaal even goed. Daar komt nog bij dat de kleuren vooral van het scherm spatten, wanneer de helderheid lekker hoog ligt. Android biedt wel een automatische helderheidsaanpassing aan, maar die is niet erg effectief in het terugdringen van het stroomgebruik. Iets beter werkt de Smart Backlight Control, die kijkt of je het toestel daadwerkelijk gebruikt. Liever hadden we een iets zuiniger scherm gezien

Wat betreft schermkwaliteit kunnen we trouwens niets anders dan positief zijn. Het is Sony gelukt om, anders dan voorgaande jaren nog wel eens het geval was, een scherm af te leveren dat niet een soort blauwe gloed heeft. Dat maakt dat het kijken naar foto's en video's absoluut geen straf is. De camera-kwaliteit komt daardoor ook uitstekend tot zijn recht, iets dat we later nog uitgebreider zullen bespreken.

 Sony Xperia XZ2

Design

De geruchten gingen al enige tijd rond voordat de XZ2 eindelijk werd onthuld. Het gerucht was dat Sony na jaren eindelijk van zijn designstijl zou gaan afstappen en iets nieuws zou gaan proberen. Dat is grotendeels uitgekomen, al is het toestel nog altijd vrij snel te herkennen als een Sony. Aan de voorkant zijn geen grote wijzigingen. Dat is wel aan de achterkant, waar Sony in tegenstelling tot de afgelopen vijf jaar heeft gekozen voor een bol design.

Die achterkant glimt je bovendien tegemoet. De matte afwerking waar Sony op de XZ2 Compact voor heeft gekozen bevalt ons persoonlijk beter, al is het maar omdat het niet zo snel vies wordt. We zien wel meer fabrikanten de laatste tijd kiezen voor deze glimmende kunststof-variant. Voorbeelden van toestellen die eenzelfde soort achterkant hebben zijn de Huawei Mate 10 Pro, HTC U11 Plus en Nokia 8 Sirocco. Een beetje jammer dus, aangezien Sony altijd een design had dat enige uniciteit had.

Een andere beslissing omtrent het design waar we niet honderd procent enthousiast over zijn, is de grootte van het scherm. In tegenstelling tot veel concurrenten heeft Sony er niet voor gekozen de randen rondom het scherm zo klein mogelijk te houden. Er zitten nog steeds redelijk stevige balken boven en onder het scherm. Over een andere designkeuze zijn we ook kritisch. Waar de vingerafdrukscanner bij het vorige ontwerp aan de zijkant zat, is dat met deze behuizing niet meer logisch. In plaats daarvan zit het nu aan de achterkant. Die keuze is wat ons betreft prima, maar Sony heeft de sensor op een onlogisch lage plek gezet. Daar had wat ons betreft wel wat beter over nagedacht kunnen worden.

Sony Xperia XZ2

Wat betreft kleur heeft Sony een paar interessante keuzes gemaakt. De XZ2 is in vier verschillende kleuren te krijgen. Naast het obligate en ietwat saaie zwart, is er ook een groene (erg mooi!), een kleur die het midden houdt tussen roze en koper en een zilveren variant. Helaas zijn we de roze variant nog niet tegengekomen in de Nederlandse webwinkels.

Hardware

Wat betreft snelheid heb je bij de Sony Xperia XZ2 weinig tot niets te klagen. Er is een loeisnelle Qualcomm Snapdragon 845 aan boord, die meer dan uitstekend overweg kan met alles wat je hem voor de voeten werpt. Dat mag natuurlijk ook wel, als je besluit een topmodel als de XZ2 aan te schaffen. We vermelden het even voor de volledigheid, maar de XZ2 voldoet dus aan alle verwachtingen die je van een toptoestel op hardwaregebied mag hebben.

Het interne geheugen van 64 GB zal voor de meeste mensen voldoende zijn, maar we kunnen ons voorstellen dat dat na een jaartje of meer wel vol zit, als je bijvoorbeeld veel apps hebt geïnstalleerd of een uitgebreide Spotify-lijst offline wil opslaan. Dat is gelukkig wel te ondervangen door een microSD-kaartje te plaatsen, want daarvoor biedt de XZ2 gelukkig ondersteuning. Veel fabrikanten laten dit slot de laatste tijd achterwege en het is goed om te zien dan Sony die trend niet volgt.

Een andere trend volgt Sony wel, en dat is die van het draadloze opladen. De Xperia XZ2 ondersteunt Qi Wireless Charging, wat betekent dat vrijwel alle nu beschikbare draadloze laders ermee werken. Heel snel werkt dat opladen overigens niet. Dat heeft niet alleen te maken met de draadloze laadtechnologie, maar ook met de tamelijk grote 3180 mAh batterij. Die houdt het toestel lang gaande, maar duurt dus ook wat langer om op te laden.

Dan tenslotte nog wat over het ontbreken van de 3,5mm koptelefoonaansluiting. Het is jammer dat Sony ervoor kiest deze aansluiting weg te laten, want hij voegt in onze optiek wel degelijk wat toe aan een telefoon. Je krijgt bij de XZ2 zelfs in de doos nog een set kwalitatief zeer goede oortjes, nota bene met 3,5mm aansluiting. Om die oortjes alsnog op je telefoon aan te sluiten zal je gebruik moeten maken van de tevens meegeleverde adapter. Niet echt de meest handige manier wat ons betreft.

Batterij

In de Sony Xperia XZ2 zit een vrij massieve 3180 mAh batterij. Zoals we al opmerkten duurt het lang om die draadloos op te laden, maar dat manco wordt vaak gecompenseerd door het feit dat hij ook langzaam weer leegloopt. Dat is bij de XZ2 helaas iets minder het geval, en daarbij wijzen we vooral met de beschuldigende vinger naar het beeldscherm. Dat lijkt een behoorlijke invloed uit te oefenen op de batterijduur, en dat is ergens ook logisch. Het scherm is over het algemeen de grootste verbruiker in een smartphone.

Toch gebeurde het ons tijdens het dagelijkse gebruik van de XZ2 nog iets te vaak dat we aan het eind van de avond een oplader moesten opzoeken. Dat is niet echt wat we van Sony gewend zijn; de toestellen staan erom bekend van een goede accuduur voorzien te zijn. Het is ook opmerkelijk, want de XZ2 heeft een aanmerkelijk grotere batterij dan zijn voorganger, de XZ1. Die was immers voorzien van een 2700 mAh batterij. In die zin is de batterij van de XZ2 een beetje een teleurstelling.

Sony Xperia XZ2

Het stroomslurpende scherm betekent overigens dat de XZ2 wanneer je hem niet gebruikt, juist wel lang meegaat op de batterij. Ook is wederom het vrij ingrijpende Stamina-modus aanwezig op de XZ2, waarmee je de laatste 25 procent van je batterijlading zo lang mogelijk kan rekken. Een andere handige feature is BatteryCare. De telefoon detecteert op welk moment je normaliter je telefoon uit de lader haalt, en wacht tot het laatste moment om de batterij volledig vol te laden. Op die manier is de XZ2 niet de hele nacht op 100 procent batterijlading, wat niet goed is voor de batterij.

Software

De Sony Xperia XZ2 draait op Android 8 Oreo, op moment van schrijven de meest recente versie van Android. De XZ2 is voorzien van security-patches tot en met april, wat zeer netjes te noemen is. Al met al is de software op papier dus zo goed als je mag verwachten van een Android-telefoon heden ten dage. Gelukkig zit er niet alleen een kale versie van Android op de XZ2. Er is ook een flinke toevoeging door Sony gedaan, in de vorm van een software-skin.

We zouden de skin niet erg ingrijpend willen noemen, maar het is wel zeer herkenbaar als Sony's idee van Android. Menustructuren zijn relatief ongemoeid gelaten, maar de cosmetische aanpassingen zijn legio. Ook levert Sony een flinke hoeveelheid apps mee, met wisselend succes. Zo is de Muziek- en de Galerij-app een fijne toevoeging, maar is de Xperia Lounge een soort onuitwisbaar digitaal remspoor. Alle leuke camera-toevoegingen kunnen op onze waardering rekenen, maar de diverse Amazon-apps op onze grootste minachting. Het is geven en nemen bij de XZ2.

Al met al geeft Sony aan Android in ieder geval een leuke, herkenbare twist mee die ons vrij goed bevalt. De overbodige apps zijn met enig zoekwerk wel te verwijderen, wat het leven al een stuk draaglijker maakt. Sony heeft gelukkig geen enorm ingrijpende wijzigingen aangebracht in hoe je navigeert, en alles is in hoge mate aanpasbaar. Het blijft tenslotte Android, en over Sony's implementatie zijn we op een paar minpunten na vrij tevreden.

Sony Xperia XZ2

Camera

Achterop de Sony Xperia XZ2 zit een enkele camera. Dat is inmiddels opmerkelijk te noemen, in een tijd waarin fabriaknten op hun high-end modellen de noodzaak voelen toch tenminste twee camera-lenzen te installeren. Van al die frutsels is Sony blijkbaar wars, en de prestaties lijden er zeker niet onder. Sony maakt al jaren de camera-sensoren voor Samsung, Apple en diverse andere grootheden. Toch weten die over het algemeen meer kwaliteit uit deze sensoren te persen dan Sony zelf. Het is de vraag of dat tij inmiddels is gekeerd.

Het staat in ieder geval als een paal boven water dat de XZ2 goede foto's kan maken. Met de 19 megapixel camera hebben wij een aantal prachtige plaatjes weten te schieten, zie ook de voorbeelden hieronder. Wat daarbij opvalt is dat ook bij wat minder licht de XZ2 nog redelijk wat details weet vast te leggen. Zo valt de bedrijfsnaam van J.P. Vincken & Zn nog te lezen op de foto die enige tijd na zonsondergang is genomen.

Wel lijkt de camera van de XZ2 wat moeite te hebben met diffuus licht. Dat valt het beste te zien aan de horizon op de foto met de Schotse Hooglander. Het wordt daar al snel een beetje flets, al lijkt dit effect niet bij alle foto's op te treden. Bij goed licht maakt de XZ2 overigens erg scherpe foto's, ook als je daarna flink gaat inzoomen. Wel past Sony een vrij agressief filter toe, waardoor geprobeerd wordt alle dingen die niet scherp op een foto staan toch scherp te maken. Dat ziet er niet altijd even mooi uit.

XZ2 Camera giraffe XZ2 Camera terror-eend XZ2 Camera zonsondergang XZ2 Camera koe XZ2 Camera zwijn XZ2 Camera gracht amsterdam XZ2 Camera lijm XZ2 Camera avonduren

Filmen kan in een wijde variëteit aan modi. Wat betreft resoluties heb je de keuze tussen VGA, 4K en alles daartussenin. Filmen op 4K-resolutie kan helaas niet met 60 fps, maar bij FHD-resolutie kan dat wel. Het meest bijzonder is de 960 FPS-modus die tevens in Full HD geschoten kan worden. Daarmee is Sony de eerste telefoonbouwer die deze hoeveelheid frames op deze resolutie ondersteunt.

Sony Xperia XZ2

Prijs/kwaliteitverhouding

De Sony Xperia XZ2 staat nogal vers in de markt, dus dat betekent dat er ruim voldoende concurrentie aanwezig is. Het meest voor de hand liggende alternatief is natuurlijk de Samsung Galaxy S9. Een ander zeer recent geïntroduceerd toptoestel is de Huawei P20 Pro. Uiteraard heeft Sony zelf ook een uitstekend alternatief voor de XZ2 in huis in de vorm van de XZ2 Compact. Daar komt nog een laatste toestel bij, waar je even geduld voor moet hebben: de LG G7 ThinQ. Dat toestel komt binnenkort uit, en nemen we daarom dus ook nu alvast mee in de vergelijking.

Sony Xperia XZ2 Samsung Galaxy S9 Huawei P20 Pro Sony Xperia XZ2 Compact LG G7 ThinQ
Beeldscherm 5,70 inch 5,80 inch 6,10 inch 5,00 inch 6,10 inch
Resolutie 1080 x 2160 pixels 1440 x 2960 pixels 1080 x 2240 pixels 1080 x 2160 pixels 3120 x 1440 pixels
Pixeldichtheid 424 ppi 568 ppi 408 ppi 483 ppi 563 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo)
Processor 2,7 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core 2,5 GHz octa-core 2,8 GHz quad-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 6 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 128 GB 64 GB 64 GB
Camera 19,00 megapixel 12,00 megapixel 40,00 megapixel 19,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 198 gram 163 gram 180 gram 168 gram 162 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Vanaf € 37,50 per maand Vanaf € 27,50 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 455,00 tot € 699,00 € 499,00 tot € 949,00 € 549,00 tot € 565,00 € 449,00 Niet beschikbaar

De Samsung Galaxy S9 is op moment van schrijven een stuk goedkoper. Zo is de zwarte variant van de Galaxy nu zo'n 650 euro, terwijl andere kleurvarianten nog 50 euro duurder zijn. Dat is echter nog steeds een schijntje vergeleken met de bijna 800 euro die je moet neertellen voor de Xperia XZ2. Dat terwjil de specificaties van de beide toestellen zo goed als gelijk zijn, zeker wat hardwareprestaties betreft. Bij de S9 krijg je nog een scherm met veel meer pixels, maar daar houden de verschillen wel ongeveer op.

Een minder scherp geprijsd alternatief is de Huawei P20 Pro. Dat toestel heeft een iets groter scherm, maar is qua afmetingen nauwelijks groter dan de XZ2. Daar komt ook bij dat de P20 Pro maarliefst drie camera's op de achterzijde heeft, waar de XZ2 het met een enkele moet doen. Ook onderscheidt de Huawei zich op intern geheugen, dat tweemaal zo groot is als dat van de XZ2. De P20 Pro is met zijn prijs van bijna 900 euro wel 100 euro duurder.

Dan de Xperia XZ2 Compact. Dat toestel beschikt over exact dezelfde hardware als zijn grotere broer, maar dan in een kleine behuizing. Over dit toestel schreven we al een uitgebreide review. Overigens is niet alleen de behuizing een stuk kleiner, de prijs is ook geslonken. Zo betaal je voor de XZ2 Compact maar 600 euro, ruim 200 euro minder dus.

Hij is dan nog niet uit, de LG G7 ThinQ zal binnenkort wel op de markt verschijnen en dan een belangrijke concurrent worden voor de XZ2. Het scherm van de G7 is groter, maar qua formaat ontloopt het de XZ2 nauwelijks omdat de randen rondom het scherm zo klein zijn. De resolutie van het scherm is ook hoger, en LG heeft achterop een dubbele camera. De adviesprijs van de G7 ligt maar 50 euro hoger dan de huidige prijs van de XZ2. Een concurrent om in de gaten te houden dus.

Sony Xperia XZ2

Conclusie

De Sony Xperia XZ2 stelt niet teleur. Het toestel is erg fijn in het dagelijks gebruik. Dat heeft onder andere te maken met het mooie scherm, de behuizing die fijn in je hand ligt en de snelheid waarmee het toestel zijn taken vervult. Het scheelt ook dat je er uitstekende foto's mee kan maken en dat de Android-skin van Sony in het dagelijks gebruik erg prettig werkt. Het is echter niet alleen rozengeur en maneschijn bij de XZ2.

Ons grootste bezwaar zit op dit moment in de prijs. Die is namelijk niet echt concurrerend te noemen. Dat heeft ook deels te maken met de scherpe prijsdaling van de Galaxy S9, die voor 650 euro een stuk meer waar voor je geld biedt. Eind maart was de Galaxy S9 echter gewoon nog 850 euro, dus dat is vrij vlot gegaan. Zodra de XZ2 ook de tijd gehad heeft in prijs te zakken zal deze discrepantie hopelijk verdwijnen.

Een ander kritiekpunt is wat ons betreft de batterij. Die is ruim voldoende om het toestel langere tijd gaande te houden, maar dan vooral zolang het scherm niet aan staat. Zodra dat wel gebeurt, zakken de batterijprestaties van de XZ2 nogal in. Zo haalden wij met vrij intensief gebruik soms zelfs het einde van de dag niet. Als je wat agressiever omspringt met de accubesparende modi zal je ongetwijfeld betere resultaten kunnen neerzetten, maar we hadden op dit gebied toch iets meer van Sony verwacht.

Al met al is de Sony Xperia XZ2 op dit moment een uitstekend toestel, maar net iets te duur. Zodra de prijs wat gaat zakken wordt dit een echt aantrekkelijk toestel, ook met de iets beperktere batterijduur.

+ Prachtig scherm
+ Software werkt prettig en snel
+ Camera schiet uitstekende foto's

- Scherm slurpt stroom
- Prijs aan de forse kant

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden