Vergelijk 2.957.669 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy S9 review

Reviews Samsung Galaxy S9 review
Door ,

Volgens velen moet de Samsung Galaxy S9 het beste Android-toestel van 2018 worden, en dan zijn we nog niet eens op de helft van het jaar! Daar wilden we natuurlijk meer van weten. Daarom zijn we aan de slag gegaan met de Galaxy S9 om zelf eens te kijken hoe goed dat ding dan wel niet is.

Samsung is een grote speler op de smartphone-markt. De Galaxy S-toestellen scoren ieder jaar weer hoge ogen, zowel bij critici als bij de consument. Ook dit jaar presenteerde Samsung weer een toestel uit de Galaxy-reeks; de Galaxy S9. Het paradepaardje van de Koreaanse techgigant gooit op papier weer hoge ogen. Onze ogen bedriegen ons niet, het toestel lijkt bijzonder veel op de Samsung Galaxy S8 van vorig jaar. Ons is beloofd dat er onder de motorkap en achter de schermen genoeg nieuws te ontdekken is. Dat wil zeggen dat het aan ons is om de verschillen op te sporen.

Met de Samsung Galaxy S9 zet Samsung voornamelijk in op de camera. Het motto van de S9 is dan ook 'the camera reimagined', oftewel 'de camera opnieuw in beeld gebracht'. De camera van de Galaxy S9 heeft namelijk een trucje, als we het zo mogen noemen, om nog mooiere foto's te maken. Vooral bij minder licht moeten de foto's beter uit de bus komen. Maar je wil natuurlijk meer met je smartphone dan alleen maar foto's maken. in deze review nemen we ieder aspect van het toestel onder de loep.

Samsung, Galaxy S9

Design

Net als zijn voorganger heeft de Samsung Galaxy S9, of simpelweg S9, een zogeheten Infinity-display. Dat wil zeggen dat het scherm meebuigt met de randen van het toestel. Dit doet Samsung al een tijdje maar het ziet er nog steeds schitterend uit. Dit bepaalt ook voor een groot deel het ontwerp van het toestel. De behuizing van de S9 heeft daarom ook geen aanwijsbare hoeken maar loopt via de zijkanten direct door naar de achterkant van het toestel. Boven het scherm zitten een hele batterij aan sensoren, een luidspreker en de selfiecamera verwerkt in een dunne strip, om zoveel mogelijk ruimte over te houden voor het scherm. Onder het scherm zit ook nog een heel dun zwart balkje.

Aan de achterkant zit de camera hoog in het midden met daaronder de vingerafdrukscanner. Bij de Galaxy S8 zat de vingerafdrukscanner naast de cameralens en daardoor werden deze verbazingwekkend vaak door elkaar gehaald. Bij de S9 is deze dus verplaatst. Toch voelen ze nog wel hetzelfde aan, dat maakt het nog niet heel veel makkelijker om ze uit elkaar te houden. Naast de camera en vingerafdrukscanner zit nog een klein balkje met lichtsensoren en de flitser. Verder is de achterkant helemaal gaaf. Niet lang trouwens, de achterkant is namelijk voorzien van een glasplaat die heel ontvankelijk is voor vingerafdrukken.

Aan de onderkant van het toestel treffen we iets aan wat we helaas steeds minder zien op smartphones; de 3,5mm-aansluiting. Hier worden we steeds weer vrolijk van. Deze aansluiting zit naast de usb-c-aansluiting, die zich in het midden bevindt. Aan de andere kant van de usb-poort zit nog de multimedia-luidspreker die, in samenwerking met de luidspreker boven het scherm, Dolby Atmos geluid levert. Dat wil onder andere zeggen dat er een vol geluid uit komt dat van alle kanten lijkt te komen. Aan de bovenkant van de S9 zitten nog de SIM-sleuf en een microfoon om meer geluid op te vangen bij het filmen. Aan de rechterkant van het toestel zit alleen de vergrendeltoets terwijl we aan de linkerkant de volume-toetsen en de beruchte Bixby-toets tegenkomen.

Samsung, Galaxy S9

Beeldscherm

Zoals gezegd beschikt de Galaxy S9 over een Infinity Display. Het gebogen scherm ziet er goed uit, en niet alleen maar omdat het gebogen is. Het scherm telt 2960 bij 1440 pixels en daarmee heeft het beeldscherm een hogere resolutie dan de meeste televisies, en dat in een veel kleinere beelddiagonaal. Niet geheel verrassend dan ook dat het scherm buitengewoon scherp is. Het scherm geeft kleuren levendig weer maar mocht je het liever ietsje fletser hebben dan is dat allemaal in te stellen.

Doordat de hoekjes van het scherm gebogen zijn valt sommige content een beetje van het scherm af. Vooral bij spelletjes staan niet alle hoekjes en randjes er goed op. Niet heel hinderlijk, maar ook niet super handig. Bij de instellingen kun je wel specificeren dat het scherm bij bepaalde apps een andere beeldverhouding gebruikt, maar dan heb je niet zoveel aan dat mooie scherm. Het beeldscherm is doorgaans de grootste stroomverbruiker van een smartphone, zeker een scherm met veel pixels. Gelukkig heeft de S9 een amoled-scherm. Dat houdt, onder andere, in dat wanneer de pixels de 'kleur' zwart moeten weergeven, ze simpelweg uitgaan. Dat bespaart energie en geeft een dieper contrast.

Samsung, Galaxy S9

Software

Wat je op het scherm ziet is natuurlijk afhankelijk van de software. Bij de S9 gaat het dan om Android 8.0 Oreo met Samsungs eigen skin daaroverheen. Deze skin is bij Samsung nogal intens. Vooral bij het eerste gebruik word je overvallen door allerlei instructies en instellingen van Samsung die toestemming vragen voor vanalles en nog wat. Sowieso worden er veel apps van Samsung met het toestel meegeleverd. Deze zogeheten bloatware kun je voor een deel uitschakelen, maar niet voor alle apps is dit mogelijk.

Wat jammer is, is dat je de constante instructies nergens kan stopzetten. Hoewel ze voor handig zijn voor iemand die nooit, of nauwelijks, een smartphone heeft gebruikt, zitten ze in de weg wanneer je ook maar een beetje weet waar je mee bezig bent. Het was fijn geweest als dit na bijvoorbeeld de derde tutorial uitgeschakeld kon worden. Wanneer je alle instructies hebt doorlopen komen ze niet meer terug, gelukkig. Daarna is de software eigenlijk heel prettig. De software is overzichtelijk en je bent er relatief snel aan gewend. Na een paar daagjes werkt het toestel intuïtief en ben je zo waar je moet zijn.

Samsung, Galaxy S9

Bixby

Samsungs Experience-skin is niet de grootste doorn in het oog. Bixby daarentegen, Samsungs slimme assistent, is een stuk lastiger af te schudden. Het kreng heeft zelfs een eigen knop gekregen waarmee het monster tot leven kan worden gebracht. Dat is misschien een tikje overdreven, maar de knop aan de linkerkant van het toestel is alleen te gebruiken om Bixby uit de slaap te halen. Wanneer je het volume van je muziek langzamer wil zetten en je tikt de knop per ongeluk aan dan komt het riedeltje van Bixby tevoorschijn. Bixby kun je gelukkig wel uitschakelen, maar dan zit die knop, die nergens anders voor te gebruiken is, nog steeds aan je telefoon.

Op het moment van schrijven is Bixby nog niet te gebruiken in het Nederlands maar wel in het Engels. Mocht je gebruik willen maken van Bixby dan zul je de assistent dus in het Engels moeten toespreken. Bixby kan je helpen bij het beantwoorden van vragen via het internet, het herkennen van tekst en voorwerpen via Bixby-Vision en zoals genoemd via spraakgestuurde opdrachten. Dat kan heel handig zijn, maar bijvoorbeeld Google Assistant kan je ook in het Nederlands helpen. Als je geen van de drie vormen van Bixby wil gebruiken moet je ze wel alledrie onafhankelijk van elkaar uitschakelen, nadat je de desbetreffende applicaties hebt geüpdatet uiteraard.

Samsung, Galaxy S9

Hardware en accu

Samsung heeft in de S9 een eigen processor gezet en wel de Exynos 9810. Deze vlammende chip wordt geholpen door 4GB werkgeheugen voor alle hand- en spandiensten. Om te zeggen dat deze processor snel is zou het understatement van het jaar zijn. Met een maximum kloksnelheid van 2,7 GHz blijft er weinig te wensen over. We kregen het niet voor elkaar om het toestel af te remmen met een paar zware apps. Wel werd de S9 behoorlijk warm bij het draaien van een zware app en het tegelijkertijd opladen, maar dat is niet zo gek gezien de druk die er dan op de accu komt te liggen.

De accu van de S9 is niets gegroeid ten opzichte van de Galaxy S8, al had dat best gemogen. Dat wil doorgaans helemaal niet zeggen dat de S9 stroom tekort komt. De accu heeft een capaciteit van 3000 mAh, dat is toch ook niet heel klein te noemen. Het toestel gaat alleen niet geweldig om met de beschikbare power. Vooral de processor en gestroomlijnde software zijn ingesteld om de S9 aan te houden. De S9 houdt het echter met moeite een dag vol bij iets meer dan gemiddeld gebruik. Als je zuinig bent in het gebruik kun je het toestel de volgende dag ook nog even kunnen gebruiken. Het scherm, dat meestal de grootste verbruiker is, is in de S9 is ietsje feller dan dat van de Galaxy S8 maar toch hield de S8 het bij ons langer vol.

Samsung, Galaxy S9

Camera

Wat de camera betreft heeft Samsung bij de Galaxy S9 een schepje innovatie toegevoegd. De camera heeft namelijk een variabel diafragma. Dat wil zeggen dat de lensopening groter en kleiner kan worden om respectievelijk meer of minder licht binnen te laten. Deze kan wisselen tussen f/1.5 en f/2.4. Dat klinkt best heftig, en dat is het ook. Afhankeljk van de hoeveelheid licht die de sensor binnenkrijgt past het toestel de lensopening aan om meer of minder licht toe te staan. Hierdoor krijg je ook scherpe foto's bij minder licht, tegelijkertijd kun je ook beter gebruik maken van het zogeheten bokeh-effect. Hierbij is het onderwerp scherp in beeld gebracht terwijl de rest van de foto wazig is.

Galaxy S9 Galaxy S9 Galaxy S9 Galaxy S9 Galaxy S9 Galaxy S9 Galaxy S9 Galaxy S9

Op het diafragma na heeft de S9 overigens dezelfde 12-megapixelcamera als de S8. Deze camera schiet mooie plaatjes met veel contrast. Daardoor komen kleuren beter naar voren en ben je haast verzekerd van een levendige foto. Soms neemt de automatische lichtverwerking echter iets te veel maatregelen waardoor je een beetje een fletse foto krijgt. Dan probeert de camera zoveel mogelijk scherp op de foto te zetten maar daar worden de kleuren niet altijd levendiger van. De foto's die de S9 maakt zijn absoluut niet slecht, maar voor de prijs van dit toestel hadden we wel iets meer verbetering verwacht.

De camera stelt heel snel scherp en zorgt ervoor dat je meteen aan de slag kunt zodra je de app opent. Dat geldt trouwens ook voor de 8-megapixelselfiecamera. Hiermee kun je ook van die kekke scherpte-diepte effecten toepassen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van AR Emoji's. Hierbij maakt de S9 een opname van je gezicht en daarna vormt zich een poppetje dat reageert op jouw gezicht. Dat klinkt heel tof maar we hebben het met drie mensen geprobeerd en daar kwam eigenlijk steeds hetzelfde gezicht uit. Ook wilde de S9 ons heel graag voorzien van een duckface, terwijl wij ons gezicht in de plooi hielden.

Vloggen kun je ook met de Galaxy S9, of in ieder geval filmen. Daar blinkt de S9 zelfs in uit. De beelden die je met de S9 opneemt worden automatisch gestabiliseerd. We kunnen nog steeds niet aanraden om ermee te springen wanneer je bij een concert aan het filmen bent maar een beetje trillen kan de S9 voor je corrigeren. De filmpjes zijn scherp en de camera gaat goed om met verschillen in licht zodat je altijd in beeld krijgt wat je wil. Je kunt met de S9 ook in Super Slow-Motion filmen met 960 beelden per seconde in 720p. De beelden zijn dus niet mega scherp maar je kunt er wel hele leuke opnames mee maken. Zorg er wel voor dat je voldoende licht hebt, anders zie je alsnog niets.

Prijs-kwaliteit

De Samsung Galaxy S9 is een spetter van een smartphone. Toch is het toestel niet het enige toptoestel dat er is in deze prijscategorie. Voordat je een klein fortuin uitgeeft een een smartphone is het natuurlijk aan te raden om te kijken wat er nog meer beschikbaar is. Bij GSMinfo.nl hebben we een paar toestellen op een rijtje gezet om een weloverwogen keuze te maken. Je zit toch, als het goed is, minimaal 2 jaar met een nieuw toestel. Dan wil je wel dat het toestel je aanstaat.

De Apple iPhone 8 is de enige concurrent in dit lijstje met een ander besturingssysteem. De iPhone 8 draait namelijk op iOS, het besturingssysteem van Apple. De iPhone 8 heeft een gigasnelle processor en een camera waar je u tegen zegt. Als je van Android over wil stappen naar iOS dan helpt Apple je gerust een handje mee, het is lang niet zo moeilijk als je zou denken. De iPhone 8 presteert waanzinnig en heeft ook een mooi scherm. Eigenlijk valt er weinig aan te merken op de iPhone 8, behalve dan misschien dat het toestel wat minder te personaliseren is.

Samsung Galaxy S9 Apple iPhone 8 Huawei P20 Pro Nokia 8 Sirocco Samsung Galaxy S8
Beeldscherm 5,80 inch 4,70 inch 6,10 inch 5,50 inch 5,80 inch
Resolutie 1440 x 2960 pixels 750 x 1334 pixels 1080 x 2240 pixels 1440 x 2560 pixels 1440 x 2960 pixels
Pixeldichtheid 568 ppi 326 ppi 408 ppi 534 ppi 568 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Apple iOS 11 Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 7.0 (Nougat)
Processor 2,7 GHz octa-core - 2,4 GHz octa-core 2,5 GHz octa-core 2,3 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 2 GB 6 GB 6 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 128 GB 128 GB 64 GB
Camera 12,00 megapixel 12,00 megapixel 40,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 163 gram 148 gram 180 gram - 152 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - 840 minuten - - -
Met abonnement Vanaf € 27,50 per maand Vanaf € 28,50 per maand Vanaf € 23,50 per maand Vanaf € 38,50 per maand Vanaf € 20,00 per maand
Los toestel € 489,00 tot € 949,00 € 429,00 tot € 939,00 € 399,00 tot € 565,00 Niet beschikbaar € 348,00 tot € 619,00

Als je op zoek bent naar een smartphone die bovenal een super camera heeft dan hoef je niet verder te zoeken dan de Huawei P20 Pro. Dit kanon met maar liefst drie camera's op de achterkant die samen 68 megapixels leveren maakt ieder plaatje mooi. Daarnaast is het toestel ook nog eens bloedsnel en heeft het een groot FHD+-display. Zowel de P20 Pro als de Galaxy S9 zijn uitgerust met Dolby Atmos-geluid waardoor ze beiden fanatiek muziek af kunnen spelen. Wel is de P20 Pro nog net een slagje duurder dan de Galaxy S9.

Zoek je een andere smartphone met een gebogen scherm? Eentje met goede camera's? Of liever een smartphone die regelmatig software-updates krijgt? De Nokia 8 Sirocco heeft het allemaal. De Nokia 8 Sirocco is een smartphone die draait op een stock-versie van Android 8.0 Oreo en dat wil zeggen dat je Android krijgt zonder opsmuk. Daardoor kan de, razendsnelle, processor ongehinderd zijn werk doen. Ook is Nokia er heel goed in om haar toestellen van software-updartes te voorzien. Dat is iets waar Samsung toch niet altijd even goed in is.

Tot slot nog een kijkje in de eigen keuken. Vorig jaar kwam Samsung met de Galaxy S8. Dit toestel hebben we al een paar keer aangehaald tijdens deze review en dat is niet zonder reden. Als je de Galaxy S8 naast de Galaxy S9 legt moet je het toestel omdraaien om de uiterlijke verschillen te zien. Ook qua software is er bijzonder weinig veranderd. De grootste verbeteringen zitten in de camera, de processor en het werkgeheugen. Nou waren de camera, processor en de hoeveelheid werkgeheugen van de S8 al behoorlijk goed. De vraag is dus vooral of de update het geld waard is. Volgens ons niet.

Conclusie

De Samsung Galaxy S9 ziet er hartstikke goed uit. De gebogen randen van het scherm zorgen ervoor dat het er groter uitziet dan het is. Ook zorgt dit ervoor dat het toestel fijn in de hand ligt, niet onbelangrijk. Het is bovendien een stevig en waterdicht toestel. We stellen niet voor dat je gaat mountainbiken met het toestel in je hand maar mocht je het toestel tijdens de afwas laten vallen dan is de kans groot dat de mini-hartaanval nergens voor nodig is.

De hardware is ongenaakbaar en bloedsnel. De processor is met geen mogelijkheid bij te houden, we zouden er bijna bitcoin mee gaan minen. Dat de chip zo snel is maakt het des te zuurder dat de software een beetje achterblijft. Wanneer je een Samsung smartphone gewend bent zul je geen enkele moeite hebben om dit toestel onder de knie te krijgen, maar wanneer je van een andere Android- of iOS-smartphone overstapt zul je wat langer nodig hebben om de S9 te doorgronden.

Samsung, Galaxy S9

Hoewel de camera uitstekend is laat deze af en toe wat steekjes vallen. Dat is geen drama maar de camera is niet zozeer beter dan die in de voorganger. Al met al is de Galaxy S9 absoluut een toptoestel, het is alleen jammer dat Samsung niet zoveel vooruit is gegaan na de S8 van vorig jaar. Er zijn wat dingen aangepakt die nog niet zo super waren aan de Galaxy S8, en ook AR Emoji is toegevoegd. Bixby is onveranderd aanwezig en helaas blijft de knop dat ook. De Galaxy S9 is een goed toestel, maar helaas niet onderscheidend.

+ Goede camera
+ Vlotte processor
+ Mooi scherm

- Weinig verschil met voorganger
- Bixby

Samsung Galaxy S9 review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Samsung Galaxy S9 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 27,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 28,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 30,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 36,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 2000 € 36,50 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd onbeperkt 10000 € 48,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S9 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden