Vergelijk 2.436.434 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Apple iPhone X review

Reviews Apple iPhone X review
Door ,

Iedereen kan zien dat de iPhone X aan de prijs is, maar is het ook een goed toestel? Dat ligt, met deze prijs, voor de hand. We keken hoe goed een iPhone X nou daadwerkelijk is.

Apple hanteerde jarenlang het tick-tock-model. Eerst kwam een nieuw model uit (tick), waarna die het jaar erop werd verbeterd (tock). Dat gebeurde zo bij de iPhone 3G en 3GS, 4 en 4S, 5 en 5S en 6 en 6S. Sindsdien is Apple een beetje afgestapt van het om het jaar introduceren van een nieuw design, maar met de iPhone X gooit de fabrikant uit Cupertino het roer desalniettemin rigoureus om. Dat zal niemand zijn ontgaan, want de iPhone staat door zijn grote populariteit vrijwel synoniem met smartphone.

Naast het design maakte Apple ook een belangrijke keuze qua prijsstelling. Nog nooit was er zo'n dure iPhone. Voor het topmodel van 256 GB betaal je op het moment van schrijven een vrij excessieve 1197 euro. Daar krijg je natuurlijk wel een boel voor terug, maar de verhouding tussen prijs en kwaliteit is op voorbaat wel een beetje twijfelachtig. Uiteraard gaan we in deze review kijken hoe het precies staat met die kwaliteit, en in essentie wat voor telefoon je precies krijgt als je zo veel geld uitgeeft.

Daarbij gaan we natuurlijk kijken naar de prestaties van de camera, naar de software op de iPhone X, naar het voorkantvullende scherm en we hebben het uiteraard ook even over de belkwaliteit. Het is tenslotte ook nog gewoon een telefoon. Aan het eind vergelijken we de iPhone X met andere toptoestellen, waarna we in een conclusie de kernpunten nog even kort samenvatten.

iPhone X

Beeldscherm

De iPhones hebben sinds jaar en dag een LCD-scherm. Dat waren vaak prima schermen, al viel de resolutie nogal eens een beetje tegen. Terwijl de concurrentie Apple op resolutie en ook beeldtechniek (AMOLED) voorbijstreefden, bleef het bedrijf uit Cupertino strak vasthouden aan haar eigen beeldschermen. Daar is nu verandering in gekomen, want er is voor het eerst een AMOLED-scherm in een iPhone te vinden. Yay!

iPhone X

Laten we beginnen met de cijfers. De iPhone X is voorzien van een 5,8 inch groot scherm, dat beschikt over een resolutie van 1125 bij 2436 pixels. Dat is ruim voldoende om alles haarscherp weer te geven. Je hebt in totaal per inch 458 pixels om alles weer te geven. Stelregel is dat alles vanaf 300 en hoger zo scherp is als je in dagelijks gebruik nodig hebt.

Zoals je kan zien heeft de iPhone echter geen traditioneel vierkant scherm. De hoeken zijn afgerond en dan hebben we het nog niet eens gehad over dat alom gehate uitsteeksel bovenin het scherm. Deze 'notch' snoept wat van de pixels weg zodat er ruimte is voor de camera en de andere sensoren die aan de voorkant nodig zijn. In de menu's van de telefoon en op het homescreen werkt dat allemaal goed, maar dat feest houdt gauw op zodra je apps van derden opent.

Er zijn namelijk maar weinig bedrijven die op een goede manier van de ruimte rond de notch gebruikmaken. Netflix laat het gewoon helemaal zwart, maar heeft ook aan de onderkant een zwarte balk zitten. Hetzelfde kom je tegen in YouTube en andere video-afspeelapps. Dat heeft ook te maken met de beeldverhouding; de iPhone is relatief iets breder dan de 16:9-verhouding die veel video heeft. Desalniettemin blijven de stukjes scherm naast de notch een beetje zinloos aanvoelen; veel apps maken geen goed gebruik van de ruimte, waardoor die vaak wegvalt.

iPhone X

Tenslotte nog een paar woorden over de AMOLED-techniek. Dat is niet alleen een techniek die een enorm goed contrast garandeert, maar het scherm springt ook zorgvuldiger om met energie. Dat is allemaal het gevolg van de mogelijkheid van de individuele pixels om zich uit te schakelen indien ze zwart moeten weergeven. Dat scheelt stroom, en werkt dus ook positief uit op het contrast, omdat de zwartkleur erg diep is.

Behuizing

Glas, glas en nog eens glas. Het is de behuizing van de iPhone X. Het ziet er prachtig uit, en het is fijn om te zien dat Apple weer eens een opgefrist design gebruikt. Aan de achterkant zit bij de witte variant een soort matglas met een spiegelend Apple-logo. De camera steekt net als bij de vorige iteraties een stuk uit. Het is hier een enkele module geworden met daarin twee lenzen en een dual-tone flitser. Ook zit er een microfoon in de module verwerkt. 

De rand rondom is van verchroomd metaal, dat vrij gemakkelijk beschadigt. Zo hadden wij na het gebruik met een hoesje al wel na een paar weken een paar beschadigingen aan de onderkant zitten, daar waar het hoesje de glimmende rand niet beschermt. De glazen voor- en achterkant zijn wat krasbestendiger in dat opzicht.

Aan de onderkant van de behuizing vinden we de Lightning-aansluiting, omgeven door speaker en microfoon. Aan de zijkanten zitten de volume rockers en de aan/uit-knop. Althans, hij functioneert slechts deels nog als zodanig. Als je hem ingedrukt houdt krijg je Siri aan de lijn, in plaats van een menu dat vraagt of je de telefoon wil afsluiten. Een korte druk op de knop zet het scherm overigens wel nog steeds uit, dus dat is niet veranderd. Wil je het toestel uitzetten, dan moet je de aan/uitknop ingedrukt houden tezamen met de volume omhoog-knop.

De voorkant is bij de zwarte en witte variant precies hetzelfde. De tijd dat de witte variant ook een witte voorkant had is met het voorkantvullende scherm voorbij. Er is sowieso niet zoveel plek om een witte kleur in te verwerken, dus we snappen deze beslissing van Apple wel. Het betekent overigens wel dat wanneer je een hoesje gebruikt, het al snel niet meer echt uitmaakt welke kleur iPhone je hebt.

Die glazen achterkant is natuurlijk een stuk kwetsbaarder, maar het heeft wel 1 belangrijk voordeel. Nou ja, belangrijk willen we het niet meteen noemen, maar handig is het wel. De iphone X ondersteunt namelijk, net als zijn goedkopere broertje (de iPhone 8 en 8 Plus) draadloos laden. Dat werkt vrij aardig, edoch niet al te snel. We komen er straks op terug onder het kopje Batterij.

iPhone X

Hardware & Batterij

De iPhone X is voorzien van vier zelfontwikkelde rekenkernen. Nou ja, zelfontwikkeld is een groot woord. Apple heeft in ieder geval zijn eigen badge erop geplakt, want de iPhone is voorzien van een A11-chip. Ook de iPhone doet mee met de AI-hype en noemt zijn A11-chip 'Bionic', wat bij ons vooral herinneringen terugbrengt aan de bijna gelijknamige Lego-variant.

Alle marketing-ellende terzijde is deze A11 Bionic-chip wel gewoon erg vlot. Je hoeft nooit erg lang op je telefoon te wachten; alles start razendsnel op en reageert extreem rap op je aanrakingen. Nooit loop je tegen de beperkingen van de hardware aan. Dat is op zich een prestatie die je van een telefoon van dit prijspeil mag verwachten.

Het opslaggeheugen op ons testtoestel bedraagt 256 GB, maar er is ook een variant met 64 GB. Het prijsverschil tussen de twee modellen is vrij fors, namelijk zo'n 100/150 euro. Deze strategie hanteert Apple al jaren en het is al jaren een tamelijk doorzichtige tactiek van upselling. Het is namelijk niet mogelijk het opslaggeheugen van de iPhone te vergroten met een microSD-kaartje, dus je bent veroordeeld tot het aanschaffen van een duurder exemplaar als je dat nodig hebt.

Ironisch genoeg zullen vooral mensen die al langere tijd een iPhone hebben, daar last van hebben. Die hebben immers de tijd gehad een flinke media-bibliotheek en fotocollectie aan te leggen. Die moet ook weer ergens worden opgeslagen. Je kan natuurlijk bij de iPhone X met 64 GB kiezen voor het opslaan van die collectie in de Cloud, maar ook daar ben je niet veilig voor de rinkelende Apple-kassa. Een iCloud-abonnement met 50 GB cloud-opslag is met deze variant vrijwel onmisbaar. Linksom of rechtsom, betalen zal je!

iPhone X

De batterij in de iPhone X heeft een capaciteit van 2716 mAh. Dat getal vind je overigens nergens terug op de Apple-website, want Apple doet altijd een beetje schimmelig over de capaciteit van de batterijen in iPhones. Geheel vreemd is dat niet. Als je de capaciteit naast die van Android-telefoons legt, komen de Apple's er vaak bekaaid van af. In de praktijk valt dat verschil echter alleszins mee, omdat Apple haar hardware en software een stuk beter op elkaar kan afstemmen.

Desalniettemin heeft Apple sinds het terugklok-schandaal geen al te beste reputatie op batterijgebied. Het is dan ook daarom dat er nu een speciaal menu in de batterij-sectie zit waarin je de huidige staat van de batterij kan zien, alsook het terugklokken aan en uit kan zetten. Verder blijft de batterij-informatie nog een beetje achter bij de standaard-opties op Android. Een enorme ramp is dat niet, maar het is wel duidelijk een gebied waar Apple nog wat kan verbeteren.

De batterijduur was bij voorgaande iPhones altijd een beetje een heikel punt, maar dat lijkt bij de iPhone X minder het geval te zijn. Mede dankzij het OLED-scherm springt de iPhone X behoorlijk zuinig om met energie. Als je veel apps op de achtergrond laat werken, kan je alsnog geen al te indrukwekkende accuprestaties verwachten. Een dag halen we meestal wel met de iPhone, maar meer dan dat is eigenlijk niet erg realistisch. Veel andere toestellen doen dat toch beter. Het blijft jammer dat je een in alle opzichten vrij perfecte telefoon krijgt, maar dat je al die perfectie niet langer dan een dag kan gebruiken zonder stopcontact.

iPhone X

Software

De iPhone X draait op moment van schrijven op iOS 11.3, maar dat zal naar alle waarschijnlijkheid niet al te lang zo blijven. Apple brengt met enige regelmaat updates uit, die vervolgens voor iPhones van maximaal vijf jaar geleden worden uitgerold. Wat dat betreft heet de iPhone X qua updates dus een fijne toekomst. Het is gelijk een van de mooiste kwaliteiten van de software op de iPhone. Je bent als je het nieuwste model koopt gelijk verzekerd van vijf jaar aan updates. Kom daar maar eens mee bij een Android.

Die software steekt ook nog eens bijzonder fijn in elkaar. Apple moest wat aanpassingen doen nu de iPhone X geen homebutton meer heeft, en dit is gelijk de meest ingrijpende verandering in hoe je een iPhone bedient in jaren. De grootste verandering is het alternatief voor het indrukken van de homeknop. Dat doe je nu door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te vegen. Het was een dagje wennen, maar als je het eenmaal in de vingers hebt werkt het vrij aardig.

Vooral het switchen tussen apps werkt met de afwezigheid van de homeknop beter. Je veegt aan de onderkant van het scherm naar rechts om door je laatste gebruikte apps te scrollen. Dat gaat snel en is vooral handig als je tussen meer dan twee apps moet schakelen. Uiteraard is er ook nog het uitgebreidere multitask-menu, dat je opent door naar boven te swipen en dan je vinger nog even op het scherm te houden.

iPhone X

Alle software op de iPhone doorspreken is wellicht een beetje overdreven. In plaats daarvan bespreken we verder nu nog dingen die ons in het dagelijkse gebruik het meeste opvielen en die handig bleken te zijn, of juist niet. Te beginnen met de mail-app. Die voelt heel erg 2009, en niet op de leuke, nostalgische manier. Tegelijkertijd zijn er ook een boel apps op de iPhone te vinden die wél in het dagelijkse gebruik een meerwaarde bleken. Zo is de Notes-app net als de mail-app sinds 2009 hetzelfde, met als verschil dat het hier nog steeds goed werkt.

Als je net als ik een grote verzameling mp3's hebt, is de Music-app een ware zegen. Het synchroniseren via iTunes is een goed gedocumenteerde helletocht, maar als je muziek eenmaal erop staat, steekt de app op de iPhone vergelijkbare Android-apps ruim voorbij. De app werkt loeisnel, is overzichtelijk, en bovendien krijg je in de instelingen de mogelijkheid alle Apple Music-reclame er volledig uit te snijden. Het gros van de mensen zal echter gewoon Spotify gebruiken, en dat werkt uiteraard net zo goed.

Dan de Animoji. Deze prachtige, edoch wat eenvoudige functie is bij uitstek geschikt om lol mee te hebben. Want wie wil zichzelf nou niet zien als pratende drol? Apple werkt nog steeds aan de functie en introduceerde met de 11.3-update van iOS drie nieuwe gezichten. Het blijft echter jammer dat je deze digitale fratsen (en flatsen) alleen naar andere iPhone-gebruikers kan sturen. En helemaal zuur is het voor die gebruikers van een oudere iPhone, want die kunnen er niet eens eentje terugsturen.

iPhone X

Camera

Altijd een belangrijk onderdeel van de smartphone geweest, en bij Apple heeft men een reputatie hoog te houden. Door de jaren heen waren er eigenlijk geen iPhones aan te wijzen die een voor die tijdsperiode slechte camera hadden. Vaak was het stuivertje wisselen met de duurdere Android-toestellen qua beeldkwaliteit. Dat is ook nu weer het geval. De iPhone X maakt allerminst slechte foto's, maar revolutionair durven we het ook weer niet te noemen.

Zo is er net als de vorige generatie een dubbele lens achterop geplaatst, waarmee je twee verschillende afstanden kan fotograferen. De ene camera heeft een redelijk brede hoek, terwijl de tweede camera meer een telelens-effect heeft. Je kan nog steeds niet al te ver inzoomen, maar het is wel een stuk eenvoudiger om iets te fotograferen dat net iets verder weg staat zonder extreem op kwaliteit in te leveren.

Waar fabrikanten als Huawei en LG experimenteren met de camera, blijft Apple redelijk conservatief. Althans, als het gaat om de camera aan de achterkant dan. De TrueDepth-camera aan de voorkant is wel degelijk een mooie innovatie. Het zorgt ervoor dat Face Unlock goed werkt, dat je Animoji kan versturen en dat je Snapchat-filters nog beter op je gezicht passen. Op de fotokwaliteit heeft het verder weinig invloed, al moeten we het mooie bokeh-effect niet vergeten. Een extreme breedhoek zoals LG met de G6 deed, of een driedubbele camera zoals je terugvindt in de Huawei P20 Pro, van die orde is het echter niet.

iPhone X

In de praktijk maakt de iPhone X in ieder geval uitstekende foto's. We hadden eigenlijk niets anders verwacht van een toestel in deze prijscategorie, en het is fijn om onze vooroordelen bevestigd te zien. Zoals gebruikelijk heeft de iPhone een reeks verschillende cameramodi. Zo is er een panorama-modus, een modus voor vierkante foto's (bedankt Instagram), een modus voor extra mooie portretfoto's (door het bokeh-effect) en nog een drietal videomodi. Normale video kan je schieten in alles van 720p met 30 fps tot 4k met 60 fps. Slowmotion kan ook op de iPhone X, net als een timelapse. Allemaal geen hogere wiskunde, met weinig verrassingen bovendien.

iPhone camera2 iPhone camera4 iPhone camera6 iPhone camera5 iPhone camera8 iPhone camera7 iPhone camera6 iPhone camera8

Prijs/kwaliteit

Het is altijd een van onze grootste reserveringen bij de iPhone: de prijs. Die ligt namelijk consequent hoger dan die van de concurrentie. Deze kunstmatige waardecreatie heeft gezorgd voor een bloeiende tweedehands-markt, waarin iPhones van 2, 3 jaar geleden voor nieuwprijzen van prima Androids worden verhandeld. Het wordt bijna vermoeiend te zeggen, maar qua verhouding tussen prijs en kwaliteit heeft Apple niet de beste naam. Toegegeven, met de kwaliteit zit het meer dan snor, maar als je het gaat hebben over de verhouding tot de prijs heb je een vergrootglas nodig, want die is een beetje zoek.

Met de iPhone X heeft Apple een nieuw hoogtepunt bereikt, qua prijs in ieder geval. Een losse iPhone X kost bij Apple zelf 1.160 euro. Via webwinkels is daar nog wel een paar tientjes van af te snoepen, maar een echte prijsdaling hoeven we niet te verwachten. Het model met 256 GB dat wij reviewden, heeft bij Apple een prijs van 1.330 euro. Van dat bedrag kan je ook gewoon twee goede Android-telefoons kopen.

Dat wil overigens niet zeggen dat de concurrentie heel schappelijke prijzen vraagt. De belangrijkste concurrent, de Samsung Galaxy S9, kost op dit moment 799 euro. Dat is ook veel geld. Toch is het van een iets andere orde dan de iPhone X. Je krijgt tegelijkertijd wel een smartphone die zich op veel vlakken prima met de Apple-smartphone kan meten. Zo doet de camera van de S9 echt niet onder voor die in de X. Ook het scherm van deze telefoon mag er wezen en heeft zelfs een hogere resolutie dan dat in de iPhone X. Er blijft maar weinig over dat de meerprijs van meer dan 300 euro rechtvaardigt.

iPhone X

Hetzelfde gaat eigenlijk op voor de andere concurrentie. De Huawei Mate 10 Pro, de Sony Xperia XZ2 en zelfs de LG G6 bieden echt niet heel veel minder kwaliteit dan de iPhone X, terwijl ze wel veel gunstiger geprijsd zijn. Er is genoeg keuze voor de consument die veel geld op een telefoon stuk wil slaan, en de iPhone X is daarbij zeker niet de meest voor de hand liggende keuze.

Een slotopmerking over de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Zoals je in de rest van de review hebt kunnen lezen is de iPhone X zonder meer een goede telefoon. Dankzij het insluitingsmodel van Apple kan het bijzonder onhandig zijn om over te stappen van iPhone naar Android en vice versa. Ruwweg vallen er daarmee twee situaties te onderscheiden waarin je een iPhone X zou willen aanschaffen.

In de eerste situatie speelt geld geen enkele rol en wil je gewoon de beste telefoon die er op dit moment te krijgen is. De iPhone X zal je dan niet teleurstellen, al zullen we niet beweren dat het absoluut de beste smartphone is die er op dit moment te krijgen is. Het is in ieder geval een van de beste. In de tweede situatie heb je nu een ouder model iPhone dat je graag wil vervangen. Dan kan de iPhone X een goede opvolger zijn, want je kan met drie drukken op een knop alles in 1 keer overzetten. Dat gemak betaal je dan voor, maar is veel mensen een boel waard.

Conclusie

De iPhone X is een uitstekende telefoon. Dat wil overigens niet zeggen dat er niets op valt aan te merken, maar de positieve eigenschappen winnen het ruimschoots van de negatieve. We kunnen ons niet voorstellen dat mensen na aanschaf van dit toestel ontevreden zullen zijn over hoe het toestel werkt. Wel ontevreden zullen mensen wellicht zijn over het bedrag dat er uit hun portemonnee is gevloeid, want de iPhone X is duur. Erg duur.

Het is gelijk het enige echt grote minpunt aan deze verder bijzonder goede telefoon. Er gaan jaarlijks behoorlijk wat Androids door onze handen en die zijn echt niet van zulke inferieure kwaliteit dat de meerprijs die Apple vraagt gerechtvaardigd is te noemen. Die hogere prijs betaal je vooral voor het hele Apple-ecosysteem, dat overigens perfect op elkaar aansluit. Daarbuiten is de iPhone X overigens ook een heel goede telefoon die eigenlijk weinig verkeerd doet, maar in samenwerking met andere iPhones (via Animoji bijvoorbeeld) en iCloud, iPads en Macs werkt het allemaal vlekkeloos. Het is duidelijk dat Apple je graag bij je wil houden.

We kunnen ons voorstellen dat je geneigd bent ook bij Apple te blijven, als je eenmaal een iPhone hebt. We zullen ook niet ontkennen dat de Apple-telefoons een zeker statussymbool zijn geworden. Voor mensen in de dagelijkse praktijk vaak genoeg reden om een iPhone aan te schaffen. Met een krappe portemonnee en een flinke dosis gezond verstand is het echter minder makkelijk de keuze voor de iPhone X te maken.

iPhone X

Pluspunten
+ Ontzettend rap
+ Maakt prachtige foto's
+ Fijne, overzichtelijke software

Minpunten
- Prijs
- Duur
- Niet goedkoop

Apple iPhone X review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Apple iPhone X beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 1000 € 42,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 46,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 44,00 € 168,00 Bekijken
Ben 24 mnd onbeperkt 5000 € 38,00 € 188,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 6000 6000 € 36,50 € 206,00 Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 52,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone X aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden