Vergelijk 2.876.600 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

CrossCall Shark X3 review

Reviews CrossCall Shark X3 review
Door ,

De CrossCall Shark X3 is een drijvende toughphone die gericht is op watersporters. Wat kan je allemaal met deze stevige telefoon, en wat kan er allemaal niet? Behalve kapotgaan, want dat doet de Shark X3 niet. Nooit.

Ik zal het gelijk eerlijk toegeven: ik zit nooit op een boot. Dat is overigens niet omdat ik het niet wil. Op een boot zitten is immers heel cool. Maar er zijn ook mensen die werken op een boot. Over het algemeen zijn dat geen omstandigheden waarin je een normale smartphone mee kan nemen. NIet alleen vanwege de continue dreiging van waterschade, maar ook omdat het er daar allemaal wat ruiger aan toe gaat. Althans, daar ga ik even van uit, als boot-leek.

CrossCall richt zich overigens niet alleen op de op het water werkzame professional. Het heeft ook zeker de grote hoeveelheid watersporters in Nederland op het oog met de Shark X3. Niet voor niets is de zin onder het CrossCall-logo 'Outdoor Mobile Technology'. Het merk profileert zich als zijnde geschikt voor de actieve buitensporter. De Shark X3 is gericht op de buitensporter die zich op het water bevindt, in wat voor capaciteit dan ook.

Aangezien de Shark X3 niet een smartphone in de conventionele zin van het woord is, zal deze review ook niet de normale structuur aanhouden. De Shark is namelijk niet eens een smartphone; het toestel draait niet op Android maar heeft een propriëtair besturingssysteem. Dat heeft een aantal voor- en nadelen, die we uiteraard zullen bespreken. Daarnaast hebben we het natuurlijk over de gebruikersscenario's waar deze telefoon voor bedoeld is en kijken we ook nog even kort naar de prijs in vergelijking met concurrerende toestellen.

CrossCall Shark X3

Behuizing

Het eerste dat opvalt aan de Shark X3 is dat het niet bepaald een dun toestel is. Dankzij de extensieve uitleg die op de verpakking staat weet je op dat moment al waarom de Shark zo dik is: er zit een luchtbel in. Die zorgt ervoor dat de telefoon blijft drijven, maar daarover meer onder het kopje 'op het water'. De behuizing is uiteraard waterdicht, al is het niet de bedoeling dat je met de Shark gaat duiken. De telefoon is waterdicht tot zo'n 2 meter, dus veel dieper dan dat en de waterdruk zorgt ervoor dat er alsnog water in komt.

De Shark X3 is opgetrokken uit een soort rubberachtig kunststof, dat veel grip geeft. De randen op de achterkant zorgen daar ook voor, net als de inkepingen met de blauwgroene accenten aan de zijkant van het toestel. Al met al ligt de CrossCall erg prettig in de hand, ook al is het toestel behoorlijk fors. De behuizing lijkt ook tegen een stootje te kunnen, al sleet bij ons wel het sierrandje rondom de centrale selectieknop weg. Een kleine optische schade die gelukkig verder weinig afdeed aan het functioneren.

CrossCall Shark X3

Veruit het meest briljante onderdeel van de CrossCall Shark X3 zit op de achterkant. Daar heeft men namelijk een noodfluitje ingebouwd. Je ziet hierboven hoe dat eruit ziet. Het is ideaal om de reddingsbrigade op de hoogte te brengen van je positie, of om je vriend(in) in het gareel te houden. Het werkt ook goed ter afschrikking van katten en opdringerige mannen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de situatie dat je je vrienden kwijt bent op een festival.

Tenslotte willen we nog een kopje wijden aan het openen van de behuizing. Daarvoor levert CrossCall een klein sleuteltje mee, dat ervoor zorgt dat de schroef die de achterkant borgt, los kan worden gemaakt. Vervolgens moet je de achterkant los zien te wrikken, iets waar wij de eerste keer behoorlijk mee worstelden. Met deze achterkant los, komen er twee nieuwe schroeven in beeld. Deze beschermen de batterij, de twee simkaartslots en een microSD-slot. Net boven dit klepje zitten twee metalen puntjes: de watersensor. Daarover straks meer.

De hardware

Wat hardware betreft is de CrossCall niet bepaald het snelste of het beste dat je kan kopen. We hebben zelfs moeite te ontdekken wat voor processor er precies in zit. Dankzij het besturingssysteem, dat duidelijk weinig van de hardware vraagt, is het toestel alsnog erg snel. Het interne geheugen is wel érg krap: standaard is er voor de gebruiker 43 MB beschikbaar. Jawel, u leest het goed: 43 MB. Het is dan ook erg fijn dat er een microSD-kaartslot in zit, waarmee je de opslag uit kan breiden.

CrossCall Shark X3

De hardware bestaat verder uit een 2,4 inch scherm aan de voorkant, dat beschikt over 320 bij 240 pixels. Dat betekent dat de door de 5 megapixel-camera gemaakte foto's niet heel erg goed tot hun recht komen, maar dat maakt door de vrij belabberde camerakwaliteit ook niet echt uit. De netwerkondersteuning beperkt zich tot 3G, maar dat geeft niet echt. Het is namelijk niet alsof de Shark X3 allerlei data-intensieve apps heeft.

De software

Zoals we in de intro al zeiden, draait de Shark X3 geen Android. Ook geen iOS trouwens, maar dat leek me een open deur. In plaats daarvan is een vrij basaal besturingssysteem op de Shark gezet, dat overigens nog best wat handige functies heeft. Je kan er niet mee WhatsAppen, maar een boel geneugten van een moderne smartphone zijn wel degelijk op dit toestel te vinden. Denk daarbij aan een mp3-speler, een agenda, een zaklamp, dat werk. Er zit ook een goed werkende FM-radio in, die zelfs werkt wanneer er geen koptelefoon in zit.

Op het water

Je kan het wellicht afleiden uit de naam, en anders wel uit de verpakking en de marketing van CrossCall eromheen, maar de Shark X3 is bedoeld voor op het water. Maar wanneer heb je nou eigenlijk echt zo'n toestel als dit nodig? In gesprekken met bijvoorbeeld surfers kwam naar voren dat deze groep juist helemaal geen behoefte heeft aan een telefoon, al kan dat natuurlijk per individu verschillen. Wel is voor surfers het meenemen van de toch niet kleine telefoon in je wetsuit natuurlijk onhandig, alsook de watersensor die activeert wanneer er, jawel, water tegenaan komt.

CrossCall Shark X3

Die watersensor is een belangrijk onderdeel van de Shark X3. Je kan in de instellingen bepalen welke acties je wil laten uitvoeren op het moment dat de Shark X3 het water raakt. Je kan de Shark veel lawaai laten maken, alle lampjes die er op het toestel aanwezig zijn laten activeren én als klap op de vuurpijl, automatisch een voorgeschreven sms'je naar maximaal drie nummers sturen. Dat is natuurlijk leuke functionaliteit, maar heeft ook zo zijn beperkingen.

Het moge duidelijk zijn dat deze functie zich met name richt op mensen die in het kader van hun watersport niet worden geacht het water te raken. Dan moet je denken aan zeilers, kanoërs, dat werk. Kitesurfers, paddle boarders, jetskiers en zwemmers hebben een stuk minder aan deze functie, omdat deze functie dan herhaaldelijk activeert op het moment dat je weer het water inkukelt. Daarmee is de doelgroep voor wie deze functie handig is alweer een stuk beperkter dan het op het eerste oog lijkt.

Maar wees niet getreurd, want als je verder gaat kijken valt ook nog wel wat af te dingen op de bruikbaarheid voor bijvoorbeeld zeilers. Zeker, het is handig als je je telefoon terug kan vinden op het moment dat hij in het water valt, en het is ook handig dat je automatisch een sms'je kan sturen op het moment dat je overboord gaat, maar op veel plekken op het water is helemaal geen goed bereik. Dan heeft het versturen van zo'n sms'je natuurlijk ook weinig zin.

CrossCall Shark X3

Dubbel plons

Dit doet natuurlijk niet af aan de andere functies die de Shark tot een telefoon maken die je op het water kan gebruiken. Niet alleen het feit dat de telefoon blijft drijven is natuurlijk handig, maar de Shark X3 is iets veelzijdiger dan dat. Dat de telefoon waterdicht is, maakt hem ook geschikt voor andere actieve levensstijlen waarbij nat worden in het risicoprofiel staat.

Denk bijvoorbeeld aan een meerdaagse trektocht, waarbij niet alleen het feit dat de telefoon stevig is meespeelt, maar ook de batterij die een aantal dagen meekan zonder opladen. Dit zijn ook eigenschappen die in het dagelijks leven natuurlijk handig zijn, maar over het algemeen zal je in die gevallen wel apps willen gebruiken, met alle functies die daarbij horen.

CrossCall zet de Shark X3, en alle CrossCall-telefoons overigens, in de markt als telefoons voor mensen met een actieve levensstijl. Het is dan ook niet verwonderlijk dat toestellen als de Shark X3 zich niet goed kunnen meten met hedendaagse smartphones. We denken echter wel degelijk dat er een markt is voor toestellen als de Shark, en niet alleen voor watersporters.

CrossCall Shark X3

Prijs/kwaliteitverhouding

De Shark X3 is bepaald geen duur apparaat. Je betaalt minder dan 100 euro, en dat vinden we stiekem best een redelijke prijs. Er zijn smartphones te koop voor dat geld, maar die zullen het in veel gevallen waarin de Shark wel overleeft, niet overleven. De prijs zorgt er ook voor dat het aantrekkelijk wordt om dit toestel als extra telefoon te kopen, naast je smartphone.

Als je dan toch besluit een telefoon te kopen die je wil gebruiken op bijvoorbeeld festivals of als je op reis gaat, dan kent de CrossCall zijn gelijke eigenlijk niet. Voor deze prijs zijn er geen stevigere telefoons te vinden, en al helemaal geen telefoons met een ingebouwd fluitje. Toughphones zijn over het algemeen een stuk duurder, dus met de Shark X3 scoor je zeker geen slechte deal. Het enige is dat je hem dan wel echt nodig moet hebben. Voor dagelijks gebruik is immers een normale smartphone ook meer dan voldoende.

Conclusie

De CrossCall Shark X3 is een opmerkelijke telefoon. Veel telefoons zoals deze krijgen we niet op onze redactie. Het gros van de telefoons is heden te dage een smartphone. Daarbij kijken we vaak of het toestel snel werkt, of er genoeg sensoren inzitten en hoe de software in elkaar steekt. Dat alles was minder van belang bij de Shark, simpelweg omdat dit toestel andere kwaliteiten bezit.

Laat een moderne smartphone een keertje vallen en het punt is gemaakt. Erg stevig zijn de toestellen waar mensen tegenwoordig mee rondlopen niet. Waterdicht zijn ze soms wel, maar ook dat is eerder uitzondering dan regel. Geen van allen blijft in ieder geval drijven als je hem in het water laat vallen.Het maakt de Shark tot een geschikte telefoon voor mensen die met dit soort problemen kampen.

CrossCall Shark X3

Als we kijken naar hoe de Shark het doet in de omstandigheden waarvoor hij is bedoeld, dan is dat meer dan goed. Het toestel is echt waterdicht (we hebben het getest), hij blijft echt drijven (in een spoelbak en in een beekje) en hij gaat erg lang mee op de batterij. De telefoon werkt snel, is logisch in gebruik en kan tegen een stootje. Allemaal eigenschappen die van de Shark een perfecte outdoor-telefoon maken.

De vraag blijft echter hoeveel mensen zo'n toestel nodig hebben. Als je vaak gaat wandelen in de wildernis of veel te vinden bent op het water, is het wellicht een goede optie. In Nederland ben je echter zo goed als altijd maximaal een uur wandelen van de beschaving, dus we kunnen ons voorstellen dat veel mensen er gewoonweg voor kiezen geen telefoon mee te nemen wanneer ze de natuur ingaan. Daarmee is het publiek dat dit toestel op een zinvolle manier kan gebruiken, niet bepaald groot. Dat neemt natuurlijk niet weg dat voor die mensen die een stevige, waterdichte telefoon nodig hebben, met de CrossCall Shark X3 een uitstekende deal hebben.

CrossCall Shark X3 review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden