Vergelijk 2.030.368 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

CrossCall Trekker X3 review

Reviews CrossCall Trekker X3 review
Door ,

Het is dan eindelijk zover: we gaan aan de slag met een outdoor-smartphone. De CrossCall Trekker X3 om precies te zijn. Toestellen als deze zijn ontworpen om overal klaar voor te zijn, ook al ben je dat als gebruiker misschien niet. We gaan kijken hoeveel de Trekker X3 kan hebben, en natuurlijk ook of je er spelletjes op kunt spelen.

CrossCall kennen we in Nederland nog niet zo goed. Vooral in Frankrijk en België heeft het bedrijf sinds 2009 goede zaken gedaan. Nu timmert de producent van 'outdoor-smartphones' ook in Nederland fors aan de weg. De smartphones die de Franse fabrikant produceert zijn wel een slagje anders dan de toestellen die we doorgaans zien. Wat CrossCall zelf outdoor-smartphones noemt zouden wij eerder omschrijven als toughphones. Met de term outdoor wil CrossCall aangeven dat de toestellen echt voor het buitenleven zijn gemaakt en meer kunnen dan alleen maar klappen vangen.

CrossCall Trekker X3

Dat geldt ook voor de Trekker X3. Zodra het toestel uit de doos kwam kregen we de neiging om van watervallen af te duiken, of in ieder geval de hoge springplank bij het zwembad. Dat is nou precies wat CrossCall voor ogen heeft met dit toestel. Op papier kan deze smartphone nogal wat beproevingen aan. Het toestel is door CrossCall rigoreus getest onder extreme omstandigheden. Tijd voor ons om dat ook te doen, zij het iets minder extreem.

Design

In één oogopslag zie je dat de CrossCal Trekker X3 geen gewone smartphone is. Alles aan het toestel schreeuwt dat deze smartphone tegen een stoot kan. Aan de voorkant zit uiteraard het beeldscherm. Boven het beeldscherm zit een kekke rode luidspreker die het geheel een eigenzinnig ontwerp geeft. Om het scherm heen zitten dikke zwarte randen die overlopen in dikke rubberen stootwellen die alle klappen op moeten vangen. De rubberen randen zijn links en rechts nog afgedekt met metalen platen om het toestel zo mogelijk nog steviger te maken.

Onder het scherm zitten drie kleine gaatjes. Achter deze gaatjes zitten een hygrometer, barometer en thermometer. Dat zijn slechts 3 van de sensoren waar de Trekker X3 over beschikt, verderop in de review gaan we hier verder op in. Aan de linkerkant van het toestel zit de volumetoets en aan de rechterkant vinden we de vergrendeltoets en een kittige rode toets die niet zonder reden zo rood is. Deze toets kan namelijk als SOS-knop worden gebruikt, al hebben wij deze meteen als camera-knop ingesteld.

CrossCall Trekker X3

De achterkant heeft een geribbelde rubberen laag met 6 inbus-schroefjes waarvan 2 een luikje vasthouden dat de simkaart en sd-kaart beschermt. Boven dit luikje zit achter een rode ring de camera met daaronder nog de ledflitser. Onderaan het toestel zit tussen twee multimedia-speakers een opvallend rood oog waar het bijgeleverde broekhaakje aan vast kan worden gemaakt zodat het toestel niet zomaar uit je handen op de grond kan vallen. 

Bovenop het toestel zit achter een stof- en waterbestendig flapje waaronder een 3,5mm-aansluiting verborgen zit en deze kun je gebruiken met de eveneens waterdichte oortjes die CrossCall in het doosje heeft meegeleverd, en behoorlijk goed geluid leveren. Het toestel moet natuurlijk ook opgeladen worden en dat kan via de usb-c-aansluiting die aan de onderkant van het toestel verstopt zit achter eenzelfde flapje als de 3,5mm-aansluiting. Je kan de Trekker X3 ook draadloos opladen, waarover later meer.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Trekker X3 is een 5 inch FHD-scherm met 1080 bij 1920 pixels. Dat is een behoorlijke resolutie voor een toughphone. Hoewel het scherm zeker scherpe beelden laat zien zit het wel achter een stevige plastic plaat, allemaal om het scherm te beschermen. Het scherm geeft kleuren vurig weer en vooral bij het streamen van mediacontent levert dat mooie beelden op. Het scherm kan helaas niet op een al te hoge helderheid worden ingesteld, wat wel zo handig zou zijn geweest wanneer je op een zonovergoten bergtop staat en zin hebt om een YouTube-filmpje te kijken.

CrossCall Trekker X3

Doordat het scherm wat dieper in het toestel ligt dan bij de meeste smartphones zijn de kijkhoeken niet optimaal. Dat wil zeggen dat je niet vanuit iedere hoek het beeld kunt zien. Toch is dit voor de meeste hoeken meer dan voldoende. De Trekker X3 zul je ook niet gebruiken om uren achtereen met meerdere mensen naar het scherm te kijken. Verder kan het scherm ook goed gedimd worden zodat je 's nachts in de tent nog wat nieuws kunt lezen zonder je ogen te zwaar te belasten.

Software

Van de software worden we blij en minder blij. Aan de ene kant draait de Trekker X3 op een nagenoeg kale versie van Android, en daar worden we blij van. Aan de andere kant gaat het hier wel over Android 6.0 Marshmallow, een versie die inmiddels fors verouderd is. De software beschikt dus niet over de allernieuwste functies van Android en helaas ook niet over de meest recente beveiligingsudates. Dat neemt niet weg dat je met Android 6.0 Marshmallow toegang hebt tot miljoenen apps via de Google Play-store.

CrossCall Trekker X3

De software is nogal recht voor zijn raap en het grote voordeel hiervan is dat er weinig apps standaard geïnstalleerd staan waar je geen gebruik van gaat maken maar die wel de prestaties verminderen. Er is haast niets dat de processor in de weg staat. Er staat ook nog een app op die gegarandeerd veel gebruikt wordt namelijk 'X3-Sensors'. In deze app heb je toegang tot alle sensoren die het toestel te bieden heeft zoals de thermometer, hygrometer, barometer, hoogtemeter, versnellingsmeter, lichtsterktemeter en ook kun je de sterkte van de netwerk- en bluetooth-verbinding bekijken. Dit heeft ons eindeloos plezier opgeleverd.

Hardware en accu

De CrossCall Trekker X3 is niet uitgerust met de modernste en snelste processor, maar daar koop je dit toestel ook niet voor. De Trekker X3 beschikt over een Snapdragon 617-processor, een octa-core processor met een maximale kloksnelheid van 1,5 GHz. Deze processor is snel genoeg om alle reisapps en avonturierapps soepel te laten draaien. Van tijd tot tijd kan de X3 zelfs een zwaardere app goed laten draaien. Naast deze processor heeft de Trekker X3 ook nog 3GB werkgeheugen om ervoor te zorgen dat er meerdere apps tegelijk gebruikt kunnen worden.

CrossCall Trekker X3

Bij een avontuurlijke smartphone is het van groot belang dat deze nog over stroom beschikt wanneer je dit nodig hebt. De Trekker X3 heeft een accu met een capaciteit van 3500 mAh en daar kun je best een tijdje mee vooruit. Deze accu is op te laden via de usb-c-aansluiting maar ook draadloos. De doos waar de Trekker X3 inzit is tegelijkertijd ook een draadloze oplaadplaat, die hoef je er dus niet los bij te kopen. De software is op allerlei manieren aan te passen om ervoor te zorgen dat de accu nog langer meegaat, ook al hou je het al gemakkelijk anderhalve dag vol met een volle lading.

Sensoren

Altijd benieuwd geweest naar het luchtvochtigheidsgehalte op je slaapkamer? Of naar de temperatuur in je koelkast? Dan zit je goed met de Trekker X3. Het toestel zit namelijk ramvol met allerlei sensoren. Deze sensoren verstoppen niets op de achtergrond waar je er niet bij kunt maar CrossCall heeft er een app aan toegewijd om de metingen naar de gebruiker te brengen met de creatieve naam X3-Sensors. In de app krijg je metingen te zien van de volgende instrumenten: thermometer, hygrometer, kompas, versnelling (in alle richtingen), barometer, hoogte, GPS-locatie, nabijheid van de sensor boven het scherm, de helderheid van het licht dat op het scherm valt, bluetooth-sterkte, sterkte van netwerken (GSM en Wi-Fi) en tot slot de ontlading van de accu.

CrossCall Trekker X3

Wanneer je dagelijks leven geen al te groot avontuur is kun je er leuk mee spelen om te kijken in welke windrichting je trein zich precies beweegt of om te kijken of je tafellampje wel zoveel lux uitstraalt als op het doosje staat. Wanneer je echter echt van avontuur houdt heb je iets meer aan de batterij aan sensoren. Je kunt bijvoorbeeld in de gaten hoe groot het verschil in G-krachten is wanneer je je parachute opentrekt en je kunt bijna niet verdwalen in de jungle, of in Alkmaar, met de GPS-sensor.

Toughness

Om te zeggen dat de Trekker X3 tegen een stootje kan is het understatement van 2018. Het scherm kan een druk van 230 kilo weerstaan. Dit hebben we niet daadwerkelijk getest maar op basis van onze andere tests geloven we CrossCall op hun woord. Bij een andere smartphone zouden we het advies geven dat ondanks dat het toestel waterdicht zou zijn, je het beter niet kunt opzoeken. Bij de Trekker X3 ligt dat wat anders. De X3 is namelijk getest door het toestel 24 uur in een halve meter zeewater te leggen. De Trekker kwam zonder kleerscheuren door deze test dus durven we wel het advies te geven om zoveel mogelijk foto's onder water te maken, dat levert hele leuke beelden op. Hiervoor kun je de rode knop op de zijkant gebruiken, want aan het scherm heb je onderwater niet heel veel meer.

CrossCall Trekker X3

De dikke rubberen laag om het toestel heen vangt de meeste klappen op, en met succes. We hebben het toestel een paar keer van een hoogte laten vallen waar we zelf nog wat twijfels over hadden. Dat het voor ons eng was veranderde natuurlijk niets aan het resultaat; de Trekker X3 leek er niets van te merken. De Trekker X3 vindt het ook geen probleem wanneer je het toestel per ongeluk een nachtje in de vriezer hebt laten liggen terwijl je er een pizza uithaalde. CrossCall daagt je haast uit om het toestel op de proef te stellen. Niet puur om het 'verslaan' van het toestel, maar om je eigen grenzen op te zoeken en te kijken of het toestel je bij kan houden.

Camera

Van de camera zou je misschien verwachten dat deze is ingekapseld in dik plastic. Dat klopt ook. Als je naar de lens van de 16-megapixelcamera kijkt zie je dat deze zich verstopt achter een forse glasplaat, dus geen plastic. Door dit dikke glas is de camera beschermd onder vrij heftige omstandigheden. Doordat CrossCall hier gebruik maakt van glas in plaats van plastic wordt de kwaliteit van de camera ook niet verslechterd. Het zou natuurlijk zonde zijn als je camera helemaal bekrast is wanneer je na een lange klim een foto wil maken van het uitzicht.

CrossCall Trekker X3 CrossCall Trekker X3 CrossCall Trekker X3 CrossCall Trekker X3 CrossCall Trekker X3 CrossCall Trekker X3

Ook zou het jammer zijn als de camera slechts een paar pixels levert. Dat is gelukkig niet het geval. De camera maakt foto's van goede kwaliteit. De foto's zijn scherp en leveren ook op grotere schermen veel detail. De Trekker X3 is niet uitgerust met HDR-functionaliteit, maar dat wil niet zeggen dat de belichting bij iedere foto een probleem is. Bij hele grote contrasten heeft de camera er wel wat meer moeite mee maar in de meeste situaties gaat het toestel goed met tegenlicht om. Zo krijg je de horizon goed in beeld en met de Trekker X3 kun je het uitzicht meteen delen via social.

Als filmen meer je ding is kun je ook prima met de Trekker X3 uit de voeten. De camera is er vooral goed in om de opgenomen beelden te stabiliseren. Wanneer je met je mountainbike over een bospad stuitert blijven de beelden natuurlijk nog wel wat schokken, maar wanneer je een vergezicht filmt blijven de beelden mooi strak. Voor de kwaliteit geldt hetzelfde als bij het maken van foto's. De filmpjes kunnen worden opgenomen met Full HD als hoogste resolutie. Helaas geen 4K dus. Dat wil niet zeggen dat de kwaliteit veel te wensen overlaat. Het beeld is scherp en ook kleuren worden mooi gevangen.

Prijs-kwaliteitverhouding

Stevig is de CrossCall Trekker X3 zeker maar datzelfde kan worden gezegd van het prijskaartje. De Trekker X3 is een smartphone die vooral uitblinkt in zijn stevigheid en precies vanwege die specialiteit hangt er een dergelijke prijs aan. Toch wil je graag weten wat er nog meer voor vergelijkbaars beschikbaar is. We hebben een aantal telefoons op een rijtje gezet die in de buurt komen qua prestaties en qua prijs.

Als eerste is er die andere toughphone: de Cat S61. De Cat is nog bijzonder nieuw en daardoor ook een stuk duurder. Toch is de Cat S61 een goed alternatief wanneer je op zoek bent naar een stevige smartphone. De Cat is ook lastig kapot te krijgen en beschikt over een Full HD FLIR-camera. Dat wil zeggen dat het toestel je kan vertellen hoe warm je kopje thee is, in Full HD. Ook is de Cat S61 uitgerust met een laser om afstand te meten. Al met al is de Cat S61 beter uitgerust voor het gebruik in de bouw en de Trekker X3 voor het leven buitenshuis. De keuze tussen deze twee is afhankelijk van je levensstijl en de prijs.

CrossCall Trekker X3 Cat S61 Sony Xperia XZ1 Samsung Galaxy Xcover 4
Beeldscherm 5,00 inch 5,20 inch 5,20 inch 5,00 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 441 ppi 424 ppi 424 ppi 294 ppi
Besturingssysteem Android 6.0 (Marshmallow) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 7.0 (Nougat)
Processor 1,5 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core 1,4 GHz quad-core
Werkgeheugen 3 GB 4 GB 4 GB 2 GB
Interne opslag 32 GB 64 GB 64 GB 16 GB
Camera 16,00 megapixel 16,00 megapixel 19,00 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht 230 gram - 155 gram 172 gram
Stand-by tijd 480 uur - - -
Spreektijd 1860 minuten - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 32,00 per maand Niet beschikbaar Vanaf € 30,50 per maand
Los toestel Niet beschikbaar € 640,00 tot € 879,00 € 699,00 € 195,00 tot € 239,00

De Sony Xperia XZ1 is geen traditionele toughphone. Eigenlijk is het toestel qua toughness ook niet te vergelijken met de Trekker X3. Toch heeft de XZ1 een metalen behuizing die wel een paar klappen aan kan. Daarnaast is het toestel ook nog IP68-gecertificeerd. Als je een smartphone zoekt die tegen een stootje kan en die ook nog eens razendsnel is dan zit je bij de XZ1 goed. Je krijgt er ook nog eens een steengoede camera bij waarmee je de ziekste actie kan vastleggen met 960 beelden per seconde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een snowboarder die een lijpe grab doet, maar ook het vullen van een glas water ziet er in super-slowmotion opeens megagaaf uit.

Als je op zoek bent naar een smartphone die wat kan hebben maar een slag goedkoper is dan de Trekker X3 dan is de Samsung Galaxy Xcover 4 wellicht een goede keus. Dit toestel kan weliswaar wat minder zware klappen aan dan de Trekker X3 maar je bent ook minder geld kwijt. Daarbij draait de Xcover 4 op Android 7.0 Nougat waardoor je iets meer software functies hebt dan bij de Trekker X3, die op Android 6.0 draait.

Conclusie

Bij de CrossCall Trekker X3 is het niet zozeer de vraag of het toestel je bij kan houden maar of jij het toestel aankunt. De Trekker X3 heeft niet de snelste processor of het grootste scherm maar dat is bij een toestel als dit ook helemaal niet belangrijk. Wanneer je op zoek bent naar een smartphone die je niet in de steek laat wanneer jij een steekje laat vallen dan zit je bij de Trekker X3 goed. Je kunt met het toestel op zak per ongeluk de zee inrennen of een rotswand knuffelen tijdens het abseilen. Je breekt eerder je been dan de Trekker X3.

CrossCall Trekker X3

Voor een onbreekbaar toestel is de camera opvallend goed. Ook de kwaliteit van het beeldscherm weten we goed te waarderen; ook al wordt het niet mega helder, het blijft wel scherp. Wat software betreft heb je bij de Trekker X3 niet het meest moderne van Android en het is ook nog niet duidelijk of er nog een update zal volgen. Wel kun je gewoon alle apps gebruiken en is het toestel goed beveiligd, je mist alleen wat functies in vergelijking met nieuwere smartphones. Waar het telt gooit de CrossCall Trekker X3 hoge ogen en daardoor willen we de rest wel door de vingers zien.

+ Breekvast
+ Accu houdt het lang vol
+ Draadloos oplaadbaar (met de doos)
+ Scherpe camera

- Oude software
- Niet gigantisch snel

CrossCall Trekker X3 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden