Vergelijk 1.990.462 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG V30 review

Reviews LG V30 review
Door ,

Een smartphone die werkelijk alles kan. Zo ziet de V30 er op papier in ieder geval uit. Met een kanjer van een camera en een processor waar je u tegen zegt kun je een stuk slechter af zijn. GSMinfo.nl heeft de LG V30 eens goed op zijn staart getrapt. Eens zien hoe deze topper er vanaf komt.

LG voorziet haar toptoestellen keer op keer van innovatieve functies. Zo was de LG G6 het eerste toptoestel dat voorzien was van een beeldscherm met een 18:9-beeldverhouding en werden de LG X Screen en V20 voorzien van een extra scherm boven het hoofdscherm. Het houdt niet over bij LG. In de LG V30 moeten alle innovaties van eerdere toestellen samenkomen tot het toppunt van LGs technische mogelijkheden. Dat tweede scherm heeft het toestel niet maar daar is door het grote beeldscherm ook weinig ruimte voor over.

LG V30

De V30 is met veel bombarie aangekondigd tijdens de IFA-beurs in Berlijn in 2017. Het toestel heeft als eerste LG-smartphone een oled-scherm en ook is het toestel voorzien van een groothoeklens. Verder zou het toestel geluid van geweldige kwaliteit moeten produceren dankzij de Quad DAC. Het toestel heeft gigantische specificaties meegekregen en daarmee zijn er ook hoge verwachtingen geschept. Hoog tijd om te kijken of deze verwachtingen overtroffen kunnen worden.

Design

De LG V30 ziet er schitterend ingetogen uit. Het toestel heeft elegante lijnen meegekregen waardoor de V30 er goed uitziet. Tegelijkertijd trekt de V30 niet alle aandacht naar zich toe. Aan de voorkant is er niet zoveel te zien buiten het scherm. Er zit een kleine zwarte rand om het scherm heen en boven het scherm zitten in die rand een selfiecamera en een luidspreker. De zijkant en achterkant van de V30 zijn van metaal waarbij de achterkant ook nog is voorzien van een sterke glasplaat. LG wilde duidelijk zo min mogelijk knoppen op het toestel en daar zul je alleen aan de linkerkant van het toestel twee volumetoetsen vinden. De vingerafdrukscanner op de achterkant is een verborgen vergrendeltoets.

Boven die vingerafdrukscanner zit de dubbele camera van de V30. Deze sensoren zitten in een iets verhoogd bultje waardoor het minder vaak voor zou moeten komen dat er krassen voor de camera's komen. Naast dit bultje zitten nog de led-flitser en de focus-laser maar deze steken niet uit. Onder de vingerafdrukscanner, die overigens zeer prettig geplaatst is, zit het logo van Bang & Olufsen. Zij hebben meegewerkt aan het optimaliseren van de geluidservaring van het toestel. Helemaal onderaan de achterkant zit nog een LG logo. De achterkant trekt vingerafdrukken aan zoals Amsterdam toeristen aantrekt. Dit is echter het geval bij vrijwel alle smartphones met een glazen achterkant.

LG V30

Aan de onderkant van het toestel zit een usb-c-aansluiting die snel opladen mogelijk maakt. Naast deze poort, die in het midden zit, vinden we aan de ene kant een microfoon en aan de andere kant de multimedialuidspreker achter een metalen rooster. Het gehele design van de V30 is waterdicht met een IP68-certificering, het is dus geen ramp wanneer je met de V30 in je broekzak een frisse duik neemt in het water. We kunnen het echter niet aanraden.

Beeldscherm

LG maakt al tijden oled-schermen voor het gebruik in televisies en smartphones. De V30 is de eerste smartphone van LG waarin een oled-scherm wordt gebruikt. Het gaat in dit toestel om een 6 inch oled-beeldscherm met een 18:9 beeldverhouding en een QHD+-resolutie. Dat wil zeggen dat het scherm van de V30 1440 bij 2880 pixels heeft. Door die gigantische hoeveelheid pixels is het scherm bijzonder scherp. Hoewel het toestel aan de voorkant buigt, buigt het scherm niet mee. Wel is het scherm mooi afgerond in de hoeken.

Het scherm is helaas geen al te succesvol begin voor oled-schermen in LGs eigen toestellen. Het grootste euvel van het scherm is dat je het eigenlijk recht van voren moet zien. Wanneer je het scherm een beetje kantelt slaat het nogal blauw uit. Bij het bekijken van de meeste filmpjes en het spellen van de meeste spelletjes is dit niet hinderend maar vooral bij het lezen van tekst wordt het scherm behoorlijk blauw. Daarnaast 'bloedt' het zwart een beetje bij lage helderheid en bij weinig contrast.

LG V30

Wel kan het beeldscherm van de V30 behoorlijk fel worden, op een goede manier. Wanneer je de volle zon op het scherm hebt kun je nog steeds gemakkelijk tekst lezen. Het is wat lastiger om mediacontent te streamen die een wat donkerdere achtergrond heeft maar daar heeft ieder scherm last van. De keerzijde is dat het scherm niet heel goed gedimd kan worden. Zelfs wanneer de pixels zwart zijn, en daarmee uit, geven de andere pixels nog meer dan genoeg licht. De oplossing hiervoor is om de helderheid verder te verlagen met apps als Twilight.

Software

De software is bij de LG V30 een heikel puntje. Waar de overgrote meerderheid van premium-toestellen inmiddels op Android 8.0 Oreo draait moet de V30 het doen met Android 7.0 Nougat. Hoewel het bedrijf beloofde om vlot met een update te komen is deze op het moment van schrijven nog niet beschikbaar. Daarbij is ook de beveiligingsupdate een beetje blijven hangen. Het exemplaar dat wij hebben getest heeft nog de beveiligingspatch van september 2017. Ook heeft LG een flinke skin over Android heen gelegd. In een skin zitten icoontjes en menuutjes van de fabrikant.

An sich hoeft het helemaal niet hinderend te zijn om een forse skin over de software heen te leggen. Dat wil zeggen, tot het punt dat die software het bedienen van de smartphone in de weg gaat zitten. Af en toe moesten we bijvoorbeeld een paar seconden wachten voordat WhatsApp opgestart werd, en dat terwijl de V30 absoluut geen langzame smartphone is. De vertaling van sommige items is ook niet geheel zonder problemen. Hieronder kun je zien dat wanneer je een app wil verwijderen van het homescreen je de keuze krijgt tussen 'wissen' en 'wissen' waarbij het prullenbakje de app van het scherm weghaalt en het kruisje de app verwijdert.

screenshot v30 screenshot v30

Over het geheel zit de software je absoluut niet in de weg en bij dagelijks gebruik levert het zeker geen ergernissen op. Toch is het soms wel vervelend wanneer je even op een app moet wachten in een smartphone met dit prijskaartje. Ook heeft LG de V30 helemaal volgeladen met bloatware; apps van de fabrikant die niet per se nodig of gewild zijn. Bij de V30 zitten sommige apps ook al ingedeeld in mapjes. Soms moesten we wel even zoeken voordat we eindelijk de juiste app hadden gevonden.

Hardware en accu

Wat power betreft is de V30 rijk bedeeld. In het kloppende hart van het toestel tikt een Snapdragon 835. Deze processor beschikt over 8 kernen die ieder een kloksnelheid hebben van 2,45 GHz. De chipset is volgens het 10 nanometer procedé gebakken en dat betekent dat de snelle chip ook nog eens heel klein is en er meer ruimte overblijft voor andere componenten. Ook heeft de V30 4GB werkgeheugen en daardoor is het ook een makkie om te multitasken met deze smartphone.

LG V30

De V30 is dus onderhuids meer dan snel genoeg. Al die power moet echter nog wel van stroom worden voorzien. Daarvoor heeft de V30 een accu met een capaciteit van 3300 mAh. Deze accu kun je snel opladen via de usb-c-aansluiting of zelfs draadloos. Met deze accu kun je een behoorlijke tijd vooruit. Zelfs met het grote scherm van de V30 kom je de dag prima door. Wanneer je het toestel echt op volle toeren laat draaien wordt het natuurlijk een stuk krapper. In dat geval kan je de snellader gebruiken.

Geluid

De V30 belooft een rijke geluidservaring. Het toestel is dan ook uitgerust met een Hi-Fi Quad DAC en dat betekent met andere woorden dat het geluid nog een stevige verbetering meekrijgt voordat dit wordt afgespeeld. Dit werkt echter alleen waneer er iets wordt aangesloten op de 3,5mm-aansluiting, waarvan we heel blij zijn dat we deze tegenkomen op de V30. Wanneer je geluid afspeelt via de mediaspeaker op het toestel krijg je de 'standaard' geluidskwaliteit. Het geluid dat via de DAC wordt afgespeeld wordt inderdaad verbeterd en je kunt dit geluid ook nauwkeurig aanpassen aan je persoonlijke voorkeur.

LG V30

Dan heeft de V30 nog een leuk trucje wat geluid betreft. Wie wel eens een stukje van een concert flimt met zijn of haar telefoon weet dat het opnemen van het geluid niet tot de sterke kanten van een smartphone is. Dat komt doordat de microfoons van smartphones eigenlijk simpelweg te klein zijn om zoveel volume op te vangen. De luidspreker die bij de V30 boven het scherm zit kan ook gebruikt worden als een redelijk grote microfoon om zo het geluid in meer detail op te nemen.

Camera

De LG V30 beschikt over 3 camera's; 2 op de achterkant en 1 voorop. Op de voorkant zit een 5-megapixelselfiecamera en op de achterkant zitten een 16-megapixelcamera en een 13-megapixelcamera met een groothoeklens. De selfiecamera maakt helaas geen geweldige foto's maar de camera's aan de achterkant maken juist hele goede foto's. De foto's zijn uitermate scherp en de kleuren worden ook mooi gevangen. Wanneer er wat minder licht is merk je dat de kwaliteit behouden blijft in vergelijking met andere smartphonecamera's. Bij het inzoomen blijven de foto's ook verbazingwekkend helder.

LG V30

Het verschil tussen de 'gewone' lens en de groothoeklens is flink. Met de groothoeklens heb je een hoek van 120 graden terwijl de gewone lens een hoek van 71 graden behelst. De groothoeklens is ideaal voor het schieten van landschapsfoto's, iets wat we veelvuldig doen als we op vakantie gaan. Waar deze lens ook bij van pas komt is het nemen van groepsfoto's. Het risico van groothoeklenzen is dat ze vaak een 'fish-eye'-vervorming krijgen waardoor de hoeken worden afgerond. Bij de V30 is hier gelukkig nauwelijks sprake van. Bij het filmen merk je hier wel wat van maar dat is niet hinderend.

LG V30 LG V30 LG V30 LG V30 LG V30 LG V30 LG V30 LG V30

Filmen kan de V30 ook, en hoe. De V30 heeft een 'Cine Video'-modus waarmee je je een echte regisseur kunt wanen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om ergens in het scherm te tikken en op dat punt in te zoomen. Dat klinkt misschien niet gigantisch interessant maar het levert leuke beelden op. Wanneer je filmt met de 'hoofdcamera' kun je gebruik maken van optische beeldstabilisatie en daardoor blijven de beelden strak eruitzien, ook in 4K. De groothoeklens heeft deze stabilisatie niet en daarbij moet je dus iets vastere handen hebben.

Hierboven is het filmpje te zien dat we hebben gemaakt met de 'gewone' camera. Hieronder staat het filmpje dat we met de groothoeklens hebben gemaakt.

Prijs-kwaliteitsverhouding

We gebruiken onze smartphones iedere dag en, idealiter, ook voor langere tijd. Het is dus de moeite waard om een smartphone te kopen die echt bij je past. Wanneer je op zoek bent naar een premium-toestel kijk je al gauw tegen een stevig prijskaartje aan, reden te meer om eens te kijken wat er allemaal beschikbaar is in het topsegment. We hebben een aantal concurrerende smartphones naast de V30 gehouden om te kijken waar je geld naartoe gaat.

Als eerste concurrent is er de Samsung Galaxy S8 Plus. Dit krachtige toestel beschikt over een 6,2 inch 'Infinity'-beeldscherm. Dat wil zeggen dat het scherm aan de zijkanten van het toestel doorloopt en dat ziet er heel geinig uit. Met de camera van de S8 Plus kom je ook niets tekort. De S8 Plus draait op dit moment nog op Android 7.0 Nougat maar kan ieder moment een update ontvangen naar Android 8.0 Oreo. De vingerafdrukscanner op de achterkant voelt echter wel hetzelfde als de camera die ernaast zit en dat brengt nog wel eens wat verwarring met zich mee.

LG V30 Samsung Galaxy S8 Plus OnePlus 5T Apple iPhone 8
Beeldscherm 6,00 inch 6,20 inch 6,00 inch 4,70 inch
Resolutie 1440 x 2880 pixels 1440 x 2960 pixels 1080 x 2160 pixels 750 x 1334 pixels
Pixeldichtheid 537 ppi 531 ppi 402 ppi 326 ppi
Besturingssysteem Android 7.1 (Nougat) Android 7.0 (Nougat) Android 7.1 (Nougat) Apple iOS 11
Processor - 2,3 GHz octa-core 2,5 GHz octa-core -
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 8 GB 2 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 128 GB 64 GB
Camera 16,00 megapixel 12,00 megapixel 20,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 158 gram 173 gram 162 gram 148 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - 840 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 26,00 per maand
Los toestel € 695,00 € 515,00 tot € 799,00 Niet beschikbaar € 429,00 tot € 939,00

Dan is er de OnePlus 5T uit China. OnePlus staat erom bekend dat ze de toeters en bellen van de duurdere toestellen uitbrengen op een lager prijspunt. Zo heeft de OnePlus 5T een scherm met een 18:9-beeldverhouding en een ook degelijke camera. De OnePlus 5T heeft dezelfde processor als de V30 en is dan ook behoorlijk snel. Je kunt ook nog kiezen tussen 6- of 8GB werkgeheugen. Het scherm van de V30 heeft wel een hogere resolutie maar in de praktijk zul je het verschil niet merken.

Tot slot bespreken we de Apple iPhone 8. Deze smartphone is het enige toestel in dit lijstje met een ander besturingssysteem. De iPhone 8 draait namelijk op iOS. Wanneer je Android-toestellen gewend bent is de overstap naar iOS misschien een beetje eng maar het is steeds makkelijker om over te stappen. De iPhone 8 heeft een goede camera en de processor is gigantisch snel. De iPhone 8 zal niet gauw langzaam worden en het toestel wordt ook nog een hele tijd van updates voorzien.

Conclusie

Het paradepaardje van LG is een mooie smartphone. De V30 is strak afgerond en blijft nergens aan haken. Vooral ook de camera op de gladde achterkant ziet er goed uit. Het nadeel van de gladde achterkant is dat het glas gigantisch veel vingerafdrukken aantrekt. Aan de binnenkant is de V30 ook schitterend, met een razendsnelle processor en voldoende werkgeheugen. Hoewel de software af en toe roet in het eten gooit is de V30 nog steeds een snelheidsduivel.

Dankzij de geweldige camera is de V30 een goed alternatief voor een compact camera wanneer je op vakantie gaat. Vooral de groothoeklens is uitermate geschikt voor vergezichten en panorama's. Met de V30 film je ieder bijzonder en minder bijzonder moment in hoge kwaliteit en kun je echt de regisseur uithangen. Jammer is het wel dat het scherm al gauw blauw uitslaat waardoor je de filmpjes niet geheel kleurgetrouw op het toestel kunt terugkijken.

LG V30

Als laatste is de software een beetje teleurstellend. De V30 is door LG hoog in de markt gezet met een fors prijskaartje en dan is het jammer dat het toestel nog niet over Android 8.0 Oreo beschikt. Zelfs de beveiligingsupdate blijft achter. De LG V30 mag nog een stevige update krijgen maar verder is het geen verkeerde smartphone. Vooral de camera en het design zorgen ervoor dat de V30 misschien het prijskaartje waard is.

+ Goede camera
+ Mooi design
+ Snelle processor
+ Geluid opnemen en afspelen

 

- Blauw scherm
- Verouderde versie van Android
- Zware LG
-skin 

LG V30 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden