Vergelijk 2.435.259 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy A8 (2018) review

Reviews Samsung Galaxy A8 (2018) review
Door , - 5 reacties

Samsung trapt 2018 af met een gloednieuwe middenklasser: de Samsung Galaxy A8 (2018). Hij ziet er strak en stijlvol uit, maar kan hij zich ook meten met andere toestellen uit het middensegment? En is hij zijn prijs van 499 euro waard? In deze review beantwoorden we deze en andere vragen.

De Samsung Galaxy A-reeks is immens populair. Zo vreemd is dat niet, want Samsung biedt hele degelijke specificaties voor een scherpe prijs. Geen wonder dus dat de Koreaanse smartphonemaker ook aan het begin van dit jaar een nieuw toestel in deze reeks op de markt brengt. In tegenstelling tot vorig jaar brengt Samsung ditmaal slechts één toestel naar ons land. Dat is de Samsung Galaxy A8 (2018). Voorgaande jaren mochten we nog kennismaken met meerdere toestellen in de A-serie. Dit jaar beperkt Samsung zich dus tot de Galaxy A8 (2018).

Wellicht denk je dat de Samsung Galaxy A8 (2018) de opvolger is van de Samsung Galaxy A8. Niets is echter minder waar. De allereerste Galaxy A8 stamt al uit 2015. In 2016 kreeg hij een opvolger, maar die verscheen nooit in ons land. Afgelopen jaar vonden de Samsung Galaxy A3 (2017) en Samsung Galaxy A5 (2017) hun weg naar Nederland. De Samsung Galaxy A8 (2018) is dus feitelijk de opvolger van de Galaxy A5 (2017), ook al zou je dat misschien niet zeggen als je naar de buitenkant kijkt.  

De Samsung Galaxy A8 (2018) is een middenmoter, maar heeft verschillende premium features. Dat is wellicht de reden dat Samsung de adviesprijs behoorlijk naar boven heeft geschroefd. De Galaxy A5 (2017) kostte bij lancering nog 429 euro. Aan Samsungs nieuwste aanwinst hangt een prijskaartje van maar liefst 499 euro. Dat is een smak geld voor een middenklasser. Dat schept hoge verwachtingen. Kan Samsung deze ook waarmaken? Wij namen de proef op de som.

Design

Als je voor het eerst een blik werpt op de Samsung Galaxy A8 (2018), denk je misschien dat je naar de Samsung Galaxy S8 kijkt. De gelijkenissen zijn evident. Zo hebben beide toestellen aan de voor- en achterkant een glazen plaat en is het frame gemaakt van aluminium. Ook het ergonomische ontwerp van het vlaggenschip van afgelopen jaar zien we dit jaar terugkomen. En dat is een goede zaak, want daardoor ligt hij goed in de hand. En tevens hebben ze features als USB-C aansluiting en IP68-certificering. 

Samsung Galaxy A8 (2018)

Toch zijn er wel degelijk een aantal grote verschillen tussen beide toestellen. Om te beginnen heeft de Galaxy A8 (2018) geen Bixby-knop. De digitale assistent van Samsung is wel degelijk aanwezig op het toestel, maar is te bereiken vanaf het startscherm. Dat scheelt een vervelende knop die je om de haverklap per ongeluk indrukte, of simpelweg in de weg zat als je Bixby niet gebruikte (programmeren voor een andere functie was immers niet mogelijk). Tevens heeft Samsung een aantal componenten verschoven. Zo vinden we de speaker niet langer aan de onderkant, maar aan de rechterzijkant. Het voordeel daarvan is dat de speaker nooit door je hand wordt afgedekt door je hand, of je hem nou in landschap- of portretmodus vasthoudt. De simkaartsleuf is van de linkerkant naar de rechterkant verhuisd. De slot voor de tweede simkaart en microSD-kaart vinden we nog altijd aan de bovenzijde. De belangrijkste verandering zien we achterop. De vingerafdruksensor zat rechts van de hoofdcamera bij de Galaxy S8. Dat was niet echt handig als je snel je toestel uit de slaapstand wilde halen. Ditmaal heeft Samsung hem gelukkig op een fatsoenlijke plek geplaatst: vlak onder de camera.

Zodra je de Galaxy A8 (2018) vastpakt merk je onmiddellijk dat het niet Samsungs vlaggenschip is. De middenmoter is langer, breder, dikker en zwaarder dan zijn high-end tegenhanger. Het gaat weliswaar om nog geen 20 gram, maar je merkt het wel in het dagelijkse gebruik. De Galaxy A8 (2018) voelt wat lomp aan in de hand in vergelijking met het vlaggenschip. Daarentegen is hij van dezelfde premium materialen gemaakt en is hij stof- en waterdicht dankzij de IP68 certificering. En zoals jullie nog wel vaker zullen horen in deze review, heeft hij nog veel meer premium features.

Beeldscherm

Een ander voorbeeld daarvan is het beeldscherm. De Samsung Galaxy A8 (2018) heeft net als de Galaxy S8 een Infinity Display. Je merkt al snel dat het niet hetzelfde scherm is als zijn broer aan de bovenkant van de markt. Om te beginnen is hij net iets kleiner (5,6 inch in plaats van 5,8 inch) en heeft hij dikkere randen aan de zijkanten. De screen-to-body ratio -de verhouding tussen het beeldscherm en het totale oppervlak dat deze beslaat aan de voorzijde- ligt dan ook een stuk lager in vergelijking met de Galaxy S8: om precies te zijn 75 procent tegenover 84 procent.

De 18,5:9 beeldverhouding is daarentegen wel één-op-één overgenomen. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Zo’n beeldverhouding is fijn als je meerdere apps tegelijkertijd wil draaien op het scherm, of als je lange berichten schrijft op je smartphone. En als je surft op internet hoef je minder vaak naar boven en beneden te scrollen. Belangrijkste keerzijde is dat nog niet alle apps voor deze verhouding zijn geoptimaliseerd. Nou kun je weliswaar bij de instellingen aangeven welke apps schermvullend moeten worden weergegeven, maar één belangrijke naam ontbreekt aan deze lijst: YouTube. Nou kun je bij YouTube het beeld door een knijpbeweging schermvullend maken, maar dan raak je wel een deel van de onder- en bovenkant kwijt. Bij videostreamingdiensten als Netlfix heb je daar gelukkig minder last van, omdat bioscoopfilms in 21:9 verhouding worden opgenomen. Het moge duidelijk zijn: het grote scherm heeft plus- en minpunten.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Video’s en andere content zien er goed uit op de Galaxy A8 (2018). Dat is te danken aan het 5,6 inch grote super amoled-display, het grootste scherm dat we tot nu toe hebben gezien op een smartphone in de Galaxy A-reeks. Deze heeft een resolutie van 2220 bij 1080 pixels, ook wel Full HD+ genoemd. Dat zijn meer dan genoeg pixels om beeld en video haarscherp weer te geven. Helaas kun je de schermresolutie niet kunstmatig naar beneden bijstellen om energie te besparen, zoals bij de Galaxy S8. Wat het scherm van beide toestellen wel met elkaar gemeen heeft, is dat kleuren er sprankelend uitzien en contrasten erg goed zijn. Dat is de verdienste van een amoled-paneel.

Samsung heeft nog een aantal opties aan het beeldscherm toegevoegd. De blauwlichtfilter is er een van. Als je deze inschakelt verandert de kleurtemperatuur van het scherm. Door de warmere kleuren -die je overigens naar je eigen smaak kunt instellen- spannen je ogen zich minder hard in en zijn ze aan het eind van de dag minder vermoeid. Het voordeel van deze filter in de avonduurtjes is dat de hormoonhuishouding van je lichaam minder van slag raakt. Daarnaast heeft de Galaxy A8 (2018) een aantal kleurmodi, maar in alle eerlijkheid zagen wij weinig verschil tussen de profielen onderling. Een laatste feature die we niet mogen vergeten is het Always On display. Als je deze inschakelt zie je, zonder het toestel te ontgrendelen, of je nieuwe berichten hebt ontvangen. Maar ook hoe laat het is, de datum, gemiste oproepen en het accupercentage van de batterij. Je kunt er ook voor kiezen om je agenda op het scherm te toveren. Tot op zekere hoogte bepaal je zelf hoe je Always On display eruit ziet. Zo kun je de klok een kleurtje geven en een achtergrond instellen. Tot slot bepaal je zelf wanneer het Always On display actief is: de hele dag of volgens een bepaald schema. 

Hardware

Onder de motorkap van de Samsung Galaxy A8 (2018) heeft hij een grondige onderhoudsbeurt gekregen. Zo vinden we aan de binnenkant de Exynos 7885. Deze octa-core processor bestaat uit twee 2,2 GHz krachtige Cortex-A73 kernen en zes efficiënte, maar iets minder rappe 1,6 GHz Cortex-A53 cores. Combineer dat met 4 GB aan werkgeheugen en Mali-G71 GPU en je weet dat je qua rekenkracht geramd zit. Toch merkten wij in onze restperiode her en der kleine haperingen. Dat is echter niet te wijten aan de hardware, maar aan de software. Om precies te zijn aan de ingrijpende skin die Samsung over het besturingssysteem heeft gelegd. Voor alledaagse zaken als mobiel internet, Facebook en WhatsApp heb je meer dan genoeg power onder de motorkap.

Verder krijg je 32 GB intern geheugen. Daarvan houd je 22,7 GB over voor eigen gebruik. Dat is te wijten aan de hoeveelheid bloatware die je er gratis bij geleverd krijgt van Samsung, Microsoft en Google. Jammer genoeg kun je deze apps niet verwijderen om zo meer geheugen vrij te maken. Je kunt ze alleen uitschakelen. Maar geen nood: als je een microSD-kaartje koopt kun je de opslagcapaciteit uitbreiden tot maximaal 256 GB. Daarnaast is er ruimte voor een tweede nano-simkaart. Je leest het goed: geheugenuitbreiding en extra simkaart. Het kan allebei met de Galaxy A8 (2018). Je staat dus niet langer voor een duivels dilemma.

Samsung Galaxy A8 (2018)

De batterij heeft een vermogen van 3000 mAh. Dat klinkt niet indrukwekkend als je hem bijvoorbeeld met de BlackBerry Motion of Huawei Mate 10 Pro met hun 4000 mAh batterij. Toch is het meer dan voldoende om de hele dag mee door te komen. En mocht je onverhoopt wat extra energie nodig hebben, dan heb je dankzij Samsungs Fast Charging technologie in een mum van tijd genoeg power om er weer uren tegenaan te kunnen. Na een half uur aan de oplader is hij voor 35 procent opgeladen. Na een uur is dat percentage 75 procent. Na ongeveer 100 minuten is hij weer tot de nok toe gevuld.

De Galaxy A8 (2018) is tevens voorzien van gemakken als een USB-C aansluiting en hoofdtelefoonaansluiting. In een tijd dat steeds meer fabrikanten de audio-ingang weglaten, is het fijn om te horen dat Samsung ons dit lot bespaart. Desondanks is het toestel nog altijd waterdicht. De NFC-chip mogen we uiteraard niet vergeten. Volgens de laatste cijfers betalen inmiddels meer dan 320.000 consumenten in Nederland met hun mobiele telefoon. Doe je dit nog niet maar overweeg je het wel om te doen, dan is het goed om te weten dat het in ieder geval kan met Samsungs nieuwste middenklasser. Tot slot krijg je de nieuwste Bluetooth-standaard: Bluetooth 5.

Beveiliging

Samsung heeft de Galaxy A8 (2018) volgestopt met de nieuwste vormen van beveiliging. Om te beginnen is het beveiligingsniveau van het besturingssysteem goed up-to-date. Hij wordt namelijk met de beveiligingspatch van december 2017 geleverd. Daarnaast is hij uitgerust met Knox, het beveiligingsplatform van Samsung. Ook Secure Folder is wederom beschikbaar. Dit is een map waar je apps, foto’s en video’s extra beveiligd kunt opslaan. Zo weet je zeker dat anderen geen rare fratsen kunnen uithalen met jouw bestanden.  

Alsof dat nog niet genoeg is heeft de Galaxy A8 (2018) ook nog twee vormen van biometrische beveiliging: een vingerafdrukscanner en gezichtsherkenningssoftware. We beginnen met de vingerafdruksensor. We zeiden al eerder dat deze een nieuw plekje heeft gekregen van Samsung. Daardoor is hij een stuk beter te vinden dan bij de vlaggenschepen van afgelopen jaar. Een dikke pluim voor Samsung. Hij is wederom razendsnel en accuraat. Enige kritische opmerking die we hebben is dat de scanner wel erg vlak is. Daardoor zoek je soms naar de sensor met je vinger. Daar ben je echter al snel aan gewend.

De gezichtsherkenningssoftware laat meer dan eens nog wel een steekje vallen. Meer dan eens herkende hij mijn gezicht niet. Dan kun je hem dichtbij of veraf houden, op dat moment weigert hij om je toestel te ontgrendelen. Met name ’s avonds als het wat donkerder is laat hij het nog te vaak afweten. Uit pure frustratie gebruikte ik dan maar de vingerafdrukscanner, want die werkt tenminste. Het is duidelijk dat gezichtsherkenning nog niet zo goed werkt als bijvoorbeeld bij de Samsung Galaxy S8, iPhone X of OnePlus 5T. Samsung erkent bovendien dat gezichtsherkenning niet zo snel en veilig is als andere beveiligingsmethoden.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Software

Op de software hebben we het een en ander aan te merken. Zo wordt de Samsung Galaxy A8 (2018) geleverd met Android 7.1.1 Nougat. Van een gloednieuwe telefoon waarvoor je 499 euro moet aftikken, mag je verwachten dat hij op z'n minst op de nieuwste Android-versie draait. Helaas is dat wishful thinking. Hoewel we er van uitgaan dat je vroeg of laat wel een update naar Android Oreo krijgt, zou je hier in onze ogen niet op hoeven te wachten. Waarschijnlijk neemt de software-update een grote hap uit het geheugen, waardoor je nog minder overhoudt. Door Android Nougat plaatst Samsung zich bij voorbaat al op een afstand ten opzichte van de concurrentie. Een andere relevante vraag is hoe lang en hoe vaak je beveiligingspatches en updates voor dit toestel kunt verwachten van Samsung. Haar vlaggenschepen krijgen veel aandacht, haar middenklasse daarentegen een stuk minder. Dat betekent waarschijnlijk dat Samsung minder vaak en niet zo lang updates uitrolt voor de Galaxy A8 (2018).

Samsung Galaxy A8 (2018) screenshot Samsung Galaxy A8 (2018) screenshot Samsung Galaxy A8 (2018) screenshot Samsung Galaxy A8 (2018) screenshot Samsung Galaxy A8 (2018) screenshot

Ook over Samsung Experience 8.5 -de schil die Samsung over Android heeft gegoten- zijn we niet onverminderd enthousiast. De skin ziet er goed uit en biedt allerlei handige features, maar pleegt wel een aanslag op de souplesse van het besturingssysteem. Als je snel door de verschillende menu’s bladert, van de hak op de tak van scherm naar scherm springt of meerdere apps na elkaar opstart, dan merk je dat Samsung soms moeite heeft om je bij te benen. Samsung Experience UI ligt daar aan ten grondslag. Tegelijkertijd moeten we erkennen dat de skin genoeg mogelijkheden biedt om de interface naar je eigen smaak in te richten. Zo bepaal je zelf hoeveel apps je op het scherm wilt hebben, of je de app-lade wilt inschakelen of verbergen en de volgorde van de navigatieknoppen.

Als je meerdere gebruikersaccounts hebt voor apps als Facebook, Facebook Messenger en WhatsApp, dan kun je dankzij Dual Messenger beide profielen op je toestel gebruiken. Een dergelijke functie ken je misschien van Xiaomi en Alcatel. Nieuw en uniek is het zeker niet, handig wel. In het instellingenmenu vind je onder het tabblad Geavanceerde functies nog een aantal handige toevoegingen van Samsung, waaronder éénhandsbediening, slim sluimeren en het snel activeren van de camera door twee keer op de aan/uitknop te drukken. En wie zo min mogelijk tijd wil besteden aan het plegen van onderhoud, is er Apparaatonderhoud. Deze optimaliseert je telefoon door malware op te sporen en verwijderen, maar ook apps die op de achtergrond draaien te sluiten, het cachegeheugen leeg te maken en de gebruiksduur van de accu te verlengen.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Camera

Achterop heeft Samsung een 16-megapixelcamera geplaatst. Deze is uitgerust met fase-detectie autofocus (PDAF) en f/1.7 diafragma. De plaatjes die je hiermee schiet zien er goed uit voor een middenklasser. Kleuren komen natuurgetrouw over je plaatjes hebben voldoende details. Als je ’s avonds fotografeert of inzoomt op pixelniveau, zie je dat de foto’s wat korrelig zijn. Dit ondanks de extra grote lensopening. Met stickers kun je je plaatjes vrolijk aankleden. Voor de meer gevorderde fotograaf is er de Pro-modus. Al met al is de primaire camera degelijk, maar niet heel bijzonder.

Over de selfiecamera valt daarentegen genoeg te zeggen. Deze bestaat niet uit één, maar twee camera’s. Deze hebben een resolutie van respectievelijk 16 en 8 megapixels. Het is de eerste keer dat Samsung een smartphone een dubbele selfiecamera geeft. Hierdoor kun je aan de slag met Live Focus , Samsungs portretmodus. Deze feature ken je misschien van de high-end vlaggenschepen van de fabrikant, maar is voor het eerst ook bij een middenklasser te vinden. Voordat je een selfie schiet, bepaal je met een slider hoe wazig je de achtergrond wil hebben. Het eindresultaat ziet er goed uit. Het bokeh-effect oogt soms misschien wat ‘gemaakt’ en kunstmatig, maar is voor een middenklasser desalniettemin indrukwekkend. Met name als je buitenshuis mee aan de slag gaat. Sommige middenklassers met portretmodus hebben last van lelijke, onscherpe randen bij je haar, hals en schouders. Bij de Galaxy A8 (2018) hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Samsung Galaxy A8 (2018) proeffoto Samsung Galaxy A8 (2018) proeffoto Samsung Galaxy A8 (2018) proeffoto Samsung Galaxy A8 (2018) proeffoto Samsung Galaxy A8 (2018) proeffoto

Als je samen met je vrienden een groepsfoto wil maken, kun je een beroep doen op de groothoeklens. Door van links naar rechts te vegen op het scherm, kun je deze activeren. Je ziet duidelijk een verschil tussen de gewone lens en groothoeklens, maar het is geen verschil tussen dag en nacht. Er passen iets meer mensen op de foto, maar niet aanzienlijk meer. Door je hand uit te strekken, een selfiestick te gebruiken of de camera in landschapsmodus te houden kun je hier iets aan te doen.

Video’s opnemen kan in Full HD. Een optie voor 4K-video’s ontbreekt jammer genoeg. Ook heeft Samsung haar camera’s geen optische beeldstabilisatie gegeven. Elektronische beeldstabilisatie is daarentegen wel aanwezig, maar deze is minder effectief dan de optische variant. Wat duidelijk op de onderstaande testvideo is te zien, is dat de autofocus voortdurend bezig is met scherpstellen. Daardoor zie je het beeld om de haverklap ‘dansen’, wat behoorlijk vervelend kan zijn als je een video wil opnemen. Als je dat aspect buiten beschouwing laat zien de Full HD-video’s er prima uit voor een middenklasser.

Prijs-kwaliteitverhouding

Het prijskaartje dat aan de Samsung Galaxy A8 (2018) hangt is fors. Samsung vraagt maar liefst 499 euro voor het toestel. In die prijsklasse zijn er meer dan genoeg andere telefoons die je kunt krijgen, inclusief vlaggenschepen. Maar wat hebben zij te bieden?

Een van de grootste concurrenten van de Galaxy A8 (2018) is de OnePlus 5T. Voor dezelfde 499 euro haal je deze flagship killer in huis. Net als Samsungs middenklasser heeft hij een voorkantvullend scherm met Full HD+ resolutie. Wat betreft rekenkracht lopen de Exynos 7885 en Snapdragon 835 niet ver uiteen. OnePlus heeft haar software echter beter geoptimaliseerd dan Samsung zodat deze soepeler draait. Daarnaast krijg je meer werkgeheugen en opslagcapaciteit. Of je in praktijk 6 GB RAM daadwerkelijk nodig hebt durven wij te betwijfelen, maar je krijgt het wel van OnePlus. Extra geheugen voor hetzelfde geld daarentegen kan nooit kwaad. Als je van plan bent om veel selfies te schieten, dan ben je beter af met de Galaxy A8 (2018).

Samsung Galaxy A8 (2018) OnePlus 5T HTC U11 Life Huawei P10
Beeldscherm 5,60 inch 6,00 inch 5,20 inch 5,10 inch
Resolutie 1080 x 2220 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 441 ppi 402 ppi 424 ppi 432 ppi
Besturingssysteem Android 7.1 (Nougat) Android 7.1 (Nougat) Android 8.0 (Oreo) Android 7.0 (Nougat)
Processor 2,2 GHz octa-core 2,5 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 6 GB 3 GB 4 GB
Interne opslag 32 GB 64 GB 32 GB 64 GB
Camera 16,00 megapixel 20,00 megapixel 16,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 172 gram 162 gram 142 gram 145 gram
Stand-by tijd - - - 408 uur
Spreektijd - - - 1380 minuten
Met abonnement Vanaf € 17,50 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 249,00 tot € 459,00 Niet beschikbaar Niet beschikbaar € 469,00 tot € 639,00

De HTC U11 Life is weliswaar een stuk voordeliger dan de Galaxy A8 (2018), maar heeft desondanks veel te bieden. Hij wordt aangestuurd door de Snapdragon 630. Deze heeft weliswaar een lagere kloksnelheid, maar meer dan voldoende kracht om de zwaarste taken tot een goed einde te brengen. Je moet echter wel genoegen nemen met een kleinere batterij (2600 mAh) en minder werkgeheugen (3 GB). HTC’s middenklasser heeft daarentegen een ander groot voordeel: hij wordt direct met Android 8.0 Oreo geleverd en hij neemt deel aan het Android One programma. Dat betekent dat je drie jaar beveiligingsupdates en twee grote Android-updates kunt verwachten. Het updatebeleid van de HTC U11 Life is dus een stuk beter dan bij de Galaxy A8 (2018).

Tot slot de Huawei P10. Aanvankelijk kostte dit vlaggenschip 599 euro, maar inmiddels haal je hem voor 450 euro in huis. De Huawei P10 heeft niet het prachtige FullView Display die we van de Huawei Mate 10 Pro kennen. Het scherm heeft daarentegen wel een ander voordeel: hij is lekker compact. De Galaxy A8 (2018) is maar liefst 5,6 inch in doorsnee, de P10 komt niet verder dan 5,1 inch. Het is maar net wat je fijner vindt. Qua rekenkracht delft de Exynos 7885 van Samsung het onderspit tegenover de HiSilicon Kirin 960 van Huawei. Tevens krijg je twee keer zo veel geheugen (64 GB) en een grotere accucapaciteit (3200 mAh). Wat beide toestellen met elkaar gemeen hebben is dat allebei op de komst van Android 8.0 Oreo wachten.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Conclusie

De Samsung Galaxy A8 (2018) is een uitstekende telefoon in het middensegment. Hij is gemaakt van premium materialen, ziet er strak en eigentijds uit en heeft tal van features die je normaal gesproken alleen in het high-end segment aantreft. Films en series bekijken op het Infinity Display is een belevenis. De dubbele selfiecamera aan de voorzijde is voorzien met Live Focus en levert mooie portretfoto’s met bokeh-effect op. Het waterdichte ontwerp kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen. En de batterij redt het de hele dag als hij volledig is opgeladen. Zoals je ziet heeft de Galaxy A8 (2018) genoeg lovenswaardige punten.

Natuurlijk hebben we ook een aantal kritische noten. Zo is het in onze ogen onvergeeflijk dat Samsung geen Android 8.0 Oreo, maar Android 7.1.1 Nougat op de Galaxy A8 (2018) installeert. Zeker als je 499 euro in rekening brengt. Samsung staat hierdoor op een achterstand. Waarschijnlijk is het een aanwijzing dat het toestel minder lang up-to-date gehouden wordt. Over de gezichtsherkenningssoftware hebben we gemengde gevoelens. De ene keer deed hij het beter dan de andere. Met grote regelmaat liet hij het faliekant afweten en schakelden we maar over op de vingerafdrukscanner, die het structureel wel goed deed. Tot slot is het jammer dat geen van de camera’s is uitgerust met optische beeldstabilisatie. Dat had voor dit prijskaartje best wel gemogen. 

De Samsung Galaxy A8 (2018) op zich is een prima toestel die we als daily driver kunnen aanbevelen. Bedenk wel dat er meer dan genoeg alternatieven zijn in dezelfde prijsklasse. Rondkijken en oriënteren kan dus zeker geen kwaad.

Pluspunten Samsung Galaxy A8 (2018)

+ Infinity Display
+ Zowel dual-sim als geheugenuitbreiding
+ Stof- en waterdicht (IP68)
+ Goede selfiecamera
+ Vingerafdruksensor is goed geplaatst
+ Goede accuduur en Fast Charging

Minpunten Samsung Galaxy A8 (2018)

- Verouderde Android-versie
- Gezichtsherkenningssoftware werkt niet altijd
- Geen optische beeldstabilisatie en 4K

Samsung Galaxy A8 (2018)

 

Samsung Galaxy A8 (2018) review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Samsung Galaxy A8 (2018) beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 17,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 18,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 19,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 22,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 30,00 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy A8 (2018) aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden