Vergelijk 3.064.782 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei P Smart review

Reviews Huawei P Smart review
Door ,

Bij Huawei denken we al gauw aan smartphones van degelijke kwaliteit die een zacht prijsje meekrijgen. Volgens de Chinese fabrikant is de Huawei P Smart een smartphone die perfect bij dit idee past. Het is, als het goed is, een alleskunner die net boven het budget-segment zit. We gaan het toestel eens op de proef stellen om te kijken of dat gelukt is.

Huawei neemt een steeds grotere plaats in op de Nederlandse smartphonemarkt. De toestellen zijn de afgelopen jaren ingeburgerd en de naam klinkt niet meer zo vreemd, al zijn we het nog niet helemaal eens over de uitspraak. De smartphones uit China worden uitgebracht in alle prijscategorieën en dus ook net boven het budgetsegment. Deze smartphones zijn vooral geschikt voor mensen die iets meer willen kunnen met hun telefoon zonder daar bakken met geld aan uit te geven.

Zoals gezegd is de Huawei P Smart geen heel dure telefoon. Toch is het op papier een heel complete smartphone en daarmee sluit het toestel precies aan bij Huawei's centrale punt. De P Smart heeft een geheel eigen naam meegekregen en is dus geen voortzetteng van een bestaande lijn. Hij komt echter het dichtst in de buurt van de Huawei P10 Lite. Met de P Smart heeft Huawei de focus gelegd om het nemen van foto's die op social media goed scoren. Eens gaan kijken of dat is gelukt.

Design

De Huawei P Smart heeft een volledig metalen behuizing. Dit gepoetste metaal zorgt er in ieder geval voor dat het toestel stevig aanvoelt. Aan de voorkant van het toestel zit uiteraard het beeldscherm, maar niet veel meer. Boven het scherm zitten nog een selfiecamera, speaker en een ledlichtje. Het scherm is met de 18:9 beeldverhouding wat langer dan de meeste toestellen en daardoor is er aan de voorkant amper ruimte over voor een vingerafdrukscanner. Deze zit midden op de achterkant. Toch zijn de randen om het scherm heen niet echt dun te noemen.

Huawei, P Smart

Dat betekent niet dat de P Smart er lelijk uitziet. Het is zelfs een aantrekkelijk toestel te noemen. Aan de achterkant zit in het midden zoals gezegd de vingerafdrukscanner. In de balk aan de bovenkant zitten twee lenzen die ervoor moeten zorgen dat het toestel mooie plaatjes schiet, daarover verderop meer. Deze camera's steken een klein beetje uit maar gelukkig niet zo ver dat het toestel weigert je broekzak in te gaan. Naast de camera's zit nog een kleine led-flitser. De geheel zwarte achterkant wordt louter onderbroken door twee zilverkleurige lijnen.

Aan de linkerkant van het toestel zit alleen de sim-sleuf, die heb je niet zo vaak nodig en daarom is deze haast onzichtbaar gemaakt. Aan de rechterkant zitten de volumetoesten met daaronder de vergrendeltoets. Die vergrendeltoets voelt een beetje stug aan en soms moet er een tweede of zelfs een derde keer gedrukt worden voordat het scherm daadwerkelijk uitgaat. De volumetoetsen reageren wel vlot en met een fijne klik.

Beeldscherm

Het 5,65 inch scherm heeft zoals gezegd een 18:9-beeldverhouding. In deze diagonaal zitten er 1080 bij 2160 pixels en daarmee heeft de P Smart een FHD+-resolutie. Dat maakt het scherm niet scherper dan een Full HD-scherm, maar wel langer. Al die pixels geven samen een uitstekend beeld en plaatjes en filmpjes worden dan ook scherp afgebeeld. Het scherm wordt jammer genoeg niet mega helder. Wanneer buiten de zon schijnt kun je wel tekst lezen, maar wanneer je mediacontent streamt via YouTube of Netflix moet je bijzonder veel moeite doen om alles mee te krijgen, qua ondertiteling en details.

Huawei, P Smart

De kleurweergave van de Huawei P Smart is alles behalve flets te noemen. De kleuren van de apps op het homescreen en de aanwezige kleuren in de menu's springen haast uit het scherm. Ook bij mediacontent en apps worden de kleuren goed weergegeven. Mocht dit toch iets teveel zijn voor je dan kun je dit altijd aanpassen. Ook kun je vrij gemakkelijk het scherm in de nachtstand zetten. Daarbij geeft het scherm wat minder blauw licht weer. Dat is heel prettig wanneer je op bed of 's avonds op de bank nog iets aan het lezen bent op je telefoon, je ogen hoeven zich namelijk minder fanatiek in te spannen en daardoor kun je makkelijker slapen.

Zoals gezegd heeft de P Smart een 18:9-beeldverhouding. Huawei noemt dit zelf een FullView scherm omdat je er meer op kunt zien. Het scherm is groter gemaakt zonder dat je een grote smartphone in je handen hebt. Bij veel games is het al mogelijk om het hele scherm te benutten en bijna alle apps kunnen zich gemakkelijk aan de verhouding aanpassen. Hoewel er nog niet heel veel mediacontent bestaat met deze beeldverhouding is het wel de ideale verhouding om House of Cards op te kijken. Daarbij verlies je geen beeld en hou je ook geen zwarte randen over. Verder is het nog even wachten tot er meer beschikbaar is.

Software

Wat software betreft beschikt de Huawei P Smart over Android 8.0 Oreo met Huawei's eigen EMUI 8.0-skin eroverheen. Tot een jaar geleden waren de kleuren van Huawei's eigen skin nogal fel en leek het net of je je in een snoepwinkel bevond met flikkerende neonlampen. Dat is gelukkig niet meer zo. Tegenwoordig kun je naar de icoontjes van een Huawei-smartphone kijken zonder tussen je oogleden door te gluren. Ook kun je er zelf voor kiezen of je al je apps op het homescreen wil hebben, zoals bij iPhones bijvoorbeeld het geval is, of dat je ze liever wegstopt in een applade.

Huawei, P Smart

EMUI 8.0 heeft al het moois van Android 8.0 Oreo, en nog meer. Zo beschikt de P Smart bijvoorbeeld over de picture-in-picture modus. Dat wil zeggen dat je een app klein kunt maken en toch kunt gebruiken tijdens het gebruik van een andere apps. Met andere woorden is het mogelijk om met Google Maps te navigeren terwijl je foto's maakt tijdens een stedentrip. Je hoeft dus niet geheel van app te wisselen. Ook kun je, al vanaf Android 7.0 Nougat, het scherm splitsen om beide apps de helft van het scherm te gunnen. Zeker met het verlengde scherm van de P Smart kun je hier gemakkelijk een tweede app op laten draaien.

Hardware en accu

Deze smartphone draait op een Kirin 659-processor uit Huawei's eigen stal. Een iets oudere processor maar dat wil niet zeggen dat het toestel tergend langzaam is. De processor is samengesteld uit 8 kernen die het werk op zich nemen. Van die 8 zijn er vier die geklokt zijn op 1,7 GHz en de andere 4 op 2,36 GHz. Dit hele verhaal wil zeggen dat het toestel geen enkel probleem zal hebben met de gebruikelijke apps zoals Facebook, SnapChat en WhatsApp. De 3GB werkgeheugen waar het toestel mee is uitgerust zorgt er trouwens voor dat multitasken geen enkel probleem is.

De P Smart kan zelfs behoorlijk goed overweg met wat zwaardere apps. Bij games die stevige prestaties eisen vertrok de P Smart geen spier. Na een tijdje werd het toestel wel wat warm maar niet zo warm dat het niet meer vast te houden is. Ook de accu heeft stevig te lijden onder zware apps. Dat is ook niet zo gek gezien het toestel hard moet werken. Wanneer je het toestel gebruikt als een smartphone in plaats van een gaming-station gaat de accu, met een capaciteit van 3000 mAh, best lang mee. Vooral door de zuinige processor en de aggressieve stroombesparingssoftware kun je het einde van de dag gemakkelijk halen.

Huawei, P Smart

Je zult met de P Smart niet gauw het gevoel hebben dat het toestel niet snel genoeg is. Apps als YouTube en Spotify draaien soepel op deze smartphone. Het geluid dat er uit de speaker komt gaat redelijk hard, en dat is heel fijn. Jammer is het wel dat de kwaliteit per se geweldig is. De bass-geluiden komen niet goed uit de verf en bij hogere tonen kraakt het geluid soms. Wanneer je een filmpje aan een ander laat zien is het geluid echter meer dan voldoende.

Camera

De camera is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van een smartphone. De beste camera is immers de camera die je bij je hebt. Huawei denkt gelukkig met consumenten mee en de P Smart is uitgerust met een dubbele camera om mooie plaatjes te schieten. De Huawei P Smart heeft een camerasensor die 13 megapixels behuist en de tweede sensor, die de eerste helpt bij het scherpstellen, is een 2-megapixelsensor. De 8-megapixelselfiecamera legt in ieder geval al veel detail vast.

Huawei, P Smart

De camera is met één woord prima. Zoals te verwachten hebben de foto's niet dezelfde kwaliteit als de foto's uit Huawei's duurdere toestellen zoals de Mate 10 Pro. Dat wil niet zeggen dat de camera een verschrikkelijke kwaliteit levert. Op het scherm van de P Smart zien de foto's er helder en scherp uit, ook het contrast wordt mooi toegepast. Zeker voor het gebruik op social media of WhatsApp zijn de foto's uiterst geschikt. Wanneer je een beetje inzoomt op de foto's wordt de kwaliteit al gauw minder. De app om foto's te maken is redelijk recht voor zijn raap en je kunt er helemaal je creativiteit in kwijt.

Huawei P Smart Huawei P Smart Huawei P Smart Huawei P Smart Huawei P Smart Huawei P Smart Huawei P Smart

Filmen kun je uiteraard ook met de Huawei P Smart. De hoogste resolutie die gebruikt kan worden om te filmen is Full HD. Gek genoeg kun je niet filmen in de 18:9-beeldverhouding die het scherm heeft. Dat terwijl je deze wel kunt gebruiken om foto's mee te maken. Video's gemaakt met de P Smart zijn echter niet zo scherp als we bij Full HD verwachtten. De contrasten tussen kleuren worden wel goed weergegeven maar het is jammer dat het beeld niet scherper is. Ook is er geen beeldstabilisatie ingebouwd, maar dat is niet zo gek in dit segment.

Prijs-kwaliteitverhouding

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe smartphone is het een goed idee om te kijken wat er allemaal te verkrijgen is. Je gebruikt een smartphone bijna dagelijks en voor een lange periode en dan wil je wel zeker weten dat je iets uitzoekt dat bij jou past en dat voor de juiste prijs. We zetten derhalve een aantal toestellen naast de Huawei P Smart om mogelijkheden te bieden die wellicht meer geschikt zijn. Misschien is de P Smart alsnog het toestel dat het beste bij je past.

Sinds haar wederopstanding is het Finse Nokia, in handen van HMD Global, druk bezig met het presenteren van indrukwekkende smartphones in iedere prijsklasse. Het toestel op dit prijspunt is de Nokia 6. Dit toestel is voorzien van een kale versie van Android en de beveiligingsupdates komen in rap tempo naar deze smartphone. De Nokia 6 heeft een degelijke camera en een elegant ontwerp. Wel heeft de Nokia 6 nog een scherm met een 16:9-beeldverhouding. Dat hoeft geen dealbreaker te zijn omdat het wel mooi bij de behuizing past.

Huawei P Smart Nokia 6 Wiko VIEW PRIME Huawei Mate 10 Lite
Beeldscherm 5,65 inch 5,50 inch 5,70 inch 5,90 inch
Resolutie 1080 x 2160 pixels 1080 x 1920 pixels 720 x 1440 pixels 1080 x 2160 pixels
Pixeldichtheid 427 ppi 401 ppi 282 ppi 409 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 7.1 (Nougat) Android 7.1 (Nougat) Android 7.1 (Nougat)
Processor 2,4 GHz octa-core 1,4 GHz octa-core 1,4 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 3 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 64 GB 64 GB
Camera 13,00 megapixel 16,00 megapixel 16,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 143 gram 169 gram 162 gram 164 gram
Stand-by tijd 482 uur 768 uur - -
Spreektijd 1020 minuten 1080 minuten - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 155,00 tot € 259,00 Niet beschikbaar € 239,99 € 299,00

De volgende kandidaat komt uit Frankrijk, uit Marseille om precies te zijn. Wiko brengt al jaren de belangrijkste upgrades van duurdere smartphones naar goedkopere toestellen. Zo is de Wiko VIEW Prime voorzien van een mooi scherm en een dubbele selfiecamera. Wat bij de Wiko iets achterblijft is de snelheid van de processor, al is het verschil haast niet merkbaar. De grootste vraag is of je bokeh-selfies wil of portretten.

Tot slot is de Huawei Mate 10 Lite ook een optie die het overwegen waard is. Hoewel de Mate 10 Lite een tikje duurder is dan de P Smart, beschikt deze ook over wat stevigere hardware. Ook draait de Mate 10 Lite op Android 8.0 Oreo. De camera is ook van een wat hoger niveau. Al met al kan de Mate 10 Lite een behoorlijk tijdje mee. Wat de P Smart weer wat aantrekkelijker maakt is de prijs. De vraag is of de betere specificaties voor jou de hogere prijs waard zijn.

Conclusie

De Huawei P Smart is een smartphone waar je van op aan kunt. De software is recht voor zijn raap en maakt het makkelijk om te vinden wat je zoekt. Ook helpt de software enorm in het verlengen van de accuduur. Daardoor kan de P Smart gemakkelijk de hele dag mee. Gelukkig maar want snelladen zit er met de micro-usb-aansluiting niet in. Voor het maken van foto's is de P Smart eveneens goed uitgerust, al is het niet aan te raden om deze op een groot canvas af te drukken. De processor van de P Smart presteert keurig en toont pas een beetje vertraging bij de hardste belasting, daar kun je dus ook wel even mee vooruit.

Huawei, P Smart

De Huawei P Smart ligt ook goed in de hand door de mooie metalen behuizing. Vanwege die behuizing heb je haast geen last van vingerafdrukken op je smartphone, zelfs niet op de vingerafdrukscanner. Het is wel een klein beetje jammer dat het filmen de P Smart wat minder goed afgaat. Je zou verwachten dat een lens die foto's goed vastlegt ook scherpe beelden kan filmen. Daar staat dan weer tegenover dat het scherm de scherpe filmpjes van anderen heel mooi weer kan geven, net als mediacontent.

Vooral vanwege de prijs-kwaliteitverhouding is de P Smart een zeer interessant toestel. Je betaalt namelijk niet gigantisch veel voor een smartphone met een stevige accu en goede camera's. De Huawei P Smart is in ieder geval een smartphone die nog een tijdje mee kan qua software en rekenkracht. Wanneer je op zoek bent naar een smartphone die alles een beetje kan zonder dat je er de hoofdprijs voor moet betalen dan is de P Smart een zeer geschikte telefoon.

+ Goede fotocamera
+ Degellijke hardware
+ Ruime accu


- Oudere micro-usb-aansluiting
- Lage schermhelderheid

Huawei P Smart review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden