Vergelijk 3.500.224 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nokia 8 review

Reviews Nokia 8 review
Door , - 1 reactie

De Nokia 8. Hét nieuwe toestel van Nokia, voorzien van de beste hardware die er is, in een glimmende behuizing. Wij namen het uitgebreid onder de loep en beoordeelden de software, de hardware en de verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Nokia is terug. Net als Brainpower. Of nee, wacht, dat was 2007. Nokia is wéér terug, en dit keer echt. Met een high-end chipset van Qualcomm en Android 8.0 Oreo ook nog. Al met al een behoorlijk volwassen smartphone. De tijd dat alle mobiele telefoons een Nokia waren is inmiddels voorbij, maar de Finse merknaam siert tegenwoordig moderne smartphones die voor de concurrentie nauwelijks onderdoen. Zijn de huidige telefoons met het Nokia-naam net zo solide en duurzaam als vroeger?

Voor ons ligt de Nokia 8, het huidige topmodel van de nieuwe Nokia-lijn. Het toestel glimt ons tegemoet. In deze review kijken we onder andere daar naar, maar ook naar het scherm, de hardware zoals batterij en geheugen, de camera en de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Zo hopen we tenslotte de vraag te beantwoorden: wil je de Nokia 8 kopen of juist niet?

Design

Kleur doet veel voor een smartphone. Ons exemplaar van de Nokia 8 is uitgevoerd in de kleur 'Polished Copper' en dat is niet de meest onopvallende kleur. Dat het toestel een enorm glimmende achterkant heeft, helpt daar ook niet bij. Het trekt enorm vingerafdrukken aan, dus als je het toestel mooi wil houden, zal je veel moeten boenen. Ook is het glimmende laagje niet echt opgewassen tegen normaal gebruik; we kregen al snel kleine krasjes op de achterkant, simpelweg van het op tafel leggen van de Nokia.

De vorm van het toestel is redelijk standaard. De voorkant is plat, de achterkant licht bollend. Dat ligt prettig in de hand. Het ontwerp heeft geen duidelijke scherpe randen en voelt ook solide aan. Aan de achterkant zitten de twee camera's en de led-flitser in 1 balk verwerkt. Door de plaatsing krijg je in ieder geval geen krassen op de lens van de camera's als je het toestel neerlegt.

Nokia 8

Het toestel is, als we HMD mogen geloven, stof- en spatwaterdicht. Helemaal onder water kan je dus niet met de Nokia 8, maar een telefoongesprek in een kleine regenbui moet niet al te catastrofaal uitpakken. Aan de bovenkant zit ook alleen de koptelefoonaansluiting; de usb-c-aansluiting zit onderop het toestel, naast de speaker. Aan de zijkant zitten, nogal hoog naar onze smaak, de volumetoetsen en de aan/uitknop.

Beeldscherm

De Nokia 8 is uitgerust met een niet al te groot scherm van 5,3 inch. Een paar jaar geleden zouden we dat nog enorm hebben gevonden, maar dat is redelijk opgeschoven. De hoeveelheid pixels is in ieder geval niet behelpen, want de Nokia 8 heeft een QHD-resolutie. Dat betekent dat er in de breedte 1440 pixels te tellen zijn, terwijl er verticaal 2560 aanwezig zijn. Dat is meer dan voldoende om alles op het relatief kleine scherm haarscherp weer te geven.

Qua helderheid en kleuren valt er eigenlijk weinig aan te merken op het scherm van de Nokia 8. Het heeft goede kijkhoeken en het contrast is ook prima. Voor een telefoon uit deze prijscategorie is het eigenlijk exact wat we verwachtten. Het enige probleem vonden we dat het scherm redelijk goed reflecteert, dus je zal de helderheid vrij hoog moeten zetten om het leesbaar te houden als er een zonnetje staat.

Nokia 8

Verder valt nog op dat het scherm meer op de telefoon ligt dan erin. Dat geeft een leuk optisch effect en voelt bovendien fijn aan, maar betekent ook dat het scherm vrijwel zeker schade oploopt zodra je het toestel laat vallen en het neerkomt op iets anders dan de achterkant. Het is een designkeuze van HMD waar je bij het aanschaffen van de telefoon wel rekening mee moet houden. Wellicht dat het verstandig is een hoesje bij dit toestel aan te schaffen, ook gezien de makkelijk te beschadigen achterkant.

Hardware

De Nokia 8 is voorzien van een razendsnelle Qualcomm Snapdragon 835-chipset die wordt bijgestaan door 4 GB aan werkgeheugen. Dat is meer dan voldoende om alles soepel te laten lopen. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat vrijwel alles op de Nokia loopt als een zonnetje. Ook onder grote belasting wordt de Nokia niet echt warm, dus ook dat gedeelte lijkt onder controle. Het zorgt in ieder geval voor een uiterst prettig werkende telefoon.

Het aanwezige opslaggeheugen is 64 GB groot, maar dat kan ook nog worden uitgebreid met een microSD-kaartje. Het is een fijne optie, maar de meeste mensen zullen aan 64 GB wel genoeg hebben. Toch vinden we het fijn dat je in ieder geval de keuze hebt het geheugen nog uit te breiden, want er zijn genoeg scenario's te bedenken waarin je graag iets meer opslaggeheugen wil.

De batterij in de Nokia 8 is 3090 mAh groot. Dat klinkt als veel, maar in de praktijk blijkt de batterijduur behoorlijk tegen te vallen. Dat heeft volgens ons vooral te maken met het beeldscherm, dat behoorlijk stroom slurpt. De hardware heeft in andere telefoons namelijk bewezen behoorlijk zuinig met energie te kunnen omspringen. Meestal haalden we bij intensiever gebruik het einde van de avond niet, terwijl dat wat ons betreft toch wel het absolute minimum is. Dit had men wat ons betreft best iets beter aan kunnen pakken.

Verbindingen

De Nokia 8 beschikt zoals verwacht over zo ongeveer alle verbindingsmogelijkheden die een moderne smartphone kan bevatten. Bellen gaat kraakhelder en het bereik is meer dan uitstekend. Met NFC heb je in allerlei apps tegenwoordig extra functionaliteit, en ook deze functie ontbreekt niet op de Nokia. Het enige kleine kritiekpuntje is dat je draadloos met alles kan verbinden, maar dat opladen zonder draad bij de Nokia 8 helaas niet mogelijk is. Dat was een leuke extra functie geweest die van de 8 een helemaal moderne smartphone gemaakt had.

Nokia 8

Software

De Nokia 8 draait op een tamelijk sobere versie van Android 8.0 Oreo. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Puristen zullen zwelgen in de volledige absentie van bloatware. De gemiddelde gebruiker zal echter een aantal apps missen, zoals een muziekspeler, een galerij-app en een verfijnde batterijmanagement-app. Geen van dit alles is op de Nokia 8 te vinden, en dat beperkt de functionaliteit uit de doos toch enigszins. Dit is allemaal redelijk eenvoudig te verhelpen met apps van de Google Play Store, maar we vonden het toch de moeite van het vermelden waard.

Het sobere uiterlijk van Android 8.0 Oreo op de Nokia heeft natuurlijk ook voordelen. Zo heb je niet twintig apps die je eerst van je telefoon moet verwijderen, voordat je er mee aan de slag kan. Ook is het opslaggeheugen lekker leeg, omdat niets daarvan wordt ingenomen door bloatware. De menu's zijn precies zoals Google ze bedoeld heeft, met precies genoeg instelmogelijkheden en geen gekke menustructuren. Dat maakt het gebruik in ieder geval erg prettig recht uit de doos.

Nokia 8

Al met al zijn we dan ook erg tevreden over de software. Dat komt dus vooral omdat HMD geen dingen verkeerd doet, terwijl veel andere fabrikanten wel fouten maken op dit gebied. Dat het gevolg is dat de goede apps die sommige fabrikanten meeleveren dus ook op de Nokia 8 ontbreken, ervaren we als een te overleven verlies.

Camera

Nokia heeft op camera-gebied een reputatie hoog te houden. De Lumia-serie kenmerkte zich door twee dingen: de Windows-software die droevige app-ondersteuning had én de uitstekende camera-prestaties. in de Nokia 8 is een 13 megapixel-camera geplaatst. Nou ja, eigenlijk zijn het er twee. De ene sensor is een kleurensensor, terwijl de andere monochroom-foto's maakt. Die worden vervolgens door de software op de Nokia samengevoegd, om nog meer details aan foto's te kunnen geven. Het voordeel van deze camera-techniek is ons vooralsnog altijd ontgaan (Huawei gebruikt de techniek ook) en biedt wat ons betreft dan ook weinig meerwaarde.

Dat betekent overigens niet dat de Nokia 8 slechte foto's maakt. De foto's zijn juist van erg hoge kwaliteit. Vooral bij goed licht is het vrijwel onmogelijk om een lelijke foto te maken met de Nokia. Met minder licht kan je trouwens ook nog steeds prachtige plaatjes schieten, maar dan wordt de sluitertijd wel langer. Gevolg daarvan is dat je veel sneller bewogen foto's krijgt, en dus ook onscherpe. Toch vallen de prestaties met weinig licht niet persé tegen.

Een leuke feature die het vermelden waard is, is de dual-modus. Daarmee maak je met de camera aan de voor- en achterkant een foto, tegelijkertijd. Het resultaat is een soort tweeluik met links je selfie en rechts waar je naar kijkt. Het geeft een geinig effect, waarmee je anderen gemakkelijker bij je narcistische selfie-gedrag kan betrekken. Of natuurlijk gewoon voor artistieke doeleinden.

Nokia 8 vuruwerk

Filmen kan de Nokia 8 natuurlijk ook. In de praktijk filmden we het liefst met 1080p en 60 frames per seconde. Dat vreet nogal je opslagruimte weg, maar levert wel veruit de beste beelden op. Wat ook opviel, was dat de filmmodus vaak zaken scherp kreeg die in foto's later onscherp bleken te zijn. Dat is natuurlijk een compliment aan de filmmodus, maar tegelijkertijd een kritiekpunt aan het adres van de fotomodus, die sommige details bij weinig licht net niet scherp krijgt.

Prijs/kwaliteitverhouding

De Nokia 8 kost op moment van schrijven net iets meer dan 450 euro, al is de prijs de afgelopen weken behoorlijk aan het dalen. Echt goedkoop is het toestel daarmee niet, maar tot de duurste toestellen van het moment behoort het ook niet bepaald. In deze prijsstelling zijn er behoorlijk wat kapers op de kust. We zullen hieronder vier belangrijke concurrenten van de Nokia 8 bespreken.

Nokia 8 Sony Xperia XZ1 Samsung Galaxy S8 Huawei P10 LG G6
Beeldscherm 5,30 inch 5,20 inch 5,80 inch 5,10 inch 5,70 inch
Resolutie 1440 x 2560 pixels 1080 x 1920 pixels 1440 x 2960 pixels 1080 x 1920 pixels 1440 x 2880 pixels
Pixeldichtheid 554 ppi 424 ppi 568 ppi 432 ppi 565 ppi
Besturingssysteem Android 7.0 (Nougat) Android 8.0 (Oreo) Android 7.0 (Nougat) Android 7.0 (Nougat) Android 7.0 (Nougat)
Processor 2,5 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core 2,3 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core 2,4 GHz quad-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 64 GB 64 GB 32 GB
Camera 13,00 megapixel 19,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht 160 gram 155 gram 152 gram 145 gram 163 gram
Stand-by tijd - - - 408 uur -
Spreektijd - - - 1380 minuten -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 20,00 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 549,00 tot € 599,99 € 699,00 € 398,00 tot € 619,00 € 469,00 tot € 639,00 € 499,00

We beginnen met de Sony Xperia XZ1. Voor een paar tientjes meer krijg je een prachtig, waterdicht toestel dat net als de Nokia is voorzien van de laatste specificaties. Het scherm is vrijwel gelijk aan dat van de Nokia, maar heeft bij de Sony wel iets minder pixels. De camera op de XZ1 is wel erg goed, maar dat is die van de 8 ook. Al met al is het belangrijkste verschil in de praktijk de software-skin. Sony sleutelt wat meer aan Android dan Nokia, en daar moet je van houden.

De tweede concurrent is de alom bekende Samsung Galaxy S8. Dit toestel is mateloos populair, maar kost wel ruim 100 euro meer dan de Nokia 8. De vraag is of de S8 die meerprijs waarmaakt in kwaliteit. De camera op de S8 is wel iets beter dan die op de Nokia, maar de software is helaas niet zo up-to-date. De S8 heeft wel een flink groter schermoppervlak, terwijl het toestel zelf niet heel veel groter is. Vooral meer scherm dus, voor meer geld.

Iets goedkoper dan de Nokia is de Huawei P10. Daar lever je wel het een en ander voor in. Zo is de camera op de P10 iets ondergeschikt aan die van de Nokia. De Huawei draait ook een oudere software-versie dan de Nokia. Het scherm is tenslotte vrijwel net zo groot, maar heeft een stuk minder pixels. Dat laatste betekent wel dat je langer met de batterij doet, terwijl we het voordeel van meer pixels bij de Nokia soms niet echt zagen. Een goed alternatief dus, die Huawei P10.

We hebben het beste alternatief voor het laatst bewaard. Dat is namelijk de LG G6. De hardware is vrijwel hetzelfde als dat van de Nokia 8. Het scherm van de LG G6 is wel wat groter, maar net als bij de Galaxy S8 verschilt het formaat van de behuizing niet erg veel. Dat komt door het randloze design van de LG. De camera in de LG kan zich prima meten met die in de Nokia. En dit alles kost ook nog eens minder dan de Nokia! Het enige kleine nadeel is dat er minder intern geheugen inzit.

Conclusie

De Nokia 8 is een opvallend toestel. Ten eerste kent natuurlijk iedereen het van oorsprong Finse merk, dat in zijn hoogtijdagen bijna synoniem stond aan mobiele telefoon. Ten tweede had het te maken met de koperkleurige versie die wij toegestuurd kregen, die zo erg glom dat je soms bijna een eclips-brilletje nodig had om naar de achterkant te kijken. Dat zorgde voor veel vragen naar wat voor toestel het was, en ook of het nou eigenlijk een goed toestel was.

Nokia 8

We vinden het lastig die vraag eenduidig te beantwoorden, ook na enkele weken testen. Laten we vooropstellen dat de Nokia 8 geen slecht toestel is. Het werkt bijzonder snel en de software is dankzij de vrijwel afwezige skin erg overzichtelijk en clean. Qua bediening hebben we dan ook geen klachten. De camera stelde ook niet teleur, net als de overige hardware. Toch zijn we niet helemaal lyrisch over de nieuwe Nokia.

Dat heeft te maken met twee dingen. Ten eerste is de batterijduur echt ondermaats. Nokia had natuurlijk in de era van de dumbphones een legendarische reputatie op dit gebied opgebouwd, maar in de smartphone-wereld valt het toestel ten prooi aan dezelfde makken als de concurrentie. Of nou ja, het is zelfs iets erger dan dat. De telefoon slurpt de batterij echt leeg, zodat je bij 35 procent acculading al nerveus wordt. Dit doet behoorlijk af aan de gebruikerservaring.

Het tweede ding van de Nokia waardoor we niet honderd procent enthousiast zijn, is de prijs. Bij introductie kostte het toestel rond de 800 euro. Het is inmiddels behoorlijk gedaald, maar de prijzen van de concurrentie staan ook niet stil. Zeker met de heftige concurrentie in het prijsgebied waar Nokia de 8 positioneert, is het gewoon geen makkelijke keuze. Er zijn veel andere toestellen die net zoveel kosten, maar de manco's van de Nokia niet of in mindere mate hebben. Tegelijkertijd bieden deze concurrenten wel dezelfde features die Nokia aanbiedt. Dat maakt de keuze voor een Nokia 8 er niet bepaald gemakkelijker op.

Een slecht toestel is de Nokia 8 dus allerminst, maar in de huidige markt is er voor het bedrag waarvoor je de Nokia 8 koopt ook veel ander leuks te krijgen. Voor de echte nostalgie-liefhebbers is dit toestel misschien weggelegd, alsook de mensen die graag een erg opvallende telefoon hebben. De software is zoals gezegd uitstekend, maar op de prijs en de batterij valt dus nog wel wat aan te merken.

Nokia 8

+ Heftige, vrij opvallende behuizing
+ Software overzichtelijk en vrij van frutsels
+ Loeisnelle hardware

- Batterij valt tegen
- Prijs wat aan de hoge kant

Nokia 8 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden