Vergelijk 2.457.936 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia XZ1 Compact review

Reviews Sony Xperia XZ1 Compact review
Door ,

Klein maar fijn, zo gaat het spreekwoord. De Sony Xperia XZ1 Compact is klein, en of hij ook fijn is lees je in deze uitgebreide review. Daarin kijken we onder andere naar de camera, hoe Android 8.0 Oreo eruit ziet bij Sony en hoe lang hij meegaat op 1 batterijlading.

De markt voor kleine, krachtige smartphones is vrijwel non-existent. De enige echt krachtige compacte smartphones kwamen uit de Xperia Compact-serie van Sony. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de telefoon die we hier gaan reviewen, de Sony Xperia XZ1 Compact, de meest recente iteratie is van deze reeks. Dat deze telefoon er is, was echter lange tijd geen zekere zaak. Sony had immers al met de Xperia X Compact een veel minder krachtige, niet waterdichte, compacte smartphone neergezet. Die trend vindt nu gelukkig geen doorgang.

Want van de Xperia Compact-reeks is niet gemakkelijk een gelijke te vinden. Snelle hardware werd zonder uitzondering gekoppeld aan grote schermen, met als gevolg dat snelle smartphones groot werden. De enige overgebleven compacte smartphones waren de minder potente exemplaren. Met uitzondering van de Xperia Compact-reeks dan natuurlijk.

In deze review gaan we niet alleen kijken naar het formaat en het design waarin Sony het toestel heeft gegoten. We kijken ook of het beeldscherm een beetje goed presteert, wat de camera ons voorschotelt en hoe de rest van de hardware zich houdt onder zowel intens als incidenteel gebruik. Tenslotte kijken we naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit, waarbij we de XZ1 Compact vergelijken met toestellen die qua prijs of qua specificaties er dicht tegen aan liggen. Maar we beginnen met het meest onderscheidende van de Sony: het ontwerp.

Sony Xperia XZ1 Compact

Design

De Xperia XZ1 Compact is klein. Echt klein. Ter vergelijking: het toestel heeft ongeveer de afmetingen van de eerste paar iPhones. Vergeleken met de huidige smartphones voelt de XZ1 Compact dan ook aan als een stuk speelgoed. Het design ziet er op het eerste oog nogal hoekig uit, maar als je het toestel vasthebt valt dat reuze mee. De zijkanten zijn mooi afgewerkt en liggen prettig in de hand. Door de wat platte zijkanten heb je veel grip op het toestel en de achterkant is voldoende stroef dat hij niet uit je hand glijdt.

Het formaat draagt daar natuurlijk ook aan bij. Je hebt geen kolenschoppen nodig om de XZ1 Compact te omvatten. Het hele scherm is vrij eenvoudig met 1 hand te bedienen. Dat is iets dat we bij grotere toestellen al een tijdje niet meer kunnen. Het design gaat overigens niet erg flatteus om met de randen rondom het scherm. De recente hype waarin de randen rondom het scherm steeds dunner worden, is duidelijk langs de Xperia heengegaan. Erg storend in het dagelijks gebruik is dat nog niet, maar echt mooi kunnen we het ook niet noemen.

Wat verder opvalt aan het design is de dikte van het ontwerp. De XZ1 Compact mag dan lang noch breed zijn, dik is hij wel degelijk een beetje. Dat valt een stuk minder op dankzij eerdergenoemde lengte en breedte. Het is ook niet storend te noemen, maar het toestel is dus wel iets dikker dan je van andere smartphones misschien gewend bent. Het toestel is ook, net als veel andere high-end Sony-toestellen, waterdicht. En dat terwijl er geen klepje zit voor de koptelefoonuitgang of de usb-c aansluiting onderop. Een fijn pluspunt dat we toch even wilden benoemen.

Sony Xperia XZ1 Compact

Beeldscherm

Het scherm op de XZ1 Compact is, net als de rest van de telefoon, niet al te groot. Maar 4,6 inch om precies te zijn. Het scherm lijkt wel erg veel op die uit de eerdere toestellen uit de Compact-reeks. Ook hier is gekozen voor een resolutie van 720 bij 1280 pixels. Voor dit formaat is dat ruim voldoende. Het is wel een beetje jammer dat het scherm, zoals ook bij vorige iteraties, nogal blauw staat afgesteld. Dat zie je vooral wanneer je het naast andere schermen houdt. Zodra je het eenmaal ziet, kan je het ook niet meer niet zien.

De helderheid is overigens wel prima. Het scherm is uitstekend af te lezen, ook in volle zon. De kleurbalans mag dan iets te veel naar het blauw neigen, het contrast is wel prima. Een OLED-scherm is het niet, dus zwart op het scherm is niet écht zwart. De kleuren spatten ook niet bepaald van het scherm af, maar flets willen we het ook weer niet noemen. De kijkhoeken zijn juist weer erg goed; er is nauwelijks verkleuring wanneer je het scherm onder een hoek bekijkt.

Met het kleine scherm duikt wel een probleem op dat we al langere tijd niet hebben gehad met een smartphone: het typen is vrij ingewikkeld omdat de letters op het toetsenbord zo dicht bij elkaar liggen. Gelukkig heeft Sony dat softwarematig vrij handig opgelost, waar het formaat ook bij helpt. Je kan namelijk met behulp van SwiftKey uitstekend langere teksten invoeren. Over het toetsenbord vegen is gezien het kleine formaat van het scherm ook vrij eenvoudig, zelfs met 1 hand. Hoewel het dus niet makkelijk is individuele letters aan te tikken, kan je alsnog prima langere teksten invoeren op de XZ1 Compact.

Hardware

De Sony Xperia XZ1 Compact is voorzien van exact dezelfde hardware als de grotere Xperia XZ1. Dat betekent dus een Qualcomm Snapdragon 835-chipset, voorzien van 4 GB aan werkgeheugen. Dat is krachtig genoeg om je te verzekeren van feilloze prestaties. Haperingen komen op de XZ1 Compact niet voor. Het toestel wordt ook niet bepaald warm bij intensief gebruik, iets dat enkele eerdere iteraties van de Compact-serie niet konden zeggen.

Sony Xperia XZ1 Compact

Het opslaggeheugen van 32 GB is niet enorm ruim, maar voldoende. We zijn blij dat men niet heeft gekozen voor 16 GB, maar het had Sony gesierd als ze dit toestel, net als bij de XZ1, voorzien hadden van 64 GB. Dat is helaas niet gebeurd, maar je hebt nog altijd de mogelijkheid een microSD-kaartje te plaatsen. Dat is vooral handig om foto's, video's en muziek op te zetten, zodat je die 32 GB vrijhoudt voor apps en data die je niet over kan zetten op een sd-kaartje.

Wat de andere hardware betreft, valt er eigenlijk weinig te klagen. De XZ1 Compact is voorzien van alle toeters en bellen. Op vrijwel alle frequenties wordt 4G ondersteund en ook VoLTE werkt vlekkeloos op de Xperia, mits je provider dat ondersteunt natuurlijk. Wifi werkt ook met de laatst beschikbare protocollen, zowel op 2.4 als 5 GHz. Bluetooth is bij de XZ1 Compact aanbelandt bij versie 5.0, wat tevens de meest recente versie is. NFC is aanwezig, dus je kan ook met je telefoon betalen mocht je dat willen (en een bank hebben die dat ondersteunt). Het enige dat mist uit het lijstje van hgih-end specificaties is de ondersteuning voor infrarood; de XZ1 Compact doubleert niet als afstandsbediening.

Belangrijk onderdeel van de hardware is de vingerafdrukscanner. In een tijd waarin deze vorm van telefoonontgrendeling inmiddels wijdverbreid is, valt de scanner van de XZ1 Compact op. In de eerste plaats omdat hij aan de zijkant van de telefoon is geplaatst; dat zien we niet vaak bij smartphones. Het is een handige plek, want je zal hem niet per ongeluk activeren en het is wel de plek waar normaliter je duim zal rusten. In de tweede plaats omdat hij niet zo goed werkt als je van een vingerafdrukscanner zou verwachten. De sensor wordt snel vies en je bent dus vaak bezig het ding te boenen. Dat is vanuit het oogpunt van bruikbaarheid suboptimaal te noemen.

Batterij

Het zal misschien verbazing wekken, maar Sony heeft het voor elkaar gekregen in de XZ1 Compact een even grote batterij te zetten als in de 'reguliere' XZ1. Die batterij is 2700 mAh groot en presteert boven alle verwachting. Dat heeft een aantal oorzaken. Een van de belangrijkste is dat de XZ1 Compact gewoon weinig stroom gebruikt. Dat heeft te maken met het kleine scherm, dat bovendien niet al te veel pixels bevat.

Sony Xperia XZ1 Compact

Ook de nieuwe chipset speelt mee. Die is uitermate zuinig met energie, wanneer het die niet nodig heeft. Het zorgt ervoor dat het stroomverbruik van de XZ1 Compact op het moment dat je het toestel niet gebruikt, minimaal is. Daarnaast is de software in de vorm van Stamina Modus verantwoordelijk voor veel extra genoten uren gebruik. De ingrijpende Ultra Stamina Modus zorgt er helemaal voor dat je batterij het lang uithoudt, maar dan verandert je telefoon qua featureset wel in een Nokia uit 1998.

Al met al haalden wij met normaal gebruik prima twee dagen. Bij echt intensief gebruik kwamen we aan het einde van de eerste dag wel eens in de buurt van een lege accu, maar daar moest je wel echt je best voor doen. De voorspelling van de batterijsoftware was overigens wel notoir onbetrouwbaar; het ene moment gaf hij aan dat je het nog wel tot overmorgen zou redden, terwijl je die avond alsnog aan de prik moest, terwijl het omgekeerde ook wel eens gebeurde. Het is duidelijk gebaseerd op gemiddeld gebruik, en voelt daarom nogal dom aan.

Software

De Sony Xperia XZ1 Compact is natuurlijk niet alleen hardware. De overkoepelende software op de Sony is Android 8.0 Oreo. Daaroverheen zit een skin van Sony, die qua looks niet al te erg ingrijpt op hoe Android er normaal uitziet. Dat betekent dat het er in ieder geval erg bekend uitziet allemaal. Het helpt ook dat Sony aan de looks nauwelijks iets heeft aangepast ten opzichte van de vorige versies. Dat kan je goed of slecht vinden, maar het is in ieder geval overzichtelijk.

Op een ander gebied gaat er wel het een en ander mis bij de software op de Sony. Er is namelijk een tamelijk grote hoeveelheid bloatware op de telefoon te vinden. Meest irritante is misschien nog wel de Whats New-app van Sony zelf, die een trits aan apps en andere rommel aanbiedt. Vooral de promoties en de daarbij behorende notificaties zijn niet of nauwelijks van toegevoegde waarde. In andere landen, waar Sony een uitgebreider aanbod heeft als mediabedrijf zal deze app wellicht aantrekkelijker zijn, maar nu kan je kiezen uit rommel en nog meer rommel.

Wel van toegevoegde waarde vinden we de galerij-app en de muziek-app van Sony. Bij die eerste heb je een fijn overzicht van je foto's dat redelijk naar je eigen wensen aan te passen is. Zeker als je veel foto's hebt op je toestel, is de organisatie die de Album-app biedt erg handig. De app waarmee je muziek kan afspelen heet inmiddels geen Walkman meer, maar dat Sony iets heeft met muziek is evident. Een geinige feature in deze app is dat het Google Cast-protocol wordt ondersteund. Zo kan je de mp3-tjes op je toestel gewoon via je Chromecast Audio door de woonkamer laten schallen. Deze feature kwamen we nog niet eerder tegen op een smartphone.

Daarmee is onze mening over de software op de XZ1 Compact een beetje dubbel. Er zit behoorlijk wat overbodige meuk op, die Sony wat ons betreft het beste had kunnen weglaten. Tegelijkertijd zijn er ook wel degelijk apps die zinvolle toevoegingen zijn voor sommige mensen. Die grens tussen handig en meuk is uiteraard deels afhankelijk van je eisen. Als je nooit muziek luistert, heeft de muziek-app geen meerwaarde en vice versa. Er zijn echter ook apps waarvan we vrij zeker weten dat Sony ze zonder al teveel mensen tegen het hoofd te stoten, had kunnen weglaten.

Camera

Neem een willekeurige smartphone van de afgelopen tijd in het hogere prijssegment, en er zit waarschijnlijk een Sony-sensor in. Dat is niet voor niets, want de camera-expertise van Sony is evident. Het bedrijf maakt al jaren compacte camera's, en ook sensoren in smartphones heeft het bedrijf inmiddels goed onder de knie. Het was dan ook een beetje een teleurstelling toen we met de camera in de XZ1 Compact aan de slag gingen. Zeker, het toestel is in staat om prachtige foto's te maken, maar ook vaak genoeg was het resultaat minder indrukwekkend.

Zo had de camera soms moeite om alles scherp te krijgen. Bij een foto van een rij bomen is het gedeelte in het midden wel scherp, maar boven en onder het midden zitten er onscherpe vlekken. Dat terwijl het brandpunt daarvan op exact dezelfde afstand ligt als het midden van de foto. Omdat de lens niet optisch gestabiliseerd is, zijn foto's met weinig licht en uit de losse hand vrij snel onscherp. Gelukkig zit er wel een fysieke knop op, waarmee je foto's op een relatief natuurlijke manier kan maken.

Zoals gezegd waren we dus niet erg onder de indruk van de kwaliteit. Zeker, onder bepaalde omstandigheden zijn de foto's van de XZ1 Compact erg mooi, maar erg consistent presteert hij dus niet. Soms hangt er een waas over de foto, of doen de scherptefilters wel erg agressief hun werk. Dat doet de foto's met weinig licht bepaald geen goed, maar het effect laat zich ook voelen bij bijvoorbeeld slecht weer. Een schrale troost is dat de Xperia bijzonder snel plaatjes kan schieten.

Ait Ben Haddou Hassan II moskee Tinghir Marokko Palmboom Kitten Boom Todra-kloof

Video's maken met de XZ1 Compact gaat, in tegenstelling tot het maken van foto's, een stuk soepeler. Extra leuk is de modi waarin je super-slomo filmpjes kan maken, tot wel 960 beelden per seconde. Speciaal daarvoor heeft Sony 1GB werkgeheugen in de camera gezet, waardoor in 1 keer al die beelden weg kan schrijven. Nadeel daarvan is wel dat je maar 0.3 seconden in super-slomo kan filmen, want dan zit het werkgeheugen van de camera vol. Gelukkig is 0.3 seconden in 960 frames per seconde behoorlijk lang. Lang genoeg in ieder geval om gave filmpjes zoals hieronder te kunnen schieten.

Prijs/kwaliteit

Op moment van schrijven kost een nieuwe Sony Xperia XZ1 Compact net iets minder dan 500 euro. Bij het zoeken naar een vergelijkbaar toestel qua prijs is het niet al te lastig, maar dat wordt anders als je gaat zoeken naar een vergelijkbaar toestel qua maat. Het enige vergelijkbare toestel qua formaat is de inmiddels behoorlijk bejaarde iPhone SE. Wellicht dat Apple daar binnenkort verandering in gaat brengen met een nieuwe versie van dat toestel, maar voorlopig is er dus vrijwel geen concurrentie. 

Sony Xperia XZ1 Compact Sony Xperia XZ1 LG G6 Huawei P10
Beeldscherm 4,60 inch 5,20 inch 5,70 inch 5,10 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 1080 x 1920 pixels 1440 x 2880 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 319 ppi 424 ppi 565 ppi 432 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 7.0 (Nougat) Android 7.0 (Nougat)
Processor 2,5 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core 2,4 GHz quad-core 2,4 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 32 GB 64 GB 32 GB 64 GB
Camera 19,00 megapixel 19,00 megapixel 13,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 140 gram 155 gram 163 gram 145 gram
Stand-by tijd - - - 408 uur
Spreektijd - - - 1380 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 599,00 € 699,00 € 499,00 € 469,00 tot € 639,00

Toch zijn er op het prijsgebied genoeg concurrente smartphones te vinden. Je kan natuurlijk gaan voor de wat grotere Sony Xperia XZ1. Dat krijg je niet het compacte formaat van de XZ1 Compact, maar wel een mooier scherm en exact dezelfde krachtige hardware. De batterij in de XZ1 is hetzelfde, maar je doet er vanwege dat mooiere scherm wel minder lang mee. Een klein offer om te brengen, als je toch niet behoefte had aan het compacte formaat van de XZ1 Compact.

Een andere belangrijke concurrent op dat gebied is de LG G6. Dat toestel is bijna honderd euro goedkoper dan de XZ1 Compact, maar heeft een veel mooier scherm. De hardware is iets minder snel dan die in de Xperia, maar daar zal je bij gewoon gebruik niet al te veel van merken; beide telefoons zijn gewoon loeisnel. Leuke extra op de G6 is dat er een groothoeklens aan de achterkant zit, waarmee je eenvoudig grote gezelschappen fotografeert en leuke effecten kan creëren.

Een ander leuk alternatief komt uit de stal van Huawei. Qua formaat is het toestel redelijk bescheiden, maar daar lever je ook op het gebied van prestaties maar nauwelijks iets in. We hebben het dan natuurlijk over de Huawei P10. Dat toestel heeft een schermdiagonaal van 5,1 inch en een Full HD-resolutie. Aan de achterkant zit een dubbele Leica-camera en de vingerafdrukscanner zit op de voorkant in plaats van de zijkant. Enige nadeel aan dit toestel is dat het nog draait op Android 7.0, in tegenstelling tot de 8.0-versie op de XZ1 Compact.

Conclusie

Het staat als een paal boven water dat de Sony Xperia XZ1 Compact een goed toestel is. Er zit uitstekende hardware in, die ervoor zorgt dat alles meer dan soepel loopt. De software is uitermate up-to-date, iets dat we bij andere fabrikanten nogal eens mis zien gaan. Het formaat is bovendien erg fijn. Nergens anders vinden we een telefoon van deze afmetingen die tegelijkertijd zo goede prestaties neerzet. Tenslotte is er nog de batterijduur. Er zijn maar weinig smartphones die een echt fijne accuduur hebben, maar de XZ1 Compact is er een van.

Toch zijn er ook wat rafelrandjes aan het solide imago van de XZ1 Compact. Zo zijn we minder enthousiast over de kwaliteit van het scherm, die nu al enige generaties hetzelfde manco vertoont. Je zou verwachten dat Sony na vier jaar klagen toch iets zou doen aan dat veel te blauw afgestelde scherm. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de camera. Waar wereldwijd smartphones worden uitgerust met Sony-sensoren, en daarmee prachtige resultaten neerzetten, is het een beetje jammer dat Sony zelf zijn sensoren nog niet weet te temmen. Ook dit is een probleem dat al enkele jaren bij Sony-toestellen lijkt te spelen.

Al met al doet het echter maar weinig afbreuk aan onze veelal positieve ervaringen met de Xperia XZ1 Compact. Het toestel mag dan zo zijn gebreken hebben, over het algemeen was de XZ1 Compact een fijn toestel om te gebruiken. Het compacte formaat speelt daarbij zeker een rol. Het is een verademing om eens niet een enorme frisbee in je broekzak te hebben. Het doet ons bijna terugverlangen naar de era van de eerste iPhones. Bijna.

Met zijn recente prijsdaling naar onder de 500 euro is de Xperia XZ1 Compact een toestel dat we aan iedereen durven aanbevelen die op zoek is naar een moderne smartphone, maar liever niet zo'n groot toestel heeft. Vooral mensen die nu in het bezit van een iPhone SE zijn, willen we verzoeken eens goed naar dit toestel te kijken als ze op zoek zijn naar iets nieuws. Maar ook mensen die niet noodzakelijk op zoek zijn naar iets compacts, zouden de XZ1 Compact moeten overwegen. Het is een goed all-round toestel waar niemand echt ongelukkig van zal worden. Beloofd.

+ Heerlijk klein
+ Batterij is een beest
+ Sneller dan Speedy Gonzalez

- Randen om het scherm wel erg groot
- Camera presteert wisselvallig

Sony Xperia XZ1 Compact review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden