Vergelijk 2.615.699 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

HTC U11 Plus review

Reviews HTC U11 Plus review
Door , - 1 reactie

De HTC U11 Plus glanst aan alle kanten en ook op papier is het toestel in staat om een behoorlijke eerste indruk te maken. Volgeladen met strakke hardware en een fikse dosis geluidsverbetering valt HTC opnieuw de smartphonemarkt aan. In deze review gaan we kijken of HTC kanjer tegen de concurrentie opgewassen is met de HTC U11 Plus, een toestel dat vol verborgen verrassingen zit.

Het Taiwanese merk HTC is al jaren een broeinest van innovatie. De fabrikant zet keer op keer haar beste beentje voor en toch lijkt het merk een beetje achter te raken ten opzichte van de concurrentie. Om daar verandering in te brengen blijft HTC haar smartphones met nieuwe functies en functionaliteit benaderen. Dat is niet anders bij de HTC U11 Plus. Het is uiteraard niet alleen maar nieuwigheid bij HTC, maar hij blinkt zeer zeker.

De HTC U11 Plus is de opvolger en daarmee, als het goed is, de verbeterde versie van de HTC U11. Hij is in ieder geval groter dan de voorganger, maar daarom staat er ook 'Plus' achter de naam. De U11 Plus wordt door HTC in het topsegment geplaatst, alleen al door de adviesprijs. Puur afgaand op de specificaties waarover het toestel beschikt komt de U11 Plus redelijk in de buurt. We gaan de U11 Plus in deze review grondig bespreken en aan het einde weten we of het toestel zijn adviesprijs waard is.

Design

De HTC U11 Plus heeft logischerwijs vrij veel weg van de HTC U11. Het grootste verschil is dat de vingerafdrukscanner die op de U11 aan de voorkant zit, bij de U11 Plus op de achterkant vlak onder de lens is terechtgekomen. Dit heeft HTC gedaan om aan de voorkant ruimte te maken voor het 'verlengde' scherm. De HTC U11 Plus heeft namelijk een 6 inch scherm met een 18 bij 9 beeldverhouding. Hierdoor lijkt de voorkant van het toestel vrijwel volledig door het scherm gevuld. Stiekem zitten er nog wel dikke randen om het scherm heen en daardoor is het alsnog een vrij groot toestel. Erboven zitten nog wel de selfiecamera, notificatie-led en een speaker voor zowel media als voor telefoongesprekken.

HTC U11 Plus

Doordat de U11 Plus is uitgerust met Edge Sense kunnen er minder toetsen op de smartphone geplaatst worden. De U11 Plus heeft wat knoppen betreft dan ook alleen een vergrendeltoets en volume toetsen. Het knijpen heeft wat dat betreft functies aan het toestel toegevoegd die het oog niet in de weg zitten. Ook op de gladde glazen achterkant, die vingerafdrukken aantrekt als een magneet, zitten geen knoppen. De rug van het toestel is dermate glad dat het wel af en toe van de bank af zal glijden. Als de U11 Plus in de gootsteen glijdt tijdens het doen van de vaat hoef je je niet zoveel zorgen te maken. Het toestel is IP68-gecertificeerd en dus nagenoeg waterdicht.

Aan de achterkant van de U11 Plus zit, zoals eerder vermeld, een vingerafdrukscanner. Deze ronde ontgrendelplaat zit vlak onder de eveneens ronde camera met daarnaast de flitser. Heel af en toe haalden we de camera en de scanner door elkaar. Het helpt wel dat de camera eigenlijk net buiten bereik zit, waardoor je toch het merendeel van de tijd de scanner te pakken hebt. Dat doen andere toestellen toch slechter. Looking at you, Galaxy S8. Wanneer je het toestel in je zak doet moet je echter wel oppassen dat je de scanner niet raakt, anders stop je de smartphone ontgrendeld in je broek.

Beeldscherm

Zoals gezegd beschikt de HTC U11 Plus over een 6 inch scherm met een 18 bij 9 beeldverhouding. Dit scherm is ietsje langer dan de meeste smartphones, al zien we deze beeldverhouding bij steeds meer fabrikanten terug. Het scherm heeft een QHD+ resolutie van 1440 bij 2880 pixels. Dat wil zeggen dat dit toestel een scherper beeldscherm heeft dan de meeste televisies die vele malen groter zijn. In de praktijk komt dit erop neer dat de U11 Plus een buitengewoon scherp beeldscherm heeft en dat de foto's en filmpjes die erop bekeken worden ook zeer mooi worden weergegeven.

Het scherm biedt een groot verschil tussen hoge en lage helderheid. Het toestel kan fel genoeg worden om in de zon toch van het scherm te kunnen lezen. De U11 Plus is later op de dag, of in donkere ruimtes ook goed te gebruiken zonder je te verblinden. Net als de meeste smartphones heeft ook de U11 Plus een 'nachtmodus' die het scherm wat geler maakt. Hierdoor hoeven je ogen zich niet fanatiek in te spannen wanneer je 's avonds op bed nog een artikeltje leest. Kleuren geeft het scherm mooi weer, de gebruiker kan zelf nog bepalen of deze iets levendiger of juist iets koeler mogen. 

HTC U11 Plus

Het scherm is niet vanuit iedere hoek even goed te zien maar je kunt zonder moeite met twee of drie mensen naar YouTube-filmpjes kijken. Je zult er dus geen last van hebben. Doordat het scherm wat langer is kun je meer content op het scherm kwijt. Daardoor hoef je minder te scrollen door je Twitterfeed of je WhatsApp-gesprekken. Wanneer je een YouTube-filmpje kijkt kun je eenvoudig in- en uitzoomen door op het scherm te knijpen om de oorspronkelijke verhouding aan te houden of je hele scherm te gebruiken. In het laatste geval verlies je wel een klein beetje beeld aan de boven- en onderkant maar over het algemeen mis je daar nauwelijks iets van.

Camera

De HTC U11 Plus heeft een 12-megapixelcamera op de achterkant en aan de voorkant zit een 8-megapixelselfiecamera. 12 megapixels klinkt niet geweldig. We verwachtten er dan ook niet al teveel van. Maar al gauw moesten we onze woorden inslikken; de U11 Plus maakt mooie plaatjes. De camera kan goed omgaan met contrasten, dat wil zeggen dat je foto's kunt maken met tegenlicht die niet overbelicht zijn. Ook bij wat minder licht maakt de U11 Plus scherpe foto's. De foto's zijn echter niet reuze scherp. Dat valt vooral op wanneer je een klein beetje inzoomt op een gemaakte foto.

HTC U11 Plus HTC U11 Plus HTC U11 Plus HTC U11 Plus HTC U11 Plus HTC U11 Plus

De camera-app is lekker simpel. De standaard fotomodus heeft weinig tierlantijntjes en het is in één oogopslag duidelijk wat ieder icoontje doet. Er is in eerste instantie geen gigantisch en onoverzichtelijk instellingenscherm maar in plaats daarvan zijn er verschillende standen die je kunt selecteren zoals panorama of de pro-stand, waarbij je wel alle aspecten van het fotograferen kunt bepalen. Ook is er een panorama-selfie-modus waarmee je drie foto's op een rij maakt om bijvoorbeeld een grotere groep op de foto te krijgen. De kwaliteit van de selfiecamera laat echter nog wel wat te wensen over.

Met de HTC U11 Plus kun je uiteraard ook filmen. Dat is dan ook iets waar het toestel vrij vaardig in is. In Full HD filmen levert beelden op waarbij de kleuren goed worden weergegeven en ook wordt het beeld keurig rechtgetrokken, je hebt dus geen last van een bewogen filmpje. Ook kun je met de U11 Plus maximaal 6 minuten achtereen filmen met een 4K-resolutie. Dit levert nog veel mooiere beelden op. Wel wordt het toestel goed warm bij het filmen in 4K en ook de accu loopt wat harder leeg. 

Hardware en accu

De HTC U11 Plus heeft een krachtige motor. De Snapdragon 835 van Qualcomm zorgt er in dit toestel voor dat alle opdrachten met spoed en souplesse verwerkt worden. Zelfs bij het draaien van zware software zijn we niet tegen problemen aangelopen. Niet helemaal gek wanneer je bedenkt dat elk van de 8 kernen in deze processor een kloksnelheid heeft van 2,45 GHz. Naast deze rappe processor beschikt de U11 Plus ook nog eens over 6GB werkgeheugen, en dat is niet weinig. Multitasken is daardoor ook geen enkel probleem.

Aan haast alle kanten van het toestel zitten kleine ronde gaatjes. Deze gaatjes zijn er niet om de U11 Plus uit te lekken nadat je een telefoontje hebt gepleegd in een forse regenbui. In ieder van deze gaatjes zit een microfoontje zodat je tijdens het filmen met de U11 Plus vanuit alle kanten geluid kunt opvangen. Het zogeheten 3D-geluid komt vooral van pas wanneer je graag filmt tijdens concerten. Doordat de geluidslast wordt verdeeld over meerdere microfoons heb je minder last van storing in de opnames en wordt het geluid zuiver opgenomen.

HTC U11 Plus

De 'Plus'-toevoeging achter de naam heeft niet alleen betrekking op het scherm en het werkgeheugen maar ook op de accu. De U11 Plus heeft namelijk een accu met een capaciteit van 3930 mAh. Het opladen van deze accu gaat via de usb-c-aansluiting, deze kan gelukkig snel opladen met Quick Charge 3.0. Ondanks het grote scherm houdt deze smartphone het makkelijk een lange dag vol. Zelfs na een dag intensief gebruik heeft de U11 Plus nog tientallen procenten over. Wat uithoudingsvermogen betreft is de U11 Plus dus een marathonloper.

Edge Sense

Zoals eerder aangestipt beschikt de U11 Plus over de zogeheten Edge Sense-technologie. Dat wil zeggen dat je in het toestel kunt knijpen om het toestel te besturen. Dat klinkt een beetje gek en zo voelt het in het begin ook. Het lijkt in het begin een beetje een gimmick, een geinig speeltje op je smartphone. Zodra je went aan deze nieuwigheid en je de knijpkracht naar behoren hebt afgesteld is het een handig trucje om voorhanden te hebben.

HTC U11 Plus

Met Edge Sense kun je zelf kiezen welke app of welke functie van de smartphone je wil activeren door in het toestel te knijpen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om kort te knijpen voor de camera en lang te knijpen om de zaklamp aan te doen. Verder zijn er nog een heleboel andere apps en mogelijkheden aan toe te schrijven. Zo kun je ook direct iets posten op Facebook of Instagram door simpelweg in je smartphone te knijpen. Wat op het eerste gezicht een aardig speeltje lijkt is in werkelijkheid een fantastisch handige ingebouwde functie. En dat zonder extra knoppen die het uiterlijk verpesten.

Software

De HTC U11 Plus draait op Android 8.0 Oreo zodra je deze uit de doos haalt. Zoals gebruikelijk is bij HTC komt er nog een laag software over Android heen te liggen. Deze zogeheten skin heet in dit geval HTC Sense. Dit heeft bijvoorbeeld invloed op hoe de menu's hun vormgeving krijgen en hoe de icoontjes eruit zien. Eerder was deze skin van HTC vrij nadrukkelijk aanwezig en soms zelfs hinderlijk. Bij Android 8.0 valt dit echter mee. Toch hadden we sommige dingen liever niet terug gezien op de smartphones van HTC. 

De voornaamste functie die we hadden kunnen missen is het zogeheten Blinkfeed van HTC. Dit is een venster dat naast de zelf in te richten schermen bevindt. Hier worden de nieuwsberichten weergegeven van de vooraf geïnstalleerde apps. Ook worden in dit venster verschillende apps aangeraden. Nou heeft Android doorgaans zo een scherm aan de linkerkant van het homescreen, maar deze is redelijk gemakkelijk uit te schakelen. Voordat we Blinkfeed uit konden schakelen hebben we verschillende menu's doorgespit om uiteindelijk de oplossing te moeten googelen.

HTC U11 Plus

Ook is de HTC U11 Plus voorzien van meer dan genoeg bloatware. Dat zijn apps die door de fabrikant zelf op het toestel zijn geïnstalleerd en die doorgaans niet echt gebruikt worden. De U11 Plus heeft best een aantal apps die niet per se nodig zijn. Gelukkig zijn deze apps wel gemakkelijk te verwijderen of uit te schakelen. Gek genoeg heeft de U11 Plus geen eigen galerij-app. In plaats daarvan kun je hieroor Google Photos standaard gebruiken.

Prijs-kwaliteit-verhouding

Een nieuwe smartphone koop je niet zomaar en de prijs van de HTC U11 Plus is zeker niet mals. Daar staat natuurlijk wel een behoorlijke smartphone tegenover, maar voordat je een forse smak geld uit gaat geven wil je natuurlijk wel weten wat je nog meer voor dat bedrag kunt krijgen. We hebben een paar toestellen op een rijtje gezet die in dezelfde categorie vallen: werkpaarden met een groot scherm.  

HTC U11 Plus Huawei Mate 10 Pro Apple iPhone 8 Plus Samsung Galaxy S8 Plus
Beeldscherm 6,00 inch 6,00 inch 5,50 inch 6,20 inch
Resolutie 1440 x 2880 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 1920 pixels 1440 x 2960 pixels
Pixeldichtheid 537 ppi 402 ppi 401 ppi 531 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Apple iOS 11 Android 7.0 (Nougat)
Processor 2,5 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core - 2,3 GHz octa-core
Werkgeheugen 6 GB 6 GB 3 GB 4 GB
Interne opslag 128 GB 128 GB 64 GB 64 GB
Camera 12,00 megapixel 20,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 188 gram 178 gram 202 gram 173 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd 1500 minuten - 1260 minuten -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 28,00 per maand Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 422,00 € 695,00 tot € 1.049,00 € 515,00 tot € 799,00

Als eerste tegenkandidaat presenteren we de Huawei Mate 10 Pro. Deze Chinese gigant levert goed partij voor de U11 Plus. De Mate 10 Pro beschikt eveneens over een razendsnelle processor en beide toestellen hebben een 6-inch scherm met een 18:9-beeldverhouding. De Mate 10 Pro heeft een dubbele Leica-camera met een 20- en een 12-megapixelsensor waar de U11 Plus een enkele camera heeft. Nou is die camera zeker niet slecht, maar die extra sensor in de Mate 10 Pro maakt het aanbrengen van onscherpe achtergronden wel een stuk makkelijker. Je kunt er alleen niet in knijpen om de camera te bedienen.

Als je er niet zo veel moeite mee hebt om van besturingssysteem te wisselen dan is de Apple iPhone 8 Plus een mooie optie. De iPhone 8 Plus beschikt over een kanjer van een camera die ook in staat is om heel nauwkeurige Augmented Reality-games uit te voeren. Verder is deze smartphone ook niet bij te houden qua snelheid. Het geheugen van de iPhone 8 Plus is echter niet meer uit te breiden na de aanschaf, bij de HTC U11 Plus kun je dit nog uitbreiden met een microSD-geheugenkaart. Iets om rekening mee te houden.

Als laatste, maar zeker niet als minste, tegenkandidaat presenteren we de Samsung Galaxy S8 Plus. Dit toestel is voorzien van een mooi gebogen scherm met een QHD+-resolutie. De S8 Plus heeft een groter scherm dan de U11 Plus maar toch is het toestel niet zo heel veel groter dan de HTC. Je krijgt dus meer scherm in een smartphone die nogsteeds in een ruime broekzak past. Wel heeft de S8 Plus een kleinere accu, je zult hiermee wel het einde van de dag halen maar niet zo comfortabel als met de U11 Plus.

Conclusie

De HTC U11 Plus is het summum van de mogelijkheden van het Taiwanese merk. HTC heeft dan ook behoorlijk wat hard- en software in het toestel verwerkt. Vergeleken met de voorganger, de HTC U11, is eigenlijk alles geüpdatet. Het meest opvallende is het grote scherm. Wat wel jammer is, is dat er nog relatief dikke randen om het scherm heen zitten. De achterkant van het toestel glanst mooi in het licht. Wat wel jammer is, is dat de achterkant ook erg glad is en je deze smartphone dus goed in de gaten moet houden voordat deze van de bank afglijdt.

HTC U11 Plus

Dat je in de U11 Plus kunt knijpen om het te besturen voelt in het begin een klein beetje gek maar de extra 'knoppen' voegen na een tijdje zeker iets toe aan de gebruikservaring, mits correct afgesteld. Verder waren we ook zeker onder de indruk van de hardware van het toestel, op de camera na. De razendsnelle processor zorgt ervoor dat je niet to nauwelijks hoeft te wachten voordat je apps gestart zijn en ook het openhouden van verschillende apps was geen probleem voor de HTC U11 Plus. Het toestel heeft geen slechte camera maar deze had wel iets beter mogen zijn voor deze prijs.

Het scherm, het geluid en met name de accu zijn de grootste pluspunten van dit toestel. Het scherm is scherp en lekker groot, het geluid kan hard zonder kwaliteit te verliezen en de accu houdt het gemakkelijk de hele dag vol. De beste smartphone is een smartphone die het doet en dan is het wel handig dat de accu genoeg capaciteit heeft om de rest draaiende te houden. Wel is deze capaciteit ook verkrijgbaar bij iets goedkopere smartphones, maar daar kun je dan weer niet in knijpen.

+ Knijpbaar
+ Helder een scherp scherm
+ Grote accu
+ Mooi vol geluid

- Camera had beter gemogen
- Gladde achterkant
- Te hoge prijs

HTC U11 Plus review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden