Vergelijk 2.635.609 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

BlackBerry Motion review

Reviews BlackBerry Motion review
Door ,

TCL is terug met een nieuwe BlackBerry-telefoon: de BlackBerry Motion. Verdient hij de BlackBerry-stempel? Is het een waardige opvolger van de BlackBerry KEYone? En wat krijg je allemaal voor je geld? Al deze vragen komen aan bod in deze uitgebreide review.

BlackBerry, tot 2013 beter bekend als Research In Motion (RIM), is al een tijdje niet meer actief als smartphoneproducent. Toch verschijnen er met regelmaat nieuwe smartphones die de naam van de voormalige Canadese telefoonmaker met zich meedragen. Denk bijvoorbeeld aan de BlackBerry Priv, BlackBerry DTEK50, BlackBerry DTEK60 en vrij recentelijk de BlackBerry KEYone. Hoe zit dat nou? Simpel: TCL doet al het werk. Het Chinese technologiebedrijf heeft een licentieovereenkomst met BlackBerry gesloten. Het bedrijf mag in bepaalde regio’s exclusief nieuwe telefoons op de markt brengen met het logo en de merknaam van de Canadese fabrikant. Vergelijkbare afspraken heeft TCL ook met Alcatel.

De BlackBerry Motion is de nieuwe zakelijke middenklasser van TCL met de BlackBerry-stempel. Toch oogt hij niet als een traditionele BlackBerry-telefoon. Zo ontbreekt het iconische qwerty-toetsenbord onder het scherm. De optische trackpad is eveneens verleden tijd. Daarvoor is de touchscreen in de plaats gekomen. En waar komt die rare knop met het BlackBerry-logo vandaan? Die zagen we nog niet eerder bij een smartphone van BlackBerry.

Ondanks al deze aanpassingen is de nieuwe Motion een heuse BlackBerry-telefoon. Zo heeft hij nog altijd het strakke design met zijn zakelijke uitstraling. En ook de beveiligingssoftware is alom aanwezig. Dat geldt ook voor de eigen communicatiediensten die de voormalige smartphonemaker altijd bood, zoals BlackBerry Messenger (BBM) en BlackBerry Hub.

In deze review nemen we de BlackBerry Motion onder de loep. We staan uitgebreid stil bij de hard- en software, maar uiteraard ook bij het beeldscherm en camera’s. Een korte samenvatting en opsomming van onze belangrijkste bevindingen, vind je in de conclusie. Maar zoals altijd beginnen we met het design.

Design

Door de jaren heen hebben BlackBerry en licentiepartner TCL allerlei concepten beproefd. Het lijkt daardoor haast wel alsof de bedrijven niet weten wat ze aan moeten met het design. Of misschien proberen de bedrijven op deze manier te innoveren. In onze ogen komt het over alsof men het wiel telkens opnieuw probeert uit te vinden.

De compacte, ronde vormgeving van het Curve- en Bold-tijdperk ligt ver achter ons, dat moge duidelijk zijn. Deze heeft plaatsgemaakt voor een strakke, nog zakelijkere look and feel. De ene keer heeft de BlackBerry-telefoon wel een fysiek toetsenbord, de andere keer wordt deze juist weggelaten. Met de BlackBerry DTEK50 en DTEK60 probeerde TCL een wat meer traditioneel ontwerp, wellicht om een bredere doelgroep aan te spreken: mensen zoals jij en ik.

De BlackBerry Motion richt zich op de professional uit het bedrijfsleven die een goed-beveiligde telefoon zoekt voor een schappelijke prijs. En een met een goede bouwkwaliteit. Dat is te danken aan het aluminium frame. Het metaal voelt in het begin misschien wat koud aan, maar wel erg stevig en robuust. Ook de volumeknoppen en aan/uitknop zijn gemaakt van aluminium.

BlackBerry Motion

Onder de stand-by knop heeft TCL nog een extra knop toegevoegd: de Convenience Key. Hier kun je maximaal drie apps of systeemacties aan koppelen. Met één druk op de knop open je dan bijvoorbeeld Facebook, WhatsApp, de zaklamp of camera. De Convenience Key is een waardevolle aanvulling, maar is zo vlak onder de aan/uitknop niet erg strategisch geplaatst. Het overkwam ons meer dan eens dat we deze knop indrukte in plaats van de stand-by knop om de BlackBerry Motion uit de slaapstand te halen. Of het scherm juist op zwart te zetten als we het toestel wilden wegleggen. Wellicht was het verstandiger geweest om niet de Convenience Key, maar de aan/uitknop de geribbelde structuur te geven. Of de knop aan de linkerkant van het toestel te plaatsen.

De bovenkant van de BlackBerry Motion is afgewerkt met polycarbonaat. Dat materiaal zorgt ervoor dat signalen van zendmasten het toestel weten te bereiken zodat je kunt bellen en gebeld kunt worden en mobiel internetten. Als het toestel aan de onder- en bovenkant wil vastgrijpen om hem op te pakken, levert het wel problemen op. Dat heeft niet zozeer mat de materiaalkeuze te maken, maar met de vormgeving. De bovenkant is namelijk rond in plaats van vlak. Vastpakken is daardoor erg lastig, omdat hij voortdurend uit je vingers glipt.

Aan de achterkant vinden we bovenin een plastic strook. Daarin heeft TCL de hoofdcamera en flitser verwerkt. De backpanel voelt lekker zacht aan. Dit paneel heeft een geëtst patroon dat met een laser is gemaakt en met soft touch coating is afgewerkt. Deze combinatie verbetert je grip op het toestel en zorgt dat hij comfortabel in de hand ligt. In het midden prijkt het BlackBerry-logo. Deze vinden we tevens in de thuisknop. Dit is een fysieke knop die je kunt indrukken. Naast Home-knop doet hij ook dienst als vingerafdrukscanner. We hadden liever gezien dat dit een capacitieve knop was. Als je zachtjes over de knop veegt, lijkt het haast wel alsof hij los zit.

Helaas heeft de BlackBerry Motion geen stereo speakers. Je moet genoegen nemen met één speaker aan de onderkant. TCL is zo slim geweest om deze wat hoger te plaatsen. Als je een spelletje speelt op de mobiel -zelfs professionals moeten zich af en toe kunnen ontspannen- dekken je handen in ieder geval niet het geluid af. De hoofdtelefoonaansluiting vinden we eveneens aan de onderkant. Je hoeft dus geen raar kabeltje te gebruiken of een draadloze headset te kopen om naar je favoriete muziek te luisteren. En het beste van allemaal: de BlackBerry Motion is IP67 gecertificeerd. TCL garandeert hiermee dat je een half uur lang bij een diepte van maximaal één meter in zoetwater geen kleerscheuren oploopt. In de garantievoorwaarden lezen we enkel dat het toestel “niet onder alle omstandigheden bestand is tegen water”. In hoeverre vocht- en waterschade dus onder de garantie valt, is ons niet duidelijk. We nemen het echter niet voor zoete koek aan.

Op het design kunnen we weinig afdingen. De BlackBerry Motion heeft de belangrijkste eigenschappen van een moderne telefoon en voelt goed stevig aan. Na al die jaren zijn we blij dat we eindelijk eens een BlackBerry-telefoon zien die waterdicht is. We hopen dat we dit in de toekomst nog vaker zullen zien.

Beeldscherm

De BlackBerry Motion is met zijn 5,5 inch grote scherm behoorlijk fors, maar prima met één hand te bedienen. TCL durfde het niet aan om deze BlackBerry-telefoon een OLED-display te geven. Op zich is dit ook niet heel opmerkelijk: het is immers een mid-range telefoon. Je zult dus genoegen moeten nemen met een traditioneel IPS LCD-paneel. Deze telt 1920 pixels in de lengte en 1080 pixels in de breedte. Door het schermformaat en de Full HD-resolutie bedraagt de pixeldichtheid 401 ppi. Over het scherm heeft TCL een speciale coating aangebracht die krassen moet zien te voorkomen.

De beeldkwaliteit is dik in orde. Foto’s en andere afbeeldingen zien er mooi scherp en kleurrijk uit. Alleen als je naar het scherm kijkt vanuit een extreem grote hoek zie je dat de kleuren enigszins verschuiven. Dat is niet iets om je zorgen over te maken: vrijwel alle middenklassers met LCD-display hebben daar last van. De maximale schermhelderheid is niet super hoog, maar hoog genoeg om ook buiten in het zonlicht het scherm te kunnen aflezen. Ook de contouren zien er goed uit. Zwart is weliswaar niet pikzwart, maar de BlackBerry Motion komt er voor ons gevoel aardig in de buurt.

BlackBerry Motion

Diverse studie hebben uitgewezen dat het niet verstandig is om naar je telefoon te staren vlak voordat je gaat slapen. Het felle licht dat het scherm uitstraalt verstoort namelijk de hormoonhuishouding van je lichaam. Smartphonefabrikanten hebben daar iets op bedacht. Bij de meeste telefoons kun je tegenwoordig de kleurtemperatuur bepalen. Door de uitstraling van blauw licht te verminderen, hoeven je ogen zich niet zo in te spannen. Tevens vermindert het je alertheid en is je lichaam beter in staat om het slaaphormoon melatonine aan te maken. De naam van deze functionaliteit verschilt per fabrikant: denk aan namen als Nachtmodus of Blauwlichtfilter. Bij TCL heet dit Nachtverlichting. Als je deze optie inschakelt krijgt je scherm een rood-oranjeachtige gloed. Deze kun je koppelen aan een tijdsschema zodat je deze nooit handmatig hoeft in- en uit te schakelen. Onder Schermmodus bepaal je de intensiteit van de tint. Het was handiger geweest om deze bij Nachtverlichting op te nemen.

Als je meerdere apps op de achtergrond hebt draaien en je drukt op de Recent App Switcher knop, dan zie je al deze apps in beeld. Bij de BlackBerry Motion oogt dit overzicht wat rommelig. Hij bestaat uit grote en kleine blokken die op en naast elkaar zijn geplaatst. Het lijkt bijna alsof we naar de Live Tiles van Windows 10 Mobile kijken. We kunnen ons inbeelden dat je dit helemaal niets vindt. Gelukkig kun je de vormgeving aanpassen. Bij Instellingen > Weergave > Recent kun je aangeven dat je liever gelijkmatige tegels hebt. Of de oude, vertrouwde rolodexweergave zoals tegenwoordig gebruikelijk is bij de meeste Android-telefoons.

Wil je niet dat anderen kunnen meekijken over je schouder? Daar heeft BlackBerry een oplossing voor bedacht: Privacy Shade. Wat deze feature feitelijk doet is je scherm zwart maken, op een klein balkje na. Alles wat je hierin ziet is zichtbaar voor jezelf en anderen. Dat kan handig zijn als je als je bijvoorbeeld je bankrekeningnummer aan iemand wil laten zien, maar niet je saldo. De rest van het scherm is onzichtbaar. Je bepaalt zelf de grootte van het vlak dat anderen kunnen bekijken, maar ook de transparantie van het zwartgekleurde gedeelte op het scherm.

Het scherm heeft nog een aantal handige opties. Zo is het Actieve Display automatisch ingeschakeld. Dat houdt in dat het scherm zich activeert zodra je een bericht of andere notificatie ontvangt. En door twee keer achter elkaar op het scherm te drukken met je vinger wordt het toestel uit de slaapstand gehaald. En als je Tabblad Productiviteit inschakelt, heb je direct toegang tot belangrijke informatie zoals je agenda, takenlijst, e-mails en contactpersonen. Je kunt hier ook nieuwe afspraken, taken of contactpersonen toevoegen en berichten opstellen. Om dit tabblad te openen hoef je alleen van het schermrand naar het midden te vegen.

Al met al zijn we goed te spreken over het scherm. De beeldkwaliteit is dik in orde en BlackBerry heeft allerlei features toegevoegd om je productiviteit te vergroten. Mocht je daar geen gebruik van willen maken, dan schakel je ze eenvoudig uit.

Hardware

De BlackBerry Motion is zoals gezegd een echte middenklasser. Dat zien we niet alleen aan het prijskaartje van 469 euro, maar ook aan de componenten onder de motorkap. Hij wordt aangestuurd door de Qualcomm Snapdragon 625. Deze octa-core processor telt acht Cortex A53 cores die ieder een kloksnelheid van 2,0 GHz hebben. De Adreno 506 zorgt ervoor dat de graphics in orde zijn en dat het besturingssysteem soepel draait. Verder beschik je over 4 GB werkgeheugen (LPDDR3) en 32 GB aan intern geheugen. Daarvan houd je ongeveer 21 GB over voor eigen gebruik. De opslagcapaciteit kun je uitbreiden tot 256 GB, maar dan moet je wel bereid zijn om te investeren in een microSD-kaart. Tot slot is de chipset uitgerust met een X9 modem. Daarmee haal je downloadsnelheden tot 300 Mbit/s. De maximale uploadsnelheid bedraagt 150 Mbit/s.

Wat kun je in praktijk verwachten van deze specs? De BlackBerry Motion is in onze ogen een geoliede machine die soepel loopt. Merkbare haperingen hebben we niet ervaren in onze testperiode. Natuurlijk hebben we hem het vuur aan de schenen gelegd door hem door benchmarktests te halen. Bij AnTuTu scoorde de Motion bovengemiddeld en wist hij ruim 60.000 punten te halen. Daarmee scoort hij net iets lager dan de HTCU11 Life (69.000 punten), maar doet hij het een stuk beter dan de Wiko VIEW Prime (42.000 punten). Om een of andere reden liet Geekbench 4 het structureel afweten en konden we deze test niet uitvoeren. Op verschillende momenten hebben we deze benchmark opnieuw gedraaid, maar telkens zonder succes. Dat zijn benchmarks en benchmarks kunnen worden beïnvloed, zo is algemeen bekend. Ook als we diverse grafisch veeleisende apps op deze middenklasser draaien, weet hij zich goed staande te houden. Zichtbare lag of vervelende frame drops hebben we niet ervaren.

BlackBerry Motion

Hoewel de Snapdragon 625 nog altijd een degelijke processor is die zijn mannetje staat, begrijpen wij niet goed waarom TCL voor deze verouderde chipset heeft gekozen. In mei van dit jaar onthulde Qualcomm de Snapdragon 630 en Snapdragon 660. Beide processors kunnen nog beter met graphics omgaan dan de Snapdragon 625, hebben een hogere framerate en zijn nog vriendelijker voor de batterij. Het lijkt de voor de hand liggende keuze te zijn voor een gloednieuwe middenklasser met het prijskaartje van de BlackBerry Motion. 

De BlackBerry Motion heeft zoals gezegd aan de onderkant een hoofdtelefoonaansluiting. Je hoeft dus geen dure Bluetooth headset te kopen die om de haverklap leeg is of je het risico loopt om een van de oordopjes kwijt te raken. Je kunt gewoon je vertrouwde headset blijven gebruiken om te luisteren naar de muziek en video’s die je streamt. We mogen ook niet vergeten dat de BlackBerry Motion een NFC-chip heeft. Wie contactloos betaalt -volgens de laatste telling zijn dat zo’n 320.000 mensen in Nederland- hoeft daarvoor niet zijn portemonnee te trekken. Dat kan gewoon met de BlackBerry Motion. Handig voor als je een keer je portemonnee bent vergeten of met contant geld op zak rondloopt. De vingerafdruksensor is snel en accuraat. Het is echter niet de snelste in zijn segment. Zolang hij maar betrouwbaar is kunnen we dat geven, en dat is gelukkig het geval.

De BlackBerry Motion stelt niet de teleur als het om de prestaties gaat. Of je nou wat op internet surft of een mobiele game speelt, voor de Motion is geen berg te hoog om te beklimmen. De batterijduur is indrukwekkend. We begrijpen alleen niet goed waarom TCL voor een gedateerde chipset heeft gekozen en niet voor een van de nieuwere modellen. Afgezien daarvan hebben we weinig op of aan te merken over de rekenkracht van de Motion.

Accu

Als er één aspect is waar we de BlackBerry Motion om kunnen prijzen, is het wel de accu. De batterijduur is fenomenaal. De accucapaciteit bedraagt maar liefst 4000 mAh. Er zijn maar weinig telefoons die hem dat nadoen. Je hoeft je echt geen zorgen te maken dat je halverwege de dag zonder stroom komt te staan. De gemiddelde smartphonegebruiker kan dankzij deze indrukwekkende batterij makkelijk anderhalve dag uit de voeten. Misschien zelfs wel twee dagen als je niet om de haverklap naar je telefoon grijpt om te gamen of urenlange internetsessies te houden. Power users moeten hem voor het slapen gaan aan de oplader hangen.

Normaal gesproken betekent een grote batterij ook een langere oplaadtijd. Daar is bij de BlackBerry Motion geen sprake van. TCL heeft namelijk een zeer snelle oplader bij het toestel gestopt. Deze heeft een maximale output van 15,8 watt. Ook de combinatie van de USB-C aansluiting en Quick Charge 3.0 zorgt ervoor dat de Motion lekker snel is opgeladen. Na 30 minuten is hij voor 35 procent opgeladen, na 60 minuten voor 70 procent. Na iets meer dan anderhalf uur is de batterij tjokvol. En dat is voor een 4000 mAh batterij zeer indrukwekkend. Op de redactie hebben we genoeg telefoons met een kleinere accu gezien die aanzienlijk langer meer tijd nodig hadden om weer op adem te komen. Een ander voordeel van Quick Charge 3.0 is dat je na een kwartiertje opladen genoeg power hebt om uren mee door te komen. Handig als je telefoon snel even wat extra energie nodig heeft. Je hoeft de Motion niet uit de slaapstand te halen om te kijken hoe ver hij is met opladen. Tijdens het oplaadproces zie je aan de rechterkant een gekleurd lijntje omhoog lopen met daarbij een percentage. Een leuke en handige toevoeging van TCL.

Wil je het onderste uit de kan halen? Dan is er Stroomcentrum. Hier vind je allerlei opties om de accuduur van het toestel te verlengen. De software somt verschillende punten voor je op waar je energie op kunt besparen. Heb je de schermhelderheid op maximaal staan? Dan kun je die hier veranderen. Dat geldt ook bijvoorbeeld voor adaptieve helderheid, de tijd voordat het scherm in de slaapstand schiet, batterijbesparingsmodus of locatiemodus.

BlackBerry Motion

Software

Wie hoopt dat hij direct aan de slag kan met Android 8.0 Oreo komt helaas bedrogen uit. TCL heeft de BlackBerry Motion uitgerust met Android 7.1.2 Nougat. Het besturingssysteem is enigszins gedateerd, maar we verwachten dat ook dat we op korte termijn een software-update kunnen verwachten. Dan profiteer ook jij van de vele nieuwe features die Android Oreo met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan Smart Text Selection, Notification Channels, picture-in-picture modus en Autofill.

Wat wel helemaal up-to-date is, is het beveiligingsniveau van het besturingssysteem. De Android-beveiligingspatch dateert van 6 november 2017. Dat betekent dat je toestel beschermd is tegen de meest recente potentieel gevaarlijke beveiligingslekken, zoals het beruchte Blueborne-lek. Om handmatig te controleren of er systeem- of beveiligingsupdates klaarstaan, heeft BlackBerry een aparte app toegevoegd: Updates. Aanvankelijk zochten wij ons een ongeluk in het instellingenmenu, totdat we op deze app stuitten.

Het besturingssysteem en de apps nemen erg veel ruimte in beslag. Android slokt maar liefst 9,86 GB van de interne opslag op, de vooraf geïnstalleerde apps 871 MB. Al met al moet je dus ongeveer een derde van de totale opslagcapaciteit afstaan. Je wordt dus min of meer gedwongen om direct geld te investeren in een geheugenkaart. Afhankelijk van hoeveel extra geheugen je wil en met welke lees- en schrijfsnelheid je genoegen neemt, betaal je hier enkele tientjes tot wel 200 euro voor. We hadden dan ook liever twee keer zo veel opslagruimte gezien, zeker als je je op de zakelijke markt richt.

BlackBerry Motion software BlackBerry Motion software BlackBerry Motion software BlackBerry Motion software BlackBerry Motion software BlackBerry Motion software

Natuurlijk draait software niet alleen om Android en beveiligingspatches. BlackBerry-telefoons kenmerken zich door hun uitgebreide beveiligingspakket. Deze is uiteraard ook van de partij bij de BlackBerry Motion. Om snel te controleren hoe het met de beveiliging van jouw telefoon staat, gebruik je DTEK by BlackBerry. Aan de hand van een aantal speerpunten wordt de beveiligingsstatus van het toestel beoordeeld. Zo kijkt hij onder meer of je schermvergrendeling hebt geactiveerd, je apps kunt downloaden buiten de Google Play Store om, alle gegevens worden gecodeerd en of het besturingssysteem en geïnstalleerde apps up-to-date zijn.

Om al je privégevoelige bestanden op te slaan, gebruik je de Locker. Deze kun je het beste beschouwen als een digitale kluis waar je alleen toegang tot krijgt als je het juiste wachtwoord kent. Een foto of video die je hebt geschoten, of een belangrijk document dat alleen voor jouw ogen is bestemd. Dankzij Locker heb alleen jij toegang tot deze bestanden. Het enige dat je hoeft te doen is het bestand aan te merken als privé. De software verplaatst hem dan automatisch naar de kluis.

Dankzij BlackBerry Password Keeper zijn al je wachtwoorden goed beveiligd. Hier worden al jouw toegangscodes veilig en centraal opgeslagen. Mocht je ooit online willen inloggen, dan vult Password Keeper de inloggegevens automatisch voor je aan. Aanmelden bij apps of op websites is dus sneller en makkelijker dan ooit. Privacy Shade mogen we uiteraard ook niet vergeten, maar deze hebben we al uitvoerig besproken in de paragraaf ‘Display’.

Het vereenvoudigen van communicatie is een ander speerpunt van BlackBerry. Daarvoor introduceerde het jaren geleden BlackBerry Messenger, of kortweg BBM. Met deze app kun je met andere BlackBerry-gebruikers chatten, maar ook bestanden uitwisselen. Vroeger moest je daarvoor een afzonderlijk abonnement op nemen, tegenwoordig hoeft dat niet meer. Je moet je uiteraard wel eerst aanmelden of registreren voor deze dienst. BlackBerry Hub is een andere service van de Canadezen die je leven een stuk gemakkelijker maakt. In plaats van al je mailboxen en sms-inbox apart af te gaan om te kijken of je nieuwe berichten hebt, worden deze gesynchroniseerd en beheerd vanaf één centrale plek: de Hub. Als je meerdere e-mailaccounts gebruikt is dit zeer handig en tijdbesparend.

Maak je regelmatig aantekeningen? Dan is BlackBerry Notable echt iets voor jou. Al je gedachtespinsels en krabbels kun je hier aan het digitale papier toevertrouwen. Notable is een stuk uitgebreider dan de meeste notitie-apps. Naast geschreven tekst kun je hier ook foto’s en afbeeldingen hier aan toevoegen en deze voorzien van op- en aanmerkingen en handgetekende figuren en pijlen. Echt onderscheidend van bijvoorbeeld Evernote is BlackBerry Notable niet. Maar in tegenstelling tot Evernote en andere notitie-apps wordt deze standaard meegeleverd. De Convenience Key programmeren doe je in het instellingenmenu bij het tabblad Sneltoets. Zoals we al eerder zeiden is het een waardevolle aanvulling op de BlackBerry Motion, maar is deze knop niet echt handig geplaatst.

Tot slot geeft BlackBerry je de mogelijkheid om een aantal gebaren in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld de camera snel opstarten door twee keer achter elkaar op de aan/uitknop te drukken. Tevens heeft BlackBerry een handschoenmodus opgenomen. Als je dunne handschoenen draagt, hoef je deze niet eerst uit te trekken om je telefoon te bedienen. En met de koude wintermaanden voor de boeg is dat voor menigeen de ideale oplossing. Ook de vingerafdrukscanner heeft een tweetal gebaren. Als je hem voorzichtig aanraakt terwijl je telefoon ontgrendeld is, fungeert hij als de Vorige-knop. Ok kun je het notificatiecentrum ermee oproepen door simpelweg van boven naar beneden te swipen. Beide gebaren werken op ieder scherm, behalve in de Camera-app.

Jammer genoeg wordt de BlackBerry Motion niet direct met Android 8.0 Oreo geleverd. Wat je wel krijgt is een toestel waarvan het beveiligingsniveau up-to-date is en die uitgerust is met tal van handige beveiligingsopties. Of je daar warm voor loopt moet ieder voor zich bepalen. Het is in ieder geval fijn om te weten dat BlackBerry kosten noch moeite heeft gespaard om een veilige Android-smartphone op de markt te brengen. Een behoorlijke domper is dat het besturingssysteem en de vooraf geïnstalleerde apps zo veel ruimte opeisen van de opslagcapaciteit. In onze ogen hadden TCL en BlackBerry beter standaard 64 GB intern geheugen kunnen opnemen, net als de BlackBerry KEYone.

BlackBerry Motion

Camera

Net als iedere smartphone die vandaag verschijnt is de BlackBerry Motion uitgerust met camera’s. Achterop vinden we een 12-megapixelcamera met onder meer fase-detectie autofocus (PDAF), f/2.0 diafragma, HDR en dual-tone led-flitser. Voor wie bedreven genoeg is in het bedienen van camera-instellingen, is er de Pro-modus. Of ‘Handmatige beheermodus’ zoals BlackBerry het noemt. Selfies en groepsfoto’s met je vrienden schiet je met een 8-megapixelcamera. De voorste camera heeft geen eigen led-flitser. Het scherm licht op vlak voordat de selfiecamera een foto vastlegt. 4K-video’s opnemen met de hoofdcamera is geen enkel probleem. De maximale verversingsratio bedraagt 30 frames per seconde (fps). Met de voorste camera kun je alleen Full HD-video’s opnemen, maar wel met een frameratesnelheid van 60 fps.

De primaire camera heeft een aantal handige features. Zo heeft BlackBerry een Scanner-modus geïntroduceerd. Daarmee maak je foto’s van visitekaartjes, PowerPoint-presentaties, een Whiteboard of tekstdocument. De software is uitgerust met Optical Character Recognition (OCR). De software herkent de karakters die op je visitekaartje staan en kan daar automatisch een contact voor aanmaken. Een echte zakelijke toepassing die professionals uit het bedrijfsleven zullen waarderen. Als je foto’s schiet of een video opneemt die je niet wilt uploaden naar de cloud, dan kun je op de Locker-modus vertrouwen. Alle plaatjes en video’s die je opneemt door de vingerafdruksensor te gebruiken, worden dan in de Locker geplaatst. Alleen jij hebt dan toegang tot deze mediabestanden. Je moet deze optie wel eerst inschakelen bij de camera-instellingen.

De camera is niet het belangrijkste verkoopargument voor de BlackBerry Motion. Hij is dan ook niet uitgerust met de nieuwste of allerbeste specificaties. Zo is er bijvoorbeeld geen optische beeldstabilisatie, dubbele cameralens of andere softwarematige toevoegingen om de beeldkwaliteit te verbeteren. De camera schiet dan ook niet de allermooiste plaatjes. Als het wat donkerder is zie je dat de camerasoftware moeite heeft om een goede balans te vinden tussen de lichte en donkere plekken. Het resultaat is dan een mengelmoes van overbelichting enerzijds en ruis en onscherpte in de donkere gebieden. Buitenshuis zien plaatjes er over het algemeen zeer aardig uit, maar lang niet altijd even scherp. Helemaal als je HDR inschakelt. Het duurt enkele luttele seconden voordat de beeldsensor de foto vastlegt. En in die tijd mag je het toestel niet bewegen. Het resultaat zie je hieronder. De foto met de rode bessen en paars/roze bloemetjes zijn in HDR geschoten, bij de bijennesten en boomstam is deze functie uitgeschakeld.

BlackBerry Motion testfoto BlackBerry Motion testfoto BlackBerry Motion testfoto BlackBerry Motion testfoto BlackBerry Motion testfoto

De videokwaliteit ziet er redelijk goed uit voor een middenklasser. Op een sombere, regenachtige dag schoten wij de onderstaande video. Deze is in 4K opgenomen en dat is ook wel aan de kwaliteit te zien. Deze stand heeft echter één levensgroot nadeel: de videostabilisatie werkt niet als je 4K-video’s opneemt. Alleen Full HD-video’s met een verversingssnelheid van 30 beelden per seconde of lager kunnen overweg met de elektronische beeldstabilisatie. En dat zie je onmiddellijk terug in de schokkerige beelden.

De camera is duidelijk niet het belangrijkste verkoopargument van de BlackBerry Motion. Hij heeft wel een aantal handige opties die professionals uit het bedrijfsleven zullen waarderen, zoals de Locker-modus en Scanner met OCR. Dergelijke toevoegingen bieden voor hen een grotere toegevoegde waarde dan de beste beeldkwaliteit. Dat laatste tref je zeker niet aan bij de BlackBerry Motion.

Prijs-kwaliteitverhouding

We kunnen natuurlijk van alles zeggen over wat er goed en niet goed is aan de BlackBerry Motion. Als je daar echt een goede uitspraak over wil doen moet je hem ook vergelijken met andere toestellen. En dat is precies wat we in deze paragraaf doen. We hebben een drietal andere toestellen gevonden die qua prijsklasse in de buurt komen van de BlackBerry Motion.

De allereerste telefoon is de Huawei P10. Deze jongen werd afgelopen februari op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona gepresenteerd. Aanvankelijk kostte hij 599 euro, maar inmiddels is de prijs gezakt naar zo’n 450 euro. Een forse prijsdaling dus. Daardoor is hij dus bijna net zo duur als de BlackBerry Motion. Hij heeft een aantal voordelen ten opzichte van BlackBerry’s alternatief. Zo is hij net iets compacter, is hij uitgerust met de betere camera, draait  hij op de vlotte HiSilicon Kirin 960 processor en krijg je twee keer zo veel geheugen (64 GB). Dat laatste is een groot voordeel, want BlackBerry dwingt je min of meer om direct een geheugenkaart te kopen. De Huawei P10 is echter niet waterdicht en heeft niet dezelfde (of vergelijkbare) beveiligingssoftware als de BlackBerry Motion.

BlackBerry Motion Huawei P10 Nokia 8 BlackBerry KEYone
Beeldscherm 5,50 inch 5,10 inch 5,30 inch 4,50 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels 1440 x 2560 pixels 1080 x 1620 pixels
Pixeldichtheid 401 ppi 432 ppi 554 ppi 433 ppi
Besturingssysteem Android 7.1 (Nougat) Android 7.0 (Nougat) Android 7.0 (Nougat) Android 7.1 (Nougat)
Processor 2,0 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core 2,5 GHz octa-core 2,0 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 4 GB 3 GB
Interne opslag 32 GB 64 GB 64 GB 32 GB
Camera 12,00 megapixel 12,00 megapixel 13,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 167 gram 145 gram 160 gram 180 gram
Stand-by tijd - 408 uur - -
Spreektijd - 1380 minuten - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 469,00 € 469,00 tot € 639,00 € 549,00 tot € 599,99 € 250,00

De Nokia 8 is het eerste vlaggenschip van de Finnen en heeft alle kenmerken die je van een toptoestel mag verwachten. Denk aan een Quad HD OLED-display, krachtige Snapdragon 835, 4 GB werkgeheugen, 64 GB intern geheugen en dubbele 13-megapixelcamera met de nieuwste Carl Zeiss-lenzen. Waar hij zich echter niet aan kan meten is de waterbestendigheid (IP54 tegenover IP67), de accucapaciteit (3090 mAh tegenover 40000 mAh) en beveiligingsupdates van BlackBerry. De Nokia 8 richt zich meer op de consument die meer met de camera wil doen. Zij heeft het vlaggenschip van Nokia en HMD Global een optie die Dual Sight heet. Daarmee schiet je met de voorste en achterste tegelijkertijd een foto of video (een bothie). En geluid wordt driedimensionaal opgenomen dankzij OZO Audio. Als de camera belangrijk voor je is, ben je beter af met de Nokia 8. Maar dan ben je wel een stuk duurder uit, namelijk 525 euro.

De BlackBerry KEYone is het derde en laatste toestel in deze vergelijking. Beide toestellen hebben natuurlijk de nodige overeenkomsten, maar we zien ook een aantal belangrijke verschillen. Het meest in het oog springende verschil is het toetsenbord. Typ je liever met een virtueel toetsenbord? Dan is de BlackBerry Motion het aangewezen toestel. Hecht je meer waarde aan een fysiek keyboard? Neem dan de BlackBerry KEYone. Zoek je een waterdichte telefoon met een goed uithoudingsvermogen? Dan ben je bij de BlackBerry Motion aan het juiste adres. Heb je liever extra opslagcapaciteit? Kies dan de BlackBerry KEYone. Kiezen tussen de KEYone en Motion is zoals je ziet nog niet zo eenvoudig.

BlackBerry Motion

Conclusie

De BlackBerry Motion heeft weliswaar niet direct de uiterlijke kenmerken van een BlackBerry-telefoon, maar heeft deze stempel terecht gekregen. Het is duidelijk dat BlackBerry en TCL zich met het toestel op het zakelijke segment richten. En ze doen erg veel goed. Zo is het de eerste BlackBerry-smartphone die waterdicht is. Weliswaar IP67, maar wie weet zien we volgend een IP68 gecertificeerd toestel. Hoelang je werkdag ook duurt, je hebt altijd meer dan genoeg energie om het einde van de dag te halen. Mocht je tussentijds de behoefte hebben aan extra energie, dan is hij dankzij Quick Charge 3.0 snel bijgetankt. Uiteraard is hij weer boordevol gestopt met de beveiligingssuite van BlackBerry. Dankzij de Convenience Key of Sneltoets zijn de belangrijkste apps en contactpersonen binnen handbereik. Al hadden we liever gezien dat deze knop elders was geplaatst.

Wat wij onbegrijpelijk vinden is dat TCL voor een verouderde processor heeft gekozen. Waarom is het toestel uitgerust met de Snapdragon 625 en niet de Snapdragon 630 of Snapdragon 660? Het geeft hem net dat extra beetje rekenkracht. Bovendien zijn de nieuwere chipsets energiezuiniger dan de gedateerde Snapdragon 625. Ook de beeldkwaliteit van de camera’s laat enigszins te wensen over en behoren zeker niet tot de beste in deze prijsklasse. Tot slot is het er jammer dat je slechts 32 GB aan geheugen krijgt. Zeker als je nagaat dat je slechts 21 GB voor eigen gebruik overhoudt.

De BlackBerry Motion is de ideale oplossing voor de zakelijke professional die een veilige en betaalbare telefoon zoeken. We kunnen ons inbeelden dat hij deze doelgroep aanspreekt. De doorsnee consument, die over het algemeen andere eisen stelt aan hun telefoon, is waarschijnlijk beter af bij een ander toestel. Bedenk dus goed voor welke doeleinden je hem gaat gebruiken.

Pluspunten BlackBerry Motion

+ Waterdicht (IP67)
+ Beveiligingssoftware
+ Batterijduur
+ Convenience Key

Minpunten BlackBerry Motion

- Verouderde processor
- Hoeveelheid opslagcapaciteit
- Camera

BlackBerry Motion

BlackBerry Motion review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden