Vergelijk 3.379.372 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Alcatel U5 HD review

Reviews Alcatel U5 HD review
Door ,

De Alcatel U5 HD is geen duur toestel. Is het ook een goed toestel? In deze review zoeken we dat uit! We keken onder andere naar het scherm, de camera en de batterijcapaciteit van de Alcatel U5 HD.

Een goedkope smartphone is heden ten dage niet al te moeilijk te vinden. Het aanbod is tamelijk overweldigend. Daar zijn wij als vergelijkingssite natuurlijk niet ongelukkig mee, want dan valt er tenminste wat te vergelijken. Het wordt wel steeds lastiger de beste in een bepaalde prijscategorie aan te wijzen, aangezien alles door elkaar loopt in het lagere segment. Fabrikanten als Alcatel helpen daar ook niet bepaald bij, door veel toestellen uit te brengen met allemaal een net iets andere featureset en prijspeil.

De naamgeving helpt daarbij ook niet. Zo is er de Alcatel U5 HD, maar ook de Alcatel U5. De toestellen verschillen qua prijs niet enorm, maar de specificaties dan weer wel. Om de verwarring compleet te maken is er ook nog een Alcatel A5 en is de Alcatel Idol 5 in aantocht. Voor de duidelijkheid: deze review gaat over de Alcatel U5 HD. U5. HD. Van Alcatel. Afijn, dat toestel dus.

Met een prijs van net iets meer dan 100 euro is de Alcatel voor smartphonebegrippen erg goedkoop. Bij het testen hebben we het toestel dan ook niet vergeleken met veel duurdere modellen, maar hebben we zo neutraal mogelijk proberen te kijken naar wat je voor dat bedrag eigenlijk voor smartphone krijgt. Is het verstandig iets meer geld uit te geven, of is dit de beste deal die je momenteel kan scoren? Wij zochten het voor je uit.

Alcatel U5 HD

Beeldscherm en design

Geen hoogwaardige metalen behuizing bij de Alcatel te bekennen. In dit lage segment krijg je nog gewoon stevig plastic. Op de achterkant zit wel een fijn antislip-laagje waardoor de U5 HD niet zomaar uit je handen glipt. Bijkomend voordeel is dat het ook niet zo besmettelijk is voor vlekken. Het achterkantje kan er ook af, zodat je het naar believen roze of glittergoud kan spuiten.

Al met al heeft de U5 HD geen spetterend design, maar is het wel functioneel. Alcatel heeft het redelijk standaard gehouden met de oplaadpoort onderop, de koptelefoonaansluiting bovenop en de aan/uit-knop aan de zijkant. Het scherm is 5 inch groot, wat de behuizing qua formaat niet al te groot maakt. De randen om het scherm zijn niet al te dik, maar met de trend van randloze schermen loopt de U5 HD nog wel een beetje achter.

De kwaliteit van het scherm is overigens ook prima. De kleuren spatten niet bepaald van het scherm af, maar het is ook geen pixelbrij. Eigenlijk precies wat we verwachten van een toestel uit deze prijscategorie. Met 1280 bij 720 pixels is de resolutie op orde. Een Full HD-scherm hoef je met deze prijs niet te verwachten. In de praktijk is de resolutie voldoende om fijn mee te werken. Het is niet haarscherp, maar ook niet zo weinig gedetailleerd dat je verlangt naar meer pixels.

Hardware en batterij

De Alcatel U5 HD is voorzien van een MediaTek-chipset. Een grote verrassing is dat niet: in toestellen uit deze prijsklasse zitten vaak de Mediatek-chipsets omdat die uitblinken in prijs/kwaliteitverhouding. Qua prestaties zijn het niet de meest indrukwekkende chips, maar zijn niet overdreven langzaam of stroomslurpend. Met 1 GB aan werkgeheugen moet je overigens niet al te veel willen multitasken. Het is allemaal een slagje minder dan bij de topmodellen maar op basisniveau is de snelheid van het toestel voldoende. Heftige games ga je niet kunnen draaien, maar een Netflix-serie kijken kan prima.

Alcatel U5 HD

Overigens vinden we de standaard ingebouwde 8GB aan geheugen wel wat aan de kleine kant. Het maakt dat je toch al snel veroordeeld bent tot het aanschaffen van een microSD-kaartje. Liever hadden we dat Alcatel ervoor had gekozen 8 GB extra geheugen in te bouwen, die zal het gros van de mensen immers gewoon gebruiken. Of je nou een paar foto's maakt, wat apps installeert of een afspeellijst van Spotify wil opslaan: meer opslag dan de krappe 8 GB blijft handig.

Wat wel handig is aan de hardware op de U5 HD is dat je naast een microSD-kaartje ook een extra simkaart kwijt kan in de U5 HD. Dat maakt het toestel gelijk interessanter voor mensen die twee telefoonnummers moeten combineren en niet met twee toestellen willen rondlopen. Voorheen was de functie ook handig voor mensen die vaak in het buitenland zaten, maar dat voordeel is een beetje weggevallen sinds roamingkosten in de EU zijn afgeschaft.

De batterij in de U5 HD is niet de meest indrukwekkende ooit. Met 2200 mAh is de batterij ook niet al te ruim bemeten, maar gelukkig slurpt de hardware ook geen stroom. Netto kom je uit op een dag batterijduur bij gemiddeld gebruik, maar bij veel processoractiviteit krijg je de batterij ook wel leeg voor het eind van de avond. Niets opmerkelijks dus; de batterij valt niet op in positieve danwel negatieve zin. Een klein pluspuntje is wel dat de batterij makkelijk te vervangen is. Het kan dus lonen om, als je langere tijd zonder stopcontact moet doen, een extra accu aan te schaffen.

Alcatel U5 HD

Camera

Foto's maken met de Alcatel U5 HD is precies het feest dat je verwacht dat het is. Bij een smartphone van 100 euro verwachten we ook niet te veel natuurlijk. De camera beschikt over 8 megapixel. Heel indrukwekkend zijn de foto's niet, maar een regelrechte pixelbrij is het ook niet. Met goede lichtomstandigheden kan je nog best een aardige foto nemen, maar de grens van middelmatigheid wordt nergens echt doorbroken. Bij close-ups krijg je een mooie grijze ruis over je foto's heen, en bij foto's met weinig licht ook.

U5 HD foto pakketjes kerstboom U5 HD foto toetsenbord U5 HD foto bloemen U5 HD foto kerst

Het is het klassieke verhaal van de camera op goedkope toestellen. Op het scherm ziet het er nog heel redelijk uit, maar zodra je het op een groot scherm gaat bekijken blijft er weinig van over. Het toestel heeft, zoals uit de foto's blijkt, nogal moeite met de lampjes in de kerstboom. Bij de camera is het ook geen feest. Het scherpstellen gaat nogal schokkerig en gebeurt in de eerste drie seconden van de video elke seconde. Ook is de overgang van licht naar donker niet bepaald vloeiend te noemen. Geen pluspunten voor de camera dus.

Prijs/kwaliteit

De Alcatel U5 HD is goedkoop. Echt spotgoedkoop. Op moment van schrijven betaal je net geen 100 euro voor het toestel. Dat betekent dat de concurrentie ook niet bepaald omvangrijk is; maar weinig smartphones kosten zó weinig. Er is de LG K4 (2017), die net boven de magische grens van 100 euro ligt. Andere toestellen in het hypergoedkope segment zijn vaak rond de 150 euro. Denk daarbij aan toestellen als de Nokia 3, Motorola Moto E4 en de Sony Xperia L1.

Alcatel U5 HD LG K4 (2017) Nokia 3 Motorola Moto E4 Sony Xperia L1
Beeldscherm 5,00 inch 5,00 inch 5,00 inch 5,00 inch 5,50 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 480 x 854 pixels 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 294 ppi 196 ppi 294 ppi 294 ppi 267 ppi
Besturingssysteem Android 7.0 (Nougat) Android 6.0 (Marshmallow) Android 7.0 (Nougat) Android 7.1 (Nougat) Android 7.0 (Nougat)
Processor 1,1 GHz octa-core 1,1 GHz quad-core 1,4 GHz octa-core 1,3 GHz quad-core 1,4 GHz quad-core
Werkgeheugen 1 GB 1 GB 2 GB 2 GB 2 GB
Interne opslag 8 GB 8 GB 16 GB 16 GB 16 GB
Camera 8,00 megapixel 5,00 megapixel 13,00 megapixel 8,00 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht 135 gram 138 gram - 151 gram 180 gram
Stand-by tijd 200 uur 100 uur - - -
Spreektijd 300 minuten 240 minuten - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 99,00 Niet beschikbaar € 149,00 tot € 199,00 € 149,00 € 218,67

De meest opvallende concurrent is de vrijwel net zo goedkope LG K4 (2017. Net als bij de U5 HD zijn de specificaties niet bepaald indrukwekkend. De camera op de LG is wel nog een graadje slechter dan bij de Alcatel, en het scherm heeft ook niet zoveel pixels. De software is ook een stukje ouder; de LG draait op Android 6.0 Marshmallow. Dat is inmiddels al behoorlijk verouderd; de meest recente versie is inmiddels Android 8.0 Oreo.

Met de Nokia 3 haal je in ieder geval een goede naam in huis. Het toestel valt ook niet tegen, en valt vooral op door zijn strakke behuizing en prima scherm. Het is met 5,2 inch net iets groter dan dat van de U5 HD. De specificaties zijn allemaal net een tikje beter dan dat van de Alcatel. Zo krijg je dubbel zoveel werk- en opslaggeheugen, en is de camera 13 megapixel. Daar is de prijs dan ook wel een beetje naar, maar je kan je afvragen of dat geld niet de upgrade waard is.

Dan is er nog de Motorola Moto E4. Dat toestel reviewden we enige tijd geleden en daarover waren we tamelijk enthousiast. Het is een toestel waarmee je erg veel kan, en ook de E4 is niet bepaald prijzig te noemen. Je krijgt grosso modo dezelfde specificaties als de Nokia 3, maar dan met een ontwerp van Motorola. Of beter gezegd Lenovo, aangezien dat bedrijf inmiddels verantwoordelijk is voor het merk Motorola. De Moto E4 ligt qua prijspeil ook iets boven de Alcatel, maar ook hier bekruipt ons het gevoel dat dat de meerprijs wel waard is.

Tenslotte is er nog een alternatief met een iets groter scherm. Dat is de Sony Xperia L1. Dit toestel heeft namelijk een 5,5 inch scherm aan boord, wat tamelijk groot is voor deze prijscategorie. De specificaties van dit toestel zijn op orde en de camera ook. Je krijgt het bekende Sony-ontwerp, al is de L1 helaas niet waterdicht. De prijs is op moment van schrijven 150 euro, iets duurder dan de Alcatel. Gelukkig krijg je dan wel een smartphone die draait op Android 7.0 Nougat.

Al met al zijn er dus behoorlijk wat alternatieven voor de Alcatel te bedenken. Er is echter geen valide alternatief als je echt maar 100 euro te besteden hebt. De enige andere smartphone die vanaf die prijs te koop is, is de LG. Gezien zijn gedateerde software is het niet echt een goed alternatief. Ga je echter tot maximaal 50 euro meer uitgeven, dan komen er een aantal erg interessante telefoons binnen handbereik. Vooral de Nokia en de Motorola springen er daarbij uit, met hun goede specificaties en strakke designs.

Conclusie

De Alcatel U5 HD is een smartphone die erop is gericht zo goedkoop mogelijk te zijn. Dat heeft tot gevolg dat de U5 een bijzonder scherp prijskaartje omgehangen heeft gekregen. Voor minder dan 100 euro een goed werkende smartphone; wij vinden dat best een prestatie. Dat het een scherpe prijs is, wordt nog eens geïllustreerd door de concurrentie, die voor hetzelfde bedrag alleen een smartphone met gedateerde software voor ons in petto heeft. Met een budget van 100 euro ben je dan ook aangewezen op de Alcatel.

De scherpe prijs is tegelijkertijd ook een nadeel. De kwaliteit van de Alcatel heeft wat ons betreft iets te veel in moeten boeten om die lage prijs mogelijk te maken. Zeker als je ziet dat de concurrentie voor maximaal 50 euro meer een merkbaar betere telefoon weet neer te zetten, kan je je afvragen of het wel zinvol is om een telefoon zó goedkoop te maken. De meeste mensen die een nieuwe smartphone kopen, willen we dan ook aanraden om nét iets meer uit te geven, want dat is de investering dubbel en dwars waard.

Alcatel U5 HD

Daarmee is de Alcatel echter niet een telefoon die je altijd links moet laten liggen. Het toestel is allerminst een slechte koop te noemen, al is het alleen maar om de prijs. Voor dat geld krijg je namelijk ook echt heel veel smartphone terug. We zouden je niet willen aanraden de Alcatel voor langere tijd te gebruiken, maar als backup-telefoon is hij zeer geschikt. Voor langdurig dagelijks gebruik is hij echter net iets te langzaam, zijn de gemaakte foto's net iets te lelijk en is het interne geheugen net iets te klein.

+ Die prijs...
+ Prima scherm
+ Heb je al gezien hoeveel ie kost?

- Camera vrij belabberd
- Niet de snelste

Alcatel U5 HD review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden