Vergelijk 2.701.245 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia XZ1 review

Reviews Sony Xperia XZ1 review
Door ,

Sony brengt met de Xperia XZ1 een nieuwe topper op de markt. De XZ1 moet het verschil gaan maken, met de concurrentie en met de eigen smartphones. De specificaties beloven grootse prestaties, we zullen eens kijken of Sony deze belofte ook waarmaakt.

Sony presenteert ieder jaar verschillende smartphones in verschillende prijsklassen. Doordat ze er zo veel uitbrengen zijn de verschillen tussen de toestellen vaak niet al te groot. Toch zijn het iedere keer weer onderscheidende smartphones. De Sony Xperia XZ1 is de volgende iteratie van de duurdere Xperia's. Het toestel is uitgerust met de nieuwste snufjes op cameragebied en heeft op papier ook een zeer krachtige processor.

Sony Xperia XZ1

Sony kennen we als producent van de camera's en sensoren die in veel andere smartphones ook gebruikt worden. We verwachten daarom dat Sony zichzelf de beste camera's toebedeelt en dat de Xperia XZ1 schitterende plaatjes schiet. Verder is de Xperia XZ1 als eerste smartphone gelanceerd met Android 8.0 Oreo, Sony heeft verkondigd dat het zo dicht mogelijk bij Google wil blijven wat updates betreft dus dat biedt mooie vooruitzichten.

Design

Sony heeft met de Xperia XZ1 vastgehouden aan het zogeheten Omnibalance-design. Dat houdt in dat de voorkant wordt vrijgehouden van knoppen en vingerafdrukscanners en dat de zijkanten een soepele verbinding vormen tussen de voor- en achterkant. De XZ1 heeft haast geen onderbrekingen in het ontwerp en dat maakt het een oogstrelende smartphone. Sony is niet meegegaan in de trend van het randloze scherm, er is naast het scherm nog genoeg andere ruimte aan de voorkant. Sony is altijd wat eigenzinnig geweest en wij vinden het wel wat hebben.

Sony Xperia XZ1

Aan de voorkant zit uiteraard het 5,2 inch-scherm en boven en onder het scherm zitten de stereospeakers die een uitstekende geluidskwaliteit leveren. Boven het scherm wordt de speaker geflankeerd door de selfiecamera aan de linkerkant en een licht- en afstandssensor aan de rechterkant. De enige knoppen op het toestel vinden we terug aan de rechterzijkant. Daar zitten de volumetoetsen, de vergrendeltoets die eveneens dienst doet als vingerafdrukscanner en tot slot daaronder de cameratoets. Aan de linkerzijde is alleen de simsleuf te vinden.

Op de achterkant van de XZ1 zit natuurlijk een kanjer van een camera. Hoe die presteert bespreken we verderop. De camera zit in een klein bultje achter Gorilla Glass 5 zodat er geen krasjes op de lens komen. Naast de lens zitten nog een sensor, een flitser en een NFC-chip in een strak zwarte balkje. Een voordeel van het geborstelde metaal op de achterkant is dat er geen vingerafdrukken op blijven hangen. Een ander voordeel is dat het er zeer gelikt uitziet.

Beeldscherm

De Sony Xperia XZ1 heeft een 5,2 inch FHD-scherm met 1080 bij 1920 pixels. Het kan worden gezien als een gemiste kans om geen UHD-scherm te gebruiken maar voor het oog maakt dit niets uit. Dat wil zeggen dat het beeld meer dan scherp genoeg is voor een scherm van dit formaat. De meeste televisies hebben dezelfde resolutie als deze smartphone maar die zijn dan wel vele malen groter. Doordat het scherm niet gigantisch veel pixels heeft gaat de accu trouwens ook langer mee.

Sony Xperia XZ1

Het scherm weet kleuren mooi weer te geven, we zijn eigenlijk ook niet anders gewend van Sony. Het scherm kan trouwens ook goed helder worden, daardoor is het geen probleem om het toestel gewoon te gebruiken in het volle zonlicht. Wat wel een probleempje kan opleveren is het gebruik in bed of 's avonds laat op de bank. Het scherm is op de laagste helderheid nog aardig fel voor deze donkere omstandigheden. Echter kun je deze problemen met een app wegnemen.

Hardware

Onder dat mooie gepoetste metaal werkt een Snapdragon 835 zich in het digitale zweet. Deze knoepert van een processor verwerkt alle opdrachten van de gebruiker met speels gemak. De Snapdragon 835 tikt hard, heel hard. De processor wordt bijgestaan door 4 GB werkgeheugen, dat is meer dan genoeg om comfortabel te multitasken. Dit krachtige duo van hardwarecomponenten levert prestaties zonder te haperen. Door de overdaad aan rekenkracht wordt het toestel ook niet heet. Althans, bijna niet. Bij het filmen in 4K of het verwerken van beelden in de 3D-maker wordt het toestel een tikje warm.

De Xperia XZ1 is een echte Xperia. In een lange lijn Xperia-toestellen zijn er maar een paar smartphones geweest die niet waterdicht zijn. De XZ1 volgt de meerderheid en is geheel waterdicht. Het toestel heeft een IP-68 certificering waarmee het toestel waterdicht is tot op anderhalve meter diepte en tot maximaal een halfuur onder water kan blijven. Dankzij de cameratoets op de zijkant heb je ook geen problemen met het nemen van foto's en filmpjes onderwater. Spoel het toestel wel goed af en droog het daarna voor de zekerheid. Dat het technisch gezien mogelijk is betekent niet dat het altijd een goed idee is.

Sony Xperia XZ1

De Sony Xperia XZ1 kun je ook lang gebruiken, sowieso vanwege de duurzaamheid van het toestel maar ook zeker vanwege het uithoudingsvermogen van de accu. De accu heeft een capaciteit van 'maar' 2700 mAh maar deze houdt het zeker de hele dag vol. Bij bovengemiddeld gebruik hadden we aan het einde van de dag nog 40% over. Deze efficiëntie is toe te schrijven aan hele attente software en de snelheid van de processor.

Software

De Sony Xperia XZ1 was de eerste smartphone, samen met de XZ1 Compact, die standaard met Android 8.0 Oreo werd gelanceerd. Het besturingssysteem van Google draait heel vrolijk op de XZ1 en we zijn in de proefperiode dan ook geen hinderlijke fouten tegengekomen. De nieuwe functies van Android 8.0 werken ook allemaal naar behoren. Zo is de picture-in-picture modus heel handig om tijdens het navigeren van je wandelroute ook even een foto te maken of te filmen zonder de hele tijd tussen apps te hoeven schakelen.

Picture-in-picture Picture-in-picture

Iets wat bij Sony nog niet zo lekker gaat is de hoeveelheid bloatware die er op de toestellen staat. Bloatware zijn allerhande apps van de fabrikant zelf en ook van bedrijven waar de fabrikant contracten mee heeft. De XZ1 is hierbij geen uitzondering en staat standaard vol met apps die je eigenlijk niet nodig hebt. Gelukkig kun je deze apps wel verwijderen of uitschakelen, hierdoor verdwijnen ze uit je app-menu en ook zullen ze niet verder draaien op de achtergrond.

De XZ1 heeft een hele leuke toevoeging die we nog niet eerder hebben gezien in smartphones. Het is namelijk mogelijk om met de XZ1 3D-scans te maken van gezichten, complete hoofden en uiteindelijk alle voorwerpen die je maar wilt. Om deze 3D-beelden te maken heb je veel licht nodig en verder een beetje geduld. De beelden worden samengevoegd door enorm slimme software en de 3D-scans kunnen worden afgedrukt met 3D-printers. Zo kun je je eigen scans in je kast zetten.

Camera

We zijn van Sony gewend dat de camera eigenlijk altijd van hoge kwaliteit is. Sony maakt immers de sensoren die in de smartphones van veel andere merken zitten. De XZ1 maakt ook zeker mooie foto's, bij de vleet zelfs. De camera weet een goede balans te vinden tussen lichte en donkere plekken. Kleuren worden levendig weergegeven maar niet oververzadigd. Toch is de camera niet zonder problemen. De fotokwaliteit is namelijk niet heel constant. Voor het overgrote deel maakt het toestel hele mooie foto's, maar een niet onbelangrijk deel heeft niet die geweldige kwaliteit. Vooral wanneer er wat minder licht beschikbaar is laat de camera wat te wensen over.

XZ1 XZ1 XZ1 XZ1 XZ1 XZ1 XZ1 XZ1 XZ1 XZ1

Het komt er een beetje op neer dat de camera van Sony er niet op vooruit is gegaan. Het is zeker geen slechte camera, maar de scherpte is niet toegenomen in vergelijking met de voorgangers. Toch jammer dat een bedrijf dat excelleert in het bouwen van camerasensoren geen verbetering laat zien bij de presentatie van een nieuw vlaggenschip. Ter verduidelijking, het zijn geen slechte foto's die de XZ1 maakt, sommige zijn alleen wat 'wollig'.

Over de filmkwaliteiten van de XZ1 hebben we niets te klagen. De beelden zijn lekker scherp en we zijn onder de indruk van de beeldstabilisatie. De bewegingen in de beelden die we hebben opgenomen worden magistraal gladgestreken. Dit geeft een heus filmisch gevoel aan de opname. De resolutie kan worden opgeschroefd tot 4K met 30 beelden per seconde, ook hierbij is er de beeldstabilisatie om je te helpen.

De Xperia XZ1 heeft nog een indrukwekkend trucje dat we tot u toe alleen in Sony-smartphones hebben gezien. De XZ1 biedt de gebruiker namelijk de mogelijkheid om beelden op te nemen in Super Slow Motion. Andere smartphones nemen ook al op in 120 beelden per seconde maar de XZ1 kan opnemen met 960 beelden per seconde. Dat gaat behoorlijk langzaam. Het nadeel hierbij is wel dat het slechts voor korte tijd mogelijk is om in deze variant te filmen, maar het levert wel hele leuke beelden op. Hoe dat uitpakt kun je hieronder zien.

Prijs/kwaliteit

De Sony Xperia XZ1 is wat je noemt een toptelefoon. Toch valt de XZ1 in een markt waar het behoorlijk druk is. Dat komt ons heel goed uit want als je dermate veel geld uitgeeft aan een nieuwe smartphone dan wil je ook weten wat je nog meer voor dat geld kunt krijgen. Daarom hebben wij de XZ1 naast een aantal interessante concurrenten gezet, zo kun je zien waar de voor en nadelen van verschillende smartphones zitten.

De eerste concurrent komt uit de stal van Sony zelf. De Sony Xperia XZ1 Compact lijkt vrij veel op de XZ1, al was dat wel duidelijk. Op papier zijn de toestellen nagenoeg gelijk. Het grootste verschil zit in het scherm. De Compact heeft namelijk een HD-scherm terwijl de XZ1 een FHD-scherm heeft. Wel hebben de toestellen dezelfde snelle processor en een accucapaciteit van 2700 mAh. De accu van de XZ1 Compact zou het dus technisch gezien langer volhouden, maar dit scherm is ook een halve inch kleiner. De vraag hierbij is of je de voorkeur geeft aan iets langere accuduur of iets meer schermoppervlak.

Sony Xperia XZ1 Sony Xperia XZ1 Compact Samsung Galaxy S8 Apple iPhone 8
Beeldscherm 5,20 inch 4,60 inch 5,80 inch 4,70 inch
Resolutie 1080 x 1920 pixels 720 x 1280 pixels 1440 x 2960 pixels 750 x 1334 pixels
Pixeldichtheid 424 ppi 319 ppi 568 ppi 326 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 7.0 (Nougat) Apple iOS 11
Processor 2,4 GHz octa-core 2,5 GHz octa-core 2,3 GHz octa-core -
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 4 GB 2 GB
Interne opslag 64 GB 32 GB 64 GB 64 GB
Camera 19,00 megapixel 19,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 155 gram 140 gram 152 gram 148 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - 840 minuten
Met abonnement Vanaf € 20,50 per maand Vanaf € 23,50 per maand Vanaf € 24,00 per maand Vanaf € 31,00 per maand
Los toestel € 337,00 tot € 699,00 € 349,00 tot € 599,00 € 441,00 tot € 723,24 € 589,00 tot € 939,00

Dan is er de Samsung Galaxy S8. Volgens velen is dit de beste Android-smartphone van 2017. Dit toestel heeft een mooi afgerond scherm met een bijzondere 18,5:9 beeldverhouding. Je kunt dus een stuk meer op het scherm kwijt dan bij de XZ1 het geval is. Ook de processor is ongeveer even snel. De goede camera van de S8 maakt dit plaatje compleet. De S8 zit echter nog wel op Android 7.1 Nougat. Er zit wel een update aan te komen, maar over het algemeen komen de beveiligingsupdates wat later naar de Samsung smartphones.

Als laatste optie dragen we de Apple iPhone 8 aan. Deze smartphone is voorzien van een ander besturingssysteem, namelijk iOS. De iPhone 8 heeft qua rekenkracht meer dan je je kunt wensen. Ook krijg je bij Apple vaak updates om je leven makkelijk en veilig te houden. De iPhone 8 is bovendien uitgerust met allerlei slimme softwaretrucjes. Vooral de software voor zogeheten Augmented Reality is heel mooi en deze wordt ook steeds verder ontwikkeld.

Conclusie

De Sony Xperia XZ1 is een heerlijk toestel. Door het ontwerp is de XZ1 in een oogopslag te herkennen als een echte Sony. Jammer dat het scherm zo rijkelijk wordt omrandt, al toont dit ook weer Sony's eigenwijsheid. Dit zet zich door in de fysieke cameraknop en de stereospeakers. De metalen behuizing en het gewicht van het toestel zorgen ervoor dat de XZ1 een echt 'premium' gevoel geeft. Als je het toestel ter hand neemt voel je dat je een krachtpatser vasthoudt. Wanneer dit je eerste Sony-smartphone zou zijn dan moet je misschien wel even wennen aan de vingerafdrukscanner die aan de zijkant zit, maar dat is zo gebeurd.

Sony Xperia XZ1

De Xperia XZ1 is razendsnel en kan alles aan wat wij de processor voor de voeten hebben geslingerd. Multitasken is ook zeker geen probleem voor deze Sony. Bij het eerste gebruik staat er nog best wel wat bloatware op het toestel maar gelukkig is dit gemakkelijk ervan te verwijderen of simpelweg uit te schakelen. De camera in het toestel is absoluut goed, maar voor een cameragigant als Sony had het eindresultaat toch wel ietsje mooier mogen zijn. De meeste foto's komen er mooi uit maar lang niet allemaal.

De XZ1 houdt het over een dag gezien waarschijnlijk langer vol dan jijzelf. De accu in het toestel is niet reusachtig maar de zuinige processor en strakke software zorgen ervoor dat je eigenlijk nooit kracht te kort komt. Het ijzersterke en waterdichte metalen ontwerp maakt dat het een duurzaam toestel is. Ook de toekomstige software-updates dragen hier natuurlijk aan bij.

+ Design
+ Processor
+ Waterdicht
+ Accuduur

- Camera
- Scherm
- Bloatware

Sony Xperia XZ1 review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Sony Xperia XZ1 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
hollandsnieuwe 24 mnd 1500 1500 € 22,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 500 € 23,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 200 1000 € 27,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 5000 € 29,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 12 mnd onbeperkt 1000 € 40,00 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 1000 € 20,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd - 2000 € 22,00 € 0,- Bekijken
Alle Sony Xperia XZ1 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden