Vergelijk 3.383.743 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy Note 8 review

Reviews Samsung Galaxy Note 8 review
Door , - 2 reacties

Als je verslaafd bent aan het bewerken van spreadsheets of simpelweg een fan bent van grote schermen, dan weet je vast van het bestaan van de Samsung Galaxy Note 8 af. Voordat je een high-end smartphone koopt is de kans groot dat je even wat wilt lezen over dat toestel. Vandaar dat wij met deze telefoon aan de slag zijn gegaan om een goede indruk van het toestel te krijgen.

Wanneer je denkt aan een grote smartphone, een echt grote smartphone, dan komen de Samsung Note-toestellen al gauw ter sprake. Deze phablets worden steevast voorzien van een zogeheten S-Pen om de bediening van het grote scherm makkelijker te maken. In de wereld der smartphonegiganten lopen de Note-toestellen veelal voorop. Na het fiasco van de ontploffende Samsung Galaxy Note 7 van vorig jaar slaat Samsung dit jaar twee keer zo hard terug met de Samsung Galaxy Note 8.

Op papier is de Note 8 een smartphone waar je u tegen zegt. Je zou haast bang worden van de specificaties van dit toestel. Ook toen we de Note 8 voor het eerst ter hand namen was de eerste gedachte "pfoe, groot". Het toestel paste maar net in de broekzak, maar ook alleen een broek met erg diepe zakken. Die diepe zakken heb je overigens ook nodig om deze smartphone aan te schaffen, de Note 8 is namelijk geen goedkope telefoon. In deze review gaan we eens kijken of het toestel ook goud waard is.

Design

De Note 8 is groot, erg groot. Maar als je dit leest zie je dat waarschijnlijk vooral als een voordeel. Ook valt het niet heel erg op dat het toestel zo groot is. Dat komt voornamelijk doordat er aan de voorkant van de Note 8 weinig anders te zien is dan het 6,3-inch infinity display. Boven dit scherm zit naast de selfiecamera ook een hele batterij aan sensoren om de Note 8 bij te staan bij het herkennen van je gezicht en je iris. Ook doordat het scherm, en de zijkanten van de achterkant, mooi zijn afgerond ziet het toestel er slank uit, hierdoor lijkt de telefoon in het oneindige door te gaan.

Samsung Galaxy Note8

Net als de voorkant is de achterkant van de Note 8 voorzien van een strakke glasplaat. Hierdoor glimt het scherm op een positieve manier. Het glas op de achterkant heeft een andere afwerking gekregen en daardoor trekt het helaas gigantisch veel vingerafdrukken aan. We hebben het toestel best een paar keer moeten poetsen om het goud van dit toestel ook blinkend te houden. De voor en achterkant worden verbonden door een strakke metalen omlijsting. Hierdoor geeft deze telefoon een wat stevigere indruk, ook als is het metaal glad gepoetst.

Aan de rechterkant van het toestel zit de vergrendeltoets en niet meer dan dat. Aan de bovenkant zitten een microfoontje en de simsleuf van de Note 8, deze zijn op een strakke wijze verwerkt in het metaal. Links op de smartphone vinden we de volumetoetsen met daaronder Samsungs toegang tot kunstmatige intelligentie: de bixby-toets. Deze knop voelt hetzelfde aan als de volume toetsen en we hebben Bixby dan ook vaker ontboden, als de demoon die het is, dan we hadden gewild.

Achterop zitten de camera, flitser en een vingerafdrukscanner. Deze scanner zit eigenlijk te hoog om bij dagelijks gebruik fijn te zijn, daarom raden we aan de gezichtsscanner te gebruiken voor het ontgrendelen. Onderop het toestel zitten nog een paar mooie punten van het toestel verstopt. In het midden de usb-c aansluiting om de accu van stroom te kunnen voorzien, links daarvan de vertrouwde 3,5mm plug. Het is toch wel heel fijn om hierover te kunnen beschikken. Tot slot is daar het pronkstuk van dit pronkstuk: de S-pen. Later in deze review zullen we het er daar verder over hebben.

Samsung Galaxy Note8

Beeldscherm

De voornaamste reden dat de Note 8 zo groot is, is de hoeveelheid schermoppervlak die het toestel heeft. De Note 8 heeft een scherm met een 18,5 bij 9 beeldverhouding en die heeft een 6,3-inch diagonaal. Binnen die diagonaal bevinden zich maar liefst 1440 bij 2960 pixels, dat geeft een pixel dichtheid van 522 ppi. Omdat het scherm vaak de grootste stroomverbruiker is van een smartphone kan het scherm ook worden ingesteld FHD+ en zelfs op HD+ om ervoor te zorgen dat de accu het langer volhoudt.

Samsung Galaxy Note8

Het scherm van de Note 8 is met zoveel pixels meer dan scherp te noemen. Dat maakt het bekijken van mediacontent aangenaam, deels komt dat ook doordat het een Super AMOLED-scherm is. De meeste apps en filmpjes hebben nog een 16 bij 9-beeldverhouding waardoor er zwarte randen aan de zijkanten verschijnen. Bij het scherm van de Note 8 is zwart ook echt zwart en daardoor heb je geen last van grijze vlakken naast de content wanneer deze niet precies op het scherm past.

Hardware

De Note 8 is uitgerust met Samsungs eigen Exynos 8895 en deze krachtige processor wordt bijgestaan door een haast oorverdovende 6GB aan werkgeheugen. Zo een technisch verhaal klinkt natuurlijk heel leuk, en dat vinden we ook heel leuk, maar wat er echt belangrijk is bij smartphone hardware is hoe deze hardware aanvoelt. Bij de Note 8 hebben we niet één keer het gevoel gehad dat we op het toestel moesten wachten. Tegenwoordig moet je als gebruiker juist heel hard je best doen om een smartphone bij te houden. Dat is bij de Note 8 absoluut niet gelukt. Ook zwaardere applicaties werden namelijk zonder problemen door het toestel verslonden.

De Note 8 is hier ook op gebouwd. Het toestel is ontworpen om zoveel mogelijk taken aan te kunnen, forensen moeten in staat zijn om in de trein verder te werken zonder dat ze veel moeite moeten doen om de juiste tabel te vinden in een spreadsheet of te hoeven wachten tot het toestel een met grafieken gevulde pdf heeft ingeladen. Je zou zelfs met Samsung DeX het toestel voor andere zaken kunnen gebruiken als een desktop, zo heb je altijd de juiste bestanden bij je en kun je eigenlijk niets vergeten. 

Zoveel power moet natuurlijk ook in leven gehouden worden door een accu met voldoende capaciteit. Bij de voorganger van de Note 8 zorgde de accu voor veel problemen maar bij het bedienen van de Note 8 hebben we gelukkig geen brandblussers nodig gehad. Wel hebben we af en toe een powerbank of een oplader op moeten zoeken. De accu is met een capaciteit van 3300mAh eigenlijk simpelweg te klein voor een smartphone van dit formaat en zeker voor het beoogde doel van de Note 8. Het opladen van het toestel gaat wel vrij rap, maar hij zou het iets langer vol mogen houden.

In tegenstelling tot andere smartphones heeft de Note 8 nog een extra stukje hardware: de S-pen. Dit kleine pennetje bevindt zich in het toestel zelf en daardoor hoef je hem niet los in je tas of jas mee te nemen. De S-pen gebruikt electromagnetische communicatie om het maken van notities en doodles mogelijk te maken. Het pennetje wordt geleverd met dikkere en dunnere stiftjes zodat je de punt naar je eigen voorkeur kunt aanpassen. Wij hebben de S-pen voornamlijk gebruikt om tekst snel te vertalen en om delen van het scherm makkelijk te selecteren en te delen
 

Samsung Galaxy Note8

Software

De Samsung galaxy Note 8 draait op Android 7.1.1. met daaroverheen de Samsung Experience 8.5-skin. Samsung staat niet bekend als de snelste wanneer het gaat om het beschikbaar stellen van softwareupdates voor haar smartphones maar wat dat betreft heeft de Zuid-Koreaan fabrikant veel goed gemaakt de laatste tijd. We verwachten dan ook dat het niet heel lang hoeft te duren voordat de Note 8 een update krijgt naar Android 8.0 Oreo.

Lange tijd stond Samsung erom bekend dat diens smartphones overvol stonden met zogeheten bloatware, apps van de fabrikant zelf die niet altijd te verwijderen zijn en waar doorgaans niemand op zit te wachten. Hier is Samsung niet helemaal van afgestapt maar ze zijn wel op de goed weg. De Note 8 wordt nog wel geleverd met verschillende Samsung apps maar het zijn er niet zoveel meer als het ooit waren en ze zijn nu ook relatief gemakkelijk uit te schakelen, gelukkig maar.

Samsung Galaxy Note8

De software van de Note 8 heeft de gebruiker veel te bieden. Het toestel zit van binnen boordevol met allerlei handigheidjes die het leven makkelijker maken. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de volumetoetsen altijd het media volume bepalen, voor wanneer je het geluid van je beltoon gewoon aan of uit wil hebben en niet op zoek bent naar gradaties. In de eerste paar dagen van gebruik kan dit allemaal wat overdonderend zijn maar wanneer alles is ingesteld zoals jij dat wil dan laat het toestel je met rust. Uiteraard kunnen alle instellingen naderhand anders ingesteld worden.

Camera

De Samsung Galaxy Note 8 heeft als eerste toestel de zogeheten ISOCELL-camera. De sensor van deze camera is op een andere manier ingericht dan de doorsnee sensor en daardoor kan er meer licht worden opgevangen. Over het algemeen geldt dat meer licht zorgt voor betere foto's. De foto's die de Note 8 maakt zijn mede hierdoor van zeer goede kwaliteit. In een goed verlichtte omgeving worden natuurlijk de mooiste foto's gemaakt maar ook bij wat minder licht blijft de kwaliteit opmerkelijk goed.

Samsung Note8 Samsung Note8 Samsung Note8 Samsung Note8 Samsung Note8

De camera-app is overzichtelijk en fijn in gebruik wanneer je niets anders wil gebruiken dan de automatische stand. De andere standen zijn ook gemakkelijk in het gebruik maar het is af en toe wat priegelig om bij deze standen te komen. In de app moet je hiervoor van links naar rechts vegen maar dan wel onderin het scherm. Iets hoger en je wisselt van hoofd- naar selfiecamera, die overigens ook lekker scherpe foto's maakt.

Als je graag je vrienden filmt terwijl ze allerlei stunts uithalen, of de jarige job die cadeautjes uitpakt, dan zorgt de Note 8 voor heerlijk beeld. Het toestel kan opnemen in 4K en dat levert flitsende beelden op. Ook in Full HD komen er overigens mooie plaatjes uit. De beeldstabilisatie werkt ietsje beter bij lagere resoluties maar is nog steeds vrij aardig bij 4K. Al met al kun je mooi beeldmateriaal verzamelen met de Note 8, maar daar betaal je dan ook voor.

Prijs-kwaliteit

De Samsung Galaxy Note 8 is een gigantische alleskunner. Maar daarin is het toestel niet de enige. Voordat je een smartphone koopt, ongeacht de prijs, wil je natuurlijk weten wat er nog meer beschikbaar is in dezelfde categorie. De Note 8 valt in de phablet-categorie en daarin is er steeds meer keus. We hebben er ter vergelijking een paar op een rijtje gezet.

Als eerste alternatief is er de Samsung Galaxy S8 Plus. Deze concurrent komt inderdaad uit Samsungs eigen stal. De S8 Plus heeft dezelfde beeldverhouding en resolutie als de Note 8, het scherm is alleen ietsje kleiner. De Note 8 heeft namelijk een 6,3 inch-scherm en de S8 Plus een 6,2 inch-scherm. De S8 Plus heeft zelfs een iets grotere accu dan de Note 8. Wat de S8 Plus dan weer niet heeft is dat kekke pennetje.

Samsung Galaxy Note 8 Samsung Galaxy S8 Plus Apple iPhone 8 Plus Huawei Mate 10 Pro
Beeldscherm 6,30 inch 6,20 inch 5,50 inch 6,00 inch
Resolutie 1440 x 2960 pixels 1440 x 2960 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 2160 pixels
Pixeldichtheid 522 ppi 531 ppi 401 ppi 402 ppi
Besturingssysteem Android 7.1 (Nougat) Android 7.0 (Nougat) Apple iOS 11 Android 8.0 (Oreo)
Processor 2,3 GHz octa-core 2,3 GHz octa-core - 2,4 GHz octa-core
Werkgeheugen 6 GB 4 GB 3 GB 6 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 64 GB 128 GB
Camera 12,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 20,00 megapixel
Gewicht 195 gram 173 gram 202 gram 178 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - 1260 minuten -
Met abonnement Vanaf € 27,50 per maand Vanaf € 25,50 per maand Vanaf € 31,50 per maand Niet beschikbaar
Los toestel € 554,00 tot € 999,00 € 458,00 tot € 799,00 € 622,00 tot € 1.049,00 € 422,00

Als je liever met iOS aan de gang gaat en tegelijkertijd een grote smartphone zoekt is er de Apple iPhone 8 Plus. Tegenwoordig is een ander besturingssysteem niet meer zoiets als een nieuwe taal leren. Daarnaast is de iPhone 8 Plus een haast onverslaanbaar snel toestel met een paar kanjers van camera's. Bij iPhones is het wel zo dat je de hoeveelheid opslaggeheugen van tevoren moet kiezen en deze later niet kunt uitbreiden. Een variant groter kan ook al gauw meer kosten.

Als laatste behandelen we de Huawei Mate 10 Pro. Deze Chinese reus draait op Android 8.0 Oreo en heeft een knoepert van een accu. Het 6-inch scherm is ietsje kleiner dan dat van de Note 8 en heeft ook niet zoveel pixels. De processor van de Mate 10 Pro is de eerste waarbij kunstmatige intelligentie is ingebouwd. De Mate 10 Pro heeft weinig zwarte randen om het scherm zitten waardoor het toestel er nog slanker uitziet dan het daadwerkelijk is. Ook bij de Mate 10 Pro ontbreekt echter het pennetje.

Conclusie

De Samsung Galaxy Note 8 is een meer dan complete Android-smartphone met bijzonder goede camera's en razendsnelle hardware. De software is een stuk lichter dan we van Samsung gewend zijn maar er zitten nog wel genoeg apps op die je niet per se nodig hebt. Wel is het makkelijker geworden om de software aan de gebruiker aan te passen en om apps uit te schakelen of zelfs te verwijderen. Gelukkig is het toestel snel genoeg om zich niet in de weg te laten zitten door bloatware.

Nou is de Note 8 heel compleet maar het is ook een duur toestel. Nou worden smartphones over het algemeen duurder maar wat Android-toestellen betreft spant de Note 8 de kroon. Het toestel heeft natuurlijk ook veel te bieden, zeker voor de hardcore multitaskers. Wat er vooral ontbreekt bij de Note 8 is het uithoudingsvermogen. Het toestel heeft meer kracht dan menig gebruiker aankan maar wanneer je daar iets langer aanspraak op wil maken merk je al gauw dat je toch maar beter een powerbank mee kunt nemen.

Samsung Galaxy Note8

Het scherm van de Samsung Galaxy Note 8 heeft gigantisch veel pixels die je eigenlijk niet ziet. Dat wil zeggen dat het scherm dus heel scherp is een mooi beeld geeft. Door het gewicht voelt het toestel ook premium aan. Jammer is het wel dat je vaak wat moeite moet doen om bij de vingerafdrukscanner te komen, die zit eigenlijk net te hoog. Al met al is het een stevig en fors toestel dat niet snel zal gaan vervelen, zowel qua ontwerp als prestaties.

Scherm
+ Snelheid
+ Software

- Accu
- Vingerafdrukscanner

Samsung Galaxy Note 8 review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Samsung Galaxy Note 8 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 27,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 29,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 31,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 2000 € 36,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 36,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 5000 € 40,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy Note 8 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden