Vergelijk 2.349.418 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG K4 (2017) review

Reviews LG K4 (2017) review
Door ,

Je hebt de dure high-end vlaggenschepen, de vitale middenklassers en de billijke onderklasse. De LG K4 (2017) valt in deze laatste categorie. Weet deze budgettelefoon de kar voort te trekken, of kun je nog beter voor een ander toestel kiezen? GSMinfo nam de proef op de som.

LG is van alle markten thuis. Aan de bovenkant van de smartphonemarkt wordt het bedrijf vertegenwoordigd door toestellen als de LG G6 en LG V30. In het middensegment vinden we onder meer de LG G5 SE en LG Q6. De Zuid-Koreaanse smartphonemaker denkt ook aan haar klanten met een kleine portemonnee. De LG K-reeks is daar een voorbeeld van. Deze serie werd begin 2016 gepresenteerd. Nog voor het einde van dat jaar kregen de portemonneevriendelijke telefoons een opvolger. Deze toestellen dragen dezelfde naam als hun voorgangers, gevolgd door het jaartal 2017.

De LG K (2017) reeks bestaat uit vier modellen: de LG K3 (2017), LG K4 (2017), LG K8 (2017) en LG K10 (2017). Afgezien van de eerste telefoon liggen ze allemaal sinds maart van dit jaar in ons land in de schappen. De LG K4 (2017) is dus het instapmodel van de serie dat de koosnaam ‘budgettelefoon’ eer aan doet. Met zijn adviesprijs van 99 euro is hij goed betaalbaar, zelfs voor wie niet veel heeft te besteden aan of wil ophoesten voor een mobiele telefoon. Goedkoop is niet per definitie duurkoop. Of dat in dit geval ook zo is, lees je in deze review.

Design

De LG K4 (2017) heef een rechttoe-rechtaan design. Het scherm heeft geen bijzonder dunne bezels en we zien ook geen thuisknop onder het display. In plaats daarvan zien we enkel het logo van LG. De selfiecamera heeft geen flitser. Het oorstuk naast de camera is enkel het oorstuk. Soms fungeert deze ook als tweede speaker, maar dat is bij de LG K4 (2017) niet het geval. De speaker vinden we aan de achterkant. Het voordeel van deze locatie is dat je de speaker niet afdekt als je video’s bekijkt of aan het gamen bent. De speaker produceert nog aardig wat decibels en klinkt voor een budgettelefoon helemaal zo gek nog niet. Zelfs als je het volume helemaal opengooit zijn de vocalen nog prima te verstaan. Een uitblinker is de speaker zeker niet, maar weet ons desalniettemin aangenaam te verrassen.

Helemaal bovenin vinden we de hoofdcamera, met daaronder een enkele led-flitser. Daaronder zien we een knop die op een vingerafdrukscanner lijkt. Een vingerafdruksensor bij een smartphone die nog geen honderd euro kost? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Hij ziet er uit als een vingerafdrukscanner, maar in werkelijkheid is het de aan/uitknop. Je kunt hem dan ook indrukken als een fysieke knop. Dat zagen we ook bij de LG G6, maar daar was hij tevens uitgerust met vingerafdruksensor. Zo veel geluk heb je niet bij de LG K4 (2017).

LG K4 (2017)

Aan de linkerzijkant vinden we de volumeknoppen. Andere toeters en bellen aan de zijkanten heeft LG weggelaten. Om de simkaart en geheugenkaart te plaatsen moet je het achterpaneel losmaken en verwijderen. Daarvoor heeft LG rechtsonderin een kleine inkeping vrijgelaten. Een klein beetje punniken en hij is al los. Achter deze klep is er ruimte voor twee nano-simkaarten en een microSD-kaart. Je hoeft dus niet te kiezen tussen geheugenuitbreiding of extra simkaart. Een ander voordeel is dat je de batterij eenvoudig zelf kunt vervangen als deze zijn beste tijd heeft gehad. 

Met uitzondering van het scherm is het toestel volledig van polycarbonaat gemaakt. Dit hoeft geen probleem te zijn als hij hierdoor goed aanvoelt. Als je de LG K4 (2017) daarentegen vastpakt voel je meteen dat je een budgettelefoon in je handen hebt. Je krijgt dus waarvoor je betaalt. Door de vele gaten en kieren is het toestel niet waterdicht of waterbestendig. Het is echter niet realistisch om dit te verwachten van een low-end telefoon.

Qua design blinkt de LG K4 (2017) niet uit. Het is een budgettelefoon en zo voelt hij ook aan. Bovendien plaagt de fabrikant ons door het gevoel te geven dat hij een vingerafdrukscanner heeft. Het is fijn dat je geen keuze hoeft te maken tussen meerdere simkaarten of extra opslagcapaciteit. Een nieuwe batterij plaatsen is eveneens een peulenschil.

Beeldscherm

De LG K4 (2017) is lekker compact dankzij zijn 5 inch grote scherm. Wie kleine handen heeft en een compacte telefoon zoekt is bij LG aan het juiste adres. Je moet dan geen problemen hebben met een hele lage schermresolutie. Het scherm telt slechts 854 pixels in de lengte en 480 in de breedte. Deze resolutie zien we zo zelden dat we moesten opzoeken hoe deze wordt aangeduid onder fabrikanten. Het antwoord is FWVGA. Doordat het scherm lekker klein is komt de pixeldichtheid uit op 196 pixels per inch (ppi).

Hoe is het met de beeldkwaliteit gesteld? Niet al te best moeten we erkennen. Door de lage schermresolutie en pixeldichtheid is het kinderspel om individuele pixels te onderscheiden. Of je nou het GSMinfo-logo op in beeld ziet, naar een videootje kijkt of een mobiele game speelt: door de losse pixels zien afbeeldingen, video’s en graphics er hoekig uit en getekend uit. Kleuren springen niet van het scherm en ook met de contrasten is het niet al te best gesteld. In het zonlicht is het scherm redelijk goed te lezen. Ook de kijkhoeken zijn prima.

Het beeldscherm van de LG K4 (2017) is compact, maar daarmee is alles ook gezegd. Voor het lezen van het laatste nieuws en bekijken van statusupdates is de schermkwaliteit goed genoeg. Als je ook andere dingen wil doen -video’s bekijken, gamen- dan ben je beter af met een telefoon met een hogere schermresolutie.

LG K4 (2017)

Hardware

Als je voor een budgettelefoon met een budgetprijs kiest, mag je geen hoge verwachtingen hebben van de prestaties. De LG K4 (2017) is uitgerust met de Qualcomm Snapdragon 210. Deze bestaat uit vier kernen (quad-core) die ieder een kloksnelheid van 1,1 GHz hebben. Een sprintje trekken is er niet bij. Of je nou een app opstart, een pagina opent via de webbrowser of foto’s wil bekijken: alles gaat met een slakkengangetje. De chipset wist ons vaak niet bij te benen als we de pincode invoerden om het toestel te ontgrendelen. Daardoor toetsten we meer dan eens de verkeerde pincode in. Je kunt je waarschijnlijk wel indenken hoe lastig het is om te gamen op de LG K4 (2017). De Adreno 304 GPU weet het besturingssysteem draaiende te houden, zij het met moeite.

Schakelen tussen apps gaat met horten en stoten. Hiervoor heeft LG 1 GB werkgeheugen gereserveerd. Als je het volledige werkgeheugen tot je beschikking had, hoorde je ons niet klagen. Van de 1000 MB RAM houd je slechts 120 MB over om te switchen tussen apps. Zelfs voor een low-end telefoon is dat aan de lage kant. Met de opslagcapaciteit is het niet veel beter gesteld. LG belooft ons 8 GB intern geheugen, maar in werkelijkheid houd je een klein beetje daarvan over voor eigen gebruik. Het besturingssysteem slokt namelijk 4,3 GB op en de vooraf geïnstalleerde apps -en dat zijn er heel wat- nog eens 1,8 GB. Oftewel, driekwart van de opslagcapaciteit ben je kwijt voordat je zelf aan de slag kunt. Nu begrijpen we waarom LG ons ons niet laat kiezen tussen meerdere simkaarten en extra opslagcapaciteit. We hebben slechts een handjevol apps geïnstalleerd, een aantal foto’s geschoten en enkele videofilmpjes opgenomen en toen hadden we nog maar 1,5 GB over. Als je van plan bent om de camera regelmatig te gebruiken, dan kun je beter direct investeren in een geheugenkaart. De grootste geheugenkaart die de LG K4 (2017) ondersteunt is 32 GB.

De batterij heeft ruimte voor 2500 mAh aan vermogen. Omdat het scherm klein is en er maar weinig pixels aangestuurd hoeven te worden, red je het hiermee prima tot het einde van de dag. Dan mag je vooral niet te lang online zijn of uren gamen. In dat geval moet je tijdens het avondeten hem al aan de oplader hangen. Over opladen gesproken: het duurt ruim 3 uur om de batterij volledig op te laden van nul tot honderd procent. Tot slot heeft LG de K4 (2017) voorzien van LTE Cat. 4 modem. De internetsnelheid hiervan is beperkt tot 150 Mbit/s (download) en 50 Mbit/s (upload). Het laden van een webpagina gaat hierdoor behoorlijk langzaam.

Een snelheidsduivel is de LG K4 (2017) zeker niet en dat mag je ook niet verwachten van een budgettelefoon. Toch stelt hij ons teleur als het gaat om prestaties. De processor is uiterst traag en het werkgeheugen ontoereikend. Je houd slechts een fractie van de opslagcapaciteit over voor eigen gebruik. En lekker snel mobiel internetten is er ook niet bij.

LG K4 (2017)

Software

Als je overweegt om de LG K4 (2017) aan te schaffen, houd er dan rekening mee dat je met verouderde software aan de slag moet. Hij wordt namelijk met Android 6.0.1 Marshmallow geleverd. We begrijpen heus wel dat het niet realistisch is dat je de allernieuwste Android-versie krijgt bij een telefoon in het laagste prijssegment. LG had het toestel op zijn minst kunnen updaten naar Android 7.0 Nougat. Nu moet je genoegen nemen met het twee jaar oude besturingssysteem Android Marshmallow. Daardoor mis je niet alleen een aantal belangrijke nieuwe features, maar loop je tevens de nodige beveiligingsrisico’s. De laatste beveiligingspatch dateert van 1 januari 2017. We zien het niet gebeuren dat LG in de toekomst beveiligingsupdates uitrolt voor dit toestel.

Over het besturingssysteem heeft LG haar eigen sausje gegoten: LG UX. Deze skin heeft een aantal eigen features. Zo heeft hij niet standaard het Google toetsenbord, maar het LG Smart Keyboard. Deze heeft bovenin een rij met daarin alle cijfers en onderin een .com-knop. Een meer noemenswaardige feature is KnockOn. Als je deze inschakelt en je drukt twee keer achter elkaar op de volumeknop omhoog terwijl het toestel vergrendeld is, dan activeer je Capture+. Dan kun je direct aantekeningen maken met LG’s aantekeningenapp QuickMemo+. Om de camera te activeren vanuit de slaapstand druk je twee keer achter elkaar op de volumeknop omlaag.

Sommige fabrikanten gooien hun toestellen vol met apps waar je eigenlijk best zonder mee kunt. LG is er daar één van. De Koreaanse producent heeft een groot aantal applicaties die het zelf heeft ontwikkeld voor je geïnstalleerd. Zo vinden we op de LG K4 (2017) Cell Broadcast, LG Backup, Polaris Office, QuickMemo+, RemoteCall Service en Smartworld. En dan hebben we het nog niet eens over apps als Agenda, E-mail en Taken. Alles bij elkaar moet je hiervoor bijna 2 GB van je geheugen inleveren.

LG K4 (2017) software screenshot LG K4 (2017) software screenshot LG K4 (2017) software screenshot LG K4 (2017) software screenshot

De LG K4 (2017) draait op verouderde software die je op een grote achterstand zet en veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. De user interface voelt ook gedateerd aan en voelt misschien wat onwennig aan voor nieuwe gebruikers. Het instellingenmenu is helaas niet zo mooi overzichtelijk als de concurrentie. En de lading bloatware kunnen we evenmin waarderen, zeker als je al zo weinig opslagruimte krijgt.

Camera

Voordat we de kwaliteit van de camera beoordelen, staan we eerst even stil bij de specificaties. Zowel aan de voor- als de achterkant vinden we een 5-megapixelcamera. De hoofdcamera beschikt over autofocus, HDR, 4x digitale zoom en enkele led-flitser. Plaatjes kun je direct delen met de functie Quick Share. De maximale resolutie om mee te filmen is HD (720p). De frameratesnelheid bedraagt 30 beelden per seconden. De selfiecamera heeft weliswaar geen eigen flitser, maar is uitgerust met Selfie Backlight of selfieflits. Zo creëer je in het donker je eigen licht met de voorste camera.

De instellingsmogelijkheden zijn beperkt. Via het instellingenmenu kun je een raster toevoegen aan het scherm, de beeldverhouding bepalen (1:1, 16:9 of 4:3), de HDR in- en uitschakelen, een timer instellen (3 of 10 seconden) en spraakherkenning activeren. Als je dan ‘smile’, ‘cheese’, ‘LG’ of ‘whiskey’ hardop zegt, schiet de camera een foto. Een pro-modus voor bijvoorbeeld de sluitertijd, belichtingscorrectie en witbalans ontbreekt.

LG K4 (2017) cameratest LG K4 (2017) cameratest LG K4 (2017) cameratest LG K4 (2017) cameratest LG K4 (2017) cameratest

Voor een budgettelefoon levert de LG K4 (2017) nog best aardige plaatjes af. Mits je geen tegenlicht hebt en het contrast tussen licht en schaduw niet te groot is. Onder deze ideale omstandigheden krijg je behoorlijke scherpe foto’s, zij het wel dat de kleuren erg flets zijn. Zodra de lucht hemelsblauw is, dan krijg je een grote witte vlek op je foto’s. Foto’s schieten in het donker is niet aan te raden, zelfs niet met de flitser. De voorgrond raakt dan overbelicht en de achtergrond juist onderbelicht. Ook krijg je dan veel ruis.

De videokwaliteit laat het nodige te wensen over. Zoals we al zeiden is de maximale videokwaliteit 720p met 30 fps. De camera heeft geen enkele vorm van beeldstabilisatie en dat zie je onmiddellijk terug in de beelden. De onderstaande video laat goed zien dat voorbijrazende auto’s niet heel scherp in beeld komen, zeker niet als ze van het zonlicht naar schaduwrijke plekken rijden. Ook de gezichten van voorbijgangers zijn nauwelijks te zien. 

Natuurlijk heeft de LG K4 (2017) geen topcamera. De foto’s die hij aflevert zien er behoorlijk goed uit voor een budgettelefoon. De kleuren zijn wat dof, de contrasten niet scherp en zowel over- als onderbelichting levert de nodige problemen op. Maar dat is niets vreemd voor telefoons in dit prijssegment.

LG K4 (2017)

Prijs-kwaliteitverhouding

De meeste smartphonefabrikanten richten zich op de bovenkant en het middensegment, omdat daar de winstmarges hoger liggen dan in het budgetsegment. Desalniettemin hebben we een aantal budgettelefoons weten te vinden die qua prijsklasse hetzelfde zijn of in de buurt komen van de LG K4 (2017). Zo zien we in een oogopslag hoe hij zich qua prijs-kwaliteit verhoudt tot de concurrentie.

De eerste telefoon die zich kan meten aan de LG K4 (2017) is de Wiko Lenny 3. Hij heeft hetzelfde compacte 5 inch grote scherm, maar wel een hogere schermresolutie: 720 bij 1280 pixels. Ook is hij met zijn 1,3 GHz krachtige quad-core processor een tikkie sneller dan de LG K4 (2017). Beide toestellen hebben slechts 1 GB RAM, maar de Wiko Lenny 3 heeft twee keer zo veel geheugen. De primaire camera heeft tevens een hogere resolutie (8 megapixels). Keerzijde is dat hij een hele kleine 2000 mAh batterij heeft en op Android 6.0 Marshmallow draait.

LG K4 (2017) Wiko Lenny 3 Lenovo B Alcatel U5 HD
Beeldscherm 5,00 inch 5,00 inch 4,50 inch 5,00 inch
Resolutie 480 x 854 pixels 720 x 1280 pixels 480 x 800 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 196 ppi 294 ppi 207 ppi 294 ppi
Besturingssysteem Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow) Android 7.0 (Nougat)
Processor 1,1 GHz quad-core 1,3 GHz quad-core 1,0 GHz quad-core 1,1 GHz octa-core
Werkgeheugen 1 GB 1 GB 1 GB 1 GB
Interne opslag 8 GB 16 GB 8 GB 8 GB
Camera 5,00 megapixel 8,00 megapixel 5,00 megapixel 8,00 megapixel
Gewicht 138 gram 177 gram 144 gram 135 gram
Stand-by tijd 100 uur 260 uur 168 uur 200 uur
Spreektijd 240 minuten 420 minuten 678 minuten 300 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 99,00 tot € 99,99 € 99,00 € 99,00

De Lenovo B is op vrijwel alle vlakken identiek aan de LG K4 (2017). Onder de motorkap zien we 2 verschillen. Zo is de Qualcomm Snapdragon 210 van de K4 (2017) ingeruild voor de MT6735 van MediaTek. De processor telt eveneens vier kernen, maar hebben een iets lagere kloksnelheid van 1 GHz (in plaats van 1,1 GHz). De hoeveelheid werkgeheugen en opslagcapaciteit zijn gelijk. Het andere grote verschil vinden we in de accuduur. De Lenovo B heeft slechts een 2000 mAh batterij. Het is maar de vraag of je hiermee de dag doorkomt. LG’s budgettelefoon heeft 25 procent meer power, oftewel 2500 mAh.

De derde en laatste toestel in deze korte vergelijking is de Alcatel U5 HD. Hij is weliswaar twee tientjes duurder dan de LG K4 (2017), maar scoort op een aantal belangrijke vlakken beter. Hij heeft hetzelfde compacte scherm, maar heeft een hogere schermresolutie (HD). De componenten onder de kap zijn aan elkaar gewaagd. De Alcatel U5 HD heeft de betere camera’s. Daarmee schiet je foto’s met een 13- en 8-megapixelcamera. Nog belangrijker: Alcatels alternatief wordt met Android 7.0 Nougat geleverd. Deze Android-versie is weliswaar ook al een tijdje in omloop, maar is niet zo oud en verouderd als Android Marshmallow. De Alcatel U5 HD heeft dan ook onze voorkeur.

LG K4 (2017)

Conclusie

In de inleiding stelden we de vraag of goedkoop gelijkstaat aan duurkoop. In het geval van de LG K4 (2017) lijkt dat inderdaad zo te zijn. Net geen honderd euro is een zacht prijsje voor een mobiele telefoon en dat zie je in vrijwel alle aspecten terugkomen. De behuizing voelt goedkoop aan, afbeeldingen en video’s zien er niet al te best uit door de lage schermresolutie, het besturingssysteem is hopeloos verouderd  en de processor kan ons niet bijbenen. Het lijkt soms wel alsof je aan een dood paard trekt.

Toch heeft de LG K4 (2017) ook wel zijn goede punten. Als je buitenshuis foto’s schiet en geen last hebt van tegenlicht, dan komen er nog best wel aardige plaatjes uit de bus. Een ander pluspunt is dat je niet voor de keuze wordt gesteld om het geheugen uit te breiden en extra simkaart op te offeren, of dat je liever met twee simkaarten rondloopt. En natuurlijk mogen we het compacte formaat en de verwisselbare batterij niet vergeten.

Ondanks de pluspunten van de LG K4 (2017) weet hij zich hiermee niet van andere budgettelefoons te onderscheiden. Er zijn in onze ogen alternatieve telefoons die betere prestaties leveren en qua hard- en software niet zo gedateerd zijn als de K4 (2017). We kunnen hem dan ook geen voldoende geven.

 

Pluspunten LG K4 (2017):

+ Lekker compact
+ Slots voor twee simkaarten en microSD-kaart
+ Verwisselbare batterij
+ Camera schiet scherpe plaatjes

Minpunten LG K4 (2017)

- Volledig gemaakt van plastic
- Te lage schermresolutie
- Trage chipset
- Verouderde software, geen updates in het vooruitzicht

LG K4 (2017)

LG K4 (2017) review score

5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden