Vergelijk 3.716.423 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei Mate 10 Pro review

Reviews Huawei Mate 10 Pro review
Door , - 1 reactie

De Huawei Mate 10 Pro is het nieuwe toptoestel van de Chinese telefoonfabrikant. Wat heeft de smartphone allemaal te bieden en zijn er ook valkuilen? Een uitgebreide blik op de Mate 10 Pro.

Vorig jaar introduceerde Huawei in München de Huawei Mate 9. Het toestel maakte veel indruk, maar bleek uiteindelijk geen al te groot verkoopsucces. Wellicht dat het tamelijk royale formaat daar wat mee te maken had, maar de Mate 9 compenseerde dat ruimschoots door zijn lange batterijduur, uitstekende camera en vlotte hardware. Toch werd het geen denderend succes. Wat doet zijn opvolger om dat te veranderen?

De Huawei Mate 10 Pro stond dit jaar op de planning. Met een aankondiging wederom in München slingerde Huawei zowel de Mate 10 als de Mate 10 Pro de wereld in. Alleen de Mate 10 Pro komt naar Nederland, dus daar richten wij in deze review onze aandacht op. Naast een aantal opvallende wijzigingen aan het design van het toestel heeft ook de hardware én software een flinke opfrisbeurt gehad.

In deze review kijken we naar wat de Huawei Mate 10 te bieden heeft. Daarbij letten we op het scherm, de software, de camera en nog veel meer belangrijke onderdelen van de smartphone. Vaak zullen we het toestel daarbij vergelijken met zijn voorganger, de Huawei Mate 9. Welke voor- en nadelen heeft de Mate 10 Pro ten opzichte van zijn voorganger? Die en andere vragen beantwoorden we in deze review, en we beginnen bij het belangrijkste en meest opvallende onderdeel van de Mate 10 Pro: het scherm.

Huawei Mate 10 Pro

Beeldscherm

Veel hedendaagse smartphones zijn uitgerust met een LCD-scherm. Dat is prima. De Mate 9 had er ook een. Het is een mooie techniek, die goede beeldkwaliteit geeft. Het is echter niet de beste beeldschermtechniek. Die vinden we namelijk al sinds enige tijd bij voornamelijk Samsung-smartphones, en staat bekend onder de naam OLED. Dat is een techniek die vooral bekendstaat om zijn hoge contrastwaarde. Dat komt omdat bij OLED de individuele pixels uitgeschakeld kunnen worden, waardoor zwart op het beeldscherm een veel diepere kleur zwart geeft dan het zwart op een LCD. Nu heeft het OLED-scherm zijn weg gevonden naar de Mate 10 Pro.

Het resultaat is een prachtig scherm van 6 inch met een resolutie van 2160 bij 1080 pixels. De kleurweergave is weergaloos. Hier en daar lijkt het soms wat oververzadigd, maar dat is ook erg afhankelijk van het materiaal dat je bekijkt. De kleurechtheid is iets beter dan bij de Mate 9; die laatste had nog wel eens de neiging de kleuren iets feller weer te geven dan ze daadwerkelijk waren. Wat dat betreft vinden we het scherm van de Mate 10 Pro ook qua kleurweergave een verbetering, al zullen sommige mensen de iets verzadigdere kleuren van de Mate 9 meer waarderen.

Wat betreft de resolutie kunnen we kort zijn: nog maar weinig content is afgesteld op de resolutie van de Mate 10 Pro. Hier en daar wat YouTube-video's hebben de 2:1 beeldverhouding, maar bij Netflix valt er bijvoorbeeld gewoon een deel aan de boven- en onderkant af. Het meest handig is de nieuwe beeldverhouding in apps als WhatsApp en Gmail. De extra lengte zorgt ervoor dat je meer verticale ruimte hebt, waardoor je makkelijker een gesprek kan lezen terwijl je ook nog aan het typen bent.

Dat typen gaat overigens wel iets minder gemakkelijk dan op de Mate 9, simpelweg omdat het scherm op de Mate 10 Pro een fractie smaller is dan dat op zijn voorganger. Daardoor zijn de toetsen op je toetsenbord minder breed, wat vooral onhandig is als je geen Swype/SwiftKey gebruikt.

Huawei Mate 10 Pro

Design

Sinds de eerste iPod Nano heeft er niet meer een electrisch apparaat met zo'n glimmende achterkant het levenslicht gezien. Het is alsof ze bij Huawei een brainstorm hadden. 'Een smartphone zegt iets over jezelf.' 'Het is een reflectie van je karakter.' 'Reflectie?' 'Laten we een spiegel op de achterkant zetten om dat punt te maken.'

Dat is namelijk precies wat er is gebeurd met de achterkant van de Huawei Mate 10 Pro. Het is een spiegel. En dat is natuurlijk voor een bepaalde doelgroep heel handig (we denken nu vooral aan de narcistisch aangelegde selfiegeneratie) maar voor alle andere mensen is het vooral een reden om het toestel van een hoesje te voorzien, want vlekvrij blijft de achterkant niet bepaald. Elke vingerafdruk is er tot in detail op te zien. Na een tijdje wordt dat een grote, aaneengesloten vlek. Iedereen weet natuurlijk dat smartphones een broeinest van bacteriën zijn, maar Huawei maakt het visueel en dat is niet per se heel prettig.

Dat wil niet zeggen dat het er na goed boenen niet erg mooi uit ziet. Huawei heeft met de horizontale band op de achterkant het toestel ook nog een mooi stuk kenmerkend design meegegeven. De camera's zijn wat ons betreft minder goed geplaatst. Je veegt er niet de hele tijd met je vinger overheen, zoals bij de Galaxy S8, maar als je het toestel op zijn rug legt, ligt het toestel wel altijd op de onderste camera. We raden dan ook aan om het meegeleverde hoesje te gebruiken, ook dus vanwege die besmettelijke (pun intended) achterkant.

Aan de voorkant is te zien dat de verhouding tussen het scherm en de rest van de behuizing goed is. Zowel boven als onder het scherm zijn nog wel kleine randen te ontdekken, maar ze zijn alweer een stuk kleiner dan bij de Mate 9. Dat het met de kwaliteit van het scherm ook wel snor zit, merkten we eerder natuurlijk al. Boven het scherm zitten de obligate selfiecamera, de speaker en de nodige sensors.

Pas als je de zijkanten en boven- en onderkant gaat bekijken mis je iets in het design. Onderaan zit een enkele speaker, een microfoon en de usb-c aansluiting. Bovenop zit een infrarood-sensor waarmee je een televisie kan bedienen. Aan de rechterkant zitten de volumetoetsen en de aan/uitknop. Links zit de dubbele simkaart-slot; een microSD-slot ontbreekt.

Het enige dat we nu nog niet hebben genoemd is de koptelefoonaansluiting. Sinds Apple het ding wegliet op de iPhone zijn meer fabrikanten ervan overtuigd dat consumenten het best accepteren dat je die niet meer in je smartphone inbouwt. Dat klopt misschien ook wel voor sommige consumenten, maar ik ben daar niet een van. Het is opmerkelijk dat Huawei bij zijn topmodel de aansluiting weglaat, maar deze doodeenvoudig wel levert bij de goedkopere Huawei Mate 10 Lite. Het creëert de kolderieke situatie dat je meer betaalt voor minder. Wat ons betreft een slechte ontwikkeling dus, en bovendien eentje waardoor de Mate 10 Pro duidelijke minpunten scoort.

Huawei Mate 10 Pro

Hardware

De Huawei Mate 10 Pro heeft de primeur de nieuwste Kirin-chipset aan boord te hebben. Aan de hardwarematige kwaliteiten van de chip werden tijdens de onthulling weinig woorden vuil gemaakt, maar dat betekende niet dat de chipset onbesproken bleef. Huawei orakelde over de geweldige artificiële intelligentie van de chipset, die enorme voordelen met zich meebracht in dagelijkse gebruikersscenario's.

Dat valt dus wel mee. Over de implementatie vind je meer onder het kopje software, maar hardwarematig merk je er bar weinig van. De chipset zelf is overigens verder wel heerlijk snel. Je hoeft werkelijk geen moment te wachten; alles flitst voorbij. Als je de animaties uitzet in de ontwikkelaarsopties zie je pas echt hoe snel hedendaagse smartphones eigenlijk zijn. Multitasken is met de Mate 10 Pro ook geen enkel probleem: er is ruim voldoende werkgeheugen en processorkracht aanwezig om vrijwel alles vloeiend te laten lopen, ook naast elkaar. Over de snelheid dus geen klachten.

De aanwezige 128 GB aan opslagruimte maakt het gebrek aan een microSD-kaartslot goed. Ook al is er standaard een flink deel van bezet door het besturingssysteem en de voorgeïnstalleerde apps. Gelukkig blijft er ook voor de meest fanatieke muziekliefhebber of hobbyfotograaf genoeg ruimte over voor wagonladingen muziek en/of foto's.

Dan de batterij. Die is 4000 mAh sterk in de Mate 10 Pro, en dat merk je. Het toestel doet echt heel erg lang met een batterijlading, en dat is natuurlijk erg fijn. Het tamelijk agressieve batterijmanagement speelt daarbij natuurlijk ook een rol, maar ook het zuinige scherm speelt hier een belangrijke rol. Het enige manco dat we tegenkwamen was toen de NFC-service besloot vast te lopen en in 8 uur de batterij driekwart leeg trok. Op zichzelf een prestatie, want we wisten niet dat de Mate 10 Pro zo snel kón ontladen. Gelukkig is het met de bijgeleverde oplader een fluitje van een cent om het toestel razendsnel op te laden. Als je batterij behoorlijk leeg is, heb je binnen een kwartier tot een half uur in principe genoeg om de dag door te komen. 

Huawei Mate 10 Pro

Software

Waar we over de hardware van de Mate 10 Pro eigenlijk zonder uitzondering positief zijn, ligt dat bij de software net een beetje anders. Grosso modo functioneert alles prima. De Mate 10 Pro draait op Android 8.0 Oreo, met daaroverheen de gebruikelijke EmotionUI-skin. Die heeft hier en daar een wat twijfelachtige invloed op Android. Aan de ene kant voegt het handige foefjes toe. Als voorbeeld noemen we de mogelijkheid om over de vingerafdruksensor heen te vegen om het notificatiescherm te openen.

Het levert echter ook de nodige problemen op. Notificaties worden tamelijk agressief gemanaget door Huawei's eigen software. Soms mis je daardoor net een notificatie van een app die je niet al te vaak gebruikt. Zo kregen wij het maar niet voor elkaar Snapchat-notificaties in beeld te krijgen. Een ander irritant probleem is dat het merendeel van de tijd de 'archiveren'-knop in het notificatiescherm bij notificaties van Gmail niet werkt. Zeker als je, zoals ondergetekende, die functie vaak gebruikt is dat bijzonder onhandig.

Verder kwamen we vaker dan ons lief was problemen tegen met individuele apps. Zo werkte de Facebook-app enige tijd helemaal niet meer. Na een update was dit gelukkig verholpen. Andere apps lijken soms ook een beetje moeite te hebben met verbinding krijgen met internet of het tonen van notificaties. Of dit allemaal te wijten is aan de software van Huawei zelf durven we niet te zeggen, maar de samenwerking tussen EmotionUI en apps van derden gaat in ieder geval niet altijd vloeiend.

Huawei Mate 10 Pro

Camera

Achterop de Mate 10 Pro zitten tamelijk prominent twee camera's. Het duo bestaat zoals altijd uit een 12 megapixel camera en een 20 megapixel monochoom-sensor. Deze combinatie gebruikt Huawei al enige tijd. De 20 megapixel sensor heeft als doel extra details vast te leggen, waardoor de foto's van de andere sensor verscherpt opgeslagen kunnen worden. Het effect ervan ontging ons een beetje bij vorige iteraties, en ook hier merk je in de praktijk bijzonder weinig van deze constructie.

Dat wil niet zeggen dat de Mate 10 Pro slechte foto's maakt, zeker niet. De plaatjes die je schiet met de Leica-lenzen zijn juist van erg hoge kwaliteit. Een enorme verbetering ten opzichte van de Mate 9 zien we niet, maar ook die maakte al erg goede foto's. Leuke gimmick is de artificiële intelligentie, die objecten kan herkennen en de camera-instellingen daar op aanpast. Voor de fotokwaliteit had dat geen dramatische implicaties, maar het is wel knap dat de camera een mens van een bloem kan onderscheiden. Af en toe ging het nog wel de fout in. Zo werd de vader van uw testredacteur door de Mate 10 Pro foutief geclassificeerd als hond.

Mate 10 camera slak Mate 10 camera bloem Mate 10 camera oranjeboven Mate 10 camera vlammen kachel Mate 10 camera kruiden Mate 10 camera Iepie terras koud Mate 10 camera Enniesee Mate 10 camera donker nacht

Filmen gaat met de Mate 10 Pro ook in alle soorten en maten. Je kan overigens niet in de resolutie van het scherm filmen, maar Full HD en 4K kan natuurlijk wel gewoon. Dat gaat ook nog eens behoorlijk schokvrij, dus veel heb je niet te klagen. Het flimen op 4K-resolutie vreet natuurlijk opslagruimte, maar als je een 4K-televisie hebt kan het de moeite waard zijn, met de nadruk op 'kan'.

Prijs/kwaliteitverhouding

De Huawei Mate 10 Pro is met zijn adviesprijs van 799 euro niet bepaald de goedkoopste smartphone die Huawei ooit heeft uitgebracht. De speciale Porsche Design-edities daargelaten is het zelfs de duurste smartphone tot nu toe. Daarmee past het binnen een trend van steeds duurder wordende telefoons, maar dat maakt de prijs/kwaliteitverhouding van de Mate 10 Pro natuurlijk niet per se beter.

De meest voor de hand liggende concurrent van de Mate 10 Pro is natuurlijk de Samsung Galaxy S8. De schermgrootte van de beide toestellen ontlopen elkaar maar met 0,2 inch, maar op andere gebieden lopen de smartphones verder uiteen. Zo heeft de Mate 10 Pro meer werkgeheugen en opslaggeheugen, terwijl de Galaxy S8 meer pixels heeft en ruim 200 euro goedkoper is. De cameraprestaties zijn vergelijkbaar, en beide toestellen draaien inmiddels op Android 8.0 Oreo. Tegelijkertijd heeft de Huawei een betere batterijduur en ondersteunt hij dualsim. Zaken die de meerprijs van 200 euro deels rechtvaardigen, maar wat ons betreft niet volledig als je die zaken niet belangrijk vindt.

Huawei Mate 10 Pro Samsung Galaxy S8 Apple iPhone 8 Plus Huawei Mate 9
Beeldscherm 6,00 inch 5,80 inch 5,50 inch 5,90 inch
Resolutie 1080 x 2160 pixels 1440 x 2960 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 402 ppi 568 ppi 401 ppi 373 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 7.0 (Nougat) Apple iOS 11 Android 7.0 (Nougat)
Processor 2,4 GHz octa-core 2,3 GHz octa-core - 2,4 GHz octa-core
Werkgeheugen 6 GB 4 GB 3 GB 4 GB
Interne opslag 128 GB 64 GB 64 GB 64 GB
Camera 20,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 178 gram 152 gram 202 gram 185 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - 1260 minuten 1800 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 25,00 per maand Vanaf € 24,50 per maand Niet beschikbaar
Los toestel € 422,00 € 419,00 tot € 619,00 € 537,00 tot € 1.049,00 € 449,00 tot € 699,00

Een andere belangrijke concurrent in het segment waarin de Mate 10 Pro opereert, is de Apple iPhone 8 Plus. Dat toestel is qua prijs vergelijkbaar met de Huawei, maar verder lopen de zaken vooral uiteen. Zo is het scherm op de iPhone kleiner, draait er natuurlijk een volledig ander besturingssysteem en krijg je maar de helft van het interne geheugen van de Mate 10 Pro. Daar staat dan weer tegenover dat je bij beide toestellen het interne geheugen niet kan uitbreiden, er op beide geen koptelefoonaansluiting zit en dat ze voorzien zijn van een Full HD-resolutie. 

De belangrijkste concurrentie komt echter uit eigen stal. Dat is namelijk de Huawei Mate 9. Toen hij uitkwam waren we al erg onder de indruk van het toestel, en dat gevoel is gebleven. Het fijne aan dit toestel is dat hij inmiddels ook Android 8.0 Oreo draait, wel een koptelefoonaansluiting heeft, alsook de mogelijkheid de opslag uit te breiden met een microSD-kaart. De schermresolutie is hetzelfde gebleven, en ook de batterij is uitstekend. Je krijgt niet het prachtige OLED-scherm op de Mate 10 Pro, maar je mag ook meer dan 300 euro in je zak houden. Een goede trade-off wat ons betreft.

Zo bezien is de verhouding tussen prijs en kwaliteit bij de Mate 10 Pro niet het beste wat we ooit gezien hebben, maar opvallend is ook dat de grootste concurrentie komt van toestellen die al enige tijd uit zijn, waar nog steeds erg weinig mee mis is. Telefoons die rond dezelfde tijd als de Mate 10 Pro zijn gelanceerd, zitten een stuk meer op het prijspeil dat Huawei met zijn nieuwste toestel aanhangt. Een blik op bijvoorbeeld de Galaxy Note 8 en de iPhone X leert dat met 800 euro de Mate 10 Pro ten opzichte van zijn tijdgenoten misschien wel de goedkoopste is, maar de hele markt bezien absoluut niet de beste deal die je kan maken.

Conclusie

De Huawei Mate 10 Pro is een indrukwekkend toestel. Het design is prachtig, edoch ietwat besmettelijk. Met zijn prachtige scherm en glanzende achterkant oogst hij veel bewonderende blikken. De snelheid waarmee het toestel de handelingen van de gebruiker uitvoert, houdt die bewondering ook vast voorbij de eerste indruk. De camera schiet werkelijk prachtige plaatjes, die het OLED-scherm ook nog eens heerlijk weet weer te geven.

Toch heeft de Mate 10 Pro ons hier en daar wat teleurgesteld. Zo vinden we het doodzonde dat Huawei ervoor heeft gekozen de koptelefoonaansluiting weg te laten. Ook de ondersteuning voor microSD heeft het veld moeten ruimen, en dat is voor de gemiddelde consument echt een nadeel. Daar komt nog bij dat de software niet de meest vloeiende is, iets wat op een telefoon van 800 euro echt niet moet mogen.

Daarmee zijn we gelijk aangekomen bij het grootste pijnpunt. De Mate 10 Pro is een mooi toestel, en een goed toestel, maar wat ons betreft zijn er voor 800 euro een stuk verstandiger keuzes te maken dan een Mate 10 Pro. Bij elk nieuw Galaxy S-model kijken we altijd of het voor gebruikers zinvoller is het oudere model te kopen. Dat kan als een toestel bijvoorbeeld weinig innoveert en je het idee krijgt dat men gewoon een toestel uitbrengt simpelweg omdat het dat tot dan toe altijd zo gedaan heeft. Dat gevoel bekruipt ons een beetje bij de Mate 10 Pro.

Op zichzelf is het toestel natuurlijk uitstekend, en we kunnen ons ook niet voorstellen dat iemand die het koopt er oprecht ontevreden mee zal zijn, maar als je ziet dat je vrijwel hetzelfde soort toestel koopt voor 300 euro minder, dat dan ook nog eens afrekent met twee pijnpunten, dan is de keuze snel gemaakt.

+ Prachtig OLED-scherm
+ Indrukwekkende batterijduur
+Camera maakt foutloze foto's

- Software voelt onaf
- Geen koptelefoonaansluiting

Huawei Mate 10 Pro review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden