Vergelijk 2.453.481 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Motorola Moto E4 review

Reviews Motorola Moto E4 review
Door ,

Alleskunners zijn er in alle soorten en maten. Toch kom je ze vaker tegen in een hogere prijsklasse. Met de Moto E4 lijkt Lenovo deze vooronderstelling onderuit te willen halen. In deze review stellen we de Moto E4 grondig op de proef om te kijken wat het toestel allemaal aankan.

Als wij denken aan Motorola dan komt nog steeds de gedachte aan de vroegere klaptelefoons bovendrijven, gauw gevolgd door het besef dat het bedrijf inmiddels al een aantal jaren verder innoveert. De toestellen van Motorola komen amper boven de 400 euro uit maar gaan over het algemeen wel de strijd aan met duurdere smartphones. Een nieuw wapen in deze strijd is de Motorola Moto E4. Deze smartphone moet vooral het budgetsegment opschudden.

Op papier is de Moto E4 daar goed op voorbereid. Of dit in de praktijk ook het geval is moet dan nog blijken. De specificaties van het toestel laten uiteraard wel wat te wensen over maar niet zo veel als je misschien zou denken. De Moto E4, gebouwd door Lenovo, heeft een paar verrassingen voor je. Bij GSMinfo.nl hebben we dit toestel eens flink onder de loep genomen om te kijken waar deze verrassingen verborgen zitten.

Design

Het ontwerp van de Moto E4 is herkenbaar voor Motorola-smartphones. Het meest kenmerkende hierbij is de camerabult die zich op de achterkant van het toestel bevindt. Ook de grijze balken aan de boven- en onderkant van het toestel geven het toestel een Moto gevoel. De aloude Motorola-M die midden op de achterkant fier prijkt maakt het af en we horen in het achterhoofd al zachtjes 'Hello Moto'.

Motorola Moto E4

Aan de voorkant is er wel wat anders. Het 5-inch scherm slokt het leeuwendeel van de aandacht op maar onder dat scherm zit een kleine en subtiele vingerafdrukscanner, iets wat we niet vaak zien bij budget-smartphones. Deze zit elegant weggewerkt in de glazen voorkant. We zouden bijna vergeten te kijken naar de selfiecamera aan de bovenkant van het toestel. Aan deze bovenkant is ook een selfieflitser te vinden, iets wat we graag vaker zien.

Beeldscherm

De Motorola Moto E4 heeft een heus HD-display. Dat mogen we gerust zeggen omdat er in de 5-inch diagonaal 720 bij 1280 pixels zitten. Op dit formaat scherm is HD scherp genoeg, het is namelijk nauwelijks mogelijk om individuele pixels te onderscheiden en zowel de menu's als de mediacontent wordt mooi gepresenteerd. Wanneer je niet recht naar het scherm kijkt lijkt het scherm wel een beetje gelig uit te slaan, gelukkig kijken we doorgaans recht op het scherm.

Motorola Moto E4

Motorola heeft goed begrepen dat het toestel niet altijd volledig wakker gemaakt hoeft te worden als we alleen willen kijken of we nog meldingen hebben of even de tijd willen weten. Het is namelijk zo dat het scherm de basisfuncties laat zien wanneer je het toestel beweegt. Hierdoor hoeft niet het hele toestel aan te gaan en bespaar je dus op accuduur. Het scherm kan overigens niet heel fel worden ingesteld. Daardoor gaat de batterij langer mee maar het maakt het wel lastig om alles te zien wanneer de zon erop valt.

Camera

Uiteraard is de Motorola Moto E4 ook uitgerust met camera's. Aan de achterkant heeft de Moto E4 een 8-megapixelcamera in de bult zitten. In die bult zit ook de flitser met een enkele led om de camera bij te staan in donkere tijden. Voor een smartphone in dit segment maakt de Moto E4 meer dan degelijke foto's. Tegenlicht geeft nog wel wat issues, maar dat is bij duurdere smartphones vaak ook zo. Het maken van macro-foto's kan wel, maar daar moet je wel wat geduld voor hebben want het scherpstellen lukt niet altijd.

Motorola Moto E4 Motorola Moto E4 Motorola Moto E4 Motorola Moto E4 Motorola Moto E4

Aan de voorkant zit een 5-megapixelselfiecamera die, net als de camera aan de achterkant, een flitser heeft om ervoor te zorgen dat je er zelfs in het donker goed op staat. De selfiecamera maakt geen eindeloze panorama's en ook wat visuele effecten betreft is het aan de voorkant een beetje schraal. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de foto's meer dan scherp genoeg zijn om te delen op sociale media of met vrienden en familie.

Wat filmen betreft schiet de Moto E4 een beetje tekort in vergelijking met andere smartphones. Het is met de Moto E4 namelijk niet mogelijk om de resolutie of de hoeveelheid frames per seconde te veranderen. Wanneer je gaat filmen film je altijd in 720p met 30fps, dat betekent dus ook dat je niet in Full HD kunt filmen. De filmpjes zijn echter wel vrij stabiel, ook al hou je je handen niet stil. Hieronder staat hier een voorbeeld van.

Hardware

Wat de hardware betreft is de Moto E4 niet uitgerust met de nieuwste en snelste chipset, dat zie je dan ook terug in de prijs. Op papier waren we niet echt onder de indruk van het kloppende hart van de E4. De Moto E4 beschikt over een MediaTek MT6737-chipset, die op zijn beurt weer is voorzien van vier Cortex A53-kernen die stuk voor stuk een maximale kloksnelheid hebben van 1,4 GHz. Al dit technische spul wordt ook nog ondersteund door 2GB werkgeheugen zodat de Moto E4 kan multitasken.

Dit klinkt allemaal leuk en aardig maar wat betekent dit nou eigenlijk? Zoals gezegd verwachtten wij geen spetterende prestaties van de Moto E4. Wij zaten er flink naast. Binnen een kwartier nadat we het toestel opstartten stonden we al met onze mond vol tanden. De Moto E4 presteert fenomenaal voor een toestel in deze prijsklasse en het heeft ook geen enkele moeite om de gebruiker bij te houden. Zware games draait het toestel zonder een enkel frame te verliezen. Ook blijft het toestel koel onder grote druk.

Motorola Moto E4

Over de accu van de Moto E4 zijn we ook niet ontevreden. De accu heeft een capaciteit van 2800 mAh. Dat is wel wat minder dan andere smartphones met een 5-inch scherm maar valt niet tegen. Zeker in de praktijk kun je er een tijdje mee vooruit. Bij een gemiddeld gebruik kun je gerust de hele dag doorkomen zonder het toestel aan de lader te hoeven leggen. Als je wat intensiever gebruik maakt van je smartphone zul je het toestel na het avondeten wel even aan de lader kunnen leggen.

Wat een klein beetje tegenviel, maar eigenlijk niet meer dan normaal is, is dat het toestel geen ondersteuning biedt voor draadloze verbindingen met een 5 GHz-frequentie. Deze frequentie wordt steeds meer gebruikt omdat de grote hoeveelheid 2,4 GHz-netwerken ervoor zorgt dat deze minder effectief worden. Vanwege de prijs van het toestel zien we dit door de vingers, daarbij is de gemiddelde 4G-verbinding vaak sneller dat een 5GHz WLAN-verbinding en daar is de Moto E4 wel toe in staat.

Tot slot heeft de Motorola Moto E4 nog iets bijzonder handigs, het toestel is namelijk voorzien van dual-sim functionaliteit. Dat wil zeggen dat je er niet één maar twee simkaarten in kunt steken. Dat is bijzonder handig wanneer je naast je persoonlijke nummer ook nog een zakelijk abonnement hebt. Met de Moto E4 hoef je dan niet meer met twee telefoons rond te banjeren. Als je veel buiten Europa reist kun je bijvoorbeeld een Nederlandse simkaart en een buitenlandse simkaart in het toestel stoppen om zoveel mogelijk op mobiele kosten te besparen.

Motorola Moto E4

Software

De Moto E4 loopt vrolijk op Google's Android 7.1.1. Motorola heeft dit besturingssysteem lekker 'clean' gehouden. Dat wil zeggen dat het toestel niet helemaal vol staat met allerlei Motorola apps en icoontjes. Door het schone besturingssysteem kan het toestel ook soepel blijven draaien, er hoeft namelijk geen rekenkracht verspild te worden aan apps die je toch niet gebruikt. Gezien de processor in de Moto E4 ook niet de snelste is komt dat goed uit. 

Motorola valt over het algemeen niet tegen als het gaat om het bijhouden van de beveiliging van haar toestellen. Helaas blijkt dat niet het geval te zijn voor de wat goedkopere smartphones. Het toestel dat wij hebben heeft een beveiligingspatch van een halfjaar geleden. Dat wil niet zeggen dat je een gigantisch risico loopt met dit toestel maar het kan wel een stuk veiliger dan het nu is.

Motorola Moto E4

Prijs-kwaliteit

Op het gebied van prijs-kwaliteitsverhouding schittert de Motorola Moto E4 als de zon. Je krijgt namelijk bijzonder veel voor het bedrag dat je neertelt. Je betaalt relatief weinig voor dit toestel maar als je in deze prijscategorie zoekt zul je überhaupt niet veel aan een smartphone uit willen geven. Vandaar dat we hier ook een paar alternatieven presenteren om te laten zien dat er ook in deze prijsklasse genoeg te kiezen valt.

Als eerste concurrent presenteren wij de Nokia 3. Deze smartphone van de herboren Finse fabrikant is een geduchte tegenstander van de Moto E4. De Nokia 3 heeft om te beginnen een groter scherm met een diagonaal van 5,2 inch. Ook heeft de Nokia 3 een paar megapixels meer dan de Moto E4, zowel bij de camera op de achterkant als de selfiecamera. De Nokia 3 heeft echter geen vingerafdrukscanner, een feature waar we een beetje aan gewend beginnen te raken.

Motorola Moto E4 Nokia 3 LG X Screen Alcatel U5 HD
Beeldscherm 5,00 inch 5,00 inch 4,93 inch 5,00 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 294 ppi 294 ppi 298 ppi 294 ppi
Besturingssysteem Android 7.1 (Nougat) Android 7.0 (Nougat) Android 6.0 (Marshmallow) Android 7.0 (Nougat)
Processor 1,3 GHz quad-core 1,4 GHz octa-core 1,2 GHz quad-core 1,1 GHz octa-core
Werkgeheugen 2 GB 2 GB 2 GB 1 GB
Interne opslag 16 GB 16 GB 16 GB 8 GB
Camera 8,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel 8,00 megapixel
Gewicht 151 gram - 120 gram 135 gram
Stand-by tijd - - - 200 uur
Spreektijd - - - 300 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 149,00 € 149,00 tot € 199,00 Niet beschikbaar € 99,00

Dan is er de LG X Screen. Die X Screen is niet meer het nieuwste toestel maar dat maakt het niet minder interessant. De X Screen is voorzien van een kleiner tweede boven het grote scherm. Hierin verschijnen meldingen en hier kan ook bijvoorbeeld je muziek mee worden bediend. Handig wanneer je een spelletje speelt en het volgende nummer op wilt zetten. De LG X Screen draait echter nog op Android 6.0 Marshmallow en het ziet er niet naar uit dat er nog een update komt.

Een iets minder bekend merk, maar daarom niet minder, is Alcatel. De Franse kandidaat is de Alcatel U5 HD. Dit budgettoestel kan in Full HD filmen. Daarmee is het beeldmateriaal wat scherper dan dat van de Moto E4, iets wat van pas kan komen bij het opnemen van bijvoorbeeld familiefilmpjes. De accu van de Moto E4 is wel een stuk groter dan die van de U5 HD.

Conclusie

Een prima camera, een processor die alles bij kan houden en bovenal een vingerafdrukscanner. Al met al een mooi rijtje met redenen om van de Motorola Moto E4 te houden. Tel daarbij op dat het toestel een selfieflitser heeft en strakke, lichte software en dan kom je er al gauw op uit dat het een meer dan prima toestel is, zeker voor deze prijs. Het toestel ziet er ook niet verkeerd uit en het ligt fijn in de hand.

Motorola Moto E4

Wat jammer genoeg ontbreekt zijn de mogelijkheden om in 4K of zelfs Full HD te filmen, iets waar het merendeel van de huidige smartphones wel toe in staat is. Het verbinden met een 5GHz-netwerk hadden we graag ook gezien maar voor deze prijs kun je nou eenmaal niet alles hebben. Het beeldscherm lijkt af en toe wat geel uit te slaan maar het is gelukkig wel scherp. 

+ Vingerafdrukscanner
+ Snelheid
+Software

- Filmresolutie
- Beveiliging

Motorola Moto E4 review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden