Vergelijk 2.449.415 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG Q6 review

Reviews LG Q6 review
Door ,

LG komt al jaren met innoverende producten. Het bedrijf bijt liever de spits af dan dat het achteraan loopt. De innovatie die het bedrijf brengt willen ze uiteraard niet alleen in de duurste producten kwijt. Daarom komt LG met de Q6. Bij GSMinfo.nl hebben we gekeken waar het toestel toe in staat is.

Het merk LG kennen we van kanjers als de LG G6 en budgetkanjers als de LG K4. Nu is LG ook begonnen aan de Q-reeks en de eerste kampioen die ze op het toneel brengen is de LG Q6. Voordat dit toestel officieel bekend werd gemaakt sprak men al over een eventuele LG G6 Mini en op het eerste gezicht is dit de LG Q6 geworden. De Q6 heeft bijvoorbeeld dezelfde aparte beeldverhouding als de LG G6 en ook de finish op de achterkant van het toestel heeft veel weg van de grote broer.

Wanneer we de specificaties van de twee naast elkaar leggen komen de grote verschillen tevoorschijn. De LG Q6 is duidelijk de 'light'-versie van de G6 geworden en zodanig heeft de Q6 ook een lichter prijskaartje. Met de Q6 nemen we de proef op de som en we gaan eens kijken of dit toestel uit de middenklasse misschien wel meer in zijn mars heeft dan gedacht.

Design

Het eerste waar we naar kijken is het eerste wat we zien; het ontwerp van de LG Q6. Het toestel ziet er zeker niet onaardig uit door de afgeronde afwerking van het toestel. De ronding van het toestel straalt meer een elegantie uit dan dat het een ovaal laat lijken. Over de voorkant kunnen we kort zijn, daar bevinden zich het grote scherm en een selfiecamera. Dat was het wel. Al gauw valt op dat het scherm zelf dezelfde ronding heeft als het gehele toestel en doordat het scherm een groot deel van het toestel in beslag neemt sluit dat mooi bij elkaar aan.

Aan de achterkant van de LG Q6 komen de verdere uiterlijke features tevoorschijn. Het eerste dat ons opviel is dat de camera in de linkerbovenhoek zit en niet gecentreerd zoals bij de LG G6. Naast die camera zit de led-flitser netjes weggewerkt in wat lijkt op een aluminium achterplaat. We zeggen hier lijkt omdat de achterkant meer aanvoelt als een plastic cover, en dat is het waarschijnlijk ook. De achterkant trekt in ieder geval behoorlijk gemakkelijk vette vingers aan, en dan hebben we niet eens friet of nuggets zonder bestek gegeten. Linksonder op de achterkant zit nog een ingetogen multimediaspeaker, het geluid dat hieruit komt is daarentegen niet ingetogen.

LG Q6

De voor- en achterkant van de LG Q6 worden verbonden door een stevig aluminium frame waardoor het toestel aanvoelt alsof het een val van 10 meter zou kunnen weerstaan. Dit raden we uiteraard niet aan omdat dat gewoon geen goed idee is. De Q6 voelt in ieder geval uiterst degelijk aan. Aan de rechterkant van het toestel zit de vergrendeltoets van het toestel en aan de linkerkant de volumetoetsen. Onderop zitten nog een micro-usbaansluiting, om het toestel op te laden, met daarnaast een 3,5mm-plug om een koptelefoon aan te sluiten.

Scherm

Het scherm heeft een wat andere uitvoering dan bij de meeste smartphones. Het FullVision-display heeft namelijk een 2:1-beeldverhouding waar andere smartphones een 16:9 verhouding hebben. Dat wil dus zeggen dat het scherm naar verhouding langer is en in het geval van de LG Q6 betekent dit ook dat het scherm nog meer van de voorkant in beslag neemt. de diagonaal van het scherm telt 5,5 inch en het scherm heeft een zogeheten FHD+-resolutie die neeerkomt op 1080 bij 2160 pixels.

LG is als fabrikant veel bezig met OLED-schermen die vaak helderder zijn en kleuren mooier weergeven dan andere schermen. De Q6 heeft helaas geen OLED-scherm maar in plaats daarvan een IPS LCD-scherm. Het scherm is ondanks dat nog goed scherp en ook de helderheid valt ons niet tegen. Toen we het scherm binnenshuis op de hoogste helderheid stond waren we er huiverig voor dat het scherm in de zon lastig leesbaar zou zijn maar dat viel gelukkig reuze mee.

Veel apps die optimaal gebruik maken van de afwijkende beeldverhouding zijn er nog niet. Ook is er nog maar weinig mediacontent die gebruik maakt van deze verhouding. Het gevolg daarvan is dat er bij apps als YouTube en Netflix forse zwarte randen om de content verschijnen. De apps zijn wel anders te schalen zodat deze randen niet zichtbaar zijn, maar helaas wordt er daarbij wel wat van de hoeken afgesneden. Omdat meer en meer smartphones deze beeldverhouding gebruiken houden we goede hoop dat er steeds meer rekening mee wordt gehouden en dat het aanbod hiervoor groeit.

LG Q6

Hardware

Het hart van de LG Q6 klopt fanatiek en met verve. De Snapdragon 435 die het zware werk opknapt heeft een kloksnelheid van 1,4 GHz. Deze processor wordt nog wel bijgestaan door 3 GB aan werkgeheugen waardoor het multitasken beslist niet tegenvalt. Van tevoren hadden we onze twijfels over de snelheid van de Q6 maar we zijn zeer aangenaam verrast. Slechts bij een handjevol apps protesteerde het toestel en zelfs daarbij was het niet echt hinderlijk. Ook vrij heftige games wist de Q6 prima te torsen.

Dat wil echter niet zeggen dat de Q6 net zo snel is als bijvoorbeeld de G6 maar dat de prestaties zeker niet tegenvallen kunnen we beamen. Wanneer de wat heftigere apps gedurende een langere tijd gebruikt worden wordt het toestel wel een tikje warm maar nooit heet. Heet werd het toestel alleen wanneer het tegelijkertijd werd opgeladen. De accu heeft overigens een capaciteit van 3000 mAh en dat is te merken ook. De Q6 houdt het gemakkelijk een dag vol bij bovengemiddeld gebruik. Je hoeft niet bang te zijn dat dit toestel halverwege de dag niet meer aangaat. Mocht de oplader toch nodig zijn dan laadt de Q6 bijzonder snel op voor een telefoon met een micro-usbaansluiting.

Software

De LG Q6 draait op een door LG aaangepaste versie van Android 7.1. Doorgaans doen fabrikanten dit om hun eigen stempel op het besturingssysteem te drukken. Bij de LG Q6 is dat haast niet merkbaar doordat het bedrijf slechts een paar menu's en icoontjes heeft aangepast. Verder heeft LG weinig eigen apps toegevoegd waardoor het toestel lekker licht aanvoelt. Wel heeft LG de LG Smartworld alvast geïnstalleerd: een app-winkel meet LGs eigen apps.

LG Q6

Door de uitstraling van de software en de opzet van de menu's voelt de Q6 als een echte LG-smartphone. Dat wil zeggen dat je het toestel heel nauwkeurig kunt personaliseren maar dat het wel even zoeken is naar waar bepaalde instellingen te vinden zijn. Bij de meeste Android-smartphones krijg je bij de instellingen één menu waar subkopjes in staan. Bij LG gaat dat anders. De instellingen zijn onderverdeeld in 'Netwerk', 'Geluid & Notificaties', 'Weergave' en 'Algemeen'. Onder het kopje 'Algemeen' vinden we bijvoorbeeld de beveiliging van het toestel maar gek genoeg vinden we de gezichtsherkenning om het toestel te ontgrendelen bij 'Weergave'.

Wat misschien opvalt tot nu is dat we het nog niet over een vingerafdrukscanner hebben gehad. Dat komt doordat de LG Q6 deze geen heeft. Een tikje eigenaardig voor een smartphone die 349 euro kost bij de lancering. Wat de Q6 wel heeft om het toestel veilig te ontgrendelen is de eerder genoemde gezichtsherkenningssoftware. Je kunt je gezicht scannen en daarna moet het toestel ontgrendelen wanneer je naar het scherm kijkt. Deze vorm van ontgrendelen is helaas niet heel betrouwbaar. Daarmee bedoelen we niet dat je buurman of collega het toestel ook kan ontgrendelen maar dat het toestel lang niet altijd registreert dat jij het bent.

Het is naast de standaardscan ook mogelijk om nog meer eisen aan de ontgrendeling te stellen. Hierbij kost het wel meer moeite om te ontgrendelen maar dit is wel een veiligere optie. Echt blijkt dan dat we het toestel de helft van de tijd niet ontgrendelt krijgen zonder ons wachtwoord in te voeren. De gezichtsscanner is dus een leuke functie maar helaas is deze op de Q6 nog net te veilig. Wanneer het donker is krijgen we het toestel niet via deze route van het slot waar dat met een vingerafdrukscanner waarschijnlijk wel was gelukt.

Camera

De camera in een smartphone is voor veel mensen een bepalende factor bij het uitzoeken van een nieuwe telefoon. Des te belangrijker om te kijken of deze het goed doet. De LG Q6 heeft een 13-megapixelcamera op de achterkant, dat klinkt niet verkeerd. En het toestel maakt inderdaad ook best goede foto's. De kwaliteit van de foto's hangt uiteraard ook af van de hoeveelheid licht die er aanwezig is en bij minder licht is de kwaliteit dan ook een stuk minder goed. Het maken van een foto gaat echter wel nog steeds vlot. Het verleggen van de focus van de camera gaat verrassend snel en ook over de nauwkeurigheid hiervan zijn we niet ontevreden. Wel is het jammer dat de camera niet van de automatische stand af te halen is, je krijgt er dus niet zo veel vrijheid mee.

LG Q6 turned LG Q6 turned LG Q6 LG Q6 LG Q6 LG Q6

Aan de voorkant zit een 5-megapixelcamera die op 2 manieren te gebruiken is. Naast de standaard selfiecamera die we ook op andere telefoons tegenkomen heeft de Q6 ook een groothoekselfiecamera. Hiermee krijg je simpelweg meer te zien en ook kun je meer mensen tegelijkertijd op de foto zetten, ideaal voor het nemen van groepsselfies. De groothoek heeft wel een beetje een FishEye-vervorming wat betekent dat de randjes een beetje bol trekken. Dat is niet altijd optimaal maar het geeft wel een leuk effect. De kwaliteit van de camera is niet fenomenaal maar zeker ook niet slecht, hij had van ons ietsje scherper gemogen.

De camera van de Q6 kan nog iets anders wat we nog leuker vinden dan de groothoekselfiecamera. Wanneer je de sluiterknop ingedrukt houdt gaat de camera niet filmen maar worden er meerdere foto's achter elkaar genomen. Dat is op zich niet heel bijzonder. Na het nemen van de fotoreeks verschijnt er een tekentje met 'GIF' in beeld en als je daarop tikt kun je van de zojuist gemaakte foto's, je raadt het al, een GIFje maken. Gezien de toenemende populariteit van GIFjes kunnen we deze functie alleen maar toejuichen. Hieronder staat zo een GIFje.

20170815_160644_GIF

Natuurlijk kun je met de Q6 niet alleen maar foto's maken, je kunt er ook mee filmen. Wat filmen betreft is de camera-app niet heel overtuigend. De app heeft namelijk geen losse filmstand. Vanuit de fotostand kun je op de filmcamera tikken en dan begint ie met opnemen. Dat is vooral irritant omdat de filmcamera niet standaard dezelfde beeldverhouding heeft als de fotocamera waardoor je misschien een stapje naar achteren moet doen tijdens het filmen. Qua kwaliteit laten de filmpjes wel wat te wensen over; ook al film je in Full HD, het lijkt meer op HD.

Prijs-kwaliteit

Er wordt met De LG Q6 hoog ingezet. De Q6 wordt gelanceerd met een prijskaartje van 349 euro. Al verwachten we wel dat deze prijs vrij vlot een duik zullen nemen. Bij het aanschaffen van een smartphone is het een goed idee om in acht te nemen wat er nog mer te krijgen valt. Eens kijken wat we kunnen vinden in dezelfde prijscategorie.

Als eerste alternatief stellen wij de LG G6 voor, de grote broer van de Q6. De G6 heeft een dubbele camera op de achterkant die ook een extra grote hoek heeft. Ook heeft de LG G6 naast gezichtherkenningssoftware ook nog een vingerafdrukscanner die in het donker ook te gebruiken is. De G6 is op het moment van schrijven ongeveer 110 euro duurder dan de Q6 en daarvoor krijg je best wat extra's.

LG Q6 LG G6 Apple iPhone SE Motorola Moto G5 Plus
Beeldscherm 5,50 inch 5,70 inch 4,00 inch 5,20 inch
Resolutie 1080 x 2160 pixels 1440 x 2880 pixels 640 x 1136 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 439 ppi 565 ppi 326 ppi 424 ppi
Besturingssysteem Android 7.1 (Nougat) Android 7.0 (Nougat) Apple iOS 9 Android 7.0 (Nougat)
Processor 1,4 GHz quad-core 2,4 GHz quad-core 1,8 GHz dual-core 2,0 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 4 GB 2 GB 3 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 16 GB 32 GB
Camera 13,00 megapixel 13,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht - 163 gram 113 gram 155 gram
Stand-by tijd - - 240 uur -
Spreektijd - - 840 minuten -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 23,50 per maand Niet beschikbaar
Los toestel € 249,00 tot € 349,00 € 499,00 € 209,00 tot € 529,00 € 245,00 tot € 275,00

De iPhone SE is inmiddels een iets oudere smartphone maar daarom niet minder goed. Op deze handzame topper van Apple draait het iOS-besturingssysteem dat intuïtief is ingericht. Dat besturingssysteem is daarnaast ook nog goed beveiligd, er komt niet gauw een virus binnen. Wel heeft de iPhone SE slechts 16 GB aan opslaggeheugen, waarvan ongeveer 6 GB opgaat aan het besturingssysteem. Op de Q6 kun je dus wat meer foto's en filmpjes kwijt dan op de iPhone SE.

Als laatse kandidaat presenteren we de Motorola Moto G5 Plus. De G5 Plus heeft een groot scherm waar veel op te zien valt, al is het wel ietsje kleiner dan het scherm van de Q6. Op dat scherm valt te zien dat de camera-app van de G5 Plus de gebruiker meer vrijheid geeft in het schieten van foto's en filmpjes. Het grootste voordeel van de G5 Plus ten opzichte van de Q6 is de prijs, die ligt een stuk lager.

Conclusie

De LG Q6 stelt niet teleur. Het is een mooie en strakke smartphone met weinig poeha. Dat gebrek aan poeha komt helaas ook terug in het gebrek aan een vingerafdrukscanner. Doordat het scherm zo veel van de voorkant in beslag neemt krijg je enorm veel schermoppervlak in een handzaam toestel. De beeldverhouding zorgt er bij sommige apps voor dat er een stel zwarte randen om de content verschijnen maar we hebben er alle vertrouwen in dat er meer en meer apps hier rekening mee gaan houden.

LG Q6

De Q6 voelt stevig aan en we zijn er ook van overtuigd dat het toestel tegen een stootje kan. De Q6 kan nagenoeg iedere gebruiker bijhouden qua prestaties en zeker ook qua accuduur. Het toestel gedraagt zich als een smartphone die wat zwaardere hardware heeft. Ook de software zijn we zeer over te spreken omdat deze weinig poespas heeft maar als dat wel je ding is dan kun je je er helemaal op uitleven.

+ Beeldscherm
+ Design
+ Software

- Vingerafdrukscanner
- Prijs

LG Q6 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden