Vergelijk 3.124.665 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Alcatel A5 LED review

Reviews Alcatel A5 LED review
Door ,

De Alcatel A5 LED is een opvallende telefoon, die zijn gelijke niet kent. Maar is het ook een goede smartphone? Dat nemen we in deze review uitgebreid onder de loep.

Een lichtpuntje in de duisternis. Disco op je telefoon. Handig als je je fietslampjes bent vergeten. Superblits als je in groep 8 zit. Zomaar wat dingen die je te binnen schieten als je de Alcatel A5 LED voor het eerst ziet. Het is een opvallend toestel. Dat heeft alles te maken met de achterkant, die het toestel een deel van zijn naam bezorgt. Er zit namelijk een cover op, die is voorzien van een flinke hoeveelheid ledjes. Daarmee onderscheidt de Alcatel zich behoorlijk van de concurrentie. Heeft het ook meerwaarde?

In deze review zullen we natuurlijk uitgebreid aandacht besteden aan die prachtige ledjes op de achterkant van het toestel, maar daar houdt het niet op. We kijken ook wat de rest van het toestel te bieden heeft. Want naast een kermis op je telefoon koop je natuurlijk ook een smartphone, met alle daarbij behorende functies. Zo gaan we kijken naar het design, het beeldscherm, de andere hardware en natuurlijk de prijs/kwaliteitverhouding.

Alcatel A5 LED

Design

Heel enerverend is het ontwerp van de Alcatel A5 niet, behoudens de achterkant natuurlijk. Alle creativiteit is duidelijk gaan zitten in de lichtshow op de achterkant. Aan de voorkant is het dof zwart wat de klok slaat. Boven het scherm zit een speaker, de frontflitser en de camera natuurlijk. Onder het scherm zit een home-knop ingebouwd, met daarnaast de terug-toets en multitask-button. De home-button is als enige voorzien van een markering; de andere buttons lichten op zodra je ze gebruikt. In de instellingen kan je het ook zo instellen dat deze buttons continu oplichten, maar dat maakt de A5 niet veel spannender of overzichtelijker.

Onderop de A5 gaat de saaiheid gewoon door. Er zit een micro-usb aanslutiing op, dus je kan je veertien opladers die door het hele huis verspreid liggen gewoon blijven gebruiken. De dubbele grill zijn geen stereo-speakers. Aan de linkerkant zit wel een speaker, maar aan de rechterkant zit gewoon de microfoon die je nodig hebt voor het bellen.

De koptelefoonaansluiting bovenop en de aan/uitknop naast de volumetoetsen aan de zijkanten completeren het toestel. Overigens is de A5 niet het meest dunne toestel, als je althans de LED-cover erop hebt zitten. Je krijgt ook nog een achterkant erbij zonder ledjes waardoor het toestel een flinke slag dunner wordt, maar laten we wel wezen: die led-cover ga je er toch altijd op zetten.

De led-kermis

Een eerste blik op de achterkant van de A5 LED kan misleidend zijn, zeker als je net is verteld dat het bestaat uit ledjes maar nog niet hebt gezien hoe dat eruit ziet. De achterkant is namelijk op het eerste oog voorzien van zo'n vijfhonderd ledjes, met zwarte omlijsting. Dat beeld wordt echter genuanceerd zodra je de ledjes activeert; er zijn 35 lichtpuntjes aanwezig, die allen diverse kleuren kunnen weergeven. Dat is nog steeds genoeg om een flinke kermis teweeg te kunnen brengen op de achterkant van je telefoon, dus maak je niet ongerust.

Alcatel A5 LED

Het aansturen van de ledjes gebeurt op diverse manieren. Natuurlijk gaan de dingen branden zodra je een notificatie binnenkrijgt. De ledjes kunnen zelfs laten zien wat voor soort app je aandacht probeert te vragen (op tamelijk subtiele wijze). Zo glijdt er een grote blauwe F door het beeld bij Facebook-notificaties, een I als je op Instagram moet zijn en een G wanneer je Gmail aandacht nodig heeft. Dit kan je ook per app in- en uitschakelen, maar dat wil je natuurlijk niet.

Verder kan je de ledjes voor zo ongeveer alles laten aanspringen; wanneer je je telefoon ontgrendelt, wanneer je alarm afgaat, wanneer je wordt gebeld, wanneer muziek wordt afgespeeld. Je kan zelf ook sequenties bouwen met de Light Show. Die zelfgemaakte lichtshowtjes kan je dan weer aan een specifiek contact koppelen, zodat je aan de disco op je telefoon kan zien of je lover je stem te lang niet gehoord heeft, of dat je moeder je (tevergeefs) probeert te bereiken. Als extra bonus heeft elke led-keuze ook nog zijn eigen beat, dus je krijgt een compleet audiovisueel spektakel voorgeschoteld. Wat wil een mens nog meer?

Nou ja, wat rust in de tent wellicht. Gelukkig kan je de ledjes ook uitschakelen, al zit je daarvoor wel enige tijd in de instellingen te wroeten. We zouden dan eerder aanraden het bijgeleverde andere hoesje te plaatsen, dat scheelt je een hoop tijd. Maargoed, dan mis je dus wel het hipste dat deze prachtige telefoon je te bieden heeft: dat prachtige ledjesfestijn.

Beeldscherm

Als je je blik weet weg te rukken van de hypnotiserende achterkant van de A5, kijk je wellicht een keertje naar het scherm aan de voorkant. Dat is 5,2 inch groot en heeft niet de beste resolutie die we ooit bij dit schermformaat hebben gezien. Het is ouderwets 720 bij 1280, dus verwacht geen loeischerpe interface. Voor dagelijks gebruik voldoet het scherm overigens prima, maar dat het van iets mindere kwaliteit is, valt dus wel een beetje op. Dat kan er ook mee te maken hebben dat we een beetje verwend zijn met toestellen als de LG G6 en de Samsung Galaxy S8. Die zijn qua prijs natuurlijk totaal niet vergelijkbaar met de Alcatel.

Wat dat betreft doet de A5 dan ook niets verkeerd als het gaat om beeldkwaliteit. Zeker in deze prijscategorie is het heel normaal om deze resolutie te hebben. Qua kleurbalans doet het scherm niets verkeerd, al zijn de kijkhoeken niet bepaald geweldig. Het scherm is dus redelijk middelmatig, maar is vergeleken met andere telefoons in deze prijsklasse bepaald geen underachiever.

Alcatel A5 LED

Hardware

Het kloppende hart van de Alcatel A5 LED is een weinig flitsende MediaTek-chipset. Daarop zit een 1,5 GHz octa-core processor gesoldeerd, alsook 2 GB aan werkgeheugen. Het is voldoende om de smartphone aan de gang te houden, maar verwacht zeker geen flitsende snelheden. Alles gaat met een zekere vertraging, iets dat je overigens pas echt zal opvallen wanneer je met een smartphone van enkele honderden euro's meer aan de gang gaat. Werkbaar blijft het in ieder geval wel; de A5 zakt nergens volledig door het ijs. Het is dan niet loeisnel, het is ook nergens enorm traag.

De aanwezige 16 GB aan opslag zijn voldoende voor de gemiddelde gebruiker die niet al teveel foto's maakt of fervent Youtuber is. We willen je wel aanraden om een microSD-kaartje te plaatsen voor foto's en video's; dat zorgt ervoor dat je in ieder geval ruimte genoeg overhoudt voor apps en games. Ook houdt een redelijk leeg intern geheugen de telefoon lekker vlot.

Qua hardware heeft de Alcatel verder alle dingen aan boord die je van een moderne smartphone mag verwachten. Zo ondersteunt het toestel wifi op zowel 2,4 als 5GHz. Ook 4G wordt gewoon ondersteund, al kan dat wel maar op 1 van de twee aanwezige simkaart-slots. Ondersteuning voor 4G+ is helaas niet aanwezig, maar daar valt op dit toestel prima mee te leven. NFC is niet te vinden op de A5, maar ook die technologie is niet bepaald onmisbaar.

Zoals we hierboven al even kort aanstipten, is de A5 zoals wij die ontvingen voorzien van twee simkaartslots. Daarmee valt de Alcatel in de tamelijk schaarse categorie van toestellen die dualsim zijn. Toch is dat een bijzonder handige functie, die we niet onopgemerkt willen laten. Dualsim-toestellen blinken vooral uit wanneer je twee nummers moet bijhouden, bijvoorbeeld werk en privé. Voorheen was het ook handig wanneer je in het buitenland zat, maar dat nut is een beetje ondergraven door de uniformering van de telecommarkt in Europa. Toch blijven er nog genoeg situaties over waarbij het handig is om twee nummers op 1 telefoon te kunnen managen, bijvoorbeeld wanneer je elke dag een waterval aan telefoontjes moet plegen.

Batterij

Hier kunnen we kort over zijn: de batterij van de A5 is prima. Niets meer, niets minder. Je houdt het er prima een dag mee uit, maar meer dan dat moet je niet verwachten, tenzij je het toestel amper gebruikt. Dan kan je de batterijduur met wat goede wil en flink wat zuinigheid nog rekken tot maximaal drie dagen. De prachtige ledjes aan de achterkant hebben overigens een verwaarloosbare invloed op de batterijduur. Je kan ze dus gerust aan laten staan, ook als je lang met je batterij wil doen.

Software

De Alcatel A5 LED draait op Android 6.0 Marshmallow, en is op niet al te ingrijpende wijze door Alcatel aangepast. Nog steeds overheersen de kekke kleurtjes, die je bovendien zelf eenvoudigweg kan aanpassen. Met de Color Catcher richt je de camera simpelweg op de kleur naar wens, en de app verandert vervolgens doodleuk alle, maar dan ook alle menu's en icoontjes in die kleur of combinatie van kleuren. Dat geeft leuke en vrolijke menuutjes.

Verder is de software van de Alcatel niet heel bijzonder. Er zit op wat erop hoort te zitten, en niets meer en niets minder dan dat. Voordeel is dat Alcatel er op dit toestel niet voor heeft gekozen een wagonlading aan onzinapps mee te installeren. Daarmee is niet gezegd dat ze volledig afwezig zijn, maar we hebben het wel eens erger gezien.

Het is natuurlijk wel een beetje jammer dat Alcatel ervoor kiest de A5 LED uit te rusten met een niet zo recente versie van Android. Andere toestellen die tegelijkertijd uitkwamen met de A5 hebben wel de beschikking over Android 7.0 Nougat. Dat betekent dat je niet voorzien bent van de nodige optimalisaties en veiligheidsupdates, en dat is gewoon jammer.

Alcatel A5 LED

Camera

De camera op de A5 LED is van redelijk bedroevende kwaliteit. Niet dat je alleen maar slechte foto's maakt, zeker niet. Het is zeker mogelijk om een goede foto te maken. Daarvoor heb je wel goed licht nodig en een prima onderwerp, dat niet beweegt. En redelijk fel van kleur is. En in alle andere opzichten perfect is. Dan is de foto ook van redelijke kwaliteit. 

In alle andere gevallen zijn de foto's vrij dramatisch. Dat is jammer, want op papier is de camera in de A5 LED dus zo slecht nog niet. Helaas worden de foto's niet op papier gemaakt. In de praktijk zijn veel foto's bij een klein beetje inzoomen al erg onscherp en ligt er bij wat gebrekkig licht een ruis over het beeld. Van echt donker schrikt de camera al helemaal, al zit er wel een flitser die het enigszins beter kan maakt. 

A5 LED bomenrij A5 LED bloempot A5 LED boeken A5 LED tijm A5 LED selfie A5 LED salie

Aan de voorkant is het overigens niet veel beter, maar daar wordt erbarmelijke fotokwaliteit iets meer geaccepteerd. Een onscherpe, pixelige selfie is met een paar filters al snel een artistiek zelfportret. Wat dat betreft schiet de A5 LED dus niets tekort. Wel jammer dat er door de fabrikant zelf niet zoveel filters worden meegeleverd met de selfiecamera, maar dat is geen gebrek dat een app niet kan oplossen.

Prijs/Kwaliteit

Hier slaat de Alcatel A5 LED natuurlijk zijn slag. Want als de LED iets is, dan is het wel goedkoop. En een kermis, natuurlijk. Maar dus ook goedkoop. Op moment van schrijven betaal je minder dan 200 euro voor de A5 LED. Daarmee komt de Alcatel in hetzelfde straatje als de Moto G5, de Nokia 5 en de Huawei Y7. Hoe verhoudt de A5 LED zich precies ten opzichte van deze toch wel heftige concurrentie?

Alcatel A5 LED Motorola Moto G5 Nokia 5 Huawei Y7
Beeldscherm 5,20 inch 5,00 inch 5,20 inch 5,50 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 1080 x 1920 pixels 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 282 ppi 441 ppi 282 ppi 267 ppi
Besturingssysteem Android 6.0 (Marshmallow) Android 7.0 (Nougat) Android 7.0 (Nougat) Android 7.0 (Nougat)
Processor 1,5 GHz octa-core 1,4 GHz octa-core 1,4 GHz octa-core 1,4 GHz octa-core
Werkgeheugen 2 GB 3 GB 2 GB 2 GB
Interne opslag 16 GB 16 GB 16 GB 16 GB
Camera 8,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht - 145 gram 148 gram 165 gram
Stand-by tijd - - 768 uur -
Spreektijd - - 1080 minuten -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 11,00 per maand
Los toestel € 79,00 tot € 199,00 € 169,00 tot € 199,00 € 144,00 tot € 209,29 € 136,00 tot € 199,00

Te beginnen met de populaire Lenovo Moto G5. Dat toestel heeft een beter scherm, met vooral meer pixels. Net als de A5 beschikt de Moto G5 over dual-sim, en beide toestellen zijn ook ongeveer even groot. Qua processorsnelheid en accuduur liggen beide toestellen dicht bij elkaar, maar de camera op de Moto G5 is wel weer beter dan die op de A5 LED. Nadeel bij de Moto G5 is wel weer dat je niet de hipste achterkant hebt die er ooit op een smartphone is gezet.

Dan de Nokia 5. Die valt vooral op door zijn design, dat sober en zakelijk is. Precies het tegenovergestelde van de Alcatel A5 LED dus. De Nokia 5 heeft ook een iets groter scherm, wederom met een betere resolutie. Ook is er hier een up-to-date versie van Android geïnstalleerd. Qua prijs is de Nokia vrijwel hetzelfde, dus je kiest in principe tussen sober of hip.

Bij de Huawei Y7 krijg je een nog groter scherm (5,5 inch) maar wel dezelfde resolutie als bij de A5 LED. De camera op de Y7 is iets beter dan bij de Alcatel, maar een wereld van verschil mag je het ook niet noemen. De prijs is vrijwel gelijk, dus ook op dit punt is geen van de toestellen de uitgetekende winnaar. Het grootste verschil tussen beide toestellen zit in de software én natuurlijk de looks. De Y7 kan ook heel hip zijn in zijn aluminium goudkleur maar redt het qua flitsfactor toch niet bij de Alcatel A5 LED.

Al met al zijn er dus genoeg alternatieven voor de Alcatel A5 LED als je niet echt gediend bent van het prachtige lichtfestijn op de achterkant. Alle fabrikanten stellen daar een mooi, goedgeprijsd alternatief tegenover, maar allen missen ze een echt onderscheidend aspect. Aan de concurrentie valt vooral te zien dat Alcatel met het scherm vooral achterloopt op de concurrentie, maar de rest is aardig bij.

Alcatel A5 LED

Conclusie

De Alcatel A5 LED is een bijzondere telefoon. De smartphone heeft iets waarmee hij zich duidelijk onderscheidt van de concurrentie, en dat zien we niet al te vaak in deze markt. De achterkant vol met ledjes is wellicht een ietwat infantiele toevoeging, maar ook daar is een markt voor. En wat je er verder ook van mag vinden, iedereen die een unieke smartphone wil, heeft aan de Alcatel een goede.

Erg goed is de Alcatel A5 LED overigens niet, maar dat heeft ook grotendeels te maken met de lage prijs die ervoor wordt gevraagd. Voor 200 euro koop je nog steeds een volledig functionerende smartphone, maar het is dudielijk dat je op sommige punten wat inlevert. Het meest opvallende punt bij de Alcatel is de schermkwaliteit. Die is niet bepaald geweldig, en veel concurrenten kiezen voor een hogere resolutie. Ook de camera op de achterkant van het toestel breekt bij ons geen potten.

Toch zakt de A5 LED nergens volledig door het ijs. Zeker, de camera maakt tamelijk beroerde foto's en ook de hardware is niet de snelste. Maar het is niet alsof andere toestellen uit deze prijscategorie dat heel veel beter doen. Sommigen doen het overigens wel een beetje beter, maar geen van allen hebben ze het vrolijke dat de Alcatel uitstraalt.

Daarmee is deze smartphone zeker niet voor iedereen geschikt. Het is een toestel dat op een behoorlijk specifieke doelgroep is gericht: mensen met een klein budget die vooral een leuke smartphone willen kopen. Voor die mensen is de Alcatel A5 LED extreem geschikt. We raden alle andere mensen af dit toestel aan te schaffen, want onopvallend door het leven gaan met dit prachtapparaat is onmogelijk.

+ Die achterkant. Oh, die achterkant. De lichtjes. Zo mooi
+ Altijd kermis in je pocket
+ Meer dan 1 notificatieledje
+ Flitsend design

- Camera niet al te goed
- Scherm geen hoge resolutie

Alcatel A5 LED review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden