Vergelijk 2.563.870 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

BlackBerry KEYone review

Reviews BlackBerry KEYone review
Door ,

Voor alle liefhebbers van fysieke toetsenborden op smartphones heeft BlackBerry een nieuwe kampioen. De BlackBerry KEYone heeft niet één maar 38 fysieke toetsen! GSMinfo.nl heeft alle toetsen stevig onder de vingers genomen om te kijken wat de meesters van de smartphonebeveiliging ons te bieden hebben.

BlackBerry kennen we van oudsher als een smartphone-fabrikant die toestellen maakt met fysieke toetsenborden. En gelukkig houden ze daar aan vast. Nadat het einde nabij leek voor het Canadese merk beleeft het nu een heropleving met de BlackBerry KEYone. Het toestel wordt dan wel niet meer door BlackBerry zelf geproduceerd maar het bedrijf heeft er zeker nog de hand in. De toestellen van BlackBerry worden namelijk gemaakt door het Chinese TCL.

Waar zit dan het stukje BlackBerry in de KEYone? Dat vinden we in de software, het toetsenbord en de algehele uitstraling van het toestel. Het toestel is in één oogopslag herkenbaar als een echte BlackBerry. Ook softwarematig is het toestel op en top BlackBerry, van gizmo's tot beveiliging is het voelbaar. Hoog tijd om het toestel gigantisch op de proef te stellen.

Design

Het uiterlijk van de KEYone vormt een duidelijke link naar de doelgroep van het toestel. De KEYone heeft zakelijk no-nonsense ontwerp terwijl het een duidelijke elegantie heeft behouden. Op de voorkant zit uiteraard het toetsenbord en de glanzende toetsen lachen ons vriendelijk toe vanaf het moment dat het toestel uit de doos komt. In de spatiebalk van het toetsenbord vinden we een vingerafdrukscanner die netjes in de balk is weggewerkt. Boven het toetsenbord zit het scherm met daarboven nog de selfiecamera, een speaker en een lichtsensor.

Het toestel zit in een aluminium behuizing met aan de linkerkant de vergrendeltoets. We hebben er even aan moeten wennen dat deze knop links zit maar na een tijdje gaat het volautomatisch. Aan de andere kant zitten de volumetoetsen met daaronder de Convenience-Key waaraan verschillende apps en functies kunnen worden toegeschreven. Bij ons heeft de Convenience-Key dienst gedaan als camera-sneltoets. De camera werd in de eerste uren vaak geopend in een poging om het toestel te vergrendelen.

BlackBerry KEYone

Via de metalen omlijsting van de KEYone komen we bij de achterkant van het toestel. De achterkant is voor het grootste deel voorzien van een zachte rubberen antisliplaag, wat een erg veilig gevoel geeft omdat het toestel minder gauw uit je handen zal glippen. In het midden van die laag staat triomfantelijk het BlackBerry-logo wat bij ons een goede portie nostalgie opleverde.

Scherm

Het scherm van de KEYone, dat ferm op zijn plaats bleef, is wat anders dan we normaal zien bij smartphones. Niet vanwege de kleurweergave maar vanwege de beeldverhouding. De BlackBerry KEYone heeft namelijk een beeldverhouding van 3:2 in plaats van de 16:9 beeldverhouding die we gewoonlijk zien. 3:2 is een verhouding die we bijvoorbeeld zien bij spiegelreflexcamera's en oudere televisies. De KEYone heeft deze beeldverhouding gekregen doordat het toetsenbord ook de nodige ruimte in beslag neemt.

Door de afwijkende verhouding is de resolutie van het scherm ook afwijkend. Met 1080 bij 1620 pixels heeft het 4.5 inch-scherm een resolutie die vergelijkbaar is met een Full HD-resolutie op standaardschermen. Alles bij elkaar levert dat een uitstekende beeldkwaliteit op in het kleinere schermpje. Het scherm kan op de hoogste helderheid ook goed gelezen worden in de volle zon. In het donker is het iets minder prettig om naar het toestel te kijken, voornamelijk doordat de toetsen oplichten bij iedere aanraking en helaas kan daarvan de verlichting niet worden aangepast of uitgeschakeld.

Wat doet de beeldverhouding dan met filmpjes en apps? Bij het kijken van filmpjes komen er, afhankelijk van de resolutie, zwarte randen boven en onder het scherm tevoorschijn. Voor de meeste filmpjes geeft dit juist een bioscoopachtig gevoel, maar dan op kleine schaal. De apps die wij op de KEYone hebben gebruikt gaan allemaal moeiteloos om met de beeldverhouding, vrijwel iedere app vormde zich naar de andere verhouding.

Toetsenbord

Het meest bijzondere en opvallende aan de KEYone is natuurlijk het toetsenbord. Op het eerste oog lijken de toetsen wat aan de kleine kant en ook het typen gaat in het begin wat stroef maar het went stiekem best snel. Na een dag of twee voelde het alsof we op de KEYone sneller konden typen dan op de digitale toetsenborden van andere telefoons. De toetsen geven ook een lekkere klik wanneer ze ingedrukt worden.

Het toetsenbord telt 35 individuele toetsen waaronder ook een entertoets en twee shifttoetsen. Aan iedere van de lettertoetsen is bovendien nog een extra functie toe te schrijven. Per toets kan er een actie worden toegewezen aan het kort of lang indrukken van die toets. Zo hebben wij bijvoorbeeld voor de letter 'W' ingesteld dat WhatsApp wordt geopend wanneer deze kort wordt ingedrukt en Waldo & Friends wanneer deze langer wordt ingedrukt. Zo hoef je voor je meest gebruikte apps niet steeds de applade te openen.

KEYone

Het is haast niet te geloven maar het toetsenbord kan nog multifunctioneler dan dat. Het gehele toetsenbord dient namelijk ook als een trackpad. Bij de BlackBerry's van weleer zoals de BlackBerry Bold en Curve zat er een balletje boven het toetsenbord die diende als een muis, dat is bij de KEYone dus vervangen door de functie in het gehele toetsenbord te implementeren. Wanneer je door mailtjes of websites scrollt werkt het trackpadtoetsenbord intuïtief en als je wil kun je de scrollsnelheid aanpassen bij de instellingen.

Camera

Wat camera's betreft heeft de KEYone prima kaarten getrokken. Aan de achterkant van de KEYone zit een 12-megapixelcamera die meer dan prima foto's maakt voor het bekijken op je telefoon of eventueel op een tablet. Wanneer je de foto's op een computerscherm bekijkt, of zelfs op je televisie, is de kwaliteit wel merkbaar minder. Hoewel de KEYone voornamelijk is bedoeld als een zakelijk toestel en niet als een vervanger van een compactcamera hadden we op ietsje meer gehoopt. Ook heben we gemerkt dat de KEYone in situaties met weinig licht wat moeite heeft om helemaal scherpe foto's te nemen. Wel werkt de sluiter in de camera razendsnel, dus je kunt er gerust op los schieten.

Aan de voorkant zit een 8-megapixelselfiecamera die een ander euvel kent dan de camera op de achterkant; de selfies zien er goed uit totdat je inzoomt. Er kunnen leuke selfies mee gemaakt worden maar ze zullen niet van hele hoge kwaliteit zijn. In een vlaggenschip voor een grotere doelgroep zou dit een dealbreaker kunnen zijn, maar in de KEYone vinden we dit eigenlijk niet zo gek.

KEYone test KEYone test KEYone test KEYone test KEYone test KEYone test KEYone test KEYone test

Wat filmen betreft staat de KEYone zijn mannetje. Je kunt met het toestel opnemen in verschillende resoluties en framerates. Bij de meeste resoluties biedt de KEYone ook beeldstabilisatie waar we zeer over te spreken zijn. Met de KEYone kan er zelfs met een 4K-resolutie in 30 fps geschoten, helaas zonder de beeldstabilisatie. De aanwezige hoeveelheid licht bepaalt min of meer het resultaat: wanneer er voldoende licht is zien de filmpjes er ook prima uit maar in situaties met minder licht gaat de kwaliteit achteruit.

Hardware

De BlackBerry KEYone is uitgerust met een Snapdragon 625 en 3 GB aan werkgeheugen om ervoor te zorgen dat alle taken goed uitgevoerd kunnen worden. Gek genoeg heeft BlackBerry voor deze chip gekozen in plaats van de Snapdragon 626 die ook al beschikbaar was. De 625 is echter een meer dan capabele processor voor de BlackBerry KEYone als we kijken waar deze voor ontworpen is. De KEYone is er niet voor gemaakt om intensieve games op te spelen of hele zware wiskundige software op te draaien en daar heeft het bedrijf de processor op uitgezocht. Het toestel is gemaakt om een hele dag op te kunnen werken en mailtjes te versturen en de Snapdragon 625 is een energiezuinige processor die ook nog power heeft.

En dat brengt ons soepeltjes bij het volgende punt; de accu. De accu van de KEYone heeft een capaciteit van maar liefst 3505 mAh. Dat is behoorlijk wat, zeker met het oog op het relatief kleine scherm, waar over het algemeen toch het grootste deel van de acculading heengaat. De processor van de KEYone is zoals gezegd ook geen grote stroomverbruiker. Al met al gat de KEYone een forse tijd mee op een enkele acculading. Een dag met gemiddeld tot intensief gebruik houdt de accu met gemak vol. Wanneer je hem vroeg in de ochtend uit de oplader haalt om naar je eerste meeting te gaan kun je het toestel blijven gebruiken tot je laatste conference call in de avond.

Heel af en toe wordt de KEYone wel een beetje warm. Vooral bij het gebruik van de camera viel het ons op dat het toestel miner koel was. Het is verder niet heel hinderlijk maar toch zeker wel opmerkelijk te noemen dat het toestel bij het spelen van een spelletje geen graag warmer wordt maar dat de temperatuur wel oploopt bij het maken van een filmpje.

KEYone

Software

De grootste bijdrage die BlackBerry zelf aan het toestel heeft geleverd is de software. Dan gaat het niet over het besturingssysteem maar over bepaalde apps en de algehele beveiliging van het toestel. In de basis draait de KEYone op een standaard versie van Android 7.1 Nougat. Als toevoeging heeft BlackBerry verscheidene eigen apps op het toestel geïnstalleerd. Deze apps zijn er voornamelijk op gericht om het toestel zo veilig mogelijk te maken.

Met betrekking tot de beveiliging van de KEYone is DTEK by BlackBerry het belangrijkste. In deze app kun je nakijken hoe goed je toestel beveiligd is. Door middel van een checklist kan de app je aanraden om bepaalde stappen te ondernemen om de beveiliging te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld de data op het toestel laten versleutelen en onnodige risico's vermijden. De KEYone neemt je aan de hand mee op weg naar het zo goed mogelijk beveiligen van de smartphone en alle gegevens die zich daarop bevinden. Ook de BlackBerry Hub vinden we natuurlijk terug op de KEYone. Hierin worden alle, maar dan ook alle inkomende berichten verzameld zodat je niet meer van app naar app hoeft.

Zoals gezegd draait de KEYone op een nagenoeg standaard versie van Android 7.1 Nougat. Daar hoort ook bij dat er maandelijks beveiligingsupdates van Google via BlackBerry naar het toestel komen. Zo is je beveiliging altijd up-to-date en hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken over de veiligheid van je toestel. Doordat het een Android-smartphone is heeft het toestel ook toegang tot de befaamde Google Play Store met daarin miljoenen apps. Met de KEYone kun je dus van alle markten thuis zijn.

Prijs-kwaliteit

De KEYone betekent een nieuw begin voor de Canadese producent BlackBerry maar er is tegenwoordig veel te vinden in ieder prijssegment. Daarom ook dat we even kijken wat je nog meer zou kunnen kopen voor (ongeveer) hetzelfde bedrag dat je voor de KEYone neer zou leggen. Met een prijskaartje van 600 euro is de KEYone namelijk niet het goedkoopste toestel. Voor dat bedrag loont het zeker de moeite om rond te kijken.

Voor het eerste alternatief werpen we een blik op een andere BlackBerry: de BlackBerry DTEK60. De DTEK60 heeft een naam die wat minder lekker bekt dan de KEYone maar is minstens zo veilig. De DTEK60 biedt hetzelfde nieveau van veiligheid als de KEYone voor een iets zachter prijsje. Daarnaast heeft de DTEK60 een wat 'traditioneler' ontwerp met een 5,5 inch beeldscherm en een 16:9 beeldverhouding. Dat maakt dat filmpjes en mediacontent het volledige scherm kunnen gebruiken. Een fysiek toetsenbord ontbreekt echt op de DTEK60. 

BlackBerry KEYone BlackBerry DTEK60 Huawei P10 Samsung Galaxy S8
Beeldscherm 4,50 inch 5,50 inch 5,10 inch 5,80 inch
Resolutie 1080 x 1620 pixels 1440 x 2560 pixels 1080 x 1920 pixels 1440 x 2960 pixels
Pixeldichtheid 433 ppi 534 ppi 432 ppi 568 ppi
Besturingssysteem Android 7.1 (Nougat) Android 6.0 (Marshmallow) Android 7.0 (Nougat) Android 7.0 (Nougat)
Processor 2,0 GHz octa-core 2,1 GHz quad-core 2,4 GHz octa-core 2,3 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 64 GB 64 GB
Camera 12,00 megapixel 21,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 180 gram 165 gram 145 gram 152 gram
Stand-by tijd - 336 uur 408 uur -
Spreektijd - 26 minuten 1380 minuten -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 33,50 per maand
Los toestel € 250,00 € 479,00 € 469,00 tot € 639,00 € 419,00 tot € 619,00

Voor ongeveer dezelfde prijs als die van de KEYone kun je ook een Huawei P10 kopen. Deze smartphone van eveneens Chinese makelij heeft een fenomenale camera en de Kirin 960-processor van Huawei zelf is ook nog eens razendsnel. Waar de KEYone een vrij groot toestel is, is de P10 een dun toestel is dat licht aanvoelt. De dubbele Leica-camera van de P10 levert indrukwekkende afbeeldingen en de aluminium behuizing geeft het toestel een stoer uiterlijk.

Als laatste kandidaat kijken we naar de kampioen van de Android-smartphones van dit moment: de Samsung Galaxy S8. Dit toestel heeft een scherm dat aan de zijkant gebogen is waardoor het nog groter is en met 5,8 inch is dat scherm ook zeker niet klein te noemen. Het scherm van de Galaxy S8 is naast groot ook erg scherp. De Galaxy S8 heeft een krachtige processor en een prima camera waardoor dit een aanlokkelijk alternatief is voor de KEYone.

Conclusie

De BlackBerry KEYone is een strak vormgegeven smartphone die voornamelijk is gericht op de zakelijke markt. Dat zakelijke straalt het toestel dan ook zeker uit. Het fysieke toetsenbord eist direct de aandacht op en het typt nog fijn ook. Dat is zeker ook doordat de vingers die niet worden gebruikt de zachte achterkant van het toestel aanraken. Het toestel heeft nagenoeg iedere taak zonder tegenstribbelen uitgevoerd en dat spreekt voor de snelheid van de processor.

De camera viel ons een klein beetje tegen maar maakt meer dan mooie plaatjes wanneer deze op het toestel zelf bekeken worden. De ijzersterke beveiliging van het toestel heeft ervoor gezorgd dat we onbezorgd op het toestel hebben kunnen werken. De KEYone is niet het goedkoopste toestel dat met deze specificaties te verkrijgen is, maar wel de enige met een fysiek toetsenbord. Het toestel zal zeer in de smaak vallen bij ijverige zakenlui en typgrage tieners.

+ Fysiek toetsenbord
+ Design
+ Veilig

- Camera
- Prijzig

BlackBerry KEYone review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden