Vergelijk 2.436.434 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia XA1 review

Reviews Sony Xperia XA1 review
Door , - 1 reactie

De Sony Xperia XA1 is de nieuwste middenklasser van Sony. Hiermee gaat het Japanse elektronicaconcern rechtstreeks de strijd aan met concurrenten als Samsung en Honor, die goed vertegenwoordigd zijn in dit prijssegment. Weet Sony ons te overtuigen met de Xperia XA1? Je leest het in deze review.

Sony lanceert jaarlijks meerdere interessante smartphones. Dat is ook dit jaar niet anders. Op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona kregen we de eerste telefoons van de smartphonemaker te zien. De oogst bestond uit vier nieuwe toestellen, wat behoorlijk veel is voor één evenement. Dit waren de Sony Xperia XZ Premium, Sony Xperia XZs, Sony Xperia XA1 en Sony Xperia XA1 Ultra. Oftewel, twee high-end vlaggenschepen en twee solide middenklassers.

In deze review nemen we de Sony Xperia XA1 onder de loep. De specificaties, materialen en het prijskaartje geven duidelijk aan dat we hier met een middenmoter te maken hebben. De 23-megapixelcamera en USB-C aansluiting zijn daarentegen features die je eerder op een vlaggenschip verwacht. Is het een gevalletje van schijn bedriegt, of heeft Sony daadwerkelijk een mooie verrassing voor ons in petto? Het antwoord op deze vraag vind je in deze review.

Design

De Sony Xperia XA1 heeft overduidelijk de stempel van Sony meegekregen. Hij heeft veel weg van andere telefoons uit het assortiment van Sony. De onder- en bovenkant zijn vlak terwijl de zijkanten mooi afronden om zo één geheel tussen de voor- en achterzijde te creëren. Toch kan Sony niet verhullen dat het toestel is opgebouwd uit meerdere panelen. Links en rechts zien we zonneklaar de naden tussen de voor-, zij- en achterkant. Sony heeft geprobeerd dit zo goed mogelijk te verhullen door deze scheidingslijnen zo goed mogelijk in de behuizing te verwerken. Als je er met je vingers overheen streelt merk je nauwelijks dat de Xperia XA1 uit meerdere panelen is opgebouwd. Vanuit esthetisch oogpunt daarentegen ziet de afwerking er niet zo fraai uit.

Tijdens onze testperiode merkten we niet dat het design invloed had op het alledaagse gebruik, de bouwkwaliteit of de duurzaamheid van het toestel. De vormgeving en ontwerpkeuzes brengen wel een ander nadeel met zich mee: de Xperia XA1 is niet waterdicht of waterbestendig. Sony werd vroeger geroemd om haar waterdichte telefoons, zoals de Sony Xperia Z5, Sony Xperia Z5 Compact, Sony Xperia Z3+ en Sony Xperia Z3 Compact. Tegenwoordig is het een feature die we exclusief bij de duurste modellen zien, waaronder de Sony Xperia XZ Premium, Sony Xperia XZs en Sony Xperia X Performance. Het waterbestendige karakter hadden we graag teruggezien in de Xperia XA1, maar helaas. Zijn voorganger, de Sony Xperia XA, was overigens ook niet waterdicht. Geheel als een verrassing komt het dus niet.

Aan de rechterkant springen twee knoppen er onmiddellijk tussenuit: de powerknop en de cameraknop. De eerste is rond en zilverkleurig, de tweede is subtiel aan de zijkant weggewerkt, net als bij zijn voorganger. Afgelopen jaar plaatste Sony de volumeknoppen tussen beide knoppen in. Dit jaar heeft de fabrikant de geluidsknoppen naar boven verhuisd. Een goede keuze in onze ogen, want de knoppen zitten nu niet langer op een kluitje samengepropt. Daarnaast hebben de afgeronde hoeken aan de onder- en bovenkant plaatsgemaakt voor een strakker design. Tot slot heeft Sony bij de Xperia XA1 de microfoon om te bellen aan de voorzijde verwerkt in plaats van de onderkant. De camera, flitser, koptelefoonaansluiting en speaker zitten nog altijd op dezelfde plek.

Sony Xperia XA1

Beeldscherm

Aan het scherm heeft Sony geen veranderingen aangebracht. De Sony Xperia XA1 heeft één-op-één het scherm van zijn voorganger overgenomen. Dat houdt in dat hij een 5 inch groot IPS LCD-display heeft. Een lekker compact schermformaat dat je zeer goed met één hand kunt bedienen, of opbergen in je broekzak of schooltas. Als je een toestel met een groter scherm zoekt, kun je dus beter op zoek gaan naar een alternatief. De schermresolutie is eveneens gelijk aan zijn voorganger, namelijk 1280 bij 720 pixels. Aangezien het scherm en de resolutie identiek zijn, geldt dat dus ook voor de pixeldichtheid. Deze bedraagt 294 ppi, wat voor een middenklasser gangbaar is. Tot slot heeft Sony beeldverwerkingstechnologie aan het display toegevoegd.

Tot zover het technische verhaal. Hoe is het scherm van de Xperia XA1 in praktijk? We moeten vaststellen dat het niet het beste scherm is dat we in deze prijsklasse gezien hebben. Kleuren zien er over het algemeen prima uit, maar behoorlijk flets. Zeker als je naar de kleur groen kijkt zie je duidelijk verschil tussen de kleurweergave op het scherm en de kleur in real-life. Met de optie Beeldverbetering pas je dit aan. Naast de standaardinstelling kun je de beeldkwaliteit en kleurweergave verbeteren. Sony biedt een tweetal opties: Beeldverbetering en Superlevendige modus. Als je tussen de verschillende profielen schakelt zie je direct verschil met de basisinstelling. Ons advies is dan ook om de kleurweergave direct aan te passen zodra je de Xperia XA1 in handen hebt. Subtiele veranderingen aan de beeldkwaliteit kun je tevens aanbrengen door de witbalans aan te passen. Hier pas je handmatig de kleuren rood, groen en blauw aan.

Verder viel ons op dat wit een lichte gele gloed heeft. Storend in het dagelijks gebruik is het niet, tenzij je er echt goed op let. Als je dagelijks op internet surft, social media checkt of appt, heb je het waarschijnlijk niet eens in de gaten. Een nachtmodus ontbreekt jammer genoeg. Tot slot is het scherm helder genoeg om het toestel ook in het zonlicht te gebruiken.

Sony Xperia XA1

Hardware

In vergelijking met zijn voorganger heeft Sony de nodige aanpassingen aangebracht onder de motorkap. Zo is de Helio P10 van afgelopen jaar vervangen door de Helio P20, of voluit de MT6757 van MediaTek. Hierdoor is de maximale kloksnelheid opgeschroefd van 2,0 GHz naar 2,3 GHz. Ook voor de hoeveelheid werkgeheugen is aangepakt. Vorig jaar moesten we genoegen nemen met 2 GB RAM. De Xperia XA1 komt met 3 GB werkgeheugen. Een laatste verschil is dat je voortaan geen 16 GB, maar 32 GB aan geheugen krijgt van Sony. Dat betekent dus dat je twee keer zo veel foto’s, video’s, apps en andere bestanden kwijt kunt op de Xperia XA1. Eventueel kun je het geheugen uitbreiden door voor enkele tientjes een microSD-kaart aan te schaffen.

Deze verschillen merk je onmiddellijk in het dagelijks gebruik. Het besturingssysteem draait over het algemeen lekker vlot, al zien we af en toe een kleine hapering voorbijkomen. We waren vooral onder de indruk toen we de (grafische) processor onderwierpen aan diverse zware en minder zware games. Ook hier leek de chipset weinig moeite mee te hebben. Goed nieuws dus als je op zijn tijd graag een spelletje speelt.

Voor muziekliefhebbers hebben we goed nieuws. Sony heeft de Xperia XA1 volgestopt met allerlei opties om de speakers of de hoofdtelefoon de ultieme klanken te laten voortbrengen. Zo heeft deze middenmoter standaard een ingebouwde equalizer om de lage, hoge en midden frequenties aan te passen. Je kunt hierbij kiezen uit een van de vele geluidsprofielen die Sony meelevert, of handmatig de nodige tweaks aanbrengen. Voer de bass dus lekker op, of stem hem juist wat zachter af als je deze te overheersend vindt. Met Volumebalans minimaliseer je de geluidsverschillen tussen de verschillende nummers. Heb je geen zin om hier naar om te kijken en vertrouw je op het oordeel van Sony? Dan is er de optie ClearAudio+. Kortom, meer dan genoeg mogelijkheden om de muziekklank naar je persoonlijke wensen aan te passen.

Sony Xperia XA1

Accu

De accu was ook al een heikel punt bij de Sony Xperia XA. Bij zijn opvolger is dat helaas niet anders. Hij heeft nog altijd maar een 2300 mAh batterij, oftewel een behoorlijke kleine batterij voor een moderne smartphone. Natuurlijk mag je dit niet vergelijken met vlaggenschepen als de Samsung Galaxy S8 en equivalenten. Zelfs als we ons beperken tot hetzelfde segment en de Xperia XA1 naast concurrerende telefoons leggen, valt de accucapaciteit behoorlijk tegen. Dit was de uitgelezen kans voor Sony om de batterij een flinke upgrade te geven, maar helaas laat het deze gelegenheid onbenut.

Een kleine accucapaciteit zegt niet altijd iets over de batterijduur. De vraag die waarschijnlijk op het puntje van ieders tong ligt, is ‘kom ik hiermee de dag duur?’. Het antwoord van deze vraag is afhankelijk van hoe je met de Xperia XA1 omgaat. Als je hem puur gebruikt om bereikbaar te zijn, af en toe je e-mail te checken en zo nu en dan online te zijn, dan haal je zonder al te veel problemen het einde van de dag. Maar daar is een smartphone uiteraard niet voor bedoeld: je wilt hem immers regelmatig raadplegen en wanneer het jou schikt gebruiken, en niet rustig aan doen om het de batterij gemakkelijker te maken. Ben je iemand waarvan de telefoon bij wijze van spreken onderdeel uitmaakt van zijn hand, dan is het verstandig om de oplader in de buurt te houden. Na een uurtje gamen was de accu al voor 40 procent leeg getrokken.

Om het onderste uit de kan te halen, heeft Sony STAMINA geïntroduceerd. Als je deze optie inschakelt, verbruikt het toestel aanzienlijk minder energie. Het stroomverbruik wordt omlaag gebracht door toepassingen als GPS en beeldverbetering uit te schakelen en achtergrondprocessen aan banden te leggen. Dat betekent dus dat je op dat moment mogelijk geen melding krijgt als je bijvoorbeeld een nieuwe e-mail hebt ontvangen. Door accuoptimalisatie voor specifieke apps uit te schakelen, heb je daar geen last van. Dat doe je via Instellingen > Batterij. Daar vind je in het hamburgermenu de optie Accuoptimalisatie.

Ben je ergens gestrand en is je toestel bijna het einde van zijn Latijn, dan is er nog de optie Ultra STAMINA. Als je deze inschakelt zijn alleen de belangrijkste processen en verbindingen nog actief. Zaken als WiFi, mobiele gegevens, roaming, Bluetooth en NFC worden dan direct uitgeschakeld. Met de Ultra STAMINA modus kun je feitelijk alleen nog maar bellen en gebeld worden, sms’en en apps als de calculator, klok en agenda gebruiken.

De accu komt verder nog met twee slimme technologieën: Qnovo Adaptive Charging en MediaTek PumpExpress 2.0. De eerste monitort nauwlettend zaken de gezondheid van je batterij door naar zaken als temperatuur en druk te houden. Afhankelijk van deze zaken past Sony automatisch de oplaadspanning aan. Hierdoor profiteer je langer van de maximale accucapaciteit. Gemiddeld treedt bij batterijen na een poos een capaciteitsverlies van 20 procent op. Dankzij Qnovo Adaptive Charging duurt het volgens Sony twee keer zo lang voordat het zover is.

Sony Xperia XA1

PumpExpress 2.0 is de snellaadtechniek van MediaTek. Hiermee heb je naar eigen zeggen na enkele minuten opladen al genoeg power om weer uren mee vooruit te kunnen. Dit is eerder een mooi verkooppraatje dan een weerspiegeling van de werkelijkheid. Zo krijg je bij de Xperia XA1 een ‘Quick Charger’, maar de maximale output is slechts 7,5 watt. Je zult wel begrijpen dat opladen behoorlijk wat tijd in beslag neemt. Na dertig minuten laden is de batterij 30 procent vol. Na een uur is dat 70 procent. De accu volledig opladen duurt maar liefst twee-en-een-half uur. Mocht je per ongeluk vergeten om je smartphone ’s avonds aan de oplader te hangen, dan is de accucapaciteit de volgende ochtend 10 procent minder.

Helaas moeten we constateren dat de batterijduur verre van optimaal is. 2300 mAh is wel erg weinig energie, het feit dat de Xperia XA1 een klein scherm en lage schermresolutie heeft doet daar niets aan af. De matige prestaties van de batterij zouden we kunnen vergeven als opladen snel en vlot ging, maar ook daar slaat Sony de plank finaal mis. Als je daar wat vaart achter wil zetten, moet je een andere oplader nemen.

Software

Sony kreeg altijd veel lof voor de schil die het over het besturingssysteem gooide. Ook ditmaal weet de fabrikant hoge ogen te gooien met Xperia UI. Deze is nog altijd licht en prettig in gebruik. Echte ingrijpende veranderingen zijn er niet, maar Sony heeft wel een paar extra features aangebracht aan de kale Android-versie. Als je bijvoorbeeld vanuit de app-drawer van links naar rechts veegt, beveelt Sony een aantal apps aan die mogelijk bij jouw interesses aansluiten. Leuk en handig als je uitgespeeld bent op een bepaalde game en je op zoek bent naar iets anders. Toch voelt de interface wat gedateerd aan door de vormgeving van de apps en doordat je niet naar beneden moet scrollen om apps te zoeken, maar van rechts naar links.

Waar we echter een broertje dood aan hebben, is het feit Sony veel van zijn eigen apps en van partners waar het mee samenwerkt op de Xperia XA1 heeft gestopt. Enkele voorbeelden daarvan zijn Amazon Shopping, AR-effect, AVG Protection, Movie Creator, PlayStation en Schets. Deze kun je weliswaar niet verwijderen, maar wel uitschakelen. Mocht je ze in de toekomst toch willen gebruiken, dan schakel je ze weer in via Instellingen en het tabblad Apps. Als je niet doodgegooid wil worden met meldingen van Xperia Lounge over wedstrijden, prijsvragen en tips, schakel deze app dan onmiddellijk uit.

De Xperia XA1 leert van de manier waarop jij de smartphone gebruikt. Met Xperia Tips krijg je gepersonaliseerde adviezen voorgeschoteld hoe je de Xperia XA1 het beste kunt gebruiken om het onderste uit de kan te halen. Xperia Actions probeert je leven makkelijker te maken door slimme instellingen aan te reiken. ’s Avonds stelt de Xperia XA1 bijvoorbeeld voor om tussen bepaalde tijdstippen het geluid uit te schakelen of blauwlichtfilter te activeren voor een goede nachtrust. Of met geluidsprofielen te werken als je niet gestoord wil worden tijdens als je aan het werk bent.

Zoals je van een nieuwe smartphone mag verwachten, wordt de Xperia XA1 geleverd met Android 7.0 Nougat. Via de ondersteuningspagina van Sony kunnen we op dit moment helaas niet nagaan of een update naar Android 7.1 Nougat of mogelijk zelfs Android O er in de toekomst in zit. Dat betekent dus (voorlopig) geen App Shortcuts of afbeeldingen versturen via het toetsenbord.

Sony Xperia XA1

Camera

Als er één aspect is waarin Sony probeert uit te blinken, is het wel de camera. De Sony Xperia XA1 heeft achterop een 23-megapixelcamera met hybride autofocus, f/2.0 diafragma, SteadyShot en enkele led-flitser. In tegenstelling tot de Sony Xperia XZ Premium en Sony Xperia XZs heeft de Xperia XA1 geen Motion Eye-camerasysteem. Dat betekent dus dat je geen super slow-motion video’s kunt opnemen. Gezien het prijskaartje is dat niet vreemd.

Het aantal megapixels zegt lang niet alles over de kwaliteit van de foto’s. Dat bewijst de Xperia XA1 wel. Over het algemeen zien plaatjes die je schiet er behoorlijk goed uit met warme kleuren en genoeg details. Op een afstandje lijkt het alsof foto’s er lekker scherp uitzien. Als je deze echter van dichterbij bekijkt, blijft er weinig over van de scherpte. De contouren van de voorwerpen op je foto’s zijn wazig en onscherp. Het lijkt haast wel alsof ze geschoten zijn terwijl ze bewogen. Ook zie je onmiddellijk een hoop ruis opduiken. Als het wat donkerder is, worden lampen zwaar overbelicht. De hoeveelheid ruis neemt dan explosief toe. Als we het prijskaartje van de Xperia XA1 in ons achterhoofd houden, dan levert hij al met al best aardige foto’s af.

Sony Xperia XA1 cameratest Sony Xperia XA1 cameratest Sony Xperia XA1 cameratest Sony Xperia XA1 cameratest

De cameraknop aan de zijkant is wederom een welkome aanvulling. Foto’s in landschapsmodus schieten is hierdoor een stuk eenvoudiger, wat resulteert in scherpere kiekjes. De volumeknoppen kun je kun je gebruiken om in- en uit te zoomen. Eigenlijk kun je dus fotograferen zonder het scherm te gebruiken.  

De selfiecamera heeft een resolutie van 8 megapixels. De plaatjes die deze camera aflevert zijn niet bepaald denderend. Alleen onder de perfecte lichtomstandigheden zien selfies er nog aardig uit. Zo niet, dan zijn ze onscherp, overbelicht of vol met ruis. Als je hierop een andere smartphone uitkiest, kun je beter op zoek gaan naar een andere telefoon.

Ondanks dat de hoofdcamera van de Xperia XA1 zo veel megapixels telt, is de hoogst haalbare videokwaliteit slechts Full HD. De frameratesnelheid bedraagt slechts 30 beelden per seconde. Het ziet er naar uit dat dit het plafond is voor de Helio P20 processor. Ondanks deze beperkingen, die in het middensegment overigens heel normaal zijn, zien video’s er goed uit. De onderstaande testvideo laat dat duidelijk zien. SteadyShot of elektronische beeldstabilisatie doet wat hij moet doen. Auto’s bewegen zich in een vloeiende lijn en zien er scherp uit.

Prijs-kwaliteitverhouding

De Sony Xperia XA1 is een smartphone die qua specificaties en prijskaartje thuishoort in het middensegment. Ideaal voor wie een degelijke smartphone zoekt, maar daarvoor vooral niet te veel wil betalen. De concurrentie is groot in deze klasse. Het is daarom goed om op hoofdlijnen te kijken hoe de Xperia XA1 staande weet te houden tussen de concurrentie.

Het eerste toestel dat we naast de Xperia XA1 houden, is de Samsung Galaxy A3 (2017). Sony’s toestel is met zijn beelddiagonaal van 5 inch lekker compact. Samsung doet er met de Galaxy A3 (2017) nog een schepje bovenop: deze is slechts 4,7 inch groot. Beide toestellen komen met dezelfde HD-resolutie, maar Samsungs toestel heeft een Super AMOLED-display. Dit schermtype geeft een mooier beeld dan zijn LCD-tegenhanger. Ook is de Galaxy A3 (2017) waterdicht. Je krijgt echter wel minder werkgeheugen (2 GB in plaats van 3 GB) en de helft van de opslagcapaciteit (16 GB in plaats van 32 GB). De accucapaciteit van beide toestellen is nagenoeg gelijk. Een laatste verschil is het besturingssysteem. Met de Xperia XA1 kun je direct aan de slag met de nieuwste Android-versie. De Galaxy A3 (2017) draait out-of-the-box op Android 6.0.1 Marshmallow. Android Nougat is weliswaar in aantocht, maar waarom wachten als dat niet nodig is?

Sony Xperia XA1 Samsung Galaxy A3 (2017) Honor 6X Motorola Moto G5 Plus
Beeldscherm 5,00 inch 4,70 inch 5,50 inch 5,20 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels 720 x 1280 pixels 1080 x 1920 pixels 1080 x 1920 pixels
Pixeldichtheid 294 ppi 312 ppi 401 ppi 424 ppi
Besturingssysteem Android 7.0 (Nougat) Android 6.0 (Marshmallow) Android 6.0 (Marshmallow) Android 7.0 (Nougat)
Processor 2,3 GHz octa-core 1,6 GHz octa-core 2,1 GHz octa-core 2,0 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 2 GB 3 GB 3 GB
Interne opslag 32 GB 16 GB 32 GB 32 GB
Camera 23,00 megapixel 13,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 143 gram - 162 gram 155 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 199,00 tot € 304,76 € 239,00 tot € 316,00 € 299,00 € 245,00 tot € 275,00

De Honor 6X is een zeer aantrekkelijk toestel. Hij komt met een aluminium behuizing, Full HD-display, 2,1 GHz krachtige HiSilicon Kirin 655 processor en een dubbele camera. Een groot nadeel van de Honor 6X was dat hij standaard met Android 6.0 Marshmallow en EMUI 4.0 werd geleverd. Inmiddels heeft Huawei Android 7.0 Nougat en EMUI 5.0 uitgerold naar dit toestel. Daardoor heeft hij niet alleen een app-drawer gekregen, maar oogt de schil ook ineens een stuk volwassener. De interface ziet er een stuk gelikter uit en de meeste functies zijn voortaan in maximaal drie tikken te vinden. Bovendien levert het dual-camerasysteem scherpere foto’s op dan de Xperia XA1. En tot slot is de Honor 6X enkele tientjes goedkoper dan Sony’s alternatief. En voor nog een paar tientjes minder is er ook nog de Huawei P8 Lite (2017). Het moge duidelijk zijn welk toestel onze voorkeur krijgt.

Tot slot de Lenovo Moto G5 Plus. Hij is een fractie groter dan de Xperia XA1, maar nog altijd goed met één hand te bedienen. Wat in het voordeel van de Moto G5 Plus spreekt, is de grote 3000 mAh batterij. Deze gaat een stuk langer mee dan de 2300 mAh accu van de Xperia XA1. Daarnaast heeft Lenovo’s telefoon een vingerafdrukscanner aan de voorkant. Bij de Xperia XA1 ontbreekt deze. Tot slot schiet je met de Moto G5 Plus mooiere foto’s. Meer over deze topper lees je in de onderstaande review.

Moto G5 Plus review

Moto G5 Plus review

29 apr 2017 - De Moto G5 Plus heeft veel in huis voor zijn competitieve prijskaartje. Sinds deze maand is het toestel in Nederland verkrijgbaar. In deze review voelen we de Plus-variant van de Moto G5-serie uitgebreid aan de tand.

Conclusie

Tijd om de balans op te maken. Al met al zijn we best te spreken over de Sony Xperia XA1. Zo heeft hij een herkenbaar Sony-design en is hij lekker compact. Voor wie niet al te grote handen heeft en juist een kleiner toestel zoekt, is dit het ideale schermformaat. Over de prestaties zijn we eveneens te spreken. Ten opzichte van zijn voorganger heeft Sony het toestel een grondige onderhoudsbeurt gegeven. Zo krijg je nog meer werkgeheugen (3 GB RAM) en twee keer zo veel opslagruimte (32 GB). Van surfen op internet tot het draaien van grafisch zware apps: de Helio P20 deinst nergens voor terug. En over de software hebben we ook weinig te klagen. Dat geldt ook voor de cameraknop aan de zijkant van het toestel. 

De Xperia XA1 heeft echter ook zijn minder goede kanten. Hij heeft een strak design waardoor hij op een high-end vlaggenschip lijkt. Maar helaas zijn de behuizing en het frame van plastic gemaakt. Sony heeft de gelegenheid helaas niet aangegrepen om het toestel waterdicht of waterbestendig te maken. Tevens komt hij met dezelfde 2300 mAh batterij als afgelopen jaar. We hadden liever wat meer vermogen onder de motorkap gezien. De hoofdcamera heeft weliswaar een resolutie van 23 megapixels, maar er zijn genoeg alternatieven in deze prijsklasse met minder megapixels die betere plaatjes schieten. Tot slot is het jammer dat de Xperia XA1 geen vingerafdrukscanner heeft.

In onze testperiode zijn we gewend geraakt aan het compacte scherm en de prestaties van de Xperia XA1. En dat alles voor een adviesprijs van 279 euro. Daarmee is het toestel niet alleen scherp geprijsd, maar ook zeer betaalbaar.

+ Lekker compact
+ Goede prestaties chipset
+ Veel mogelijkheden om audio aan te passen
+ Xperia UI draait licht en soepel

- Batterijduur
- Niet waterdicht of waterbestendig
- Geen vingerafdrukscanner

Sony Xperia XA1

Sony Xperia XA1 review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden